ΦΙΛΑΘΛΟΣ 1983: ''Ο ΠΑΟ ΠΑΝΤΑ ΗΛΕΓΧΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ...''



Ψάχνοντας το αρχείο μας με τις παλιές εφημερίδες που έχουμε, πέσαμε σε ένα χαρακτηριστικό απόκομμα του ''Αποδυτηριάκια'' στο ''ΦΙΛΑΘΛΟ'', σαν σήμερα, το 1983, ακριβώς 35 χρόνια πίσω.
 
 
Ο Παναθηναϊκός είχε πάντα το πρώτο χέρι στην Ομοσπονδία μπάσκετ. Τώρα λένε ότι ο Γιώσης βρίσκεται μακριά. Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει ο Γιώσης με τον Παναθηναϊκό που πάντα τό'χε δίπορτο στην ΕΟΚ, που πάντα είχε τον άνθρωπό του και στις δύο παρατάξεις. Πώς δεν έχει... Η τριανδρία Γιώση-Μαλακατέ-Σούση ζει...
 
Ο ''αντικειμενικός κι αμερόληπτος ΦΙΛΑΘΛΟΣ'' τα έγραφε αυτά, έτσι; Όχι το ''γαυρο-ΦΩΣ''. Για να γίνει σαφές το περιεχόμενο του αποκόμματος, τα 3 πρόσωπα που αναφέρονται είναι ο Στέλιος Γιώσης, ο Γιάννης Μαλακατές και ο Μάρκος Σούσης, παράγοντες επί σειρά ετών στο ελληνικό μπάσκετ και οι 3. Ας δούμε το ποιοι ήταν.
 
Στις εκλογές της ΕΟΚ το 1977, υπήρχαν 2 αντιμαχόμενες παρατάξεις, οι οποίες προέκυψαν από τη διάσπαση της τότε διοίκησης της Ομοσπονδίας, υπό τον Βλαδίμηρο Βάλλα. Από τη μία μεριά ήταν ο Ζαχαρίας Αλεξάνδρου κι από την άλλη ο Τάκης Κοντούζογλου, ο ιστορικός διοικητικός παράγοντας του Εσπέρου Καλλιθέας, με την αμέριστη στήριξη του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Τσακώθηκαν οι δυο τους, Αλεξάνδρου-Βασιλακόπουλος, μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας υπό το Βάλλα και κατέβηκαν στις εκλογές ως αντίπαλοι το καλοκαίρι του 1977. Εξελέγη τελικά ο Ζαχαρίας Αλεξάνδρου και παρέμεινε σε αυτήν τη θέση για 21 χρόνια, μέχρι το 1998, κερδίζοντας αρκετές ακόμη φορές τις εκλογές. Το 1977 είχαμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας στη χώρα, με πρωθυπουργό το γέρο Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον αποκαλούμενο από τους ψηφοφόρους του ''εθνάρχη''. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν το πολιτικό Κόμμα που ανέβαινε δυναμικά και φαινόταν ότι αργά ή γρήγορα θα κυβερνήσει τον τόπο. Στις εκλογές αυτές της ΕΟΚ του 1977, η Νέα Δημοκρατία στήριξε το ψηφοδέλτιο Αλεξάνδρου και το ΠΑΣΟΚ με την ασθμαίνουσα Ένωση Κέντρου (το παλιό ιστορικό κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου, το οποίο απορροφήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταγενέστερα από το ΠΑΣΟΚ) στήριξαν το Γιώργο Βασιλακόπουλο και φυσικά τον Τάκη Κοντούζογλου. Με το Ζαχαρία Αλεξάνδρου κατέβηκαν υποψήφιοι στο συνδυασμό του και οι Γιάννης Μαλακατές-Μάρκος Σούσης-Στέλιος Γιώσης, οι οποίοι μετά την εκλογή τους ανέλαβαν πόστα στην Ομοσπονδία. Ο Γιάννης Μαλακατές έγινε Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ, ο Μάρκος Σούσης μπήκε στην Πειθαρχική Επιτροπή των Εθνικών Ομάδων και ο Στέλιος Γιώσης μπήκε στην Επιτροπή Πρωταθλήματος και Κυπέλλου. Βλέπουμε εδώ μία φωτογραφία των Ζαχαρία Αλεξάνδρου-Μάρκου Σούση-Στέλιου Γιώση από την ''Αθλητική Ηχώ'' στις 17 Φεβρουαρίου 1978
 
