ΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ ΤΟΥ 1968



Σήμερα θα δούμε το πώς η Χούντα έκλεψε από τον Ολυμπιακό έναν ακόμη τίτλο, αυτήν τη φορά στο πόλο. Θύτης η αρμόδια χουντική Ομοσπονδία, η ΕΚΟΦ, που έστειλε ''με νομοθετικό διάταγμα'' το πρωτάθλημα πόλο στο (αγαπημένο της δικτατορίας) σωματείο του Εθνικού Πειραιά. Δούρειος Ίππος ο Ασλανιδιακός-Παναθηναικός.
 
Αύγουστος του 1968 λοιπόν και στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος πόλο συμμετέχουν ο Ολυμπιακός, ο Εθνικός, ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών και ο Παναθηναικός. Οι 4 ομάδες καλούνται να παίξουν μεταξύ τους μέσα-έξω, 6 ματς η κάθε μία, σε αγώνες που θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο (για τα σωματεία του Λεκανοπεδίου) και στην Πάτρα (τα 3 εντός έδρας παιχνίδια του ΝΟΠ). Για να διευκολυνθεί ο ΝΟΠ, η ΕΚΟΦ αποφασίζει τα 3 παιχνίδια του πρώτου γύρου να είναι εντός έδρας για την ομάδα της Πάτρας. Στις 7 Αυγούστου, έχουμε το πρώτο κρίσιμο ματς, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ανάμεσα στα δύο φαβορί, Εθνικό-Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός κερδίζει με σκορ 7-6, σε μια νίκη που είναι η πρώτη του Θρύλου σε αγώνα πόλο κόντρα στον Εθνικό μετά από 15 χρόνια!
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-8-1968
 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-8-1968
 

 

 

 

 
 
Στο άλλο ματς, ο ΝΟΠ κερδίζει με 5-2 τον ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-8-1968
 
 
Στη δεύτερη αγωνιστική, ο Εθνικός κερδίζει με 6-0 τον ΠΑΟ, ενώ ο Ολυμπιακός κερδίζει δύσκολα με 3-2 το ΝΟΠ στην Πάτρα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 14-8-1968
 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-8-1968
 
 
Στην τρίτη αγωνιστική, ο Ολυμπιακός διαλύει με 10-3 τον ΠΑΟ, ενώ ο Εθνικός κερδίζει με 5-4 το ΝΟΠ στην Πάτρα, με τους Πατρινούς να έχουν μεγάλα παράπονα από τη διαιτησία και να υποβάλουν ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του βετεράνου πολίστα Γαρύφαλλου του Εθνικού (το κρατάμε για παρακάτω).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-8-1968
 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 22-8-1968
 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 22-8-1968
 

 
 
Το Σεπτέμβριο αρχίζει ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος, με όλα τα ματς πλέον να διεξάγονται στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο. Τέταρτη αγωνιστική λοιπόν και στο μεγάλο ντέρμπι, ο Εθνικός κερδίζει με σκορ 7-5 τον Θρύλο, αλλά ο Ολυμπιακός έχει φοβερά παράπονα από τη διαιτησία. Μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες πως ο ξένος διαιτητής της αναμέτρησης Ντεβέμπερ (συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια η μετάκληση αλλοδαπών διαιτητών) ήταν μεθυσμένος!
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 7-9-1968
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-9-1968
 

 

 

 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 10-9-1968
 
 
Ο διαιτητής Ντεβέμπερ λοιπόν απέβαλε τον πολίστα του Ολυμπιακού Παληό, αλλά αυτό δεν έφτανε. Με το σκορ 5-5, έδωσε ''αυστηρό'' πέναλτι για να προηγηθεί ο Εθνικός, 1,5 λεπτό πριν τη λήξη του ματς. Ακόμη και η ''Ηχώ'' τονίζει πως ''τα περισσότερα σφάλματα του Ντεβέμπερ ήταν εις βάρος του ηττηθέντος Ολυμπιακού''. Μετά το τέλος του ματς, ο Ολυμπιακός υποβάλει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή των πολιστών του Εθνικού Καλφαμανώλη-Γαρύφαλλου. Ο βετεράνος (τότε) Γαρύφαλλος, έκρινε το ματς σημειώνοντας 5 γκολ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 7-9-1968
 

