Για το γάϊδαρο καβάλα




Μάγκες, ομολογώ ότι, ενώ άκουγα από μικρός και  συχνά την παραπάνω φράση, σε μεγάλη ηλικία σχετικά έμαθα την προέλευσή της.
Θα μου πείτε τώρα, «καλά, τι σε έπιασε ρε φίλος, λαογραφία και παράδοση θα κάνουμε τώρα»; Θα χετε τα δίκια σας, αλλά, παρόλο που είμαστε ένα site που υποστηρίζει και τη λαογραφία και την παράδοση και την ιστορία, ο σκοπός αυτού εδώ του άρθρου δεν είναι να εμπλουτίσει ή να διευρύνει τις γνώσεις σας γύρω από τέτοιας υφής θέματα.

Αντιγράφουμε από το slang.gr:

για το γάϊδαρο καβάλα


Η φράση έχει τη ρίζα της στη βυζαντινή εποχή. Με αυτόν τον τρόπο γινόταν διαπόμπευση των μοιχαλίδων, των κλεφτών και αυτών που δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Το σκηνικό στηνόταν ως εξής: Αφού κούρευαν τους ενόχους, τους κάθιζαν ανάποδα στο γαϊδούρι και τους υποχρέωναν να κρατούν την ουρά του. Μετά, τους πέρναγαν από όλους τους δρόμους της πόλης. Κατά την περιφορά, το πλήθος τους έβριζε, τους πετούσε παλιοπράματα και πολλές φορές τους μουτζούρωνε το πρόσωπο με καπνιά (από 'δω προέρχεται και η λέξη «μούντζα»). Στους κλέφτες πέρναγαν στο λαιμό τους, τα κλοπιμαία για να 'ναι ο διασυρμός τους ακόμα μεγαλύτερος. Έτσι όταν εκφέρουμε τη φράση, εννοούμε πως κάποιος έχει παραπέσει σε ολίσθημα και του αξίζει η δημόσια κατακραυγή, η γελοιοποίηση και το ρεζίλεμα.

Με την ευρύτερη έννοια, όταν εκφέρουμε τη φράση, αναφερόμαστε σε:
1. Κάποιον που λέει ή κάνει κάτι που θεωρούμε παράλογο, λαθεμένο, παρατραβηγμένο, εξεζητημένο, κάτι που δεν αρμόζει στην περίσταση. Κάτι που μας ξενίζει και μας φαίνεται τρελό και παλαβό(βλ.
ΠΑΡΑΡΔΕΙΓΜΑΤΑ 2, 3).
2. Κάποιον που θεωρούμε πως ζει μόνιμα στον κόσμο του (βλ.
ΠΑΡΑΡΔΕΙΓΜΑ 4).
3) Κάποιον που θεωρούμε πως είναι τρελός, πως έχει βαρέσει για τα καλά μπιέλα (βλ. ΠΑΡΑΡΔΕΙΓΜΑ
5).


ΠΑΡΑΡΔΕΙΓΜΑ 2

ΠΑΡΑΡΔΕΙΓΜΑ 3

ΠΑΡΑΡΔΕΙΓΜΑ 4

ΠΑΡΑΡΔΕΙΓΜΑ 5

Μάγκες, ναι, το δηλώνω, έκατσα χτες και είδα το ζελέ. Σχεδόν ολόκληρο τον αγώνα.
Όχι, καλά είμαι, δεν αρρώστησα. Το είδα αλλιώς το ζήτημα. Μέσα στην συνεχή κατάσταση ευφορίας που βιώνω ως γαύρος (ακολουθούσε και το μπάσκετ με την Αναντολού) και με τον κίνδυνο να μαλθακέψω πολύ, είπα ότι είναι μια καλή ευκαιρία για άσκηση ετοιμότητας και επιβίωσης μέσα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Και δε λάθεψα… μετά τον αγώνα, ένιωθα πάλι δυνατός και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Φέρτε μου δέκα μνημόνια και 20 ΔΝΤ. Δε μασάω τίποτα πια. Αφού άντεξα να δώ αυτό το πράμα, σχεδόν επί 90 λεπτά, δεν ξέρω μετά ακόμα και από πυρηνικό πόλεμο, εκτός απ τις κατσαρίδες,  μήπως επιζήσω και γω.

