ΚΟΚΚΙΝΗ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΠΟΑ



 
Θυμάστε που πριν λίγες μέρες είχαμε δει το θέμα με το χρώμα στις φανέλες του ΠΟΑ το 1908, της ομάδας που ισχυρίζονται οι οπαδοί του ΠΑΟ ότι υπήρξε ο πρόδρομός τους?
 
Το άρθρο αυτό δεν βγήκε τυχαία. Βγήκε ως απάντηση στις ΠΟΡΔΕΣ των ανιστόρητων λαγών, που δεν φτάνει το ότι δεν γνωρίζουν την ιστορία της ίδιας της ομάδας τους, με ύφος χιλίων καρδιναλίων πουλάνε και πρόλογο ότι ''είμαστε ψαγμένοι, έχουμε στοιχεία εμείς και δεν μασάμε από τη γαυροπροπαγάνδα για ταύρους στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι έχουν και αχρωματοψία μάλιστα, για να καταλάβετε το πόσο ψεύτες και γαύροι είναι όσοι τα λένε αυτά''. Πριν λίγο καιρό λοιπόν, εμφανίστηκε ένας σύλλογος οπαδών του ΠΑΟ, λέει, η ΑΣΠΙΔΑ 1908, που με ''αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία'' προσπάθησε να πείσει τους ''παραπλανημένους οπαδούς του ΠΑΟ'' για το ότι ''εμείς δεν βάλαμε ποτέ κόκκινα. Ασπρόμαυρα φορούσαμε. Η δεύτερη εμφάνισή μας ήταν κόκκινη''. Προφανές το ότι τα άτομα έχουν πρόβλημα. Αδιαφορούν για την ιστορία τους και νοιάζονται μόνο ''να μην μας την λένε οι γαύροι''. Αν δηλαδή εμείς για παράδειγμα αποδειχθεί ότι φορούσαμε πράσινα το 1925, λέμε τώρα, θα πρέπει σε αυτό το site να κάνουμε το άσπρο-μαύρο για να βγάλουμε το ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι ''προπαγάνδα''. Για να δούμε όμως τι συμβαίνει. Εξετάζουμε το ίδιο το κείμενο της ΑΣΠΙΔΑΣ 1908.
 
Στο κείμενο γίνεται λόγος για δύο ιστορικά τεκμήρια, από εφημερίδες της εποχής. Αγνοούμε το τελευταίο από τα Αθλητικά Χρονικά, γιατί αναφέρεται σε μεταγενέστερη χρονικά εποχή και επικεντρωνόμαστε στις δύο εφημερίδες του 1908, που κάνουν λόγο για τα εγκαίνια του ΠΟΑ και την αναμέτρηση των δύο ομάδων του. Ας τα βάλουμε όπως γράφτηκαν στις εφημερίδες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ 12-5-1908
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 12-5-1908
 

 
Τι βλέπουμε λοιπόν? Κατ'αρχάς, ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ και όχι για επίσημο αγώνα ή έστω φιλικό με άλλο Σύλλογο. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, στη μία εφημερίδα αναγράφεται ότι η ομάδα που οι σημερινοί λαγοί θεωρούν ως ''βασική και πρώτη'' τότε φορούσε κόκκινα και στην άλλη μαύρα. Στην ''Ακρόπολη'', η ομάδα των λευκών είναι αυτή που έχει τον Τσικλητήρα και το Γεώργιο Καλαφάτη μέσα, ενώ στην εφημερίδα ''Εμπρός'' γράφεται το ανάποδο. Το ενδεχόμενο να τα έχουν μπερδέψει οι εφημερίδες, δεν μετράει για τους σημερινούς λαγούς. Το ότι μιλάμε για ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΠΛΟ, ας το πούμε έτσι, που η κάθε μία ομάδα ΦΟΡΟΥΣΕ Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕ και όχι τα επίσημα δηλωθέντα χρώματά της, δεν μετράει για τους σημερινούς λαγούς. Το ότι στο απόκομμα της ΟΜΑΔΑΣ από το 1960 αναγράφεται η ιστορία με τους ταύρους ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΑΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ και γίνεται λόγος για κόκκινες φανέλες, δεν μετράει για τους σημερινούς λαγούς. Το ότι Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΥΡΟΥΣ και επίσης Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΠΑΟ, δεν μετράει για τους σημερινούς λαγούς. Το ότι ακόμη κι έτσι να ήταν όπως θέλουν αυτοί σήμερα, δεν αναγράφουν κανένα απολύτως στοιχείο για το ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΦΑΝΕΛΑΣ ΕΙΧΕ Ο ΠΟΑ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΑΤΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ή ΕΣΤΩ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, δεν μετράει για τους σημερινούς λαγούς. Για αυτούς, μετράει το ότι ''βρήκαμε κάτι να λέμε και να απαντάμε στη γαυροπροπαγάνδα. Εμείς κόκκινα δεν βάλαμε ποτέ. Αυτά τα λένε οι γαύροι''. Ας δούμε λοιπόν αν ''βάλανε'' ποτέ κόκκινα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ 22-5-1908
 

 
Ποια ήταν τα χρώματα του ΠΟΑ στο παιχνίδι με το Διαγόρα?
 
