Ο ΖΟΛΩΤΑΣ, Η FOLLI FOLLIE ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ



Αντιγράφουμε από εδώ.
 
Το “πάγωμα” των εν Ελλάδι περιουσιακών στοιχείων του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, αξίας έως και 22 εκατομμυρίων δολαρίων, διέταξε ελληνικό δικαστήριο, δικαιώνοντας τη βρετανική TransAsia Commodities στη δικαστική της διαμάχη με τη NewLead Holdings του Μ. Ζολώτα.
H TransAsia έχει ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα σε πολλές χώρες για την επιβολή μίας δικαστικής απόφασης αμερικανικού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε τον Μιχάλη Ζολώτα ένοχο για παραβίαση συμφωνίας, απάτη και συνωμοσία, σχετικά με μία συμφωνία παροχής άνθρακα μεταξύ της NewLead και της TransAsia η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ήδη έχει εξασφαλίσει αντίστοιχες αποφάσεις στο Παρίσι και το Μονακό, όπου ο Μ. Ζολώτας διαθέτει κατοικία.
Με την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσει η TransAsia την κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Μιχάλη Ζολώτα και της NewLead Holdings στην Ελλάδα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της TransAsia, Serge Turko, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την απόφαση αυτή. “Το ελληνικό δικαστήριο πίστεψε στο δίκιο μας σε αυτήν την υπόθεση και μας υποστήριξε πλήρως – δεν επικύρωσε απλά την αμερικανική απόφαση”, τόνισε, μιλώντας στο TradeWinds, το οποίο αναφέρει πως ο Μιχάλης Ζολώτας και η NewLead αρνούνται μέχρι τώρα να πληρώσουν τα 22 εκατ. δολάρια που έχουν επιδικαστεί ως αποζημίωση στην TransAsia.
Παράλληλα, ο κλοιός των πιστωτών σφίγγει για τον εφοπλιστή, με την Τράπεζα Πειραιώς να προγραμματίζει για τον ερχόμενο Νοέμβριο τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακινήτου του στα βόρεια προάστια, αξίας 420.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο πλειστηριασμός θα μπορέσει να προχωρήσει.
Επίσης, τον Οκτώβριο αναμένεται να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία του Μιχάλη Ζολώτα, όπως έπιπλα, χαλιά, ένα home cinema, πορσελάνινες κούκλες, πίνακες, ένα φούρνο μικροκυμάτων και μία καφετιέρα, με επισπεύδουσα την κυπριακή Silverdale Management, για οφειλές ύψους 19.000 δολαρίων.
Όμως ο Έλληνας εφοπλιστής είναι “στριμωγμένος” και στην Κύπρο, όπου αντιμετωπί­ζει μια κατηγορία στην υπόθεση της Focus και του €1 εκατ. που έδωσε σε εταιρεία του Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Ο Ζολώτας αντιμετωπίζει μόνο την κατηγορία που αφορά τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την περίοδο Ιουνίου και Δεκεμβρίου του 2013, στη Λευκωσία.
Στις αρχές του έτους το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποφάσισε ότι δεν δικαιολογείται ξεχωριστή δίκη για τον Ζολώτα, ούτε και η αφαίρεση του ονόματός του από τις λεπτομέρειες άλλων κατηγοριών εκτός από εκείνη που αντιμετωπίζει.
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο επεσήμανε ότι η υπό αναφορά κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Ζολώτας δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά και άλλους τέσσερις κατηγορούμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν και αριθμό άλλων κατηγοριών. Δεν θα ήταν, ως εκ τούτου, προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης να διαταχθεί χωριστή δίκη για τον κατηγορούμενο, εφόσον στην εν λόγω κατηγορία κατηγορείται ότι έδρασε από κοινού με τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους.

