ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 1957



Σήμερα θα δούμε το πώς κατέκτησε ο Ολυμπιακός, με την αλησμόνητη ΟΜΑΔΑΡΑ ΤΟΥ ’50, το τέταρτο σερί του πρωτάθλημα εκείνη τη δεκαετία, αυτό της σεζόν 1956-57. Ολυμπιακός και Παναθηναικός ισοβάθμησαν μετά το τέλος του πρωταθλήματος στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν σε αγώνα μπαράζ στο γήπεδο της ΑΕΚ στα Φιλαδέλφεια, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 1957. Το ματς έληξε ισόπαλο με σκορ 0-0 και με γκρίνιες των θεατών ''το στήσανε να έρθει ισοπαλία, για να γίνει νέο παιχνίδι και να κονομήσουν οι διοικήσεις των δύο ομάδων''. 3 μέρες μετά, την Πέμπτη 18 Ιουλίου 1957, έγινε το δεύτερο ματς-μπαράζ τίτλου στα Φιλαδέλφεια. Με ένα γκολ του συγχωρεμένου Κώστα Μεσολογγίτη, ο Θρύλος κέρδισε με 1-0 μπροστά σε περίπου 10.000 θεατές τον ΠΑΟ και στέφθηκε εκ νέου πρωταθλητής (ακυρώθηκε ένα ακόμη γκολ του Ολυμπιακού ως οφσάιντ...). Το ματς διεκόπη στο 88’, αφού οι παίκτες του ΠΑΟ ''την έπεσαν'' στο διαιτητή, ζητώντας ένα πέναλτι που ούτε η ''Ηχώ'' αναγνώρισε ότι υπήρχε. Τα 4 σερί χρόνια φάπας τους είχαν χαζέψει.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-7-1957
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-7-1957
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Αντιγράφουμε τη λεζάντα κάτω από την ιστορική φωτογραφία της ''Ηχούς'' (και όχι του ''ΦΩΤΟΣ''...) για την ομάδα-ΘΡΥΛΟ του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
 
Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΟΜΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟΝ ΜΥΡΙΑΔΩΝ ΛΑΟΥ
Ο Ολυμπιακός, η ομάς Θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που λατρεύουν μυριάδες λαού εις ολόκληρον την Ελλάδα, ανεδείχθη χθες πρωταθλητής Ελλάδος 1956-57 έπειτα από σκληρούς και επίπονους αγώνες εναντίον των ισχυροτέρων συλλόγων της Ελλάδος. Η νέα περίλαμπρος επιτυχία της δημοφιλούς πειραικής πρωταθλητρίας είναι η 13η εις την ιστορίαν της κατακτήσεως του επιζήλου τίτλου. Εξ άλλου η εφετεινή επικράτησις είναι η τετάρτη κατά σειράν από του έτους 1954. Διακρίνονται εις την ανωτέρω φωτογραφίαν οι συντελεσταί του θριάμβου κατά σειράν εξ αριστερών όρθιοι: Ρωσσίδης, (αρχηγός) Κοτρίδης, Σούλης, Θεοδωρίδης, Ξανθόπουλος, Πολυχρονίου. Κάτω: Μουστακλής, Μπέμπης, Υφαντής, Ιωάννου, Δαρίβας. Οι λαμπροί αυτοί παίκται του Ολυμπιακού δικαίως θα υπερηφανεύονται σήμερον για τον άθλον τους.
 
Βλέπουμε τα πανό των γαύρων στο γήπεδο της ΑΕΚ.
 

 
Αντιγράφουμε και το ρεπορτάζ της ''Ηχούς'' για τους πανηγυρισμούς των γαύρων μετά τη λήξη του ματς.
 
