Απολογισμός της ποδοσφαιρικής σεζόν 2015-16



Όπως κάθε σεζόν, έτσι και φέτος, θα αναλυθεί η χρονιά που πέρασε στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού. Θα γίνει σε πολλές ξεχωριστές ενότητες, ώστε να γίνει πιο ευανάγνωστη. Το κείμενο είναι προϊόν υποκειμενικότητας, οπότε σηκώνει πολλές ενστάσεις...
 
Πρωτάθλημα
 
Η κατάκτηση του 43ου πρωταθλήματος επετεύχθη με συνοπτικές διαδικασίες. Ο πρωταθλητής ήταν ήδη γνωστός από την 6η αγωνιστική κιόλας, όταν ο Θρύλος πέρασε σαν σίφουνας από την Τούμπα. Ποτέ δεν απειλήθηκε από κάποια ομάδα ως προς τον τίτλο, άρα δεν έχει νόημα να μιλήσουμε καν για ανταγωνισμό. Με τον πρώτο και κύριο στόχο της χρονιάς να έχει κατακτηθεί από τον Οκτώβριο, ο προπονητής της ομάδας μας είχε θέσει άλλους επιμέρους στόχους, θέλοντας να διατηρήσει υψηλά κίνητρα στους παίχτες. Ποια ήταν αυτά; Το σπάσιμο των ρεκόρ. Αρχικά, οι περισσότερες συνεχόμενες νίκες στο ξεκίνημα ενός πρωταθλήματος. Κατά δεύτερο λόγο, οι περισσότερες συνεχόμενες νίκες γενικά σε ένα πρωτάθλημα. Και τα δύο επετεύχθησαν. Μετά το αήττητο. Κάτι που δεν μπορέσαμε να πετύχουμε, εξαιτίας των σφαλτσοσφυριγμάτων του Καλογερόπουλου στον αγώνα με την Α.Ε.Κ. Επίσης, καταρρίφθηκε το ρεκόρ των περισσότερων εκτός έδρας νικών, αλλά και των περισσότερων βαθμών σε πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών. Συνολικά, όλα τα ρεκόρ είναι μαζεμένα εδώ: http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/160525/olympiakos-2015-2016-...

Είδαμε πράγματα φέτος που μας ικανοποίησαν. Πρώτον, είχαμε δύο νίκες επί του Π.Α.Ο.Κ, μία επί της Α.Ε.Κ και μία επί του Παναθηναϊκού. Θα είχαμε και δεύτερη επί του Παναθηναϊκού, αν μας άφηναν οι ούγκανοι. Είδαμε, επίσης, θεαματικό ποδοσφαίρο σε πολλά παιχνίδια. Είδαμε μία ομάδα με αρχή, μέση και τέλος. Ήξερε τι ήθελε στο χορτάρι, είχε την απαραίτητη συνοχή και ψυχραιμία, όταν οι αγώνες έδειχναν να στραβώνουν. Όπως με τον Λεβαδειακό στο Ο.Α.Κ.Α ή με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή ή και με τον Πλατανιά, όπου θα μπορούσαμε να χάσουμε. Είδαμε να παίζουμε μπάλα Γενάρη μήνα, κάτι που συμβαίνει σπάνια στον Ολυμπιακό. Είδαμε να «αδειάζουμε» σε κάποια σημεία, αλλά αυτό είναι απολύτως υγιές και φυσιολογικό, κάτι άλλωστε που συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ομάδες του κόσμου. Είναι υγιές για μία καλή ομάδα να έχει και τις κακές τις περιόδους.

Συμπέρασμα: άκρως επιτυχημένη χρονιά κι ας μην ήρθε το ρεκόρ του αήττητου. Ο Ολυμπιακός ήταν φόβος και τρόμος για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που παραδεχόντουσαν όλοι. Το ρεκόρ 32-1-1 σε νίκες-ισοπαλίες-ήττες είναι τρομερό.
 

Κύπελλο
 
Σβηστά πήγαμε μέχρι τη φάση των «4». Εκεί συναντήσαμε τον Π.Α.Ο.Κ. Ένα ματς που έδειχνε να στραβώνει στην αρχή, καταφέραμε να το γυρίσουμε με τσαμπουκά και αποφασιστικότητα, κόντρα σε μία διαιτησία εχθρική, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Οι παοκτσήδες δεν ανέχονται να χάνουν από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, οπότε βρήκαν την ευκαιρία να μπουκάρουν μετά από μία διαιτητική απόφαση που σηκώνει κουβεντα. Αν θέλουμε να την δούμε καθαρά διαιτητικά ήταν λάθος. Υπό την έννοια ότι ο Παππάς δεν είδε ούτε την ανατροπή του Μακ, ούτε το χέρι που προηγήθηκε της ανατροπής. Αν έβλεπε την ανατροπή, θα έδινε πέναλτι. Αν έβλεπε το χέρι, θα έδινε φάουλ. Αντιθέτως, άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί, δίνοντας τροφή για σχόλια. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για έναν ανίκανο διαιτητή, ο οποίος δεν είχε καμία πρόθεση να τιμωρήσει κάποια από τις δύο ομάδες. Αν είχε, θα έδινε ή πέναλτι ή φάουλ. Είχε πάτημα και για τα δύο. Δεν έδωσε τίποτα, όμως, άρα παραπέμπεται για ανικανότητα. Τώρα, το ότι στήθηκε ξανά ολόκληρη ζούγκλα είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τις αρχές. Αυτό που μένει είναι η γελοία απόφαση Κοντονή να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και να διακόψει το κύπελλο, τιμωρώντας πρωτίστως το θύμα των επεισοδίων, δηλαδή τον Ολυμπιακό. Τα όσα ακολούθησαν των επεισοδίων της Τούμπας, είναι αντίκειμενα σεναρίου για ταινία. Η παρεμβατικότητα του Κοντονή είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Συμπεριφορές που απέφευγε μέχρι και ο χουντικός Ασλανίδης. Το μόνο που απομένει να δούμε από τον Κοντονή είναι να διακόψει αγώνα του Ολυμπιακού, ώστε να κάνει παρατηρήσεις στον Μιλιβόγεβιτς να παίζει πιο ήρεμα, ως άλλος Παττακός. Τραγελαφικές στιγμές ζήσαμε. Ο Π.Α.Ο.Κ φυγομάχησε και δεν κατέβηκε στο «Καραϊσκάκη» για τον επαναληπτικό ημιτελικό, η Α.Ε.Κ ταυτίστηκε απόλυτα με τον Κοντονή, σε μία πλήρη σύμπλευση που γέννησε υπόνοιες και υποψίες. Η φρασεολογία των ανακοινώσεων, αλλά και η χρονική ταύτιση αυτών, ήταν ενδεικτικά γεγονότα του ότι η πολιτεία έπαιξε το βρόμικο ρόλο του «μπάτσου» υπέρ των δυνάμεων της «εξυγίανσης» και κατά του Ολυμπιακού. Αφού, λοιπόν, τα νεύρα των οπαδών, αλλά κυρίως των παιχτών του Ολυμπιακού, δοκιμάστηκαν στα άκρα, έφθασε η ώρα του τελικού.

Δυστυχώς, τα όσα προηγήθηκαν μέσα στο μήνα διακοπής, φάνηκε να επηρεάζουν όλη την ομάδα. Ο Σίλβα παρουσίασε ένα σύνολο αγνώριστο. Διότι, όπως αποδίδουμε τα εύσημα στον προπονητή όταν βλέπουμε τους παίχτες να παίζουν με το μαχαίρι στα δόντια, έτσι χρεώνουμε στον Σίλβα το ότι οι παίχτες μπήκαν ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ. Σύμφωνοι, τα ελαφρυντικά είναι πολλά. Καμία ομάδα στον κόσμο δεν θα είχε ρυθμό, μετά από ένα μήνα απουσίας από τις επίσημες υποχρεώσεις. Κανείς προπονητής δεν θα μπορούσε να καταστρώσει πλάνα προπόνησης, όταν δεν ξέρει καν την ημερομηνία διεξαγωγής ενός αγώνα. Και κανένας παίχτης δεν θα έμενε ανεπηρέαστος, όταν βλέπει να ακυρώνονται οι διακοπές τους (μπορεί να αμείβονται παχυλά, αλλά δεν παύουν να είναι άνθρωποι), όταν βλέπει να μειώνεται ο χρόνος ξεκούρασης δραματικά (κάποιοι έχουν euro μπροστά τους, ενώ μην ξεχνάμε ότι φέτος παίζουμε δύο προκριματικούς γύρους) και πολύ περισσότερο, όταν διαπιστώνει ότι όλα αυτά γίνονται εξωθεσμικά και επιπόλαια, από έναν ανίδεο περί ποδοσφαίρου υπουργό. Όλα αυτά, λοιπόν, επηρέασαν ξεκάθαρα την ομάδα. Και μην πει κανείς ότι και η Α.Ε.Κ επηρεάστηκε εξίσου. Δεκτόν, ότι όντως επηρεάστηκε σε ένα βαθμό. Ωστόσο, είχε αγωνιστικές υποχρεώσεις, όπου καιγόταν για βαθμούς. Είχε τους δύο ημιτελικούς κυπέλλου και το ντέρμπι με τον Π.Α.Ο.Κ. Και μετά τον τελικό οι υποχρεώσεις της συνεχίζονται. Οπότε, μόνο η ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού την ένοιαζε, ουσιαστικά.

Πέραν όλων όσων προαναφέραμε, υπάρχει και το ατομικό μερίδιο ευθύνης. Τα λάθη του Σίλβα θα γραφτούν παρακάτω. Από τους παίχτες ουδείς διακρίθηκε αισθητά. Η Α.Ε.Κ το ήθελε περισσότερο και το πήρε. Όχι ότι ήταν καλύτερη (ένα μάτσο χάλια ήταν κι αυτή), απλώς το ταμπούρι που έπαιξε ήταν αποδοτικό. Και πώς αλλιώς να παίξεις, αλήθεια, όταν υπάρχει χαώδης διαφορά ποιότητας; Φουλ άμυνα, 2 αντεπιθέσεις σε όλο τον αγώνα και αλλαγές αμυντικούς για να κρατήσεις το σκορ. Ο καθένας με τα όπλα του και τις δυνατότητές του. Έτσι πάνε αυτά. Η Α.Ε.Κ καλά έκανε κι έπαιξε όπως γούσταρε. Εμείς δεν είχαμε ούτε ψυχή, ούτε όρεξη. Όταν κρίνεται ένας τίτλος, περιμένεις να δεις πάθος, τουλάχιστον. Η έλλειψη αυτού δεν συγχωρείται. Θα μπορούσαμε, έστω κι έτσι, να πάρουμε το κύπελλο, αν ήμασταν λίγο πιο τυχεροί.

Αυτό που μένει είναι η απώλεια ενός τίτλου από την τροπαιοθήκη του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου, εξαιτίας και ενός φασίστα Κοντονή, μεταξύ άλλων. Μένει, επίσης, το μάθημα ότι σε κάθε αγώνα πρέπει να παλεύεις για να νικήσεις. Μένει και η κατάντια των απέναντι. Και γιατί ξεφτιλίστηκαν, προσπαθώντας να αποφύγουν την τέλεση του τελικού, όντας σε απόλυτη σύμπνοια με τον Κοντονή και γιατί αντιμετώπισαν την κατάκτησή του σαν να πήραν το champions league και γιατί παρουσιάστηκαν στο Ο.Α.Κ.Α με ένα σύνολο κακοποιών, αλλά και με ένα ντου 40 ατόμων, τα οποία «περιέργως» κατάφεραν να «σπάσουν» τον κλοιό της αστυνομίας... Εν πάση περιπτώσει, είναι λογικό να.... χάνονται και τίτλοι, ακόμα κι αν λέγεσαι Ολυμπιακός. Η διάρκεια είναι αυτή που καθορίζει τις μεγάλες ομάδες.
 
 

Ευρώπη
 
Η κλήρωση ήταν από τις χειρότερες δυνατές που θα μπορούσαμε να έχουμε. Ήταν, για πολλούς, ο πιο δύσκολος όμιλος της διοργάνωσης που υπήρξε ποτέ. Τρεις πρωταθλήτριες ομάδες και η Άρσεναλ. Το πρόγραμμα δεν ευνοούσε για καλή αρχή. Το θαύμα δεν ήρθε στην πρώτη αγωνιστική κόντρα στην πανίσχυρη Μπάγερν. Ήρθε, όμως, στη δεύτερη αγωνιστική στην Αγγλία. Το διπλό επί αγγλικού εδάφους, αγνοούνταν στην εν λόγω διοργάνωση από όλες τις ελληνικές ομάδες. Και το κατάφερε ο Θρύλος. Με τρία γκολ, μάλιστα. Χωρίς κλεφτοπόλεμο και νίκη με μισό μηδέν. Γράφτηκε, έτσι, ιστορία. Εν συνεχεία, πήραμε ένα διπλό στο Ζάγκρεμπ, εκεί όπου ηττήθηκε η Άρσεναλ. Και ακολούθησε η επική ανατροπή στο Καραϊσκάκη για το 2-1 επί της Ντιναμό. Μ’ αυτό το αποτέλεσμα γράτηκε εκ νέου ιστορία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός πήρε τρία διαδοχικά «τρίποντα» στο champions league. Είπαμε, ομάδα των ρεκόρ η φετινή. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Κι αν το αποτέλεσμα στο Μόναχο ήταν αναμενόμενο, οι ελπίδες για διάκριση χάθηκαν από την απελπιστικά κακή εμφάνιση απέναντι στην Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη και την αναπάντεχη ήττα με 0-3. Περαιτέρω θα αναλυθεί παρακάτω.

Η ευρωπαϊκή συνέχεια δόθηκε στην αρένα της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το Europa league προσφέρεται, λένε πολλοί, για ευρωπαϊκή διάκριση. Το... διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά φέτος. Η Άντερλεχτ, αφού μας νίκησε στον πρώτο αγώνα με 1-0, ήρθε στον Πειραιά να υπερασπιστεί το σκορ πρόκρισης. Ισοφαρίσαμε γρήγορα το σκορ του πρώτου αγώνα, αλλά δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στις συνθήκες του αγώνα. Το πολυπόθητο γκολ που χρειαζόμασταν δεν ήρθε ποτέ. Η επιθετική αφλογιστία ήταν η κύρια αιτία του αποκλεισμού. Κι έτσι έληξε άλλη μία άδοξη σεζόν στην Ευρώπη.

Συμπεράσματα-επισημάνσεις: Όπως πήρε τα εύσημα στις νίκες και στα ρεκόρ, έτσι κρίνεται και στις αποτυχίες. Η ήττα από την Άρσεναλ και ο αποκλεισμός από την Άντερλεχτ είναι στοιχεία που χρεώνονται στον Μάρκο Σίλβα. Δεν θα το έλεγα αν ο αποκλεισμός έρχονταν με άλλους τρόπους, από αυτούς που ήρθαν. Οι ατομικές ευθύνες θα δοθούν στη συνέχεια. Προς το παρόν, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι η αρρωστημένη νοοτροπία που επικρατεί στον κόσμο (συμπεριλαμβανομένου κι εμού, φυσικά) και τα ερυθρόλευκα Μ.Μ.Ε, γύρω από το ευρωπαϊκό όνειρο. Η επιτυχία δεν έρχεται με παραγγελίες, ούτε με φανφάρες. Κάθε χρόνο, ενώ στους ομίλους του champions league δείχνουμε δείγματα ωριμότητας και χαρακτήρα, πέφτουμε θύματα μιας ανεξήγητης έπαρσης. Πολλοί πανομοιότυποι, σχεδόν, αποκλεισμοί έχουν στοιχειώσει τα ευρωπαϊκά μας όνειρα. Κάποια στιγμή, λοιπόν, πρέπει να επιστεγάσουμε την συνεχή ανοδική ευρωπαϊκή μας πορεία, τα τελευταία χρόνια, με υγιή συμπεριφορά και νοοτροπία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε και τα επόμενα βήματα. Το να διαβάζουμε, από παίχτες και στελέχη της ομάδας, για ευρωπαϊκούς τελικούς, στην κλήρωση των «32» ακόμα ακόμα, είναι κάτι το γελοίο. Και φυσικά, δεν πηγάζει από τον κόσμο όλο αυτό, αλλά μέσα από την ομάδα. Οι αυταπάτες που δημιουργούνται οδηγούν μαθηματικά σε άδοξους αποκλεισμούς. Διότι, όταν καλείσαι να παίξεις με την Άντερλεχτ, η οποία είναι μία υπολογίσιμη ευρωπαϊκή δύναμη και προέρχεται από ένα πρωτάθλημα καλύτερο από το ελληνικό, κι εσύ την αντιμετωπίζεις λες και είναι ο Παναργειακός, τότε μοιραία θα αποκλειστείς. Το ίδιο συνέβη και στο παρελθόν με τη Μέταλιστ, ειδικά με το 0-1 στην Ουκρανία, όταν το Βουκουρέστι (η πόλη που θα διοργάνωνε τον τελικό του Europa league) το έβλεπες συνέχεια στα πρωτοσέλιδα, με την Λεβάντε (βεβαίως, τότε είχε προηγηθεί το έγκλημα της διοίκησης να απολύσει τον Ζαρντίμ), τη Σεντ Ετιέν πιο παλιά ή ακόμα και πέρυσι με την Ντνιεπρ. Ο λόγος που φέτος πίστεψα στην ευρωπαϊκή διάκριση είναι ότι έβλεπα στον πάγκο έναν προπονητή σοβαρό και προσγειωμένο. Και να πω την αλήθεια, δεν νομίζω ότι φέτος στοίχισε τόσο η νοοτροπία, όσο άλλα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, τη μέρα της κλήρωσης με την Άντερλεχτ πάλι διαβάζαμε για πορείες και τελικούς. Είμαστε για γέλια και για κλάματα. Όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο βήμα βήμα επιτυγχάνονται οι νίκες και οι προκρίσεις. Με σύνεση.
 

Παίχτες

Ρομπέρτο: Η αλήθεια είναι ότι φέτος δεν έκανε τις προπέρσινες εμφανίσεις. Μάλιστα, κάποια λάθη του στοίχισαν στην Ευρώπη. Ειδικά με την Άντερλεχτ έκανε μοιραίο λάθος και έφερε και τον αποκλεισμό. Θα ήταν λάθος να του χρεώσουμε στον απόλυτο βαθμό τον αποκλεισμό, ωστόσο του χρεώνουμε αβίαστα το λάθος... Σαφέστατα, η παρουσία του κάτω από τα δοκάρια, δίνει την απαραίτητη ασφάλεια που πρέπει να νιώθει κάθε αμυντικός. Είναι κέρβερος και πιθανότατα είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό από μόνο του είναι κατανοητό ως προς την αναγκαιότητα συνέχισής του στην ομάδα μας. Αν και βλέπω να κουνάει μαντήλι...

Καπίνο: Πρώτη του σεζόν στο λιμάνι. Πήρε τις ευκαιρίες του στο κύπελλο και στο πρωτάθλημα, τις τελευταίες αγωνιστικές, δείχνοντας ότι έχει μεγάλο ταλέντο. Η σωματοδομή του τον βοηθάει, όπως και τα καλά αντανακλαστικά του. Οι προπονητές της ομάδας είχαν κάποια παραπονάκια για κάποια λάθη του, ωστόσο είναι φυσιολογικά -κατά τη γνώμη μου- αυτά τα λάθη, όταν είσαι άπειρος. Ειδικά η θέση του τερματοφύλακα απαιτεί εμπειρία. Το ρεπορτάζ τον θέλει ως διάδοχο του Ρομπέρτο, όταν ο τελευταίος αποφασίσει να φύγει. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανόν του χρόνου να είναι βασικός. Εκεί θέλει στήριξη.

Μαζουακού: Μεγάλη συζήτηση μπορεί να γίνει γύρω του. Το ράθυμο στυλ που έχει, συν κάποια παιδιάστικα λάθη -ας μιλήσουμε ανοιχτά- έχουν καταστήσει τον παίχτη κόκκινο πανί για πολλούς οπαδούς του Ολυμπιακού. Το ταλέντο του είναι αναμφισβήτητο, όποτε δεν θα επιχειρηματολογήσω πάνω σ’ αυτό. Το κατά πόσο είναι χρήσιμος στην ομάδα μας απασχολεί. Όντας ο μοναδικός αριστερός μπακ στην ομάδα (υπάρχει και ο Τσιμίκας, αλλά είναι μικρός και δεν πήρε πολλές ευκαιρίες σε σημαντικούς αγώνες), έπαιξε πολλά λεπτά. Υπάρχει, σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου ο ανταγωνισμός δεν υπάρχει, μία συνειδητή ή όχι επανάπαυση. Είναι λογικό. Έχοντας «κλειδωμένη» τη θέση του αριστερού μπακ, παρουσιαζόταν πολλές φορές αδιάφορος. Είναι και το στυλ του αυτό. Εκνευριστικό, αν μη τι άλλο. Τα στατιστικά του, βεβαίως, δεν είναι άσχημα. Έχει καλά ποσοστά σε ντρίπλες, σε πετυχημένες σέντρες και σε κοψίματα. Ποια είναι, λοιπόν, η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι, αν έρθει πρόταση κοντά στα 10 εκ. ευρώ, που ακούγεται, τον στέλνεις μαζί με ένα μπουκέτο λουλούδια...

Τσιμίκας: Μόλις πριν από λίγες μέρες έκλεισε τα είκοσί του χρόνια. Πήρε ευκαιρίες φέτος στο κύπελλο και λίγες στο πρωτάθλημα, αποδεικνύοντας πολλά καλά στοιχεία. Διαθέτει ταχύτητα, ντρίπλα, φοβερό πόδι και απίστευτη -για την ηλικία του- ωριμότητα. Έχει όλα τα φόντα να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. Και το κυριότερο όλων όσων προανέφερα, βγάζει πάνω στο χορτάρι όλες του τις αρετές, καταφέρνοντας να είναι χρησιμότατο στέλεχος του συνόλου και αποδοτικός ως προς τα ουσιώδη στατιστικά. Προσωπικά, δεν βρίσκω λόγο να παρθεί βασικό αριστερό μπακ, εφ’ όσον πουληθεί ο Μαζουακού. Πόσω μάλλον, να δοθούν πολλά εκ. ευρώ. Κρατάω μόνο επιφυλάξεις, ως προς αυτό, για το γεγονός ότι παίζουμε προκριματικά. Αν ξεκινούσε τις υποχρεώσεις του από το πρωτάθλημα, θα τον ήθελα βασικό. Τώρα, φοβάμαι πως η απειρία του, ενδεχομένως, να κοστίσει. Αξίζει όμως να πάρει ευκαιρίες.

Ελαμπντελαουί: Στον περσινό αντίστοιχο απολογισμό τον είχα χρίσει ως τη μεταγραφή της χρονιάς. Φέτος, βάλθηκε να με διαψεύσει. Δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού ούτε κατά διάννοια. Ακίνδυνος τις περισσότερες φορές, χωρίς ανταπόκριση στο ένας με έναν και με πολλά κακά τελειώματα σε σέντρες και σουτ. Παράλληλα, παρουσίασε μεγάλη αμυντική αστάθεια. Πολλές φορές εξέθετε τα σέντερ μπακ, καλύπτοντας το offside, πολλές φορές είχε πρόβλημα με τους προσωπικούς του αντιπάλους, δεν κάλυπτε σωστά το χώρο του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιθετικές υπεραριθμίες για τον αντίπαλο. Όλα αυτά είναι και σημάδια έλλειψης συγκέντρωσης, πιθανόν και σοβαρής δουλειάς. Το σίγουρο είναι ότι προβλημάτισε με την εικόνα του.

