ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΗΣ MOTOR OIL ΚΑΙ Η ''ΕΝΔΟΞΗ'' ΘΥΡΑ 13Αντιγράφουμε την είδηση από την προχθεσινή ''Καθημερινή''.
 
Αύξηση πωλήσεων και κερδών τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και ομίλου κατέγραψε η Μotor Oil το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε επίπεδο μητρικής στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις έφθασαν τα 3,3563 δισ. ευρώ (από 2,7482 πέρυσι), τα κέρδη EBITDA τα 242,7 εκατ. ευρώ (από 247 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη προ φόρων τα 195,7 εκατ. ευρώ (από 174,1 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 137,3 εκατ. ευρώ (από 123,2 εκατ. ευρώ πέρυσι).
Στο δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις ήταν 1,8333 δισ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA 162,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 98,1 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα προσαρμοσμένα μεγέθη της μητρικής (αφαιρουμένης της επίπτωσης της διακύμανσης της τιμής του πετρελαίου και των συναλλαγματικών διαφορών), τα κέρδη EBITDA διαμορφώνονται στα 221,7 εκατ. ευρώ από 287 εκατ. ευρώ πέρυσι, τα κέρδη προ φόρων στα 174,7 εκατ. ευρώ (από 214,1) και τα κέρδη μετά από φόρους στα 122,4 (από 151,6 εκατ. ευρώ).
Σε επίπεδο ομίλου με βάση τα δημοσιευμένα μεγέθη οι πωλήσεις έφθασαν τα 4,4203 δισ. ευρώ (από 3,7433), τα κέρδη EBITDA  τα 287 εκατ. ευρώ (από 273,1 εκατ. ευρώ ), τα κέρδη προ φόρων τα 213,8 εκατ. (από 177,9) και τα καθαρά κέρδη 147,9 εκατ. ευρώ (από 125,1 εκατ. ευρώ). Στην αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών συνέβαλε η αύξηση του μέσου όρου των τιμών των προϊόντων πετρελαίου (εκφρασμένες σε δολάρια) κατά 32% περίπου, καθώς και η αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 4,14 % (από μετρικούς τόνους 7.193.786 σε μετρικούς τόνους 7.491.875), ενώ μέρος αυτής αντισταθμίστηκε από την αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 12% περίπου (μέση ισοτιμία α΄ εξαμήνου 2018 1,21 έναντι 1,08 του α΄εξαμήνου 2017).
Σε ό,τι αφορά τα προσαρμοσμένα μεγέθη του ομίλου, η κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε στα 266 εκατ. ευρώ από 313,1 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων στα 192,8 εκατ. ευρώ (από 217,9 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη στα 133 εκατ. ευρώ (από 153,5 εκατ. ευρώ). Το μεικτό κέρδος (προ αποσβέσεων) του ομίλου διαμορφώθηκε το α΄ εξάμηνο 2018 στο ποσό των 404,8 εκατ. ευρώ έναντι 417,7 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2017 (μειωμένο κατά 3,07%), ενώ το μεικτό κέρδος της εταιρείας διαμορφώθηκε στο ποσό των 262,407 εκατ. ευρώ έναντι 293,784 εκατ. (μειωμένο κατά 10,68%).
Τέλος, να σημειωθεί ότι για ένα ακόμη εξάμηνο οι επιδόσεις του διυλιστηρίου σε όγκους εμφανίζονται θετικές, με τις συνολικές πωλήσεις να διαμορφώνονται στους 6,984 εκατ.  μετρικούς τόνους (από 6,562 εκατ. μετρικούς τόνους), ενώ η παραγωγή του διυλιστηρίου έφθασε τους 7,513 εκατ. μετρικούς τόνους (από 7,446 εκατ. μετρικούς τόνους).
 
Θυμίζουμε τα απανωτά ρεκόρ κερδών-εξαγωγών-τζίρου της εταιρείας,
 
Σε νέες επενδύσεις και ανοίγματα δείχνει η «πυξίδα» του επιτελείου της Motor Oil, μετά τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις της περσινής χρονιάς.
Tα ρεκόρ κερδοφορίας, εξαγωγών, μερισματικής απόδοσης, αλλά και μείωσης του δανεισμού, σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας για την πλειονότητα των μεγάλων διυλιστηρίων της Eυρώπης και της ευρύτερης περιοχής, αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την πραγματική «αξία» του ομίλου τόσο εντός, όσο και, -κυρίως-, εκτός συνόρων. Δικαιώνοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική που έχει χαράξει ο Bαρδής Bαρδινογιάννης, με focus τη διαρκή «θωράκιση» σε επίπεδο χρηματοοικονομικής υγείας, τεχνολογικής εξέλιξης, υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.
Kαταλύτη προς αυτή την κατεύθυνση, -αλλά και πρώτο στόχο της πορείας για φέτος-, αποτελεί βέβαια η ενίσχυση σε ιστορικά υψηλά της εξωστρέφειας (ποσοστό 78,65 % επί του συνολικού όγκου των πωλήσεων, πέρυσι) που αντιστάθμισε τις εσωτερικές απώλειες.
Έτσι «ήρθε» η αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ στον τζίρο μέσα σε έναν χρόνο (στα 7,84 δισ. ευρώ, από 6,36 δισ.), η άνοδος της καθαρής κερδοφορίας στα 315,2 εκατ., αλλά και η θεαματική μείωση του καθαρού χρέους σε μόλις 28,6 εκατ. ευρώ, όταν πριν μια επταετία ξεπερνούσε τα 850 εκατ. ευρώ.
 