ΛΕΥΚΗ ΠΕΡΙΣΚΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟ ΥΠΟΚΑΜΙΣΟ.
 
Ε-ΡΥ-ΘΡΟ
 
Ε-ΡΥ-ΘΡΟ
 
Κατανοητόν τώρα το πόσο ΣΟΥΡΓΕΛΑ και ανιστόρητοι είστε ρε λαγοί? Μάθετε πρώτα την ιστορία σας και μετά θα είστε σε θέση να την πείτε στον οποιονδήποτε γαύρο. Και το ξεσκέπασμα στις απάτες σας για εκείνα τα χρόνια θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Θα εξετάσουμε αναλυτικά το σήμα σας, το τι συνέβη με τον ΠΟΑ και αν εσείς δικαιούστε να θεωρείστε ''συνεχιστές της ιστορίας του ΠΟΑ''. Το ότι βέβαια μια ζωή είστε στην απάτη και στα ψέμματα, είναι το λιγότερο. Το περισσότερο είναι το ότι σας πονάει που πετάξατε τα κόκκινα. Δεν το μπορείτε. Τρέμετε.
 
ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΟΡΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΑΜΑΝΕ. ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΙΑ.

Σχόλια

Εικόνα savvas gridlock

Επανέρχομαι, αλλά έχω κλάσει στο γέλιο. Μαζεύονται οι αθλητές του ΠΟΑ να κάνουνε εγκαίνια. Παίζουνε ένα διπλό και για να ξεχωρίσουνε το ποιος είναι με ποιον, ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ 5Χ5, αποφασίζουνε κάποια να παίζουνε με κόκκινα και άλλοι με μαύρα, πλην του λευκού που είχανε και οι δύο. Για το διπλό αυτά. Μετά από 10 μέρες παίζουνε φιλικό με άλλη ομάδα και φοράνε κόκκινα και λευκά. Ιδρυτές του ΠΟΑ, εφημερίδες της εποχής που τις βλέπετε εδώ, συγγραφείς της ιστορίας του ΠΑΟ και όλες οι πηγές συμφωνούν πως τα πρώτα χρώματα του ΠΟΑ ήταν τα κόκκινα.

''Όχι'', λένε τώρα οι οπαδοί του ΠΑΟ. ''Τότε που ιδρύθηκε ο ΠΟΑ, υπήρχανε δύο ομάδες. Μια άλφα και μια βήτα, που η κάθε μία είχε άλλο χρώμα φανέλας. Το ότι σε ένα παιχνίδι παίξανε με κόκκινα, συνεπάγεται ότι έπαιξε η βήτα ομάδα''. Δίχως στοιχεία αυτά, από το μυαλό τους. Εδώ δεν είχανε να φάνε τότε και την ώρα που ιδρύανε συλλόγους, θα φτιάχνανε δύο ομάδες με δύο διαφορετικές φανέλες. Την ίδια ώρα, ενώ υπάρχουν τα δημοσιεύματα που φαίνεται ότι στο φιλικό παίξανε πολλοί παίκτες της και καλά άλφα ομάδας, αυτής με τα ασπρόμαυρα, σου λένε πάλι ''όχι, αυτή ήταν η βήτα ομάδα''. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά ''και ο Διαγόρας είχε τότε άλφα και βήτα ομάδα, με δύο ξεχωριστές φανέλες η κάθε μία''.

ΓΕΕΕΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΟΟΟΟΣΜΟΣ. Ήμαρτον ρε πούστη μου, ήμαρτον...

