Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ



Σειρά ειδήσεων από το ''εξυγιαντικό'' μέτωπο τελευταία. Ξεκινάμε με το Γιάννη Δρόσο, που αφού απέτυχε στην ΕΠΟ και τα έκανε σκατά στο θέμα των ''τηλεοπτικών αδειών'', με το διαγωνισμό-φιάσκο, ''βολεύτηκε'' εν τέλει στη ''δημόσια και όχι κρατική'' ΕΡΤ.
 
Ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας φέρνει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της πολύπαθης ΕΡΤ, Γιάννη Δρόσο, να κινείται σε ένα νοητό τρίγωνο. Τρίγωνο, όχι κάποιας… περίεργης διαπλοκής ή τριγωνικής συναλλαγής, αλλά γεωγραφικό, μιας και στην μακρόχρονη καριέρα του (πέραν της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας) τρεις είναι οι βασικοί σταθμοί του.
Στο Πεντάγωνο, ως στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στα χρόνια του Ακη Τσοχατζόπουλου, τότε που γινόταν το τρελό «πάρτι» με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Λίγα χρόνια αργότερα στο κτίριο της ΕΠΟ στο Γουδή, ως επικεφαλής της Ομοσπονδίας, τότε που ο Σταύρος Κοντονής οραματίστηκε την «εξυγίανση» βάζοντας «δοτούς» προέδρους.
Και τώρα στη Λεωφόρο Μεσογείων ως διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης η οποία από το «μαύρο» του Αντώνη Σαμαρά κατάφερε να γίνει πολιτικό παιχνιδάκι του Νίκου Παππά και να μετατραπεί μέσα σε τρία χρόνια σε «syriza channel».
Ο δικηγόρος και Καθηγητής Νομικής ορίστηκε επικεφαλής στην ΕΡΤ, ενώ ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο δημοσιογράφος Λευτέρης Αρβανίτης είναι τα δύο καινούργια μέλη του ΔΣ.
Το βιογραφικό του κ. Δρόσου σε αφήνει άναυδο. Ευρυμάθεια, εντυπωσιακές σπουδές, βαθύς γνώστης του Δημοσίου Δικαίου με πολυάριθμα άρθρα για το Σύνταγμα, τη δημόσια τάξη, το δικαίωμα ψήφου των απόδημων, τη νομική θέση των πολιτικών κομμάτων.
Ο 67χρονος δικηγόρος ανηφορίζει στην ΕΡΤ για να λύσει με τις γνώσεις του τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το «σύστημα Παππά» στο Ραδιομέγαρο μαζί με τους ανεξέλεγκτους συνδικαλιστές του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Καλφαγιάννη.
Ο Γιάννης Δρόσος είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεωρίας που λέει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» ή του χιουμοριστικού τσιτάτου του διαδικτύου «είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ».
Σε νεαρή ακόμη ηλικία, ο Δρόσος μπήκε κι αυτός στη λίστα των «αντιστασιακών» κατά της Χούντας, παιδί δηλαδή της περίφημης «γενιάς του Πολυτεχνείου» που εξαργύρωσε τους αγώνες με πολιτικές θέσεις.
Ο σύμβουλος της… Αλλαγής
Την οκταετία της «Αλλαγής» ο Δρόσος πηδάει από το ένα υπουργείο στο άλλο. Και με ένα διάλειμμα στα χρόνια των «πάμπερς» και του Κοσκωτά, βρίσκεται πάντα σε θέση συμβούλου. Σύμβουλος των Υπουργών Εμπορίου (1984-1989), Σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης (1995), Βιομηχανίας Ενέργειας & Τεχνολογίας (1995), Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών (1993-1994) και Εσωτερικών Προεδρίας Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1994-1996).
Και η μεγάλη στιγμή της καριέρας του είναι όταν συναντά τον Ακη Τσοχατζόπουλο.  Όπως λέει το βιογραφικό: Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ((1998-2001) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997-2001).
 