 

 

 

 
 
Προπονητής στο τμήμα κολύμβησης της ΑΕΚ με μηνιαίο μισθό 3.500 δραχμών λοιπόν ο (πολίστας του Εθνικού) Καλφαμανώλης, ιδιότητα ασυμβίβαστη με αυτήν του αθλητή, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν τότε περί της ''φιλάθλου ιδιότητας''. Απαγορευόταν δηλαδή σε αθλητή ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ σωματείου να είναι ουσιαστικά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, βγάζοντας λεφτά από το σπορ. Ο δε Γαρύφαλλος, που ξαναλέμε ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΙΤΛΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ 5 ΓΚΟΛ, έπαιρνε κανονικά μισθό από τον Εθνικό, κάτι που μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη κι από τα επίσημα βιβλία του Συλλόγου. Επίσης, ήταν προπονητής κολύμβησης στο Βασιλικό Ναυτικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις (είχε αναλάβει αρκετά χρόνια πριν τη Χούντα, αλλά τον διατήρησαν και οι ''Επαναστάτες''), την ώρα που απαγορευόταν κάτι τέτοιο σε εν ενεργεία αθλητές.
 
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.
 
Επίσης, πληρωνόταν από την ΕΚΟΦ και στο παρελθόν κι από άλλους Συλλόγους. Προχωράμε όμως στη δεύτερη μέρα των αγώνων του πρωταθλήματος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-9-1968
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-9-1968
 

 

 

 

 

 
 
Ο ΠΑΟ λοιπόν, μετά την ήττα του στην πρεμιέρα με 9-4 από το Ν.Ο. Πατρών, αποσύρεται από το πρωτάθλημα (κο-κο-κο). Κάποιοι πολίστες του ΠΑΟ αγνοούν την απόφαση των παραγόντων της ομάδας τους και κατεβαίνουν στο ματς με τον Εθνικό , με αποτέλεσμα να τους ισοπεδώσει ο Εθνικός με σκορ 16-0 (πουλ-πουλ-πουλ). Η συμπεριφορά αυτή των αθλητών του ΠΑΟ δεν ήταν τυχαία, αφού Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΚΟΛ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ, ΕΦΟΣΟΝ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΙΚΗ. Ο Ολυμπιακός κερδίζει 9-7 το Ν.Ο.Π.. Ταυτόχρονα, τιμωρείται από την ΕΚΟΦ ο Παληός του Ολυμπιακού, που αποβλήθηκε στο παιχνίδι με τον Εθνικό, σε μία απόφαση που ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών από πλευράς Ολυμπιακού. Το πρωτάθλημα όπως είπαμε παραπάνω θα κρινόταν στη διαφορά των γκολ και η απώλεια του Παληού μπορεί να κόστιζε τον τίτλο στον Θρύλο. Την τρίτη και τελευταία μέρα του πρωταθλήματος, μαθαίνουμε πως ακυρώνεται το 16-0 στο Εθνικός-ΠΑΟ (γίνεται 5-0 στα χαρτιά), ο Ολυμπιακός κερδίζει επίσης με 5-0 στα χαρτιά τον ΠΑΟ που δεν κατέβηκε να παίξει, ο Εθνικός κερδίζει με 11-3 το Ν.Ο.Π. και τελειώνει το πρωτάθλημα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-9-1968
 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 10-9-1968
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Αντιγράφουμε τις δηλώσεις του τότε έφορα του κολυμβητικού τμήματος του Ολυμπιακού, Λεωνίδα Θεοδωρακάκη, στην εφημερίδα ΟΜΑΔΑ, όπως και ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της συγκεκριμένης ''αντικειμενικής'' εφημερίδας.
 