Εικόνα ΑΒΒΑ ΚΟΟΥΤΣ

ΣΤΑ ''ΦΡΥΔΙΑ ΜΟΥ'' ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΑΝΕ....
ΣΤΑ ''ΦΡΥΔΙΑ ΜΟΥ ΑΝ ΛΕΓΟΝΤΟΥΣΤΑΝ ΠΟΑ, ΠΑΟ, ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΚΛΠ
ΣΤΑ ΦΡΥΔΙΑ ΜΟΥ ΑΝ Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Π.Χ Η' Μ.Χ....
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, ΜΟΝΙΜΑ ΣΑΝ ΤΑΤΟΥΑΖ, ΚΟΚΚΙΝΟΣ Ο ΣΒΕΡΚΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΣ ΦΑΠΕΣ....
ΤΙΣ ΦΑΠΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ. ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ''ΦΡΥΔΙΑ'' ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ. ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ''ΓΑ@ΑΩ'' ΑΣΑΛΙΩΤΑ. ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ Κ ΝΑ ΣΚΟΥΖΟΥΝ.
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΑΦΙΑ EVER.....
ΠΑΝΤΩΣ ΟΜΟΛΟΓΩ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΜΟΙ...ΕΠΕΝΔΥΣΑΝΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ''ΟΠΛΟ'' ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ...ΤΑ ΜΜΕ Κ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Εικόνα red apple

Βρε Εν... Πουθεναίς, ειρήσθω εν παρόδω το κακό με σένα είναι οτι έχεις υποπέσει στο λάκκο των λεόντων... Η συγκατάβαση με την οποία αντιμετώπιζεσαι δεν είναι για χόρταση...

Εικόνα Εν Αθήναις

Αποφασίστε, ιδρυθήκαμε το 1908 με κόκκινα χρώματα, ή το 1923 με πράσινα;

Αφού αποφασίσετε, καλό θα ήταν να μας ενημερώσετε κι εμάς να μάθουμε.

Ειρήσθω εν παρόδω, η ομάδα με τα ερυθρά υποκάμισα που αντιμετωπίζει το Διαγόρα είναι η β' ομάδα του ΠΟΑ. Είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανένας, κοιτάζοντας τους ποδοσφαιριστές που την απαρτίζουν. Ο Καλαφάτης βρίσκεται στη σύνθεση γιατί συνηθιζόταν τότε, αλλά και αργότερα, 2-3 παίκτες της α' ομάδας να έχουν το δικαίωμα να ενισχύουν την α' ομάδα.

Σάββα βιάστηκες...Όταν γράφεις με πάθος πολλές φορές υποπίπτεις σε λάθη και αναιρείς την έρευνα που έχεις κάνει.

Επίσης, καλό είναι να ξέρεις πως εν έτει 1908 οι ομάδες δεν είχαν την πολυτέλεια να αλλάζουν εμφανίσεις σε κάθε παιχνίδι. Μπες λίγο στο πνεύμα της εποχής πρώτα απ'όλα. Εσύ νομίζεις πως άλλες εμφανίσεις χρησιμοποιούσαν στα εγκαίνια και άλλες στα επίσημα; Εδώ δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν μία μπάλα, τί να λέμε τώρα...

Μανία να αποδείξετε πως φορέσαμε κόκκινα το 1908...Αλλά ακόμα κι αν θέλετε να συνέβη έτσι, το 1908 Ολυμπιακός δεν υπήρχε για να του τα «κλέψουμε». Οπότε ποια η «ντροπή»;

ΥΓ. Για τις πράσινες φανέλες που βάλετε εσείς κάποτε θα έχει θεματάκι;

Εικόνα savvas gridlock

Επειδή υποψιάζομαι ότι αυτά που σου έγραψα πιο κάτω δεν θα τα καταλάβεις, ας μπω στη λογική σου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ακρόπολη, στα εγκαίνια του ΠΟΑ η ομάδα που φορούσε λευκά αποτελούνταν από τους Τσικλητήρα-Παππά-Χατζηζαφειρίου-Γουλιμή-Βλαχόπουλο-Κάμπελ-Ρολάνθο-Γ. Καλαφάτη-Μαυριδόπουλο-Καινάρο. Εσύ λες ότι αυτή ήταν η άλφα ομάδα, οι βασικοί και φοράγανε ασπρόμαυρα. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΕΣΥ ΤΟ ΛΕΣ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΟΤ ΠΟΥΡΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΡΟΣ, ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΦΑΝΕΛΕΣ-ΜΑΥΡΑ ΣΟΡΤΣΑΚΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ, ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ. ΟΚ? Πάμε όμως έστω στο έτσι. Στο φιλικό με το Διαγόρα, σύμφωνα με το Εμπρός της 22-5-1908, η ομάδα που έπαιξε αποτελούνταν από Κάμπελ-Γουλιμή-Ανδρουλή-Καλαφάτη (άγνωστο ποιον από τους δύο, πιθανότατα το Γεώργιο αλλά δεν ξέρουμε)-Καινάρη-Τζεράκη-Λουκάκη-Φιλίππου-Νικολόπουλο και δύο άλλους, αδιευκρίνιστο το ποιους. Από την ομάδα που εσύ θεωρείς βασική τότε, την πρώτη ομάδα ας πούμε του ΠΟΑ, που κατ'εσέ φορούσε ασπρόμαυρα, πόσοι παίξανε στο φιλικό με το Διαγόρα, βγάζοντας έξω τον Καλαφάτη που δεν ξέρουμε ποιος από τους δύο είναι? Κάμπελ-Γουλιμής-Καινάρος, ΤΡΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ, έξω ο Καλαφάτης.