Ιστορική φωτογραφία. Ο Γ. Δρόσος και απέναντί του η Ρ. Δούρου στο Πεντάγωνο
 
Αν για κάποιους δε λένε τίποτε αυτοί οι δύσκολοι τίτλοι, το να είσαι γενικός διευθυντής στην αμυντική βιομηχανία είναι σαν να είσαι το νούμερο 2 στο Πεντάγωνο.
Είναι η εποχή που στην Ελλάδα δένουν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Λεφτά υπάρχουν, εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων που χρεοκόπησαν τη χώρα, βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του Ακη Τσοχατζόπουλου το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων κάνει πλάνα για την «υπερδύναμη» Ελλάδα που χρειάζεται αεροπλάνα, φρεγάτες, ελικόπτερα, TOR – M1. Είναι η εποχή που στο Ινστιτούτο κάνει τη θητεία της και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, μια θητεία που θέλει να ξεχάσει όσο τίποτε άλλο.
Ο Δρόσος δεν είναι απλά το δεξί χέρι του Ακη, αλλά λύνει και δένει στο Πεντάγωνο ενώ κάποιοι που ξέρουν από πρόσωπα και πράγματα επιμένουν: Ο Δρόσος είναι και κουμπάρος του καταδικασμένου για μίζες πρώην υπουργού.
Τα εξοπλιστικά και οι μίζες περνούσαν σαν… οβίδες πάνω από τα κεφάλια όλων, όμως, κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτε.
Βλέποντας τις μίζες να περνούν
Ο έμπιστος του Ακη, αλλά και φίλος του διαδόχου του στο Αμυνας, προφυλακισμένου για τις μίζες, Γιάννου Παπαντωνίου, θα πρέπει να περνούσε δύσκολες ώρες τότε.
Διότι ο ακέραιος νομικός, ο μορφωμένος ακαδημαϊκός, ο ταγμένος να υπηρετεί τη Δικαιοσύνη, θα είχε πάθει σοκ βλέποντας τη σήψη, τη διαφθορά, την ανηθικότητα του «συστήματος Ακη» να κυριαρχεί στο Πεντάγωνο. Πώς να αντέξεις στο καθημερινό «ταγκό της διαπλοκής» με Τσοχατζόπουλο, Σμπώκο, τους στρατηγούς και τους εμπόρους όπλων; Πρέπει να είσαι άμεμπτου ηθικής και χαλκέντερος για να τα βγάλεις πέρα, για να μην βουτήξεις το δάκτυλο στο μέλι.
Ο Δρόσος άντεξε, υπηρέτησε σαν γνήσιος πατριώτης το… πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, μέχρι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.
Όταν το κόμμα του Ανδρέα κατέρρευσε ο επιφανής νομικός προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλους… μετανοημένους Πασόκους που ήθελαν μια απάνεμη πολιτική στέγη.
Προφανώς οι νομικές του γνώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε όλα τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, γι’ αυτό και ο Νίκος Παππάς έσπευσε πριν από δύο χρόνια να του αναθέσει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στενός συνεργάτης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής εκείνη την εποχή, παρά το πλούσιο βιογραφικό του έβαλε τη σφραγίδα στο μεγαλύτερο πολιτικό «Βατερλώ» του Νίκου Παππά, χάνοντας τη δίκη στο ΣτΕ.
Όμως, ακόμη και αυτή η αποτυχία δεν τον απομάκρυνε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τις ευλογίες του Σταύρου Κοντονή ορίζεται επικεφαλής της «Επιτροπής Εξυγίανσης» στην ΕΠΟ, αυτής που θα έσωζε το ελληνικό ποδόσφαιρο από τους «κακούς» και θα έφερνε την κάθαρση της Αριστεράς του κ. Τσίπρα και του κ. Βασιλειάδη.
Τον Γιάννη Δρόσο, τον επιφανή νομικό που παράτησε το πανεπιστήμιο για να… παίξει μπάλα στο… ηθικό γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, τον μάθαμε και από τις φωτογραφίες του στο γήπεδο παρέα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργο Βασιλειάδη.
Τον… απολαύσαμε βεβαίως όταν διοργάνωσε εκείνον τον αλήστου μνήμης τελικό Κυπέλλου στο Βόλο μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Τότε που οι «φίλαθλοι» κυνηγούσαν ακόμη και τα σκυλιά με τις φαλτσέτες και τα τσεκούρια, προς εξύψωση του αθλητικού πνεύματος.
Από τον Παππά στον Τζανακόπουλο
Ούτε αυτή του η αποτυχία τον απομάκρυνε από τον στενό πυρήνα του «καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ». Οι κακές γλώσσες λένε ότι μετά την αποτυχία στο ΣτΕ συγκρούστηκε με τον Νίκο Παππά, όμως, σαν καλός δικηγόρος που είναι, βρήκε προσβάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεχομένως τα κονέ του άλλοτε «κολλητού» του Ακη να τα έκανε ο άλλος ισχυρός άνδρας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος σε σταυρός στην ΠΓ, Αντώνης Κοτσακάς, παλιός φίλος και στενός συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου.
Η γνωριμία του με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο εξελίχθηκε σε φιλία και να που «τράβηξε» τον πρώτο λαχνό με την επιλογή του για την ΕΡΤ. Κάποιοι στην κυβέρνηση λένε μάλιστα ότι με εντολή Τσίπρα, έπειτα από εισήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκρίθηκε ο Δρόσος, όχι μόνο λόγω των αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων αλλά για να σταλεί κι ένα μήνυμα στον Παππά για την παταγώδη αποτυχία του με την επιλογή του διδύμου της συμφοράς στην ΕΡΤ, των κ. Θαλασσινού και Κωστόπουλου.
Όπως λένε άνθρωποι που ξέρουν τις υπόγειες συγκρούσεις στα… υπόγεια του Μαξίμου «Τζανακόπουλος – Παππάς: Σημειώσατε 1».
Ο άλλοτε άνθρωπος του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο παλιός φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου, ο κολλητός (μέχρι κάποιο σημείο) του Νίκου Παππά και πλέον έμπιστος του Δημήτρη Τζανακόπουλου, βρήκε ένα ζεστό γραφείο στην ΕΡΤ.
Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός «το ΠΑΣΟΚ είναι καλό κόμμα αρκεί να το εγκαταλείψεις γρήγορα… Για να κάνεις καριέρα».
 