''Ο Ολυμπιακός γνωρίζει να ηττάται, αλλά δεν μπορεί να εξακολουθεί να δέχεται αδικίες και ταπεινώσεις αδιαμαρτύρητα. Στον πρόσφατο αγώνα μας προς τον Εθνικό, για το πρωτάθλημα πόλο, ο Αυστριακός διαιτητής κ.Ντεβέμπερ κατεδίωξε τον Ολυμπιακό με κάθε τρόπο. Ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει επίσημα από την ΕΚΟΦ να μετακληθεί άλλος διαιτητής, αλλά αγνοήθηκε. Η ΕΚΟΦ εξ άλλου, έσπευσε να τιμωρήσει τον Παληό, χωρίς να υπάρχει προς τούτο αιτία. Ο διαιτητής μας διαβεβαίωσε ότι απέβαλε τον αθλητή μας για βίαιο μαρκάρισμα αντιπάλου και επέτρεψε να αντικατασταθεί υπό άλλου. Συνεπώς, το παράπτωμα είναι αγωνιστικό και όχι πειθαρχικό. Εξ άλλου, ο διαιτητής μας είπε ότι ουδέν ανέφερε στο φύλλο αγώνος. Ο Ολυμπιακός εξ άλλου, θα υποστηρίξει με όλα τα ένδικα μέσα και θα καταφύγει οπουδήποτε, προκειμένου να δικαιωθεί για την περίπτωση του Γαρύφαλλου. Ο Γαρύφαλλος είναι εκατό τοις εκατό επαγγελματίας προπονητής και συνεπώς δεν δικαιούται να μετέχει των αγώνων ως ερασιτέχνης. Κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι προπονεί την Εθνική ομάδα, την Εθνική Ενόπλων, τον Εθνικό κ.λ.π., αφιλοκερδώς! Υπό οιανδήποτε μορφή κι αν λαμβάνει τα χρήματα βάσει των διεθνών κανονισμών, αποκομίζει κέρδος και επομένως δεν έχει την ερασιτεχνική ιδιότητα που έχουν οι αθλητές. Πιστεύω, ότι οι αρμόδιες αρχές θα αναγνωρίσουν αυτήν τη φορά το δίκαιο που είναι ασφαλώς με το μέρος μας. Τέλος, πιστεύω ότι ο αλυτάρχης του αγώνος Εθνικού-Παναθηναικού (16-0) έπρεπε να είχε διακόψει τον αγώνα, διότι ήταν παρωδία''.
 
''Στο μεταξύ, από έγκυρη πηγή πληροφορούμεθα, ότι ο διαιτητής δεν ανέγραψε στην γλώσσα του –τη γερμανική- τις παρατηρήσεις του στο φύλλο αγώνος, κατά τη συνάντηση Εθνικού-Ολυμπιακού (7-5), όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Το φύλλο αγώνος είναι συντεταγμένο στην ελληνική γλώσσα!''.
 
Ποιος συνέταξε λοιπόν το φύλλο αγώνος στα ελληνικά, την ώρα που ο σουρωμένος Αυστριακός διαιτητής δεν γνώριζε την γλώσσα μας και δεν ήταν σε θέση ούτε στα γερμανικά να κάνει τη δουλειά του; Ακόμη παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, 47 χρόνια μετά. Τις επόμενες μέρες θα μάθουμε πως κάποιο σωματείο (την ΑΕΚ εννοεί) θα δικαιολογούσε στην ΕΚΟΦ τις 3.500 δραχμές που έδινε το μήνα σε πολίστα του Εθνικού για να προπονεί τους αθλητές του (εννοεί τον Καλφαμανώλη) ως ''έξοδα κινήσεως''. Σημειωτέον, μία αθλητική εφημερίδα κόστιζε τον Αύγουστο του 1968 2,5 δραχμές. Σύμφωνα λοιπόν με τη σημερινή αντιστοιχία του ''μία αθλητική εφημερίδα κοστίζει 1,30 ευρώ'', η ΑΕΚ ήθελε να μας πείσει ότι έδινε τουλάχιστον 1.500 ευρώ το μήνα (σημερινά λεφτά) σε πολίστα του Εθνικού για…βενζίνες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 24-9-1968
 
