ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1983



Επιστροφή στο 1983 σήμερα, μήνα Δεκέμβριο, για την καθιερωμένη ιστορική μας ανάρτηση. Ο Θρύλος στο ποδόσφαιρο, έπειτα από 4 σερί πρωταθλήματα με την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και την ίδρυση των ΠΑΕ το 1979, δεν πάει καθόλου καλά στο ξεκίνημα της σεζόν 1983-84. Στην Ευρώπη, μετά τη μεγάλη πρόκριση στο γεμάτο ΟΑΚΑ επί του Άγιαξ, επακολουθεί ένας άσχημος αποκλεισμός από την Μπενφίκα και στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής η μία γκέλα διαδέχεται την άλλη. Ο Γερμανός προπονητής Χάιντς Χέερ που κατέβασε στον Πειραιά από τον ΠΑΟΚ ο πρόεδρος Νταϊφάς αποδεικνύει και στην ομάδα μας αυτό που ''έβγαζε'' και κατά το διετές πέρασμά του από την ομάδα της Θεσσαλονίκης: ήταν ''λίγος''. Τέλη Νοεμβρίου του 1983 αντικαθίσταται από το Νικόλα Αλέφαντο, ο οποίος αναλαμβάνει να διορθώσει τα κακώς κείμενα του Ολυμπιακού, ιδιαίτερα στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Το ξεκίνημα του Αλέφαντου στον πάγκο της ομάδος δεν θα είναι επιτυχημένο. Ο Θρύλος θα ηττηθεί στην Δράμα από τη Δόξα με σκορ 1-0, με ένα τέρμα του πολύ ποιοτικού (για τα δεδομένα της εποχής) Βούλγαρου επιθετικού Μπαρζόφ. Η γκρίνια του κόσμου από τα συνεχή αρνητικά αποτελέσματα μεταφέρεται και στα αποδυτήρια και, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, διογκώνεται από την κακή πορεία της ομάδος. Έτσι, διέξοδο εκτόνωσης θα βρουν όλοι αυτοί μαζί, οπαδοί-διοίκηση-κάποιοι παίκτες σε μία καινούρια, τότε, αθλητική εφημερίδα, το ''ΦΙΛΑΘΛΟ''. Έπειτα από κάποια πρωτοσέλιδα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ο Νταϊφάς κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή, είτε για ''ντου'' σε διαιτητές, είτε για ''περίεργες'' επαφές με ομάδες και διαιτητές, κατηγορίες που φυσικά κατέπεσαν πολύ γρήγορα, αφού ήταν ανυπόστατες. Η κόντρα Νταϊφά-''Φιλάθλου'' είχε φτάσει σε σημείο να καλείται να απολογηθεί ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός ακόμη κι επειδή χαρακτήριζε παράγοντες άλλων ομάδων, όπως π.χ. το μέλος του Ερασιτέχνη ΠΑΟ Αλαμάνο του Απόλλωνα Αθηνών, έπειτα από την έμφαση που έδινε ο ''Φίλαθλος'' σε αυτές τις κατηγορίες του Νταϊφά.
 
 
Υπήρχαν οι καλοκαιρινές αποκαλύψεις του ''Φιλάθλου'' για την ανταρσία των Αναστόπουλου-Μητρόπουλου, οι οποίοι απαιτούσαν καλύτερα συμβόλαια από τον Νταϊφά και έφτασαν σε σημείο να μην προπονούνται με την ομάδα. Υπήρχαν επίσης δημοσιεύματα αρκετά προκλητικά κατά του Νταϊφά, για τις αιτίες της κακής πορείας του Θρύλου, για παράδειγμα έπειτα από την ήττα από τη Δόξα στην Δράμα στις 15 Δεκεμβρίου (το δημοσίευμα), με τίτλο ''σβήνει η αυτοκρατορία του Ολυμπιακού''.
 
 
Το αποκορύφωμα όμως ήταν ένα σχόλιο του ''αποδυτηριάκια'' στις 16 Δεκεμβρίου για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι υποτίθεται τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος δεν θα πήγαιναν στο Καραϊσκάκη, γιατί θα έπρεπε να δουν τον ΠΑΟ να παίρνει το πρωτάθλημα μέσα στον Πειραιά κι αυτό δεν θα το άντεχαν, οπότε ''κανόνιζαν εκδρομές στα νησιά του Σαρωνικού''.
 
 
Την ίδια μέρα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 1983, αρκετοί οπαδοί του Ολυμπιακού που βρίσκονταν στου Ρέντη για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της ομάδος, επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν το ρεπόρτερ Ολυμπιακού του ''Φιλάθλου'', Γιώργο Γεωργίου.
 
