ΟΙ FINANCIAL TIMES ΚΑΙ Ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ



Αντιγράφουμε από εδώ.
 
Δημοσίευμα των Financial Times εμπλέκει την Aegean Marine, που ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, με πιθανή απάτη ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Τι αναφέρει το δημοσίευμα για την ΑΕΚ και το δάνειο των 2,7 εκατ. ευρώ, καμία επίσημη θέση της ΠΑΕ.
Αναλυτικά το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει:
«Ερευνα διεθνών ελεγκτών εξετάζει αν υπήρξε απάτη ύψους 200 εκατ. δολαρίων στην Aegean Marine Petroleum Network, ιδρυτής της οποίας είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Η έρευνα σύμφωνα με τους Financial Times αφορά σε επίπλαστες συναλλαγές με εταιρείες "σφραγίδα" (brass-plate companies).
Ομάδα ελεγκτών διορίστηκε από διαχειριστές hedge funds των ΗΠΑ που προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο της Aegean Marine Petroleum Network το Μάιο, προκειμένου να κάνει έλεγχο στην εταιρεία. Τα τρία funds - με επικεφαλής τον Tyler Baron της Sentinel Rock Capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο - διαθέτουν το 13% περίπου της Aegean Marine Petroleum Network.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times, αλλά και πηγές από την  Αθήνα με γνώση της έρευνας, οι ελεγκτές διερευνούν εάν τέσσερις εταιρείες – μια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο στις Νήσους Μάρσαλ και μια στη Φλόριντα - συμμετείχαν σε συναλλαγές προκειμένου να παραποιηθούν εμπορικές συναλλαγές και να καλυφθεί υπεξαίρεση κεφαλαίων. Οι εταιρείες είναι οι Abdul Azim Trading, Savina Maritime, South Seas Maritime και Miami Exports Group.
"Αυτές ήταν επιχειρήσεις κελύφη - είχαν μια ταχυδρομική θυρίδα στο Φουζαιράχ (στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αλλά δεν είχαν καμία πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα", δήλωσε ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τον έλεγχο».
Η εφημερίδα επισημαίνει πως: «Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αρνείται κάθε αδίκημα και δεν απάντησε σε αιτήματα για περαιτέρω σχόλια. Ο γενικός σύμβουλος της Aegean, Σπύρος Φωκάς, δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν θα μπορέσει να σχολιάσει θέματα που χειρίζονται οι ελεγκτές».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των FT, «ο Μελισσανίδης ήταν επικεφαλής της Aegean Marine Petroleum από το 2006 μέχρι το 2016, οπότε πούλησε το μερίδιό του, 15%, στην εταιρεία για 100 εκατ. ευρώ. Μετέπειτα έμεινε ως σύμβουλος με διευθυντικές ευθύνες, αλλά παραιτήθηκε όταν οι διαχειριστές αμερικανικών hedge funds προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο.
Αρκετά ανώτερα στελέχη της Aegean Marine Petroleum, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής, ο υπεύθυνος εφοδιαστικής και προμηθειών αποχώρησαν από την εταιρεία όταν ξεκίνησε ο έλεγχος. Ο δε γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αντικαταστάθηκαν.
Oι ελεγκτές εξέτασαν επίσης τη σχέση της Aegean Marine Petroleum με την Oil Tank Engineering and Consulting, εταιρεία με έδρα της Νησους Μάρσαλ που υπέγραψε σύμβαση με την Aegean Marine  το 2010 για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων στο Φουτζαιράχ. Το έργο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και υπερκάλυψε τον προϋπολογισμό του κατά περίπου 100 εκατ. δολάρια.
Η Oil Tank δεν είχε προηγούμενη εμπειρία κατασκευής πετρελαϊκού σταθμού και δεν έχει πραγματοποιήσει άλλα έργα από το 2014. Οι ελεγκτές εξετάζουν κατά πόσον η Aegean πραγματοποίησε πληρωμές μέσω της Oil Tank σε άλλες επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μελισσανίδης.
Τραπεζικά πιστοποιητικά που έλαβαν οι ελεγκτές από την Εθνική Τράπεζα της Φουζαιράχ δείχνουν ότι οι πληρωμές από την Aegean Marine Petroleum προς την Oil Tank συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού.
Οι ελεγκτές διερεύνησαν εάν οι πληρωμές αυτές αποκρύπτονταν με τη χρήση πλαστών λογιστικών εγγραφών και παραποιημένων εγγράφων. Προέκυψε πως από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2018, η Aegean μεταβίβασε στο Oil Tank συνολικά 185,3 εκατ. δολάρια.
Η μεταφορά των 2,77 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ
Το 2016 η Oil Tank πραγματοποίησε μεταφορά 2,77 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ. Η μεταφορά αυτή καταγράφηκε ως άτοκο δάνειο προς την ομάδα προκειμένου να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου γηπέδου. Πιστεύεται ότι η Oil Tank έκανε επίσης πληρωμές σε μεμονωμένους παίκτες της ΑΕΚ.
Οι ελεγκτές της ΕΥ εργάστηκαν για την έρευνα τους στο πρώην κεντρικό γραφείο την Aegean Marine Petroleum στο λιμάνι του Πειραιά. "Η ομάδα ελέγχου αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια ενώ εργάζονταν", δήλωσε στην εφημερίδα ένα άτομο με γνώση της έρευνας. "Πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες να απαγορευτεί στους ελεγκτές να έχουν πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα", ανέφερε».
Το δημοσίευμα επισημαίνει στο τέλος πως «καμία κατηγορία δεν έχει απαγγελθεί».
«Δάνειο για πληρωμή ποδοσφαιριστών λόγω capital controls»
Αξίζει να σημειωθεί, αναφορικά με τη μεταφορά του ποσού των 2,77 εκατ. ευρώ, ότι στις 6 Ιανουαρίου του 2017 δημοσίευμα του businessnews.gr ανέφερε μεταξύ άλλων στο κομμάτι που αφορούσε της ζημιές της ΠΑΕ ΑΕΚ για τη σεζόν 2015-2016: «Υποχρεώσεις: Οι σημαντικότερες υποχρεώσεις προκύπτουν από τα συμβόλαια πληρωτέων στην επόμενη χρήση, ποσό 3.377.890,60 ευρώ, και πληρωτέων μετά την 01/07/2016, ποσό 1.842.051,20 ευρώ. Τέλος, κατά τη διάρκεια της χρήσης η εταιρεία σύναψε δάνειο με την Oil Tank, το μακροπρόθεσμο υπόλοιπο του οποίου την 30.06.2016 ανέρχεται σε 2.775.000,00 ευρώ».
Μάλιστα, στον ισολογισμό της ΠΑΕ ΑΕΚ για εκείνη τη σεζόν (2015-2016) είχε αναφερθεί αναλυτικά πως: «στις 13/07/2015, λόγω της τραπεζικής αργίας η εταιρεία προχώρησε σε σύναψη δανείου με την Oil Tank Engineering & Consulting Ltd. με σκοπό την πληρωμή των υποχρεώσεών της προς ποδοσφαιριστές».
Σύμφωνα, λοιπόν, με το παραπάνω, το ποσό αυτό αποτελούσε μια διευκόλυνση λόγω των capital controls, ώστε να μην υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις πληρωμές προς τους ποδοσφαιριστές και τους πιστωτές, το οποίο στη συνέχεια επιστράφηκε.
 