Σαλίνο: Ξέρουμε ότι δεν είναι το υπερόπλο. Είναι από τους κλασικούς παίχτες, οι οποίοι δεν έχουν το τεράστιο ταλέντο, αλλά προσπαθούν όσο μπορούν και δίνουν ό,τι έχουν. Αυτός είναι ο Σαλίνο και είναι απαραίτητος στο ροτέισον της ομάδας. Αν ήταν κοινοτικός, όλα θα ήταν και πιο εύκολα... Καλή του συνέχεια.

Μποτία: Μία μεστή, όπως πάντα, χρονιά από τον Ισπανό. Ξέρει τα βασικά της θέσης, παίρνει σωστές θέσεις και προσπαθεί να κάνει απλές μεταβιβάσεις, χωρίς εξεζητημένες ενέργειες. Προδίδεται πολλές φορές από την ταχύτητα του (βασικά, από την έλλειψη αυτής...) και από τα κολλήματα του εγκεφάλου του. Μερικές στιγμές, δεν στρίβει, που λέμε. Αλλά προσπαθεί. Και έβαλε και κάμποσα γκολ φέτος.

Ντα Κόστα: Ήρθε το καλοκαίρι ως ο βασικός αμυντικός της ομάδας. Σε καμία, μα καμία, περίπτωση δεν το απέδειξε. Δεν είναι άχρηστος, αλλά δεν είναι και ο αμυντικός που πάνω του θα χτίσεις μία απροσπέλαστη άμυνα. Με πολλές επιπολαιότητες στο παιχνίδι του, αφήνει μία αίσθηση, σε όλους μας, ανασφάλειας. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τους συμπαίκτες του. Κατά καιρούς, κάνει ορίσμενες δύσκολες επεμβάσεις, επεμβαίνοντας και με αυτοθυσία. Έχει πετύχει και το 2-1 απέναντι στον βάζελο στο «Καραϊσκάκη». Δεν θα τον πουλούσα, αλλά δεν θα στήριζα και την άμυνα πάνω του.

Σιόβας: Περίεργη χρονιά για τον Σιόβα, δεδομένου ότι ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς, αλλά όσο έπαιξε ενέπνεε μία σιγουριά. Δεν απέφυγε τα λάθη κι αυτός, αφού κι η δική του ταχύτητα τον προδίδει. Έχω ξαναπεί ότι θα είναι άλλος παίχτης με έναν γρήγορο αμυντικό δίπλα του. Είναι ζωτικής σημασίας για τον ίδιο να περιοριστεί στο κομμάτι παιχνιδιού που είναι καλός. Στο να βγάλει την μπάλα από τα καρέ του Ολυμπιακού με ασφάλεια, στο να είναι βασιλιάς στο ψηλό παιχνίδι και να κόβει επικίνδυνες μπαλιές αντιπάλων, πριν καν το καταλάβουμε εμείς. Το να προσπαθεί να ακολουθήσει επιθετικούς γρήγορους τον βγάζει εκτός παιχνιδιού.

Βούρος: Λίγα παιχνίδια για τον νεαρό αμυντικό. Δείχνει κι αυτός να αξίζει τις ευκαιρίες που παίρνει. Και όσο αποφεύγει τα λάθη (είναι κομβικό για τη θέση που παίζει) στο παιχνίδι του, τόσο θα παίρνει τα πάνω του. Περιμένω να τον δω να παίρνει περισσότερες ευκαιρίες, ώστε να φανεί τι αξίζει πραγματικά.

Μιλιβόγεβιτς: Περέιρα, Μίτσελ και Σίλβα ξεκινούν την ενδεκάδα με τον Μιλιβόγεβιτς. Ο Σέρβος έχει χαρακτηριστικά που δύσκολα βρίσκεις στην αγορά και αυτό το ξέρουν καλά οι προπονητές του. Τοποθετείται άριστα στο χώρο, έχει πολλά τρεξίματα κι ανάσες, κλέβει μπάλες συνεχώς και είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι. Αντιθέτως, κάνει σε κάθε παιχνίδι 1-2 αβίαστα λάθη, τα οποία συχνά καταλήγουν σε γκολ αντιπάλων. Χάνει την συγκέντρωσή του, πράγμα στο οποίο πρέπει να βελτιωθεί. Πέραν των λαθών, δέχεται εύκολα κάρτες. Στο επιθετικό κομμάτι θα μπορούσε να βοηθήσει παραπάνω, πατώντας περισσότερο από το κέντρο και μπροστά, αν και τον έχουμε δει να βγάζει ωραίες μακρινές μπαλιές και κάθετες πάσες. Αναμφίβολα, ένα δυνατό χαρτί της ομάδας.

Καμπιάσο: Η μεταγραφή του καλοκαιριού και από άποψη ουσίας και από επικοινωνιακή και από οικονομική. Προερχόμενος από το καλύτερο, ίσως, πρωτάθλημα του κόσμου, με γεμάτη σεζόν, ήρθε για να προσδώσει ποιότητα στο κέντρο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανε ονειρεμένη σεζόν. Κάποιοι τραυματισμοί τον επηρέασαν, όπως και το ότι ο Σίλβα έδειχνε να μην τον εμπιστεύεται, προτιμώντας τον Κασάμι. Ωστόσο, ο Αργεντίνος όσες φορές αγωνίστηκε έκανε τη διαφορά. Έδειξε πώς παίζεται η θέση από έναν σύγχρονο κεντρικό χαφ. Συνεχή παρουσία στα καρέ της αντίπαλης ομάδας, πολλά γκολ, άνεση στην κυκλοφορία της μπάλας, ηγετική παρουσία στα μεγάλα παιχνίδια (γκολ με Παναθηναϊκό, Π.Α.Ο.Κ) και απορίες για τους λόγους που ο Σίλβα προτιμούσε να τον έχει στον πάγκο. Επιπλέον, έδειξε με την συνολική του στάση ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη αθλητική προσωπικότητα του ποδοσφαίρου που έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα. Δεν ξίνισε από τα... καψώνια του Σίλβα, συμμετείχε σε όλους τους πανηγυρισμούς είτε έπαιζε είτε ήταν στον πάγκο, έδινε το 100% ακόμα και όταν έπαιζε με τον Παναιγιάλειο, είχε ηγετική συμπεριφορά σε όσους αγώνες συμμετείχε, δέθηκε με την ομάδα και τους συμπαίχτες του και δεν εμφάνισε κανένα ίχνος βεντετισμού. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Ένας αθλητής με «Α» κεφαλαίο. Θα ήθελα πολύ να μείνει, αλλά δεν πληρώνω εγώ και κυρίως, δεν αποφασίζω εγώ για τη χρησιμότητά του...

Κασάμι: Τό ότι μπήκε πριν από λίγο στον παραλληλισμό με τον Καμπιάσο, δεν σημαίνει ότι ο Κασάμι δεν άξιζε τις ευκαιρίες που πήρε. Προσπάθησε πολύ και κατάφερε να είναι αναντικατάστατος στο ροτέισον. Ασχέτως αν συμφωνεί κανείς μ’ αυτό ή όχι, ασχέτως αν ο Καμπιάσο, για ‘μένα, άξιζε περισσότερες συμμετοχές αντί του Κασάμι, ο Κοσοβάρος μέσος προσπάθησε στις προπονήσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν εξαιρετικός στους αγώνες. Είχε πολλά τρεξίματα, συμμετοχή και στο ανασταλτικό και στο δημιουργικό κομμάτι και έδινε νεύρο στο κέντρο με την πληθωρική και γεμάτη παρουσία του. Ιδιαίτερη, δε, εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι παρουσιάστηκε με όρεξη σε παιχνίδια που κάποιος δε θα περίμενε. Έπαιζε με διάθεση αυτοθυσίας σε παιχνίδια που λέμε «άκυρα». Όταν είχαμε ήδη αποκλειστεί από την Ευρώπη και το ενδιαφέρον στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε ατονήσει, ο Κασάμι έπαιζε φουριόζος. Έκανε κι αυτός, μετά, την κάμψη του, αλλά είναι κι αυτό φυσιολογικό. Πολύ καλή σεζόν.

Ζντιέλαρ: Μόλις το περασμένο καλοκαίρι αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με την Σερβία, όντας βασικό της στέλεχος. Στα φιλικά πήρε ευκαιρίες, ωστόσο, έχοντας μπροστά του Κασάμι-Καμπιάσο, είναι εξ ορισμού δύσκολο να πάρεις ευκαιρίες. Παρ’ όλα αυτά, προς το τέλος της χρονιάς, πήρε κάμποσες ευκαιρίες και τις αξιοποίησε στο έπακρο. Διαθέτει ωριμότητα, καλό πόδι, αντοχές. Είναι δύσκολη η θέση που παίζει και δείχνει να ανταποκρίνεται. Λογικά, με τον καιρό, θα παίρνει κι άλλα ματς και θα βελτιώνεται. Μόνο καλό θα του κάνει η συνύπαρξή του με τον Καμπιάσο στις προπονήσεις.

Φορτούνης: Το πρόσωπο της σεζόν για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από πέρυσι είχε δείξει δείγματα του ταλέντου του, φέτος όμως έκανε το «μπαμ». Την περισσότερη διάρκεια της σεζόν βοήθησε την ομάδα στο έπακρο. Έβαλε γκολ κρίσιμα και όμορφα, όπως στο Λονδίνο, έδωσε ασίστ και αναδείχθηκε MVP ουκ ολίγες φορές. Ήταν ουσιαστικός και πολλές φορές θεαματικός. Ωστόσο, είχε κενά διαστήματα μεγάλα και περιστασιακά εμφάνιζε ένα πρόσωπο που εξέπεμπε απάθεια και αλαζονεία. Εικόνα που δεν συνάδει με το νεαρό της ηλικίας του και με τις επιτυχίες (λίγες ακόμα) που έχει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Το τι φταίει γι’ αυτό που ο λαός ονομάζει «πήραν τα μυαλά του αέρα», δεν είναι ώρα να το συζητήσουμε. Βεβαίως, δεν είναι κλασική περίπτωση παίχτη που έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα, αλλά δείχνει ανησυχητικά σημάδια και οφείλουν άπαντες στην ομάδα να το διακρίνουν και να το δουλέψουν. Μα πάνω απ’ όλα, ο ίδιος ο παίχτης. Το οφείλει απέναντι στον εαυτό του και απέναντι στον σύλλογο που τον πίστεψε και του τα παρέχει όλα. Μέσα στη λέξη «σύλλογος» περιλαμβάνω και τους οπαδούς, οι οποίοι τραγούδησαν τ’ όνομά του. Αστείρευτο ταλέντο έχει, τον πιστεύουμε, του παρέχονται όλα τα προνόμια, ας βάλει κάτω το κεφάλι να δουλέψει κι άλλο, διότι ακόμα δεν έχει πετύχει ΤΙΠΟΤΑ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ. Είναι γαύρος ο Φορτούνης και γουστάρει που είναι στην ομάδα. Ας το θέσει αυτό ως κίνητρο για τη συνέχεια. Έχει τα φόντα να μπει στο πάνθεον.

Ντομίνγκες: Η αξία του είναι γνωστή σε φίλους κι.... εχθρούς. Όλοι ξέρουν την ποδοσφαιρική του ιδιοφυΐα. Φέτος, δεν ήταν ακριβώς η χρονιά του. Κάτι το ότι ο Φορτούνης ξεπετάχτηκε, κάτι οι περιοδικοί τραυματισμοί του, κάτι οι εμμονές του Σίλβα, ο Αργεντίνος δεν κατάφερε να στιγματίσει θετικά μία καλή χρονιά. Στον τελικό κυπέλλου φάνηκε, όχι μόνο η ποιότητά του, αλλά η προσωπικότητα και η επίδραση αυτής μέσα στο γενικό σύνολο, από έναν και μόνο παίχτη. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι, ανάμεσα σε 11 ποδοσφαιριστές, υπήρχε ένας με αυταπάρνηση, ένας που ήθελε όσο τίποτε άλλο την μπάλα στα πόδια του. Ένας παίχτης που ήθελε να έχει, με κάθε τρόπο, επίδραση στην έκβαση του αγώνα. Σε κάθε φάση γύριζε πίσω να πάρει την μπάλα και να δημιουργήσει. Και το έκανε με τρόπο επιτακτικό. Και όσο μπόρεσε, βοήθησε, αλλά ήταν αργά. Αυτός είναι μεγάλος παίχτης. Παίχτης που στα μεγάλα παιχνίδια πρέπει να παίζει...

Φουστέρ: Ο Φουστεράκος μας άργησε να πείσει τον Σίλβα για την αξία του και την ψυχή που διαθέτει. Ο Σίλβα τον εμπιστεύτηκε μόνο όταν είχαν κριθεί τα πάντα στο πρωτάθλημα. Πήρε, ωστόσο, τις ευκαιρίες του στο κύπελλο. Στην Τούμπα, μάλιστα, σκόραρε ένα όμορφο και καθοριστικότατο τέρμα. Και, γενικώς, όσες φορές έπαιξε, ήταν καταπληκτικός, πλην του τελικού κυπέλλου, όπου χάθηκε μέσα στη γενική μετριότητα. Φυσικά και θα ήθελα να παραμείνει για ακόμα ένα χρόνο.

Κολοβός: Έλληνας παίχτης, ο οποίος ήρθε με περγαμηνές, ωστόσο καμία σεζόν δεν κατάφερε να πείσει κανέναν προπονητή ότι αξίζει να παραμείνει στο ρόστερ. Έχει κάποια καλά ξεπετάγματα, αλλά αυτά τα είχε και ο... Χάρης Παππάς. Δεν αρκούν αυτά για να είσαι παίχτης του Ολυμπιακού. Θεωρώ, όπως και ο προπονητής, ότι δεν έχει μέλλον στην ομάδα. Να είναι καλά το παληκάρι όπου κι αν πάει.

Ερνάνι: Ορθά και κοφτά, δεν μου αρέσει για παίχτης του Ολυμπιακού. Και άνευ αμφιβολίας, λέω ότι σίγουρα δεν αξίζει τα 3-4 εκ. ευρώ που απαιτούνται για να αποκτηθεί. Ίσως ο πιο τεχνίτης παίχτης της ομάδας, αλλά με στυλ που δεν συνάδει στη φιλοσοφία της ομάδας. Ειδικά το ύφος που είχε μετά από μία κακή μπαλιά που δέχθηκε στον τελικό κυπέλλου και οι βρισιές -που φάνηκε στην κάμερα να εκστομίζει- προς συμπαίκτη του με ξενέρωσαν απίστευτα. Το στυλ «χάρη σας κάνω που παίζω στην ομάδα σας» είναι για ξύλο. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να αναγνωρίσω ότι, όσο έπαιξε, ήταν καλός, πλην του τελικού κυπέλλου. Έβαλε πολλά γκολ, αναλογικά με το χρόνο που πήρε, ενώ βοήθησε πολύ και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Τα άψογα κοντρόλ που κάνει ενθουσιάζουν. Ωστόσο, οι επιστροφές του είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα να αφήνει έκθετο συνεχώς το αριστερό μας μπακ. Αν το έβλεπα καθαρά αγωνιστικά, θα ψήφιζα ΝΑΙ, αλλά ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος, που καμία ομάδα και κανένας προπονητής δεν θα μπορούσαν να βασιστούν πάνω του για μία σεζόν. Και ποιος θα μπορούσε να τον συγχωρέσει αν, κάποια στιγμή, η ομάδα στερούνταν μία ευρωπαϊκή πρόκριση εξαιτίας των παλιμπαιδισμών του Ερνάνι; Διότι,  αυτά φοβάμαι από τέτοιου είδους παίχτες. Ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε κρεμάσουν, να σε αφήσουν έκθετο. Επιστροφή στην Πόρτο και καλή του πορεία. Παρ’ όλα αυτά, μου άρεσε η ανακοίνωσή αποχώρησής του. «Πήρε» κι αυτός κάτι από το μεγαλείο του θρύλου...

Ντουρμάζ: Ξεγραμμένος ήταν ο Σουηδός το καλοκαίρι. Και μάλλον από σπόντα έμεινε. Ο ευρωπαϊκός του αποκλεισμός του έκανε καλό, μάλλον, καθώς πείσμωσε και δούλεψε περισσότερο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε έναν διαφορετικό παίχτη. Ορεξάτος, με τρεξίματα σε επίθεση και άμυνα, με στοιχεία που λείπουν από την ομάδα (όπως το ένας εναντίον ενός ή η ντρίπλα), με πολλές ασίστ. Έκανε και την προβλεπόμενη κοιλιά του, προς το τέλος της σεζόν. Καλή χρονιά από τον Ντουρμάζ.

Πάρντο: Χρονιά με σκαμπανευάσματα για τον Κολομβιανό παίχτη. Ξεκίνησε φουριόζος στα φιλικά, ενώ στις πρώτες επίσημες υποχρεώσεις φάνηκε τρακαρισμένος. Προϊόντος του χρόνου, άλλαξε πρόσωπο προς το καλύτερο και στάθηκε καθοριστικός στην Ευρώπη. Έχει θέμα όταν πρέπει να περάσει αντίπαλο, αφού, παρά την ταχύτητά του, δεν έχει την ντρίπλα όπως ο Ντουρμάζ, κάτι που δυσκολεύει πολύ τα πλάγια χαφ. Επίσης, υπάρχει μία συστηματική αδυναμία συνεργασίας με το δεξί μπακ και κυρίως με τον Ελαμπντελαουί. Το όβερλαπ έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει. Ακόμα και όταν ο Ελαμπντελαουί κάνει κίνηση στην πλάτη της άμυνας, ο Πάρντο δεν δίνει την πάσα, νομίζοντας, προφανώς, ότι αποφεύγει το «προβλέψιμο» εκείνη την ώρα. Δεν εξηγείται αλλιώς... Φυσικά έχει ευθύνη και ο προπονητής σ’ αυτό.

Σεμπά: Η σωματοδομή του είναι απίστευτη, το έχω πει κάμποσες φορές. Δύναμη, ταχύτητα, αντοχή. Δεν είναι, όμως, τεχνίτης, ούτε γκολτζής. Εξτρέμ που βγάζει ασίστ με το σταγονόμετρο και σπανίως πετυχαίνει τέρμα, τι να τον κάνω; Οκ, βοηθάει τον πλάγιο μπακ από την μεριά του, παίρνει τις κατάλληλες θέσεις, όντας στρατιώτης στο πλάνο του προπονητή, γυρίζει στην άμυνα γρήγορα. Άκρως απαραίτητα κι αυτά τα στοιχεία. Θέλω το κάτι παραπάνω επιθετικά όμως. Δεν είναι παίχτης του πεταματού, αλλά δεν κάνει και τη διαφορά. Προσωπικά, δεν θα είχα πρόβλημα να μείνει στην ομάδα ως αλλαγή, αλλά πιάνει θέση ξένου.

Πουλίδο: Ιδιάζουσα περίπτωση παίχτη. Δυσκολεύομαι, ειλικρινά, να γράψω για τον Πουλίδο. Προσπάθησε πολύ για να παίξει στον Ολυμπιακό και όταν, εν τέλει, τα κατάφερε ήταν ξεγραμμένος σχεδόν απ’ όλους. Ξεκίνησε ως τρίτη επιλογή πίσω από Ιντέγιε-Φινμπόγκανσον και πήρε λίγες ευκαιρίες από τον Σίλβα. Έπαιξε σε πολύ λίγα ματς, αλλά -διπλά- παραδόξως, αφ’ ενός έπαιξε καλά όσο αγωνίστηκε, αφ’ ετέρου έπαιξε στα σημαντικά ματς, αντί του βασικού Ιντέγιε. Ενώ, δηλαδή, ο Ιντέγιε είχε την προτίμηση του Σίλβα, όλη την χρονιά, σε βαρυσήμαντα ματς έπαιξε ο Πουλίδο. Όπως και να ‘χει, πρόκειται για φορ που έχει το γκολ και με το πόδι και με το κεφάλι. Σίγουρα, δεν πρέπει να αρκεστεί σε λίγα λεπτά και κάποια γκολ. Το γράφω αυτό, διότι με την Άντερλεχτ και την Α.Ε.Κ στο τελικό κυπέλλου πήρε φανέλα βασικού, αλλά δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Προσωπικά τον πιστεύω. 100% ως λύση από τον πάγκο και, αν δουλέψει κι άλλο, μακάρι και βασικός.

Ιντέγιε: Επιθετικός με τελείως ξεχωριστά στοιχεία απ’ όσα ξέραμε στην Ελλάδα. Δεν έχει το εύκολο γκολ, αλλά δεν τον λες και άμπαλο. Έβαλε ορισμένα γκολ σπάνιας ομορφιάς, όπως αυτό με τον Π.Α.Ο.Κ στην Τούμπα, με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία και με την Καλλονή στο Καραϊσκάκη. Φυσικά και με τον βάζελο. Σε κανέναν αγώνα δεν ήταν αρνητικός, δεδομένου ότι και όταν δεν σκοράρει βοηθάει την ομάδα σε όλους τους άλλους τομείς. Πληρώσαμε την αστοκία του με την Άντερλεχτ, όμως. Σε τέτοια παιχνίδια τα λάθη δεν συγχωρούνται. Εν κατακλείδι, εξαιρετικός παίχτης, μαχητής και σε πολύ καλή ηλικία. Είναι κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό.

Φινμπόγκανσον: Έβαλε το γκολ στην Άρσεναλ.

MVP: Κώστας Φορτούνης

Μάρκο Σίλβα: Πήρε πρωτάθλημα (εντάξει, τον Ολυμπιακό προπονούσε) και πέτυχε τον βασικό στόχο. Στην Ευρώπη έκανε μέχρι και ρεκόρ (δύο), αλλά δεν κατάφερε να μας οδηγήσει στο επόμενο βήμα. Έχασε το κύπελλο, στο οποίο φέρει ευθύνη. Ένα ένα, όμως. Κατ’ αρχήν, στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός ήταν εντυπωσιακός και η πορεία του, συμπεριλαμβανομένης και της εικόνας που έδειχνε η ομάδα, μας έφτασε κοντά στο αήττητο. Πιθανότατα θα είχε επιτευχθεί αν δεν ήταν ο Καλογερόπουλος στο ΟΑΚΑ. Έτσι, μείναμε στα έξι αήττητα πρωταθλήματα. Μπορώ να πω ότι ο θρύλος είχε εξαιρετική εικόνα στο σύνολο της σεζόν. Πέτυχε εύκολες νίκες, παρουσίασε ένα σοβαρό πρόσωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και πολλές φορές έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο. Συνδύασε το θέαμα με την ουσία, ακόμα και στα ντέρμπι. Ήταν αποτελεσματικός, σπάζοντας πολλά ρεκόρ και εμφανίζοντας πανσπερμία στους παίχτες που σκόραραν και που έδωσαν ασίστ. Ο Σίλβα κράτησε τους παίχτες σε εγρήγορση σε όλα τα «κενά» διαστήματα, κάτι πρωτοφανές για τον Ολυμπιακό. Κάτι που το πιστώνεται. Με την πάροδο του χρόνου, περιόρισε το ροτέισον και ξεσκαρτάρισε το ρόστερ βάσει των επιθυμιών του. Κρίνεται άκρως θετική η συμβολή του, λοιπόν, όσον αφορά το πρωτάθλημα.

