Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΙΝΙΣΑ ΓΚΟΓΚΙΤΣ ΤΟ 1997



Αρχές Φεβρουαρίου 1997. Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός, με προπονητή του τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, στον δρόμο για το πρώτο πρωτάθλημα μετά από τα 9 ''πέτρινα χρόνια'', παλεύει να κλείσει κάποια από τις μεταγραφικές υποθέσεις που τον απασχολούν, ώστε να ενισχυθεί στο δεύτερο μισό της σεζόν και να διατηρηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου έληγαν στις...31 Ιανουαρίου, αλλά το παλιό, ελληνικό κόλπο ''κρατάμε ανοιχτή θυρίδα στο Ταχτδρομείο και φέρνουμε παίκτη πολλές μέρες μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου'' έδινε τροφή για σχόλια στον κόσμο του Ολυμπιακού, εν όψει του Σαββατοκύριακου 1-2 Φεβρουαρίου 1997, κατά το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί η δεύτερη αγωνιστική του δευτέρου γύρου του πρωταθλήματος.
 
Aνοιχτή θυρίδα στο Tαχυδρομείο έχει κρατήσει, ώς είθισται άλλωστε, ο Ολυμπιακός μήπως και προλάβει μέσα στο Σαββατοκύριακο και ολοκληρώσει κάποια από τις μεταγραφικές υποθέσεις που κρατούσε ανοιχτές μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κάνει νωρίς το απόγευμα μια ακόμη προσπάθεια ώστε να μεταπείσουν τους διοικούντες τον Aρη και να πάρουν τον Δημήτρη Mαυρογενίδη, που αποτελεί το μεγάλο καημό του Nτούσαν Mπάγεβιτς, όμως το θέμα σταμάτησε στον τεχνικό των «κιτρινόμαυρων» Xουάν Pαμόν Pότσα.
Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού έθεσε βέτο στην παραχώρηση του ποδοσφαιριστή κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στην ενδεχόμενη μετακίνησή του στο μεγάλο λιμάνι. Kι αυτό μολονότι ο διευθύνων σύμβουλος της πειραϊκής ΠAE Γιώργος Λούβαρης πρότεινε χθες στον Λάμπρο Γράντα 250.000.000 δρχ. και τον Γρηγόρη Tρούπκο.
H απάντηση που δόθηκε στον «ερυθρόλευκο» παράγοντα από το γενικό γραμματέα του Aρη Στάθη Kουτλιάνη ήταν αρνητική και παρέπεμπε στο βέτο του Aργεντίνου τεχνικού της ομάδας.
Mετά το πιθανό ναυάγιο της υπόθεσης Mαυρογενίδη και τις απανωτές αρνήσεις που παίρνουν οι παράγοντες του Ολυμπιακού από υποψήφιους στόχους αλλά και τις ομάδες τους, επικρατέστερος να φορέσει την ασπροκόκκινη φανέλα είναι ο 23χρονος επιθετικός του Iωνικού Nίκος Φρούσος!
Aξίζει να σημειωθεί πως χθες τελείωσε και τυπικά το θέμα Xομπς, καθώς ο 29χρονος Γερμανός, επικαλούμενος τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, γνωστοποίησε στους παράγοντες του Ολυμπιακού ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει διάθεση για μεταγραφικές συζητήσεις». Eπί πλέον έγινε γνωστό πως ούτε η Bέρντερ επιθυμεί ν' αφήσει ελεύθερο τον ποδοσφαιριστή.
Για τον Nίκο Mαχλά δεν τίθεται έτσι κι αλλιώς θέμα, ενώ η πρόταση που έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» για τον 34χρονο σέντερ φορ της Aνόρθωσης Σίνισα Γκόγκιτς (Σέρβος που έχει πάρει κυπριακή υπηκοότητα και παίζει στην εθνική ομάδα της Mεγαλονήσου) απορρίφθηκε από τους Kύπριους. Ο Ολυμπιακός ζήτησε για πέντε μήνες τον Γκόγκιτς προσφέροντας στην Aνόρθωση 35.000.000 δρχ.
Xθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Πειραιώτες έκαναν την ύστατη προσπάθεια μήπως και βγάλουν κάποια άκρη στην υπόθεση Tσάρτα, όμως το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών θα φανεί σήμερα... Eπιπλέον μεταξύ των υποψηφίων ακούστηκε και το όνομα του Γιώργου Δώνη!
 