Γιόρτασαν και γλέντησαν, οι μυριάδες των οπαδών του Ολυμπιακού, την προχθεσινή επιτυχία της ομάδος τους. Και την γιόρτασαν αυτήν την επιτυχία με τη ζωντάνια και τον παλμό, που μονάχα οι Ολυμπιακοί ξέρουν να ζουν και να χαίρονται τα μεγάλα γεγονότα.
Όσοι βρέθηκαν προχθές στο γήπεδο της Νέας Φιλαδελφείας, έζησαν την πρώτη φάση του ολυμπιακού πανηγυρισμού, με την αποθέωση των θριαμβευτών μέσα στο γήπεδο, μετά τη λήξη του αγώνος των επεισοδίων. Αλλά το πανηγύρι μόλις τότε άρχιζε.
Τρελοί από  τον ενθουσιασμό τους, οι ολυμπιακοί οπαδοί, σήκωσαν στα χέρια τους θριαμβευτάς και τους περιέφεραν εν θριάμβω. Αλλά δεν ήταν μονάχα οι φίλαθλοι, που γιόρταζαν μέσα στο γήπεδο. Ήταν κι αυτοί που είχαν μαζευτεί απ’έξω και περίμεναν τους ήρωες τους. Και μόλις αυτοί βγήκαν, τους άρπαξαν στα χέρια και τους πήγαν θριαμβευτικά στο λεωφορείο που θα μετέφερε τους παίκτες στον Πειραιά.
Είναι ίσως απερίγραπτο το τι επηκολούθησε μετά τη λήξη του μεγάλου αγώνος της Πέμπτης. Οι εφημερίδες περιέγραψαν το ματς σε όλες του τις λεπτομέρειες. Μα το ''ρεπορτάζ'' των μετά τον αγώνα συμβάντων, το ''ρεπορτάζ'' του πανηγυρισμού της νίκης, έχει να δώσει πιο ενδιαφέρουσες περιγραφές – αν φυσικά είναι δυνατόν να περιγραφεί, σε όλη του την έκταση και ένταση, με τη δημοσιογραφική πένα, το πανηγύρι της ολυμπιακής επιβολής.
Οι παίκται του Ολυμπιακού, ξεκίνησαν ομαδικά, με ειδικό λεωφορείο από το γήπεδο Καραισκάκη και ανέβηκαν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδελφείας για το ματς. Το πρόγραμμα προέβλεπε και ομαδική επιστροφή των παικτών στου Καραισκάκη, μετά το τέλος του παιχνιδιού. Αλλά αυτό που έγινε δεν ήταν μια συνηθισμένη επιστροφή. Ήταν μια δημόσια αποθέωσις. Το κέντρο των Αθηνών αναστατώθηκε, καθώς είχε πέσει το σούρουπο και η καλοκαιριάτικη νύχτα έριχνε τα διάφανα πέπλα της στην πρωτεύουσα. Πραγματικός συναγερμός εσήμαινε, από όπου περνούσε το λεωφορείο με τους παίκτες του Ολυμπιακού. Το ακολουθούσαν πολλά άλλα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέττες, με έξαλλους φιλάθλους, ενώ παράλληλα οι διαβάτες, αναγνώριζαν στο λεωφορείο τους νικητάς και τους απεθέωναν. Στην Ομόνοια σταμάτησε η κυκλοφορία, καθώς πέρναγε το λεωφορείο των Ολυμπιακών. Εκατοντάδες φιλάθλων το περιεκύκλωσαν και δεν το άφηναν να προχωρήσει.
- Να μας ζήσετε, λεβέντες μας! Να πάρετε και το Κύπελλο.
- Και του χρόνου δικό μας!
Τα ίδια και στην οδό Πανεπιστημίου και παντού όπου πέρασε το ολυμπιακό λεωφορείο, μέχρι να φτάσει στο γήπεδο Καραισκάκη. Εκεί έγινε άλλη αποθεωτική υποδοχή. Η νίκη είχε γίνει ήδη γνωστή, από το ραδιόφωνο, ολόκληρος ο Πειραιάς είχε κινητοποιηθεί και πανηγύριζε και ήταν πολυάριθμοι οι φίλαθλοι, που έτρεξαν στο γήπεδο Καραισκάκη, περιμένοντας τους ενδόξους πρωταθλητάς Ελλάδος.
Θύελλα ενθουσιασμού εξέσπασε στο Φαληριώτικο Στάδιο, μόλις οι νικηταί έκαναν την εμφάνισή τους. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού τους αγκάλιαζαν, τους φιλούσαν, τους έσφιγγαν το χέρι, τους χάιδευαν. Ήταν οι λεβέντες που στόλισαν το περιδέραιο της δόξης του Ολυμπιακού, με το 13ο ''μαργαριτάρι''.
Ίδιες εκδηλώσεις πανηγυρισμού και στη Λέσχη του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι. Εκατοντάδες φιλάθλων την κατέκλυσαν για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη. Το Πασαλιμάνι ήταν φωταγωγημένο για το μεγάλο γεγονός και όπως η κίνησις ήταν ζωηρότερη από κάθε άλλη φορά, η περιοχή ζούσε μια από τις πιο όμορφες, πιο ζωντανές, πιο αξέχαστες βραδιές της.
Μέχρις αργά τη νύχτα και την άλλη μέρα το πρωί, το πανηγύρι συνεχίστηκε και θα συνεχιστεί ακόμη για αρκετές μέρες, όπως φαίνεται.
 
Το γκολ του Μεσολογγίτη, που έκρινε τον τίτλο.
 

 
13ο πρωτάθλημα σε συνολικά 21 διοργανώσεις για τον Ολυμπιακό. Μία από τις πιο χρυσές σελίδες της ερυθρόλευκης ιστορίας, για την ομάδα-ΘΡΥΛΟ της χώρας μας…
 
ΥΓ. Σκοπίμως βάλαμε υλικό μόνο από ''Ηχώ'' κι όχι από ''ΦΩΣ. Το γιατί, θα γίνει αντιληπτό στην επόμενη σχετική με αυτό το ματς ανάρτηση (στο μέλλον), που θα έχει μόνο ''ΦΩΣ'' μέσα.