Η ευρωπαϊκή παρουσία κρίνεται ανεπιτυχής. Μα, θα μου πεις, θα ήταν θαύμα να προκριθούμε αντί της Άρσεναλ. Όντως, θα ήταν. Και ήταν κάτι που το δημιούργησε ο ίδιος ο Σίλβα, στις πρώτες αγωνιστικές. Ο ίδιος το γκρέμισε κιόλας. Το ότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις πρόκρισης τον κολακεύει. Και είναι μία πραγματικότητα, την οποία πιστώνεται. Παρ’ όλα αυτά, ό,τι έχτισε με τις 3 συνεχόμενες νίκες, το γκρέμισε μια και καλή την τελευταία αγωνιστική. Κρίνεται για τρεις βασικούς λόγους στο ματς με την Άρσεναλ. Ο πρώτος έχει να κάνει με την προσέγγιση του αγώνα τακτικά. Επέλεξε να πιέσει στην αρχή, πιστεύοντας ότι ένα γρήγορο γκολ θα τελείωνε τον αγώνα. Θεωρώ αφελή την σκέψη. Ακόμα και το γρήγορο γκολ να ερχόταν, τίποτα δεν θα είχε τελειώσει. Και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι η Άρσεναλ είναι ικανή να σημειώσει 3 γκολ στο Καραϊσκάκη και σε οποιαδήποτε έδρα, παίρνοντας σκορ πρόκρισης. Άρα, το γρήγορο γκολ δεν θα έφερνε τίποτα. Ως εκ τούτου, το να επιδιώξεις πίεση, ρισκάροντας γρήγορη κόπωση ή να δεχθείς εσύ ένα γρήγορο γκολ, αποδείχθηκε καταστροφικό. Θεωρώ πως έπρεπε να πάμε συντηρητικά, προσέχοντας την άμυνα και κρατώντας δυνάμεις για το τέλος. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε και στην κόντρα, δεδομένου ότι η Άρσεναλ θα ανέβαινε για να βάλει το πολυπόθητο γι’ αυτήν γκολ. Παράλληλα, όσο θα περνούσε ο χρόνος και το σκορ θα ήταν υπό έλεγχο, η πίεση θα μεταφερόταν όλη απέναντι. Και ο Σίλβα τι έκανε; Έδωσε χώρο στην Άρσεναλ να παίξει στην κόντρα (το αγαπημένο της παιχνίδι) και να κάνει διαχείριση δυνάμεων, βλέποντας τους παίχτες μας να κουράζονται από το πρώτο εικοσάλεπτο κιόλας. Καταστροφική προσέγγιση. Έπειτα, η κατάρτιση της ενδεκάδας αποδείχθηκε λάθος. Ο Καμπιάσο αδικήθηκε -τουλάχιστον- στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ένας παίχτης με τέτοια χαρακτηριστικά πρέπει να αποτελεί το Α και το Ω της ενδεκάδας σε τέτοιους αγώνες. Όχι με τον Παναιγιάλειο. Το να αναλύσω το πόσο θα βοηθούσε πνευματικά την ομάδα, το πόσο θα ξεμπλόκαρε την έξοδο της μπάλας από τα καρέ μας ή το πόσο θα ήλεγχε το ρυθμό της ομάδας, είναι ανώφελο. Έχει ειπωθεί ήδη από πολλούς και είναι ευκόλως κατανοητό. Όπως, επίσης και το πόσο θα μπορούσε να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Εν πάση περιπτώσει, δεν το έκανε. Δεν το διόρθωσε ούτε στο ημίχρονο όμως. Όταν έβλεπε ότι ο γκρεμός ήταν μπροστά και ότι το πλάνο που είχε καταστρώσει πήγε στον βρόντο. Δεν διόρθωσε το λάθος που είχε κάνει και αυτό το θεωρώ χειρότερο. Τέλος, οι αλλαγές έγιναν με απίστευτη καθυστέρηση και όταν όλα πια είχαν κριθεί. Δεν έκανε αλλαγή στο 0-2 και την έκανε όταν το σκορ είχε πάει στο 0-3. Έβαλε τότε τον Τσόρι να κάνει τι; Απίστευτα πολλά και τραγικά τα λάθη για τον Σίλβα. Χρεώνεται πλήρως, κατά τη γνώμη μου, τον αποκλεισμό και την εικόνα του τελευταίου αγώνα.

Όσον αφορά την Άντερλεχτ, έπραξε ξανά τα ίδια λάθη. Ειδικά στη ρεβάνς. Έβαλε τον Πουλίδο βασικό, όταν τον είχε παροπλισμένο το προηγούμενο διάστημα, κακή τακτική προσέγγιση και έλλειψη ψυχραιμίας. Ελπίζω, νέος είναι, να διορθώσει τα λάθη του στο μέλλον.

Στο κύπελλο δεν κατάφερε να παρουσιάσει την ομάδα έτοιμη πνευματικά και σωματικά στον τελικό με την Α.Ε.Κ. Κι αν η σωματική προετοιμασία ήταν εξ ορισμού δύσκολη λόγω της άγνοιας του χρόνου τέλεσης του αγώνα και της μακροχρόνιας απουσίας από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, δεν ισχύει το ίδιο για την πνευματική ετοιμότητα. Είναι ο κύριος υπεύθυνος της εικόνας που έβγαλαν οι παίχτες μας και της μαλθακότητας που επέδειξαν. Πάλι επέλεξε να μην βάλει τους Τσόρι-Καμπιάσο στο αρχικό σχήμα, κάτι που με ξένισε. Το δις εξαμαρτείν ή το τρις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού. Και τιμωρείται. Αυτό το πλήρωσε πάλι η ομάδα, η οποία παρουσιάστηκε άνευρη και χωρίς αγωνιστικό προσανατολισμό. Έλειπε από το γήπεδο ο παίχτης ηγέτης. Ήταν στον πάγκο...

Συμπέρασμα: το να χρησιμοποιεί ολόκληρο Καμπιάσο ως μέσο ξεκούρασης του Κασάμι καταντάει αηδιαστικό. Το να παίζει ο Καμπιάσο με τον Παναιγιάλειο και όχι με την Άρσεναλ και την Α.Ε.Κ, είναι αηδιαστικό. Είναι, επίσης, αηδιαστικό το να καψονάρει τον Καμπιάσο στο ζέσταμα. Αχαρακτήριστη συμπεριφορά. Είχε δείξει ότι ειναι απόλυτα δίκαιος στην αρχή της σεζόν. Βάλθηκε να με διαψεύσει στην συνέχεια.

Γενικά, είναι άνθρωπος που δουλεύει και προσπαθεί. Μ’ αρέσει αυτό. Εμμονικός να πάψει να είναι και έχει όλα τα φόντα να διαπρέψει. Έδειξε πολύ καλά στοιχεία και ορισμένα πολύ άσχημα. Είναι νέος ακόμα και μπορεί όλα να τα διορθώσει. Αρκεί να το θέλει. Θέλω να μείνει και να δείξει το έργο του ακόμα καλύτερα. Και θα κριθεί κι αυτός στο τέλος.

Διοίκηση: Πολλοί την κατηγορούν για αδράνεια σε διάφορους τομείς, ιδίως τους επικοινωνιακούς. Δεν το ασπάζομαι, αντιλαμβανόμενος ότι έχει να αντιπαλέψει πρωτοφανή και πανταχόθεν πόλεμο, μέσα σε πολλές ιδιαιτερότητες. Το να τα κάνει όλα πουτάνα είναι κάτι που θα ευχαριστούσε πολύ κόσμο. Οι συνέπειες δεν ξέρω πόσο ευνοϊκές θα ήταν μετά. Ξέρω ότι ο οπαδός του Ολυμπιακού δεν αντέχει άλλη σπίλωση. Αλλά θέλει και τακτική στον πόλεμο. Βλέπω ότι γίνονται μηνύσεις και αυτό είναι το βασικότερο για τους συκοφάντες. Βλέπω, επίσης, μία ομάδα θωρακισμένη από πάσης φύσεως θέματα. Βλέπω μία διοίκηση να προσπαθεί να προστατέψει τους ποδοσφαιριστές της σε όλες τις εκφάνσεις. Τόσο που αναγκάζει τον Κοντονή να πάρει δικά του μέτρα ώστε να βλάψει τον Ολυμπιακό αγωνιστικά. Εκεί τους καταντήσαμε. Αυτό είναι κατάκτηση της διοίκησης.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Μαρινάκης επέλεξε να μην πουλήσει κάποιο πρωτοκλασάτο παίχτη μας. Προσωπικά, ήμουν κάθετα αντίθετος μ’ αυτό και το είπα εξαρχής. Βεβαίως, αυτό έγινε κατόπιν συνεννόησης και με τον Σίλβα. Όπως και να ‘χει, χάσαμε μία καλή ευκαιρία να έχουμε κι άλλα έσοδα από πωλήσεις που τώρα παρακαλάμε να γίνουν... Χάσαμε και μία ευκαιρία να έχουμε αυξημένα έσοδα για να κλείσουμε κι άλλο τις όποιες τρύπες.

Κόσμος: Όταν, εν καιρώ κρίσης, γίνεται ρεκόρ στις πωλήσεις διαρκείας, τότε τι άλλο να πούμε; Υπήρξε μεγάλη δίψα του κόσμου να δει από κοντά τον Ολυμπιακό και να που συνοδεύτηκε αυτή η δίψα από τόσα ρεκόρ. Η συμπεριφορά ήταν άψογη, δείχνοντας σε όλους ότι τα μπουρδέλα των άλλων δεν μας αγγίζουν. Δύο παρασπονδίες μόνο είχαμε σε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Παρασπονδίες, οι οποίες όταν γίνονται από τους απέναντι θεωρούνται ανεπαίσθητα γεγονότα. Ε, όταν έγιναν από τους οπαδούς του Ολυμπιακού δόθηκε απίστευτη δημοσιότητα, φανερώνοντας την έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων από τους προπαγανδιστές. Διότι, όταν ένα ολόκληρο σύστημα στέκεται σε ένα καπνογόνο και έναν αναπτήρα, τότε πρέπει να προβληματιστούν οι εξυγιαντές. Ο κόσμος, λοιπόν, έδωσε και φέτος απαντήσεις με την παρουσία του και με την στήριξη, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όπως με την Άρσεναλ ή την Άντερλεχτ.

Υ.Γ Επιτρέψτε ξανά τις μετακινήσεις οπαδών.

 
ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!!!

Σχόλια

Εικόνα RedSky

Όλα είναι πολύ ωραία, αλλά αναρωτιέμαι: το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν έπαιζε μόνο ένας Έλληνας στην ενδεκάδα, μόνο εμένα απασχολεί;

Εικόνα Νίκος Γόδας

Εμένα μ' απασχολεί στο βαθμό και στο πλαίσιο της μπάλας που θέλω να βλέπω από την ομάδα. Δεν με νοιάζει αν παίζουν Έλληνες και ξένοι. Η ομάδα να κερδάει. Το ίδιο θα ευχαριστηθώ τη νίκη αν έρθει με 11 ξένους, το ίδιο αν έρθει με 11 Έλληνες. Η όλη κουβέντα πρέπει να γίνει για το αν και κατά πόσο θα έχει καλύτερα αποτελέσματα ο Ολυμπιακός με περισσότερους Έλληνες. Πάνω σ' αυτό, είπα και παρακάτω το σκεπτικό μου. Θα ήθελα κάποιους Έλληνες, ιδίως αμυντικογενείς γιατί εκεί είμαστε καλύτεροι, ώστε να προσδώσουν κάποια στοιχεία που μοιραία οι ξένοι δεν μπορούν.

Εικόνα KCS

Τρομερή ανάλυση από Νίκο Γόδα, πανεπιστημιακού επιπέδου. Πολύ λίγα πράγματα έχουν αφήσει οι σύνγαβροι να γράψω. Θα προσπαθήσω να βάλω κι εγώ κάποιες δικές μου πινελιές.

α. Σίλβα: Σίγουρα πολύ εργατικός. Η ομάδα πρώτη φορά δεν έκανε κοιλιά το Γενάρη. Και είχε το καλύτερο ξεκίνημα που θυμάμαι σ'έναν όμιλο του CL που έμοιαζε "mission impossible".Αλλά...είχε κάκιστο κοουτσάρισμα στα δύο σημαντικότερα ευρωπαϊκά ματς με Αρσεναλ εδώ και Αντερλεχτ. Και ντάξει με Αντερλεχτ να δεχτώ ότι ήταν άτυχος,πλήρωσε την αστοχία των επιθετικών του. Με Αρσεναλ δεν έχει καμία δικαιολογία που δεν πήγε το ματς στον ανταρτοπόλεμο και δεν έβαλε τον για μένα πιο σημαντικό παίκτη μας για τα δύσκολα ματς τον Καμπιασο. Στα δικά μου μάτια, απέδειξε πόσο λάθος ήταν η συμπεριφορά του στο παιχνίδι που έκανε τη μεγαλύτερη ίσως νίκη για το 2016, το 3-1 με τον βάζελο. Για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα, πέραν της ρέντας που είχαμε σ'αυτό το ματς χρειάστηκε να ποδοπατήσει ο ίδιος ο Σίλβα τις ποδοσφαιρικές του απόψεις και να παρατάξει μια ενδεκάδα καθαρά "οπαδίστική" που ήταν σαν να του την είχε δώσει σε χαρτάκι ο Τάκαρος ο Τσουκαλάς:Και Τσόρι και Φορτούνης και Καμπιάσο(που μας έσωσε μαζί με Ρομπέρτο) και Φουστέρ.Καμία σχέση με τα παλαβά με Αρσεναλ και Αντερλεχτ εδώ. Τέλος πάντων, για μένα επειδή είναι εργατικός και πραγματικά δείχνει να νοιάζεται, αν παίρνει χαρτάκι για να διορθώνει τις εμμονές του καλό θα ήταν! Μακάρι του χρόνου να παρουσιαστεί απαλλαγμένος απ'αυτές τις εμμονές. Και βάλε και καναν Ελληνα κόουτς, ο Μανιάτης και ο Γιαννιώτας είναι πολύ πιο χρήσιμοι από κάτι "μοντέρνους" ποδοσφαιριστές που έχουμε στο κέντρο.
β. Πρέπει να μείνει ο Ρομπέρτο. Ο πρωην αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Μάιντς δεν κάνει για υψηλό επίπεδο. Πέντε χρόνια τώρα έχει κτίσει καριέρα σε δυο τρελά ματς που έκανε σαν αντίπαλος στο Καραϊσκάκη. Καμία βελτίωση όμως από τότε. Στο Κύπελλο έκανε πολύ μέτριες εμφανίσεις (Ριζούπολη,Τούμπα) και μία καλή σε ματς που κερδίσαμε 5-0. Δεν αποδοκιμάζω παίκτες του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ποτέ. Αλλά το παιδί δεν κάνει. Αν αναγκαστούμε να τον λουστούμε ο Θεός να βάλει το χέρι Του...
γ. Στα σέντερ μπακ έχουμε μεγάλο πρόβλημα.Σιόβας(ο συγκριτικά καλύτερος των 3)και Μποτία είναι αργοί αν και ξέρουν τη θέση.Ντα Κόστα επιρρεπής στη γκέλα, απερίσκεπτος, επικίνδυνος στα δύσκολα. Βέβαια ξέσκισε το βάζελο. ΟΚ, αν είναι να μείνει γι'αυτό. Αλλά χρειαζόμαστε έναν νέο Μέλμπεργκ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Σε σημείο που προσωπικά λέω αν πάρουμε τέτοιους παίκτες ας μην πάρουμε άλλα εξτρεμ πέρα απ'αυτά που έχουμε.
δ. Γενικά η παρουσία της ομάδας ασφαλώς και ήταν θετικότατη. Είμασταν μακράν καλύτεροι στην Ελλάδα(ο Τελικός του Κυπέλλου για μένα είναι ως μη γενόμενος αγωνιστικά και καταγράφεται ως επικοινωνιακός και παρασκηνιακός θριάμβος του λαθρέμπορα,δυστυχώς). Ομως: Χρόνο με το χρόνο, φταίνε πολλά, η ομάδα γίνεται ολοένα και πιο σοφτ. Και δυστυχώς και για μεγάλη μερίδα του κόσμου ισχύει αυτό. Τιμώ αυτό το σάητ διότι έχει αναδείξει το πρόβλημα(Σάββα Γκρίντλοκ που είσαι;περιμένω να ξαναδιαβάσω γραπτά σου). Αλλά έχω βαρεθεί να μας βλέπω κυριλέ σε κάθε εγχώριο ντέρμπι. Πρέπει οι αρμόδιοι να κάνουν συστηματική διαφώτιση στους παίκτες μας τι είναι και τι σημαίνουν τα ντέρμπι για μας. Κι αν πρέπει να έχουμε περισσότερους Ελληνες για πιο παθιασμένους,έστω κι ας μην είναι οι μπαλαδώροι ε ας τους έχουμε!
ε. Απέναντι στο εμετικό αντιΟλυμπιακό παρασκήνιο απαιτείται επαγρύπνηση και ενότητα στην παράταξή μας. Να μην θεωρούμε δεδομένες τις νίκες και τα πρωτεία. Αυτά που έγιναν πριν τον Τελικό του Κυπέλλου πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Ολοι οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ να συσπειρωθούμε πίσω απ'τα χρώματα που κάνουν περήφανους και δίνουν χαρά στη ζωή μας,ειδικά τα τελευταία πολύ δύσκολα για τη χώρα μας χρόνια.

Και τώρα και πάντα, ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦ ΠΕΙΡΑΙΩΣ !

Εικόνα Red Dragon

Μια επισημανση μονο αδερφε.Στο ματς με την Αντερλεχτ εντος αγωνιστηκαν τοσο ο Φορτουνης οσο και ο Τσορι (μετρημενες φορες αγωνιζομενοι στην ιδια 11δα απεδωσαν τα αναμενομενα κατα την γνωμη μου) και φυσικα ο Καμπιασο.Επαιξε ρολο οτι δεν ειχαμε στην διαθεση μας Ερνανι και Παρντο που ειδικα ο δευτερος αποδειχτηκε μεγαλη απωλεια για τα συγκεκριμενα ματς.

Εικόνα Red Dragon

Καποιες παρατηρησεις και απο εμενα.

-Ο Φουστερ περασε 2-3 θλασεις μεσα στην χρονια.Αυτος θεωρω οτι ειναι και ο βασικοτερος λογος που μπηκε στην εξισωση αργοτερα.Παρολο που εμεινε εκτος λιστας δεν διστασε ο Σιλβα να αναγνωρισει την δουλεια που εριχνε και να τον εμπιστευτει και σε κομβικης σημασιας ματς οπως στο ματς της Τουμπας για το Κυπελλο.

-Η μονη ενσταση που εχει να κανει με τον Καμπιασο αφορα στο γιατι δεν αγωνιστηκε στο ματς κοντρα στην Αρσεναλ.Σε ολα τα υπολοιπα ματς (εχω τσεκαρει αναλυτικοτατα τα παιχνιδια μεσα στην σεζον) που δεν ειχε θεμα (περασε 2 θλασεις) αγωνιστηκε.
Στο ματς με την Αεκ δεν αγωνιστηκε επειδη 2 μερες πριν βγηκε οφ απο την προπονηση.

Το γραφω με πασα σιγουρια.Ο Σιλβα δεν χρησιμοποιει αθλητες αν δεν ειναι 100% ετοιμοι να προσφερουν.
Γι αυτο στον τελικο του κυπελλου αγωνιστηκε ο Πουλιδο και οχι ο Ιντεγε και γι αυτο δεν ξεκινησε ο Ντουρμαζ.

-Στο ματς με την Αρσεναλ και εγω θεωρω οτι επρεπε να ξεκινησουμε πιο safe το ματς με παραταξη με 3 χαφ οπως στο Emirates.Αυτο απο μονο του ξεχωριζει τον Σιλβα απο το προφιλ του κλασικου Πορτογαλου οπως το εχουμε στο μυαλο μας.
Στο ματς με την Αρσεναλ δωσαμε χωρους.Τι παρατηρησα στο ματς αυτο?

Αν ελειπε κατι απο τα χαφ του Θρυλου την σεζον που μας περασε γιατι απο ποιοτητα θεωρω οτι ημασταν σε πολυ καλο level ηταν η ταχυτητα.Αυτο θεωρω οτι προσπαθει να το διορθωσει ο Σιλβα με βαση τα ονοματα που ακουγονται.
Ειναι σημαντικο να εχεις ενα παιχτη να κερδισει μια προσωπικη μονομαχια αλλα τι να το κανεις αν δεν μπορει να τον προλαβει σε ματς που δεν κλεινεις τοσο πολυ τις αποστασεις και μπορει ο αντιπαλος να κερδισει μετρα.

-Στα ματς με την Αντερλεχτ ξεκαθαρα αποκλειστηκαμε επειδη πληρωσαμε την επιθετικη μας δυστοκια κατι που προσωπικα δεν περιμενα οτι θα συμβει.

Οσον αφορα το δευτερο ματς (και ενω στο πρωτο αν ειχε σφυριξει αυτο που επρεπε θα ειχαμε ισχυρο προβαδισμα προκρισης) μην ξεχναμε οτι κατεβηκαμε ουσιαστικα οπως και στο πρωτο ματς χωρις εξτρεμ καθως ο Παρντο (για εμενα εκανε πολυ καλη σεζον με καθοριστικη συνεισφορα στην Ευρωπη και στην προτοιμασια οπως και στην αρχη της σεζον ειδαμε και συνεργασιες με τον Ομαρ αλλα ισως επαιξε ρολο οτι και αυτος εμεινε ενα διαστημα εκτος) ηταν τραυματιας οπως και ο Ερνανι και επελεξε να κατεβει με φουλ επιθετικο σχημα με Τσορι και Φορτουνη που οσες φορες επαιξαν μαζι δεν απεδωσαν ως διδυμο τα αναμενομενα και επιθετικα εδωσε σαπορτ στον Ιντεγε με την χρησιμοποιηση του Πουλιδο.

Ηθελε να γεμισει την περιοχη και να ασκησει εντονο πρεσινγκ ψηλα.Ρισκαρε και ενω χασαμε 5-6 εξαιρετικες ευκαιριες για γκολ η ομαδα οπως ηταν φυσικο μετα το 60 εσκασε.Αν δει ξανα καποιος το ματς εβλεπες Ιντεγε και Πουλιδο απ το ξεκινημα του ματς να γυριζουν σε χρονο dt στην αμυνα.

Θα ηθελα να σταθω επισης σε κατι που ελαχιστοι τονισαν.Στα ματς με την Αντερλεχτ πολλοι αναφερουμε τις ευκαιριες που χαθηκαν.Εγω θα αναφερω οτι την περιοδο αυτη ετυχε ο Φορτουνης και ο Ντουρμαζ περαν ολων των υπολοιπων να περνανε την περιοδο ντεφορμαρισμας τους.

