ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1998, Ο ΙΒΙΤΣ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΝ ΥΒ...



Σάββατο 22 Αυγούστου 1998, Εθνικό Στάδιο Κορίνθου. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής της σεζόν 1998-99, ο τυπικά φιλοξενούμενος Ολυμπιακός συντρίβει με σκορ 5-2 το ''γηπεδούχο'' Απόλλωνα Αθηνών, ο οποίος δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη φυσική του έδρα, τη Ριζούπολη, λόγω έργων στο γήπεδο αυτό, τα οποία ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση το καλοκαίρι. Λέμε τυπικά φιλοξενούμενο τον Ολυμπιακό, επειδή έγινε ΑΠΟΒΑΣΗ γαύρων στην Κόρινθο, πάνω από 10.000 οι οπαδοί του Θρύλου...
 
 
Η περιγραφή του αγώνα από την ''Ελευθεροτυπία''.
 
 
Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΥ
Μα ήταν δυνατόν να μην του ανεβεί το αίμα στο κεφάλι του Μπάγεβιτς; Από κει που έβλεπε στο πρώτο ημίχρονο τους παίκτες του, στο γεμάτο από ολυμπιακούς και ηλιόλουστο εθνικό στάδιο της Κορίνθου, να έχουν διασύρει πλήρως τον Απόλλωνα και να έχουν μετατρέψει το παιχνίδι σε «μονοήμερη εκδρομή» (κάπως έτσι την είδαν και οι πάνω από 10.000 οπαδοί των «ερυθρολεύκων» που... κατηφόρισαν ή ανηφόρισαν προς τον Ισθμό) και το σκορ να είναι 4-0 υπέρ τους, τους είδε στο β' ημίχρονο να παίζουν κάτι σαν ποδόσφαιρο και να δίνουν το δικαίωμα στον, τυπικά γηπεδούχο, Απόλλωνα να γλιτώνει από το διασυρμό (2-5 το τελικό σκορ).
Απόλυτα δικαιολογημένη και η έκρηξή του τόσο στ' αποδυτήρια προς τους παίκτες, μετά το τέλος του παιχνιδιού, όσο και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Στο πρώτο ημίχρονο έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την εμφάνιση των παικτών, αλλά και από το αποτέλεσμα. Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν απαράδεκτοι. Μετά το 4-0 μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό δεν επιτρέπεται να παίζει έτσι. Ποτέ δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η νοοτροπία στον Ολυμπιακό. Εγώ δεν μπορώ να δουλέψω έτσι και πολλά πράγματα πρέπει ν' αλλάξουν. Στο β' ημίχρονο έχουμε πάντα πρόβλημα. Συμβαίνουν κάποια πράγματα, όμως δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Ελπίζω ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί», τόνισε ο Ντούσκο.
ΠAPAΣTAΣH
Κι αν μη τι άλλο, ο τεχνικός των πρωταθλητών είχε απόλυτο δίκιο. Στο πρώτο 45λεπτο μια ομάδα υπήρχε μέσα στο γήπεδο. Κι αυτή ήταν ο Ολυμπιακός, που έπαιξε όπως τον γουστάρει κάθε οπαδός του, αλλά και ο προπονητής του. Γρήγορος, με συνεχές και ασφυκτικό μαρκάρισμα των μέσων του αντιπάλου από τους μέσους του Μπάγεβιτς (Τζόρτζεβιτς, Λουτσιάνο, Νινιάδης, Πουρσανίδης), κάτι που βοηθά τόσο την άμυνα (Μαυρογενίδης, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Γεωργάτος) για να έχει καλές επιλογές, όσο και στην οργάνωση ταχύτατων αντεπιθέσεων (με Ιβιτς και Οφορίκουε) πριν προλάβει ο αντίπαλος να οργανωθεί.