 
 
 
''Πούστη Γεωργίου θα πεθάνεις, γαμιέται ο Φίλαθλος. Αλήτη Καραγιαννίδη γαμιέσαι. Εμείς δεν θα πάμε εκδρομή στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος. Εδώ θα είμαστε και ο Παναθηναϊκός δεν θα πατήσει στο Καραϊσκάκη. Εκείνη την Κυριακή δεν θα γίνει ο αγώνας. Γιατί ρε πούστηδες τα βάζετε με τον Νταϊφά; Είσαστε φιλοπαναθηναϊκοί, αλλά στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός θα πεθάνει. Γράφετε για τον Κάβουρα, τον Καραβίδα και τα άλλα τα κωλόπαιδα, που τα κάνατε παίκτες''.
Στο σημείο αυτό ένας γενειοφόρος μακρυμάλλης με πέτσινο μπουφάν και μία... ''κυρία'' κατέβηκαν από τις εξέδρες και μπήκαν μέσα στο γήπεδο. Τους ακολούθησαν και πολλοί άλλοι και όλοι μαζί όρμησαν στο συντάκτη του ''Φιλάθλου''. Ο Γεωργίου απομακρύνθηκε τρέχοντας, αλλά αυτοί τον κυνήγησαν μέσα στο χορτάρι του γηπέδου, κτυπώντας τον από πίσω. Εκείνη την στιγμή έτρεξαν από τον πάγκο ο Μανώλης Τσαχειλίδης, ο Μιχάλης Φωτίου και ο παλιός αθλητής του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Παπαμιχαήλ και προστάτευσαν το συντάκτη του ''Φιλάθλου''. Ο Τσαχειλίδης μπήκε στη μέση, φωνάζοντας ''δεν έχετε δικαίωμα να κτυπάτε δημοσιογράφους'' και οι χούλιγκανς απομακρύνθηκαν.
 
Ο ''Φίλαθλος'' ανέδειξε το θέμα, στηλιτεύοντας την δράση των φιλάθλων του Ολυμπιακού, όπως και την απάθεια που επέδειξε ο Νταϊφάς.
 
 
 
 
 
Ήταν η πρώτη φορά που δέχτηκε επίθεση ο Γεωργίου από γαύρους. Την επόμενη χρονιά, οι επιθέσεις θα πολλαπλασιάζονταν, μέχρι να φύγει οριστικά από το ρεπορτάζ Ολυμπιακού, το οποίο είχε αναλάβει την άνοιξη του 1983, ερχόμενος στο ''Φίλαθλο'' από το ''Ριζοσπάστη'' κι αντικαθιστώντας το Γιάννη Ζαδέ, έμπειρο τότε ρεπόρτερ Ολυμπιακού, με θητεία σε πολλές εφημερίδες, αθλητικές και πολιτικές. Σε επόμενες αναρτήσεις θα δούμε κι αυτά τα περιστατικά.
 
Υ.Γ. Προφανώς και δεν υιοθετούμε σε καμία περίπτωση τα παραπάνω. Είναι κομμάτι της ιστορίας του Ολυμπιακού, την οποία καταγράφουμε και δημοσιεύουμε σήμερα αυτό το άρθρο, επειδή τέτοιες μέρες περίπου, σαν σήμερα το 1983, συνέβησαν τα περιστατικά που περιγράφονται στο κείμενο. Με την ευκαιρία να πούμε στο Γεωργίου συλλυπητήρια και περαστικά για όσα πολύ δύσκολα πέρασε τους τελευταίους μήνες, με την απώλεια του γιου του και τον παρ'ολίγον δικό του θάνατο. Κάποια στιγμή θα δημοσιεύσουμε και ορισμένα χαρακτηριστικά κείμενά του από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού το οποίο υπέγραφε τις χρονιές 1983 και 1984. Υπάρχουν άρθρα του, όπως π.χ. μετά τη μεγάλη πρόκριση επί του Άγιαξ, τα οποία είναι πιο ''ολυμπιακά'' από πολλά άρθρα που κυκλοφορούν σήμερα σε ερυθρόλευκα οπαδικά sites και εφημερίδες, τα οποία σημερινά οπαδικά βεβαίως κράζει τώρα ο ίδιος, ξεχνώντας το δικό του παρελθόν...

