ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ, ''ΣΑΒΒΙΔΗΣ'' ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ



Δύο ωραία άρθρα διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες. Το πρώτο είναι σημερινό κι αφορά το Δημήτρη Μελισσανίδη.
 
Τελικά όχι μόνο απέτυχε η προσπάθεια του Δημήτρη Μελισσανίδη να αποκτήσει ξανά τον πλήρη έλεγχο της Aegean Marine Petroleum μέσα από μια συμφωνία εξαγοράς της HEC (της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων συμφερόντων Μελισσανίδη) από την Aegean με αντάλλαγμα μετοχές στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία, αλλά και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η απόπειρα για αυτό το colpo grosso για την επιστροφή του Μελισσανίδη στην αμερικανική εταιρεία λιγότερο από δύο χρόνια από την αναγγελία της αποχώρησής του (με όρους πολύ συμφέροντες για τον ίδιο) ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά «ακτιβιστών μετόχων» που δεν θέλουν να βλέπουν τους μεγαλομετόχους των εταιρειών να απορροφούν πόρους και κεφάλαιά τους σε βάρος της μετοχής και όσων έχουν επενδύσει σε αυτό.
Η κινητοποίηση αυτή σε συνδυασμό με προσφυγή σε αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη οδήγησε στην ακύρωση της συμφωνίας με τη HEC αλλά και σε σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας, εφόσον πλέον οι συγκεκριμένοι μέτοχοι κατέχουν κρίσιμες θέσεις, ενώ η πλευρά που είναι φίλα προσκείμενη στον Δημήτρη Μελισσανίδη έχει χάσει πια τον έλεγχο.
Αποτέλεσμα αυτής της ανατροπής και η διενέργεια εσωτερικού ελέγχου που απέδειξε ότι κοντά 200 εκατομμύρια εισπρακτέα δολάρια απλώς δεν υπήρχαν καθώς αναλογούσαν σε συναλλαγές που δεν είχαν γίνει. Η σχετική ανακοίνωση από την ίδια την εταιρεία, που ενημέρωνε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες δικαστικές αρχές και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οδήγησε σε απότομη πτώση της τιμής της μετοχής.
Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις αυτές ενεργοποίησαν και δικηγορικά γραφεία ειδικευμένα σε ομαδικές αγωγές κατά εταιρειών που εξαπατούν το επενδυτικό κοινό ή καταχρώνται της εμπιστοσύνης του.
Στην Αμερική, εάν επιλογές της διοίκησης απαξιώσουν την εταιρεία ή τη μετοχή της, είναι πολύ διαδεδομένο το φαινόμενο οι μέτοχοι να προχωρούν σε αγωγές διεκδικώντας αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη.
Αυτό ακριβώς σημαίνει και τώρα με την Aegean Marine Petroleum. Πριν από δύο μέρες το δικηγορικό γραφείο Klein στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε σχετική πρόθεση και δημοσιοποίησε πρόσκληση για σχετική αγωγή.
Είναι προφανές ότι τέτοιες αγωγές όχι μόνο θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στην Aegean αλλά και θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο ενδελεχή διερεύνηση των πρακτικών της προηγούμενης διοίκησης, των διαφόρων παράτυπων συναλλαγών της και συνολικά των πρακτικών που επικρατούσαν όσο ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε τον ουσιαστικό έλεγχο της εταιρείας, πρακτικών που όλα δείχνουν ότι δεν ήταν ακριβώς «χρηστές». Γιατί για να αποδειχτεί η εξαπάτηση των επενδυτών χρειάζεται να γίνει ενδελεχής διερεύνηση και να κατατεθούν στο δικαστήριο όλοι οι «σκελετοί στο ντουλάπι». Και φαίνεται πώς για την Aegean Marine Petroleum Network αυτοί ήταν κάμποσοι…
 
Να προσθέσουμε εδώ πως χθες η τιμή της μετοχής της Aegean στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έκλεισε στα 0,93 δολάρια,
 
 
ενώ σήμερα συνεχίζει να έχει απώλειες, τώρα που γράφεται το άρθρο βρίσκεται στα 0,88 δολάρια, 6,16% κάτω. Μιλάμε για μετοχή που η τιμή της στις αρχές του 2018 ήταν πάνω από 4 δολάρια και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 2,8 δολάρια...
 
