ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΤΟΥ NOOR 1



Στην γνωστή ιστορία του Noor1, είχαμε μείνει εδώ.
 
Η καθυστέρηση στην έναρξη των ανακρίσεων για μια τόσο σοβαρή υπόθεση δεν οφείλεται σε κωλυσιεργία της κ. Αλεξακίδου, αλλά στο γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι έχουν υποβάλει αιτήσεις προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά (που πρέπει να συνεδριάσει για να αποφανθεί σχετικά) ζητώντας την ακυρότητα όλης της προδικασίας!
Σύμφωνα με τη νομική άπoψη της πλευράς Μαρινάκη, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα δεν είχε καν δικαίωμα να διενεργήσει έρευνα για τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης του «Noor 1», αλλά και ούτε –αξιολογώντας στη συνέχεια τα στοιχεία τα οποία συνέλεξε– να ασκήσει την ποινική δίωξη που άσκησε.
Ο Ευάγγ. Μαρινάκης, επιδιώκοντας να κηρυχθεί άκυρη η ποινική δίωξη (επικαλείται σχετικά άρθρα του ΚΠΔ και νομολογία) που τον εμπλέκει στην πιο μεγάλη και ζοφερή υπόθεση ναρκωτικών η οποία αποκαλύφτηκε ποτέ στην χώρα μας, αποδίδοντάς του πράξεις που έχουν και τεράστια ηθική απαξία, διατυπώνει προς το δικαστικό συμβούλιο μια σειρά από αντιρρήσεις σχετικά με τη νομιμότητα των εισαγγελικών ενεργειών.
Υποστηρίζει ότι η κ. Τζίβα άλλα αδικήματα έπρεπε να ψάξει –με βάση την παραγγελία που της είχε αποσταλεί– και άλλα διερεύνησε, ενώ τη μέμφεται αποδίδοντάς της σκοπιμότητα για την επιλογή της να μην ανοίξει τα χαρτιά της συμπεριλαμβάνοντας αναλυτικό «κατηγορητήριο» στην κλήτευση που του είχε αποστείλει καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος.
Σύμφωνα με την αίτησή του (ένδικο μέσο του οποίου κάνει χρήση), η κλήτευσή του για παροχή εξηγήσεων ήταν αόριστη με αποτέλεσμα να υπονομευθεί το υπερασπιστικό του δικαίωμα για παροχή των απαραίτητων εξηγήσεων.
Επικαλείται ότι οι παραγγελίες που είχαν αποσταλεί στην εισαγγελέα αφορούσαν τη διερεύνηση των αδικημάτων της λαθρεμπορίας καυσίμων, φοροδιαφυγής, εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, (είχε συσχετιστεί στη δικογραφία και παραγγελία της εισαγγελέως Αρείου Πάγου προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση του χρηματικού ποσού των 622.000 ευρώ σε μετρητά που αποπειράθηκε να εισαγάγει ο έτερος κατηγορούμενος Νικόλαος Συντιχάκης κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 23-9-2014 από το Ντουμπάι ). Δεν αφορούσαν δηλαδή παραβάσεις του ν. 4139/2013 περί ναρκωτικών, οπότε δεν διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση για το εν λόγω αδίκημα και άρα θα έπρεπε η εισαγγελέας να μην προχωρήσει στην άσκηση διώξεων για ναρκωτικά.
Επικαλείται ακόμα ότι:
· Η εισαγγελική λειτουργός δεν νομιμοποιούνταν να διεξάγει προκαταρκτική εξέταση για το συγκεκριμένο αδίκημα αφού εκκρεμεί και διεξάγεται κύρια ανάκριση από την ανακρίτρια του Γ΄ τμήματος Πλημμελειοδικών Πειραιά.
· Η κλήτευσή του προς παροχή εξηγήσεων ήταν άκυρη καθώς δεν προσδιορίζονταν τα αδικήματα για τα οποία καλούνταν σε ανωμοτί εξηγήσεις, άρα ήταν άκυρες και οι εξηγήσεις που έδωσε.
«Η κλήση οιουδήποτε προσώπου προς παροχή εξηγήσεων –αναφέρει στην αίτησή του– προϋποθέτει ότι του αποδίδεται η «τέλεση αξιόποινης πράξης». Επομένως, ο διενεργών την προκαταρκτική εξέταση οφείλει να ενημερώσει τον καλούμενο γι’ αυτήν, προσδιορίζοντας τα στοιχεία της. Από τις αιτιολογικές σκέψεις της Οδηγίας 2012/13/ΕΕ, αλλά και τις ρητές διατάξεις της καθίσταται σαφές ότι η υποχρέωση ενημέρωσης του καλούμενου υπό την ιδιότητα του υπόπτου, ως θεμελιώδες δικαίωμα με υπέρτερη θεμελίωση στο ενωσιακό δίκαιο αναφέρεται, τόσο στα πραγματικά περιστατικά που ερευνώνται όσο και στον ενδεχόμενο νομικό χαρακτηρισμό τους… Είναι σαφές και αποδεδειγμένο ότι φαλκιδεύτηκαν, και μάλιστα με τρόπο που απογοητεύει, τα υπερασπιστικά μου δικαιώματα. Συνέπεια αυτών ήταν να καταστούν άκυρες και η περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης και η ασκηθείσα ποινική δίωξη».
 
