ΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΣΑΡΓΚΑΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΤΟ 1985



Την ιστορία γύρω από τη μεταγραφή του Νίκου Σαργκάνη στον ΠΑΟ το 1985, την έχουμε δει. Σήμερα θα εξετάσουμε το συμβόλαιο που υπέγραψε στον ΠΑΟ. Εκείνα τα χρόνια, υπήρχε ένας κανονισμός που έλεγε ότι το συνολικό κόστος μίας μεταγραφής δεν μπορεί να υπερβεί τα 30 εκατομμύρια δραχμές. Όπως είδαμε, ο Βαρδινογιάννης έδωσε 20,8 εκ. δραχμές στον Ολυμπιακό, ενώ ο Σαργκάνης φερόταν πως πήρε 20 εκ. δραχμές από τον ''καπετάνιο'' Γιώργο Βαρδινογιάννη. Υπήρχε θέμα, αφού το άθροισμα των ποσών (20,8+20) υπερέβαινε κατά πολύ το φράγμα των 30 εκατομμυρίων. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε με τον γνωστό βαρδινογιαννικό τρόπο:''μηδενικό συμβόλαιο, εμφανίζουμε προς τα έξω ότι ο παίκτης δεν αμείβεται από τον ΠΑΟ και γλυτώνουμε και την Εφορία''. Μετά το ντέρμπι πρωταθλήματος Ολυμπιακός-ΠΑΟ του πρώτου γύρου, το Νοέμβριο του 1985, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σταύρος Νταιφάς κατήγγειλε στον αθλητικό δικαστή Χατζάκη το μηδενικό αυτό συμβόλαιο του Σαργκάνη. Το Δεκέμβριο του 1985 όμως μεσολάβησε η αλλαγή στην προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τον Νταιφά που αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας (πρώτα και κύρια τον φαγούριζαν τα καβούρια στις τσέπες...) να παραδίδει την σκυτάλη στο Νίκο Ευθυμίου. Ο Νταιφάς μπορεί να είχε πολλά στραβά, αλλά σε θέματα κανονισμών δεν άφηνε τίποτε να πέσει κάτω. Από την άλλη, ο Ευθυμίου ήταν πιο χαλαρός. Για να μην το χοντρύνουμε παραπάνω κι αναφερθούμε στον περιβόητο τελικό Κυπέλλου με την τεσσάρα από το βάζελο το 1986, θα πούμε ότι ο Ευθυμίου ήταν πιο ''φιλικός'' προς το Βαρδινογιάννη. Έτσι, δίχως να πιέζει ιδιαίτερα η νέα ηγεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, φτάσαμε στον Απρίλιο του 1986, για να εκδικαστεί από τον αθλητικό δικαστή Χατζάκη η καταγγελία Νταιφά για το Σαργκάνη, παραμονές του κρίσιμου για τον τίτλο παιχνιδιού της 27ης αγωνιστικής Λάρισα-ΠΑΟ. Ας δούμε το τι έγινε, μέσα από το ρεπορτάζ του Κώστα Καίσαρη στον αντικειμενικό ''Φίλαθλο'' (κι όχι μέσα από κάποια ''γαυροφυλλάδα'').
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 4-4-1986
 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 26-4-1986
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Τα παραπάνω μπορούμε να τα σχολιάσουμε μόνο μέσα από τα λόγια μεγάλων ποιητών. Όταν ο αθλητικός δικαστής λέει ''ο Σαργκάνης πήρε λεφτά από τον ΠΑΟ, αλλά δεν έχουμε αποδείξεις γι'αυτό'', στο νου μας έρχεται το έπος.
 
Όταν βλέπουμε το Σαργκάνη να δηλώνει αυτό,
 

 
την ώρα που τον θυμόμαστε μετά τον τελικό Κυπέλλου του 1988 να φωνάζει ''τους έχωσα τα λεφτά στον κώλο''
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΡΙΑΝΗ 11-5-1988
 

 
κι ενώ από τότε που σταμάτησε το ποδόσφαιρο κωλοτρίβεται συχνά να μπει στους παλαιμάχους του Ολυμπιακού, στο νου μας έρχονται τα λόγια του ποιητή.
 
ΓΑΜΙΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ...

Σχόλια

Εικόνα Φαιδων

Αυτό το μουνι,γιατί το αφήνουν και πάει στους παλαίμαχους του Θρύλου μας. Απο όσους αλλαξοπίστησαν το μεγαλύτερο καθικη

Εικόνα savvas gridlock

Ελα ντε...

Εικόνα REDNYC

HMOUN PITSIRIKOS OTAN O SARGANHS PHGE STON POA ALLA THIMAMAI XARAKTIRISTIKA TON PAPPOU MOU NA TON LEEI "POULHMENO" OTAN SIZITOUSE ME FILOUS TOU...POSO DIKIO EIXE!