-Πολλοι κανουν σχολια για τα στοπερ και συχνα απαξιωνουν καταστασεις.Θεωρω οτι το εθεσες σε σωστη βαση.Για εμενα τοσο ο Μποτια οσο και ο Σιοβας εκαναν καλη σεζον.Ο Σιοβας (τακτικα αριστος) στο μεγαλυτερο μερος της σεζον επιασε τα στανταρτς της προπερσινης σεζον.Και εγω πιστευω οτι με ενα πιο γρηγορο παιχτη διπλα του θα ταιριαζαν απολυτα.Θα πρεπει καποια στιγμη ο κοσμος να σταματησει να αξιολογει στοπερ με λανθασμενα κριτηρια.Πχ υπηρξαν πολλες στιγμες που αναγκαστικα ανεβαζαμε την αμυντικη γραμμη ψηλα.Ειναι φυσικο αθλητες που δεν διακρινονται για την ταχυτητα τους να υποπεσουν σε λαθη.Παρολαυτα αναγνωριζω στον Σιλβα οτι η αμυντικη λειτουργια της ομαδας στο μεγαλυτερο κομματι της σεζον ηταν ικανοποιητικη και αυτο εχει να κανει ξεκαθαρα με το στησιμο της ομαδας.Οτι στοπερ και να εχεις αν δεν εχουν το καταλληλο σαπορτ απ τα χαφ της ομαδας σου δεν κανεις τιποτα.Ας θυμηθουμε οτι ειχαμε Μελμπεργκ και Αβρααμ στα πολυ καλα του την πρωτη σεζον του Σουηδου και τι χαφ ειχαμε μπροστα τους.Ας θυμηθουμε τωρα την πρωτη χρονια του Βαγγελα στην ομαδα.

-Εκτος απο την πολυ καλη δουλεια που εκανε ο Σιλβα την χρονια που μας περασε του αναγνωριζω οτι ηταν δικαιος με ολους.Δεν διστασε να παρκαρει τον Σεμπα στον παγκο (πχ επαιξε τελευταιο ματς Νοεμβριο ενδεκαδατος και μετα απο 2 μηνες σε ματς κυπελλου κοντρα στα Χανια),δεν διστασε να προτεινει την αποχωρηση του Ερνανη τον χειμωνα που μας περασε ενω αναγνωρισε την δουλεια αθλητων που δεν ειχαν αρχικα μεγαλο χρονο συμμετοχης.Κοινως οποιος δουλευει δεν υπαρχει περιπτωση με βαση αυτα που εδειξε να μην τον επιβραβευσει.Αν καποιος παρατηρησει τους χρονους συμμετοχης,το ποσοι αθλητες σκοραραν κλπ κλπ θα βγαλει πολυ χρησιμα συμπερασματα.

-Φετος θεωρω μετα απο χρονια πηραμε αρκετα απ τα εξτρεμ μας.Βρηκαμε εξτρεμ με καλα τελειωματα και σεντρες (Παρντο,Ερνανι ασχετα αν ο τελευταιος προσφερε περισσοτερο προς το τελος) συν του οτι ο Ντουρμαζ στην διαρκεια της σεζον ηταν πολυ καλυτερος σε σχεση με περσι και προσφερε αρκετα και απο στημενες φασεις.

-Οσον αφορα τον Ιντεγε συμφωνω οτι ειναι ιδανικο fit για την ομαδα.Επιβαλλεται να υπαρχει τετοιου ειδους παιχτης σε καθε συγχρονη Ευρωπαικη ομαδα.Ο ανθρωπος πολλες φορες χωρις ανασες εκανε τα παντα στον αγωνιστικο χωρο και σκοραρε σε κομβικης σημασιας ματς.Θεωρω οτι ηταν απο τις βασικες αιτιες που απελευθερωθηκε τοσο ο Φορτουνης οπως και αλλοι αθλητες οπως ο Ντουρμαζ.

Παραθετω αποσπασμα του Παντελη Διαμαντοπουλου απο το συγκεκριμενο αρθρο.

http://www.sport24.gr/Columns/Diamantopoulos/o-thrulos-sto-piato-sas.403...

Κάποια άλλη στιγμή, θα περάσω και σε πλήρη ατομική ακτινογραφία ορισμένων παικτών. Ανάλογα και με τις εξελίξεις του καλοκαιριού. Ο Μαζουακού ήταν πρώτος και σε λεπτά τη σεζόν όλη, εξαιρουμένου πάντα του τερματοφύλακα. Ο Ρομπέρτο αγωνίστηκε 3271 λεπτά. Ο Γάλλος είχε 2964 και δεύτερος ο Ιντέγε με 2884, κάτι αξιοσημείωτο φυσικά, αφού είναι πάρα πολύ δύσκολο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να αντέχει σέντερ φορ στο στυλ του Νιγηριανού. Να πηγαίνει παντού, να πιέζει ως το 93' να μην αφήνει διεκδίκηση στην τύχη και να κλείνει σεζόν με 13 γκολ- 7 ασίστ, 56% στα σουτ, 43- 38 φάουλ, 17 οφσάιντ, 82% πάσα και μάλιστα 54% εντός περιοχής (άλλοι δε βρίσκουν ούτε ελέφαντα δίπλα τους) , 38% μονομαχίες, 51% επιτυχημένες ντρίμπλες και 51% παρακαλώ επιτυχημένα τάκλιν με 40% επιθετικές διεκδικήσεις κερδισμένες! Τεθωρακισμένο...

-Τελος καθαρα οσον αφορα την περσινη σεζον να προσθεσω οτι εγινε εξαιρετικη δουλεια στο κομματι της φυσικης καταστασης.Πολλα απο τα τερματα της ομαδας σημειωθηκαν στο δευτερο ημιχρονο και μεγαλο μερος αυτων στο τελευταιο μισαωρο.Αν καποιος παρατηρησει τα στατς θα το διαπιστωσει.Ειχα διαβασει αλλωστε αρκετα θετικα σχολια για το τιμ του Σιλβα.

-Θεωρω οτι στοχος της ομαδας ειναι να διατηρηθει ο βασικος κορμος οπως εγινε και περσι.Λογικα θα υπαρξουν και καποιες πωλησεις (πχ Μαζουακου) ομως πιστευω οτι μεχρι τα προκριματικα θα παμε σε safe mode.Θα γινουν και 2-3 κινησεις μεχρι τοτε και μετα οταν με το καλο περασουμε στους ομιλους θα ερθουν αναμενομενα και 1-2 κερασακια.

Ο Φιγκειρας μιας και εγινε η αρχη με αυτον ειναι αθλητης με ενεργο ρολο σε μια ομαδα οπως η Σεβιλλη.Ειχε 80 συμμετοχες συνολικα με τις 61 ως βασικος.

Διαβαζοντας καποια reports παρατηρησα οτι ειναι ενας απ τους 10 ταχυτερους ποδοσφαιριστες στον κοσμο.Ερχεται να παρει την θεση του Σαλινο και θα παιξει αρχικα ως ενδεκαδατος λογικα καθως ο Ομαρ ενδεχεται να χασει ολη την προετοιμασια.
Οπως και ο Ομαρ δινει εμφαση περισσοτερο στο επιθετικο κομματι.Παντως απο αυτα που εχω διαβασει απο οπαδους σε ξενα φορουμ ειναι οτι προκειται για ποιοτικο παιχτη (κοστιζει οπως ηταν αναμενομενο αρκετα) που απλα πρεπει ο προπονητης να δουλεψει πανω του,να δειξει οτι τον εμπιστευεται ωστε να υπηρετησει απολυτα το πλανο του.

Οσον αφορα τις υπολοιπες πινελιες στο ροστερ οπως τονισα εξαρχης θεωρω οτι ο Σιλβα θα προσπαθησει να προσδωσει ταχυτητα στον αξονα (πχ η αναφορα στο ονομα του Τοπαλ της Φενερ και του Μαρτινς της Σπορτινγκ αυτο εκδηλωνει).
Γνωριζει πολυ καλα την Πορτογαλικη αγορα και θεωρω οτι υπαρχουν αθλητες απο την Primeira που μπορουν να συνεισφερουν πολλα απο τον Λισαντρο Λοπες,τον Αντερλαν Σαντος (μετακομισε στην Βαλενθια περσι) κλπ στην αμυνα μεχρι τον Ζοσουε στα ακρα μεχρι τον Μπονατινι της Εστοριλ (τριτος σκορερ στην Πορτογαλια).
Εφοσον δεν παραμεινει ο Εστεμπαν θεωρω οτι θα παρει αλλος αθλητης το συμβολαιο του.

Φορτσα Θρυλαρα και καλη επιτυχια οσον αφορα τις υποχρεωσεις της ομαδαρας μας που φετος θα ξεκινησουν νωριτερα σε σχεση με τις υπολοιπες χρονιες.

Εικόνα RED HELL

Φιλε αν και σε πολλα πραγματα διαφωνω μαζι σου πρεπει να ομολογησω οτι ο τροπος που τεκμηριωνεις και γενικα το οτι παντα επιχειρηματολογεις χρηζουν ιδιαιτερης μνειας.

Εικόνα Red Dragon

Σε ευχαριστω πολυ αδερφε,να σαι καλα.Εχοντας διαβασει αρκετα απο τα σχολια σου για διαφορα θεματα που αφορουν τον Ολυμπιακο μας οφειλω να πω οτι η εκτιμηση ειναι αμοιβαια.Δεν ειναι δυνατον να συμφωνουμε σε ολα και οταν αυτο γινεται σε κοσμια πλαισια παραθετοντας ο καθενας τα επιχειρηματα του μπορει να γινει εποικοδομητικος διαλογος.

Εικόνα john

Να πω κι εγω με τη σειρά μου πως μου αρέσει που επιχειρηματολογεις σε ότι γράφεις. Διαφωνώ σε αρκετά σημεία και τα μακροσκελή σχόλια σου αξίζουν απάντηση. Δεν ευκαιρώ τώρα να γράψω σεντόνια παντως να παρακολουθείς τακτικά τα σχόλια αυτού του άρθρου γιατί σε μια ίσως και σε δυο μέρες μάλλον θα σου γράψω μακροσκελέστατη απάντηση

Εικόνα Red Dragon

Φιλε Τζον παρεθεσε τα επιχειρηματα σου και οταν εχω την πολυτελεια του χρονου θα σου απαντησω αναλυτικα.

Εικόνα fasteddie

Πραγματι ο Φιγκειρας ειναι πολυ καλος παιχτης (νομιζω παιζει και δεξια και αριστερα),αλλα αν παμε στα προκριματικα με Μαζουακου και το κεντρο αμυνας που εχουμε ξεκινα τις προσευχες απο τωρα

υ.γ. Επιθετικη δυστοκια ειχαμε σε ολα τα ματς στην ευρωπη φετος.Στην Αγγλια ειμασταν τυχεροι με το ενα γκολ απο κορνερ και το αλλο απο κοντρα,με τους Κροατες εκτος μπηκε ενα απιστευτο γκολ (που μπαινει μια φορα στις 100) και εντος τα γκολ μπηκαν απο τον...αγιο Παρντο στα χασομερια,ενω με την Αντερλεχτ σκοραραμε με πεναλτι.Το μονο γκολ που μπηκε οργανωμενα και σε ροη παιχνιδιου ηταν του Φινμπο.Σορι αλλα ο Ιντεγε μπορει να εχει ολα αυτα τα στοιχεια που αναφερεις αλλα καλος τεχνιτης δεν ειναι,γκολτζης δεν ειναι,καλο μακρινο σουτ δεν εχει και ουτε ειναι και σφαιρα να μην πιανεται...Τωρα αν εσενα σου αρκει ενας γυμνασμενος...μαραθωνοδρομος για βασικο φορ παω πασο...Συμφωνω οτι ενα συγχρονο φορ πρεπει να κανει πολλες δουλειες στο γηπεδο,αλλα η βασικη του ειναι το γκολ τι να κανουμε!!Για να μην παρεξηγηθω,τον συμπαθω τον Ιντεγε,ειναι φιλοτιμος αλλα θα ηθελα κατι πιο ποιοτικο για βασικο.

Εικόνα Red Dragon

Μην ξεχνας ομως σε τι ομιλο αγωνιστηκε ο Ολυμπιακος.Δεν ειμαι της αποψης που θα λογισω τα παντα στην τυχη ή στην ανικανοτητα του αντιπαλου.Ο Ολυμπιακος συνολικα ειχε εξαιρετικο στησιμο στο Emirates,πηγε και επαιξε την μπαλα του,σκοραρε απο 2 στημενα αρκετα δουλεμενα (τοσο ο Φορτουνης που το εκανε απευθειας οσο και η φαση με τον Παρντο) και φυσικα το τριτο γκολ που προηλθε απο εξαιρετικη ομαδικη προσπαθεια.Με την ιδια λογικη για παραδειγμα η Αρσεναλ στο συγκεκριμενο ματς δεν απειλησε ποτε απο τον αξονα.Δεν ξερω αν εχει ξαναγινει αυτο μεσα στο Emirates και οτι προσπαθουσε να κανει το εκανε απο τα ακρα.
Τονισα πιο πανω το εξης οσον αφορα τα ματς με την Αντερλεχτ που δεν εχουν επισημανει αρκετοι.Ο Ολυμπιακος στα συγκεκριμενα ματς πληρωσε κυριως το ντεφορμαρισμα του Φορτουνη και του Ντουρμαζ οπως και την απουσια των Παρντο και Ερνανι.Δεν μπορω προωπικα οταν καποιος σχολιαζει γιατι δεν απεδωσε καλυτερα το φορ μας να μην σταθω σε αυτο.Ποιος θα του κανει την μεταβιβαση?Εγω?Για εμενα με ενα Φορτουνη απλα στα νορμαλ του θα ειχαμε καθαρισει με συνοπτικες διαδικασιες.

Οσον αφορα τωρα τον Ιντεγε ειναι ταχυς.Ενταξει αν εννοουμε ρουκετα λιγοι το εχουν στην Ευρωπη (ο Φιγκειρας που ανεφερα πιο πανω ειναι μεσα στους 10 πιο γρηγορους ποδοσφαιριστες του κοσμου καθως εχει πιασει σε ματς με την Χεταφε 32.5 χιλ ανα ωρα,ρεκορ που κατεχει και ο Μεσι).Δεν εχει προφανως τεχνικη Ζλαταν αλλα εχει σκοραρει τερματα που δεν το κανουν ουτε και οι καλυτεροι τεχνιτες.Τα γκολ του κοντρα σε Παοκ,κουλα (οπως και η ασιστ του εν κινηση στον Φορτουνη αν θυμαμαι καλα),Ντιναμο,Ποα,Καλλονη κλπ τα 8/10 φορ δυσκολα θα τελειωναν τις συγκεκριμενες φασεις.
Οσον αφορα την επιθετικη του συνεισφορα μιλαμε τωρα οτι στην πρωτη του σεζον ειχε 10 τερματα,7-8 ασιστ δηλ συμμετοχη σε 18 τερματα συνολικα.Not bad.

Οι ασιστ μεταφραζονται σε επιθετικη συνεισφορα.Ας βρει καποιος ποιο φορ ειχαμε και ειχε τετοια συνεισφορα και σε αυτο το κομματι.

Το σημαντικοτερο ειναι οπως ανεφερα και στο αρχικο ποστο το εξης.Ο Ιντεγε ειναι η κυρια αιτια λογω των χωρων που δημιουργουσε που ο Φορτουνης εκανε αυτη την σεζον και το ιδιο ισχυει και για τον Ντουρμαζ.
Και μην ξεχναμε οτι ο ανθρωπος αρκετες φορες επαιξε χωρις ανασες και χωρις σαπορτ στην επιθεση.Μετρημενες φορες παιξαμε με 2 φορ.Αν ειχε ενα φορ ακομα διπλα του λογικα θα ειχε ακομα καλυτερα νουμερα.

Ας θυμιθει καποιος οτι ο Μητρογλου (τον οποιο πχ ειχε περιορισει αρκετα ο Ταυλαγιδης ενω τον Ιντεγε δεν μπορουσε με τιποτα να τον κανει καλα και τον εξεθεσε ο Ιντεγε στο τριτο γκολ) εκανε το εξαμηνο που εκανε στον Ολυμπιακο κυριως λογω του οτι υπηρχε απο πισω του ο Σαβιολα.

Να θυμισω οσον αφορα το γκολτζης οτι στο Σαμπιονα ο Ιντεγε ειχε 20 τερματα και στην Ντιναμο σκοραρε συνολικα 50 τερματα δηλ 1 γκολ ανα 2 ματς και στην πρωτη του σεζον στην Αγγλια οπου οι περισσοτεροι εξαφανιζονται στην πρωτη τους χρονια εκει ειχε συνεισφορα 9 τερματων σε συνολικα 31 ματς χωρις να παιζει παντα ενδεκαδατος.
Μιλαμε για παιχτη που καθε του μεταγραφη κοστισε πολλα εκ ευρω.

Το παγκοσμιο ποδοσφαιρο και οχι απλα το Ευρωπαικο εχει αλλαξει.Σπανια οι προπονητες πλεον επιλεγουν στατικα και βαρια φορ για την κορυφη.Δινουν εμφαση σε δεκαδες λεπτομερειες (απο τον τροπο που πιεζει μεχρι το πως κινειται χωρις την μπαλα κλπ) και οχι απλα να εχει καποιος καλες τοποθετησεις στο γηπεδο και να σπρωχνει την μπαλα στο πλεκτο.
Αυτο δεν σημαινει οτι δεν χρειαζομαστε και ενα ακομα φορ φυσικα μπροστα ισως με καποια διαφορετικα χαρακτηριστικα ωστε να πλαισιωσει Ιντεγε και Πουλιδο.

Εικόνα fasteddie

Κοιτα καταρχην εγω μιλαω αποκλειστικα για ευρωπη,το να σκοραρει με την κουλα η το μπαοκ και το βαζελο ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ αλλα καταλαβαινεις οτι δεν αγοραζεις εναν τοσο ακριβο παιχτη (γιατι ο Ιντεγε ειναι πολυ ακριβος για Ελλαδα) για να σκοραρει σε 2-3 ντερμπι και με τις Καλλονες...Στην ευρωπη ο απολογισμος ειναι ενα μολις πολυ σπανιο γκολ.Να θυμισω οτι και στην Κροατια πριν βαλει το γκολ ειχε χασει ΠΑΛΙ γκολ πανω στη γραμμη που δεν χανεται.Το ιδιο ακριβως και στο Βελγιο οπου αν ειχε βαλει το εξ'επαφης θα ηταν πολυ διαφορετικα τα πραγματα.Θα μου πεις με τα αν δεν γινεται δουλεια,αλλα εγω τον επιθετικο μου θα τον κρινω ΚΥΡΙΩΣ απο το ποσο σκοραρε και επειτα απο ολα τα αλλα (ασιστ κτλ) τα οποια ειναι μεν σημαντικα αλλα οχι τοσο οσο το σκοραρισμα.Χαρακτηριστικο παραδειγμα ο Μητρογλου ο οποιος δεν τρεχει ουτε τα μισα χιλιομετρα απο τον Ιντεγε αλλα ειναι γεννημενος γκολτζης γιαυτο και η Μπενφικα τον εδεσε για...παντα.Ο Ιντεγε ειναι κλασικο παραδειγμα επιθετικου πολυ κινητικου αλλα ψιλοατεχνου και ''δυσκοιλιου'' στο σκοραρισμα.Οτι και να λεμε εμεις μεταξυ μας στο ποδοσφαιρο κερδιζει και προκρινεται αυτος που θα βαλει τη μπαλα γκολ και ας εχει τρεξει λιγοτερο απο τον αντιπαλο...Γνωμη μου ειναι οτι αν φετος ειχαμε εναν επιθετικο στιλ Μητρογλου π.χ. δεν υπηρχε περιπτωση να αποκλειστουμε απο αυτην την μετριοτατη ομαδα.Εγω δεν θελω να φυγει ο Ιντεγε,ισως μπορει να αξιοποιηθει καλυτερα αν χρησιμοποιηθει ως δευτερος επιθετικος πισω απο τον ''βασικο'',δεν ξερω.Μακαρι να κανω εγω λαθος και να με διαψευσει και να βαλει 30 γκολ ποιος δεν το θελει??
Κατα τα αλλα συμφωνω στο οτι στην Ελλαδα η φορολογηση των υψηλων συμβολαιων ειναι ανασταλτικος παραγοντας για ακριβες μεταγραφες αλλα αλλο αυτο και αλλο να παιζει βασικος παιχτης των 150 χιλιαδων (Ντα Κοστα-και πολλα λεω) και να γελαει ο κοσμος...Απο εκει και περα αν δεν εχεις τη δυνατοτητα να φερεις καλυτερους παιχτες μιλα στον κοσμο καθαρα,μην υποσχεσαι πορειες και ευρωπαικους τελικους...

υ.γ. Επαναλαμβανω το διπλο της ομαδας στην Αγγλια μας τρελανε εννοειται,αλλα ηταν εξαιρετικα τυχερο,50 φορες να παιξουμε εκει μεσα με την Αρσεναλ την μια θα κερδισουμε,ε ετυχε αυτη η μια να γινει σε ματς ομιλων.Οι πραγματικες δυνατοτητες του φετινου Ολυμπιακου στην ευρωπη φανηκαν εδω μεσα με την Αρσεναλ και με την Αντερλεχτ (η Μπαγερν δεν ειναι μετρο συγκρισης) οπου κυριολεκτικα ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΑΜΕ.Τι να λεμε μεταξυ μας δικαιολογιες τωρα?Η ομαδα θελει σοβαρη ενισχυση αν θελουμε να χαρουμε μια πραγματικα μεγαλη ευρωπαικη πορεια...
υ.γ.2 Πως σου φανηκε που πηραμε το...μαυρο διαμαντι της Παναχαικης??

Εικόνα Red Dragon

Συγνωμη αλλα δεν μπορω να μπω στην διαδικασια να κρινω αυστηρα ενα φορ σε ματς με αντιπαλους Αρσεναλ και Μπαγερν.
Δεν ειναι λογικη του να κρινουμε τι εκανε ο Ιντεγε κοντρα σε αυτες τις ομαδες και στα υπολοιπα ντερμπι να υποβαθμιζουμε αντιπαλους.Δεν υπαρχει απολυτως κανενα νοημα σε αυτο.

Επισης σου διαφευγει το γεγονος οτι με την Μπαγερν ηταν εξαιρετικος στο πρωτο ματς και στην Αγγλια βγηκε λογω αναγκαστικης αλλαγης.Δεν σκοραρε σε 2-3 ντερμπι αλλα σχεδον σε ολα τα κομβικης σημασιας ματς.Επισης ανεφερα με στοιχεια να βρουμε ενα φορ που ειχε συνολικη συνεισφορα 21 γκολ στην ομαδα.Συγνωμη που επαναλαμβανομαι αλλα εχω την εντυπωση οτι δεν εγινε σωστη αναγνωση του σχολιου μου.

Ενας επιθετικος δεν κρινεται απο τα γκολ μονο που σημειωνει.Ο Μητρογλου περσι ειχε 17 γκολ και 1 ασιστ δηλ συνολικα μικροτερη συνεισφορα απο τον Ιντεγε.Επισης ηταν κακιστος και στα ντερμπι και στην Ευρωπη σε Τσαμπιονς Λιγκ και Γιουροπα.

Επισης το αναφερω για τριτη φορα.Ο Ιντεγε ηταν η βασικη αιτια που ειδαμε αυτον τον Φορτουνη την χρονια που μας περασε.Ας μην παραθεσω τα στατς του Φορτουνη γιατι πανω κατω ειναι γνωστα.

