ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ, ΑΘΑΝΑΤΟΣ



Με αφορμή το θάνατο του Κώστα Πολυχρονίου σε ηλικία 82 ετών, αναδημοσιεύουμε ένα μίνι αφιέρωμα που του είχε ετοιμάσει η αθλητική εφημερίδα ''Φίλαθλος'' στις 20 Δεκεμβρίου 1994, όταν ήταν προπονητής στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών.
 
 
Γεννήθηκε στο Πλατανιστό Ευβοίας, κοντά στην Κάρυστο, στις 21 Νοεμβρίου 1936. Μεγάλωσε στην Παιανία του νομού Αττικής, στην οποία μετακόμισε σε μικρή ηλικία με τους γονείς του. Υπήρξε φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά δεν αποφοίτησε. Πρωτοέπαιξε ποδόσφαιρο στον Παμπαιανικό, αλλά πριν κλείσει τα 17 του, τον Αύγουστο του 1953, βρέθηκε στον Ολυμπιακό. Μικρός υποστήριζε την ΑΕΚ. Έμεινε στον Θρύλο μας για 16 χρόνια, ως το 1969 και δήλωνε ''έζησα την εποχή του ηρωικού ποδοσφαίρου, του ατομικού, όχι του ομαδικού, γι'αυτό τρώγαμε και τα 7άρια''. Με δεδομένο ότι πρωτοέπαιξε σε ματς Πανελληνίου Πρωταθλήματος με τη φανέλα του Ολυμπιακού τον Οκτώβριο του 1955, δεν πιστώνεται την κατάκτηση των Πρωταθλημάτων/Κυπέλλων του 1954 και του 1955, αν και ήταν μέλος της ομάδος. Κατέκτησε 6 Πρωταθλήματα και 8 Κύπελλα με τον Ολυμπιακό, όπως βεβαίως και το Βαλκανικό Κύπελλο του 1963. Με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, είχε 8 εμφανίσεις με την εθνική Νέων, 15 με την εθνική Ενόπλων και 29 με την εθνική Ανδρών. Με το που σταμάτησε την ενεργό δράση το 1969, ανέλαβε βοηθός του Κροάτη προπονητή του Ολυμπιακού, Μπόμπεκ. Προπονητής διετέλεσε σε αρκετές επαρχιακές ομάδες, αλλά έκατσε και στον πάγκο του Ολυμπιακού το Νοέμβριο του 1993, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 1994, όταν και τον διαδέχθηκε ο Αλέφαντος. Φυσικά ως προπονητή οι περισσότεροι τον θυμούνται στην προσπάθεια της Εθνικής να περάσει στην τελική φάση για δεύτερο σερί Μουντιάλ, σε αυτό του 1998 στη Γαλλία, με την πρόκριση να χάνεται στο παιχνίδι με τη Δανία στο κατάμεστο ΟΑΚΑ τον Οκτώβριο του 1997, όπου ο Αλέκος Αλεξανδρής έχασε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ στο τέλος του παιχνιδιού κόντρα στο γίγαντα τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πέτερ Σμάιχελ.
 
 
Το (δάσκαλο) γιο του τον βάφτισε το Σεπτέμβριο του 1964 ο μεγάλος παράγοντας του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, λίγο πριν ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού από το τότε Δ.Σ. της διοίκησης Ανδριανόπουλου, ενώ έχει και μία κόρη χημικό. Υπήρξε συνταξιούχος της ΔΕΗ (όπως πολλοί ακόμη παίκτες), αντιδήμαρχος στην Παιανία και νομαρχιακός σύμβουλος Αττικής, ενώ πολιτικά ήταν κοντά στη Νέα Δημοκρατία, εξ ου και η παρουσία του πρώην αρχηγού του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, στην κηδεία του.
 
 
Υπήρξε πολύ αγαπητός από το σύνολο του ποδοσφαιρικού κόσμου της χώρας μας, όπως φάνηκε από τα στεφάνια που έστειλαν στην κηδεία του, πέρα από τους παράγοντες του Ολυμπιακού (ΠΑΕ-ΚΑΕ-Σωκράτης Κόκκαλης) οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ και του ΠΑΟ, αλλά και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Παρόντες στην τελετή ήταν οι Δομάζος-Αντωνιάδης, αλλά και ο Κώστας Νεστορίδης.
 
 
Η μεγαλύτερη στιγμή του στον Ολυμπιακό υπήρξε το φιλικό με τη Σάντος του Πελέ, τον Ιούλιο του 1961 στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το οποίο φιλικό μπήκε στον ύμνο μας. Εκεί ''έσβησε'' το μεγάλο Βραζιλιάνο άσο, με το ''ΦΩΣ'' να τονίζει τα παρακάτω στην κριτική του για το παιχνίδι.
 
 
Όταν ο Πελέ γράφτηκε μέλος στον Ολυμπιακό, οι 2 τους ξανάσμιξαν.
 
 
Καλό ταξίδι Κώστα Πολυχρονίου...