ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΕ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟ, ΤΟ 2003



Κοιτάμε την ειδησεογραφία ''σαν σήμερα'' από προηγούμενα έτη και πέφτουμε πάνω σε αυτό το άρθρο του 2003.
 
 
Φορολογικές παραβάσεις που προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το 2002 σε εννέα ΠΑΕ και μία ΚΑΕ. Ενδεικτικό της αυθαιρεσίας που βασιλεύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το γεγονός ότι μεγάλη ΠΑΕ, στις μηνιαίες καταστάσεις ΦΠΑ που υπέβαλε, έσβηνε με μπλάνκο μηδενικά από το τέλος των ποσών, γλιτώνοντας την καταβολή 1 δισ. δραχμών.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Δημήτρης Μπατζελής, οι ΠΑΕ στις οποίες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και προέκυψαν φορολογικές παραβάσεις είναι οι Προοδευτική, Αρης, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Καλαμάτα, Ιωνικός, Πανηλειακός, Πανιώνιος και Απόλλων. Επίσης, φορολογικές παραβάσεις βρέθηκαν και στην ΚΑΕ Ηρακλής.
Οι παραβάσεις αφορούν στη μη απόδοση ΦΠΑ, μη απόδοση φόρου αμοιβών ποδοσφαιριστών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών καθώς και μη υποβολή δηλώσεων και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν για την περίοδο 2000-2002 και σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτάθηκαν έως και τη χρήση του 1994.
«Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας του ποδοσφαίρου πνέει τα λοίσθια και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε τη μαύρη κατάσταση που δεν τιμά ούτε το ποδόσφαιρο ούτε τη χώρα. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν αμείλικτα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπατζελής.
Για την ΑΕΚ ο κ. Μπατζελής είπε ότι ο φορολογικός έλεγχος που έγινε στην ΠΑΕ πραγματοποιήθηκε από το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθήνας και όχι από το ΣΔΟΕ. Το ΠΕΚ ελέγχει την περίοδο 1991-2001 και έως τη Δευτέρα θα δοθεί εντολή και για έλεγχο στη χρήση του 2002.
 
Στην εφημερίδα ''Ριζοσπάστης'' υπάρχει εκτενέστερο ρεπορτάζ.
 
 
Κατάστιχο εντυπωσιασμού με 10 ομάδες
Στο απυρόβλητο οι επιτήδειοι. Παρά τον καταλογισμό σοβαρών φορολογικών παραβάσεων (παρακράτηση ΦΠΑ κ.ά.) συνεχίζουν να μην πληρώνουν...
Κατάστιχο εντυπωσιασμού, κυρίως με ΠΑΕ από την Α΄ Εθνική Κατηγορία, που έχουν υποπέσει σε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, δημοσιοποίησε χτες η ηγεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Ανάλογα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν αλλά γεγονός είναι ότι τόσο οι ΠΑΕ όσο και διάφοροι «μεγαλόσχημοι» επιχειρηματίες ουδέποτε κλήθηκαν για τα «περαιτέρω». Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ουδέποτε μπήκε στον κόπο να γνωστοποιήσει αν και κατά πόσον εισπράχτηκαν τα ποσά των φόρων που παρακράτησαν οι διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι έχουν μπει στο απυρόβλητο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σε αντίθεση με το φοροκυνηγητό σε βάρος των μισθωτών, συνταξιούχων και των ΕΒΕ της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη λίστα που δημοσιοποίησαν και η οποία περιλαμβάνει 10 ΠΑΕ, μόνον η μία από τις «μεγάλες» (η ΠΑΕ Παναθηναϊκός) φέρεται να κατέβαλε το οφειλόμενο ποσό, χωρίς όμως να διευκρινίζουν κατά πόσον έγινε κάποιος «διακανονισμός» ή αν επιβλήθηκαν τα αναλογούντα πρόστιμα, όπως συμβαίνει με τις μικρές επιχειρήσεις και τους μικροεπαγγελματίες. Το οφειλόμενο ποσό καταβλήθηκε επίσης και από την ΠΑΕ Πανηλειακός.
Η λίστα του ΣΔΟΕ περιέχει τους παρακάτω:
ΠΑΕ Προοδευτική: Για ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και φόρου για τις αμοιβές ποδοσφαιριστών, ύψους 1,11 εκατ. ευρώ
ΠΑΕ Αρης: Για μη απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και άλλες παραβάσεις, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ
Ηρακλής ΚΑΕ (μπάσκετ): Για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλα ύψους 2,2 εκατ. ευρώ
ΠΑΕ Καλαμάτα: Μη υποβολή ΦΠΑ για ποσό 950.500 ευρώ
ΠΑΕ Παναθηναϊκός: Μη απόδοση φόρου για αμοιβές ποδοσφαιριστών (784.600 ευρώ) και για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, 61 εκατ. δρχ.
ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Για μη υποβολή ΦΠΑ και φόρου μισθωτών για το 2002 (245.300 ευρώ) και 8,5 εκατ. δρχ. για το 2001
ΠΑΕ Ιωνικός: Για μη απόδοση φόρου 77 εκατ. δρχ. και για έκδοση εικονικού τιμολογίου 92.300 ευρώ
ΠΑΕ Πανηλειακός: Για τέλη χαρτοσήμου 10,7 εκατ. ο έλεγχος του ΣΔΟΕ συνεχίζεται
ΠΑΕ Πανιώνιος: Για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία κ.ά. 718 εκατ. δρχ.
ΠΑΕ Απόλλων: Για ΦΠΑ κ.ά. συνολικού ύψους 929.000 ευρώ.
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ο έλεγχος στην ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζεται από την αρμόδια Εφορία και πως αν χρειαστεί θα παρέμβει και το ΣΔΟΕ.
 