 
Ο Μπερντ Χομπς ήταν ο σέντερ φορ της Βέρντερ Βρέμης, ο οποίος είχε χάσει την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα, έπειτα από 4 σεζόν στη γερμανική ομάδα και ''ψαχνόταν'' να φύγει. Τελικά ξημερώματα Σαββάτου 1 προς Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 1997 θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Σίνισα Γκόγκιτς.
 
"Η μεταγραφή μου στον Ολυμπιακό είναι σαν να κέρδισα τον πρώτο αριθμό του λαχείου". Τα λόγια αυτά ανήκουν στο νέο απόκτημα του Ολυμπιακού τον Σερβοκύπριο Σίνιτσα Γκόγκιτς. Ο 33χρονος επιθετικός πήρε χτες "γεύση" από Ρέντη, αφού έκανε την πρώτη του προπόνηση με τα χρώματα της πειραϊκής ομάδας."Ευχαριστώ τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που πίστεψε σε μένα και ελπίζω να τον δικαιώσω", κατέληξε ο Γκόγκιτς.
Η μεταγραφή του επιθετικού της Ανόρθωσης έκλεισε αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και κόστισε συνολικά 230 εκατομμύρια δραχμές. Ο ποδοσφαιριστής θα εισπράξει 80 εκατομμύρια δραχμές για δυόμισι χρόνια (μέχρι το καλοκαίρι του 1999), ενώ 150 θα πάρει η κυπριακή ομάδα.
Ποιος είναι όμως ο Σίνιτσα Γκόγκιτς: Γεννήθηκε στις 20-10-1963 έχει ύψος 1.85 και ζυγίζει 74 κιλά. Παίζει σέντερ φορ και είναι ταχύς και φινετσάτος παίκτης. Πήγε στο ΑΠΟΕΛ από τη Ραντ Βελιγραδίου την περίοδο 1989 -90. Εκεί έμεινε μέχρι το 1993, όπου και μεταγράφηκε στην Ανόρθωση. Εχει αναδειχτεί δυο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και άλλες τόσες δεύτερος. Εχει συνολικά πετύχει στην Κύπρο 159 τέρματα και θεωρείται ο μίστερ - γκολ τα τελευταία έξι χρόνια στη Μεγαλόνησο. Εχει πάρει την κυπριακή υπηκοότητα και έχει 21 συμμετοχές με 5 γκολ στην Εθνική.
Το ντεμπούτο του Γκόγκιτς με την ερυθρόλευκη φανέλα αναμένεται να γίνει στο κυριακάτικο ματς πρωταθλήματος με τον Ηρακλή, στο Φάληρο. Στο ματς αυτό θα απουσιάσουν οι τιμωρημένοι Νινιάδης, Σαμπανάτζοβιτς.
 
 
Αποπληθωρίζοντας τα χρηματικά ποσά που αναφέρονται παραπάνω, προκύπτει ότι η Ανόρθωση τότε πήρε περίπου 750.000 σημερινά ευρώ, ενώ τα 32 εκ. δραχμές τον χρόνο του συμβολαίου του Γκόγκιτς (16 εκ. δραχμές για το δεύτερο μισό της σεζόν 1996-97) αντιστοιχούν σε περίπου 150.000 σημερινά ευρώ.
 
 
 
Με 750.000 ευρώ στην ομάδα κι ετήσιο συμβόλαιο 150.000 ευρώ λοιπόν, ο 33άχρονος (στα 34...) Σέρβος με κυπριακό διαβατήριο Σίνισα Γκόγκιτς ήρθε το χειμώνα του 1997 για να λύσει το επιθετικό πρόβλημα του Ολυμπιακού. Φυσικά υπήρχαν γκρίνιες στην ''ερυθρόλευκη'' κερκίδα για ''τον Κόκκαλη που δεν ήθελε να τα σκάσει και μας κουβάλησε ένα γέρο με τη μαγκούρα''. Για ένα μήνα, μέχρι να βάλει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Γκόγκιτς, οι γκρίνιες αυτές είχαν αρχίσει να γίνονται...κραυγές. Τελικά ο ''Γκόγκα'' έβαλε 2 γκολ μαζί στην τεσσάρα του Θρύλου κόντρα στον Εδεσσαϊκό και οι φωνές των γαύρων σίγησαν προσωρινά.
 