Οπως επισης να αναφερω ξανα οτι ειναι τελειως λαθος να αξιολογειται ενας παιχτης οπως στα ματς με την Αντερλεχτ με ντεφορμε ολη την μεσοεπιθετικη γραμμη.Συγνωμη αλλα δεν μπορει να αξιολογηθει ενας φορ που παιζει αποκομμενος,πως να το κανουμε.

Ο Μητρογλου (που με το που πηρε μεταγραφη στην Αγγλια πηγε στην β ομαδα της Φουλαμ οταν ο Ιντεγε πηρε μεταγραφη 13 εκ ευρω ποσο ρεκορ για την Γουεστ Μπρομ) δεν θα μπορουσε ποτε να παιξει στον Ολυμπιακο αυτο.Για τον λογο που τον απομακρυνε ο Βαλβερδε αποχωρησε και απο την ομαδα.Δεν μπορει να εξυπηρετησει το πλανο που ζητα ο Σιλβα με συνεχες πρεσινγκ και κινηση χωρις την μπαλα.Δεν εχει ταχυδυναμη,δεν μπορει να παει αποτελεσματικα σε δυνατες μονομαχιες ειδικα απεναντι σε αντιπαλους που υπερτερουν σε σωματοτυπο.
Παρα τα περσινα του στατιστικα ο Μητρογλου περσι ηταν κακιστος και ειχε μια πληρη αγωνιστικη ραθυμια.

Στο ποδοσφαιρο οπως αυτο εχει διαμορφωθει (πολυ σημαντικο αυτο) για να φτασεις στο σημειο να σκροραρει ο επιθετικος σου πλεον πρεπει να επιτελεσει ενα σωρο απο δουλειες στον αγωνιστικο χωρο.Για πολλους μπορει να φανταζουν ασημαντες,για τα ματια του προπονητη οχι.

Δεν τον ειδαμε τον Ιντεγε οπως εγραψα ξαφνικα.Ο ανθρωπος εχει σκοραρει σε πρωταθληματα οπως το Σαμπιονς 20 τερματα,εχει παιξει Τσαμπιονς Λιγκ κανοντας πολυ καλες εμφανισεις με την Ντιναμο και συνολικα στην Ουκρανια ειχε 1 γκολ ανα δυο ματς.

Οσον αφορα την Αντερλεχτ φυσικα και επρεπε να περασει ο Ολυμπιακος αλλα μην υποτιμαμαι το γεγονος οτι σε ομιλο κοντρα σε Μονακο και την δευτερη ομαδα στην Πρεμιερ Τοτεναμ ειχε 11 βαθμους και κερδισε και τους 2.

Ποιος ακριβως υποσχεθηκε Ευρωπαικο τελικο?Μηπως θυμασαι τον Κοκκαλη?Προτιμω την διαρκεια που εχει η ομαδα στο ανταγωνιστικοτερο επιπεδο (21η θεση στο rnk) παρα τις πορειες φωτοβολιδες και μετα να εισαι αφαντος για καμια 10 ετια και να κατρακυλας θεσεις και να παιζεις στους ανισχυρους απο τον πρωτο προκριματικο (μπορω να αναφερω δεκαδες παραδειγματα).

Για τον Ντα Κοστα μπορει ο καθενας να εχει οσες ενστασεις θελει.Σιγουρα δεν εχει συμβολαιο 150 χιλιαδων.Σιγουρα κοστισε 2 εκ ευρω και σιγουρα οπου εχει παρει μεταγραφη στην καριερα του εγινε με χρηματα.
Ηταν επιλογη Σιλβα.Στα χρηματα αυτα μπορουσε να αποκτηθει καλυτερος κεντρικος αμυντικος (γνωριζω αριστα την αγορα και οι επιλογες φυσικα ειναι συγκεκριμενες ειδικα με τα χαρακτηριστικα του στοπερ που ψαχνουμε,ας δει καποιος τα στοπερ των Μπαρτσα,Μπαγερν,Λιβερπουλ κλπ και θα το διαπιστωσει)?Αυτο ειναι μια τελειως διαφορετικη συζητηση.

Δεν υπαρχει κανενα διπλο τυχερο.Κανενα ομως ειδικα οταν ειναι αποτελεσμα εξαιρετικης δουλειας μεσα στον αγωνιστικο χωρο.Ο Σιλβα κατεβασε τον Ολυμπιακο με ιδανικο τροπο,εξαιρετικες αποστασεις σε σχημα με 3 χαφ και τον Καμπιασο σε ρολο τριτου στοπερ αρκετες φορες,πολυ καλη δουλεια απο τα αρκα οπου συγκλιναν οταν ηταν απαραιτητο για να κλεινουν χωρους και ξεδιπλωναν με αριστο transition οταν εβγαινε στην επιθεση και φυσικα ανασταλτικα δεν επετρεψε στην Αρσεναλ να βγαλει φαση απο τον αξονα.Οι πραγματικες δυνατοτητες του Ολυμπιακου φυσικα φανηκαν σοτ ματς του Emirates και οχι σε αυτα τα ματς που θελουμε να τονισουμε για να υποστηριξουμε κατι.
Στο ματς του Καραισκακης κοντρα στην Αρσεναλ ο Ολυμπιακος εχασε γιατι μπηκε να κερδισει το ματς.Δεν επαναπαυτηκε στα 3 αποτελεσματα που του εδιναν προκρισκη.Οσον αφορα το ματς με την Αντερλεχτ δεν ξερω τι κριτηρια αξιολογησης εχει ο καθενας αλλα ο Ολυμπιακος εκανε εξαιρετικο ματς μεχρι και το 60 και φυσικα τους ξεβρακωσε.8 τελικες φασεις μεχρι το σημειο αυτο.Μετα ηταν φυσικο οταν μπηκε και ρισκαρε τοσο πολυ με τα φορ να γυριζουν στην γραμμη του πλαγιου στην αμυνα να σκασει.Ρισκαρε και δεν του βγηκε.Αυτα δεν ειναι δικαιολογιες αλλα true facts.

Τωρα οσον αφορα το μαυρο διαμαντι που με ρωτας διαψευστηκε.Αν κανω περα την ειρωνεια (επεσες και στην περιπτωση ανθρωπου που επιχειρηματολογει μεχρι αηδιας για τα παντα) τοτε θα σου πω οτι ειναι στο πλαισιο συγκεκριμενης πολιτικης που δεν εχει να κανει με δανεισμους (η Τσελσι και η Σιτυ πχ εχουν απο 35 δανεικους) αλλα με συγκεκριμενο θεμα που δεν χριζει αυτη την στιγμη συζητησης.

Εικόνα fasteddie

Δεν με πειραζει,θα σου απαντησω σε ολα αφου φυσικα κατα τη γνωμη μου κανεις σε ολα λαθος (σορι) ,ενω πολλα απλα δεν ισχυουν.Χωρις καμια ειρωνικη διαθεση βεβαια και το τονιζω,σε σεβομαι απολυτα.Θα τα παω αριθμητικα.
1) Αναφορικα με το Μητρογλου.Περυσι προερχομενος απο τραυματισμο και απο νεκρη σεζον εβαλε συνολικα 19 γκολ (και οχι 17 οπως γραφεις) ενω ειχε και 1 ασιστ ΣΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΤΟ.Απο αυτα τα γκολ τα 3 τα εβαλε στην ευρωπη ενω ειχε και μια ασιστ.Αν αυτο για σενα ειναι ''κακιστος'' παω πασο.Αρα μονο περυσι σαυτη την χαλια γιαυτον χρονια προσφερε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απο τον Ιντεγε.Συνολικα στον Ολυμπιακο ειχε σε 183 ματς 81 γκολ,περιπου 1 γκολ ανα δυο ματς.Ας μην συζητησουμε για τη Μπενφικα οπου σε 45 ματς εχει 25 γκολ και 6 ασιστ (εκ των οποιων τα 2 στο τσου λου συν μια ασιστ) γιατι θα μας πιασει θλιψη...Αυτα που γραφεις για το συγχρονο ποδοσφαιρο και για το οτι ο Μητρογλου δε μπορει να ανταποκριθει φυσικα δεν ισχυουν καθως ο ανθρωπος ειναι βασικος σε πρωταθλητρια ομαδα (πολυ μεγαλυτερο μεγεθος απο...καποια Φουλαμ) υψηλοτερου επιπεδου απο τον Ολυμπιακο.
2) Το γραφω σαφως στο προηγουμενο ποστ οτι η Μπαγερν δεν αποτελει κριτηριο.Η Αρσεναλ μεσα στο Καραισκακης φυσικα και αποτελει κριτηριο.
3) Ποτε δεν εγραψα οτι ο Ιντεγε μας ηρθε ουρανοκατεβατος.Φυσικα ειχε μια αξιοσεβαστη πορεια και ηρθε και σε πολυ καλη ηλικια.Επαναλαμβανω οτι ειναι χρησιμος για την ομαδα και δεν θελω να φυγει.Δεν υποτιμω τα προσοντα του (που ειναι πολλα).Ειναι πολυ δυνατος,φιλοτιμος,τρεχει συνεχως,αλλα δεν εχει το ευκολο γκολ.Θα σου απαντησω ομως παλι με αριθμους.Στη Ντιναμο επαιξε 3 χρονιες οπου την πρωτη ειχε 14 γκολ συνολικα (12 πρωταθλημα 2 γιουροπα) και την τριτη μονο 10 (5 στο πρωταθλημα 3 κυπελλο 2 γιουροπα) αλλα σε λιγοτερες εμφανισεις.Η μοναδικη χρονια που πηγε σχετικα καλα ηταν η δευτερη οπου ειχε στο συνολο 21 γκολ (17 πρωταθλημα,3 προκριματικα τσου λου,1 τσου λου).Ε δε μπορεις να πεις οτι...ξετιναξε και τα διχτυα αυτη την τριετια...Στη Σοσο σε 75 ματς πετυχε 24 γκολ ενω το περασμα του απο Αγγλια δεν το αναφερω καν γιατι μιλαμε για τραγικα ποσοστα.
4) Στα παιχνιδια με την Αντερλεχτ φυσικα η ομαδα ηταν ολη ντεφορμε αλλα η αληθεια ειναι οτι εστω και ετσι ο Ιντεγε ηταν ακινδυνος,ενω τη μοναδικη φορα που απειλησε μεσα στο Βελγιο ηταν τραγικα αστοχος.Επισης ηταν ανυπαρκτος εντος με την Ντιναμο και φυσικα στα 4 ματς με Αρσεναλ και Μπαγερν.Οπερ σημαινει οτι σε συνολο 8 ευρωπαικων ματς ηταν ΚΑΚΙΣΤΟΣ στα 7.Οχι οτι ηταν τιποτε το φοβερο στην Κροατια (παλι εχασε το αχαστο) αλλα πηραμε τη νικη με δικο του γκολ οποτε το πιστωνεται να ειμαστε δικαιοι.Να αναφερω επισης οτι φετος ο Ολυμπιακος ειχε ΚΑΛΥΤΕΡΑ εξτρεμ απο περυσι,οποτε ηταν πλεονεκτημα αυτο για τον Ιντεγε.
5) Αναφερεις οτι δεν εχουν τοσο σημασια τα γκολ οσο η γενικη προσφορα και οτι εκανε καλυτερο τον Φορτουνη.Να σου πω οτι ΦΥΣΙΚΑ και εχουν σημασια τα γκολ για εναν επιθετικο ο,τι και να κανει μεσα στο γηπεδο αυτο ειναι de facto.Επιθετικος που δεν σκοραρει εχει προβλημα και ας κανει και πιρουετες στον αερα,αυτο ισχυει και για το συγχρονο ποδοσφαιρο και για παντα.Οσο για τον Φορτουνη καλυτερευσε λογω του οτι πηρε περισσοτερα ματς,ειχε βοηθεια 2 χαφ τρεχαντηρια και καλυτερους εξτρεμ απο περυσι,οχι βεβαια λογω Ιντεγε.
6) Δεν εχει καμια σχεση το ranking με το ευρωπαικο ονειρο των Ολυμπιακων.ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ η 21 θεση (η οποια μπορει να γινει 30η η 40η εν ριπη οφθαλμου) οταν δεν εχει εξαργυρωθει εστω με μια αξιοπρεπη πορεια στο γιουροπα.Σποραδικα βεβαια καναμε καποιες τεραστιες νικες,αλλα μεχρι εκει.Αναγνωριζω το γεγονος οτι στο τσου λου ειναι σχεδον ΑΔΥΝΑΤΟ να πας περα απο 8αδα αλλα τα στραπατσα που γνωριζουμε τα τελευταια χρονια στο γιουροπα ειναι ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ,να μην τα αναφερω τα γνωριζουμε ολοι.Αν σε εσενα ειναι αρκετη η 21η θεση και οι αποκλεισμοι στους 32 του γιουροπα μετα απο 20 χρονια παρουσια στους ομιλους,τι να πω...
7) Για τον Ντα Κοστα εννοω οτι η πραγματικη του αξια ειναι 150 χιλιαδες ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΩ,δεν αναφερομαι στο συμβολαιο του.Αν ηταν επιλογη Σιλβα ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ.Αν μπορουσαμε η οχι να βρουμε καλυτερο αμυντικο?????Παρε τυχαια ενα σεντερ μπακ απο Β εθνικη,καλυτερος θα ειναι.
8) Δεν ειπα ποτε οτι ο Ολυμπιακος δεν στηθηκε σωστα στο Εμιρειτς,αριστα στηθηκε,ισα ισα το τονισα και ειναι στα ευσημα του Σιλβα.Αλλα οταν βαζεις γκολ απο απευθειας κορνερ και απο κοντρα ε εισαι και τυχερος ΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?Χρειαζεται και τυχη να κερδισεις εκει μεσα δεν ειναι κακο.Η διαχειριση του Σιλβα στα ματς με Αρσεναλ εδω μεσα και με Αντερλεχτ ηταν απλα τραγικη,οχι μονο εκ του αποτελεσματος,αλλα και με βαση την αγωνιστικη εικονα του Ολυμπιακου.Μεχρι το 60 ξεβρακωσαμε τους Βελγους??Δε νομιζω φιλε μου...
9) Για τον παιχτη της Παναχαικης χωρις καμια διαθεση ειρωνιας το εγραψα γιατι ειχε περασει σαν κλεισμενη μεταγραφη,ακριβως γιατι αναρωτιομουν το νοημα τετοιων κινησεων.Οταν εχεις τρανταχτα κενα στην ομαδα και ακους τετοιες ειδησεις,εισαι καπως...Εφοσον διαψευστηκε,οκ.

Δεν ειχα σκοπο να μπουμε σε αντιπαραθεση αλλα ηθελα να σου απαντησω σοβαρα και με επιχειρηματα μονο και μονο για τον κοπο που εκανες.Προφανως εχουμε μεγαλες διαφορες στον τροπο που αντιλαμβανομαστε το ποδοσφαιρο και ειλικρινα δεν εχει νοημα μια συνεχιση της αντιπαραθεσης.Προσωπικα απο τα μηνυματα που λαμβανω απο την ομαδα δεν ειμαι καθολου αισιοδοξος οτι θα ειμαστε ετοιμοι για την πολυ δυσκολη διαδικασια των προκριματικων και μακαρι να κανω λαθος.Στην τελικη ολοι Ολυμπιακοι ειμαστε και το μονο που μας ενδιαφερει ειναι η βελτιωση της ομαδας,απλα διαφωνουμε στον τροπο με τον οποιο πρεπει να γινει αυτο.
Με αγωνιστικους χαιρετισμους.

Εικόνα Red Dragon

Παμε ενα προς ενα.

1)Φυσικα και ηταν κακιστος περσι.Οταν δεν υπηρετεις το πλανο του προπονητη,περπατας,δεν πρεσαρεις και φτανσεις σε σημειο να παιρνεις την μπαλα να εκτελεσεις πεναλτι σε ντερμπι ενω το εχεις ξανακανει σε προκριματικα Τσαμπιονς Λιγκ το χανεις και παραλιγο να στοιχισει στην ομαδα σου μεχρι να μην πανηγυριζεις σε γκολ της ομαδας σου κατι δεν παει καλα.
Ο Μητρογλου ειχε συνεισφορα περσι 20 γκολ δηλ 19 γκολ και 1 ασιστ,την συνεισφορα που ειχε ο Ιντεγε στον Ολυμπιακο.
Αυτο το λενε οι αριθμοι αλλα οι αριθμοι δεν λενε την αληθεια.Ο Μητρογλου ηταν κακιστος σε ολα τα ντερμπι (αλλα βεβαια εκει που γραφεις για τον Ιντεγε και το ποια Καλλονη δεν εχει σημασια στην περιπτωση του Μητρογλου) και δεν βελτιωσε με την αγωνιστικη του συμπεριφορα κανενα παιχτη αντιθετως με τον Ιντεγε.
Κοινως στα θελω του Σιλβα δηλ πρεσινγκ,κινηση χωρις την μπαλα κλπ δεν θα στεκοτανε ποτε(ακομα και ο Φινμπογκασον που δεν ηταν αδιαφορος στο κομματι αυτο αποχωρησε).Το επιχειρησε ξανα επι Βαλβερδε και εφυγε δανεικος.

Στην Πορτογαλια ο Μπονατινι που ειναι μικροτερος του Μητρογλου σκοραρε περιπου τα ιδια τερματα.Αυτο εχει να κανει και πως παιζει η ομαδα που αγωνιζεται ενας παιχτης.Ο Μητρογλου για να αποδωσει πρεπει η ομαδα να προσαρμοστει πανω του οπως γινοταν και στον Ολυμπιακο.
Παρολο που ο Μητρογλου (δεν ειναι προθεση μου να τον υποβαθμισω και ουτε το κανω) εκανε αυτη την χρονια να τονισουμε οτι στα νοκ αουτ ματς της Μπενφικα ηταν μετριος (sic) για να μην πω κακιστος (εγινε αλλαγη στο πρωτο ματς κοντρα στην Μπαγερν και δεν επαιξε καν στο δευτερο).
Οτι γραφεις σε μια σελιδα κατι που ισχυει 101% δεν σημαινει φυσικα οτι εχει λογικη.Οταν θα δεις ποσες τοπ επιπεδου ομαδες αγωνιζονται χωρις βαρυ φορ και χωρις στραικερ θα διαπιστωσεις προς τα που εξελισσεται.Δεν το γραφω εγω και ο χ,ψ οπαδος του Ολυμπιακου αλλα μιλαμε για δεδομενα,την πραγματικοτητα,τι επιλεγουν οι προπονητες στις τοπ επιπεδου ομαδες.Οσον αφορα το παραδειγμα της Φουλαμ προφανως σου διαφευγει οτι οταν πηρε μεταγραφη η Φουλαμ ανηκε στο κορυφαιο πρωταθλημα του πλανητη.Επετρεψε μου να θεωρω την Πρεμιερ κλασεις ανωτερη και να εχει αλλου ειδους απαιτησεις απο τους αθλητες που συμμετεχουν σε αυτη.

2)Εκανα αναλυτικη αναφορα για το ματς με την Αρσεναλ.Ο Ολυμπιακος εχασε το ματς επειδη το προσεγγισε λαθος.Η λαθος προσεγγιση ενος παιχνιδιου δεν φανερωνει το ταβανι μιας ομαδας.Αντιθετως ενα εξαιρετικο στησιμο μιας ομαδας σε μια χωρα οπου δεν ειχε κανει Ελληνικο ομαδα διπλο σε επιπεδο Τσαμπιονς Λιγκ και η προσπαθεια να απαντα και να αντιδρα ακομα και οταν το παιχνιδι ζοριζε δειχνει πολλα.

3)Το κοντερ εγραψε 1 γκολ ανα 2 ματς και εξαιρετικα παιχνιδια στο Τσαμπιονς Λιγκ.Ελπιζω να καταλαβαινεις οτι εγω κρινω βαση παιχνιδιων που εχουν δει τα ματακια μου.Αντιθετως κρινεις αριθμους εξαγοντας πορισματα.

Αν ειναι εφικτο να κρινουμε βαση πραγματικων γεγονοντων και να μην δημιουργουμε εντυπωσεις.Γραφεις για την Σοσο.
Να σου θυμισω οτι οταν πηρε μεταγραφη στην Σοσο ηταν 21 ετων.Την σεζον αυτη εβαλε σε Ελβετια και Γαλλια (επαιξε ενα εξαμηνο) συνολικα 23 τερματα και ειχε 7 ασιστ.
Μια χρονια μετα ηταν εκ των κορυφαιων σκορερ στο Σαμπιονα στα 22 του και ειχε καθοριστικη συνεισφορα σε τριαρες της Σοσο κοντρα στην Παρι.Νομιζω δεν χρειαζεται να σχολιασουμε κατι επιπλεον.

Στην Αγγλια δεν πηγε για να τον βαλουν στην β ομαδα.Στην Αγγλια η οποια ειναι ενα πρωταθλημα οπου σπανια αθλητης καταφερνει να εχει εξαιρετικα στατς στην παρθενικη του χρονια ειχε σε 30 ματς 7 τερματα και 2 ασιστ.Ποσο ευκολο ειναι να βρει ρυθμο αθλητης σε ενα τετοιο πρωταθλημα χωρις να παιζει συνεχως ενδεκαδατος και εχοντας περασει τραυματισμο που τον αφησε ενα διμηνο εκτος?
Ρητορικο το ερωτημα.

Δεν χρειαζεται να παραθεσω σχολια φιλων της Γουεστ Μπρομ σε ξενα φορουμ.

4)Επειδη γραφεις οτι ο Ιντεγε ηταν κακιστος στα 7 παιχνιδια πιστευω να καταλαβαινεις οτι δεν ισχυει κιολας.Ο Ιντεγε εκανε εξαιρετικο ματς στο πρωτο παιχνιδι κοντρα στην Μπαγερν οντας ανετοιμος,εξαιρετικο ματς στην Κροατια και στο εντος εδρας στο Καραισκακης.Ας δεις τι εκανε στο πρωτο γκολ της ομαδας και τι προσπαθεια εκανε ειδικα στο δευτερο μερος και θα το διαπιστωσεις.Ισως ευθυνεται επειδη μπορει να παρακολουθεις τα ματς τηλεοπτικα οτι δεν προσεχεις πολλες λεπτομερειες οπως με καποιον που παρακολουθει απο το γηπεδο κυριολεκτικα τα παντα.
Κρινεις παιχτες απο μια φαση οταν εχουν κανει 11 χιλιομετρα και βαλε και εχουν χυσει ιδρωτα για να κερδισουν χωρο οι συμπαιχτες του.

Γραφεις μετα για τα εξτρεμ.Παμε να αναλυσουμε τι συνεβη και εδω.Με την Μπαγερν ο Ολυμπιακος δεν αγωνιστηκε με εξτρεμ εντος εδρας πλην του Παρντο.Στο ματς με την Αρσεναλ βγηκε στο ημιχρονο λογω τραυματισμου,στο εντος εδρας ματς ολη η ομαδα δεν απεδωσε τα αναμενομενα και στα ματς με την Ντιναμο οπου επαιξε 4-2-3-1 εκανε πολυ καλα ματς.
Στα ματς με την Αντερλεχτ ο Ολυμπιακος δεν ειχε διαθεσιμα τα εξτρεμ του πλην Ντουρμαζ οπου αγωνιστηκε στο πρωτο ματς και δεν ηταν σε καλη βραδια.