Σχόλια

Εικόνα Harry red logic

Συμπόνοια και κουράγιο στον Γ.Γεωργίου για τα θέματα υγείας και την φοβερή απώλεια που είχε.
Ξέρει μπάλα αλλά είναι προφανές ότι ψαρεύει σε όλα τα οπαδικά ακροατήρια για λόγους ακροαματικότητας.
Βέβαια έχει και προκαταλήψεις με ορισμένο στυλ ποδοσφαιριστών. Π.χ έβγαζε άμπαλο τον Μανωλά και τον Μιλιβόγεβιτς.
Δείχνει ότι συμπαθεί τον νιάου και τελευταία φιλο-παοκίζει πάλι για λόγους ακροαματικότητας.
Δεν απορρίπτονται όλες οι κριτικές του, αλλά οπωσδήποτε θέλουν φιλτράρισμα γιατί έχει τις αντιολυμπιακές σκοπιμότητες του !

Εικόνα ze ηλιας

Ν αγιάσει το χέρι σου ΛΙΟΦΑΓΟ

Εικόνα savvas gridlock

χαχαχα

Εικόνα leonidas73

https://www.gavros.gr/blog/arthrografia/xontro-doylema-apo-ton-aetonyxi-...

Eμ..δεν είναι όλοι Μανωληδες να μιλάνε για Μότσαρτ....!!!

Εικόνα giorgos mastroyiannis

Ολοι αυτοί είναι κρυφολυμπιακοί, λένε ότι είναι με τον Απόλλωνα,τον Ακράτητο ή τον Βύζαντα και μόλις ο Θρυλος μας κάνει καμιά γκέλα βγάζουν τα απωθημένα τους και κάνουν τους προφέσορες,γιατί αυτοί βασικά είναι με τον κάτω Προμαχώνα της πάνω Τραχανοπλαγιάς,με το σάρωμα των τίτλων από τον Θρύλο μας,αρχίζουν,το πόσο κυρίαρχος ήταν,η καρδιά και το μέταλλο του πρωταθλητή κτλ.ΜΟΝΟ και ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ, ΘΡΥΛΟΣ.

Εικόνα takis xwsiar

Βαρεθήκαμε να ακουμε την χολη που βγαζει για τον Ολυμπιακο.Ο οποιος Γεωργιου είναι γνωστης στην πιατσα του Αιγάλεω,του Θωμα και των του Μότσαρτ στη Θηβων.ΟΛΩΝ! Για την "πιατσα των μαφιόζων"εκει,δεν τον ακουω να μας λεει τιποτα.Ουτε για τον "Μότσαρτ"και τις γνωριμίες του,ουτε για τις Διαιτητοπαραιες που συναθροίζονται εκει.

Εικόνα john

Λοιπόν πέρα απο τα προσωπικα θεματα υγείας που αντιμετωπίζει ο καθένας και στα οποία συμπάσχουμε επειδή πάνω απο όλα είμαστε άνθρωποι:

Καθαρά ποδοσφαιρικά, ο Γεωργιου είναι ένας ξυπνητζής ατακοδόρος που κράζει τους πάντες και τα πάντα. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της ποιότητας του είναι οι ακροατές των εκπομπών του και κυρίως αυτοί που τον παίρνουν τηλέφωνο. Άνθρωποι που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα ενώ στην ουσία είναι άσχετοι με το ποδόσφαιρο χωρις να έχουν την ικανότητα κριτικής σκέψης χωρίς να μπορούν να φιλτράρουν τις πληροφορίες που δέχονται. Ενα ΚΑΦΕΝΕΙΟ που αντικατοπτρίζει πλήρως και την ποιότητα των ανθρώπων που τον ακουνε όσο και τον ίδιο.

Ο σύγγαυρος Νίκος απο Άγιο Ελευθέριο του τα έχωσε πολύ καλά και στον Alpha και στο Extra.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΚΟΥΝΕ «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ». ΕΤΣΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΤΑΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ «ΘΕΛΩ» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΟΠΑΔΩΝ (αντικειμενικός σκοπός των οπαδών μας είναι το καλο του Ολυμπιακου) H ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ.

Το πρότυπο του δημοσιογράφου απο τον οποίο πρέπει να ενημερώνεται ο οπαδός του Ολυμπιακού είναι πχ στο στυλ του Βερβελέ. Η του Σαμοθράκη, του Γκαραγκάνη, του Γαβαθιώτη, του Αντύπα.

Εικόνα savvas gridlock

Ας τους ακούνε όλους, αλλά με φίλτρο.

Εικόνα holland74

Η εντύπωση μου είχε δοθεί τότε είναι πως ο Γεωργίου, αν και δηλώνει Απόλλων, είναι Ολυμπιακός, ίσως και ο Καργιαννίδης, μπορεί και ο Καίσαρης...Τουλάχιστον έτσι μου είχε πει ένας μαθητευόμενος πιτσιρικάς τότε, που αργότερα πέρασε στο πολιτικό ρεπορτάζ..

Εικόνα savvas gridlock

Καπως ετσι.