 
Την επόμενη σεζόν, την πρώτη του ''καλή'' χρονιά ουσιαστικά στον Ολυμπιακό, όταν κι έκανε κανονικά προετοιμασία το καλοκαίρι με την ομάδα υπό τις οδηγίες του Μπάγεβιτς, ο 34άχρονος (στα 35....) Σίνισα Γκόγκιτς σημείωσε μόλις...ένα γκολ στο πρωτάθλημα, σε 34 αγωνιστικές. Κι εκεί που όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι και οι φίλοι του Ολυμπιακού τον είχαν κατατάξει στη συνείδησή τους ως ''παλτό'', ο 35άρης (στα 36...) γερο-Γκόγκα έκανε μία ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ σεζόν, την τελευταία του με την ομάδα, 1998-99. 5 γκολ στο πρωτάθλημα αλλά πάνω από όλα 4 στο Champions League, όπου κατάφερε να εκθέσει την αμυντική γραμμή της Κροάσια Ζάγκρεμπ, της Πόρτο, αλλά και της Γιουβέντους, αναγκάζοντας τους οπαδούς του Ολυμπιακού να του τραγουδούν
 
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΠΙΝΕΙ ΧΑΣΙΣ ΚΑΙ ΚΟΚΑ
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ''ΓΚΟΓΚΑ'' ΓΕΙΑ ΣΟΥ ''ΓΚΟΓΚΑ''.
 
Με το σπαθί του κέρδισε την ανανέωση του συμβολαίου του για άλλη μία χρονιά στον Ολυμπιακό, αν και στο τέλος εκείνης της σεζόν 1999-00 θα έκλεινε τα...37 του χρόνια. Σε εκείνη τη σεζόν πέτυχε ορισμένα καθοριστικά γκολ, όπως στο παιχνίδι με τον Άρη στο ΟΑΚΑ, εκεί που...δεν έμπαινε με τίποτε γκολ η μπάλα, μέχρι να έρθει από τον πάγκο και να...καθαρίσει ο ''παππούς'' με μία περίτεχνη κεφαλιά, αλλά και στο καθοριστικό παιχνίδι με την Καλαμάτα, λίγες στροφές πριν από το ''φινάλε''. Στο περιβόητο 3-3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ το Σεπτέμβριο του 1999, λίγες μέρες μετά το φονικό σεισμό στην Πάρνηθα της Αττικής, ήταν αυτός που μπήκε ως αλλαγή στο ημίχρονο κι άλλαξε τη ροή του αγώνα. Ο ''παππούς'' Γκόγκιτς γενικότερα ήρθε σχεδόν από το...πουθενά κι αναδείχθηκε
 
ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΦΟΡ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.
 
Η κύρια αιτία γι'αυτό δεν ήταν η ικανότητά του να τελειώνει τις φάσεις και με τα 2 πόδια, αλλά και με το κεφάλι, ούτε η ικανοποιητική ταχύτητά του για φορ, σε σχέση με τους περισσότερους αντιπάλους αμυντικούς πάντοτε, ούτε η ικανοποιητική τεχνική του, όχι μόνο στις υποδοχές της μπάλας, αλλά κι όταν την κουβαλούσε τρέχοντας. Υπήρξαν κι άλλοι παίκτες στην ιστορία του Ολυμπιακού που είχαν ένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ή και όλα μαζί σε μεγαλύτερο βαθμό από το Σερβοκύπριο. Το σημαντικότερο κομμάτι στο παιχνίδι του Γκόγκιτς, το οποίο τον έκανε να ξεχωρίζει ''σαν τη μύγα μέσα στο γάλα'' στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν
 
Η ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ.
 
Σε ένα πρωτάθλημα που παραδοσιακά ελάχιστοι παίκτες γενικώς...κινούνται και τρέχουν, αλλά και σε ένα πρωτάθλημα που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές εμφορούνται από τη νοοτροπία ''δώσε μου την μπάλα να τους περάσω όλους μόνος μου'', ο Γκόγκιτς ήρθε και ''κούμπωσε'', προσφέροντας επιλογές στην ανάπτυξη του παιχνιδιού του Ολυμπιακού και ταλαιπωρώντας τους αμυντικούς των αντιπάλων ομάδων του Ολυμπιακού. Γι'αυτόν το λόγο λοιπόν ο ''παππούς'' γερο-''Γκόγκα'' μπαίνει στο ''πάνθεον'' των μεγάλων επιθετικών που πέρασαν από τον Θρύλο. Στη δική μου συνείδηση είναι πολύ πιο ψηλά από τις περισσότερες πολυδιαφημισμένες ''πριμαντόνες'' επιθετικούς που κουβαλήθηκαν κατά καιρούς στα μέρη μας, οι οποίες ''πριμαντόνες'' προσέφεραν περισσότερα πράγματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όταν αποκτήθηκαν από όσα έδωσαν εντός γηπέδου, όπου και...περπατούσαν και κορόιδευαν τον κόσμο μας, στα πιο πολλά παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκαν με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης που ήρθε ''με τα ψέματα'' και με ελάχιστα λεφτά, σε μεγάλη ποδοσφαιρική ηλικία κι ενώ επί ενάμιση χρόνο δεν έκανε τίποτε το ιδιαίτερο, με το οποίο να...θάμπωσε το κοινό μας, ξαφνικά έγινε ο αγαπημένος της κερκίδας των φίλων του Ολυμπιακού. Είναι το κατ'εξοχήν παράδειγμα αυτού που λέμε συνεχώς εδώ μέσα, ότι
 
ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ''ΚΟΠΟ'' ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ. ΘΕΛΕΙ ''ΤΡΟΠΟ'' ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ.
 
Η ''ποδοσφαιρική λογική'' που επικαλούμαστε επιτάσσει την απόκτηση παικτών που ''κουμπώνουν'' στις αδυναμίες της ομάδας κι όχι γενικά ''να τα σκάσει ο πρόεδρος, να πάμε αεροδρόμιο, με φραγκοδίφραγκα δουλειά δεν γίνεται''. Η ''ποδοσφαιρική λογική'' επιτάσσει να αποκτάς τον Ιανουάριο παίκτες είτε από το δικό σου πρωτάθλημα, είτε από ένα πρωτάθλημα που είναι...κοντά στο δικό σου, σε νοοτροπία και παραστάσεις, όπως το κυπριακό, ώστε να μπορέσουν αυτοί να σε βοηθήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφού σε διαφορετική περίπτωση, μέχρι να καταλάβουν το πού έχουν έρθει, θα έχει τελειώσει η σεζόν και ο κόσμος θα τους θεωρεί ''παλτά''. Η ποδοσφαιρική λογική επίσης επιτάσσει το να μην κοιτάς ''στεγνά'' τα νούμερα κάποιου παίκτη ή γενικότερα όλους τους αριθμούς που συνοδεύουν το βιογραφικό του, όπως την ηλικία του και τα γκολ του, αλλά πρώτα και κύρια το τι κάνει αυτός μέσα στο γήπεδο. Παίκτης που βοηθάει την ομάδα εντός γηπέδου με διάφορους τρόπους, αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθεί με το χειροκρότημα του κόσμου και θα αναδειχθεί στα μάτια όλων η προσφορά του, αρκεί βεβαίως να τον εμπιστευεθούν οι φίλαθλοι και να μην τον ''σκουπίσει'' η διοίκηση της ομάδας, η οποία ενδεχομένως θα ψάχνει εναγωνίως το ''αποτέλεσμα εδώ και τώρα''. Πόσοι άραγε μπορούσαν να προβλέψουν την πορεία του Γκόγκιτς στον Ολυμπιακό, όταν τον έβλεπαν τέτοιες μέρες, 22 χρόνια πριν, να κάνει την πρώτη του προπόνηση στου Ρέντη;
 
 
Ο κάθε παίκτης κρίνεται εντός γηπέδου ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. Εκεί λοιπόν ο ''παππούς'' Σίνισα Γκόγκιτς υπήρξε ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ...

Σχόλια

Εικόνα Christos7

Στον Γκόκιτς ταιριάζει το "αν είχες έρθει πιο νωρίς"... Αντικειμενικά, σε εμάς ήρθε "παππούς" ποδοσφαιρικά. Για αυτό άλλωστε και δεν έβαζε 40 γκολ σε κάθε σεζόν, όπως θα μπορούσε πιστεύω στα ντουζένια του. Όσο να ναι στα 35 σου δεν έχεις τις αντοχές που έχεις στα 20...