 
Στη 1 Οκτωβρίου η εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ''ΟΜΑΔΑ'' φιλοξενεί δηλώσεις του τότε έφορα του κολυμβητικού τμήματος του Εθνικού, Γιάννη Καλκατζάκου. Ο Καλκατζάκος αναφέρει πως και ο Παληός του Ολυμπιακού έπαιρνε λεφτά από την ΕΚΟΦ, αλλά παραδέχεται πως ήταν για οδοιπορικά έξοδα. Επίσης, δέχεται πως ο Γαρύφαλλος είναι προπονητής σε διάφορες Εθνικές ομάδες, αλλά μας λέει πως το κάνει…αφιλοκερδώς. Ούτε κουβέντα για τον Καλφαμανώλη, ή για τα ''ανοιχτά πόδια'' των πολιστών του ΠΑΟ, ώστε να τους συντρίψει ο Εθνικός και να εξασφαλίσει την απαραίτητη διαφορά τερμάτων για να πάρει το πρωτάθλημα…
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 1-10-1968
 

 

 

 

 

 
 
Στις 6 Νοεμβρίου 1968, η ΕΚΟΦ αποφασίζει πως το πρωτάθλημα Ελλάδος του 1968 ανήκει στον Εθνικό. Οργισμένος παραιτείται από έφορας του κολυμβητικού τμήματος του Ολυμπιακού ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης (ανακάλεσε λίγες μέρες μετά).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-11-1968
 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-11-1968
 

 

 

 

 

 

 
 
Πρωτάθλημα με ''αποφασίζομεν και διατάσσομεν'' της χουντικής ΕΚΟΦ για τον αγαπημένο της Δικτατορίας ''βάζελο του Πειραιά'' Εθνικό, με την αμέριστη συμπαράσταση του Ασλανιδιακού-Παναθηναικού. Άλλος ένας τίτλος που έκλεψε από τον Θρύλο η ''Επανάσταση της 21ης Απριλίου, που έβαλε τάξη στον τόπο''. Και φυσικά άλλος ένας κλεμμένος τίτλος για το χουντικό ψευδοκράτορα-''αυτοκράτορα του πόλο'' Εθνικό.
 
ΥΓ.1 Είναι που βγάζουν γλώσσα για το πρωτάθλημα πόλο του 1969 από κοινού τα εθνικάκια και τα βαζελάκια, με τόνους ιντερνετικής λάσπης και ψεμάτων εις βάρος του Ολυμπιακού. Σούργελα…
 
ΥΓ.2 Ο Ασλανιδιακός-Παναθηναικός δεν βοήθησε το Εθνικάκι απλώς και μόνο για να μην πάρει το πρωτάθλημα ο Θρύλος. Όπως αναφέρεται σε κάποια αποκόμματα παραπάνω, τις ημέρες που διεξαγόταν το πρωτάθλημα πόλο του 1968, έπρεπε να αποφασίσει η χουντική ΕΚΟΦ και ο ΓΓΑ της δικτατορίας Κώστας Ασλανίδης για το αν θα έπαιρνε μέρος ο Στέργιος Μπιτέρνας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης του 1968. Θυμίζουμε ότι η προ-δικτατορική ΕΚΟΦ είχε αποκλείσει δια βίου τον Μπιτέρνα από τους αγώνες στη χώρα μας, μετά το κλεμμένο πρωτάθλημα του 1966 για το βάζελο. Έτσι, το 1968 οι βάζελοι βοήθησαν τον Εθνικό να πάρει το πρωτάθλημα στο πόλο και ο Εθνικός, με κάποιους ανθρώπους που είχε στην ΕΚΟΦ, έδωσε το ΟΚ για να πάρει μέρος ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης του 1968 ο Στέργιος Μπιτέρνας με τα χρώματα του ΠΑΟ, ώστε να κατακτήσει ακόμη έναν κάλπικο τίτλο επί Χούντας ο Ασλανιδιακός-Παναθηναικός. Θα τα δούμε αυτά σε λίγες μέρες, στο δεύτερο μέρος του ''σκανδάλου Μπιτέρνα''…