Το γκολ μπορεί να μην ήρθε με το ξεκίνημα, αλλά ήταν καθαρά θέμα χρόνου πότε θα έμπαινε. Το παρθενικό γκολ της χρονιάς τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για το πρωτάθλημα γενικότερα πέτυχε ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (κοντινό σουτ στο 22' έπειτα από έξυπνη πάσα του Γεωργάτου από φάουλ).
Λίγο αργότερα (30') ήταν η σειρά του Πίτερ Οφορίκουε να ξεσηκώσει τους «γαύρους». Ο Τζόρτζεβιτς έκανε κάθετη μπαλιά στον νεαρό Γκανέζο, αυτός έκανε προσποίηση ότι θα σουτάρει, αλλά τελικά πάτησε την μπάλα, ο προσωπικός αντίπαλός του, ο Θεοδωράκος, πήγε για... χόρτα κι ο Οφορίκουε με ψύχραιμο σουτ νίκησε τον Κουρκούνα. Εως και με... κίτρινη κάρτα θα μπορούσε να τιμωρηθεί ο επιθετικός του Ολυμπιακού για την ντρίμπλα που έκανε στον αμυντικό του Απόλλωνα, ο οποίος πάλι καλά που δεν... έσπασε τη μέση του!
Το 3-0 στο 42' από τον Ιβιτς (κοντινό πλασέ) ήταν απόρροια θαυμάσιας ατομικής ενέργειας του Νινιάδη, που σούταρε στο δοκάρι και το 4-0 στο 45' από τον Ιβιτς με πέναλτι ήταν και πάλι η κατάληξη μιας θαυμάσιας συνεργασίας του Σέρβου με τον κοντόσωμο μέσο, που ανατράπηκε από τον Θεοδωράκο.
«ΠPΟΣΓEIΩΣH»
Κι εκεί που άπαντες έλεγαν στην ανάπαυλα ότι «άντε, καιρός να φεύγουμε, να προλάβουμε τ' άλλα ματς στην τηλεόραση, στα δέκα θα σταματήσουμε σήμερα», οι παίκτες του Ολυμπιακού φρόντισαν να τους προσγειώσουν απότομα. Δύο γκολ σ' ένα τρίλεπτο από Ντικουμέ (58' σουτ, 1-4) και Δαμίγο (61' κεφαλιά από σέντρα του Παπαδημητρίου και λάθος έξοδο του Ελευθερόπουλου, 2-4) προκάλεσε ορθώς την γκρίνια των οπαδών του Ολυμπιακού και τις φωνές του Μπάγεβιτς από τον πάγκο.
Τελικά ο Βασίλης Καραπιάλης ήταν αυτός που έδωσε τέλος στη μουρμούρα με το θαυμάσιο γκολ που πέτυχε στο 75' και με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 5-2 υπέρ του Ολυμπιακού (απευθείας πλασέ έξω από την περιοχή, στη γωνία του Κουρκούνα, ύστερα από πάσα ακριβείας του Τζόρτζεβιτς).
Οι «ερυθρόλευκοι», παρά το διαφορετικό (άριστο στο α' ημίχρονο και κακό στο β' 45λεπτο) αγωνιστικό πρόσωπο που έδειξαν, δεν απειλήθηκαν ουδέποτε από τον τραγικό στο πρώτο μέρος και υποφερτό στο δεύτερο Απόλλωνα. Η επικράτησή τους ήταν πέρα για πέρα δίκαιη. Ασφαλώς με απόδοση όπως αυτή στο πρώτο μισό του παιχνιδιού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε μεθαύριο στην Κύπρο στη ρεβάνς με την Ανόρθωση.
 
Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού στο ματς. Ελευθερόπουλος στο τέρμα, Μαυρογενίδης-Καραταΐδης-Αμανατίδης-Γεωργάτος στην άμυνα, Πουρσανίδης-Νινιάδης-Λουτσιάνο-Τζόρτζεβιτς στα χαφ και Οφορίκουε-Ίβιτς στην επίθεση.
 
 
 
Στο γήπεδο βρέθηκαν ο Σωκράτης Κόκκαλης,
 
 
σημαίες της...Γκάνας, για τον Οφορίκουε,
 
 
αλλά και πάρα πολλοί ερυθρόλευκοι φίλαθλοι, όπως είπαμε και παραπάνω.
 