 
Το δεύτερο άρθρο αφορά τον Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς ''Σαββίδη'' και προέρχεται από την ''Καθημερινή'' της Κύπρου.
 
Όπως και τον Σεπτέμβριο του 1999 που η Αρχιεπισκοπή αποφάσιζε να αποσυρθεί από τα τηλεοπτικά τεκταινόμενα με την παραχώρηση της διοίκησης και διαχείρισης του τότε «ΛΟΓΟΥ» στο Mega Channel, έτσι και στην παρούσα φάση η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ να αποτραβηχτεί από τα τηλεοπτικά πράγματα προκαλεί δονήσεις που είναι αισθητές εκτός τηλεοπτικού πεδίου. Πέρα από τη πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων που το τηλεοπτικό κανάλι της Εκκλησίας είχε καταστεί βαρίδι στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου αποτελεί, ουσιαστικά, το κύκνειο άσμα στις όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν από το 1992 και εντεύθεν, η Εκκλησία να έχει τη δική της φωνή στο εθνικό θέμα.
Η απόφαση να τερματιστεί η παρούσα κατάσταση στον Αρχάγγελο δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, και υπό άλλες περιστάσεις η όποια αίσθηση προκαλείτο θα περιοριζόταν εντός του πλαισίου μιας επιχειρηματικής πράξης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τηλεόρασης. Αυτό που προσδίδει μια διαφορετική χροιά στο όλο ζήτημα είναι τα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι επιλογές του Αρχιεπισκόπου αλλά και το παρασκήνιο που αγγίζει το ευαίσθητο θέμα των λεπτών ισορροπιών εντός της Εκκλησίας αλλά και γενικότερα ζητήματα πολιτικής υφής. Παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον ρόλο και τις επιδιώξεις του ρωσικού στοιχείου στην Κύπρο.
Στο πνεύμα αυτό η απόρριψη του ομογενή Ιβάν Σαββίδη (ενός εκ των μνηστήρων του εκκλησιαστικού καναλιού), με ισχυρά ερείσματα στη Μόσχα, προκάλεσε την ίδια αν όχι μεγαλύτερη αίσθηση με την παραχώρηση του εκκλησιαστικού καναλιού στον Σωκράτη Χάσικο. Εξέλιξη που διέψευσε τις έντονες πληροφορίες που υπήρχαν μετά και την κάθοδο Σαββίδη στην Κύπρο και την παρουσία του στη τελετή διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πληροφορίες που πιθανόν να αγνοούσαν ότι οι διαθέσεις του Προκαθημένου απέναντι στο ρωσικό στοιχείο από την άνοιξη είχαν εισέλθει στον χειμώνα.
Η απο-ρωσοποίηση
Ο αποκλεισμός Ιβάν Σαββίδη από το εκκλησιαστικό παρασκήνιο αποδίδεται ξεκάθαρα στην αλλαγή πλεύσης του Αρχιεπισκόπου απέναντι στο ρωσικό στοιχείο εντός και εκτός Κύπρου. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας υποστηρίζεται εντόνως πως έχει αφήσει πίσω την εποχή μετά την κρίση του 2013, επενδύοντας πολλά στην οικονομική στήριξη της Κύπρου από τον ρωσικό παράγοντα. Το τελευταίο διάστημα οι επενδυτικές ανησυχίες με ρωσικό χρώμα του Αρχιεπισκόπου όχι μόνο έχουν εξαφανισθεί αλλά επιχειρείται ο περιορισμός της ρωσικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται και εντός της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι κινήσεις που έχουν γίνει, φαίνεται προκαλούν ανησυχία, μιας και όπως πιστεύεται πίσω από αυτές εντοπίζεται προσπάθεια της ρωσικής εκκλησίας να «πατήσει», όπως λέγεται, πόδι στα της Εκκλησίας της Κύπρου, όταν θα ανοίξει θέμα διαδοχής του ιδίου. Ιεράρχης έλεγε στην «Κ» πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ρωσία θα έχει αυξημένη επιρροή. Στο πνεύμα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος κινήθηκε προς την πλευρά του Σωκράτη Χάσικου, θεωρώντας πως ο Ιβάν Σαββίδης, ένεκα και των γνωστών φιλικών σχέσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα είχε ένα δυνατό εργαλείο επικοινωνίας στα χέρια του που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει αναλόγως χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από πλευράς Εκκλησίας.
Για πρώτη φορά μετά την εκλογή Αρχιεπισκόπου το 2006εντός της Ιεράς Συνόδου φαίνεται να επικρατεί κλίμα ανησυχίας για ανατροπή των ισορροπιών μετά και την αύξηση των μητροπολιτικών περιφερειών.
Οι ιερές ισορροπίες
Τα όσα φαίνεται να διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο με την επιλογή του νέου διαχειριστή του εκκλησιαστικού καναλιού φαίνεται να σχετίζονται και με ευρύτερα εκκλησιαστικά ζητήματα που αγγίζουν τις σχέσεις αλλά και τον ρόλο της Εκκλησίας Κύπρου μέσα στην Ορθοδοξία. Εκκλησιαστικές πηγές με βαθιά γνώση των όσων τεκταίνονται εντός της Εκκλησίας, μας περιέγραφαν μια εικόνα που εν πολλοίς παρομοιάζεται με αυτή που επικρατούσε τέλη της δεκαετίας του 1990, πρώτο μισό του 2000 με την πόλεμο εντός της Ιεραρχίας σε σχέση πάντα με τις έντονες ανησυχίες που εκφραζόντουσαν για «άλωση» της Εκκλησίας της Κύπρου από το Βατοπέδι.
Στην προκειμένη περίπτωση, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, το «αντίπαλο» δέος φαίνεται είναι η Εκκλησία της Ρωσίας, οι επιδιώξεις της Μόσχας σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και ο έλεγχος και του Βατοπεδίου από το Πατριαρχείο Μόσχας. Με βάση την πληροφόρηση που έχουμε στη διάθεσή μας στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και σε ένα μέρος της Ιεράς Συνόδου δεν περνά απαρατήρητη η πλούσια όπως, χαρακτηρίζεται, δράση και παρουσία που αναπτύσσει η Εκκλησία της Ρωσίας στα εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου.
Η διαδοχή
Η όλη κατάσταση περιπλέκεται αν ληφθεί υπόψη ότι για πρώτη φορά μετά την εκλογή Αρχιεπισκόπου το 2006, και την διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου στη συνέχεια, φαίνεται να διαταράσσονται λεπτές ισορροπίες εντός της Ιεραρχίας που σχετίζονται με ζητήματα διαδοχής, όταν αυτά ανοίξουν. Στην Αρχιεπισκοπή πρώτα και κύρια, όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές της «Κ», δεν βλέπουν με καλό μάτι τις σχέσεις της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής με το ρωσικό εκκλησιαστικό στοιχείο. Εντός των Ιεραρχών η άποψη που επικρατεί αποτυπώνεται σε μια παράγραφο όσων μας περιέγραψε Ιεράρχης.
«Η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής με τα κτίρια και τον ναό που έχει ανεγερθεί εκεί θυμίζει Κρεμλίνο, ο δε Μητροπολίτης Ησαΐας εμφανίζεται ως πρεσβευτής της Ρωσικής Εκκλησίας στη Κύπρο». Το κλίμα που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί παραπέμπει ξεκάθαρα σε προετοιμασία του κατάλληλου εδάφους όταν θα ανοίξουν ζητήματα διαδοχής στη κορυφή της Εκκλησίας. Μέλη της Ιεράς Συνόδου πιστεύουν πως ο Ταμασού Ησαΐας συμπεριφέρεται ήδη ως δελφίνος κάτι που προκαλεί ανησυχία στο αρχιεπισκοπικό κομμάτι της Ιεράς Συνόδου αλλά και σε μερίδα άλλων ιεραρχών που ενώ δεν είναι αντίθετοι στη διατήρηση σχέσεων με άλλες Εκκλησίες φαίνεται να διαφωνούν με την έντονη παρουσία του ρωσικού στοιχείου στα της Εκκλησίας της Κύπρου.
 
