Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΟΞΑΣ



Έχουμε πει πολλές φορές μέσα από αυτό το site ότι ο Ομπράντοβιτς είναι μεγάλος προπονητής μπάσκετ. Δεν μειώνουμε τη μεγάλη αξία του. Αυτό που σιχαινόμαστε είναι το λιβάνισμα για τον ''πετυχημένο παντού'' Ζοτς, που ''σκατά πιάνει και χρυσάφι γίνεται''. Τρανό παράδειγμα, το προχθεσινό.
 
Η δεύτερη σεζόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επί τουρκικού εδάφους χαρακτηρίζεται αποτυχημένη, καθώς η Φενέρμπαχτσε υπέστη βαριά ήττα από την Καρσίγιακα (82-64) στην τέταρτη μονομαχία τους και αποκλείστηκε στην ημιτελική φάση του πρωταθλήματος.
Με όπλο τους την άμυνα, οι γηπεδούχοι κράτησαν την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Νίκου Ζήση στους 30 πόντους στο ημίχρονο (41-30 το σκορ), ενώ στο τρίτο δεκάλεπτο φρόντισαν να διαφυλάξουν το σημαντικό προβάδισμα.
Η τελευταία περίοδος ήταν μονόπλευρη, αφού η διαφορά ξεπέρασε τους 20 πόντους και απλά προς το τέλος η Φενέρμπαχτσε κατάφερε να... μειώσει στους 18 πόντους.
Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης έχασε δύο αγώνες στην παράταση (97-96 τον πρώτο, 84-83 το δεύτερο) και παρά το γεγονός ότι είχε ισοφαρίσει προσωρινά με το 84-70 του δεύτερου αγώνα της σειράς, έπεσε αμαχητί στον τέταρτο αγώνα με 82-64 (η σειρά έληξε 3-1).
Τα δεκάλεπτα: 20-11, 41-30, 57-45, 82-64
Καρσίγιακα: Ντίξον 24, Ντίμπλερ 7, Στρόμπερι 15, Γκάμπριελ 4, Ναλγκά 3, Παλάσιος 16, Χερσέκ 5, Βεϊσέλογλου 3, Σεντούρκ 2, Κοτς, Σονσιρμά 3.
Φενέρμπαχτσε: Ζήσης 7, Μπογκντάνοβιτς 9, Βέσελι, Πρέλτζιτς 8, Σαβάς 1, Γκάουντλοκ 8, Μπιέλιτσα 14, Ερντέν 8, Μαχμούτογλου 6, Ζόριτς, Σιπαχί 3.
Η Φενέρμπαχτσε υποχρεώθηκε να αφήσει το στέμμα της, ενώ αντίθετα, η ψυχωμένη Καρσίγιακα προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελικούς από τη σεζόν 1986-87 (σ.σ. τότε είχε κατακτήσει το μοναδικό της πρωτάθλημα) και θα αντιμετωπίσει την Εφές.
 
Ο Ομπράντοβιτς δεν είναι μόνον ο προπονητής των 8 Κυπέλλων Πρωταθλητριών και των 2 Σαπόρτα. Είναι και
 
α) ο προπονητής που ανέλαβε το 1993 την πρωταθλήτρια Ισπανίας το 1991 και το 1992 και φιναλίστ το 1993 Μπανταλόνα και ''κατάφερε'' να αποκλειστεί στα ημιτελικά των play off.
 
β) ο προπονητής που ανέλαβε το 1994 την πρωταθλήτρια Ισπανίας το 1993 και το 1994 Ρεάλ Μαδρίτης και στα 3 χρόνια που έμεινε εκεί, δεν πήρε ΟΥΤΕ ΕΝΑ πρωτάθλημα. Τη σεζόν 1994-95 τερμάτισε 4ος, τη σεζόν 1995-96 2ος (τον σκούπισε 3-0 η Μπαρτσελόνα στους τελικούς) και τη σεζόν 1996-97 τερμάτισε 2ος, όπου του πήρε με break στο τελευταίο ματς μέσα στη Μαδρίτη η Μπαρτσελόνα το πρωτάθλημα. Μιλάμε δηλαδή για μία κατάσταση που ο Αίτο Ρενέσες, αυτός ντε που έχουν μάθει να θεωρούν loser οι μπασκετικοί μασονοδημοσιογράφοι και ''ποιος Ρενέσες ρε παιδιά μπροστά στο Ζότσαρο'', είχε μετατρέψει κυριολεκτικά σε ΠΟΥΤΑΝΑΚΙ του τον Ομπράντοβιτς.
 
γ) ο προπονητής που ανέλαβε το 1997 την Μπένετον Τρεβίζο και σε 2 χρόνια κατάφερε να αποκλειστεί στα προημιτελικά με πλεονέκτημα έδρας από τη Ρέτζιο Εμίλια (break μέσα στο Τρεβίζο στο πέμπτο παιχνίδι) τη σεζόν 1997-98 και να τον σκουπίσει με 3-0 στους τελικούς της σεζόν 1998-99 η Βαρέζε.
 
Το ''Ομπράντοβιτς=πρωτάθλημα'' ισχύει ΜΟΝΟ για την Ελλάδα του ''φάρου'' της ΕΟΚ, του Χάντζου και της ΚΕΔ που έχει τα γραφεία της δίπλα από τα γραφεία της ΚΑΕ ΠΑΟ. Ακόμη και πέρυσι που πήρε πρωτάθλημα στη Τουρκία, όργια έγιναν. Ξαναλέμε, είναι πολύ μεγάλος προπονητής, αλλά ΔΕΝ είναι ο ''τέλειος, ανίκητος, ο winner". Πέρα από τα ευρωπαικά που έχει κατακτήσει, στο βιογραφικό του υπάρχουν και ΠΑΤΑΓΩΔΕΙΣ αποτυχίες. Κι όπως έλεγε και ο Μανουέλ Κομάς το 1993,
 
ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΩΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ;
 
Υ.Γ. Παραθέσαμε στοιχεία μόνο από διασυλλογικές διοργανώσεις, επειδή η πρόσφατη αποτυχία του Ομπράντοβιτς ήταν για το τουρκικό πρωτάθλημα. Στην Εθνική Σερβίας έχει ακόμη μεγαλύτερες ''στιγμές δόξας''. Κατάφερε να βγει 9ος σε Ευρωμπάσκετ...στο Βελιγράδι. Γεια σου ρε κατάδικε πετυχημένε...

Σχόλια

Εικόνα Romain

Εδώ όμως τον λιβανιζουν. Ο Ζοτς αυτό και ο Ζοτς αυτό.
Είναι λίγο δύσκολο βέβαια χωρίς την ΚΕΔ του Βαζελακοπουλου να παίρνει πρωταθλήματα όπως στην Ελλάδα.