Την ίδια ώρα διαβάζουμε ότι ο Άγγελος Αναστασιάδης παίρνει...25.000 ευρώ το μήνα, ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, ενώ ο Περέιρα της ΚΕΔ παίρνει μόλις...22.000 ευρώ.
 
Μεγαλύτερος είναι ο μισθός του Περέιρα ή του Αναστασιάδη; Λογικά «προηγείται» ο νέος ομοσπονδιακός, όμως μην φανταστείτε μεγάλη διαφορά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο πρώτος παίρνει 22.000 ευρώ το μήνα και ο δεύτερος 25.000. Αυτό είναι καλό για τη διαιτησία, για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ή για τον αρχιδιαιτητή;
 
Στην Εθνική μάλιστα που καταρρέει και κατάφερε να χάσει στο άδειο ΟΑΚΑ ακόμη κι από την...Εσθονία, το μόνο μέλημα της ''εξυγιαντικής'' ΕΠΟ ήταν να βρει κάνα μεροκάματο ο...Άγγελος Μπασινάς, παρότι δεν πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η FIFA.
 
Υποτίθεται ότι η ΕΠΟ πρέπει να εναρμονιστεί με τη FIFA, αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Ο Μπασινάς δεν έχει ανακοινωθεί μαζί με το νέο τεχνικό της Εθνικής, Αγγελο Αναστασιάδη. Μήπως, ο λόγος είναι ότι δεν έχει την απαιτούμενη πιστοποίηση από τις υπερκείμενες αρχές για αυτή τη θέση;
Κανονικότητα!
 
Κι αφού βολευτούν όλοι οι ''πρώην'' παίκτες-παράγοντες ΠΑΟ-ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στην ΕΠΟ, στην ΚΕΔ ή στην Εθνική Ελλάδας, περνάμε και στο ''παρασύνθημα''. Όλοι οι διαιτητές που αδικούν τον Ολυμπιακό ''σπρώχνονται'' κι ''αβαντάρονται''.
 