5)Φυσικα και ο Φορτουνης βελτιωθηκε επειδη δουλεψε πολυ σκληρα αλλα φυσικα καταλαβαινεις οτι δεν ισχυει οτι βελτιωθηκε τοσο επειδη τα χαφ πισω του ξεχιλειζαν απο ποιοτητα και ηταν τρεχαντηρια οσο οτι το φορ μπροστα του τραβουσε 2 αντιπαλους κατα μεσο ορο και του εδινε μετρα για να πατησει περιοχη.Ο Ολυμπιακος πατουσε φετος πατουσε περισσοτερο περιοχη και σε αυτο καθοριστικη συνεισφορα εχει ο Ιντεγε.

6)Φυσικα και εχει σχεση.Εσενα δεν σου λεει κατι αλλα εμενα μου λεει οτι σε μια ομαδα που εκανε να κανει 12 χρονια διπλο στο Τσαμπιονς Λιγκ και ετρωγε 3 και 4 απο Χερενφεν,Μολντε,Ροζενμποργκ κλπ η ομαδα εκανε τεραστια βηματα σταδιακα αγωνιζομενη σε ενα Τσαμπιονς Λιγκ πιο ανταγωνιστικο απο ποτε και καταφερε μονο τα τελευταια χρονια να κερδισει τους Πρωταθλητες Αγγλιας,Ισπανιας και φιναλιστ του Τσαμπιονς Λιγκ 2 φορες φετος και προπερσι,Ιταλιας και περσινης φιναλιστ,Γερμανιας με μια Μπορουσια στην καλυτερη κατασταση των τελευταιων ετων,Γαλλιας (2 διαφορετικες μαλιστας),Πορτογαλιας και φιναλιστ του Γιουροπα Λιγκ το 13 και 14,Ολλανδιας,Βελγιου,Κροατιας,Σουηδιας κλπ

Τα τελευταια μονο χρονο ο Ολυμπιακος εχει περασει μια φορα στους 16 του Τσαμπιονς Λιγκ σε ομιλο με Γιουβεντους (εξαιρετικη εμφανιση και εκτος) και Μπενφικα,μια φορα εμεινε εκτος λογω των οσων ειδαμε στο Ντορτμουντ-Μαρσειγ και περσι λογω του οτι οι 2 τελευταιες φιναλιστ του Τσαμπιονς Λιγκ εφεραν χ.

Οπως καταλαβαινεις αυτο δεν ειναι απλα καναμε καποιες νικες αλλα υποδηλωνουν την τεραστια προσπαθεια που κανει ο συλλογος κοντρα σε τοπ επιπεδου ομαδες που προερχονται απο προηγμενα Ευρωπαικα πρωταθλημα με εσοδα που προκαλουν ιλιγγο.
Οπως εγραψες για να βρισκεται ο Ολυμπιακος στην 21η θεση του rnk σημαινει οτι υπαρχει διαρκεια.Αν δεν υπηρχε διαρκεια θα ειχε χασει θεσεις.
Μιλαμε για μια διοργανωση οπου για να βρεθουν Σιτυ και Παρι στους 8 με μπατζετ στα υψη απαιτειται υπερβαση ενω ομαδες οπως η Αρσεναλ αποκλειεται στις τελευταιες 6 συμμετοχες της στους 16 του Τσαμπιονς Λιγκ.

Οσον αφορα το Γιουροπα Λιγκ μπορει να γινει μεγαλη συζητηση.Δεν ειναι τοσο απλοικα τα πραγματα.Οταν εχεις μια ομαδα οπου αγωνιζεται σε μονιμη βαση στην ανταγωνιστικοτερη διοργανωση του πλανητη δεν μπορεις ευκολα να εχεις τους αθλητες της ομαδας σου συγκεντρωμενους στο Γιουροπα.Μπορω να αναφερω ατελειωτα στραπατσα ομαδων επιπεδου Τσαμπιονς Λιγκ με χαρακτηριστικοτερο της Τοτεναμ που γινεται επι σειρας ετων.
Να θυμισω επισης οτι ο Ολυμπιακος ειχε την δυνατοτητα να φτασει μεχρι και τετραδα το 11/12 αλλα αυτοκοντησε λογω των σφαλματων του Βαλβερδε.Στις επομενες 2 συμμετοχες με Λεβαντε και Ντνιπρο αλλαξε προπονητη μεσουσης της σεζον.

Προτιμω λοιπον την σταδιακη ανοδο της ομαδας μου εκει οπου παιζουν οι κορυφαιοι και δεν μου αρκουν πορειες φωτοβολιδες.Αυτο υποδηλωνει επαναλαμβανω διαρκεια.

7)Οχι δεν θα ηταν καλυτερος γιατι ο αμυντικος που ανεφερες δεν θα περνουσε ουτε εξω απ τα πρωταθληματα που εχει περασει ο Ντα Κοστα.Ο Ντα Κοστα εχει κανει και καλα παιχνιδια φετος.Θα σταματησουμε να αξιολογουμε αμυντικους οταν δεν τους ταιριαζει και το στυλ που αμυνεται η ομαδα μας.Τα εγραψα αναλυτικα ηδη μια φορα.

8)Με λιγα λογια και η Αρσεναλ ηταν τυχερη επειδη γλυστρησε ο Μαζουακου στο δευτερο ματς και επειδη στο ματς στο Emirates απο καραμπολα βρεθηκε η μπαλα στα ακρα και εγινε η σεντρα οπου ισοφαρισαν καθως δεν μπορουσαν να απειλησουν με οργανωμενη προσπαθεια.
Επιμενεις να γραφεις για τα ματς με την Αντερλεχτ παραβλεποντας οτι δεν ειχε στην διαθεση του στο πρωτο ματς τον Καμπιασο και ελειπαν Παρντο και Ερνανι καθως και ο Σιοβας.Εστησε εξαιρετικα στο δευτερο ματς της ομαδας και πηρε το ρισκο του.Χρησιμοποιησε και Τσορι και Φορτουνη,περασε στα χαφ τον Καμπιασο και γεμισε την περιοχη καθως κυνηγουσε σκορ προκρισης.Επισης παραβλεπεις οτι ο Ολυμπιακος εκανε εξαιρετικο ματς μεχρι το 60 κοντρα στην Αντερλεχτ και δεν πηραν ανασα στο πρωτο ημιχρονο οπου και αμυνονταν με 2 ζωνες αμυνας.
Αυτη ειναι η αληθεια.

9)Μια γενικοτερη παρατηρηση.Γενικα ειναι υποχρεωση της ομαδας να σαρωνει την αγορα.Χαμηλου ρισκου κινησεις που μπορουν να αποδειχτουν λιρα εκατο.

Προφανως και αντιλαμβανομαστε διαφορετικα καποια πραγματα,αυτο δεν ειναι κακο οταν ο καθενας προσπαθει να επιχειρηματολογει και να μην διαστρεβλωνει την πραγματικοτητα.Εγω αυτο που βλεπω ειναι οτι στοχος της ομαδας οπως και περσι ειναι να διατηρησει τον κορμο ενδεκαδατων αθλητων της.Πιστευω θα παμε με safe mode ωστε να υπαρχει χημεια στην ομαδα και το πολυ να γινουν 2-3 προσθηκες μεχρι τα προκριματικα και οταν με το καλο περασουμε να ερθουν και 1-2 κερασακια.Εμπιστευομαι τον Σιλβα και την δουλεια που κανει.Ολη ομαδα εχει τεραστιο κινητρο να αγωνιστει ξανα στο κορυφαιο επιπεδο.
Φυσικα και ειμαστε ολοι μας Ολυμπιακοι και ευχομαστε καλη επιτυχια στην ομαδα.Εχει τεραστια σημασια να στηριζουμε τον συλλογο εμπρακτως σε καθε τμημα και πολλες φορες να κανουμε και οι ιδιοι την αυτοκριτικη μας.Να εισαι καλα για τον διαλογο.

Εικόνα fasteddie

Στο ξαναλεω δεν υπαρχει λογος.Δεν συμφωνουμε απλα.Το μονο που θα πω ειναι οτι ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΟΥ στα ματς που ειδα ο Ιντεγε δεν μου αρεσε,τον θεωρω λιγο,τι να κανουμε τωρα.Και προφανως τα ονειρα σου για τον Ολυμπιακο εχουν ταβανι να κερδιζεις το πρωταθλημα των ανυπαρκτων.Οσο για το ποιος διαστρεβλωνει την πραγματικοτητα βρισκοντας τα ολα τελεια και αψογα ειναι ηλιου φαεινοτερο.

Εικόνα Red Dragon

Εχει να κανει και με το πως αντιλαμβανεται καπως τα πραγματα.Ειπαμε αυτος που βλεπει απο την κερκιδα μπορει να κρινει πολυ καλυτερα την συνολικη δουλεια ενος αθλητη.Οπως και να το κανουμε ειτε βαση των αριθμων ειτε βαση της συνολικης του προσφορας οπου ανελυσα διεξοδικα και με επιχειρηματα ειναι εξαιρετικος παιχτης.Σεβομαι την αντιθετη αποψη καποιου που εστω αντιλαμβανεται τα πραγματα διαφορετικα ομως εχω την δικη μου (στην προκειμενη συμβαδιζει με της συντριπτικης πλειοψηφιας και του παιδιου που ανερτησε το αρθρο) και παντα οσον αφορα ειδικα τα δικα μου γραπτα θα προσπαθω να αντιπαραθετω τα αναλογα επιχειρηματα.
Οσον αφορα τα ονειρα μου με τον Ολυμπιακο και γενικα αναφερομενος δεν θα εντρυφησω στην λογικη αυτη (http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/150511/psyxografima-toy-inte...) αλλα θα αναγνωρισω την δουλεια που γινεται σε ενα Ευρωπαικο ποδοσφαιρο πιο ανταγωνιστικο απο ποτε.Μην παραποιεις τα γραπτα καποιου που βλεπεις οτι στηριζει το καθετι που γραφει παραθετοντας τα αντιστοιχα επιχειρηματα και μαλιστα αφιερωνει καποιο χρονο.Προφανως και δεν εχουν ταβανι τα ονειρα μου για τον συλλογο,προφανως και θα πανηγυρισω το πρωταθλημα γιατι μεγαλουχηθηκα με τα ιδεωδη του Ολυμπιακου μια εποχη οπου εσφαζαν την ομαδα ακομα και σε ματς κοντρα στην Παναχαικη και προφανως ανυπομονω για την εκδοση των νεων διαρκειας σε καθε τμημα και για την διαθεση των νεων καρτων μελων και προφανως στηριζω την ομαδα μου εμπρακτως απο το υστερημα μου παντου και παντα.Καλη η διαδικτυακη ¨κριτικη¨ οπως καλο και το να βαφτιζει καποιος την προσπαθεια του να απαντησει σε αναφορες που δεν βασιζονται πουθενα ως ¨τα βρισκω ολα τελεια¨.
Ειπαμε καλο ειναι προτου καποιος θελει να κανει την ¨κριτικη¨ του να περασει και απο το αντιστοιχο σταδιο της αυτοκριτικης.

Εικόνα Η ΡΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΘΡΥΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ

Πολυ ωραιος Ντραγκον. Δεδομενα-επιχειρηματα-σωστα συμπερασματα. Τριπτυχο που σπανιζει πλεον στις ταξεις των οπαδων μας. Τωρα αν συζηταμε για το αν ο Μητρογλου ειναι καλος επιθετικος η οχι παραβλεποντας ολα αυτα που εχει κανει (εξωαγωνιστικα και μη) εχουμε θεμα νοοτροπιας και ποδοσφαιρικης παιδειας. Μπραβο Ντραγκον μακαρι ολοι οι Ολυμπιακοι να ηταν σαν και εσενα.

Εικόνα Red Dragon

Σε ευχαριστω πολυ αδερφε και πολυ ευστοχη η παρατηρηση που εκανες.Καλη η αποψη που παραθετουμε απο σελιδες οπως το ratm που υπηρετουν τον Ολυμπιακο μας αλλα το σημαντικοτερο ολων ειναι να εχουμε πληρης επιγνωση των καθηκοντων μας ως οπαδοι και η αγαπη μας για τον μεγαλυτερο συλλογο παγκοσμιως να μεταφραζεται σε συνεχη εμπρακτη στηριξη.

Εικόνα Red Dragon

*Σορυ προκαταβολικα αν δεν υπηρχε δοση ειρωνειας στο τελος.
Αν μπεις στην διαδικασια να μου απαντησεις θα παρακαλουσα να αναγνωστει αυτη την φορα πιο προσεκτικα το σχολιο μου και αν φυσικα να παραθεσεις τα επιχειρηματα σου με στοιχεια.

Εικόνα Red Dragon

*Να διορθωσω δεν σκοραρε ο Ιντεγε 10 τερματα αλλα 12+1 συν 7-8 ασιστ.

Εικόνα Red Dragon

*θυμηθει

Εικόνα Red Dragon

Και κατι ακομα σαν γενικη επισημανση ως προς τις δυσκολιες που αντιμετωπιζει ο συλλογος ως προς την προσεγγιση καποιων ονοματων κατι που ανεφεραν τοσο ο Βρεντζος οσο και οι Αφοι.
Ο συλλογος μας εχει σε σχεση με τα υπολοιπα Ευρωπαικα πρωταθληματα οπου υπαρχει ποσοστο φορολογησης μικροτερο και απο το μισο του αντιστοιχου στην χωρας ενα μειονεκτηματα.Ειναι διαφορετικο να πληρωνεις 2 εκ ευρω στον Καμπιασο και αλλα 1.6 εκ ευρω στην εφορια (εχουμε ξεπερασει τα 100 εκ ευρω τα τελευταια χρονια) και διαφορετικο μια ομαδα αυτα τα 3.6 εκ ευρω να τα αξιοποιει με διαφορετικο τροπο.Πολυ σημαντικο κατι στο οποιο δινουν ελαχιστοι σημασια γι αυτο και ως ταβανι αυτη την στιγμη το ετησιο κασε ενος αθλητη ειναι στα 2 ή λιγο περισσοτερο απο τα 2 εκ ευρω.

Δεν αναφερω φυσικα οτι για πολλους αθλητες που προερχονται απο προηγμενα Ευρωπαικα πρωταθληματα το Ελληνικο πρωταθλημα με ολη αυτη την εσκεμμενη προσπαθεια υποβαθμισης του απο συγκεκριμενα μιασματα δεν βρισκεται στις προτεραιοτητες τους.Δεν ισχυει φυσικα για ολους αλλα για μεγαλο ποσοστο αυτων.

Εικόνα Red Dragon

*μειονεκτημα

Εικόνα aris belem

Καλημέρα και καταρχήν μπράβο για το αναλυτικότατο άρθρο - έστω κι αν σε σημεία διαφωνούμε - είναι τεκμηριωμένο κι αυτό μ αρέσει. Η αλήθεια είναι ότι η καψούρα μας γι αυτή την ομάδα, μας αφαιρεί την αντικειμενικότητα να κρίνουμε τον τάδε ή τον δείνα, εγώ προσωπικά πάντα μιλάω για παίκτες με το σκεπτικό αν "κολλάνε" ή όχι με τον δαφνοστεφανωμένο στο στήθος. Με το χέρι στην καρδιά λοιπόν, θα ομολογήσω ότι η γεύση που έμεινε φέτος απ το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι μάλλον...αδιάφορη. Δεν απαξιώνω τα ρεκόρ, ούτε τίποτα άλλο στατιστικό, αλλά μήπως με τέτοια ΔΙΑΦΟΡΑ ποιότητας ήταν το απόλυτα λογικό; Δηλαδή δεν είναι εμφανές ότι μιλάμε για χαώδεις διαφορές και σε ποιότητα και σε μπάτζετ και σε υπόβαθρο; Το αναφέρω γιατί όλη αυτή η θριαμβολογία από τα μέσα και η σύγκριση με την ομαδάρα του Μπουκόβι, τον Φορτούνη με τον Σιδέρη (δηλαδή ήμαρτον ρε παιδιά), αυτό ακριβώς τροφοδοτεί δύο βασικά μείον για εμένα: την αλαζονεία και αμετροέπεια σε αρκετές περιπτώσεις του Σίλβα και σε πολύ μικρότερο βαθμό αυτό που κι εσύ επεσήμανες, την κατά καιρούς εμφανή αλαζονεία του Κώστα.
Δεν με έπεισε ο Πορτογάλος αδερφέ. Και δεν φωνάζω ούτε να φύγει, ούτε τίποτα, θα πρέπει όμως να αποδοθούν τα του Καίσαρος και να συμμαζευτεί ο εν λόγω, που σε κρίσιμα ματς τόσο αγωνιστικά όσο και από άποψης ΓΟΗΤΡΟΥ, οι επιλογές του έβγαλαν μάτια αστοχίας. Ξεκινάω απ τον Φινμπόγκασον, τον οποίο δεν θεωρώ ότι διαχειρίστηκε καθόλου σωστά. Έναν παίκτη με ξεπετάγματα, με αίσθηση της μεγάλης περιοχής, με τσιμπήματα μπάλας, με έκρηξη. Σε αυτά ο Ιντέγε υστερεί και δεν το λέω μειώνοντας τον Νιγηριανό, συμφωνώ απόλυτα με τα προσόντα που παρέθεσες. Είδαμε όμως ο Ιντέγε να κάνει κοιλιά, να μην μπορεί να αποδώσει λόγω κούρασης και στον πάγκο να μην έχουμε λύσεις. Στην τελική, δεν άξιζε μια (2,3,αρκετές) ευκαιρία αυτός που με Καμπιάσο - και τον σωτήριο κεφάλι του Ομάρ - σ έκαναν ήρωα στο Εμιρεϊτς ρε φίλε;
Δεν άξιζε να παίξει στον επαναληπτικό ο Καμπιάσο; Πώς αφήνεις από μεγάλα παιχνίδια εκτός, παίκτες που μπορούν να γυρίσουν το ματς; Πρώτο ματς με Άντερλεχτ για το Europa, μετά από δηλώσεις για τελικούς και τα ρέστα: πώς να είναι δυνατόν να θεωρείται καλύτερη επιλογή στο κέντρο ο άγουρος Ζντίελαρ; Πώς γίνεται να παίζει σχεδόν όλο το ματς ο μπετατζής (συγνώμη αλλά ο Σεμπά είναι απλά ακατάλληλος για ποδόσφαιρο, του λείπει η βασική ντρίμπλα και η στοιχειώδης αντίληψη του χώρου) Σεμπά; Ποιος Σεμπά; Αυτός που επιστρέφει με χαλαρό τζόκινγκ στην άμυνα; Πώς γίνεται ρε άνθρωπε να απαξιώνεις παίκτες (ακόμα και τον Φουστέρ) για να επιβάλεις τα πουλέν σου; Πας να παίξεις στο ΟΑΚΑ με την Κούλα που έχει ρίξει κουβάδες λάσπης. Βλέπεις το κλίμα, βλέπεις το κοράκι να σε σημαδεύει και πας και κάνεις αλλαγή ΕΞΩ τον Φορτούνη για να βάλεις Ντα Κώτσο; Χωρίς κανέναν να οργανώσει; Δηλαδή ποιος να γυρίσει το ματς, το Σεμπά που πάει τα ζώα του αργά; Και τέλος, πας να παίξεις ΤΕΛΙΚΟ ρε άνθρωπε, μετά από τόσο ΠΟΛΕΜΟ που έχει δεχτεί η ομάδα, η διοίκηση, ο κόσμος της και εμφανίζεις αυτό το χάλι; Ποιο euro αδερφέ, ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ και έχουν τις συνθήκες που ονειρεύεται ΚΑΘΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ και λέμε τώρα για Euro και διακοπές; Εδώ διαφωνώ κάθετα αδερφέ, δεν μπορεί ο κόσμος του Ολυμπιακού να έχει αγανακτήσει απ την ανομία και την πουστιά και να έρχεται ο κάθε τυχάρπαστος Μαζουακού και Ερνάνι με ντριμπλιτσες και υφάκι και καπάκι ο Ντα Κώστος να χάνει τον γερό-Τζιμπούρ! Τέλος πια οι τιτίκες στον Θρύλο μας! Όποιος δεν μπορεί και ονειρεύεται Ρόμα, Ίντερ, ισπανικά ή ό, τι διάολο πρωταθλήματα, το σπίτι του ή την Μύκονο, ας πάει ΣΤΟ ΚΑΛΟ! Είχαμε μια ευκαιρία να πατήσουμε τα σκουλήκια στο λαιμό και αντί αυτού είδαμε το λύκειο θηλέων να μην μπορεί να μαρκάρει Αραβίδηδες και Πιατέλλες! Και ο Τσόρι, τι να κάνει ακριβώς την στιγμή που μπήκε;
Εν τέλει, πιστεύω ότι φέτος αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον ΛΑΟ του Θρύλου μας, που σε τέτοιες συγκυρίες (πολιτικές, οικονομικές, πούστικες) έχει μπει ΑΣΠΙΔΑ κι έχει στηρίξει απίστευτα όλα τα τμήματα και ιδιαίτερα τον Ερασιτέχνη. Που δεν τσίμπησε σε προκλήσεις Τζαβέλλεδων και άλλων κι έχει προστατέψει με τρόπο υποδειγματικό το Καραϊσκάκη, το ΣΕΦ, το Μελίνα Μερκούρη, το Παπαστράτειο.
Όλοι γνωρίζουμε πάνω κάτω τι χρειάζεται το ποδοσφαιρικό τμήμα. Παίκτες που πρωτίστως να γουστάρουν να παίζουν με αυτή την φανέλα. Παίκτες-στρατιώτες αλλά και παίκτες έμπειρους που να κάνουν την διαφορά. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΑΜΠΙΑΣΟ, όπως επεσήμανες κι εσύ, παρά τα παιδιάστικα καψόνια του Σίλβα. Και ξέρεις αδερφέ, ο Θρύλος ήξερε ανέκαθεν πώς να αξιοποιεί και να σέβεται τους παίκτες-διαμάντια που τον τίμησαν στο τέλος της καριέρας τους, η λίστα είναι μακριά και αξιοζήλευτη από Καρεμπέ έως Ιμπαγάσα. Ας συμμαζέψει κάποιος λοιπόν τον κύριο στον πάγκο, να μάθει να αξιολογεί ΣΩΣΤΑ και να ΣΕΒΕΤΑΙ, χωρίς εμμονές και την ανάγκη να επιβάλει τα πουλέν του. ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΜΑΣ!
ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!!!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Κατ' αρχήν, να ξεκαθαρίσω κάτι, γενικά, όχι σ' εσένα. Τον Σίλβα τον θεωρώ ικανό προπονητή, παρ' όλες τις πατατιές που έκανε κατά καιρούς και που ανέφερα στο άρθρο. Ουδείς αλάθητος. Είναι εύκολη η απαξίωση, κρίνοντας μόνο από έναν αγώνα ή δύο ή τρεις. Γενικότερα έδειξε καλά δείγματα. Στο χέρι του είναι, καθότι νέος, να δουλέψει πάνω στα λάθη του και να τα βελτιώσει. Εγώ τον πιστεύω.