 
κι εδώ βλέπουμε το Μάρκο Σούση, σε φωτογραφία του από την ''Αθλητική Ηχώ'' στις 22 Φεβρουαρίου 1975.
 
 
Το 1980 επανεξελέγη πρόεδρος στην ΕΟΚ ο Ζαχαρίας Αλεξάνδρου. Το 1983 που δημοσιεύτηκε αυτό το απόσπασμα της στήλης ''Αποδυτηριάκιας'' στο ''ΦΙΛΑΘΛΟ'', το οποίο απόκομμα είδαμε παραπάνω, ο Μάρκος Σούσης ήταν έφορος στο τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟ. Ο Στέλιος Γιώσης επισήμως δεν είχε κάποια αρμοδιότητα στην ΕΟΚ, ενώ ο Γιάννης Μαλακατές ήταν Γενικός Αρχηγός στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟ των Βαρδινογιάννηδων. Ο Μάρκος Σούσης διετέλεσε για πολλά χρόνια παράγοντας στο τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟ και μάλιστα ακόμη και τη δεκαετία του '90, στις μεγάλες μάχες Ολυμπιακού-ΠΑΟ για τους τίτλους σε Ελλάδα κι Ευρώπη, πολύ συχνά εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος του ΤΑΚ (τότε, όχι ΚΑΕ, ήταν ημιεπαγγελματικό ακόμη το μπάσκετ...) ΠΑΟ σε κληρώσεις διαιτητών για τα ματς της Α1. Ο Γιάννης Μαλακατές προερχόταν από πολύ γνωστή οικογένεια, η οποία στήριζε για δεκαετίες τον ΠΑΟ και ο ίδιος διετέλεσε παράγοντας της ομάδας όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά σε πολλά τμήματα του Συλλόγου.
 
Όταν ο ''ΦΙΛΑΘΛΟΣ'' έγραφε λοιπόν το 1983 ότι ο ''Παναθηναϊκός πάντα τό'χε δίπορτο στην ΕΟΚ, πάντα είχε τον άνθρωπό του και στις δύο παρατάξεις'', εννοούσε για παράδειγμα τις εκλογές του 1977, όπου στη μία παράταξη ήταν οι Μαλακατές-Σούσης και στην άλλη ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του και επί σειρά ετών προπονητής και παράγοντας της διοίκησης του τμήματος μπάσκετ του ΠΑΟ, Γιώργος Βασιλακόπουλος. Κι όπως μας τόνιζε η ''αντικειμενική'' και σίγουρα όχι φιλο-ολυμπιακή αυτή αθλητική εφημερίδα, 35 χρόνια πριν ίσχυε ό,τι ισχύει και σήμερα.
 
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΙΧΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ.

Σχόλια

Εικόνα ThomasK

Αυτή η ιστορία με τον έλεγχο της ΕΟΚ από τον βάζελο
παραβρόμισε. Οι Αγγελόπουλοι ας πάψουν επιτέλους
να περιορίζονται σε καταγγελίες και ανακοινώσεις που
οι θρασύτατοι βρομιάρηδες του ΔΣ της είτε τις πετάνε
στον κάλαθο των αχρήστων είτε τις χρησιμοποιούν και
για την πειθαρχική τους δίωξη. Επιπλέον αυτές αποτελούν
αφορμή λοιδορίας τους από τον αλαζόνα, ελεεινό και τρισάθλιο
Τράκη. Η ευγένεια έχει τα όριά της απέναντι στη διαρκή
προσωπική τους ταπείνωση, την ταπείνωση του Θρύλου
και την απαξίωση της τεράστιας επένδυσής τους.