''Μεγάλη ΠΑΕ'', λέει, ''στις μηνιαίες καταστάσεις ΦΠΑ που υπέβαλε, έσβηνε με μπλάνκο μηδενικά από το τέλος των ποσών, γλυτώνοντας την καταβολή 1 δισ. δραχμών'', δηλαδή περίπου 3 εκ. ευρώ. Ποια να ήταν αυτή η ΠΑΕ από τις παραπάνω; Η ΠΑΕ ΠΑΟ, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ή η ΠΑΕ Άρης; Αν ήταν να στοιχηματίσουμε για κάποια, θα μιλούσαμε για ΠΑΟΚ ή Άρη. Το σίγουρο είναι ότι η ΠΑΕ ΠΑΟ των Βαρδινογιάννηδων, με πρόεδρο τον Άγγελο Φιλιππίδη (μετέπειτα θαμώνα σε κελί φυλακών του Μαλτεπέ στην Κωνσταντινούπολη, παρέα με 8 Σομαλούς...), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τότε το ΣΔΟΕ, δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ ύψους 784.600 ευρώ για συμβόλαια ποδοσφαιριστών, αλλά δεν είχε εκδώσει και τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία ύψους 61 εκ. δραχμών, δηλαδή περίπου 183.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για συνολικές παραβάσεις που προσέγγιζαν το 1 εκ. ευρώ. Άλλο 1 εκ. ευρώ δεν είχε αποδώσει η ΠΑΕ Άρης, ενώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ του Μπατατούδη χρωστούσε συνολικά 245.300 ευρώ και 8,5 εκ. δραχμές=περίπου 25.500 ευρώ, άρα 270.000 ευρώ περίπου στο ελληνικό Δημόσιο. Η ΠΑΕ ΠΑΟ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ''Ριζοσπάστη'', κατέβαλε εν τέλει αυτό το ποσό που της επιδικάστηκε. Οι φορολογικές ατασθαλίες όμως διαπιστώθηκαν κι αυτό ΔΕΝ σβήνει, αφού για την ΠΑΕ Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη ή του Βαγγέλη Μαρινάκη σήμερα, αντίστοιχες ειδήσεις ΔΕΝ υπάρχουν. Κι αν δεν έμπαινε το ΣΔΟΕ να ψάξει, στον Παναθηναϊκό (και στους άλλους ''μεγάλους'', υποτίθεται, αντιολυμπιακούς Συλλόγους, ειδικά στη Θεσσαλονίκη...) θα έκαναν αυτό που ξέρουν να κάνουν διαχρονικά, με όλα τα πολιτεύματα και καθεστώτα και με όλες τις κυβερνήσεις, δηλαδή θα ΕΚΛΕΒΑΝ το ελληνικό Δημόσιο...