''ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΚΑΡΑΦΛΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ ΘΑ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΕΩΡΓΑΤΟ''



Σαν σήμερα, 11 Αυγούστου 1999, ο Γρηγόρης Γεωργάτος πωλείται στην Ίντερ. Ας δούμε το ιστορικό της μεταγραφής, μέσα από την εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' αρχικά.
 
Τσάμπα, δηλαδή, του το 'χαν κολλήσει το παρατσούκλι τόσον καιρό; Ρομπέρτο Κάρλος τον ανέβαζαν, Ρομπέρτο Κάρλος τον κατέβαζαν συμπαίκτες, αντίπαλοι, Τύπος και κόσμος τον Γρηγόρη Γεωργάτο.
Κυρίως, για το... γυμνό κρανίο του και κατά δεύτερο λόγο επειδή και το ποδοσφαιρικό του στιλ ταίριαζε μ' αυτό του διάσημου Bραζιλιάνου. Κι αυτός φρόντισε μ' ένα colpo grosso (επιτρέψτε μας τα ιταλικά, αφού αυτά θα μιλάει εφ' εξής) ν' αφήσει τους πάντες άφωνους, αφού θα είναι ο νέος αριστερός μπακ χαφ της περίφημης Ιντερ!
«Πραγματοποιήθηκε χθες, 11 Αυγούστου, η μετεγγραφή του ποδοσφαιριστή Γρηγόρη Γεωργάτου στην Ιντερ του Μιλάνου», ήταν το ξεκίνημα της επίσημης ανακοίνωσης του Ολυμπιακού. Και, όπως επισημαίνεται και λίγο πιο κάτω στο ίδιο χαρτί και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, «γεγονός, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μετεγγραφή που πραγματοποιήθηκε ποτέ από ελληνικό σύλλογο στο εξωτερικό».
Η Ιντερ και το «Τζουζέπε Μεάτσα», λοιπόν, θα είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του 27χρονου Αχαιού. Το ύψος της μετεγγραφής, που έμεινε τόσον καιρό μυστική και ολοκληρώθηκε χθες το πρωί στη συνάντηση των Γιώργου Λούβαρη και Πέτρου Κόκκαλη με το γενικό διευθυντή της Ιντερ Γκαμπριέλε Οριάλι, έφτασε τα 4, 1 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα 2, 5 δισεκατομμύρια δραχμές συν τα έσοδα από ένα φιλικό παιχνίδι που θα γίνει στο ΟΑΚΑ μεταξύ «ερυθρολεύκων» και Ιντερ θα τα πάρει ο Ολυμπιακός, ενώ ο Γεωργάτος θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο αντί 1, 6 δισεκατομμυρίων δραχμών (σχεδόν 400 εκατομμύρια ετησίως).
«ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ»
«Είμαι ευτυχισμένος, είναι ένα όνειρο ζωής για κάθε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα όπως της Ιταλίας και μάλιστα σε μια τόσο μεγάλη ομάδα», δήλωσε ο διεθνής μέσος στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Sportnews». «Είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου. Θα είμαι κοντά στον Ολυμπιακό, ο οποίος μπορεί ν' αποτελεί τώρα παρελθόν για μένα, αλλά θα τον αγαπώ πάντα, αφού απ' αυτήν την ομάδα αναδείχτηκα. Το μόνο που σκέφτομαι, τώρα, είναι να παίξω καλά στην Ιντερ».
Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής, που «πετάει» σήμερα για το Μιλάνο, τόνισε ακόμη: «Δεν περίμενα να γίνει φέτος η μετεγγραφή. Αφού είχα ανανεώσει το συμβόλαιό μου με τον Ολυμπιακό και είχα πει στον κ. Κόκκαλη ότι θα παίξω άλλη μια χρονιά καλά ώστε να φύγω του χρόνου. Τελικά έγινε νωρίτερα. Ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Προσπαθώ να βάλω τον εαυτό μου όσο μπορώ σ' αυτήν την ομάδα. Σίγουρα θα είναι λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά θα προσπαθήσω να τα καταφέρω».
Οπως ήταν αναμενόμενο, η διοίκηση του Ολυμπιακού μετά την ολοκλήρωση και ανακοίνωση της μετακίνησης του Γεωργάτου στην Ιντερ έδωσε τη δική της διάσταση. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει (εκτός όσων αναφέραμε στην αρχή και) ότι «η ΠΑΕ Ολυμπιακός θεωρεί ότι η συμφωνία, και οι όροι που την ακολουθούν, με μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ιταλίας αποδεικνύει περίτρανα την ξεχωριστή πλέον παρουσία του συλλόγου μας στο "κλαμπ" των ισχυρών ομάδων της Ευρώπης... Θεωρούμε ότι με τη συμφωνία αφ' ενός διαμορφώνονται υψηλά δεδομένα επικοινωνίας και συνεργασιών του συλλόγου στο ευρωπαϊκό στερέωμα, αφ' ετέρου χαράσσονται νέοι δρόμοι για τη διαμόρφωση μιας άλλης πραγματικότητας στην αξιολόγηση των Eλλήνων ποδοσφαιριστών στις διεθνείς αγορές. Η παραχώρηση του Γρηγόρη Γεωργάτου αποφασίστηκε, φυσικά, με τη σύμφωνη γνώμη της τεχνικής ηγεσίας και με γνώμονα πρώτα απ' όλα τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας μας. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ευχαριστεί τον Γρηγόρη Γεωργάτο για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε μέχρι σήμερα και του εύχεται καλή επιτυχία».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Με διαφορετικά συναισθήματα, πάντως, δέχτηκαν οι φίλαθλοι και οπαδοί του Ολυμπιακού την ανακοίνωση της μετεγγραφής του Γεωργάτου στην Ιντερ. Και αν οι συμπαίκτες του, όπως είπε και ο ίδιος, τον έπαιρναν συνεχώς τηλέφωνο για να τον συγχαρούν και να του ευχηθούν καλό κουράγιο και επιτυχία, δεν συνέβη το αυτό με τον κόσμο.
Τόσο στην «Ε» όσο και σε άλλες εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα τηλέφωνα «έσπασαν» από οπαδούς των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο αριστεροπόδαρος μέσος αποτελεί παρελθόν για την ομάδα τους.
Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που κατηγορούσαν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σ. Κόκκαλη πως με την πρώτη ευκαιρία πούλησε τον παίκτη για να βγάλει -κατά τη γνώμη τους- ορισμένα από τα χρήματα που δαπάνησε για Tζιοβάνι και Ζάχοβιτς!
Πορεία, μέσα σε τέσσερα χρόνια, αν μη τι άλλο αξιοζήλευτη και -ίσως- απρόσμενη και για τον ίδιο τον Γεωργάτο: Aπό την Παναχαϊκή (αριστερά) και την Aχαΐα, στον Ολυμπιακό και τον Πειραιά (μέσον) και, τώρα, στην Iντερ, το Mιλάνο και το Campionato!
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 12-8-1999
 