To άρθρο των Financial Times είναι εδώ. H αντίδραση της ΠΑΕ ΑΕΚ στο δημοσίευμα προκαλεί τουλάχιστον...γέλιο, να μην πω και τίποτε άλλο τώρα. Ολόκληροι Financial Times αναφέρουν παραποίηση εμπορικών συναλλαγών, κάλυψη υπεξαίρεσης κεφαλαίων και πως οι υπάλληλοι της εταιρείας του Μελισσανίδη δεν άφηναν τους ελεγκτές να βρουν τα στοιχεία που έψαχναν, αλλά αυτά όλα ''τα περνάμε στο ντούκου''. Διαβάσατε κάτι για όλα αυτά από τα πληρωμένα ΣΥΡΙΖΟ-τρολ των social media; Οι εκατοντάδες λογαριασμοί που συντηρούν στο facebook και στο twitter γράψανε κάτι για το δημοσίευμα των FT; Η ''ΑΥΓΗ''; Το ''DOCUMENTO'' του Βαξεβάνη-Μπαξεβάνη; Το zougla.gr του εκβιαστή, δολοφόνου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου; Η ''Εφημερίδα των ΠΟΥΤΑΝΟ-συντακτών''; Το left.gr; Εντάξει, το κόβω εδώ γιατί θα πρέπει να μνημονεύσω καμιά 30αριά ακόμη κανάλια, σταθμούς ραδιοφώνου, εφημερίδες και sites που ελέγχονται πλήρως από την ΠΟΥΤΑΝΟ-κυβέρνηση των ΜΟΥΛΩΝ ροζ αριστερών. Aν αφορούσε το Μαρινάκη κάποιο δημοσίευμα των Financial Times, τι θα γινόταν σήμερα από τους ΜΟΥΛΟΥΣ Συριζαίους; Παίζει να είχαν κάνει ήδη καμιά 30αριά σχετικές αναρτήσεις ο Καρτερός, ο Καρανίκας, ο Πάνος Καμμένος και φυσικά ο μπινές Πολάκης. Τώρα που ο λαθρέμπορας Μελισσανίδης τα έχει καλά με τον ΠΟΥΣΤΟ-ΣΥΡΙΖΑ και χρηματοδοτεί μέσω ΟΠΑΠ το συγκεκριμένο από-Κομμα, το οποίο εξέλεξαν στην Κυβέρνηση οι ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ Έλληνες ψηφοφόροι, που χόρευαν σαν τις πουτάνες στο Σύνταγμα το καλοκαίρι του 2015, αυτά τα νέα δεν θα κυκλοφορήσουν και ιδιαίτερα, ε;
 
ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΜΟΥΛΟ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΙ. ΝΑ ΣΑΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΠΟΙΟΥ ΠΟΥΣΤΗ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ. ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΠΟΥΤΑΝΕΣ, ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ.
 
Υ.Γ. 1 Ο,τιδήποτε σχετίζεται με ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ''αριστερή πολιτική ιδεολογία'', ελληνικό μπάσκετ, ''μπασκετικό Ολυμπιακό'' και οποιαδήποτε άλλη ανωμαλία της φύσης παρατηρείται στα social media, ΔΕΝ έχει θέση εδώ μέσα. Οποιοσδήποτε έστω απλώς σκέφτεται να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΕΛ, οποιοσδήποτε ''γουστάρει μπασκετικό Ολυμπιακό'', όπως κοκορεύονται ορισμένοι γι'αυτό δεξιά κι αριστερά, ''διαφημίζοντας'' κιόλας την...αρρώστια τους, ΠΟΥΛΟ. Δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ κανείς από τους παραπάνω ασθενείς...
 
Υ.Γ. 2 Είναι πουτάνες ΟΛΩΝ των ΣΥΡΙΖΑίων οι μάνες. Πρώτα και κύρια του ΠΟΥΣΤΗ Αλέξη Τσίπρα και μετά της γυναίκας του της πουτάνας, που τον έχει κάνει τάρανδο τον ξεφτίλα, της Μπέτυς.