Το Μελισσανίδη τον κυνηγούν στις ΗΠΑ, το ''Σαββίδη'' τον διώχνουν από την Κύπρο, αλλά εδώ στην Ελλάδα εμφανίζονται ως ''εξυγιαντές'' και ''καθαροί'' επιχειρηματίες, ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ποιοι τους εμφανίζουν έτσι; Τα διάφορα ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται είτε μέσω χορηγιών του ΟΠΑΠ, είτε με ρούβλια. Αντίθετα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ και δη αυτά της ''εξυγίανσης'', είναι ο ''βρόμικος μαφιόζος''. Ο Μαρινάκης έχει εισηγμένη εταιρεία στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, για την οποία ΠΟΤΕ δεν ακούστηκε εμπλοκή της σε σκάνδαλο, ούτε μάθαμε ότι διεξήχθη έρευνα των ανακριτικών Αρχών των ΗΠΑ γι'αυτήν. Η τιμή της μετοχής αυτής της εταιρείας δεν εμφανίζει ακραία σκαμπανεβάσματα, έχει σταθερή πορεία. Επίσης, ο Μαρινάκης αποφάσισε να αγοράσει την ιστορική αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Νότιγχαμ Φόρεστ. Μέσα από μία διαδικασία ελέγχου των κεφαλαίων του, η οποία κράτησε αρκετούς μήνες, τελικά του επετράπη να ολοκληρώσει το deal, από τις πολύ αυστηρές εποπτικές Αρχές της χώρας. Μιλάμε τώρα για τους Άγγλους που ξεψαχνίζουν το Ρομάν Αμπράμοβιτς της Τσέλσι, ζητώντας του να αποδείξει την προέλευση των κεφαλαίων του, αλλιώς δεν του ανανεώνουν τη βίζα. Δεν θα ξεσκόνιζαν ο,τιδήποτε αφορούσε το Μαρινάκη;
 