Χθες στη ''ΔΙΚΗ'' ακούσαμε τη νέα εξέλιξη στην υπόθεση.
 
Η ανακρίτρια διαφθοράς Ευαγγελία Αλεξακίδου που ανέλαβε την υπόθεση της ποινικής δίωξης στην παράλληλη έρευνα για το Noor One, μετατέθηκε από τον Πειραιά στην Αθήνα, χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε ανακριτική ενέργεια, καθώς εκκρεμεί αίτημα ακυρότητας της διαδικασίας.
Η "ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ" αποκάλυψε ότι το αίτημα αυτό θα κριθεί εντός του Σεπτεμβρίου από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά υπό την προεδρία του Γιάννη Μαλλούχου.
Η κ. Αλεξακίδου αντικαθίσταται μετά τη μετάθεσή της, παρότι προήχθη σε ανακρίτρια διαφθοράς Πειραιά μόλις τον Ιούλιο του 2017.
Η αντεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Τζίβα που άσκησε την ποινική δίωξη για το ναρκοπλοίο, δεν μετατέθηκε στην Καλαμάτα όπως είχε αποφασιστεί, αλλά θα ασκεί καθήκοντα στην Αθήνα.
 
O Iωάννης Μαλούχος ως πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά πριν από 3 μήνες απέρριψε το αίτημα της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβας για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μάλιστα γι'αυτόν το λόγο τον στοχοποιούσε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος μέσω του zougla.gr. Τώρα θα κληθεί και πάλι ως πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά να αποφανθεί σχετικά με το αν η ποινική δίωξη της Τζίβας κατά Μαρινάκη είνσι άκυρη. Με δεδομένο το ότι εκ της θέσεώς τους όλοι οι Ανακριτές Διαφθοράς είναι ελεγχόμενοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εν προκειμένω από τον Σταύρο Κοντονή, η ''απέναντι'' του Μαρινάκη πλευρά φαίνεται να πετάει ''λευκή πετσέτα'' με αυτήν τη μετάθεση της Αλεξακίδου. Θυμίζουμε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, στην απόφασή του να μην απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα στο Βαγγέλη Μαρινάκη, ανέφερε πως ''δεν υπάρχουν ούτε οι αποχρώσες ενδείξεις ενοχής εις βάρος του''. Ελπίζουμε αυτό να μην πτοήσει τη λεβέντισσα εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα, ώστε να κόψει τα ταξίδια της στο εξωτερικό, για τα οποία ενημερωνόμαστε μέσω του δημοσίου προφίλ της στο facebook. Μπορεί να έτρεχε μεσάνυχτα στο κελί του Γιαννουσάκη στις φυλακές Αυλώνα, για να του πει ''κάνε το μικρό κλικ εσύ, να τον τελειώσουμε εμείς το Μαρινάκη'', αλλά δυστυχώς γι'αυτήν δεν ''δένεται'' ο Μαρινάκης. Μπορεί να έλαβε εντολή να ψάξει για λαθρεμπόριο καυσίμων το Μαρινάκη κι αυτή παρατύπως να ασχολήθηκε με τα ναρκωτικά, επειδή ''είναι δύσκολο να μπει φυλακή για λαθρεμπόριο καυσίμων, λόγω έλλειψης δημόσιας κατακραυγής, σε αντίθεση με την υπόθεση του Noor1'', αλλά είπαμε, δεν τρέχει κάτι. Τα ταξιδάκια μόνο μην κόψει...

Σχόλια

Εικόνα ThomasK

Η πλήρης κατάρρευση και αυτής της σκευωρίας ήταν και παραμένει
ζήτημα χρόνου. Θα μείνει η τόσο δηλητηριασμένη σκόνη, αλλά τι να
κάνουμε; Μακάρι κάποιοι να πληρώσουν ακριβά για τη λάσπη και το
μίσος που σκόρπισαν.

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Έτσι εξηγείται και η επίσκεψη του Βαγγέλα στα γραφεία της λίγκας.Ήταν τα προέορτια ή αν θέλετε τα προκαταρκτικά προ του σεξ που θα τους ασκήσει φέτος.

Εικόνα apostolos gaganis

Να αισιοδοξώ λοιπόν εφέτος για σωστή διαιτησία και εφαρμογή δίκαιων δικαστικών αποφάσεων; Ή όχι; Μήπως το καλάθι μας πρέπει να΄ναι μικρό, πριν δούμε πρώτα; Μιλάω για το ερχόμενο πρωτάθλημα ( επί τωρινής κυβέρνησης ).

Εικόνα ThomasK

Να δούμε πρώτα, Απόστολε.

Εικόνα ThomasK

:)