-Κουμπαράκης, Φωτιάδης, Τζήλος, Σκουλάς, Ζαχαριάδης  έμειναν εκτός μόνο για δυο αγωνιστικές και ο Σέζος για μια!
Από… υπερκόπωση κινδυνεύουν οι διαιτητές που σφύριξαν τους αγώνες του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα, από τους οποίους οι «ερυθρόλευκοι» είχαν παράπονα, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, καθώς σε κάποια παιχνίδια νίκησαν, όμως σε όλα δεν έλειψαν τα λάθη σε βάρος τους. Κατά σειρά αναφερόμαστε στον Κουμπαράκη (Θράκης) για τον αγώνα Ολυμπιακός – Λεβαδειακός 1-0, στον Φωτιάδη (Καστοριάς) στο ματς Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 5-0, στον Τζήλο (Λάρισας) που διαιτήτευσε Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 2-1, στον Σκουλά (Θεσσαλίας) που τον έβαλαν Πανιώνιος – Ολυμπιακός 0-1, στον Σέζο (Κιλκίς) στο ΟΦΗ – Ολυμπιακός 1-0 και στον Ζαχαριάδη (Μακεδονίας) στον αγώνα Ολυμπιακός – Απόλλων 1-0.
Απαντες έχουν …κουραστεί να παίρνουν ορισμούς! Με εξαίρεση τον Σέζο, που έμεινε εκτός μόνο για μια αγωνιστική, όλοι οι υπόλοιποι «έχασαν» από δυο, καθώς τόσες δεν ορίστηκαν ούτε πρώτοι, ούτε τέταρτοι!
Από τέσσερα ματς σφύριξαν οι Ζαχαριάδης, Τζήλος και σε άλλα τόσα σήκωναν ταμπέλες. Από τρία παιχνίδια διαιτήτευσαν οι Φωτιάδης, Σκουλάς και Κουμπαράκης και σε πέντε έδωσαν το «παρών» ως τέταρτοι. Ο Σέζος σφύριξε τρεις αγώνες και σε έξι μπήκε τέταρτος διαιτητής, δηλαδή στο πρωτάθλημα ο Περέιρα δεν τον χρησιμοποίησε μόνο μια αγωνιστική!
Ασφαλώς και πρόκειται για μεγάλη… σύμπτωση οι διαιτητές που αδίκησαν τον Ολυμπιακό να κάνουν τρελή… κούρσα στους ορισμούς των δέκα πρώτων αγωνιστικών! Μπορεί η ΚΕΔ να δώσει κάποια απάντηση γιατί δεν τιμωρήθηκε κανείς; Τόσο μεγάλη σύμπτωση είναι κι αυτή; Και γιατί να έχουμε… συμπτώσεις μόνο σε ότι έχει να κάνει με διαιτητές που οι «ερυθρόλευκοι» εξέφρασαν παράπονα;
Μια ακόμη μεγάλη… σύμπτωση, όπως αναφέραμε υπάρχουν πολλές, αποτελεί ότι από την… τρελή κούρσα των ορισμών δεν λείπει ούτε ένας από τους διαιτητές που αδίκησαν τον Ολυμπιακό! Το ένα θέμα είναι ότι δεν τιμωρήθηκε ούτε ένας! Όμως, πως γίνεται οι παρατηρητές να συμφωνούν με την άποψη της ΚΕΔ; Πολλές, πάρα πολλές, οι επαναλαμβανόμενες… συμπτώσεις.
Βέβαια, το μεγάλο θέμα με τους Τζήλο, Σκουλά είναι ότι έγιναν και διεθνείς! Μάλιστα, η σχετική απόφαση ελήφθη μετά τους αγώνες Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης και Πανιώνιος-Ολυμπιακός, αν και από το καλοκαίρι ήταν γνωστό ότι θα έπαιρναν το σήμα της FIFA. Αν και έκαναν λάθη και σε άλλα παιχνίδια. Τίποτα δεν επηρέασε την εισήγηση της ΚΕΔ! Τελειωμό δεν έχουν οι συμπτώσεις!
 
Όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα στο ''μαγαζάκι'' της ''εξυγίανσης'' που έχει επιβληθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με την σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της FIFA, ας γνωρίζουν ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα, τα πάντα σε αυτήν τη χώρα και στο ποδόσφαιρό της θα είναι διαφορετικά. Αν δεν προσέξουν την στάση τους, θα βρεθούν στην ''ουρά'' έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού. Το μεγαλύτερο κομμάτι των στελεχών της τωρινής συγκυβέρνησης θα περάσει την πύλη των φυλακών, ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΑ. Αν δεν θέλουν να τους ακολουθήσουν, πρέπει να μαζευτούν...

Σχόλια

Εικόνα Ποσειδωνία

Πάντως τον Ολυμπιακό δεν τον κυνήγησε τόσο πολύ ούτε η χούντα του Παπαδόπουλου, ούτε η χούντα του Μεταξά.