Σχόλια

Εικόνα ALEXIS7GER

εχω γράψει οτι 2 φορές στην ζωή μου κινδύνεψα να φάω ξύλο..και η μία ήταν απο Εθνικους ,λίγο πιό μακρυά απο το ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ !! Γιά αυτό λοιπόν.."γιατι κάθε Εθνικός είναι και ...γιος " ΑΠΟΣΤΟΛΕ ,εισαι εγκυκλοπαίδεια χαχα

Εικόνα μαουνιέρης

Σαν τώρα θυμάμαι το άρθρο του Άρη Μελισσινού στο Φως - τι διάολο ευαγγέλιο το είχαμε;!

Εικόνα thita

μπόχα βρώμα του παο η ιστορία, κλπ.

δεν είναι τυχαίο πως όσους εθνικούς γνωρίζω, λένε στο ποδόσφαιρο πως υποστηρίζουν την πανάθα

μπράβο για τις αναδρομές και το υλικό, πάντα ενδιαφέρον

Εικόνα apostolos gaganis

Οι Εθνικοί ήταν ανέκαθεν αντιΟλυμπιακοί. Το ΄΄παίζανε΄΄ κομμάτι διαφορετικοί, ελίτ, ξύπνιοι, μας ψιλοσνομπάρανε ( κωλόγαυροι κ.λ.π. ), ενώ λυσσάγανε απ΄τον φθόνο τους για΄μας. Εμείς τους είχαμε, επίσης ανέκαθεν, ΄΄της καρπαζάς΄΄... Εκτός απ΄το πόλο. Την 10ετία του 50 και μέχρι και πέρα απ΄τα μέσα εκείνης του ΄60, είχανε τα πρωτεία, μέχρις...απελπισίας, στο πόλο. Τους κοντράραμε πάντα στα γερά, αλλά στο τέλος τον παίρνανε τον τίτλο. ΤΟΥΣ ΕΖΗΣΑ. ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΑ. Απ΄τη μια μεριά εμείς με Μοναστηριώτη, Μουτσάτσο, Τελιώνη, Χαρίτο, Μπίστηδες, Γερακαράκη κ.α. κι απ΄την άλλη αυτοί με τον Αντρέα Γαρύφαλλο ( τον μεγαλύτερο έβερ πολίστα στην ιστορία του αθλήματος ), τον Χατζηκυριακάκη, τον Καλφαμανώλη, τον Πατλάκα κ.α. και να γίνεται της ΠΟΥΤΑΝΑΣ στην πισίνα... Εκείνη την εποχή πολύ δυνατή ομάδα είχε κι ο Ν.Ο.Πατρών και το ξύλο που΄πεφτε με δαύτους μέσα κι έξω απ΄το νερό, μου΄χει μείνει... Βρισίδι και κλωτσομπουνίδι να δουν τα μάτια σου...

Εικόνα savvas gridlock

Εγω θυμαμαι μικρος Αποστολε οταν ξεκιναγαμε ποδαροδρομο για το Καραισκακη να δουμε τον Θρυλο, σταματαγαμε μπροστα στο καφενειο τους στον Προφητη Ηλια και κατουραγαμε, φωναζοντας σε καναν παππου απο μεσα που μας κοιταζε ''ελα να μου την τιναξεις''. Φυσικα τωρα που μεγαλωσα διαπιστωνω με θλιψη πως αυτες οι συμπεριφορες δεν αρμοζουν σε πολιτισμενες κοινωνιες και πρεπει να σεβομαστε ακομη κι αυτες τις σιχαμερες αντιολυμπιακες βδελλες. Ντρεπομαι και δεν υιοθετω, απλως καταγραφω.

Εικόνα thita

πήγες πολύ πίσω απόστολε,

απλά σε πιστεύω γιατί εγώ δεν έχω άποψη

από εθνικό με σαμαρτζίδη και μετά θυμάμαι