Πώς γίνεται η παγκόσμια κοινότητα της ναυτιλίας, οι εποπτικές Αρχές στην αμερικανική Κεφαλαιαγορά και στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με λίγα λόγια οι πιο αυστηροί έλεγχοι σε όλο τον πλανήτη να βγάζουν ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ το Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά εδώ στην Ελλάδα κυβέρνηση και ΑΡΔ να τον αντιμετωπίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ ως εκπρόσωπο της...Μαφίας; Πώς γίνεται ο Μελισσανίδης με το ''Σαββίδη'' να θεωρούνται ΑΠΟΒΛΗΤΟΙ από την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, αλλά εδώ στη χώρα μας η κυβέρνηση και οι ΑΡΔ να τους θεωρούν σημαιοφόρους της ''κάθαρσης'' και της ''εξυγίανσης'' στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον Τσίπρα και τον Κοντονή να συνεργάζονται ανοιχτά μαζί τους; Όλα γίνονται αν έχεις την κατάλληλη επικοινωνιακή προβολή. Δεν μετράει καθόλου το τι είσαι σε αυτήν τη χώρα, αλλά το πώς πλασάρεσαι, το ''φαίνεσθαι'', το επιφανειακό. Αν έχεις δίπλα σου τους κατάλληλους ΑΡΔ κι επικοινωνιολόγους, θα κάνουν το ''άσπρο-μαύρο'' στα μάτια της κοινής γνώμης...

Σχόλια

Εικόνα thita

φίλε είσαι τεράστιος, τέτοια άρθρα κάνουν το ρατμ ΜΟΝΑΔΙΚΟ, η απάντηση στην προπαγάνδα, στα καλύτερά της

το κορυφαίο είναι άλλο: στα ΑΡΔοσάιτς διαβάζουμε σχόλια αεκτζήδων ότι "ναι αλλά ο μελισσανίδης έχει πουλήσει τις μετοχές αυτής της εταιρείας, άρα δεν έχει πρόβλημα"

ξεπερνάμε ότι με το που θα τον συνδέσουν, είτε με μάρτυρες, είτε με στοιχεία όπως e-mails, με την διοίκηση της εταιρείας (ότι ήταν μπροστινοί του), θα τον τρέξουν αλύπητα και προσωπικά/ατομικά

οι αεκτζήδες πάντως εννοούν ότι έκανε μεν την πουστιά, αλλά αφού πρόλαβε και πούλησε πριν τον βρουν, όλα ΟΚ, δεν θα έχει πρόβλημα ο νιάου, άρα ούτε η αεκ