Οι παίχτες και οι προπονητές, ειδικά όταν είναι ξένοι, δεν αγγίζονται από την σπίλωση του Θωμαϊδη στον Μαρινάκη ή από διάφορες αναφορές των πράσινων sites για τη διαιτησία. Αυτά είναι για εμάς τον κόσμο και τη διοίκηση. Ο κόσμος του Ολυμπιακού μπορεί να βράζει, αλλά η δουλειά των ποδοσφαιριστών είναι να παίζουν μπάλα. Δεν γίνεται να έχουμε την απαίτηση να δίνονται απαντήσεις στον Θωμαϊδη μέσω τεσσάρων και πεντάρων στον βάζελο. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Είναι φάκα αυτό το τριπάκι. Επιπλέον, παίχτες με μεγαλύτερη "ευαισθησία" στα εξωαγωνιστικά είναι οι Έλληνες. Τον Μανιάτη οι μισοί τον έβριζαν και οι μισοί τον γούσταραν. Ούτε ο κόσμος ξέρει τι θέλει. Γι' αυτό, η διοίκηση θα είναι πάντα στην σέντρα από μεγάλη μερίδα του κόσμου μας. Γιατί δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Κι εδώ που τα λέμε, αυτό είναι υγιές. Να υπάρχουν πολλές απόψεις. Καλές οι απόψεις, λοιπόν, αλλά να λέγονται μέχρι εκεί που φτάνει το πόδι στο κρεβάτι. Εμείς, ως οπαδοί, έχουμε την απαίτηση να κάνει η διοίκηση αυτά που εμείς γουστάρουμε. Αυτό είναι λάθος. Διότι με τόσες διαφορετικές απόψεις θα γίνουμε μπουρδέλο. Καλώς ή κακώς, λοιπόν, η διοίκηση πρέπει να αποφασίζει, πάντα με γνώμονα το καλό του θρύλου, σεβόμενη την ιστορία της ομάδας και τα θέλω του κόσμου εν γένει. Γι' αυτό, πάντα κρίνω εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος. Θα μου πεις, εκ των υστέρων προφήτης; Όχι, απλώς δίνω χρόνο και χώρο στους πρωταγωνιστές. Και μετά κρίνω. Η γνώμη μου, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιοι παίχτες Έλληνες στην ομάδα, οι οποίοι θα είναι μπολιασμένοι με την νοοτροπία της ομάδας από μικροί, ώστε να νουθετούν και τους ξένους. Να μπαίνουν μπροστά στα δύσκολα. 5 Έλληνες παίχτες στην ενδεκάδα νομίζω είναι αρκετοί. Κατά βάση θα ήθελα να είναι στη θέση του στόπερ και γενικότερα στην άμυνα, όπου και είμαστε καλύτεροι ως ποδοσφαιριστές από ότι στην επίθεση. Και αυτοί να πλαισιώνονται από ξένους παιχταράδες για το βεληνεκές μιας ελληνικής ομάδας.

Εικόνα aris belem

Καλησπέρα αδερφέ, θα απαντήσω για να μην παραμείνουν παρανοήσεις. Καταρχήν στην βάση του κειμένου και της απάντησής σου, συμφωνούμε στο 90%, ωστόσο έχω κάποιες διαφωνίες και επέτρεψέ μου την συναισθηματική φόρτιση, καθότι όπως προείπα όταν μπαίνει το οπαδικό συναίσθημα, η αντικειμενικότητα αμφιταλαντεύεται. Λοιπόν, όπως προανέφερα, δεν αναθεματίζω, ούτε επιθυμώ να φύγει ο Σίλβα. Αυτό που θέλω είναι να πιάσει τον παλμό αυτού του κόσμου, που μπαίνει ασπίδα και στηρίζει σε χαλεπούς καιρούς την ομάδα. Να νιώσει σε ποια ομάδα βρίσκεται και να αντιληφθεί ότι επιβάλλεται να δίνονται απαντήσεις ΕΝΤΟΣ των τειχών, για να βουλώνουν στόματα είτε του Θωμαϊδη, είτε του Κωνσταντίνεα, του Βερναρδάκη, του Κοντονή, οποιανού ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ προσπαθεί με κάθε τρόπο να σπιλώσει τον Θρύλο μας. Το ίδιο απαιτείται κι από τους παίκτες, όπως το έπιασαν πολύ καλά ο Γκαλέτι, ο Κοβάσεβιτς, ο Ζε Ελίας, ο Ζεβλάκοφ, μέχρι και ο Ντάρμπισιρ και ας μην πάω σε Ζιοβάνι και πιο παλιά σε Λοσάντα, Φούνες κλπ γιατί η λίστα είναι πραγματικά αξιοζήλευτη και ουδείς στην Ελλάδα σύλλογος ευτύχησε ποτέ να έχει τέτοια πλειάδα ξένων παικτών που τα έδιναν ΟΛΑ. Σαφώς είχαμε και περιπατητές και Μαζουακούδες (ειδικά ο Ισσά είχε φορτώσει την ομάδα με κάτι πανάκριβες βιζόν) αλλά η αναλογία είναι υπέρ μας σαφώς.
Η διοίκηση έχει κάνει τεράστιο αγώνα για να βρίσκεται ο Ολυμπιακός μας στο ύψος που του αρμόζει και αυτό απαιτείται να το κατανοούν και να δίνουν το 110% όσοι και ΟΠΟΙΟΙ αγωνίζονται με την ερυθρόλευκη. Αυτό είναι το ζητούμενό μου αδερφέ και δεν νομίζω ότι ζητάω πολλά με βάση την δυναμική αυτού του συλλόγου. Ωραία και μπράβο στα αγανακτισμένα μηνύματα στα σόσιαλ, για τις αναβολές του τελικού, οι πιο πειστικές δηλώσεις και απαντήσεις όμως δίνονται στο χορτάρι.

Εικόνα Romain

Πολύ μεστό άρθρο, με σωστή /λογική αξιολόγηση παικτών και προπονητή.
Βέβαια κάποιος μπορεί να έχει λίγο διαφορετική άποψη για κάποιο παίκτη αλλά γενικά η αξιολόγηση είναι πολύ καλή.

Θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που εμείς οι Γαυροι το παιρνουμε στο ντουκου. Και μιλώ για την κατάκτηση του πρωταθληματος. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι λάθος. Μεγάλο λάθος.

Κοιτάξτε πως πανηγυριζαν οι οπαδοί της Αεκουλας το κύπελλο. Σαν να είχαν πάρει το Champion's League ( όπως αναφέρει και ο Νίκος).

Εμείς κερδίσαμε το πρωτάθλημα με 30 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο. Και 40 από τον ΠΑΟΚ του Ρωσσοποντιου Ιβάν, που πέρσι ήτανε πρώτος μέχρι τον Δεκέμβρη. Και ο Ρωσσοποντιος είναι ο μεγαλύτερος ( εδώ γελάμε) κατά τους ΑΡΔ χρηματοδοτης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σίγουρα είναι ο δεύτερος. Και πολύ μπροστά από τους δύο τζαμπες. Τον Αλαφουζο και τον Νιαου.

Για να τα καταφέρει όμως ο Ολυμπιακός να τερματίσει με 30 και 40 βαθμούς μπροστά, δεν είναι ούτε λόγω τύχης, ούτε λόγω διαιτησίας όπως θέλουν να λένε αυτοί που δεν θέλουν να βάλουν λεφτά στις ομάδες τους, ούτε λόγω Champion's League.

Είναι λόγω... ΜΑΡΙΝΆΚΗ.

Ο Πρόεδρος έχει μεριμνησει να υπάρχει υλικό πολύ καλύτερο από το υλικό των ανταγωνιστων του Ολυμπιακού εντός της χώρας, Και μια ΠΑΕ τόσο καλά οργανωμένη με επαγγελματική λειτουργία όσο καμία στην Ελλάδα.

Το να ξεκινάμε σαν το μεγάλο φαβορί και για το επόμενο πρωτάθλημα είναι και αυτό επιτυχία της διοίκησης.

Γιαυτό για μένα η χρονιά είναι εξαιρετικά πετυχημένη. Μπορεί να χάσαμε το κύπελλο, την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Champion's League και του Europa League αλλά η ομάδα είναι έτοιμη και με εξαιρετικό ροστερ, ικανό προπονητή, και επαγγελματική διοίκηση, και είναι μίλια μακριά από τον εν Ελλάδι ανταγωνισμό.

Για το 2017 απλά δεν ξέρουμε τον... δεύτερο!

ΖΗΤΏ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΌΣ ΣΎΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΆΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΏΣ!!!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Σωστά. Απάντησα και παρακάτω γι' αυτό. Ο Μαρινάκης είναι η γενεσιουργός αιτία για τη μεγάλη διαφορά. Η σοβαρότητα είναι η αιτία.

Εικόνα RED HELL

Συμφωνω στα περισσοτερα αλλα εχω καποιες ενστασεις.
1)Θεωρω οτι εκτος απο Μαζουακου πρεπει να φυγει ή τουλαχιστον να ειναι παγκιτης ο Ομαρ.Φιλοτιμος ειναι και πολυ μαλιστα αλλα παιχτης που το μοναδικο του προσον ειναι να τρεχει δεν κανει για βασικος.
2)Ντα Κοστα ξερει μπαλα αλλα ειναι χειροτερος και απο τον Σαντανα στις γκελες.Τον ευχαριστουμε για το γκολ στο βαζελο αλλα πρεπει να φυγει.Ας παρει επιτελους εναν σοβαρο σεντερ μπακ κλασης μαζι με Σιοβα και ας κρατησει Μποτια αναπληρωματικο.Παντως ειναι αστειος ο τροπος που Ντα Κοστα-Ομαρ-Σαλινο-Μποτια πανε να μαρκαρουν καποιον που τους βαζει πλατη.Απλωνουν χερια λες και παιζουμε χαντμπολ.
3)Μιλιβογιεβιτς καλος αλλα πραγματικα με τοσες γκελες δεν ξερω αν μπορουμε να τον εμπιστευομαστε.Συν οτι καποιες φορες παιζει αντιαθλητικα και αυτο δεν το γουσταρω.Ο Κασαμι καθε αλλο παρα κακος ηταν φετος.Ομως ειναι λιγο ατσουμπαλος και δεν μπορει να συγκρατησει τα νευρα του.Για αυτο το λογο τουλαχιστον γελοιο(οπως λες και εσυ)το να αχρηστευεται ο Καμπιασο.Παρεμπιπτοντως αυτον τον παιχταρα τον εχω εκτιμησει οσο λιγους.Οχι μονο γαμαει και δερνει οταν παιζει(ειδικα στην Τουμπα τους τρελανε)αλλα και γιατι ποτε δεν δημιουργησε προβληματα(ενω καλλιστα θα μπορουσε και οχι αδικαιολογητα...).
4)Ο Παρντο καλος στο CH.L. αλλα λιγα πραγματα στην Ελλαδα.Του χρονου λογικα θα ειναι καλυτερος.Ο Ντουρμαζ και αυτος πολυ καλος.Σεμπα αμπαλος αλλα φιλοτιμος και Ερνανι ο καλυτερος τεχνικα αλλα με τετοια μυαλα...
5)Ο Ιντεγε ειναι παιχταρας.Αν δεν τον ειχε καψει ο Σιλβα σε ενα σημειο με συνεχομενα ματς θα ηταν καλυτερος.Στα ντερμπι τους γαμησε.
Εν τελει για μενα η ομαδα θελει σιγουρα εναν σεντερ μπακ ενα αριστερο μπακ ενα εξτρεμ και ισως ενα 8αρι(αν αποχωρησει καποιος).Και αυτοι πρεπει να ειναι πρωτης γραμμης αν θελουμε ευρωπαικη διακριση.Αλλιως πρωταθλημα παιρνουμε και με τους υπαρχοντες.Και εκτος αυτων ο Σιλβα(εκανε αρκετα καλα φετος) πρεπει να τη δει αλλιως στο θεμα του ροτεισον.

Εικόνα Νίκος Γόδας

1) Δεν ξέρω αν πρέπει να φύγει ο Ομάρ, αλλά γενικότερα δεν είμαι υπέρ της πλήρους αποδόμησης. Η πραγματικότητα δεν είναι football manager να διώχνουμε και να φέρνουμε κάθε χρόνο 20 παίχτες.

2)Δεν διαφωνούμε κάπου εδώ. Κι εγώ συμφωνώ ότι θέλουμε στόπερ πρώτης κλάσης. Είναι η μόνη θέση που χρειαζόμαστε επιτακτικά σπουδαία ενίσχυση.

3) Αυτό που επισημαίνω στην περίπτωσή του και που θεωρώ ότι δεν μπορεί κάποιος έτσι εύκολα να αγνοήσει, είναι ότι τρεις προπονητές που πέρασαν από τον Ολυμπιακό έχτισαν την ενδεκάδα γύρω του. Εγώ προπονητής δεν είμαι, άρα δεν μπορώ να παραβλέψω την ουσία αυτού του γεγονότος.

5) Για τον Ιντέγιε συμφωνώ.

Εικόνα RED HELL

Βλεπεις ομως και εσυ οτι ο Ομαρ ειναι μεγαλη τρυπα πισω.Και να πεις οτι ειναι κανα επιθετικο υπεροπλο παει στο διαολο.Αλλα ουτε καλη σεντρα δεν βγαζει.Αν πραγματι η ΠΑΕ(διοικηση και προπονητης εν προκειμενω)θελουν ευρωπαικη διακριση πρεπει να φερουν παιχτες εγνωσμενης αξιας για αρχη και να τους πλαισιωσουν με καποια "λαχεια".Με το να φερνεις καθε χρονο 15 παιχτες αρκετοι εκ των οποιων ειναι αμφιβολης εως ανυπαρκτης αξιας οδηγει στο να διωχνεις τους μισους και να χτιζεις παλι απο την αρχη.Ειτε λοιπον θα φερει 3-4 παιχτες που θα μας απογειωσουν ειτε θα αρκεστουμε παλι στο "παιρνουμε 5-6 παιχτες και οποιος βγει" και του χρονου τετοια εποχη θα συζηταμε παλι τα ιδια.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Θεωρώ καλό το χτίσιμο της περασμένης σεζόν, πλην δυο περιπτώσεων. Η μία είναι ότι πήραμε τον Ντα Κόστα, αντί ενός μεγάλου σέντερ μπακ και η δεύτερη ότι δεν πουλήσαμε τον Μαζουακού. Έχοντας τον Τσιμίκα από πίσω, παίχτη που τον πιστεύει ο προπονητής, μπορείς να πάρεις έναν παίχτη σε ηλικία σχετικά μεγάλη (32 χρονών), έμπειρο, ώστε να βγάλει 1-2 σεζόν καλές. Έτσι, θα πάρει σιγά σιγά χρόνο ο Τσιμίκας, θα μάθει δίπλα στον 32χρονο και το κυριότερο, δεν θα σου κοστίσει τόσο πολύ αυτή η μεταγραφή. Όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι όντως πιστεύεις τον Τσιμίκα και θα του δώσεις ευκαιρίες.

Εικόνα fasteddie

Φιλε μου μπραβο για το σχολιο.Σοβαρο,μετρημενο,ρεαλιστικο χωρις...γραμμες και γελοιοτητες.Γενικα συμφωνω αλλα σαν κλασικος γαυρος θα κανω μερικες παρατηρησεις-παραπονα-γκρινια!
1) Οσον αφορα το πρωταθλημα και τα ρεκορ δεν μου λενε απολυτως τιποτε.Ειναι σαν να βαζω μπρα ντε φερ με το 6χρονο ανιψακι μου,να τον κερδιζω συνεχεια και να υπερηφανευομαι για το ρεκορ μου...Ναι,τετοια ειναι η διαφορα δυναμικοτητας απο τους εξυγιαντες,αντρας με μικρο παιδακι.Μπαλα καλη ΔΕΝ παιξαμε,εκτος απο πολυ μεμονωμενα ματς με πολυ αδυναμους αντιπαλους.Ευτυχως που κερδισαμε τα ντερμπι με τα συνεταιρακια αλλα κι εκει εκτος απο την τεσσαρα με την Κουλα δε μπορω να πω οτι ειμασταν...ισοπεδωτικοι.Σε αυτο βεβαια φταιει κυριως η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ τους,δεν φταιμε εμεις.
2) Οτι και να λεμε μεταξυ μας για τον τελικο του Κυπελλου,απλα ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΗΚΑΜΕ.Δεν με ενδιαφερει αν ειχαμε 1 μηνα η 1 χρονο αγωνιστικη απραξια.Οι παιχτες ειναι επαγγελματιες,ενα γαμημενο τελευταιο ματς εμεινε και αν απλα δεν επαιξαν γιατι το μυαλο ηταν στη Μυκονο,μιλαμε για ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΦΤΙΛΑ.Χασαμε απο μια ομαδα με αξια ουτε το ενα πεμπτο της δικης μας,που μας λοιδωρει ολο τον χρονο,που περιμενε αυτο το ματς ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ για να αποδειξει πραγματα.Και η ξεφτιλα βεβαια ειναι οχι οτι χασαμε εναν τιτλο,μπαλα ειναι,αλλα Ο ΤΡΟΠΟΣ που το χασαμε.Μας κερδισανε ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΣΑ,ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΤΣ.Εγω αυτο δεν το δεχομαι και αν ημουν διοικηση τουλαχιστον Μαζουακου και Ντα Κοστα θα ηταν ηδη ΠΑΡΕΛΘΟΝ απο την ομαδα,ενω θα καθομουν να κανω και μια ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με τον κ. Σιλβα για την τραγικη εικονα της ομαδας.
3) Συμφωνω απολυτα για την ευρωπη και τον Σιλβα.Ενω στα ματς με Αρσεναλ στο Λονδινο,στο Φαληρο με τους Γερμανους και μεσα στην Κροατια ηταν αριστος,στα υπολοιπα το στησιμο της ομαδας ηταν ΤΡΑΓΙΚΟ (οκ το ματς στη Γερμανια δεν πιανεται).Η διαχειριση με την Αντερλεχτ ηταν ΑΣΤΕΙΑ.Η ευρωπαικη χρονια ηταν ΑΠΟΤΥΧΙΑ και αν δεν ηταν και το ιστορικο διπλο στην Αγγλια,θα μιλουσαμε για ναυαγιο...Απο εκει και περα,θεωρω οτι ο Σιλβα θα κριθει (και πολυ δικαιολογημενα) απο τα ματς προκρισης στους ομιλους.Αν δεν καταφερει να περασει,πιστευω οτι θα φυγει και μαλιστα (ενω γενικα δε γουσταρω να διωχνουμε προπονητες) ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ.Για τις εμμονες του με Καμπιασο-Τσορι τα ειπες ολα!
4) Δεν συμφωνω με Κασαμι.Ειναι εκνευριστικος,αργος,αμπαλος και δεν στριβει ουτε με αιτηση.Τραγικος για Ολυμπιακο,εγκλημα που μενει ακομα στην ομαδα.
5) Ο Μαζουακου επρεπε να εχει ηδη φυγει ΧΘΕΣ.Μεγαλο φαουλ της διοικησης που ΧΑΡΙΣΕ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΥΣ φετος για να παιζει ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ το αδιαφορο αυτο ΒΡΩΜΟΠΑΛΤΟ.10 εκατομμυρια γιαυτον??Ο Ζεβλα δλδ ποσο αξιζε τοτε,100??Αν κανουν κανενα λαθος και δεν τον δωσουν και φετος,εχει να πεσει γιουχα στο Ναο που ΘΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ.
6) Ντα Κοστα (κυριως)-Μποτια και Σιοβας δεν κανουν για βασικοι στον Ολυμπιακο ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ.Τοσο απλα (αυτο με το Βουρο το εκλαμβανω μονο ως αστειο).Σιοβας-Μποτια παγκο και Ντα Κοστα να παει στην ευχη του Θεου.Θελουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δυο μεταγραφες σεντερ μπακ επιπεδου.
7) Τσιμικας στην πρωτη ομαδα (απο τον...ακατανομαστο 100 φορες καλυτερος θα ειναι) και Φιγκειρας δεξια καθως ο Ομαρ ειναι ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΗ αμυντικα.Παρεπιμπτοντως η μεταγραφη Φιγκειρας πολυ καλη κινηση,το 70% να παιξει μιλαμε για μεγαλη μεταγραφη.
8) Ντουρμαζ ειναι ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ.Μια μετριατζα και τιποτε παραπανω.Καλα για Σεμπα το αφηνω ασχολιαστο..Οι μονοι παιχτες κλασεις ειναι Παρντο και Ερνανι,με τον τελευταιο δε να ειναι ΜΑΚΡΑΝ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ το ποιοτικοτερο εξτρεμ.Τα πολλα λογια ειναι φτωχεια,ΕΦΥΓΕ ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟ,τεραστιος παιχτης,φαντεζι.Πολυτελεια για Ολυμπιακο και Ελλαδα.
9) Ο Πουλιδο ειναι παιχταρας και πρεπει να παρει παιχνιδια,δεν ειναι τυχαιος ολος αυτος ο χαμος που εκανε η Τιγκρες.Αλλο επιπεδο απο Ιντεγε απλα.Για μενα η τελεια λυση βεβαια θα ηταν να εφερνε εναν ''Νταρκο'' (π.χ. Κλοζε) για να λυσει το θεμα του γκολ στην ευρωπη.Θελεις εναν φορ-γκολτζη οπως ο Φινμπο.Το ''σεντερφορισιο'' γκολ που εβαλε στην Αγγλια 100000 φορες να το κανει ο Ιντεγε ΘΑ ΤΟ ΧΑΣΕΙ.Καλος,χρυσος ο μαυρουκος αλλα ο βασικος φορ του Ολυμπιακου πρεπει να εχει 20+ γκολ ,τερμα.
10) Εχω μια απορια...Μονο η Σπορτιγκ εχει ποδοσφαιριστες??Αμα ειναι να αλλαξουμε και ονομα και να γινουμε Σπορτιγκ Πειραια...
11) Χρειαζομαστε τελος 2 παιχταραδες στα χαφ,εκτος αν δωθουν ευκαιριες στον Μπουχα.ΑΝ ΔΙΑΝΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο...ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ,ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ.

Αυτα.Δεν ξερω αν η διοικηση εχει παρει χαμπαρι οτι το φετινο καλοκαιρι ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ.Το γραφω γιατι τα πρωτα...δειγματα του σχεδιασμου ειναι ταλε κουαλε με τα καραγκιοζιλικια των προηγουμενων χρονων.Ελα ομως οτι φετος ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΜΕ (περιμενοντας τα...λαυρακια του Σεπτεμβρη) και θα πρεπει να ειναι η ομαδα ετοιμη σε ενα μηνα...Απο εκει και περα αν η διοικηση δεν λυπαται τα λεφτα που ξοδευει και κατεβει παλι με τον ανυπαρκτο αριστερα,με κεντρο αμυνας πιο αργο απο επιταφιο και ατεχνα χαφ,με γεια τους με χαρα τους σιγα μην κατσω να σκασω...

υ.γ. Συμφωνω με το υστερογραφο,αλλα οταν εχεις εναν υφυπουργο που δε μπορει να διοργανωσει ενα ρημαδι ματς ουτε με...μικρα παιδια,για ποιες μετακινησεις μιλαμε?

Εικόνα Νίκος Γόδας

1) Όση διαφορά κι αν υπάρχει, σε μία χρονιά με 30 αγωνιστικές, είναι πολύ Εύκολο να κάνεις γκέλα. Δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουμε. Αυτό που μετράει για μένα είναι η σοβαρότητα που επέδειξε η ομάδα στους λεγόμενους εύκολους αγώνες.

