ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΖΑΡΚΟ ΠΑΣΠΑΛΙ ΤΟ 1994



Με αφορμή την είδηση για το εγκεφαλικό που υπέστη ο Ζάρκο Πάσπαλι πριν από λίγες μέρες, ξέσπασε μία συζήτηση με φίλους της σελίδας σχετικά με το τι ακριβώς έγινε το καλοκαίρι του 1994, όταν και ο Ζάρκο έφυγε από τον Πειραιά και υπέγραψε στον ΠΑΟ. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, όσο γίνεται, για να καταλάβουν ορισμένοι το λόγο που στοχοποιήθηκε τότε από τον κόσμο του Ολυμπιακού ο συγκεκριμένος αθλητής, ενώ μέχρι τότε οι γαύροι τον λάτρευαν.
 
Αύγουστος 1994 λοιπόν κι εκεί που όλοι έχουμε μείνει στο ότι ''έλα μωρέ, σήμερα-αύριο θα υπογράψει ο Ζάρκο και θα παραμείνει στον Πειραιά, δεν μπορεί, θα τα βρουν με τον Κόκκαλη, 3 χρόνια σε εμάς έγινε η σημαία του Θρύλου'', διαρρέει αυτή η είδηση. Πράσινος ο Πάσπαλι...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 10-8-1994
 
 
 
Όπως βλέπουμε κι από το δεύτερο απόκομμα της ''αμερόληπτης, αντικειμενικής εφημερίδας SPORTIME'' (κι όχι του χρωματισμένου ''ΦΩΤΟΣ'', που ήταν ''εφημερίδα του Ολυμπιακού''), ο Ζάρκο έλεγε ψέματα για το ότι δεν μίλαγε με τον Παύλο Γιαννακόπουλο του ΤΑΚ (πριν γίνει ακόμη ΚΑΕ) ΠΑΟ. Κι αυτό ήταν το πρώτο ψέμα του. Στην πορεία για να δικαιολογηθεί άρχισε να λέει χοντράδες, ''τους περίμενα 2 μήνες, δεν κάνανε τίποτε για να με κρατήσουν, ήρθε με πολύ καλή πρόταση ο Γιαννακόπουλος και υπέγραψα στον ΠΑΟ από πείσμα''. Την επόμενη μέρα λοιπόν, στις 11 Αυγούστου του 1994, μάθαμε ότι ο Ζάρκο θα ήταν παίκτης του ΠΑΟ, με απολαβές που θα άγγιζαν τα 340 εκ. δραχμές τον χρόνο. 150 δραχμές κόστιζε τότε μία εφημερίδα και σήμερα κοστίζει 1-1,3 ευρώ, άρα τα 340 εκ. δραχμές του 1994 ισοδυναμούν με 2-2,5 εκ. ευρώ τον χρόνο για τον 28άχρονο, τότε, Πάσπαλι, από τους Γιαννακόπουλους...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 11-8-1994
 
 
 
Δίχως να χάσει χρόνο, την άλλη κιόλας ημέρα της υπογραφής του νέου του συμβολαίου με τον ΠΑΟ, ο Πάσπαλι παραχωρεί συνέντευξη στην εφημερίδα ''SPORTIME'' και στην (οπαδό του ΠΑΟ) ρεπόρτερ μπάσκετ Βίκυ Μιχέλη (γνωστή κυρίως από τις μεταδόσεις των αγώνων μπάσκετ της Α1 από το κανάλι του ΑΝΤ1, όπου επίσης εργαζόταν τότε). Εκεί ο Ζάρκο δηλώνει:
 