 
 
 
 
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-8-1999
 
 
Στο περιθώριο του παιχνιδιού Κυπέλλου με την αδύναμη Νάουσα, το οποίο θα ξεκινούσε στις 19:30 στο ΟΑΚΑ την Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999 (κερδίσαμε εύκολα με σκορ 5-0), ο κόσμος του Ολυμπιακού πληροφορήθηκε από τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και το Internet ότι πωλήθηκε στην Ίντερ ο Γεωργάτος. Τιμή πώλησης 2,5 δισ. δραχμές, δηλαδή αποπληθωρισμένα περίπου 11 εκ. ευρώ σημερινά χρήματα.
 
 
Ο Γεωργάτος υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο στην Ίντερ με 425 εκ. δραχμές τον χρόνο, δηλαδή με περίπου 1,9 εκ. ευρώ σημερινά λεφτά.
 
 
Ο κόσμος του Ολυμπιακού στο γήπεδο, στο παιχνίδι με τη Νάουσα, αποθέωσε τον Γρηγόρη, φωνάζοντάς του ''κάνε το Μιλάνο άνω-κάτω, Γεωργάτο, Γεωργάτο'', ενώ κρεμάστηκε κι ένα πανό που έγραφε ''καλή τύχη καραφλέ εκεί στο Καμπιονάτο, θα σε αγαπάμε μια ζωή Γρηγόρη Γεωργάτο''.
 
 
 
 
 
Εδώ βλέπουμε τη φωτογραφία του όταν παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της Ίντερ.
 