Περιμένουμε εναγωνίως τα στοιχεία σου για το ότι υπήρχανε δύο ξεχωριστές ομάδες του ΠΟΑ που η κάθε μία φορούσε διαφορετική φανέλα και οι άλλες ομάδες, όταν καλούσαν τον ΠΟΑ για φιλικό, καλούσαν μία από τις δύο ομάδες. Λέγανε δηλαδή ''μάγκες, θέλουμε την άλφα ομάδα σας, όχι τη δεύτερη''. Επίσης, περιμένουμε τα κριτήριά για το πώς κάποιος έφευγε από την άλφα ομάδα και πήγαινε στη βήτα. Με ποιο σκεπτικό? Μήπως ήταν στη φάση βασικοί-αναπληρωματικοί?

Αντί να δεχτείς το προφανές, καταντάς να γελάει ο κόσμος με όσα γράφεις. Πραγματικά, μου έφτιαξες το βράδυ ρε μπαγάσα...

Εικόνα savvas gridlock

To πότε ιδρυθήκατε, για εμάς εδώ, θα το δεις σε προσεχείς αναρτήσεις.

Ποια β' ομάδα λες ρε φίλε? Τι είναι αυτά που λες? Υπήρχε διοργάνωση τότε για τις β' ομάδες? Εδώ δεν υπήρχε για τις πρώτες ομάδες. Μιλάμε για την Ελλάδα ΠΡΙΝ τους Βαλκανικούς. Μιλάμε για χρόνια που δεν υπήρχε σάλιο. Μιλάμε για τα χρόνια που όπως βάλαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, το πρωτάθλημα ήταν ένα ματς, ΠΠΟ-Πειραικός. Και θες να μας πεις ότι υπήρχανε και ματς ΜΟΝΟ με δεύτερες ομάδες? Και δεν μου λες, έχεις στοιχεία για αυτό ή έτσι, να'χαμε να λέγαμε? Για δείξε μας πώς το λες αυτό, πώς ξέρεις δηλαδή ότι υπήρχε διοργάνωση ή έστω παράδοση να γίνονται φιλικά ματς, όπου ο Σύλλογος έστελνε ΜΟΝΟ δεύτερες ομάδες, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ? Και για να σε ρωτήσω και κάτι άλλο. Αν εμείς στείλουμε τώρα τη δεύτερη ομάδα μας κάπου, ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΟΥΣ? Δηλαδή ανάλογα με το ποια ομάδα στέλνανε τότε, ΑΥΤΗ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΦΑΝΕΛΑ? ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ? Με τη δική σου λογική, αν εμείς βάλουμε τα δεύτερα την Κυριακή, πρέπει να βάλουμε τη β' εμφάνιση της ομάδας. Και σε κάθε περίπτωση, εδώ βλέπεις στοιχεία. Έχεις στοιχεία εσύ που δείχνουν ότι σε παιχνίδι του ΠΟΑ με άλλη ομάδα, χρησιμοποιούσε ασπρόμαυρα? Έχεις στοιχεία, αποκόμματα φυλλάδων του τότε ή ό,τι θες που επιβεβαιώνουν όσα λες? Βάλ'τα και εγώ μαζί σου.

Η πρεμούρα σου να βγεις από πάνω και να μην θίξουμε την ομάδα σου, σε οδηγεί στο να λες ΠΑΛΑΒΑ πράγματα. Σκέψου τι έγραψες και πόσο αστείο είναι. Αντί να δεχτείς το προφανές, ότι στα εγκαίνια και στο εσωτερικό διπλό, για να ξεχωρίζουν οι παίκτες, οι μεν βάλανε μαύρα και οι δε κόκκινα, όπως ξέρω'γω κάνουμε σήμερα όταν πάμε να παίξουμε 5Χ5, ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΛΟΙ ΦΟΡΟΥΣΑΝΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ, κάθεσαι και σκέφτεσαι τι θα σκεφτείς για να μην βγούνε από πάνω οι γαύροι και ''εμείς δεν βάλαμε ποτέ κόκκινα''. Τι να σου πω ρε φίλε, κάπου τα επιχειρήματα στερεύουν.

