ΘΕΜΟΣ ΑΣΔΕΡΗΣ: Ο ΘΡΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ



Απρίλιος του 1945. Το Λεκανοπέδιο Αττικής προσπαθεί να συνέλθει από τα καταστροφικά Δεκεμβριανά, με τους χιλιάδες νεκρούς. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες αρχίζουν σιγά σιγά προπονήσεις, με όσους παίκτες είναι διαθέσιμοι. Το Ποδηλατοδρόμιο, όπως λεγόταν τότε το Καραϊσκάκη, έχει δεσμευθεί από τους Άγγλους που το χρησιμοποιούν για τις μάχες τους εναντίον του ΕΛΑΣ. Έτσι ο Ολυμπιακός υποχρεώνεται να κάνει προπονήσεις στο γήπεδο του Πανελληνίου στην Κυψέλη, το οποίο είναι γεμάτο πέτρες. Ο τότε προπονητής της ομάδος μας, Θέμος Ασδέρης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρώην προπονητής της ΑΕΚ, με θητεία στην Πέρα Κλουμπ), αναλύει την κατάσταση στο εσωτερικό του Θρύλου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 16-4-1945
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Είναι αρκετά γνωστός ο προπονητής του Ολυμπιακού κ. Θέμος Ασδέρης. Συνεπώς περιττεύουν αι συστάσεις. Ύστερα από μία προπόνηση της ομάδος στο γήπεδο Πανελληνίου τον ερωτάμε:
- Πώς σας φαίνεται ο Ολυμπιακός; Ο κ. Ασδέρης δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του. Η εργασία του είναι τόσο αποδοτική, ο ενθουσιασμός του τόσο φλογερός, η διάθεσίς του πάντοτε τόσο εγκάρδιος, ώστε κι αυτήν τη φορά δεν μασάει τα λόγια του και δεν ταμπουρώνεται πίσω από την αιώνια επιφυλακτικότητα των συνδέλφων του, ''να ιδούμε'' και ''αφήστε να μελετήσω το ζήτημα'' κτλπ.. Τα λέει ντόμπα, σταράτα και πειστικά, χωρίς να ζητάει την οργάνωσιν εγκωμίων και ασκόπου διαφημίσεως. 
- Πώς μου φαίνεται ο Ολυμπιακός εφέτο; Μα αρκετά καλά στην υγεία του, μόνο που οι παίκτες -ορισμένοι φυικά παίκτες- λάμπουν δια της απουσίας των!
- Και ο λόγος, η αφορμή;
- Πολλοί και διάφοροι. Ο οικονομικός προ παντός. Από την Κοκκινιά να'ρθει κανείς ως εδώ πάνου χρειάζεται ένα γερό κομπόδεμα και καθώς ξέρετε οι περισσότεροι παίκτες μας, Χατζησταυρίδης, Βάζος, Συμεωνίδης, Αποστολόπουλος, Μουράτης κτλπ., μένουν και δουλεύουν μονίμως εκεί. Η έλλειψις του Ποδηλατοδρομίου μας εκόστισε πολύ, γιατί αναγκαζόμεθα να κάνωμεν μία τραχύτατη προπόνηση στο γήπεδο του Πανελληνίου με πετρώδες υπόστρωμα. Φυσικά δυσκολεύεται η προπόνηση και οι παίκτες ύστερα από 10 λεπτών προσπάθεια σταματούν τσακισμένοι κυριολεκτικά σαν να έχουν διατρέξει Μαραθώνιο. Ωστόσο εφέτος η ομάδα είναι σε γερή δυναμικότητα και φόρμα.
Διαθέτομε μίαν πρώτην ενδεκάδα και 8 έως 10 αναπληρωματικούς της αυτής αξίας.
Οι τερματοφύλακες Λούβαρης και Ταβλάς αν δεν είναι της ίδιας αξίας (μεγαλυτέρας πείρας ο πρώτος και ισχυροτέρας ιδιοσυγκρασίας και μαχητικότητος ο άλλος) εν τούτοις και οι δύο είναι ιδεώδεις δια την ομάδα. Οι οπισθοφύλακές μας Ζάκκας, Μουράτης και ο απουσιάζων διαρκώς από τας προπονήσεις και τους αγώνας Μαλεύρης απαρτίζουν ένα αξιόλογον αμυντικό προπύργιον. Η γραμμή των μέσων Βαγιακάκος, Χέλμης, Μινάρδος, πλαισιωμένοι από τους αναπληρωματικούς Γεωργάτο. Και η επίθεσις Αποστολόπουλος, Συμεωνίδης, Βάζος, Χατζησταυρίδης, Βένιος διαθέτει 5 αναπληρωματικούς τον Βασιλείου, Πήλιουρην, Σιδέρην, Γόδαν και Δεπούντην. Οι 2 τελευταίοι αν συστηματοποιήσουν τας προπονήσεις των θα γίνουν και πάλιν οι αναντικατάστατοι άσοι της επιθέσεως. Ο Γόδας επί του παρόντος δεν προπονείται και ο Δεπούντης εντός ολίγων ημερών θα τακτοποιήσει την θέσιν του ούτως ώστε να μπορεί να προπονείται τουλάχιστον μίαν φοράν την εβδομάδα.
Με άλλα λόγια η ομάς είναι κομπλέ και σε πιθανή μελλοντικήν αποχώρηση του Συμεωνίδη ή άλλου παίκτου. Ο Συμεωνίδης εάν εφαρμόσει μίαν τακτικήν ήσυχον και απηλλαγμένην στενοχωριών ζωής θα μπορεί να αγωνίζεται ικανοποιητικά 2 ακόμα χρόνια, ο Βάζος 4 κι ο Χατζησταυρίδης δύο με τρία.
Ο Χέλμης είναι νέος παίκτης μόλις 32 χρονών και συνεπώς μόνο μετά 5ετίαν θα δημιουργηθεί πρόβλημα συμπληρώσεως της κενής θέσεως του σέντερ χαφ της ομάδος. Άλλωστε Χέλμηδες δεν δημιουργούνται κάθε μέρα. Ο Γόδας θα μπορούσε με συστηματική προπόνηση 2 τουλάχιστον ετών να επιτύχει εις την σπουδαιοτάτην, την κυριοτέραν ίσως θέσιν της ενδεκάδος. Του σέντερ χαφ.
Όλοι οι άλλοι παίκτες μας είναι νεότατοι. Ο Μινάρδος, ο Βάγιας, ο Ζάκκας, ο Μαλεύρης, ο Αποστολόπουλος κτλπ.. Συνεπώς από χρόνο σε χρόνο θα γίνονται καλύτεροι. Ο Ολυμπιακός κατά την ταπεινή μου γνώμη εφέτος είναι ΑΗΤΤΗΤΟΣ. Θα είναι δηλαδή αήττητος, διότι είναι πλήρης ομάς χωρίς κενά, διότι πειθαρχεί και διότι η παροιμιώδης φιλοτιμία και απερίγραπτος μαχητικότης των παικτών του, που αποτελεί τίτλον τιμής, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τα παιχνίδια του. Για του χρόνου έχομε καιρό. Ωστόσο σας τονίζω ότι εάν είχαμε γήπεδο αλλιώς θα παρουσιάζοντο τα πράγματα.
- Δηλαδή οι νίκες σας θα ήταν...θρίαμβοι;
- Όχι! Αλλά θα παίζαμε πραγματικά εξελιγμένο ποδόσφαιρο. Ευρωπαϊκό δηλαδή ποδόσφαιρο.