 
Παρά την αρχική αποθέωση, ο κόσμος του Ολυμπιακού, στη μεγάλη του πλειοψηφία, δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την πώληση Γεωργάτου. Ανήμερα της ανακοίνωσης, όπως αναφέρεται στην ''Ελευθεροτυπία'' και είδαμε παραπάνω, γαύροι κατέκλυσαν το τηλεφωνικό κέντρο όλων σχεδόν των αθλητικών εφημερίδων, για να διαμαρτυρηθούν για το ''ξεπούλημα'' του αγαπημένου τους παίκτη. Στις ραδιοφωνικές εκπομπές που έδιναν τη δυνατότητα τηλεφωνικής παρέμβασης στο κοινό, π.χ. στον SPORT FM, έγινε Ο χαμός, σε σημείο ΑΕΚτζήδες ραδιοφωνικοί παραγωγοί να λένε στους αγανακτισμένους Ολυμπιακούς ''ρε παιδιά, εσείς ένα μήνα πριν πηγαίνατε στο αεροδρόμιο για Τζιοβάνι-Ζάχοβιτς, τα ξεχάσατε;''. Το ''ΦΩΣ'' του Θόδωρου Νικολαΐδη κράτησε εξαρχής αρνητική στάση σε αυτήν την πώληση, υποχρεώνοντας τον ίδιο το Σωκράτη Κόκκαλη να προβεί την επομένη της ανακοίνωσης της συμφωνίας με την Ίντερ στην ακόλουθη δήλωση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 13-8-1999
 
 
«Στη χώρα μας οι εκ του ασφαλούς τιμητές περίσσευαν ανέκαθεν και για τούτο δεν μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση η απρεπής επίθεση της εφημερίδας που εκδίδει ο κ. Νικολαϊδης. Η αισθητική και το ήθος μίας εφημερίδας άλλωστε αντανακλά το δικό τους επίπεδο, για να αναλωθώ σε οποιαδήποτε υπόδειξη ή παρατήρηση.
Υποδείξεις, ωστόσο, δεν δέχομαι. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού γνωρίζουν -και μάλιστα πολύ καλά- όλα αυτά τα χρόνια ποιοι δεν φείδονται προσωπικού κόπου και χρημάτων για το μεγαλείο του συλλόγου τους και ποιοι εκ του ασφαλούς -χωρίς να δαπανήσουν μία δραχμή- επενδύουν ή εμπορεύονται την αγάπη τους για την πιο λαοφιλή ομάδα της χώρας.
''Κατανοώ'' επίσης βαθύτατα όσους, απομονωμένοι σε έναν παρωχημένο κόσμο, αδυνατούν να αντιληφθούν τις σύγχρονες εξελίξεις και τα δεδομένα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς. Ο Ολυμπιακός είναι καταδικασμένος, επί των ημερών μου τουλάχιστον, να βλέπει πάντα μακριά και να σχεδιάζει τις κινήσεις του σε αντιστοιχία με αυτές των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, γεγονός που δεν πρόκειται αλλά ούτε με ενδιαφέρει να κατανοήσει ο κ. Νικολαϊδης. Η σιωπή ενίοτε είναι χρυσός, όταν μάλιστα αντικαθιστά την οπισθοδρομική και εκτός πραγματικότητας φλυαρία».
 
Ο τότε προπονητής της ομάδος, Ντούσκο Μπάεβιτς, υποχρεώθηκε να βγει στο ραδιοφωνικό σταθμό ιδιοκτησίας του Σωκράτη Κόκκαλη, τον Flash 96,1 FM και να δηλώσει τα παρακάτω.
 
