ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΜΕ ΙΓΚΝΑΤΙΕΒΙΤΣ ''ΣΑΒΒΙΔΗ''-ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΑντιγράφουμε από το site της εξαιρετικής εφημερίδας ''ΚΟΝΤΡΑ''.
 
Την περασμένη Τετάρτη, η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε ότι στο γραφείο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού, συμβούλων του και υπηρεσιακών παραγόντων με εκπροσώπους της εταιρίας Μελισσανίδη («Δικέφαλος 1924 ΑΕ»). Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα απόλυτης συνεργασίας και στη διάρκειά της συζητήθηκαν όλες οι τελικές λεπτομέρειες καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της υψομετρικής μελέτης για το έργο του γηπέδου».
Αφεαυτής η πραγματοποίηση της συνάντησης είναι εξευτελιστική για την κυβέρνηση. Κοτζάμ υπουργός με το επιτελείο του συναντιούνται με υπαλλήλους ενός καπιταλιστή για να συζητήσουν ένα υπηρεσιακό θέμα. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου, όμως. Η ξεφτίλα συνοδεύει τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε κάθε τους κίνηση. Ειδικά στις επαφές τους με διάφορους καπιταλιστές που προωθούν σχέδια πλιατσικολόγησης της κρατικής περιουσίας. Οσον αφορά τον Μελισσανίδη και τους ανθρώπους του, του Σπίρτζη έχουν προηγηθεί άλλοι υπουργοί, όπως ο Φλαμπουράρης, αλλά και ο «πολύς» Σκουρλέτης, που υπέγραψε την ΑΕΠΟ (Αδεια Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων) για το γήπεδο του Μελισσανίδη, αναγνωρίζοντας την «Δικέφαλος 1924 ΑΕ» ως κύριο του έργου, εν γνώσει του ότι αυτό αντίκειται στον νόμο.
Ανεξάρτητα, όμως, από τη διάθεσή τους να εξυπηρετήσουν τον Μελισσανίδη, δε θα τους επιτρέψουμε να κουρελιάσουν ξανά τη στοιχειώδη νομιμότητα. Περιττεύει να θυμίσουμε πως οι υπουργοί μπορεί στα μουλωχτά να δίνουν ό,τι διαταγή θέλουν (ασυλία έχουν, άλλωστε), όμως οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να περάσουν από την αρμόδια διοικητική ιεραρχία. Και οι υπάλληλοι δεν έχουν ασυλία. Αντίθετα, είναι ποινικά υπόλογοι, αν δε σεβαστούν τη νομιμότητα.
Θα θυμίσουμε, λοιπόν, μερικά πράγματα, για να είμαστε εξηγημένοι.
♦ Ο φάκελος της Υψομετρικής Μελέτης διαβιβάστηκε στο Τμήμα Μελετών Οδοποιίας και Κυκλοφοριακών Μελετών, της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών, της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών. Μια ματιά στο Προεδρικό Διάταγμα 109/2014, που καθορίζει τον Οργανισμό του υπουργείου (ΦΕΚ 176Α, 29.8.2014), μπορεί να πείσει ακόμα κι έναν κακόπιστο (άρθρο 38, παρ. 4 του ΠΔ), ότι το συγκεκριμένο Τμήμα δεν έχει καμιά αρμοδιότητα σαν κι αυτή που του ανέθεσαν με την υπέρ Μελισσανίδη (ν)τροπολογία, που προστέθηκε ως άρθρο 13 του αντιδασικού νόμου 4467/2017.
Γι' αυτό, άλλωστε, στη (ν)τροπολογία δεν προέβλεψαν σε ποια Διεύθυνση ανατίθεται αυτή η αρμοδιότητα. Θα έβρισκαν στην πορεία μια υπηρεσία που να «ψιλοταιριάζει» ο τίτλος της με τη νέα αρμοδιότητα και θα ανέθεταν σ' αυτή να δώσει την έγκριση στον Μελισσανίδη! Ενώ κανονικά θα έπρεπε να καταρτίσουν νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που να αναθέσει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα σε μια υπηρεσία, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία (έλεγχος από το ΣτΕ και μετά υπογραφή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στο ΦΕΚ).
♦ Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως -όπως ήδη έχουμε αποδείξει- με τη (ν)τροπολογία δεν παρέκαμψαν την αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά μόνο την αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Η (ν)τροπολογία προβλέπει ότι «οι αρμοδιότητες της έγκρισης υψομετρικής μελέτης οδών και της έκδοσης σχετικών βεβαιώσεων που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή και της κατασκευής και επίβλεψης των αντίστοιχων έργων, ασκούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών». Την αρμοδιότητα της έγκρισης δεν την είχε ο Δήμος, αλλά η Περιφέρεια, η οποία πράγματι παρακάμπτεται.
Ο Δήμος έχει μόνο γνωμοδοτική αρμοδιότητα, η οποία δεν παρακάμπτεται και πρέπει να ασκηθεί. Μετά την απόφαση 1492/2000 του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την αρμοδιότητα των Δήμων να εγκρίνουν υψομετρικές μελέτες οδών, η εγκριτική αρμοδιότητα μεταφέρθηκε αρχικά στις Νομαρχίες και μετά τον Καλλικράτη στις Περιφέρειες.
Η απαιτούμενη έγκριση υψομετρικής μελέτης οδού εντός σχεδίου από το ΔΣ του Δήμου, όπως σωστά επεσήμανε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στο έγγραφό της στις 21.2.2017, είναι μεν γνωμοδοτικού χαρακτήρα, αλλά είναι υποχρεωτική, γιατί περιλαμβάνει ζητήματα ουσίας. Ο Δήμος θα διαβιβάσει το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (που θα ελέγξει τις εν γένει επιπτώσεις των αλλαγών στους δρόμους του), η ΕΠΖ θα διαβιβάσει την απόφασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο για γνωμοδότηση και μετά η γνωμοδότηση του Δήμου θα στείλει την απόφαση στην Περιφέρεια (τώρα στο Υπουργείο Υποδομών) για έγκριση. Αν τροποποιούνται υφιστάμενες υψομετρικές μελέτες,  όπως συμβαίνει εν προκειμένω με την υπογειοποίηση της οδού μπροστά από το γήπεδο της ΑΕΚ, καθώς και γειτονικών οδών, πριν στείλει τη γνωμοδότησή του στην Περιφέρεια (τώρα στο υπουργείο), ο Δήμος πρέπει να επιδώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου στους παρόδιους ιδιοκτήτες και να τη δημοσιεύσει στον ημερήσιο Τύπο, για τυχόν υποβολή ενστάσεων.