 
Eίχαμε δει και παλαιότερα το θέμα, για ένα μέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟ, που τον καιρό της ''πολυμετοχικότητας'' είχε βάλει ένα πολύ σημαντικό ποσό στα ταμεία της ΠΑΕ της αγαπημένης του ομάδος. Σφυρίζουν οι φυλακές πάνω από τα κεφάλια παλαιών παραγόντων-επενδυτών του βάζελου. Την ίδια ώρα, στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου επικρατεί ένας μικρός χαμός. Μετά την ιστορία με την έκθεση ενός hedge fund για τη βιωσιμότητα μιας εκ των πιο σταθερών, φαινομενικά, σε επίπεδο κερδοφορίας μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, της Folli Follie, με τα υποκαταστήματα σε διάφορα σημεία του πλανήτη με κοσμήματα-ρολόγια-αξεσουάρ, χθες, 3 εβδομάδες αργότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, επειδή η Folli Follie δήλωσε «αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις». Η συζήτηση για το αν αυτή η κίνηση έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, ξεφεύγει από τα πλαίσια θεματολογίας αυτού του site, αλλά το σίγουρο είναι πως οι εκπρόσωποι του fund εμφανίζονται δικαιωμένοι, ενώ το μέλλον της εταιρείας δεν είναι απλώς αβέβαιο, αλλά ίσως και να μιλάμε για ''ταφόπλακα'' στη Follie μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Με απλά λόγια, κάποιοι επενδυτές ψάξανε (προφανώς με τη συνδρομή αδρά αμειβομένων χρηματιστηριακών συμβούλων, λογιστών και δικηγόρων, σε διάφορα μέρη του πλανήτη...) και βρήκανε τα τρωτά σημεία της εταιρείας, τα ανέδειξαν και κατάφεραν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του ευρέος επενδυτικού κοινού, υπό την ανοχή (μην πούμε και τίποτε άλλο...) των εποπτικών Αρχών. Στο χώρο του Χρηματιστηρίου τέτοιες ενέργειες είναι πολύ συχνές. Αν υπάρχουν αδυναμίες πάσης φύσεως σε μία εταιρεία και κυρίως αν προς τα έξω διοχετεύονται επισήμως πλαστά στοιχεία για την κατάσταση αυτής της εταιρείας, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν κάποιοι να αποκαλύψουν την αλήθεια. Αν τώρα δούμε υπό αυτό το πρίσμα τις εξελίξεις γύρω από το γνωστό παραμύθι της ''εμπλοκής του Βαγγέλη Μαρινάκη στη μετακίνηση 2,1 -ή 3, όπως λένε κάποιοι- τόνων ηρωίνης με το Noor 1, το Μάιο του 2014'', θα πρέπει να ελέγξουμε για μία ακόμη φορά τη διασπορά στην τιμή της μετοχής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας Capital Product Partners L.P. του Βαγγέλη Μαρινάκη.
 
 
Βλέπουμε ότι η πτώση στην τιμή της μετοχής είναι ελάχιστη και άσχετη με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του εφοπλιστή προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός στις 23 Μαρτίου 2018. Αν υπήρχε βάση σε αυτές τις κατηγορίες, funds και λοιποί παρατρεχάμενοι στα Χρηματιστήρια του κόσμου θα είχαν διαλύσει την εταιρεία του Μαρινάκη, βρίσκοντας ευκαιρία να κονομήσουν. Δεν υπάρχει άνθρωπος εκεί έξω με στοιχειώδη σοβαρότητα που να εμπλέκει το Βαγγέλη Μαρινάκη σε αυτήν την υπόθεση. Μόνον όσοι τα παίρνουν από Πατέρα-Μελισσανίδη και πάνε και τζάμπα ταξιδάκια στην Ιαπωνία...

Σχόλια

Εικόνα Romain

Τζάμπα ταξιδάκια στην Ιαπωνία ...

σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δύο κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης «Νοοr1», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς, κυρία Ειρήνη Τζίβα, και ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Χριστοφορίδης ταξίδεψαν μαζί στην μακρινή Ιαπωνία για λόγους αναψυχής.

*** Τι τους συνδέει?

*** Γιατί να πήγανε μαζί?

*** Ποιός έχει πληρώσει για το ταξίδι?

Εικόνα ThomasK

Εάν πήγαν ο λόγος προφανής: Κλήθηκαν από τους...καημένους
Ιάπωνες ως οι σύγχρονοι Αστυνόμοι Σαϊνηδες για την πάταξη
της Γιακούζα. Πήγαν, είδαν, γαμήθηκαν στην...έρευνα, νίκησαν.
Ευνόητο που νύχτα πήγαν, νύχτα γύρισαν. Σε μυστική...αποστολή
ήταν. Εξάλλου οι Συριζανελ και οι...εντιμότατοι "λειτουργοί" τους
συνηθίζουν να δρουν υπό το...φως του ερέβους.
Κακώς δε αποκαλύφθηκε η...δράση τους. Τώρα μπορεί να γαμιούνται
στα ταξίδια γι' ανάλογα ζητήματα μέχρι και στο Τσιμπουκιστάν. Ας
βάλει ένα χεράκι και ο Ταρζάν.