''Πραγματικά οι σχέσεις μου εδώ και τρία χρόνια με τον Ολυμπιακό ήταν πάρα πολύ καλές. Όταν τελείωσε το πρωτάθλημα, όλα δείχνανε ότι ήταν κοντά η λύση για να συνεχίσω να αγωνίζομαι στον Πειραιά. Τίποτε δεν συνηγορούσε για το αντίθετο και ήδη είχα αρχίσει να κάνω τα σχέδιά μου για τη νέα χρονιά, μαζί με την αυστηρή αυτοκριτική της προηγούμενης. Τότε ένιωσα τη μεγάλη έκπληξη, αφού δεν μπορούσαμε να βρούμε κάποιο σημείο αναφοράς. Ένα άσχημο γεγονός που δεν μπορούσα να το εξηγήσω. Όμως πάντα πίστευα ότι είχα κάνει πολύ καλή δουλειά τα τρία αυτά χρόνια. Όταν ήρθα στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός ήταν μία μικρή ομάδα, που και με τη δική μου βοήθεια μετατράπηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αλλά εντελώς ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν. Κάποιος αποφάσισε ότι δεν κάνω για τους ερυθρόλευκους. Τουλάχιστον ας μου το λέγανε. Τους περίμενα δύο μήνες...Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει ποιος με έδιωξε. Είναι χαρακτηριστικό μου ότι αποφεύγω τα μεγάλα λόγια...Ήμουν ο ηγέτης. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια μερικών που μου έλεγαν ότι θα αγωνίζομαι με την κόκκινη φανέλα μέχρι να σταματήσω κι ύστερα θα ασχοληθώ από άλλο πόστο με την ομάδα...θα δούμε ποιος θα μετανιώσει. Δεν θέλω να αρχίσω βεντέτα, ούτε να μιλήσω για εκδίκηση...Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω όλους τους οπαδούς του Θρύλου. Σε όλα τα γήπεδά μας ήταν ο 6ος παίκτης. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου τι ένιωσα όταν όλο το γήπεδο φώναζε ρυθμικά το όνομά μου την ώρα που αστοχούσα σε μία κρίσιμη ελεύθερη βολή. Καταλαβαίνω την πιθανή στενοχώρια τους, τώρα που πήγα στον αιώνιο αντίπαλό τους δεν ξέρω ποια θα είναι η αντίδρασή τους. Θα ήθελα όμως να καταλάβουν ότι είμαι επαγγελματίας και πρέπει να κοιτάξω το μέλλον της οικογένειάς μου, δεν θα παίζω μέχρι τα 65. Αφού δεν με ήθελαν, έπρεπε να κοιτάξω τι ήταν προτιμότερο για'μένα''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 12-8-1994
 
 
 
 
Eδώ τον βλέπουμε σε μία φωτογραφία από την πρώτη προπόνηση του ΠΑΟ για τη νέα σεζόν, 1994-95, δίπλα σε Γκάλη-Γιαννάκη.
 
 
Ο κόσμος του Ολυμπιακού που λάτρευε το Ζάρκο, είχε φτάσει σε σημείο να αφήνει πίσω το ποδόσφαιρο, όπου ήμασταν δίχως πρωτάθλημα για 7 σεζόν και ο Κόκκαλης είχε κάνει πανάκριβες μεταγραφές εκείνο το καλοκαίρι, Γιεκινί, Ίβιτς, Αλεξανδρή και άλλους. Η μόνη έγνοια του κόσμου μας ήταν η προδοσία του Ζάρκο, με κάποιους πιο συναισθηματικούς οπαδούς του Ολυμπιακού να πηγαίνουν στο σπίτι του Πάσπαλι στην Γλυφάδα και να του πετάνε χαρτάκια που έγραφαν ''Ζάρκο σε αγαπάμε''. Ο δημοσιογράφος Φίλιππας Συρίγος με άρθρο του προαναγγέλει απάντηση του ερυθρόλευκου ΤΑΚ (πρόδρομος της σημερινής ΚΑΕ) Ολυμπιακός για τα γεγονότα που έφεραν τη ρήξη στις σχέσεις του με το Μαυροβούνιο παίκτη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 18-8-1994
 
 
 
 
 
Aς δούμε λοιπόν την απάντηση της ερυθρόλευκης μπασκετικής διοίκησης, με μία διαρροή στην εφημερίδα ''SPORTIME''.
 
EΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 20-8-1994
 
 
 
Αντιγράφουμε το χαρακτηριστικότερο απόσπασμα.
 
''Τον πρώτο χρόνο του στον Ολυμπιακό ο Πάσπαλι πήρε 90 εκ. δραχμές, χώρια τα γνωστά πριμ για νίκες, προκρίσεις, διακρίσεις κ.λπ. κ.λπ.. Μετά τη λήξη της σεζόν του δόθηκε κι ένα μικρό δωράκι...30 εκ. δραχμών. Έτσι για να μπορεί να ψωνίζει χωρίς άγχος από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του. Τον δεύτερο χρόνο πήρε 1,1 εκ. δολάρια (270 εκ. δραχμές περίπου) κι επειδή πήγε καλά η ομάδα, η διοίκηση δεν τον ξέχασε. Του έκανε ένα νέο μικρό δωράκι 300 χιλιάδων δολαρίων (70 εκ. δραχμές). Τον τρίτο (και φαρμακερό) χρόνο ο Ζάρκο ήταν να πάρει 1,2 εκ. δολάρια (κοντά 300 εκ. δραχμές), αλλά τελικά η διοίκηση (βλέποντας να χάνει τις βολές στον τελικό του Τελ Αβίβ) του έκανε ένα ακόμη δωράκι (για να μην τον κακοκαρδίσει), που έφτασε στις 400 χιλιάδες δολάρια (κάπου 100 εκατομμύρια δραχμούλες σε καιρό οικονομικής κρίσης). Ο φίλος μας ο Ζάρκο τα ξέχασε όλα αυτά. Κι ενώ είχε δηλώσει ότι δεν θα πήγαινε στον ΠΑΟ ούτε με δέκα δισ. δραχμές, πήγε τελικά με πολλά λιγότερα από όσα του είχε προσφέρει ο Ολυμπιακός. Α και για να μην ξεχνιόμαστε. Ο τύπος που πήγε κι έγραψε στη μάντρα του σπιτιού του, ''Zάρκο we love you'', έχει επικηρυχθεί από τη Θύρα 7...''.
 