Εικόνα Εν Αθήναις

Aν η δική σου έρευνα εξαντλείται στην Ακρόπολη και στο Εμπρός είναι πρόβλημα δικό σου.

Είπες πως εκείνα τα χρόνια δε γινόταν διοργάνωση β' ομάδων. Μάθε λοιπόν πως το 1914 ο ΠΠΟ αναδείχτηκε και πρωταθλητής Ελλάδας β' ομάδων.

Οι διοργανώσεις β' ομάδων συνεχίζονταν για πολλά χρόνια αργότερα σε τοπικό επίπεδο με τα παιχνίδια να γίνονται πολλές φορές πριν από αυτά των α' ομάδων.

ΥΓ. Είστε site που ασχολείται με τον Ολυμπιακό και τα περισσότερα σας κείμενα αφορούν τον Παναθηναϊκό.
Γιατί άραγε;

Κι ακόμα, γιατί έχει τόση σημασία για εσάς το αν ο Παναθηναϊκός φόρεσε κόκκινα ή όχι;
Και γιατί πρέπει να ντρέπεται ο Παναθηναϊκός επειδή κάποτε, πολύ πριν ιδρυθείτε εσείς, φόρεσε ενδεχομένως κόκκινα (αν το έκανε).

ΥΓ2.Αν θέλετε να δεχόμαστε το γεγονός ότι το επίσημο βιβλίο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μιλούσε για κόκκινα χρώματα, τότε να δεχθούμε πως και το επίσημο δελτίο του Ερασιτέχνη ΟΣΦΠ το 2006 έκανε λόγο για 221 τίτλους. Θέλετε;

Εικόνα savvas gridlock

Το πού εξαντλείται η δική μου έρευνα, θα το δεις τις επόμενες μέρες.

Είπα και επιμένω ότι το 1908 δεν υπήρχε άλφα και βήτα ομάδα στον ΠΟΑ ή γενικά. Το 1914 ναι, υπήρχε, αλλά όχι αυτό που εννοείς εσύ. Είπα κι επιμένω ότι όλες οι ομάδες σε άναν Σύλλογο τότε, άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα είχαν τα ίδια χρώματα. Το 1908 ο ΠΟΑ δεν είχε κανένα μέλος από αυτά που μετέπειτα ήταν τα πιο αναγνωρίσιμα στον ΠΠΟ ή στον ΠΠΑΟ, π.χ. τους Πανουργιά-Νικολαίδη. Δεν υπήρχαν καλά καλά διοργανώσεις, λόγω πολέμων κτλπ.. Εν πάση περιπτώσει, επειδή θα πλατιάσουμε, δεσμεύεσαι να μας εμφανίσεις τα στοιχεία σου για το ότι σε παιχνίδι με άλλο σύλλογο, ο ΠΟΑ φορούσε ασπρόμαυρα? Άλφα, βήτα, γάμα, όποια ομάδα θες, δείξε μας ότι στο τάδε ματς με τη δείνα ομάδα, η ομάδα του ΠΟΑ έπαιξε με ασπρόμαυρα. Επίσης, δείξε μας και το ότι η άλφα και η βήτα ομάδα σε κάθε Σύλλογο, είχαν άλλα χρώματα στις φανέλες. Όχι όταν έπαιζαν εσωτερικό διπλό, αλλά όταν έπαιζαν με άλλους. Περιμένουμε.

Ασχολούμαστε με τα ψέμματα των αντιπάλων μας, ειδικά όταν μας αφορούν. Πρώτα και κύρια μας νοιάζει ο Θρύλος, αλλά όχι μόνο.

Καμία καούρα δεν έχουμε για το αν βάλατε κόκκινα. Σου είπα πολλές φορές, αν το ίδιο αποδειχθεί για τον Ολυμπιακό με τα πράσινα, δεν έχω κανένα θέμα να το παραδεχτώ. Εσείς προσπαθείτε να ξαναγράψετε την ιστορία κατά πώς σας βολεύει, βγάζοντας παλαβούς τους πάντες. Εσάς σας ενδιαφέρει πιο πολύ το ''να βγάλουμε ψεύτες τους γαύρους'', παρά η ιστορία της ομάδας σας. Λες και είναι κάτι τρομερό το να βάλατε κόκκινα ή πορτοκαλί. Αντιδρώντας όμως έτσι, δινετε το πάτημα σε εμάς να πούμε ότι σας πονάει που πετάξατε τα κόκκινα.