2)Η λέξη ξεφτίλα είναι βαριά, ιδίως όταν μιλάμε για αθλητισμό. Επιρρίπτουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει, αλλά όχι ισοπεδωτισμός. Το πιο εύκολο είναι να τα γκρεμίσουμε όλα βάσει αυτού του αγώνα. Θα ήταν άδικο και αυτοκαταστροφικό.

5) Το να χλευαστεί ο Μαζουακού δεν ξέρω τι όφελος μπορεί να έχει. Το θέμα είναι να δουν στη διοίκηση την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του παίχτη. Είτε αγωνιστική είτε μεταγραφική. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να πουληθεί. Πόσω μάλλον, όταν λένε για προτάσεις μεγάλες.

6) Για τον Σιόβα έχω άλλη άποψη. Θεωρώ ότι θα είναι 10 φορές καλύτερος με γρήγορο παίχτη δίπλα του. Έχει σπάνια χαρίσματα για αμυντικός. Αν επικεντρωθεί σ' αυτά, θα είναι σούπερ. Συν του ότι είναι Έλληνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και υπ' όψιν, δεν το λέω πατριωτικά, καμία σχέση. Ούτε είμαι από αυτούς που κάθονται και μετράνε πόσους Έλληνες έχει η ενδεκάδα για να αρχίσουν την κριτική. Εμένα με ενδιαφέρει να κερδάει η ομάδα. Αλλά θεωρώ ότι το ελληνικό στοιχείο δίνει κάποια γνωρίσματα που τα έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός. Αυτό δεν σημαίνει ότι Έλληνας να' ναι και ό,τι να 'ναι.

Για τον Βούρο δεν σε καταλαβαίνω γιατί το λες αυτό.

7) Για τον Φιγκέιρας κρατώ επιφυλάξεις. Κάποια από τα πράγματα που διάβασα δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα. Βεβαίως, όλα στο χορτάρι φαίνονται.

8) Για την ποιότητα του Ερνάνι τα έχουμε πει. Είναι μεγάλη. Αλλά όχι και πολυτέλεια για την Ελλάδα. Έχουν περάσει πολύ καλύτεροι και με καλύτερα μυαλά και νοοτροπία. Σιγά την ντίβα. Μην ακούω τέτοια τώρα...

9) Εγώ θα σου πω το αντίστροφο. Τα γκολ του Ιντέγιε σε Ντιναμό, Πανθρακικό, δεν πρόκειται να τα βάλει ποτέ ο Πουλίδο. Ο Πουλίδο είναι ο παίχτης που θα σου βάλει το εύκολο γκολ, αυτό που έχεις την απαίτηση από τον επιθετικό να βάλει. Ο Ιντέγιε μπορεί να το χάσει αυτό, αλλά θα βάλει κάποιο άλλο εξεζητημένο και θα προσφέρει σε άλλους τομείς. Και τους δύο τους πάω, αλλά τον Ιντέγιε θεωρώ καλύτερο.

10) Έλα μου ντε... Και για να το επεκτείνω, μόνο στην Πορτογαλία υπάρχουν ποδοσφαιριστές; Εντάξει, λογικό είναι να ξέρεις καλύτερα την αγορά, αλλά μέχρι ένα σημείο.

11) Νομίζω ότι με την Α.Ε.Κ ένας Μανιάτης μας έλειπε. Ακόμα και με την Άρσεναλ.

Εικόνα fasteddie

Γενικα συγκλινουν οι αποψεις μας αλλα και η διαφορετικη αποψη σεβαστη εφοσον συνοδευεται με επιχειρηματα,στην τελικη ο καθενας εχει τις αποψεις του.Ετσι κι αλλιως η κριση των παιχτων ενεχει κατα πολυ το υποκειμενικο στοιχειο...
Το θεμα ειναι οτι (και πιστευω οτι σε αυτο λιγο πολυ ολοι συμφωνουμε) η ομαδα επιβαλλεται να ενισχυθει σοβαρα σε συγκεκριμενες θεσεις οσο γινεται γρηγοροτερα ωστε να ειναι ετοιμη για τα προκριματικα.Γιατι πραγματικα αυτο το πολυ σωστο που γραφεις για την αναιτια επαρση που μας πιανει εμας τους Ολυμπιακους,το βλεπω ΠΑΛΙ να ερχεται...''Περναει χαλαρα'',''Ευκολη υποθεση'',''Βατοι αντιπαλοι'' κτλ.Θεωρουμε οτι ειμαστε...ηδη περασμενοι.Φυσικα αυτο δεν ισχυει και με οποια ομαδα και αν παιξουμε (ειδικα αν περασουμε στα πλει οφ) ΘΑ ΦΤΥΣΟΥΜΕ ΑΙΜΑ.Οκ μακαρι να περασουμε αερα,αλλα με βαση τα οσα μας εχει δειξει η ομαδα ως τωρα σε νοκ αουτ ματς,δεν ειμαι τοσο αισιοδοξος...Γιαυτο και ο σχετικα επιθετικος τονος του σχολιου μου ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ...

υ.γ.1 Τι εχεις διαβασει για Φιγκειρας?
υ.γ.2 Για το Βουρο δεν θεωρω οτι εχει τα φοντα να σταθει στην ομαδα.Μακαρι να κανω λαθος.
υ.γ.3 Τα ασχημα μηνυματα ειναι πολλα...Βγαινουν ονοματα μονο απο Πορτογαλια,ο Βρεντζος βγαινει και δηλωνει οτι δε μπορεις να βρεις τωρα καλους παιχτες γιατι ξεκιναει το γιουρο (λες και δεν υπαρχουν καλοι παιχτες που δεν ειναι διεθνεις...),βγαινουν συνεχεια δημοσιευματα για...παιχτες που ηταν να φυγουν και ξαφνικα ξανακερδισαν την εμπιστοσυνη του Σιλβα (που την ξανακερδισαν στην παραλια??) και πολλα αλλα που απο την εμπειρια μου ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ.Αποψη μου,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ,μακαρι να διαψευστω...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Υ.Γ.1 Από πορτογάλους δημοσιογράφους που είπαν ότι είναι τακτικά ασυμβίβαστος και ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλός στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ξεχνιέται να γυρίσει πίσω κ.λπ. Για να δούμε...

Υ.Γ.3 Ανεβαίνει και ο συντελεστής φορολογίας κι άλλο για τα μεγάλα συμβόλαια.

Εικόνα nissios

Μπράβο για τον κόπο σου, Θωμά. Σοβαρή δουλειά, νηφάλια και τεκμηριωμένη. Με δεδομένη την άγνοιά μου στα τεχνικά, εγώ τέτοια κείμενα τα διαβάζω μάλλον ως μαθητής, μπας και μάθω κάτι, παρά για να τα σχολιάσω εκφέροντας προσωπική γνώμη.
Ωστόσο, θέλω να πω το εξής: Η υπόθεση "Ευρώπη" είναι για τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό μια υπόθεση που εξελίσσεται πολύ αργά. Ενδεικτικό είναι το πόσα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να κάνουμε το πρώτο μας διπλό στο CL. Υψηλής ποδοσφαιρικής ομορφιάς γκολ έχουμε δει πολλά. Νίκες επί μεγαθηρίων σε ΟΑΚΑ και Καραϊσκάκη έχουμε δει πολλές. Δεν είχαμε δει νίκη επί μεγαθηρίου εκτός έδρας και δεν είχαμε δει σερί τριών νικών στο CL. Αυτά ήταν πρωτόγνωρα και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο συνιστούν πρόοδο. Η πρόοδος αυτή πιστώνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον Σίλβα. Ασφαλώς και έκανε λάθη, ασφαλώς και δεν του βγήκαν όλα όσα σκέφτηκε και δοκίμασε να εφαρμόσει, αλλά ως οπαδός του Ολυμπιακού τού οφείλω ευχαριστίες, γιατί με την δική του καθοδήγηση η ομάδα κατάφερε πράγματα που δεν είχε καταφέρει ποτέ πριν. Τώρα μπήκε ψηλότερα ο πήχης.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Πάντα μετριόφρων... Τις ίδιες τεχνικές γνώσεις έχουμε.

Σίγουρα υπάρχει αυτή η όψη. Βήμα βήμα προοδευτικά πάμε κάθε χρόνο καλύτερα. Αλλά είναι αργά τα βήματα. Μέσα σε 20 χρόνια ανελλιπούς, σχεδόν, παρουσίας, έπρεπε να έχει ζυμωθεί η νοοτροπία σε ομάδα και οπαδούς. Σαν χωριάτες την πατάμε τόσες και τόσες φορές. Ε, κάποια οφείλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας. Και να δεις ότι πάλι με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει λόγος από την ομάδα για τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. λες και πήγαμε 5-6 φορές στον ημιτελικό και χάσαμε στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, διαβάζοντας τις δηλώσεις του Βλάχου πριν το finl-6 στο πόλο, σκέφτηκα ότι έχει μία καλώς εννοούμενη τρέλα ο προπονητής. Ότι πιστεύει στην ομάδα και πάει με αυτοπεποίθηση για την πρωτιά. Δεν σκέφτηκα ότι πάει με έπαρση. Αυτό το σκέφτηκα επειδή ο Ολυμπιακός του πόλο δικαιούται να ονειρεύεται κύπελλα. Ο Ολυμπιακός του ποδοσφαίρου, φυσικά και δικαιούται να ονειρεύεται κι αυτός, αλλά πρώτα πρέπει να μάθει να στοχεύει με σοβαρότητα στην επιτυχία βήμα βήμα. Άλλο το όνειρο και άλλο ο στόχος.

Εικόνα john

Ήταν πολύ περίεργη χρονιά η φετινή.Ενώ ξεκινήσαμε καταπληκτικά και παίζαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο μέχρι τον Γενάρη μετά το πράγμα κάπου στράβωσε.Αναφέρομαι φυσικά στον αποκλεισμό με την Άντερλεχτ ο οποίος ήταν τεράστιο πλήγμα.Οκ στη συνέχεια η ομάδα πήρε λίγο τα πάνω της αποδίδοντας καλό ποδόσφαιρο σε ορισμένα όμως εντελώς αδιάφορα ματς(με Παναιτωλικό,Πανθρακικό,Αστέρα)αλλα χάλασε εντελώς την εικόνα που είχε φτιάξει ολη την άνοιξη,στον τελικό κυπέλλου.Οκ είναι πολλά τα ελαφρυντικά τα οποία σωστα παραθέτεις,πάντως η εικόνα μας στο τελικό,ήταν για τα πανηγύρια.Και φυσικά δεν αναφέρομαι τόσο στην ήττα(που είναι ενα μέρος του παιχνιδιού και είναι φυσιολογικό να έρχεται)αλλά στην ανεκδιήγητη εμφάνιση.

Ο Σίλβα είναι καλός προπονητής απλά πιστεύω πως το ποδοσφαιρο το οποίο υπηρετεί δεν συνάδει με αυτό που πρέπει να παίζει ο Ολυμπιακός.Έχει επιλέξει να φτιάξει μια ομάδα που να αμύνεται καλά πίσω απο την μπάλα και να βγάζει φάσεις είτε μετα απο κλέψιμο μέσω πίεσης,είτε με στημένα.Έχει καταφέρει να καλυτερέψει σε μεγάλο βαθμό αυτό το μοντέλο μέσω της πίστωσης χρόνου που του παρέχει η διοίκηση και λόγω της δουλειάς που (φαίνεται) οτι γίνεται στις προπονήσεις.Εφ όσον το ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει φέρνει αποτελέσματα (όπως φάνηκε στην Ευρώπη με Άρσεναλ,Δυναμό και με το πολύ καλό στήσιμο που έκανε στο εντός με την Μπάγερν σε ματς που το βαρύ σκορ είναι πέρα για πέρα πλασματικό)εγω είμαι οκ με αυτό.Πάνω απο όλα ειναι ο Ολυμπιακός και οι νίκες του με όποιον τρόπο και αν έρθουν(είτε με ποδόσφαιρο κατοχής και επιθετικής πρωτοβουλίας,είτε με ποδόσφαιρο αναμονής και αντεπιθέσεων)και όχι οι ποδοσφαιρικές μας προτιμήσεις.Πάντως καθαρά προσωπικά εννοείται πως προτιμώ το ποδόσφαιρο του Βαλβέρδε(που τελειοποιήθηκε το Φλεβαρη του 2012 όπου ο Θρύλος έπαιζε με τρόπο που δεν είχα ξαναδεί και πιστεύω πως ίσως και να ξεπέρασε τον Μπάγεβιτς των 90''s) αλλά μπροστά στο καλό του Ολυμπιακού και τις επιτυχίες του,δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ.

Θα σταθώ στον αποκλεισμό απο το Europa League γιατί ήταν ένα τεράστιο σοκ.Έδειξε οτι η φανέλας της ομάδας ευρωπαικά παραμένει πούπουλο.3 προκρίσεις σε νοκ άουτ ευρωπαικά ματς (Ρούμπιν,Σοσό,Σέριφ,) - μην μου πεί κανένας για Νόρτζελαντ,Μπέσα,Σλόβαν - ειναι απελπιστικά μικρός αριθμός για ομάδα που συμμετέχει ανελιπώς στο Τσάμπιονς Λινγκ κοντά 20 χρόνια τώρα.Οι επιτυχίες που αναφέρεις(σερί νικών στην ευρώπη φέτος,εκτός έδρας νίκη στην Αγγλία,μάζεμα 9 βαθμών τουλάχιτσον κάθε χρόνο)φυσικά ισχύουν και δεν μπορεί να τις παραγράψει κανείς,πάντως εγώ να σου πω την αλήθεια ευχαρίστως τα αντάλλαζα ΟΛΑ με 3-4 παραπάνω προκρίσεις σε νοκ άουτ.Εκέι φαίνεται το πραγματικό επίπεδο που έχεις και το κατα πόσο μετράς ευρωπαικά.Ας ελπίσουμε τώρα με τα νοκ αουτ ματς να μάθει η ομάδα καλύτερα να διαχειρίζεται τέτοιου είδους παιχνίδια.

Οι μεταγραφικές κινήσεις μας φέτος ήταν μέτριες.Σεμπα,Ερνάνι,Ντα κόστα δεν κάνουν.Απλά και τελειώνει εκεί το θέμα.Ο Ιντέγιε ειναι μια αηδιάζουσα(κατα Φατσέα) περίπτωση επιθετικού.Ναι οκ,κανει δουλειές που δεν φαίνονται στο γήπεδο ανοίγει χώρους για τους υπόλοιπους -κυρίως τον Φορτούνη- μαρκάρει τα αντίπαλα σέντερ μπακ και τα οδηγεί σε λάθος επιλογές κλπ ΑΛΛΑ είναι τρομερά δυσκοίλιος στο γκολ.Η δυστοκία του έφερε εναν ευρωπαικό αποκλεισμό και αυτό ειναι κάτι που δεν συγχωρείται ευκολα. Και να σου πω και κάτι στην τελική ρε Θωμά?Ο Τζιμπούρ έκανε όλα όσα κάνει ο Ιντέγιε και επιπλέον είχε τρομερή σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα.Μακάρι να είχαμε ένα σεντερ φορ σαν τον Τζιμπούρ του Βαλβέρδε. Ο Ιντέγιε δεν είναι κλάση ποδοσφαιριστή. Έτσι πιστεύω εκτός και αν με ξεγελάει το παρατεταμένο του ντεφορμάρισμα μετά τον χειμώνα. Μακάρι να με διαψεύσει και να αρχίσει απο του χρόνου να σκοράρει σαν τον Ετό,πάντως κρίνοντας απο τα όσα έχω δει μέχρι τώρα εμένα δεν μου κάνει.Ο βασικός σέντερ φορ του Ολυμπιακού πρέπει να έχει στενή σχέση με το γκολ.Τζιμπούρ,Μήτρογλου ακόμα και ο Πάντελιτς,έχουν ανέβασει πολύ ψηλά τον πήχυ και όταν έχω δει τους παραπάνω να ματώνουν τα δίχτυα οπωσδήποτε δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος με τον Ιντέγιε.

Σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να πω πως η χρονιά είναι επιτυχημένη.ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ.Δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη μια χρονιά στην οποία,αποκλείεσαι ξανα στο πρώτο νοκ αόυτ ματς ενω έχεις θέσει υψηλούς στόχους λόγω της καλής πορείας σου στους ομίλους του Τσ.λ,και μια χρονιά στην οποία χάνεις με αυτόν τον τρόπο τον τελικό κυπέλλου.Τα ρεκορ,και οι συνεχόμενες νίκες με Πλατανιάδες και Λεβαδειακούς πλέον δεν μου λένε τίποτα.Αν έχουμε μεγαλώσει τόσο πολύ το επίπεδο διαφοράς μας απο τους αντιπάλους μας οι τριάρες στην Λιβαδειά και οι πεντάρες στο Αγρίνιο σε αδιάφορα ματς δεν θα πρέπει να μας απασχολούν.Είναι σαν να υποτιμούμε το επίπεδο της ομάδας όταν αναφέρουμε πως παίξαμε καλά σε τέτοια παιχνίδια.Χίλιες φορές να παίρναμε το πρωτάθλημα με μικρότερη διαφορά,και με ήττες στα αδιάφορα ματς αν ήταν να προχωρήσουμε στην Ευρώπη εναν δυο γύρους ακόμα.Αυτό το γράφω για να καταλάβεις πως κρίνω την έννοια αποτυχία-επιτυχία.

Η επομενη σεζόν είναι κρίσιμη και τεράστια.Πρέπει να περάσουμε πάση θυσία τα προκριματικά και να μπούμε στους ομίλους(αυτονόητο).Ελπίζω πως μέσα απο την διαδικασία των νοκ άουτ θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε εμπειρία ως προς την διαχείριση των νοκ αουτ παιχνιδιών.Δεν έχει βέβαια καμία σχέση το επίπεδο των ομάδων το οποίο θα βρούμε τώρα τον Ιούλιο στο δρόμο μας,με τις ομάδες που θα βρούμε τον Φεβρουάριο σε europa η champions league.Είναι πάντως μια καλή αρχή.Πέρα απο αυτο του χρόνου ΠΡΕΠΕΙ να ισοφαρίσουμε το θρυλικό ρεκορ των 7 συνεχόμενων του ΜΕΓΙΣΤΟΥ Κόκκαλη και να βάλουμε πλώρη για το 8 του παραχρόνου.Μου έχει μείνει άχτι το πρωτάθλημα του 2004 και ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε.Ελπίζω να διευρύνουμε το σερί και να γράψει ο Θρύλος νέες σελίδες δόξας.

Περιμένω και άρθρο για τον απολογισμό της σεζόν στο μπάσκετ.Πρέπει να έχυσες πολλές φορές με αυτά που έγιναν στους τελικούς...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Για τον Βαλβέρδε, εν γένει, έχω θετική εικόνα. Αλλά δεν τον θεωρώ, όπως οι περισσότεροι, τον ένα και μοναδικό. Δεν πίνω νερό στ' όνομά του...

Η προκρίσεις στα νοκ άουτ δεν έχουν να κάνουν με το επίπεδο αποκλειστικά. Έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία και μόνο. Επίπεδο υπάρχει και είναι αποδεδειγμένο. Τη νοοτροπία ψάχνουμε.

Έγραψα για ΜVP τον Φορτούνη. Δεύτερο θα έβαζα τον Ιντέγιε. Νομίζω ότι ανέφερα όλα τα καλά του και όλα τα κακά του. Δεν έχει το γκολ των Μήτρογλου, Πάντελιτς, αλλά σε όλους τους άλλους τομείς δεν φτάνουν όλοι οι άλλοι μαζί. Ο Πάντελιτς στο γήπεδο ήταν με περπατούρα. Ο Μήτρογλου έχει κάνει πολλά καλά, αλλά υπήρξαν στιγμές που ήταν σκότωμα. Ειδικά σε νοοτροπία. Βλέποντας το επίπεδο του Ολυμπιακού σε μπάτζετ, καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να έχεις έναν επιθετικό που να τα κάνει όλα τέλεια. Θα κόστιζε 20 εκ. ευρώ. Κάτι που δεν γίνεται. Άρα, πας σε επιλογές άλλες. Παίχτη με τα λεφτά του Ιντέγιε δεν θα βρεις. Και αν μου λες για τον Τζεμπούρ, υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να του προσάψεις κι αυτουνού, που δεν έχει νόημα. Κάπου θα υστερεί, λοιπόν, ο επιθετικός του Ολυμπιακού. Εκτός αν επενδύσεις σε έναν νεαρό και σου βγει λίρα εκατό.

Για το μπάσκετ, όπως όλοι μας... Αλλά θα το αφήσω για τον ντράζα που το κατέχει καλύτερα.

Εικόνα RED HELL

1)Το "τελειοποιημενο" ποδοσφαιρο του Βαλβερδε σημαινει "μεχρι το 60' τρεχω πανω-κατω και απο κει και μετα προσευχομαι να τελειωσει το παιχνιδι"??Προφανως και αφησε εργο στον Ολυμπιακο και αγαπηθηκε οσο λιγοι αλλα εκανε και αυτος τραγικα λαθη.
2)Ο Ιντεγε εχασε το αχαστο στο Βελγιο αλλα ισως τα πραγματα ηταν καλυτερα αν δεν του ειχε βγαλει τα συκωτια ο Σιλβα.Πρεπει οπωσδηποτε να μεινει αυτος ο παιχτης.

Εικόνα john

1) Μην ξεχνάς πως προπονούσε τον Θρύλο μόνο για 2 χρόνια.Στον τρίτο χρόνο η ομάδα θα είχε περισσότερες αντοχές,στον τέταρτο ακόμα περισσότερες και πάει λέγοντας.Δες π.χ τι κάνει στην Μπιλμπάο στην Ισπανία.Πολύ καλή ομάδα ευχαριστιέσαι να την βλέπεις. Αδυναμία μου ο Βαλβέρδε.Τώρα που περνάνε τα χρόνια το καταλαβαίνω.Δεν πρέπει να υπήρχε άλλος προπονητής που η προπονητική φιλοσοφία του να ταυτίστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό με την ιδιοσυγκρασία του Ολυμπιακού.Επίθεση-Επίθεση-Επίθεση και πνίξιμο του αντιπαλου απο το πρώτολεπτό
2)Εννοείται πως πρέπει να μείνει εκτος αν έρθει καμία παλαβή πρόταση.Το θέμα ειναι να πλαισιωθεί απο ακόμα έναν επιθετικό σαν τον Φινμπο π.χ και να μοιράζονται το χρόνο.Οχι πάλι π.χ. το φετινό αίσχος με τη τραγική αντιμετώπιση του Σίλβα προς τον Ισλανδό. Επίσης μπορει ο Ιντεγιε να μοιράζεται τη θέση με τον Πουλίδο.Απο την άλλη όμως ο Άλαν είναι περιφερειακός επιθετικός ιδανικός για 4-4-2 και δεν ξέρω αν μπορεί να ανταποκριθεί ως καθαρό εννιάρι.(Να πω εδώ πως ο Πουλίδο ταίριαζε ταμάμ στον Ολυμπιακό του Μίτσελ.)Τελος πάντων πρέπει να αποκτηθεί ένας σέντερ φορ ακόμα να νιώσει και ο Ιντέγιε πως θα έχει ανταγωνισμό για τη θέση του.Φέτος μόλις εφυγε ο Φινμπογκανσον και ο Ιντέγιε κατάλαβε πως θα παίζει βρέξει χιονίσει κωλοκάθησε με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα του διμήνου Φεβρουαρίου-Μαρτίου