Και δε θα σταθώ στο γελοίο του θεάματος (όπως θίγει κάπως εδώ ο Fork http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/121123/mia-kremala-enas-egkl...) αλλα στο δραματικό και το δακρύβρεχτο μέρος του θέματος «Ποδοσφαιρικός ζελές».
Ο  ζελές μάγκες όπως το είδα εγώ, είναι μια ομάδα παραπληγικών, μια ομάδα σπέσιαλ ολυμπικς. Με όλο το σεβασμό στους παραπληγικούς και τους σπέσιαλ ολύμπικς.
Είναι μια ομάδα που θα τολμούσα να πω πως αξίζει τη συγκατάβαση και τη συμπάθειά μας. Είμαστε γαύροι, αλλά δεν είμαστε και τόσο κακοί άνθρωποι. Έχουμε και συναισθήματα.

Πράγμα που φαίνεται  πως δεν είναι καθόλου οι ΑΡΔ και τα «αντικειμενικά ΜΜΕ».
Γιατί όλο αυτό το σημερινό παραλήρημα, ακόμα και γω αδυνατώ να το αποδώσω στην εγγενή και διαχρονική βαζελολαγνεία τους (πάντα επίκαιρο το http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/121005/i-ka-fanela-baria-kai...).
Κάτι άλλο παίζει …είναι κακοί και μοχθηροί τύποι όλοι αυτοί. Δε γίνεται να μην είσαι τέτοιος και να ρίχνεις τέτοιο δούλεμα στους ζελέδες.
Εκτός κι αν όντως τα πιστεύεις όλα αυτά που επικοινωνείς. Αλλά πάλι, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως υπάρχει άνθρωπος, ακόμα κι ο πιο βαζελολάγνος ΑΡΔ, που να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και να μην είναι σε κάνα ίδρυμα ντυμένος με κέινη τη ρόμπα χωρίς μανίκια, και να πιστεύει τέτοια πράματα. Και όχι μόνο. Να τα διαλαλεί κιόλας.

Οπότε, καταλαβαίνετε τώρα και τι αφορά ο πρόλογος, αλλά και ποιοι είναι για το γάιδαρο καβάλα. Κυριολεκτικά όμως.

Βέβαια πρέπει να βρούμε κανα μεγάλο γάιδαρο, γιατί είναι πολλοί αυτοί που πρέπει να χωρέσουν.
Για το Τζώννυ τον Τουϊτερ πχ, ότι ο ζελές είναι σε θερμοκρασίες που προσεγγίζουν το απόλυτο 0 βαθμολογικά, φταίει, λέει, ότι στη Ελλάδα τα ζάρια είναι σημαδεμένα.
(Ε πως αλλιώς.. ξέρει σε τι ζωντανά, έτοιμα ανά πάσα στιγμή να φάνε όλο το σανό τους απευθύνεται). Κι αυτό το συμπέρασμα, ο τιτάνας αυτός της σκέψης και της δημόσιας ζωής, το έβγαλε επειδή χτες ο παραπληγικός νίκησε κάτι πεθαμένους, που έπαιζαν και με 10 παίχτες για παραπάνω από ένα ημίχρονο, και χρειάστηκε κιόλας δυο ανύπαρκτα πέναλτυ (για να βάλει το ένα).

Φαίνεται Τζώννυ μου, ότι και στη Σλοβενία είναι πειραγμένα τα ζάρια. Εκεί δεν οφείλεται και η τριαρούμπα που εισέπραξε ο θίασος εκεί μέσα; Και στην Ιταλία πριν καμιά δεκαριά μέρες.

Και για να μην μακρηγορούμε, όποτε διαπομπεύεται ο ζελές, και σε όλο το γκόσμο πειραγμένα είναι τα ζάρια (εκτός απ το twitter)
http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120921/o-perigelos-tis-eyropis

Μπροστά την έχει ο γαύρος την ουρά Τζώννυ μου (και τι ουρά…)
Όχι πίσω σαν αυτή του γάιδαρου.