Τρία χοντρά ψέματα του Ζάρκο, λοιπόν. Πρώτον, μίλαγε με τους Γιαννακόπουλους και δήλωνε δημοσίως ''δεν έχω μιλήσει ποτέ με τον ΠΑΟ, σίγουρα θα το θυμόμουν!''. Δεύτερον, διέρρεε προς τα έξω τα ποσά της πρότασης του Ολυμπιακού, που του έδινε επισήμως όσα και την προηγούμενη σεζόν, 1993-94, ''300 εκ. δραχμές, ενώ ο ΠΑΟ μου έδωσε 340 εκ. δραχμές τον χρόνο'', δίχως να βάζει μέσα όσα έπαιρνε ''εκτάκτως''. Σε τρία χρόνια, 1991-94, όπως βλέπουμε από τα στοιχεία του ρεπορτάζ παραπάνω, πήρε από το ΤΑΚ Ολυμπιακός συνολικά πάνω από 860 εκ. δραχμές. Η ''αγοραστική δύναμη'' αυτού του ποσού, η ''αξία του στο σήμερα'' με λίγα λόγια, με δεδομένο όπως είπαμε (απλοϊκά, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, δεν είναι απολύτως σωστό αυτό...) ότι μία εφημερίδα τότε κόστιζε 150 δραχμές, ενώ σήμερα κοστίζει 1-1,3 ευρώ, είναι γύρω στα 6-7 εκ. ευρώ. Τη σεζόν 1993-94 δεν είχε πάρει μόνο 300 εκ. δραχμές, που όριζε το συμβόλαιό του, αλλά 400 εκ. δραχμές. Και πήγε στον ΠΑΟ με ΛΙΓΟΤΕΡΑ λεφτά. Αυτό είναι και το τρίτο ψέμα του, αφού αυτός που δήλωνε ''δεν πάω στον ΠΑΟ ούτε με 10 δισ. δραχμές'', πήγε τελικά στον ΠΑΟ με 340 εκ. δραχμές τον χρόνο, ΛΙΓΟΤΕΡΑ από όσα έπαιρνε στον Ολυμπιακό κι από όσα θα του έδινε ο Ολυμπιακός για συνεργασία και τη σεζόν 1994-95. Γιατί μπορεί στο συμβόλαιο που του προσέφερε το ΤΑΚ Ολυμπιακός να έγραφε ''300 εκ. δραχμές δίνει στο Ζάρκο ο Κόκκαλης'', αλλά το δωράκι του ο Σωκράτης προς τον Πάσπαλι δεν θα το ξέχναγε.
 
Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία της προδοσίας του Ζάρκο στον Ολυμπιακό. Γι'αυτό ''τα άκουγε'' καθ'όλη τη διάρκεια της σεζόν 1994-95 από γαύρους, όπου τον πετύχαιναν, γι'αυτό έγινε και πανό και σύνθημα στα χείλη του λαού του Θρύλου, με ύβρεις φυσικά. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια βέβαια, ο κόσμος του Ολυμπιακού (στη μεγάλη του πλειοψηφία) τον έχει συγχωρήσει κι έτσι ο Πάσπαλι έχει καλές σχέσεις, με συναντήσεις ειδικά όποτε επισκέπτεται την Ελλάδα με αρκετούς γαύρους. Για'μένα προσωπικά είναι ίσως ο μόνος που έβαλε τα ''πράσινα'' και δεν μου έμεινε κάτι ''στραβό'' εναντίον του, να του το προσάψω, σε όλα μας τα αθλήματα. Όπως και να'χει όμως, ακόμη κι αν είχε φερθεί με το χειρότερο τρόπο στον Θρύλο και τον κόσμο του, πάνω από όλα είναι η ζωή και η υγεία του οποιουδήποτε.
 
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΖΑΡΚΟ ΠΑΣΠΑΛΙ, ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο-Λ-Ο-Σ Ο Ο-Λ-Υ-Μ-Π-Ι-Α-Κ-Ο-Σ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '90. ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ, ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ.
 