 
Ο λόγος φυσικά που επιλέξαμε να κάνουμε την ανάρτηση, είναι άλλος.
 
 
Ο Ιλια Ιβιτς θα κάνει ντεμπούτο στις 2 Σεπτεμβρίου με τη φανέλα της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Αντίθετα, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς προτιμάει μάλλον τη δική μας Εθνική ομάδα, αλλά την οριστική του απόφαση θα την πάρει σε δυο - τρεις μέρες.
Ο «Τζόλε», που έχει κάνει χαρτιά για να γίνει Ελληνας, κουβέντιασε χθες το πρωί το θέμα με το νέο ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, τον Μίλαν Ζιβαντίνοβιτς, που ήρθε και είδε το Σάββατο, στο 5-2 με τον Απόλλωνα, στην Κόρινθο, τους δυο... Σερβοκόκκινους, αλλά σε αντίθεση με τον Ιβιτς, αυτός ζήτησε μια - δυο μέρες προθεσμία να το σκεφτεί και να διαλέξει.
Η πρόσκληση του Ζιβαντίνοβιτς είναι ανοιχτή, αλλά ο «φαλακρός» φαίνεται να προτιμάει τη δική μας Εθνική ομάδα. Μόνο αν δει ότι καθυστερούν οι διαδικασίες της ελληνοποίησής του, θα προτιμήσει Γιουγκοσλαβία. Γι' αυτό και δεν ήθελε να μιλήσει για το θέμα αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού της Κορίνθου. Την ώρα που ο προπονητής, προσπαθώντας να τον προκαταλάβει, έλεγε στους δημοσιογράφους «τον κάλεσα και μου είπε ότι θέλει να έρθει», ο Τζόρτζεβιτς άφηνε ένα... «θα δούμε τι μπορεί να γίνει». Αντίθετα ο Ιβιτς δεν είχε κανένα ενδοιασμό: «Περίμενα αυτή την πρόσκληση πολύ νωρίτερα. Είναι μεγάλη τιμή να παίξω στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας».
PEKΟP
Το Σάββατο ήταν μια καλή μέρα για τον Ιβιτς. Οχι μόνο κλήθηκε στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας για το φιλικό με την Ελβετία, που θα γίνει στη Νις στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά και πέτυχε με το καλημέρα δύο γκολ στο ματς με τον Απόλλωνα.
Ετσι, είναι πλέον ο πρώτος ξένος σκόρερ του Ολυμπιακού, ισοφαρίζοντας (με 58 γκολ) τον... Ιβ Τριαντάφυλλο, τον Γάλλο ή Ελληνογάλλο φορ που έπαιζε στην ομάδα στις αρχές της δεκαετίας του '70.
«Το όνειρο να παίξω στην Eθνική Γιουγκοσλαβίας ήρθε και συνδυάστηκε με την κατάρριψη ενός ρεκόρ», έλεγε χθες το μεσημέρι. «Παίζω σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός και δεν πιστεύω πως είναι μικρό πράγμα να μπω στην ιστορία της».
 
Ρεκόρ λοιπόν για τον Ίλια Ίβιτς, στην 5η και τελευταία του σεζόν στον Ολυμπιακό. Πρώτος ξένος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού και ταυτόχρονα καλείται για πρώτη φορά στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Τον βλέπουμε εδώ σε φωτογραφία από αυτό το παιχνίδι με τον Απόλλωνα στην Κόρινθο.
 
 
Ο Ίβιτς κατέρριψε το ρεκόρ του μεγάλου Ελληνογάλλου επιθετικού της υπερομάδας του Νίκου Γουλανδρή, κατά την περίοδο 1971-74, του Υβ Τριαντάφυλλου.
 

Σχόλια

Εικόνα REDHERAKLIO

Στην φωτο με τον Σωκράτη διακρίνονται η σύζυγός του,ο Λούβαρης,ο Γιούτσος και ο γιός του Σωκράτη που χάθηκε πρόσφατα.