Φυσικά, τα παραπάνω σου τα λέω στο και καλά. Άλλο ΠΟΑ, άλλο ΠΑΟ. Αν θεωρήσουμε όμως ότι ΠΟΑ=ΠΑΟ, τότε βάλατε κόκκινα. Και το άρθρο μιλάει για κόκκινη φανέλα του ΠΟΑ, όχι του ΠΑΟ.

Το επίσημο ΔΕΛΤΙΟ του Ερασιτέχνη σε μία χρονιά, δεν έχει καμία σχέση με το επίσημο ΒΙΒΛΙΟ του Ερασιτέχνη. Για το ΒΙΒΛΙΟ, γίνεται έρευνα και μένει στον χρόνο. Για το ΔΕΛΤΙΟ, μπορεί να γραφτούν και ατεκμηρίωτα πράγματα, αφού του χρόνου θα βγει άλλο. Είναι σαν να συγκρίνεις εφημερίδες με βιβλία. Επίσης, για να σε προλάβω, εγώ δεν ασχολούμαι καθόλου με τους τίτλους, γιατί η λογική ''ένας τίτλος στο μπάσκετ, ένας στο πινγκ πονγκ, άρα Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ έχει δύο τίτλους'', είναι για τα πανηγύρια. Μήλα με πορτοκάλια δεν αθροίζονται.

Εικόνα Εν Αθήναις

Εμείς φορέσαμε κόκκινα πριν από εσάς κι εσείς πράσινα, τουλάχιστον δύο φορές μετά από εμάς.
Γνωρίζεις κάτι επ' αυτού ή θέλεις πληροφορίες;

Ούτως ή άλλως, φοράμε πράσινα από το 1909, αυτό έχει σημασία. Όχι ότι και το κόκκινο δεν είναι ωραίο χρώμα, πολύ ωραίο είναι. Αλλά κομματάκι κοινότοπο ρε παιδί μου. Το φορούν οι μισές και βάλε ομάδες του κόσμου.

Εικόνα savvas gridlock

Γνωρίζω, αλλά το κάναμε από ανάγκη, οπότε δεν σημαίνει κάτι.

Ναι, κανείς δεν αμφισβητεί το ότι τα χρώματα του ΠΠΟ ήταν τα πράσινα. Από εκεί και πέρα, το ότι οι μισές ομάδες του κόσμου έχουν κόκκινα, κάτι σημαίνει για την απήχηση του χρώματος αυτού στις μάζες, στο λαό κτλπ..

Εικόνα Εν Αθήναις

«Δε σημαίνει κάτι»;;;

Και τότε γιατί να σημαίνει το εάν εμείς φορέσαμε κόκκινα;

Εσείς προσφάτως φορέσατε και ροζ σε φιλικό απέναντι στον Απόλλωνα Πατρών. Κανένα σχόλιο επ' αυτού;

Συμφωνούμε στα εξής λοιπόν:

1. Φορέσαμε τα χρώματα σας δεκαεπτά χρόνια πριν τα φορέσετε εσείς.
2. Ιδρυθήκαμε το 1908 (εφόσον φορέσαμε και κόκκινα και ήμασταν συνέχεια του ΠΟΑ)
3. Φορέσατε δύο φορές πράσινα και τη μία από αυτές με τριφύλλι στο στήθος. (ανάγκη ξε-ανάγκη, δεύτερο σετ εμφανίσεων δεν είχατε να βάλετε;)
4. To όνομα σας δεν το σκεφτήκατε μόνοι σας, όπως για χρόνια υποστηρίζατε αλλά ήταν ήδη χρησιμοποιημένο.
5. Οι ταύροι έχουν αχρωματοψία.

Ευχαριστώ.

Εικόνα savvas gridlock

Τίποτε δεν σημαίνει για εμένα το ότι βάλατε κόκκινα, αλλά όταν σας βλέπω να σας πιάνει κωλοπιλάλα να αποδείξετε ότι δεν φορέσατε κόκκινα, θα βλέπεις τέτοιες αναρτήσεις. Προκαλείτε δίχως λόγο.