 
71 χρόνια πίσω, όταν όλα ήταν τελείως διαφορετικά από σήμερα. Γόδας και Δεπούντης πολεμούσαν εκείνη την περίοδο και ο Ασδέρης τους περίμενε για προπόνηση. Ο Γόδας τότε συνελήφθη και δικάστηκε 2 μήνες μετά. Σύμφωνα με τον προπονητή Ασδέρη, αν έκανε συστηματικές προπονήσεις, θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ καλό ''σέντερ χαφ'', δηλαδή δεκάρι. Την ιστορία του Δεπούντη θα την παρουσιάσουμε προσεχώς.

Σχόλια

Εικόνα ze ηλιας

Τι μας έχει κάνει ο ΘΡΥΛΟΣ.
Βέρος γκάγκαρος Αθηναίος χωρίς να συχνάζω σε καμμία φάση της ζωής μου στις περιοχές που αναφέρονται παρακάτω,κι όμως να είμαι τόσο συναισθηματικά δεμένος με τον ΠΕΙΡΑΙΑ σα να γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί.

Εικόνα tasos

Καλημέρα σέ όλους.
Περισσότερα γιά τό Πειραιά στό βιβλίο τού Διον. Χαριτόπουλου "Εκ Πειραιώς" .Η παρουσίαση αυτου τού βιβλίου έγινε στήν ιστορική μας λέσχη μέ ανάλογη εκδήλωση από τούς "θρησκευόμενους επιστήμονες " .

Εικόνα red apple

ταινία γυρίζεις Σάββα...Την καλύτερη

Εικόνα Νίκος Γόδας

Επί τη ευκαιρία, έχω απορία για το πότε μετονομάστηκε το ποδηλατοδρόμιο σε "Καραϊσκάκης". Κι επειδή πειραιώτης δεν είμαι, για ποιο λόγο δόθηκε το όνομα "Καραϊσκάκης"; Είχε, θέλω να πω, κάποια σχέση με κάτι άλλο εκεί στην περιοχή; Σε πολλά ρεμπέτικα ακούω "πάω για του Καραϊσκάκη". Σε τι αναφέρεται;

Εικόνα pantzo

Φίλε Νίκο στα ρεμπέτικα η αναφορά γίνεται στην πλατεία Καραισκάκη (παλιά λεμονάδικα) όπου τα χρόνια μετά την μικρασιατική κασταστροφή άνοιξαν αμέτρητα κουτούκια (οι προάγγελοι των σημερινών coffee shop) όπου οι πρόσφυγες διέδωσαν το ρεμπέτικο τραγούδι και την ρεμπέτικη "ιδεολογία".