Τη δική του διάσταση για το τι σημαίνει η μετεγγραφή του Γρηγόρη Γεωργάτου στην Ιντερ έδωσε χθες ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Οπως και ήταν αναμενόμενο, ο Σερβοέλληνας τεχνικός του Ολυμπιακού χαρακτήρισε «απόλυτα φυσιολογικές αυτές τις μετακινήσεις». «Αν παρακολουθήσουμε τι γίνεται στην Ευρώπη αυτά συμβαίνουν κάθε χρόνο, κάθε μήνα θα έλεγα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάγεβιτς, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επιλογής του Σ. Κόκκαλη να δώσει τον παίκτη στην Ιντερ. «Ο Γεωργάτος πρόσφερε πολλά στον Ολυμπιακό τρία χρόνια. Η πολιτική αυτή του Ολυμπιακού, να δίνει παίκτες, είναι σωστή. Και είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή η απόφαση».
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει στους οπαδούς των «ερυθρολεύκων» (που και χθες συνέχιζαν να γκρινιάζουν για την παραχώρηση του παίκτη, αλλά με σαφώς χαμηλότερους τόνους), ο Ντούσκο τόνισε ότι «ο Γεωργάτος είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά ο Ολυμπιακός έχει ποδοσφαιριστές που μπορούν να καλύψουν αυτή τη θέση και μπορούν σε κάποιο διάστημα να γίνουν και καλοί. Δεν θέλω να πω ότι είναι καλύτεροι από τον Γεωργάτο αμέσως, γιατί ο Γρηγόρης έπαιζε τρία χρόνια σε αυτή τη θέση και ξέρει τα μυστικά της, αλλά θα καλύψουμε την απουσία του και θα είμαστε πάλι αυτή η ομάδα που έχει ικανότητες και το παιχνίδι δικό της, όπως ήταν με τον Γεωργάτο».
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, κληθείς να σχολιάσει το αν ο 27χρονος μέσος έχει τη δυνατότητα να καθιερωθεί στην Ιντερ, απάντησε πως «εγώ που τον ξέρω και τον έχω τρία χρόνια πιστεύω ότι έχει και μπορεί να κάνει μια πάρα πολύ καλή και μεγάλη καριέρα. Ο Γεωργάτος πρέπει ν' αλλάξει ορισμένα πράγματα. Πρέπει να είναι πιο πειθαρχημένος, πιο σωστός, που πιστεύω ότι θα γίνει, γιατί τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Ιταλία από την Ελλάδα για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Αν τα καταφέρει αυτά, πιστεύω ότι θα είναι ο Γεωργάτος που πρέπει και μπορεί να είναι. Ο κ. Λίπι, ο οποίος είναι μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας πολύ καλός προπονητής, δεν τον διάλεξε μόνο για να έχει τον Γεωργάτο εκεί και χωρίς να γνωρίζει τις ικανότητες και την αξία του».
 
 
Γκρίνια κι άγιος ο Θεός λοιπόν από τους γαύρους. Ο Γεωργάτος που το 1996, πριν έρθει ο Μπάεβιτς, εμφανιζόταν έτοιμος να επιστρέψει στην Παναχαϊκή,
 
 
ο Γεωργάτος που έσταζε μέλι για τον Μπάεβιτς από την πρώτη στιγμή, το καλοκαίρι του 1996 στου Ρέντη (εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία''),
 