Σε ένα ματς φορέσαμε ροζ. Και? Τι πάει να πει αυτό? Και η Γιουβέντους φόρεσε και φοράει ροζ επίσημα, όπως και το Παλέρμο. Ειδικά στο Παλέρμο, έχεις να πεις κάτι? Εγώ δεν μίλησα για ''ροζ φανέλα'' εδώ. Σου ξαναείπα, το σύνθημα ήταν ειρωνικό. Βγήκε επειδή εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησε το γνωστό λογότυπο με όλα τα σχήματα-χρώματα που είχαν οι φανέλες του ΠΟΑ-ΠΠΟ-ΠΠΑΟ-ΠΑΟ από το 1908 και η πρώτη ήταν εμφανώς ροζ, όχι κόκκινη. Εσείς τα λέγατε αυτά. Από λάθος θα έγινε, ΟΚ, αλλά για πικάρισμα βγήκε, όχι για ιστορικούς λόγους.

1. Ο ΠΟΑ που ΕΣΕΙΣ θεωρείτε πρόδρομό σας, είχε κόκκινη και λευκή την πρώτη του φανέλα. Σε αυτό συμφωνούμε.

2. Όχι βέβαια, εδώ διαφωνούμε. Άλλο ΠΟΑ, άλλο ΠΑΟ.

3. Ναι, αλλά αν παίζαμε στο γήπεδό σας και δεν είχαμε δεύτερο σετ εμφανίσεων, τι να κάναμε? Κακώς έγινε ό,τι έγινε, έπρεπε να προνοούσαμε, ΟΚ, αλλά τι να κάναμε από εκεί και πέρα? Μεμονωμένα περιστατικά, όχι να έχουμε τα πράσινα επίσημο χρώμα μας. Και να τα είχαμε στην αρχή όταν ιδρυθήκαμε, εμένα στα αρχίδια μου, απλώς με νοιάζει η ιστορία μας και η ιστορία είναι αυτή εδώ και όχι κάποια άλλη, ανάλογα με το πώς σας βολεύει εσάς και ανάλογα με το πώς ξυπνάτε εσείς.

4. Και? Έκτοτε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ομάδες χρησιμοποιούν το όνομά μας, θεωρώντας πηγή αναφοράς εμάς και όχι τον Ολυμπιακό Σικάγου. Διαφωνείς? Πιστεύεις ότιαυτοί που ιδρύσανε Ολυμπιακούς σε Γερμανία-Αυστραλία-Νέα Υόρκη, μέχρι και Αντίς Αμπέμπα θεωρούσανε ως μάνα από την οποία ξεπήδησαν τον Ολυμπιακό Σικάγου?

5. Ναι, αλλά αφηνίαζαν όταν έβλεπαν φανέλες να κινούνται δίπλα τους. Όχι κόκκινες φανέλες. Φανέλες γενικά. Όταν ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΟΥ ομολογούν πως αλλάξανε τα χρώματά τους για να γλυτώσουν από τους ταύρους, στην εφημερίδα ΟΜΑΔΑ του 1960, πού οδηγεί το να τους αμφισβητείς? Μήπως αυτοί δεν ξέρουν ή μήπως η ΟΜΑΔΑ είναι του γαύρου? Και το θέμα δεν είναι το τι πιστεύω εγώ για τους ταύρους, αλλά το τι πίστευαν αυτοί για τους ταύρους και το κόκκινο. Την στιγμή που μιλάνε οι ίδιοι και λένε ότι ''για αυτό το κάναμε'', όλα τα άλλα πάνε περίπατο.

Παρακαλώ.

Εικόνα Εν Αθήναις

Α, μάλιστα, τώρα έγινε και politically correct το ροζ χρώμα;;;

Είπαμε, οι ταύροι έχουν Α-ΧΡΩ-ΜΑ-ΤΟ-ΨΙΑ. Τώρα αυτό το «αφηνίαζαν όταν έβλεπαν φανέλες να κινούνται δίπλα τους» πρέπει να καταλαμβάνει περίλαμπρη θέση στην κατηγορία Ιντερνετικά επιχειρήματα «με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω!» Nτόινγκ! Τις τιραντέ προτιμούν ή αυτές με μανίκι;

Παμπλόνα την κάνατε την Αθήνα για να μας πείσετε σώνει και καλά πως οι ταύροι μας ανάγκασαν να αλλάξουμε χρώματα το 1908. Και θεωρείτε ως απόδειξη μία ασαφή μαρτυρία, που δεν ξέρουμε εάν προήλθε όντως από το στόμα παράγοντα του ΠΑΟ ή από την φαντασία του συντάκτη Μελισσινού ή ακόμα εάν ήταν ένας ωραίος αστικός μύθος που για κάποιους ήταν πιασάρικος και «περιπετειώδης» και βόλευε να είναι αλήθεια.

Εικόνα red apple

EN ΠΟΥΘΕΝΑΙΣ...