δηλαδή δεν έχει σημασία η πουστιά, σημασία έχει να μην σε πιάσουν

σας θυμίζει τίποτα? 250 μύρια φέσωσε η αεξάρα το δημόσιο... κι αφού είχε μπει ΔΥΟ φορές σε χαριστικές ρυθμίσεις (ειδικά η πρώτη φορά, με το άρθρο 44, που ο δικηγόρος του δημοσίου έμπλεξε στην κίνηση, είναι απίστευτη ιστορία), αλλά είπαμε, δεν έχει σημασία η πουστιά, σημασία έχει ότι η αεξάρα πήγε τρίτη εθνική και καθάρισε

τελικά είναι πράγματι αλλιώς να είσαι αεκ

Εικόνα Φαιδων

Σαββα, είναι καμμία δεκαριά δικηγορικές εταιρίες, σε διάφορες πολιτείες που έχουν υμνήσει την εταιρία του γατουλη. Μιλάμε για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια.

Εικόνα Harry red logic

Σάββα είσαι άδικος!
Ακούγεται ότι Ο Πατριάρχης θα τους βραβεύσει για την εντιμότητα τους για την προσφορά τους στην πατρίδα!Θα τους ανακηρύξει Άγιους! με πολλά φλάμπουρα και λιβάνια!
Ακόμη ακούγεται ότι τον Αρχιψεύτη χωρίς τσίπα(αυτόν που κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ)
θα τον βραβεύσει το ΝΑΤΟ!
Άραγε το γνωρίζει ο λαός που κάποτε φώναζε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο!
Δοξάστε ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Υ.Γ άσχετο αλλά έχω απορία : εγώ που είμαι από την Δράμα τι είμαι? Νότιος Μακεδόνας? και πως θα συνεννοούμαι με τους συμπατριώτες μας τους Βορειομακεδόνες που μιλάνε σλάβικα?

Εικόνα CEN-TAURUS

Ρώτα τους πολύ γέρους να σου πουν τί τράβηξε η Μακεδονία μας από τους βουλγάρους μέχρι και το β΄παγκόσμιο. Χειρότεροι κι απ΄τους γερμανούς, ίσως και τους τούρκους! Πολιορκητικός κριος των σλάβων, για κάθοδο στη μεσόγειο ήταν διαχρονικά. Από κοντά να τους αβαντάρει κι ένα ελληνικό κόμμα δυστυχώς.
Ό,τι δεν κατάφεραν τότε, το επιχειρούν τώρα με τον ιβάνη τον κλόουν και εμπροσθοφυλακή τους παοκτζήδες, που τον προσκυνούν χέρια- πόδια και μαζί τους ένα συνοθύλλευμα πολιτικών, που προσπαθούν να αρπάξουν μετρητά, ψήφους και προβολή από τα ΜΜΕ που ελέγχει. Σηκώθηκαν και βουλγάρικες σημαίες αρκετές φορές τώρα τελευταία... Βρωμάει πολύ το πράμα... Όλοι όσοι έχουμε μακρινούς συγγενείς στους εθελοντές του μακεδονικού αγώνα, παρατηρούμε τις εμμετικές αυτές εικόνες με σκεπτικισμό και απογοήτευση. Από τα βουνά της Κρήτης, νεκροί στους βάλτους και τις βουνοκορφές της μακεδονικής γης, για να μπορεί ο τουρσουνίδης και ο κάθε άλλος γελοίος να σηκώνει βουλγάρικη σημαία στο λευκό πύργο. Κατάντια. Αυτά να παλέψεις αδερφέ στα ιερά χώματα που πατάς. Για να μην είσαι στο εγγύς μέλλον κάτοικος ενός νέου Κοσσόβου.

Εικόνα ThomasK

@Υ.Γ.
Είσαι Νότιος Μακεδόνας μέχρις η αλύτρωτη Νότια Μακεδονία να
απελευθερωθεί και να προσαρτηθεί στη μητέρα πατρίδα, τη Βόρεια.
Μα μάθεις τη Μακεδονική. Αν δεν το κάνεις σημαίνει οτι είσαι γόνος
Ελλήνων κατακτητών και για ν' αποφύγεις το λεπίδι μάζευέ τα σιγά
σιγά. Και πέρα από τον Πηνειό, από Λαμία και πιο νότια, διότι ο Κοτζιάς
θα λύσει, είπε, και το Αλβανικό. Ο Καμμένος θα διαφωνήσει και σ' αυτό,
αλλά θα παραμείνει στην Κυβέρνηση. Καρέκλα 'Ολα, που λέει και ο Αρκάς :)