Οπως βλέπουμε, η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Δήμου είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Οφείλει, λοιπόν, η υπηρεσία του υπουργείου στην οποία διαβιβάστηκε ο φάκελος, να έρθει αμέσως σε επαφή με τον  Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, προκειμένου αυτός να ασκήσει την υποχρεωτική γνωμοδοτική του αρμοδιότητα.
♦ Τέλος, υπάρχει το μείζον ζήτημα ουσίας: μπορεί οποιαδήποτε δημόσια τεχνική υπηρεσία (είτε είναι του Δήμου, είτε της Περιφέρειας, είτε του Υπουργείου) να εγκρίνει υψομετρική μελέτη ενός κτιρίου (του γηπέδου Μελισσανίδη εν προκειμένω), όταν δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη της υπογειοποίησης της κεντρικής οδού που περνά μπροστά από αυτό το κτίριο και καθορίζει και την πρόσβαση σ' αυτό (υπόγεια και υπέργεια);
Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με εμπεριστατωμένες και απόλυτα τεκμηριωμένες νομικά απαντήσεις, αρνήθηκαν να δώσουν τη γνωμοδοτική τους έγκριση, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη της υπογειοποίησης. Οπως έχουμε ξαναγράψει, δε χρειάζεται να είναι κανείς μηχανικός για να καταλάβει αυτό το απλό πράγμα: όταν θα βυθιστεί ένας δρόμος και τμήμα ενός άλλου δρόμου, πώς θα καθοριστούν τα υψόμετρα του γηπέδου και των πεζοδρόμων που το περιβάλλουν, χωρίς προηγουμένως να έχουν καθοριστεί τα υψόμετρα των υπογειούμενων οδικών αρτηριών (αυτό σημαίνει εγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, αφού έχουν προηγηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες);
Θα επαναλάβουμε το ερώτημα του τίτλου, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους υπάλληλους: θα κουρελιάσετε τη νομιμότητα  για χάρη του Μελισσανίδη ή θα την τηρήσετε όπως υποχρεούστε; Εμείς εδώ θα είμαστε.
 
Πέρα από το λαθρέμπορα της πλατείας Μέμου, έχουμε και για το λαθρέμπορα του Ροστόφ.
 
Στις 7 Μάη του 2014, ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε «μπιρ παρά» από το ΤΑΙΠΕΔ το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ στο Παλιούρι Χαλκιδικής και 320 στρέμματα έκτασης, στην οποία υπάρχει και δάσος χαλεπίου πεύκης έκτασης 125,44 στρεμμάτων. Αγόρασε αυτό το «φιλέτο», δίπλα στη θάλασσα, για 14 εκατ. ευρώ!
Για το δάσος χαλεπίου πεύκης άνοιξε μια ολόκληρη συζήτηση, στο πλαίσιο των προτάσεων που έκανε το Δασαρχείο Κασσάνδρας με τη γνωμοδότησή του στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο: «Δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος (ΣΤΚ) στην περιοχή του Ξενία Παλιουρίου Χαλκιδικής - Εφαρμογή του ΕΣΧΑΔΑ Παλιουρίου». Στη γνωμοδότησή του, στις 6 Φλεβάρη του 2017, το Δασαρχείο Κασσάνδρας αναφέρει όσον αφορά τα 125,44 στρέμματα:
«Ομως εντός των παραπάνω εκτάσεων… συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις… οι οποίες σήμερα φέρουν δασική βλάστηση Χαλεπίου Πεύκης με υπόροφο αείφυλλων πλατύφυλλων με ποσοστό κάλυψης100%... Εκτιμάται μετά από φωτοερμηνεία αεροφωτογραφιών και ορθοφωτοχαρτών ότι τα παραπάνω Δάση έχουν ηλικία από 25 μέχει 40 χρόνια».
Εν συνεχεία, στις 15 Φλεβάρη του 2017 γνωμοδότησε η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, σημειώνοντας εισαγωγικά ότι «συμφωνούμε με τα σχετικώς και αναλυτικώς διαλαμβανόμενα της γνωμοδότησης του Δασαρχείου Κασσάνδρας».
Η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας δυσαρέστησε το ΤΑΙΠΕΔ που στις 20 Μάρτη του 2017 έστειλε έγγραφο στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων), στο οποίο αφού εξέφρασε τη διαφωνία του για την επισήμανση ότι μέσα στην έκταση των 320 στρεμμάτων υπάρχει και δάσος χαλεπίου πεύκης 125,44 στρεμμάτων, ζήτησε από αυτή τη Διεύθυνση να αναθεωρήσει -από κοινού με το Δασαρχείο Κασσάνδρας- τη γνωμοδότηση για το δάσος των 125,44 στρεμμάτων. Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα από το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ:
«Με βάση την ανωτέρω διάταξη, είμαστε της γνώμης ότι το Δασαρχείο Κασσάνδρας εσφαλμένως προέβη σε νέα φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών και ορθοφωτογραφιών, καταλήγοντας στη διαπίστωση περί ύπαρξης και πρόσθετων εκτάσεων φερουσών δασική βλάστηση…
Κατόπιν των ανωτέρω και για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών διαβούλευσης, θα παρακαλούσαμε όπως σε συνεργασία και με το Δασαρχείο Κασσάνδρας προβείτε σε αναθεώρηση των θέσεων, όπως διατυπώνονται στο υπ’ αριθμ. 291/06-02-2017 έγγραφό του».
Στις 27 Μάρτη και στις 3 Απρίλη του 2017, η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών έστειλε δύο έγγραφα σε αρμόδιες Διευθύνσεις, στη Διεύθυνση Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και στο ΤΑΙΠΕΔ. Με τα έγγραφά της αυτά, πρώτον γνωστοποιεί ότι συμφωνεί με τις απόψεις του Δασαρχείου Κασσάνδρας και δεύτερον ζητά και από τη Διεύθυνση Δασών και Αγροπεριβάλλοντος να γνωμοδοτήσει την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Το έγγραφο στάλθηκε στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.
Και η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, λοιπόν, συμφωνεί με τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας και για να ενισχύσει τη θέση του Δασαρχείου επικαλείται εγκύκλιο διαταγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και νυν αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ι. Τσιρώνη, που μεταξύ των άλλων αναφέρει:
«Η επάνοδος του Δασάρχη με την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού δεν αποτελεί ανεπίτρεπτη ανάκληση ή τροποποίηση της προγενέστερης πράξης, εφόσον η διαπίστωση για το δασικό ή μη χαρακτήρα της εκτάσεως δεν γίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα του χρόνου εκδόσεως της προγενέστερης πράξης χαρακτηρισμού, αλλά με την υφιστάμενη κατά το χρόνο του νέου αιτήματος πραγματική κατάσταση».
Με όσα προβλέπει αυτή η εγκύκλιος διαταγή του Τσιρώνη ενισχύεται η θέση του Δασαρχείου Κασσάνδρας. Να «χτυπάνε κάτω τον κώλο» τους οι εκπρόσωποι  του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ο Τσίπρας με τον Φλαμπουράρη, τον Καμμένο και τον Φάμελλο, δε θα μπορέσουν να αποχαρακτηρίσουν ένα δάσος χαλεπίου πεύκης ηλικίας μεταξύ 25 έως 40 χρόνων.
Οταν ο Τσιρώνης και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος συνέταξαν αυτή την εγκύκλιο, δεν είχαν στο μυαλό τους την υπεράσπιση του δάσους, αλλά τη νομιμοποίηση σε μαζική κλίμακα του αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων. Πάνω στην κάψα τους για τη νομιμοποίηση των μαζικών ξεχερσωμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, όμως, τους διέφυγε ότι με την ίδια υπουργική εγκύκλιο διαταγή κλείνουν οριστικά το δρόμο στον αποχαρακτηρισμό δασών όπως αυτού στο Παλιούρι Χαλκιδικής.
ΥΓ. Η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος δεν έβγαλε ακόμη τη γνωμοδότησή της για την ΜΠΕ του Ξενία Παλιουρίου. Καθυστερεί γιατί απλά της είναι αδύνατο να γνωμοδοτήσει υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή υπέρ του Σαββίδη).
Υποδούλωση στο κεφάλαιο και νέα διαπλοκή
«Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση έχει τις ευαισθησίες της αριστεράς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει τις ευαισθησίες της αγοράς (…) αυτή τη στιγμή σας διαβεβαιώνω ότι και επιθυμία του πρωθυπουργού, όπως εκφράστηκε από τον ίδιο στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και από όλους τους υπουργούς, είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Οι επενδύσεις είναι μονόδρομος. Πιο εύκολα παίρνονται αποφάσεις με αυτή την κυβέρνηση, η οποία έχει και αριστερή συνισταμένη, παρά από κυβερνήσεις που φέρονταν ότι ήταν υπέρ των αγορών και διέλυσαν την αγορά».
 
Ο Καμμένος βάλθηκε να μας πείσει ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν… αντικαπιταλιστικές. Μην το γελάτε. Δώστε βάση στα λεγόμενά του: «Αυτά που έκαναν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, να “δουλεύουν“, να εμπαίζουν τους επενδυτές, δεν γίνονται από αυτή την κυβέρνηση. Θα σας θυμίσω μόνο το θέμα του Εμίρη του Κατάρ. Ηθελε ο Εμίρης του Κατάρ μαζί με τα funds του Κατάρ να επενδύσουν στην Ελλάδα πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι έγινε; Του καταλόγισαν από την εφορία της Πάτρας 10 εκατομμύρια για την επένδυση στο νησί. Αυτό έληξε με τη δική μας κυβέρνηση. Επισκέφθηκα εγώ το Κατάρ, συναντήθηκα με την οικογένεια του Εμίρη και βεβαίως το θέμα λύθηκε»!
Δεν είναι εκπληκτικό; Οι υπηρεσίες βάζουν πρόστιμα, τα δικαστήρια παίρνουν αποφάσεις (μέχρι και η Εκκλησία αμφισβητούσε την ιδιοκτησία των εκτάσεων που πήρε ο εμίρης στην Κεφαλονιά) και έρχεται ένας υπουργός και ομολογεί ότι πετάχτηκε αυτός μέχρι την αυλή του εμίρη, τον «γλύκανε» και μετά σβήστηκαν και τα πρόστιμα και τα πάντα, ώστε να… ξεμουτρώσει ο εμίρης και να μας κάνει τη χάρη να επιστρέψει!
Εχει και συνέχεια: «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε επισκέψεις - και εδώ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας - πολύ μεγάλων εταιριών, ομίλων, τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι το Caesars Casino, είτε χώρες όπως είναι τα Εμιράτα, το Κατάρ, που έρχονται να κάνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις. Μόνο οι Φλέβες, αν προχωρήσουν, ως project του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για επτάστερο ξενοδοχείο θα εργαστούν 20.000 άνθρωποι, θα επενδυθούν 3,6 δις ευρώ». Τι γίνεται εδώ, ρε παιδιά; Τι δουλειά έχει το υπουργείο Αμυνας με επενδύσεις, καζίνα, επτάστερα ξενοδοχεία κτλ.; Οργανωμένο αστικό κράτος είν' αυτό ή άντρο πλιατσικολόγων; (Ρητορικό είναι, όπως αντιλαμβάνεστε το ερώτημα).
Και μη μας πείτε «Καμμένος είν' αυτός, ό,τι θέλει λέει», γιατί ο εν λόγω είναι κυβερνητικός εταίρος και υπουργός. Πέραν αυτού, δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στον Καμμένο και τον Τσίπρα, όταν τοποθετούν το ζήτημα στη γενική του βάση. Σταχυολογούμε τοποθετήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων από τη συζήτηση που προκάλεσε ο Μητσοτάκης για τη (ν)τροπολογία Σαββίδη.
Τσίπρας: «Δίνεται η δυνατότητα σε μία υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. Και αυτό εσείς το ονομάζετε φωτογραφική διάταξη! Ξέρετε τι είναι φωτογραφικό; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή που δεν θέλει να σας παραδοθεί, που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή, που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα! Αυτή είναι η πραγματικότητα!».
Καμμένος: «Βεβαίως και πρέπει να είναι θεσμοθετημένη η διαγραφή των προστίμων των παλαιότερων διοικήσεων. Περιμένουμε να φέρουμε επενδύσεις εδώ, όταν όποιος επενδύσει θα πρέπει να πληρώνει τις παλιές αμαρτίες της παλαιάς διοικήσεως; Ετσι θα μπουν λεφτά στην Ελλάδα;».
Υπάρχει, λοιπόν, ένα ζήτημα αρχών: οι λεγόμενοι «υγιείς επιχειρηματίες» πρέπει να διευκολύνονται από το κράτος, ακόμα κι αν πρέπει να ψηφίζονται φωτογραφικές διατάξεις που τους χαρίζουν πρόστιμα. Ο Καμμένος το λέει ωμά, ο Τσίπρας το φέρνει πιο… γλυκά. Και σκίζει τα ρούχα του όταν του λένε ότι σβήνει πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δε σβήνουμε τίποτα, λέει, τα μεταβιβάζουμε στην προηγούμενη διοίκηση. Μας δουλεύει ψιλό γαζί, δηλαδή, γιατί οι πάντες ξέρουν ότι η ΣΕΚΑΠ ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία εκποιήθηκε και την πήρε η Τράπεζα Πειραιώς.
Ο Σαββίδης λέει κουτοπόνηρα ότι δεν ήξερε πως η ΣΕΚΑΠ είχε εκκρεμότητα με κατηγορία για λαθρεμπόριο τσιγάρων (ολόκληρο καράβι με λαθραία τσιγάρα πιάστηκε), που θα οδηγούσε σε πρόστιμο. Ακόμα κι αν δεν ήξερε, η επιχειρηματική λογική λέει «έπαιξες και έχασες, πρέπει να πληρώσεις». Ομως ήξερε πολύ καλά. Οπως θα έκανε κάθε καπιταλιστής στη θέση του, έβαλε εταιρία ορκωτών λογιστών και ξεσκόνισε τα πάντα στη ΣΕΚΑΠ. Εκανε το λεγόμενο due diligence που προηγείται κάθε αγοραπωλησίας επιχειρήσεων (ακόμα και τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου). Ο υποψήφιος αγοραστής ζητά και παίρνει πλήρη πρόσβαση στα βιβλία της επιχείρησης, βάζει ειδικούς να ψάξουν τα πάντα και με βάση τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου καθορίζει την τιμή που θα δώσει. Δεν πάει σαν πρόβατο επί σφαγήν, για να του «πάρει τα σώβρακα» ο πωλητής.
Η υπόθεση λαθρεμπορίας εκκρεμούσε, ο Σαββίδης το ήξερε, ήξερε και το πρόστιμο που θα επιβαλλόταν (είναι στάνταρ αυτά τα πρόστιμα) και χρησιμοποίησε την εκκρεμότητα για να ρίξει την τιμή στα τάρταρα. Αυτό το τελευταίο δεν το λέμε μόνο εμείς, δεν το λέει η «πιάτσα», αλλά το κατήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013. Τότε ήταν στην αντιπολίτευση, βλέπετε, και δεν είχε κάνει ακόμα τον «γάμο» με τον Σαββίδη (με προξενητή τον Καμμένο, όπως φαίνεται). Στις 15 Οκτώβρη του 2013, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και ο σφόδρα «προεδρικός» Κ. Μπάρκας) κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, με τίτλο: «Τα αδιέξοδα της πρώην Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος και η επίθεση της νέας εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους». Σ' αυτή μιλούσαν για «ξεπούλημα της ΣΕΚΑΠ» και για «ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της αγοραπωλησίας», που «δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, δεδομένου του πολλαπλάσιου ύψους αντίστοιχων προσφορών, που ξεπερνούσαν τα 15.000.000 ευρώ, και της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων που διέθετε η ΣΕΚΑΠ ήδη πριν από την πώλησή της». Ελεγαν ότι «οι δραματικές μνημονιακές ανατροπές στο εργασιακό περιβάλλον συνολικά αξιοποιούνται πλήρως από το νέο επενδυτή», στηλίτευαν την «εργοδοτική  αυθαιρεσία» και κατέληγαν ότι «η ναυαρχίδα του συνεταιριστικού κινήματος χαρίστηκε επί της ουσίας στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας έκθετους στη βαρβαρότητα της “ελεύθερης“  αγοράς καπνοπαραγωγούς και καταναλωτές».
Αυτός ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ του 2013 ο Ιβάν Σαββίδης που πήρε τη ΣΕΚΑΠ. Τώρα, είναι -σύμφωνα με τον Τσίπρα- ένας «υγιής επενδυτής που δε θέλει να παραδοθεί στη διαπλοκή» της αντιπολίτευσης και που η κυβέρνηση του διαγράφει το πρόστιμο για λαθρεμπόριο που έχει επιβληθεί στην επιχείρησή του, για να δοθεί «η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζόμενους»! Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, ο Σαββίδης από αρπακτικό έγινε μη διαπλεκόμενος υγιής επιχειρηματίας και από φορέας αντεργατικής πολιτικής έγινε προστάτης των εργαζόμενων!
Ο Καμμένος πλέκει το εγκώμιο του Σαββίδη, λες και είναι υπάλληλος του γραφείου δημόσιων σχέσεων του ομίλου του: «Θεωρώ ότι είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος στα δύσκολα της πατρίδας μας, αντί να κάνει όπως οι άλλοι και να πηγαίνει στο Λουγκάνο ή στο Μαϊάμι με τα λεφτά και να περιμένει πότε θα έρθει η στιγμή να αγοράσει την πτωχευμένη Ελλάδα, την ώρα που οι άλλοι την “έκαναν“, εκείνος ήρθε και έβαλε τα χρήματά του από έξω προς τα μέσα, επένδυσε σε μία βιομηχανία στην Ξάνθη -στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης- και προσέλαβε κόσμο. Ερχεται τώρα και επενδύει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όποτε χρειάζεται η πατρίδα μας βοηθάει -και στα εθνικά θέματα, στα θέματα του ποντιακού ελληνισμού- και αυτόν τον άνθρωπο αντί να τον ευχαριστήσουν και να του πουν ότι αυτό που κάνεις είναι εθνικό έργο…»!
Μάλλον χωρίς να το καταλαβαίνει, όμως, τον ξεμπροστιάζει κιόλας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων «είχε υποσχεθεί όχι απλώς τη διαγραφή των παλαιών προστίμων της παλαιάς διοικήσεως -και πολύ σωστά- αλλά είχε υποσχεθεί κιόλας ότι τα μηχανήματα του νέου εξοπλισμού, τα οποία είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία, θα έβγαιναν χωρίς καμμία υποχρέωση καταβολής προστίμου. Και τους εξαπάτησαν». Αρα ο Σαββίδης ήξερε ότι εκκρεμούσαν πρόστιμα και ποντάριζε σε «βοήθεια» από την κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε τι έγινε με τους Σαμαροβενιζέλους, τώρα όμως τα βρήκε μια χαρά με τους Τσιπροκαμμένους.
Επειδή απευθυνόμαστε σε νοήμονες και «υποψιασμένους» αναγνώστες, δε χρειάζεται να γράψουμε τίποτα περισσότερο για τη νέα διαπλοκή που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο έδαφος της πλήρους παράδοσης του ελληνικού λαού και της κρατικής περιουσίας στους πλιατσικολόγους καπιταλιστές.
Ο Σαββίδης θέλει να πάρει το Mega. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάρει ο Σαββίδης το Mega. Ως πρώτη κίνηση, έκλεισε προσύμφωνο να πάρει τον ΠΗΓΑΣΟ του Μπόμπολα, που κατέχει το 32% του Mega. Αν το «ντιλ» προχωρήσει, το προσύμφωνο για την αγορά του Μπομπολιστάν προβλέπει «κούρεμα» των χρεών του προς τις τράπεζες. Οι τραπεζίτες, όμως, θέλουν εξασφάλιση από ποινικές και αστικές ευθύνες για να προχωρήσουν στο «κούρεμα». Και τότε, η κυβέρνηση που κουνάει ως παράσημο το «ηθικό πλεονέκτημα» (ντενεκεδένιο, σκουριασμένο και τρύπιο είναι το παράσημο, αλλά αυτή το κουνάει) θα ψηφίσει νέα  (ν)τροπολογία για να απαλλάξει τους τραπεζίτες, για χάρη του νέου καναλάρχη.
 
Στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2013, την οποία παραθέτουμε εδώ,
 
Η ΣΕΚΑΠ εδώ και μερικούς μήνες έχει περάσει στον έλεγχο  της Donskoy Tabak JSC, συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης και των σκληρών πολιτικών λιτότητας, που επιβάλλονται στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η συστηματική απαξίωση και κακοδιαχείριση από τις εκάστοτε διοικήσεις αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την εν τέλει ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ, η οποία παρουσιάστηκε ως μονόδρομος για τη σωτηρία της καπνοβιομηχανίας, την ανάπτυξη της και της εύρυθμη λειτουργία της. Το ξεπούλημα της ΣΕΚΑΠ ταυτίστηκε με το τέλος των συνεταιριστικών εργοστασίων στη Ξάνθη, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τον πλήρη έλεγχο της αγοράς τσιγάρου από τις μεγάλες ιδιωτικές καπνοβιομηχανίες, που μέχρι πρότινος ανταγωνιζόταν η ΣΕΚΑΠ  προστατεύοντας παράλληλα και τους καταναλωτές από τα  ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα.   
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης, στις 19-07-2013 ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Donskoy Tabak JSC για το 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ έναντι 3.318.337 ευρώ. Για τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας όμως ήταν απαραίτητη η κατοχή τουλάχιστον του 60% των μετοχών. Αυτό κατέστη δυνατό με την πώληση και του 35,18% των μετοχών που κατείχε η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος, στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και κυβερνητικός βουλευτής,  χωρίς όμως να έχει γίνει επισήμως γνωστό το ύψος της συμφωνίας. Η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της αγοραπωλησίας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, δεδομένου του πολλαπλάσιου ύψους αντίστοιχων προσφορών, που ξεπερνούσαν τα 15.000.000 ευρώ, και της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων που διέθετε η ΣΕΚΑΠ ήδη πριν από την πώληση της.
Το μέλλον της ΣΕΚΑΠ παραμένει αβέβαιο καθώς μέχρι και σήμερα  συνεχίζει να υπολειτουργεί, κανένα επενδυτικό πλάνο δεν έχει παρουσιαστεί και ουδείς γνωρίζει για το τι μέλλει γενέσθαι και τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης. Οι δραματικές μνημονιακές ανατροπές στο εργασιακό περιβάλλον συνολικά αξιοποιούνται πλήρως από το νέο επενδυτή, καθιστώντας σαφές το περιεχόμενο της ανάπτυξης, που οραματίζεται η κυβέρνηση για τον κόσμο της εργασίας. Ατομικές συμβάσεις, περικοπές στους μισθούς, απολύσεις, εθελούσιες έξοδοι, είναι η πρόταση της εταιρείας προς τους εργαζομένους, με τη δαμόκλειο σπάθη της υψηλής ανεργίας να συμβάλλει στην  τρομοκράτηση των εργαζομένων και στην προσπάθεια υποταγής τους στις ορέξεις της εργοδοσίας. Εκτός από την αβεβαιότητα για το μέλλον οι εκατοντάδες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι και με την εσκεμμένη ασυνέπεια της διοίκησης ως προς την καταβολή του συνόλου των οφειλομένων μισθοδοσιών, ωθώντας εκατοντάδες οικογένειες σε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Η εργοδοτική  αυθαιρεσία αποκρυσταλλώθηκε εξάλλου και στην αδικαιολόγητη απόλυση τεσσάρων εργαζομένων, που δεν περιλαμβάνονται στους 47 που κατέθεσαν ήδη αίτηση εθελούσιας εξόδου, και μάλιστα χωρίς να τους καταβληθεί το σύνολο της νόμιμης αποζημίωσης.
Επειδή η ναυαρχίδα του συνεταιριστικού κινήματος χαρίστηκε επί της ουσίας στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας έκθετους στη βαρβαρότητα της «ελεύθερης»  αγοράς καπνοπαραγωγούς και καταναλωτές.
Επειδή η υψηλή ανεργία ήδη πλήττει βάναυσα το νόμο της Ξάνθης και από τις πρώτες κιόλας κινήσεις της νέας διοίκησης γίνεται ξεκάθαρη η στοχοποίηση των εργαζομένων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1)    Ποια ακριβώς ήταν η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της ΣΕΚΑΠ πριν την ιδιωτικοποίηση της, ποια τα συνολικά χρέη της και προς ποιους, με ποια κριτήρια έγινε εν τέλει η επιλογή της Donskoy Tabak JSC και ποιο ήταν το συνολικό ποσό που κατέβαλλε για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ; 
2)    Τα βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο θα εισπραχθούν στο σύνολο τους ή θα τύχει η Donskoy Tabak JSC ευνοϊκής μεταχείρισης-ρύθμισης, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο; 
3)    Ποίοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη ΣΕΚΑΠ σε οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο αποτελούσε και το κύριο επιχείρημα για την ιδιωτικοποίηση της, αναλογιζόμενοι πως οι εκάστοτε διοικήσεις αποτελούσαν επί της ουσίας επιλογή των εκάστοτε κυβερνήσεων;
4)    Ποια μέριμνα υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και στην τελική συμφωνία,  για τους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις αδικαιολόγητες απολύσεις, καθώς  και για την καταβολή του συνόλου των μέχρι τώρα οφειλομένων προς τους εργαζόμενους;
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Βάσει των παραπάνω, ζητούμε όπως μας καταθέσετε:
1)    Το σύνολο των συμβάσεων και συμφωνιών που σύναψε το ελληνικό δημόσιο και αφορούν την ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ.
2)    Το πόρισμα του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ για τη ΣΕΚΑΠ 
Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Δημήτρης Γελαλής
Κώστας Μπάρκας
 
όπως βλέπουμε πρωτοστατεί ο σημερινός βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Εκείνη την εποχή ο Ζεϊμπέκ ήταν υπέρ του να περάσει η ΣΕΚΑΠ στα χέρια της τουρκικής καπνοβιομηχανίας Seba που την διεκδικούσε. Ο δε διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ την εποχή που πιάστηκε στα πράσα να κάνει λαθρεμπόριο τσιγάρων (6 Ιανουαρίου 2010, καράβι Mitridat στην Αιδηψό με λαθραία τσιγάρα και πλήρωμα ΜΟΝΟ ΡΩΣΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ...) δικάστηκε, καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε φυλάκιση με αναστολή και αθωώθηκε στο Εφετείο, τυγχάνει δε κουμπάρος προέδρου μεγάλης ινδικής καπνοβιομηχανίας. Θα το σταματήσουμε εδώ γιατί αν το συνεχίσουμε, θα μπλέξουμε και δεν είναι ο κατάλληλος χώρος. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που τον Οκτώβριο του 2013 αγωνιούσε για το αν ''τα βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο θα εισπραχθούν στο σύνολο τους ή θα τύχει η Donskoy Tabak JSC ευνοϊκής μεταχείρισης-ρύθμισης, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο;'', έφερε τροπολογία ως κυβέρνηση για να χαρίσει το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ, άσχετα βέβαια με την κατάληξη, αφού από την ασχετοσύνη που δέρνει όλους τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδείχθηκαν ανίκανοι και για να κλέψουν. Η τροπολογία δεν είχε αναδρομική ισχύ και δεν ''πιάνει'' την περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, αφορά υποθέσεις ΜΕΤΑ την ψήφισή της, από εδώ και πέρα. Αυτό που θα μπορούσε να προσθέσει η εφημερίδα ''ΚΟΝΤΡΑ'' είναι το βίντεο με τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα παραμονές εκλογών του Ιανουαρίου 2015, ότι ''μην μασάτε, εμείς λεφτά θα βρούμε κι ας μας λένε ότι δεν τα έχουμε, να ορίστε, θα τα πάρουμε από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων''.

Κλείνουμε με αποσπάσματα από το νέο τεύχος του περιοδικού ''Χαμπέρι'' που υπάρχει εδώ.
 
Μολονότι εδώ και τρία χρόνια ο νόμος της μαφίας επιχειρεί να επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, αρχής γενομένης από την υλοποίηση του εγκληματικού για τη γειτονιά μας και το δάσος της επενδυτικού σχεδίου της Δικέφαλος 1924 ΑΕ, το εν λόγω σχέδιο δεν κατάφερε να αποκτήσει και ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει καμιά κοινωνική νομιμοποίηση και συναίνεση από το λαό της πόλης μας. Παρά τις απειλές κατά της ζωής, τους τραμπουκισμούς, τα πογκρόμ και τις δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου των επιχειρηματικών συμφερόντων σε αγωνιζόμενους κατοίκους, τη διάλυση δημόσιων συγκεντρώσεων και τις αντισυγκεντρώσεις, τον αποκλεισμό λειτουργίας των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων της περιοχής (Στρούγκα και Λαϊκή Συνέλευση), ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής μας έχει επιτύχει μέχρι σήμερα όχι μόνο αυτό το σχέδιο να βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και τις… μακέτες, αλλά κυρίως να επιβεβαιώσει τη δύναμη και τις επιτυχίες των κινητοποιήσεων που εκδηλώνονται από τα κάτω, καθώς και τις παρακαταθήκες που αυτές αφήνουν για το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα,  τις πολιτικές δυνάμεις και τους μεμονωμένους αγωνιστές που το απαρτίζουν. Αυτός ο αγώνας πλησιάζει στη νικηφόρα κατάληξή του, αρκεί να εμμείνουμε αταλάντευτα σ’ αυτόν. Υπό το φως των παραπάνω, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας τους τελευταίους τρεις μήνες αποκτούν ευρύτερη σημασία και αφορούν συνολικά τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στα μνημόνια, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το πλιάτσικο σε βάρος του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος, τους αγώνες ενάντια στην κινεζοποίηση της εργαζόμενης κοινωνίας, την αντίσταση ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η πρώτη πράξη αντίστασης και οι λίγοι αρχικά εύψυχοι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, άρχισαν να εκδηλώνονται και τα πρώτα έμπρακτα αποτελέσματα αυτής της  αντίστασης. Ηταν τότε, στα τέλη Μάη του 2014,  που ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος δήλωνε σε συνέντευξή του –δύο μόλις μέρες μετά την εκλογή του- πως ήταν έτοιμος να συζητήσει την αρπαγή των 6 στρεμμάτων από την ιδιωτική εταιρία του Μελισσανίδη, καθώς το κόμμα που τον στήριζε είχε προβεί σε παρασκηνιακή συμφωνία με τον μεγαλοκαπιταλιστή, αλλά έπειτα από τα γεγονότα εκείνων των ημερών αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα λεγόμενά του, ισχυριζόμενος πως… πιέστηκε και μπερδεύτηκε, ενώ στην ίδια αναδίπλωση υποχρεώθηκε και το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ), με αποτέλεσμα να καταψηφίσει τις υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου και να δηλώσει ότι θα τις καταργήσει όταν έλθει στην κυβέρνηση (όπως ακριβώς  θα έσκιζε τα μνημόνια). Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όμως, υλοποιούνται πιστά οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων Μελισσανίδη, ακόμα και οι πιο προκλητικές, ακόμα και οι απροκάλυπτα παράνομες, με πιο πρόσφατο κρούσμα την ψήφιση της φωτογραφικής (ν)τροπολογίας  με σκοπό την έγκριση –με διάτρητες και παράνομες διαδικασίες- της υψομετρικής μελέτης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αποδείχτηκε, λοιπόν, πως οι μηνύσεις και οι απειλές σε υπαλλήλους του δήμου και οι επιθέσεις σε αιρετούς  δεν είχαν τον τάχαμου… αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα, όπως σ’ένα κρεσέντο γελοιότητας υποστήριζαν οι φορείς τους, αλλά ήταν μια σαφής απόπειρα να σταλεί ένα τρομοκρατικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση (κυρίως στους κατοίκους της περιοχής): «Οταν κάνουν αυτά σε έναν αιρετό και δεν επεμβαίνει η αστυνομία, σκέψου τι μπορούν να κάνουν σε εμάς τους υπόλοιπους». Με την επίκληση της νομιμότητας, που τάχα παραβίαζαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και η δημοτική αρχή, δεν επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα, την οποία υποτίθεται πως παραβίαζε ο δήμος, ούτε και να δώσουν λύση -με τη ψήφιση της (ν) τροπολογίας- στο κατά Ανδριόπουλο «νομοθετικό κενό» που υπήρχε (όπως αποδείχτηκε, κανένα νομοθετικό κενό δεν υπήρχε), αλλά να περάσουν το τρομοκρατικό μήνυμα ότι «νόμος είναι τα συμφέροντα του Μελισσανίδη». Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγες μόνο μέρες μετά τη ψήφιση της (ν)τροπολογίας, η ίδια η Δικέφαλος 1924 ΑΕ ακύρωνε με έγγραφό της την μέχρι τότε επιχειρηματολογία της (ότι δήθεν ο Δήμος εμποδίζει την έκδοση της άδειας, αλλά πλέον παρακάμφθηκε), απευθυνόμενη εκ νέου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας για το ζήτημα της υψομετρικής μελέτης, αναγνωρίζοντας έμπρακτα ότι η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Δήμου  όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται όπως και προηγούμενα. Ετσι λοιπόν, και σήμερα, παρά τους πανηγυρισμούς για τη δήθεν παράκαμψη του Δήμου, λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση της ντροπολογίας από τη Βουλή, στις 27 Απρίλη, εκδηλώθηκε μια ακόμα δολοφονική επίθεση των ταγμάτων εφόδου, αυτή τη φορά σε συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πνευματικό Κέντρο. Επιβεβαιώθηκε έτσι αυτό που εμείς λέγαμε από την αρχή: ότι στόχος των εμπροσθοφυλακών του κεφαλαίου δεν είναι να εφαρμοστεί η νομιμότητα, αλλά να επικρατήσει το μήνυμα ότι «νόμος είναι το δίκιο του Μελισσανίδη». Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να επιτύχουν καμία συναίνεση μέσα στην κοινωνία της περιοχής, γι’ αυτό και εξαρχής στόχος ήταν να επικρατήσει ο φόβος και η ηττοπάθεια, για να μην εκδηλωθεί καμία αντίσταση και να μην αποκαλυφθούν οι τεράστιες εγκληματικές επιπτώσεις στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας και το δάσος της, αλλά και στη γύρω περιοχή (Αλσος Προμπονά) από την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Δικέφαλος 1924 ΑΕ και των άλλων εταιριών που υλοποιούν το real estate project του ομίλου Μελισσανίδη. Επιχειρούν να επιβάλουν ένα πολιτικό, κοινωνικό  και ταξικό απαρτχάιντ, για να μετατραπεί η περιοχή σε ένα τσιφλίκι του μεγαλοκαπιταλιστή, όπου νόμος θα είναι το δίκιο του αφεντικού και φύλακες του νόμου, τα τάγματα του κεφαλαίου, ο ιδιωτικός οπαδικός στρατός που θα επαναφέρει στην τάξη τους «αντιφρονούντες». Από τη μεριά μας βροντοφωνάζουμε ακόμα πιο δυνατά: Δε λυγίζουμε, δεν σταματάμε τον αγώνα. Μαζί με όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις της πόλης και τις συλλογικότητες του κινήματος θα δώσουμε κι αυτή τη φορά τον αγώνα της υπεράσπισης της πόλης και του άλσους, στα χνάρια του μεγάλου αγώνα του 2014, χτίζοντας ένα ευρύ ενωτικό μέτωπο πάλης ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα του Μελισσανίδη. Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να πλαισιώσουν με τη συμμετοχή τους τον αγώνα που διεξάγεται εδώ και τρία χρόνια και που όλα δείχνουν ότι θα είναι νικηφόρος. Να μην αναθέσουν σε κανέναν σωτήρα την τύχη της πόλης και του δάσους της, να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις του λαϊκού-εργατικού κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία μέσα στις γειτονιές. Το Αλσος μας δε θα γίνει Μόντε Κάρλο, θα παραμείνει δάσος με όλα τα δέντρα στη θέση τους. Η Νέα Φιλαδέλφεια δε θα γίνει Παλέρμο, θα συνεχίσει να είναι γειτονιά. Η Στρούγκα δε θα γίνει ένα ακόμα μαγαζί, θα μείνει για πάντα ελεύθερος και ανοιχτός κοινωνικός χώρος. Από τις 25 Φλεβάρη, που εκδηλώνεται και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η νέα επίθεση από τους τραμπούκους του Μελισσανίδη ενάντια στην αντιστεκόμενη στα επιχειρηματικά συμφέροντα γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας, η ένοχη σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας του αστικού Τύπου, που είτε αποσιωπά είτε διαστρεβλώνει τα γεγονότα, είναι  από μια άποψη εύλογη, καθόσον αυτοί που έχουν τα μέσα «ενημέρωσης» στα χέρια τους έχουν περισσότερα να κερδίσουν από τη διαφημιστική πίτα του ΟΠΑΠ παρά από την αποκάλυψη της αλήθειας για τον αγώνα των κατοίκων μιας γειτονιάς που διεκδικούν το δίκιο τους. Σε τοπικό επίπεδο, η πίτα είναι μικρότερη, αλλά υπάρχει πάντοτε η ελπίδα ότι αυτή μπορεί να μεγαλώσει. Και αυτή η ελπίδα προκαλεί μια βουλιμία…παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης. Μπας και μας προσέξει το «μεγάλο αφεντικό», βρε αδερφέ. Η στάση της πλειοψηφίας του τοπικού Τύπου δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη από τη συλλογικότητά μας, όταν το γνωστό σύνθημα «Αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι» βρίσκει πλέον γνήσιους εκφραστές του σε πρόσωπα συμπολιτών μας. Επιβάλλεται, λοιπόν, να τοποθετηθούμε κι εμείς. Εδώ και τρία χρόνια, από καιρού εις καιρόν, αίμα κυλά στην πόλη μας. Και το χέρι που χύνει το αίμα είναι πάντοτε ίδιο. Η αρχή ήταν οι τραμπουκισμοί και οι απειλές κατά της ζωής κατοίκων, στο Πνευματικό Κέντρο, στις 29 Μάη του 2014. Ακολούθησε το δολοφονικό πογκρόμ της 20ής Ιούνη του 2014 εναντίον της συγκέντρωσης του Συντονιστικού Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Γύρω Περιοχών και η απόπειρα εμπρησμού του κτιρίου της Στρούγκας. Ακολούθησαν: διάλυση δημοτικών συμβουλίων και δημόσιων εκδηλώσεων για την υπεράσπιση της πόλης και του άλσους, ξυλοδαρμοί πολιτών και επιθέσεις σε σπίτια πολιτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ, επίθεση και τραυματισμός μαχόμενου δημοσιογράφου της πόλης στις 06/01/2015, ξυλοδαρμός και κυνήγημα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου από δεκαμελή ομάδα τραμπούκων-χούλιγκαν, υπό το βλέμμα του διοικητή του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, ζημιές σε ανεγειρόμενη οικοδομή συγγενικού προσώπου του δημάρχου. Και στις 27 Απρίλη, στη συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το αίμα κύλησε ξανά στην πόλη μας. Κι όμως, ακόμα και αυτό το γεγονός είτε αποκρύφτηκε είτε παρουσιάστηκε διαστρεβλωμένο στην πλειοψηφία του τοπικού Τύπου! Κάποιοι… διαμαντένιοι χαρακτήρες του τοπικού Τύπου μετατρέπουν το ψέμα σε «είδηση» ή «άποψη», επιδιώκοντας  – με προσήλωση ζηλωτή – τη συχνή αναπαραγωγή του από τη γνωστή ναυαρχίδα των «υπαλληλικών» ισοστελίδων. Γι’ αυτούς τους… αδάμαντες της δημοσιογραφίας, η αλήθεια είναι μόνο ένας ψευδεπίγραφος τίτλος. Tα αποκαλυπτήρια κάποιων παπαγάλων, που τσιρίζουν μόνο για λογαριασμό του αφεντικού τους, προσδοκώντας να βάλει το  χέρι στην τσέπη και να τους δώσει σποράκια, δεν έχουν τελειωμό. Κρατώντας δήθεν επαμφοτερίζουσα στάση και εμφανιζόμενοι ως θιασώτες των ίσων αποστάσεων, έχουν στην πραγματικότητα διαλέξει από καιρό πλευρά, και συμπεριφέρονται ως γνήσιοι συνεχιστές της σχολής του Γκέμπελς. Γι’ αυτό και σιωπούν μπροστά σε σκηνικά βίας και φίμωσης του λαού της Φιλαδελφειας-Χαλκηδόνας, παρέχοντας επί της ουσίας κάλυψη στον μαφιόζικο ιδιωτικό στρατό, ο οποίος εκδηλώνει το δολοφονικό του έργο με την ανοχή και την προστασία του αστυνομικού μηχανισμού, δημοτικών παρατάξεων, κονδυλοφόρων των τοπικών Μέσων «ενημέρωσης» και όλου του συρφετού που υπηρετεί το νόμο της μαφίας. Εκτός από κάποιους που έσπευσαν να δώσουν τις… φιλικές συμβουλές τους για χτυπήματα μακριά από τα μάτια του κόσμου και όχι φόρα παρτίδα, κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν να ζητήσουν από τον Δήμο να κινητοποιήσει την αστυνομία με σκοπό τη σύλληψή μας. Επειδή διαπράξαμε το… μεγάλο έγκλημα να πάρουμε ένα ρημαγμένο χώρο και από ερείπιο να τον κάνουμε ξανά λειτουργικό και ανοιχτό στη γειτονιά και στις κοινωνικές ανάγκες της νεολαίας για δημιουργικότητα, συμμετοχή, αλληλεγγύη, μοίρασμα και κοινωνικοποίηση. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, προβαίνουν και σε συγκεκριμένες στοχοποιήσεις κατοίκων της πόλης, είτε με ενυπόγραφες αναρτήσεις είτε με δημοσιευμένα σχόλια, νομίζοντας πως θα μας φοβίσουν. Με την ελπίδα θα μείνουν. Φαρμακωμένοι με το ίδιο τους το δηλητήριο. Δούλοι ενός κόσμου που πεθαίνει. Μαριονέτες εξουσιαστών, σαλτιμπάγκοι στην αυλή των ισχυρών του χρήματος, σφουγγοκωλάριοι του κάθε κουροπαλάτη. Πάρτε το χαμπάρι! Το Αλσος μας δε θα γίνει «Μόντε Κάρλο», θα παραμείνει δάσος με όλα τα δέντρα στη θέση τους. Η Νέα Φιλαδέλφεια δε θα γίνει Παλέρμο, θα συνεχίσει να είναι γειτονιά και θα ανήκει στους κατοίκους και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις εμπροσθοφυλακές τους. Κανένα πρόβατο δε σώθηκε βελάζοντας! 
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Στρούγκα.
 
Τσιπρο-καμμενίστικη διαπλοκή που πραγματικά σε τρομάζει, όποια ομάδα κι αν υποστηρίζεις...

Σχόλια

Εικόνα PGK

Πολλή καλή και λεπτομερής ενημέρωση. Όμως δεν ιδρώνει κανενός το αυτί.