Παρόλα αυτά, όντως ο άνθρωπος δίδασκε τη θέση του φορ... Σε μια εξυγιαντική χρονιά που το παλτό ο Πρίγιοβιτς πήρε 5μιση εκατομμύρια συμβόλαιο το χρόνο και 10 εκατομμύρια ρήτρα από τους Άραβες που σε ένα χρόνο το πολύ θα σιχτιρίζουν πους τους έπιασαν κότσους και θα ψάχνουν τρόπο να τον διαολοστείλουν (δε πρόλαβε να παίξει ένα παιχνίδι και... "τραυματίστηκε"), καλό είναι να θυμόμαστε τι σημαίνει φορ. Γιατί μπορεί η "εξυγίανση" και τα παραρτήματα να έκαναν τον Πρίγιοβιτς να φαίνεται.... Κριστιάνο (και στην Ευρώπη να είναι ανύπαρκτος, αλήθεια πέτυχε κανά γκολ στην Ευρώπη; Δε θυμάμαι...), αλλά η αλήθεια είναι πως είναι για τα μπάζα. Κι ας μας έχουν ζαλίσει τα εξυγιαντικά ΜΜΕ, που χάρη σε αυτούς κινδυνεύει η νεά γενιά να μη καταλαβαίνει τι εστί φορ... Θα βλέπουν μπάλα και δε θα ξέρουν τι τους γίνεται γιατί νομίζουν πως φορ σημαίνει να βουτάς και να σκοράρεις με πέναλτι ή να σε μαρκάρουν με τα μάτια οι διάφοροι ΠΑΟΚ Β'....

Τι παιχταράς ήταν ο Γκόκιτς; Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί δε μεγαλούργησε σε μεγάλη Ευρωπαϊκή ομάδα στα νιάτα του; Φταίει η περίοδος της πτώσης της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας; Πολύ πιθανό πιστεύω.

Κάποτε το ελληνικό πρωτάθλημα είχε Γκόκιτς, είχε Βαζέχα (μεγάλος παιχταράς κι ας ήταν στον ΠΑΟ, δεν τον έκανε ο Βαρδινογιαννισμός μεγάλο γκολτζή και φαινόταν και στην Ευρώπη σε αντίθεση με κάτι μπαοκικά παλτά), είχε Αλεξανδρή, είχε Ίβιτς, είχε Τζοβάνι πιο μετά (10άρι αλλά στην Ελλάδα έκανε παπάδες ως φορ), Ριβάλντο, μέχρι και ο Οφορίκουε ρε γαμώτο τους είχε για κολατσιό (αν είχε και μυαλό ο Οφορίκουε)...

Και σήμερα μας φέρνουν κάτι Πρίγιοβιτς, κάτι Ακπόμ με δίπλωμα στις καταδύσεις, κάτι Λιβάδια, κάτι Μακέντες, από τα αζήτητα ξεφτιλισμένων πρωταθλημάτων, και μας τους παρουσιάζουν σαν παιχταράδες... Και ο καλύτερος φορ στην Ελλάδα φέτος, ο Γκερέρο, έχει καταντήσει να μη μπορεί να σκοράρει με τίποτα γιατί όλοι παίζουν με 11 στην άμυνα και μας ρίχνουν απίστευτο ξύλο ατιμώρητοι, οι διαιτητές σφυρίζουν 100 επιθετικά φάουλ σε κάθε φάση, 200 οφσάιντ, και δε δίνουν πέναλτι ούτε με σπασμένο πόδι, ε, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο δε θα σκόραρε φέτος άμα ήταν στον Ολυμπιακό, ποιός Γκερέρο;

Ο Γκερέρο που πέρσι ήταν βασικός στη Πριμέρα... Αλήθεια το Πρίγιοβιτς δε τον ζητάγανε να παίζει βασικός στη Πριμέρα; Γιατί άραγε; Τα εκατομμύρια είναι ψίχουλα για τη Πριμέρα... Το Λιβάδια; Το Μακέντα; Τον Άκπομ που τον έδιωξαν από την Αγγλία γιατί δε τους έκανε; Και τον έχουνε βγάλει παλτό το Γκερέρο στην Ελλαδίτσα... Λένε δε σκόραρε στη καριέρα του, λες και το να βάλεις 4-5 γκολ τη σεζόν στη Πριμέρα με το μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας στην Ευρώπη και μάλιστα σε ομάδα που παίζει άμυνα και παλεύει να μείνει κατηγορία, είναι το ίδιο με την Ελλαδίτσα,,, Ο Πρίγιοβιτς ούτε 1 δε θα έβαζε στη Πριμέρα...

Συγνώμη που ξέφυγα από το θέμα, το έκανα γιατί για το άρθρο δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο. Ο Γκόκιτς ήταν παικταράς και όλοι ξέρουμε ποιός ήταν. Απλά πήρα ευκαιρία επειδή μιλάμε για ένα παιχταρά φορ, για να θυμίσω που ήμασταν και που καταντήσαμε...