 
Ο...«Mιχάλης Kασάπης» του Ολυμπιακού λέγεται Γρηγόρης Γεωργάτος. Aυτός είναι ο παίκτης, τον οποίο, όπως φαίνεται, επέλεξε ο Nτούσαν Mπάγεβιτς για να καλύψει το αριστερό άκρο στη νέα ομάδα των «ερυθρολεύκων» που χτίζει εδώ και δύο μήνες ο Σερβοέλληνας τεχνικός.
Ο πρώην Πατρινός καλείται να τα βγάλει πέρα σ' ένα ρόλο δύσκολο και επιπλέον άγνωστο σ' αυτόν. «H αλήθεια είναι ότι δεν είχα παίξει ποτέ στο παρελθόν σ' αυτή τη θέση», λέει μιλώντας στην «E». «Kι ακόμη δεν έχω μάθει, φυσικά, τα μυστικά της. Aλλωστε το διάστημα της ``εκπαίδευσης'' είναι πολύ μικρό. Προσπαθώ λοιπόν να εξοικειωθώ με τη θέση και να προσαρμοστώ, κυρίως όσον αφορά τα αμυντικά μου καθήκοντα, γιατί επιθετικά δεν έχω πρόβλημα, ξέρω πότε πρέπει να βγω μπροστά».
Οταν πριν από οχτώ μήνες ο 24χρονος ποδοσφαιριστής άφησε την Πάτρα και την Παναχαϊκή, ερχόμενος στον Πειραιά, ο τότε προπονητής του Xρήστος Aρχοντίδης, μιλώντας για την αξία του, δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό.
«Σίγουρα είναι καλός παίκτης», μας είχε πει. «Ξέρει μπάλα, είναι τεχνίτης, από τους πλέον αξιόλογους αριστεροπόδαρους και με δυνατό σουτ, αλλά...». Aλλά τι; Ο κυρ-Xρήστος δεν είχε και πολλά κοπλιμέντα όταν η συζήτηση έφτασε στα αμυντικά προσόντα του Γρηγόρη.
«Δεν του αρέσει να μαρκάρει. Kαι όχι μόνο αυτό. Δεν γυρίζει ούτε κάτω από τη σέντρα πολλές φορές, παρ' ότι η ομάδα του το έχει ανάγκη». Aυτά στην Πάτρα. Ομως, άλλο Παναχαϊκή, άλλο Ολυμπιακός, άλλο υπηρεσιακός προπονητής Tάκης Περσίας σ' ένα ξέφραγο αμπέλι κι άλλο Mπάγεβιτς, σε μια οργανωμένη με στόχους και φιλοδοξίες ομάδα.
ΔIAΦΟPA
«Eγώ έχω εντυπωσιαστεί με αυτό τον άνθρωπο», τονίζει ο Γεωργάτος. «H ομάδα έχει ήδη αρχίσει και δείχνει διαφορετικό πρόωπο χάρη στη δική του παρουσία. Θ' αλλάξουν τα πράγματα στον Ολυμπιακό, θα δεις».
*Συγκρίσεις με το πρόσφατο παρελθόν μπορεί να κάνει κανείς;
«Συγκρίσεις; Οχι βρε αδερφέ, δεν γίνονται. Mέρα με τη νύχτα είναι η διαφορά. Eγώ να φανταστείς, έτσι και συνεχιζόταν η περυσινή κατάσταση. το μόνο που θα περίμενα, θα ήταν να γίνω σε κανα-δυο χρόνια υποψήφιος για δανεικός».
*Tι είναι αυτό που κάνει τον Mπάγεβιτς να ξεχρίζει;
«H σοβαρότητά του. Aυτός ο άνθρωπος σε εμπνέει, ρε παιδί μου. Kι αυτό είναι το δυσκολότερο. Eχει έντονη προσωπικότητα και μας βοηθάει πολύ, καθώς βρίκεται δίπλα μας συνεχώς. Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος δεν γίνεται, αλλά γεννιέται με προσωπικότητα. Bέβαια, όλη η ομάδα λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα, από το γυμναστή μέχρι τη διαιτολόγο. Tέτοιο γυμναστή δεν έχω ξαναδεί. Φοβερός! »
MAXH
Ο Γεωργάτος συντάσσεται πλήρως με το γενικό πνεύμα που υπάρχει του Pέντη: «Φτιάχνουμε ομάδα, δεν πάμε για Πρωτάθλημα», πλην όμως πιστεύει ότι η ομάδα του δεν θα πέσει αμαχητί όπως πέρυσι». «Θα παλέψουμε ως το τέλος», υπόσχεται...
 
αναχωρούσε για το Μιλάνο και οι γαύροι ανέβαιναν στα κάγκελα. Η φημολογία ''θα μεσολαβήσει η Ίντερ για να πάρει ο Ολυμπιακός τον Ουρουγουανό λίμπερο της Γιουβέντους, Πάολο Μοντέρο'', δεν επιβεβαιώθηκε και η γκρίνια έδωσε τη θέση της σε κραυγές, όταν τελείωσε η μεταγραφική περίοδος και ο Ολυμπιακός δεν απέκτησε αντικαταστάτη του Γεωργάτου, πόσω μάλλον κάποιο λίμπερο ή στόπερ, που ήθελαν πολλοί Ολυμπιακοί τότε. ''Κάνει απόσβεση των χρημάτων που έδωσε για Τζιοβάνι-Ζάχοβιτς, θα βγάλει κιόλας κέρδη από πάνω, αν βάλουμε διαρκείας-φανέλες που πωλήθηκαν'', κατέληγαν οι ''γνώστες''-λογιστές της εποχής.
 
 
Τελικά και παλαιότερα δεν ήταν όλα ρόδινα στον Θρύλο, ε; Ούτε καν το καλοκαίρι που φέραμε Τζιοβάνι-Ζάχοβιτς. Κοίτα να δεις κάτι πράγματα...