σε σημείο να μοιράζονται μπόνους από τα κέρδη στους εργαζομένους, τώρα το καλοκαίρι. 144 εκ. ευρώ περίπου μέρισμα μοίρασε στους μετόχους από τα κέρδη της η εταιρεία για την περυσινή χρήση. Με δεδομένο ότι ο φόρος μερισμάτων είναι 15%, περίπου 120 εκ. ευρώ καθαρά βάλανε στις τσέπες τους για πέρυσι οι μέτοχοι της εταιρείας. Ανά τρεις μέρες ένα καθαρό εκατομμύριο ευρώ προστίθεται στην περιουσία τους από τα νόμιμα κέρδη της βιομηχανίας τους. Σπάει το ένα μετά το άλλο όλα τα ρεκόρ, έχει ξεχρεώσει σχεδόν ολοκληρωτικά τον υπέρογκο δανεισμό της και η τιμή της μετοχής της εταιρείας καλπάζει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πάνω από 20 ευρώ. Υπάρχουν προβλέψεις για συνεχή κερδοφορία τα επόμενα χρόνια και προτροπές χρηματιστηριακών αναλυτών του εξωτερικού ''αγοράστε μετοχές Motor Oil'', όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικά για τα Βαλκάνια...
 
Διαβάζει κανείς τα παραπάνω για την ίσως κορυφαία επιχείρηση των Βαλκανίων και μετά πηγαίνει και βλέπει το τι σούρνουν, ακόμη και σήμερα, οι οπαδοί του ΠΑΟ στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Βλέπουμε εδώ το πανό 20 μέτρων που σήκωσαν στο πρόσφατο εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας τους για τη Superleague στην Ξάνθη.
 
 
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΗΣ GREENWIN ΜΠΥΡΑΣ 13 ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΞΑΝΑΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟ ΟΙ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ.
 
Φαντάζεστε να αποφάσιζαν να ξαναμπούν στην ΠΑΕ ΠΑΟ οι Βαρδινογιάννηδες, με τόσα υπερκέρδη τα 3 τελευταία χρόνια ειδικά; Πού θα εκτοξευόταν άραγε ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός; Όσο όμως βρίσκονται στις επάλξεις οι μαχητές της θρυλικής Μπύρας 13, αυτό το ενδεχόμενο ας το ξεχάσουμε. Εμείς είμαστε ΣΚΛΗΡΑ μαζί τους. Όχι μόνον ο Γιάνναρος Αλαφούζος, αλλά και τα αδέρφια μας στη 13 είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΙ Ολυμπιακοί...

Σχόλια

Εικόνα Ιννοκέντιος Κοκκινογούλοφ

Σχετικά με την εκτόξευση που γράφεις για τον ΠΑΟ, μάλλον υπερβάλεις γιατί κανείς δεν ανοίγει τα θησαυροφυλάκια του και μοιράζει φράγκα. Αυτά μόνον οι βάζελοι τα πιστεύουν με τους δεκάδες παναθηναικούς "αμπράμοβιτς" και τους άραβες. Και ο Τζίγγερ είναι πολύ φειδωλός ως γνωστόν. Επίσης ούτε μια στο τρισεκατομμύριο πρόκειται να ξαναγυρίζει ο Τζίγγερ γιατί δεν έχει καμμιά διάθεση να ακούει τους οργανωμένους αλήτες να βρίζουν εν χορώ σε κάθε αγώνα τη μητέρα του.

Υ.Γ. Οι ειρωνείες μου στο κωλο-site SDNA και ιδιαίτερα προς τον πρεζάκια-I5 που έχει το μπάσκετ του ΠΑΟ συνεχίζονται. Και κάποιοι εκεί βγάζουν αφρούς.

Εικόνα ΟΡΕΣΤΗΣ

ΟΛΟΥΣ τους έχει κοινωνήσει ο ΘΡΥΛΟΣ
ΟΛΟΙ έχουν μεταλάβει τον ΘΡΥΛΟ μέσα τους

Πώς να μην είναι Ολυμπιακοί...;