Ας κόψει όμως και λίγο τις καταχρήσεις, ειδικά με το τσιγάρο και το φαγητό...

Σχόλια

Εικόνα Nik827

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τη πολύ καλή δουλειά που κάνετε για τον Ολυμπιακό.

Είναι λίγο ετεροχρονισμένο, αλλά είναι μια προσωπική ιστορία που θα ήθελα να μοιραστώ.

Μεγάλωσα στα Πατήσια και το 1992 ήμουν 10 ετών. Τα περισσότερα παιδιά στο σχολείο και στα γύρω σχολεία ήταν Παναθηναϊκοί. Σε ποσοστό 65-35 περίπου. Τότε ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο, παρά τους πολύ καλούς παίχτες που είχε κυρίως από τη μέση και μπροστά.

Στο μπάσκετ τα περισσότερα παιδιά ήταν είτε Παναθηναϊκοί είτε Αρειανοί. Μιλάμε για κέντρο Αθήνας. Με το που ήρθε ο Πάσπαλι και ο Ολυμπιακός πήρε τα πάνω του, δε θα το ξεχάσω, σε λίγους μήνες οι Αρειανοί μπασκετικοί έγιναν Ολυμπιακοί και ακόμα θυμάμαι να γράφουν στα θρανία το όνομά του. Το impact που είχε για τον σύλλογο ήταν τεράστιο. Πολλά μικρά παιδιά έγιναν Ολυμπιακοί και στο ποδόσφαιρο, αρχές δεκαετίας 90, εξαιτίας του μπάσκετ.

Θυμάμαι στο προαύλιο του σχολείου παιδιά που πριν ένα χρόνο ήταν ΠΑΟ ή Άρης να πανηγυρίζουν τη νίκη επί του ΠΑΟ στο Τελ Αβιβ και τη πρόκριση στο τελικό με κασκόλ του Ολυμπιακού. Ήταν ένας τεράστιος παίχτης, ποιοτικά ανώτερος πολλών που πέρασαν μετά, απίστευτη τεχνική κατάρτιση, πολύ ψηλός και πολύ γρήγορος.

Ο Σπανούλης, που είναι το νούμερο 1 στην ιστορία του μπάσκετ του Ολυμπιακού, πήρε τη σκυτάλη από τον Πάσπαλι.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Η επίδραση του Πάσπαλι στο μπασκετικό τμήμα του Ολυμπιακού ήταν τόσο τεράστια, που η φυγή του στον βάζελο δεν ακουμπάει καν αυτήν την επίδραση. Για να το πω και αλλιώς, αν είχε να προσφέρει 10, έδωσε τα 9. Μετά έφυγε. Ήρθε, γιγάντωσε τον Ολυμπιακό (έκανε τη δουλειά, δηλαδή) και μετά αποχώρησε. Αυτά που έδωσε την τριετία 1991-94, δεν συγκρίνονται με τίποτα. Γι' αυτό και πιστεύω ότι ο κόσμος τον συγχώρεσε τόσο εύκολα.

Εικόνα Βασιλης-Ντεταρι-Φουνες -7-

Σαββα μου ο Πασπαλιε ξεστομισε πολλες μαλακιες μετα το 72-74 του β γυρου της κανονικης περιοδου...Εκει για μενα εχασε ολο τον κοσμο του ολυμπιακου...Πιο πριν υπηρχαν ολυμπιακοι που δε πολυεδωσαν και φουλ σημασια με την εννοια οτι τους πηραμε και μεις τον πολυ καλο τοτε Βολκοφ...Ας ειναι...Να ναι καλα ο ζαρκο ν αναρρωσει αν κ απ ο,τι θυμαμαι ειχε θεματα με την καρδια του εδω και πολλα χρονια...Πρωτη φορα διαβαζω για εγκεφαλικο...

Εικόνα savvas gridlock

Δυστυχώς ναι, Βασίλη, έτσι είναι, εγκεφαλικό. Για τα άλλα, δεν νομίζω ότι το παραχόντρυνε τότε στο 72-74 που λες, ίσα-ίσα, με όσα άκουσε κάπου εξηγείται.

Εικόνα john

Σάββα, η επιρροή του Ζάρκο σε όλον τον οργανισμό του μπασκετικού Ολυμπιακού στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν μεγαλύτερη απο την αντίστοιχη του Σπανούλη απο το 2012 και έπειτα?

Εικόνα savvas gridlock

Ο μόνος που συγκρίνεται με τον Σπανούλη είναι ο Ζάρκο, αλλά αντικειμενικά και με βάση τα επιτεύγματα και τους τίτλους των δύο, ο Σπανούλης είναι πολύ μπροστά. Ως ηγέτης, όχι από πλευράς ταλέντου, έτσι;