Εκεί μεγαλούργησαν ο Μπάτης (Γιώργος Τσώρος) με το γνωστό μαγαζί Ζώρζ Μπάτε, ο αείμνηστος Μάρκος Βαμβακάρης και οι υπόλοιποι της ξακουστής τετράς του Πειραιά (και όχι μόνο αυτοί αυτοί).

Όσον αφορά την μετονομασία του άλλοτε ποδηλατοδρομίου σε "Καραισκάκης", αυτό έγινε λόγω της ιστορικής δράσης του "γιου της καλογριάς" στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Φαλήρου κατά την επανάσταση και λίγο πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, καθώς και ότι βρήκε τον θάνατο (κάτω από αμφισβητούμενες συνθήκες) κοντά στον Ναό μας. Υπάρχουν και τα αντίστοιχα μνημεία.

Καταλαβαίνεις ότι στο γήπεδο αυτό μόνο ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ θα μπορούσε να παίζει...

Αίμα απο ήρωες...

Αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε...

Εικόνα red apple

ναι, πολύ αμφισβητούμενες...Λέγε με Κόχραν και Τσώρτς!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Άρα η πλατεία "Καραϊσκάκης" υπήρχε από τότε. Από τη δεκαετία του '20 και πριν. Κάτι ακόμα. Την ονομασία ποιος την έδωσε; Η πολιτεία ή η διοίκησή μας;

Εικόνα savvas gridlock

http://mlp-blo-g-spot.blogspot.gr/2011/02/blog-post_6857.html

Χονδρικά για όσους δεν ξέρουν πολλά για τον Πειραιά, είναι η πλατεία στα 50-100 μέτρα από τον Ηλεκτρικό του Πειραιά. Η περιοχή γύρω από τον Ηλεκτρικό παλαιότερα λεγόταν ''Λεμονάδικα'', επειδή κουβαλάγανε λεμόνια (και γενικότερα φρούτα και λαχανικά) με τα καϊκια απο τα νησιά και στήνονταν πάγκοι από πλανόδιους πωλητές, για να τα πουλήσουν στον κόσμο. Ακριβώς πίσω από τον Ηλεκτρικό είναι η περιοχή ''Παπαστράτος'', από το πολύ γνωστό εργοστάσιο τσιγάρων και ελάχιστα μέτρα πιο πίσω (δηλαδή περίπου 5-10 λεπτά με τα πόδια αν ξεκινήσεις από τον Ηλεκτρικό) είναι το κέντρο της Γης που λέγεται Αγια-Σοφιά, από την εκκλησία που υπάρχει εκεί. Ελάχιστα μέτρα παραπάνω ξεκινούν τα Μανιάτικα (ουσιαστικά ένα και το αυτό είναι με την Αγια-Σοφιά) και τέρμα πάνω στο λόφο του Βώκου είναι η περιοχή του Καραβά, λίγο πριν βγεις στην οδό Θηβών, από την οποία ξεκινάει η Νίκαια (τα Μανιάτικα πιάνουν και λίγο Νίκαια). Όλες αυτές οι γειτονιές είναι στο Δήμο Πειραιά, αλλά είναι ελάχιστα γνωστές στους μη Πειραιώτες, αφού ούτε θάλασσα έχουν, ούτε όμορφα τοπία, όπως ο Προφήτης Ηλίας, η Πειραϊκή, το Τουρκολίμανο και το Πασαλιμάνι (όχι Ζέα, άλλη είναι η Ζέα). Αυτές όμως οι περιοχές, μαζί με τα Καμίνια από δίπλα και την Δραπετσώνα, ακριβώς επειδή ήταν το κέντρο όλων των βιοτεχνιών και εργοστασίων, κάνανε τον Πειραιά σύμβολο της εργατιάς και την πιο τραγουδισμένη περιοχή της χώρας μας. Λιμάνια θα βρεις κι αλλού, όπως και πολλά όμορφα μέρη σε όλη την Ελλάδα, πολύ πιο όμορφα από τον Πειραιά.

Εικόνα xristoforas

Σαββα για να εχουν μια πιο ολοκληρωμενη εικονα οι μη Πειραιωτες...ας αναφερουμε οτι υπαρχει πλατεια Καραισκακη και στο νεο Φαληρο του Πειραιως μας...εξω απο το σταθμο του Φαληρου :
http://mlp-blo-g-spot.blogspot.gr/2011/11/PlateiaKaraiskakiNeoFaliro.html

Εικόνα savvas gridlock

Έτσι είναι, Φόρη.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ευχαριστώ, παίδες.

Εικόνα apostolos gaganis

Καλά κάνεις και ανεβάζεις τέτοια άρθρα... Μαθαίνουμε ΟΛΟΙ απ΄αυτά. Μαθαίνουμε σε βάθος και πιο ολοκληρωμένα τί είναι αυτό που λατρεύουμε. ΣΥΜΒΟΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ.