ΟΙ ''ΜΑΓΚΙΕΣ'' ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ



Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο διαβάσαμε τη Δευτέρα στην εφημερίδα-ανεπίσημο Γραφείο Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την ''Εφημερίδα των Συντακτών'', μετεξέλιξη της παλιάς ''καλής'' (μπρρρρρ...) ''Ελευθεροτυπίας''. Το παραθέτουμε από την ηλεκτρονική του μορφή για λόγους ευκολίας στην ανάγνωση, αν και το έχουμε φωτογραφίσει.
 

 
Φαρμακερό τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση -με θύματα πρωτίστως τους ασθενείς- σχεδιάζουν να παραδώσουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες μετά τα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Το τρίπτυχο των φαρμακερών επιλογών για την αγορά φαρμάκου, όπως παρουσιάστηκαν το περασμένο Σάββατο από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνο Παναγούλια, περιλαμβάνει: Τη μη κατάθεση αίτησης για ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στη θετική λίστα. Απόσυρση και άλλων καινοτόμων φαρμάκων από τη λίστα, όπως έκανε η Roche. Και, επίσης, απόσυρση παλιότερων καταξιωμένων φαρμάκων απ’ τη θετική λίστα και ένταξή τους στην αρνητική λίστα, όπου το κόστος μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στον ασθενή.
Η παρέμβαση
Με παρέμβαση το απόγευμα του Σαββάτου στη διάρκεια ημερίδας του Συλλόγου Εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, ξεκαθάρισε πως οι επιστροφές που πληρώνουν οι βιομηχανίες, εκτός του ότι θα φέρουν κι άλλες αποσύρσεις, θα αποτελέσουν τροχοπέδη όχι μόνο στην εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και στη διατήρηση στη θετική λίστα των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων.
Η παρέμβαση του Κ. Παναγούλια όσον αφορά την πρόσβαση στα νέα φάρμακα -και όχι μόνο- ήταν οργισμένη. Οι επιστροφές που καλούνται να πληρώσουν οι βιομηχανίες αυτή τη στιγμή, επισήμανε, αρχίζουν από 30% και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 60%. «Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι αυτό δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εισαγωγή νέων φαρμάκων στην Ελλάδα;».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Κ. Παναγούλιας αναφέρθηκε στα παλαιότερα καταξιωμένα φάρμακα, τα οποία όπως είπε κατά 50% αγοράζονται κατευθείαν από τον ασθενή. «Γιατί να μη ζητήσουν οι βιομηχανίες να βγουν κι αυτά τα φάρμακα από τη λίστα; Γιατί να πληρώνουν 30% επιστροφή στο κράτος;».
Πρόκειται για φάρμακα που κάθε ένα κοστίζει μέχρι 10 ευρώ, τα οποία όμως αθροιστικά και όταν συνυπάρχουν παθήσεις κάνουν έναν λογαριασμό καθόλου ευκαταφρόνητο στο τέλος του μήνα. Ηδη εκτός θετικής λίστας βρίσκονται 1.582 φάρμακα -1.366 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και 216 Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ)- τα οποία πληρώνουν 100% οι ασθενείς από την τσέπη τους. Το έξοδο, αυτό το οποίο προτίθεται να αυξήσει βγάζοντας κι άλλα φάρμακα από τη θετική λίστα ο ΣΦΕΕ, είναι σήμερα 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.
Από τη στιγμή που τα φάρμακα αυτά είναι στη θετική λίστα, μπαίνουν στην υποχρεωτική έκπτωση 14-30% και στην επιστροφή (clawback) στο τέλος του χρόνου, τα οποία δεν είναι διατεθειμένη, όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία. Επιπλέον, τα φάρμακα αυτά αντιστοιχούν στο 30% του όγκου των πωλήσεων του κλάδου.
Ο Κ. Παναγούλιας εξήγησε ότι η απόσυρση φαρμάκων τη στιγμή που εφαρμόζεται μια πολιτική στη χώρα μας η οποία ζητάει 60% επιστροφές από τις πολυεθνικές, ενώ διαθέτει από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, είναι μονόδρομος. Διότι θα γίνει αφορμή να ζητήσουν κι άλλες χώρες επιστροφές και ίσως πιο αυξημένες, γεγονός που θα οδηγήσει σε καταστροφή των πολυεθνικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενδεικτικά ανέφερε πως η Γερμανία και η Σουηδία, όπου οι τιμές είναι πιο υψηλές, μπορεί να ζητήσουν επιστροφές 80% και ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική που εφαρμόζει.
Μεμονωμένες ενέργειες
«Δεν είμαστε απέναντι ούτε ενάντια», είχε ξεκαθαρίσει λίγο νωρίτερα η Κατερίνα Αντωνίου απευθυνόμενη στον έτερο αντιπρόεδρο του ΣΦΕΕ, Σταύρο Θεοδωράκη, που εκπροσωπούσε τον ΣΦΕΕ στη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές του ΕΟΦ».
«Απλώς», σημείωσε, «καμιά φορά οι στιγμές είναι δύσκολες και όταν είναι δύσκολες και καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι ως συνομιλητές, οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνονται, αλλά δεν επιβραβεύονται, ούτε ευοδώνονται», είπε αναφερόμενη προφανώς στην κίνηση της Roche.
Αλλωστε, σημείωσε η ίδια, «η τιμολογιακή πολιτική δεν είναι θέμα κανενός υπουργείου Υγείας. Είναι θέμα θεσμών, μη γελιόμαστε».
Και εξήγησε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς θεσμών στη χώρα μας ήταν ο λόγος που οδήγησε στην εφαρμογή κατά κύριο λόγο τιμολογιακής πολιτικής με μειώσεις τιμών για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν εμπιστεύονταν οι θεσμοί τη χώρα ώστε να δώσουν χώρο για την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής στο φάρμακο, επισήμανε, και πρόσθεσε ότι ο αγώνας που γίνεται σήμερα από την κυβέρνηση είναι να πείσει τους θεσμούς ότι έχει ένα όραμα συνθετικό.
«Δεν υπήρχε πρόβλημα πρόσβασης στα νέα φάρμακα μέχρι και πριν από λίγους μήνες. Τώρα αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα», παρενέβη ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα ξεκίνησαν με το δελτίο Τύπου με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2017 του υπουργείου Υγείας, με το οποίο η Αριστοτέλους στην ουσία ήθελε να καθησυχάσει τους ασθενείς ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα πρόσβασης σε νέα καινοτόμα φάρμακα που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στη θετική λίστα. Κι αυτό πάλι λόγω των αντιδράσεων της φαρμακοβιομηχανίας, αυτή τη φορά σε άλλα νέα μέτρα που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση και αφορούν την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα.
Κι εξηγούμε: Μέχρι την εισαγωγή των μέτρων αυτών η πρόσβαση στη θετική λίστα στη χώρα μας ήταν ελεύθερη για όλα τα φάρμακα και τις δραστικές ουσίες. Με τα νέα κριτήρια, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να μπει ένα φάρμακο ή μια δραστική ουσία στη λίστα, θα πρέπει να κυκλοφορεί σε 9 χώρες της Ευρώπης, να αποζημιώνεται σε 6, τρεις από τις οποίες θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης.
Με λίγα λόγια θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί το φάρμακο και να έχει γίνει διαπραγμάτευση της τιμής του από άλλες χώρες πριν έρθει στην Ελλάδα, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος.
Η εγκύκλιος Ξανθού
Ο ΣΦΕΕ δεν ήθελε το μέτρο. Τότε εκφράστηκε ξανά η απειλή ότι θα μείνουν οι ασθενείς χωρίς φάρμακα και θέλοντας να καταλαγιάσει τον θόρυβο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ακόμα κι αν δεν έρθουν οι καινοτόμες θεραπείες, θα μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, τα φάρμακα αυτά θα μπορούν να εισάγονται στη χώρα και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα αν έχουν περάσει ή όχι από το «φίλτρο» της θετικής λίστας. Δόθηκε δε η δυνατότητα ασθενείς και θεράποντες να κάνουν τη σχετική αίτηση και ηλεκτρονικά (excpositivelist@eopyy.gov.gr.).
Με όλες τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη (νόμος 4472/2017 και σχετικές διατάξεις και μέτρα) συνολικά στη χώρα μας οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να κάνουν υποχρεωτική έκπτωση στα νέα φάρμακα κατ’ ελάχιστον 39,5% (25% συν 14-30% rebate) κι επιπλέον άγνωστο clawback στο τέλος του χρόνου, το οποίο προκύπτει από την υπέρβαση της προκαθορισμένης κάθε χρόνο δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Φέτος η δαπάνη αυτή έχει οριστεί στο 1,945 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με τα δημοσιευμένα στοιχεία στον ΕΟΦ, η αξία των φαρμάκων που διακινήθηκαν στη χώρα το 2015 έφτανε τα 5,603 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2016 αυξήθηκε σε 5,820 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τους μετριότερους υπολογισμούς, έστω ότι 75% -δηλαδή 4,2 δισ. ευρώ- αυτού του τζίρου το καρπώνεται η φαρμακοβιομηχανία (και το 25% οι λοιποί εμπλεκόμενοι, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί, ΦΠΑ κ.λπ.).
Το καθαρό κέρδος στα φάρμακα για το 2015 η ICAP το υπολόγισε σε 5,87%. Αυτό σημαίνει ότι οι 200 εταιρείες του χώρου καρπώθηκαν 246,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να είναι λίγο-πολύ το ίδιο και για το 2016.
 
Δεν παίρνουμε θέση για την ορθότητα ή μη των παραπάνω στοιχείων, δεν πολιτικολογούμε, απλώς παραθέτουμε την ''αριστερή'', συριζαίικη πολιτική άποψη στο χώρο της υγείας και των φαρμάκων. Διαβάσαμε λοιπόν χθες στη ''Ναυτεμπορική'' αυτό εδώ το ρεπορτάζ,
 
 
το οποίο βεβαίως κυκλοφορεί εδώ και 1,5 μήνα περίπου.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2016 για τον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ με τις πωλήσεις του να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 11,48%. 
Το 2016 οι πωλήσεις του Ομίλου (Ενοποιημένος Ισολογισμός) συμπεριλαμβανομένου του claw back, ανήλθαν σε 259,17 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 11,48%. Εξαιρουμένου του claw back, ο καθαρός κύκλος εργασιών ήταν ύψους 238,79 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,82%.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων για το 2016 ανήλθαν στα 12,28 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 50,08% σε σχέση με το 2015. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 7,33 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38,76% .
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ περιλαμβάνει τις εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ και ΒΙΑΝ ΑΕ. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη των εταιρειών του Όμιλου για το 2016 είναι:
ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ: Οι πωλήσεις της εταιρείας συμπεριλαμβανομένου του claw back, ανήλθαν σε 228,87  εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 8,84%. Εξαιρουμένου του claw back, ο καθαρός κύκλος εργασιών ήταν 208,48 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 4,63%. Τα κέρδη προ φόρων για το 2016 ανήλθαν στα 12,97 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 43% σε σχέση με το 2015.
ΒΙΑΝ ΑΕ: Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας για το 2016 ανήλθαν σε 39,29  εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 26,53% σε σχέση με το 2015. Τα κέρδη προ φόρων για το 2016 ανήλθαν στις 611 χιλ. ευρώ.
 
Οι φαρμακοβιομηχανίες ανακοινώνουν ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ και μάλιστα ΑΥΞΗΜΕΝΑ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και παρ'ολα αυτά εκβιάζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία το ανέχεται. Τις ''μαγκιές'' της η συγκεκριμένη κυβέρνηση ανώμαλων τις κάνει ΜΟΝΟ στον Ολυμπιακό, ε;
 
Ραντεβού στην κάλπη, ''αγοράκια'' των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα....

Σχόλια

Εικόνα apostolos gaganis

Επειδή βρισκόμουνα στο χώρο του φαρμάκου, σε θέση υπεύθυνη επί 22 χρόνια, αν και επιστημονικού χαρακτήρα, θα σου πω τί έζησα όλο αυτό το διάστημα "εξ αγχιστείας" και με λίγες κουβέντες σε σχέση με ό,τι γράφεις. Καλά τα λες. Πάντα υπήρχε ( και θα υπάρχει ) αυτή η διαμάχη στο θέμα των τιμών των φαρμάκων μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχάνων. Πάντα. Διεθνώς υπάρχει. Σε όλες πρακτικά τις χώρες. Και πάντα υιοθετείτο μια μέση λύση. Μαγκιές στο φάρμακο, δεν περνάνε. Ούτε από τη μια μεριά ούτε από την άλλη. Και επειδή πρόκειται για σημαντικό αγαθό που΄χει άμεση σχέση με τη ζωή του ανθρώπου, στο τέλος έπεφταν οι τόνοι. Το φάρμακο αποτελεί ζήτημα "εν ου παικτοίς". Κι΄ετούτη η κυβέρνηση προσαρμόζεται και θα προσαρμοστεί όπου χρειάζεται στην πραγματικότητα. Οι φαρμακοβιομηχανίες θα γκρινιάζουνε συνέχεια ( για περισσότερα κέρδη ), αλλιώς έχουμε απολύσεις προσωπικού, ελλείψεις, εισαγωγές για αντιμετώπισή τους, οριστικές αποσύρσεις απ΄την κυκλοφορία, στερήσεις εξελιγμένων νέων προϊόντων κ.α. με ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ, που καμιά κυβέρνηση δεν επιθυμεί. Όλες το τρέμουν το φάρμακο. Γιαυτό και ζυγίζουν ( και οφείλουν να ζυγίζουν ) πολύ προσεκτικά τις όποιες αποφάσεις τους. Απ΄τη μια ΟΧΙ ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία και σίγουρα εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά κι΄απ΄την άλλη ΟΧΙ στέρηση της πρόσβασης του αρρώστου στο καλύτερο και πιο ενδεδειγμένο για την περίπτωσή του φάρμακο. Το ζητούμενο είναι σε πιο σημείο "θα κόψεις τη φρατζόλα".

Για τον Ολυμπιακό τώρα, δεν τα υπολόγισε σωστά τα πράματα. Και θα σπάσει τα μούτρα της. Όπως στρώσεις, θα κοιμηθείς. Περιμένω πλάκες...

Εικόνα Δημητρης_12

Οντως ασχολειστε με το φαρμακο?Ασχετο με τον Ολυμπιακο μας(εκτιμω πολυ τα οσα γραφετε σχεδον παντα),θεωρειτε οτι υπαρχει μελλον στην ελλαδα σχετικα με τα φαρμακα?Εγω ακουω ψιλοκαλαλογια,δηλαδη με ενθαρυννουν να ασχοληθω αυτο.Πληροφοριακα,εγω χημεια σπουδαζω γι'αυτο ρωταω

Εικόνα savvas gridlock

''Γιαυτό και ζυγίζουν ( και οφείλουν να ζυγίζουν ) πολύ προσεκτικά τις όποιες αποφάσεις τους. Απ΄τη μια ΟΧΙ ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία και σίγουρα εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά κι΄απ΄την άλλη ΟΧΙ στέρηση της πρόσβασης του αρρώστου στο καλύτερο και πιο ενδεδειγμένο για την περίπτωσή του φάρμακο''

Οπως τα λες ειναι Αποστολε, συμφωνω απολυτως, απλως να προσθεσω οτι το υψος της φαρμακευτικης δαπανης που ηταν ΔΗΜΟΣΙΑ το 2009 σε σχεση με το σημερινο, του 2017, ειναι η αιτια της γκρινιας των φαρμακοβιομηχανων. Μια χωρα που δανειζοταν χρηματα για να ταιζει μεταξυ αλλων και φαρμακοβιομηχανους που κοκορευονται τωρα οτι εχουν 1 δισ δολαρια στη Νεα Υορκη, δεν μπορει να την παρει κανεις στα σοβαρα. Κι αυτο που λεω τωραδεν χρωματιζεται ιδεολογικα. Εκτος αν υπαρχει οικονομικη σχολη που δεχεται δανεισμο του Κρατους για να επιδοτουνται επιχειρηματιες. Αν υπαρχει τετοιο πραγμα, αν εχει αναπτυξει καποιος οικονομολογος καποτε και καπου στη Γη στο παρελθον ή στο παρον τετοιες αποψεις, θα ριξω το αρθρο...

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Ξέρω ότι θα πέσεις από τα σύννεφα αλλά οπαδός της κρατικιστικής αντίληψης είναι ο απίθανος Παπαδημητρίου με τα 3 εκατομμύρια δολάρια στην Αμερική.Αντίστοιχες απόψεις έχουν οι νεο και παλαιοπασόκοι όπως και οι αγαπημένοι καραμανλικοί.Δηλαδή σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα...

Εικόνα savvas gridlock

Απο το ινστιτουτο Levy λες; Ασε τωρα γιατι θα ξεφυγουμε...

Εικόνα REDHERAKLIO

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΕΙΣ,ΑΦΟΥ ΣΚΙΣΑΝΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΛΑΚΩΣΑΝΕ ΣΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Εικόνα savvas gridlock

Απο τον Τραμπ στη Μακρονησο και καπακι ο Κατρουγκαλος Τσε Γκεβαρα. ΡΟΜΠΕΣ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΕΣ...

Εικόνα holland74

Πήρε το αυτί σας για αυτό που τους έκανε ο Πούτιν λόγω αναφοράς στην Κριμαία;;;; Ανάκληση βίζας στον αέρα...Ξεφτίλα...