ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ PART 1



Ανάρτηση που δεν αφορά αυστηρά τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά τον Πειραιά μας, που είναι η πόλη στην οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο. Θα δούμε την ιστορία σε συνέχειες, μέσα από τα κείμενα του δημοσιογράφου ''Παύλου Κριναίου'' στην εφημερίδα ''Αθλητικός Τύπος'' το Νοέμβριο του 1930. ''Παύλος Κριναίος'' ήταν το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Κύπριου ποιητή Χαρίλαου Μιχαηλίδη. Σε αυτόν οφείλει ο Ολυμπιακός το προσωνύμιο ''Θρύλος'' που απέκτησε από τη δεκαετία του '30, όταν ο ''Κριναίος'' αρθρογραφούσε σε διάφορες αθλητικές εφημερίδες και αναφερόταν στον Ολυμπιακό μας συνεχώς με το ''θρυλική ομάδα''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 10-11-1930
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 12-11-1930
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Φυσικά τα στοιχεία του Κριναίου δίνονται με μυθιστορηματικό τρόπο, αλλά υπάρχει ιστορική αλήθεια σε αυτό το κείμενο. Στην Ελληνογαλλική σχολή του Αγίου Παύλου, που ιδρύθηκε το 1893 στην καρδιά του Πειραιά, πρωτοεμφανίστηκε το ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Η συνέχεια στο επόμενο μέρος.

Σχόλια

Εικόνα Romain

Thank you, Σάββα.

Εικόνα Romain

Τεράστια η απήχηση του Ολυμπιακού στην Κύπρο!

Δεν το περίμενα όμως ότι υπήρχε από το 1930.

Ούτε γνώριζα για τον Κριναιο και τον ΘΡΥΛΟ!

Εικόνα red apple

Όση φαντασία κι αν διαθέτει κανείς, δύσκολα μπορεί να "δει" τους Γαύρους του '30, να "φουσκώνουν" από αδημονία για ένα κεραυνοβόλο σουτ, μια ντρίπλα... Μεγάλες στιγμές