Τα επιχειρήματά σου με κάνουν και βαριέμαι

Πήγαινε αγοράκι μου πιο κει γιατί μου κρύβεις το φως

Εικόνα savvas gridlock

Καθόλου politically correct το ροζ χρώμα. Το ότι ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣ έγινε αυτό που λες είναι το ζουμί. Λέω λοιπόν, το Παλέρμο που έχει ροζ φανέλα ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΣ, είναι gay friendly περιοχή? Πολύ θα ήθελα να σε δω να χρησιμοποιείς αυτό το επιχείρημα.

Ναι, το είπαμε αυτό, οι ταύροι έχουν αχρωματοψία, αλλά πώς θα γίνει να καταλάβεις ότι ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΝΕ ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ 1908? ΠΙΣΤΕΥΑΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΑΦΗΝΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΝ, ΚΑΝΑΝΕ ΤΙΣ ΦΑΝΕΛΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ. Οι ταύροι αφηνιάζουν από την κίνηση, το κόκκινο υπάρχει για να καλύπτει το αίμα, γνωστά αυτά, αλλά γνωστά ΣΕ ΕΜΑΣ, ΟΧΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΤΕ, ΕΝ ΕΤΕΙ 1908. Επίσης, πώς θα γίνει να καταλάβεις ότι αυτό το σκηνικό ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ? ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΜΥΘΟ ''ΤΑΥΡΟΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ''. Δεν το λέμε εμείς και βάλαμε και την πηγή. Αντικειμενική πηγή.

Χωράφι ήταν τότε ο χώρος της σημερινής Κυψέλης, εκεί κοντά στην Πατησίων. Δεν το ξέρεις αυτό? Επίσης, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΣ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ''ΟΜΑΔΑ''. Ο Μελισσινός έγραφε στο ΦΩΣ. Η ''ΟΜΑΔΑ'' ήταν αντικειμενική εφημερίδα και όχι ''του γαύρου''. Για την κάθε ομάδα έγραφαν ρεπορτάζ-σχόλια-άρθρα, ρεπόρτερ-φανατικοί οπαδοί της. Πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κονταξή ας πούμε, επί χρόνια ρεπόρτερ ΠΑΟ εκεί. Αυτό το απόσπασμα που βάλαμε, το γράφει ρεπόρτερ του ΠΑΟ και ισχυρίζεται αυτός ότι το είπανε παλιοί παράγοντες της ομάδας σου, οι οποίοι ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΠΟΑ. Απλά πράγματα, από αντικειμενικές πηγές. Δεν υπάρχει ίχνος Ολυμπιακού μέσα.

Εικόνα ΔΙΑΣ

στον αγωνα με τον Διαγορα βλεπω οτι:
πρωτον! μετον ΠΟΑ αγωνιζεται καποιος Καμπελ... απο τοτε ειχαν αρχίσει τις ελληνοποιήσεις?
δευτερον! αναφερονται 9 ονοματα αθλητων του ΠΟΑ και "δυο αλλοι"... αυτοι δεν ειχαν ονομα?
ηταν ελληνες? ηταν αστυνομικοι? ήταν ασφαλιτες?
απο τοτε στη στιαπου οι ζελεδες ?

Εικόνα clark gheibol

Το θέμα δεν είναι το χρώμα της πρώτης φανέλας του ζέλα ή έστω της φανέλας του ζέλα. Το θέμα είναι το χρώμα της κάλτσας όταν αντιμετωπίζει γαύρο

Εικόνα red apple

α χαχαχαχαχα!!!

χοοουχουοχοου

α χαχαχαααααααααααα!!!!

ΣΚΑΤΙ!

Μπράβο Κλαρκ!

Εικόνα GPan

Καλημέρες!

Σάββα τους κάνεις προετοιμασία σπέσιαλ για πανελλήνιες έτσι? τα SOS να προσέξουμε!

Α και να μην το ξεχάσω, μέρα που είναι να αφιερώσω και ένα τραγουδάκι σε όλους τους μπασκετικούς Παναθηναϊκούς, τους μερακλήδες και τους λάτρεις του καλού θεάματος.

http://www.youtube.com/watch?v=G42PMvhym9M

Για χτες κάνω την πάπια γιατί τώρα θα δώσουν το 110% τις έκατο με την Ολυμπιακάρα και με έχει κόψει κρύος ιδρώτας(!)

Υ.Γ. Εδώ έχει μπει ο χειμώνας για τα καλά, έχει και χιονάκι, πιάσαμε και τους -16 και πάμε για τους -19, κωλόκρυο ρε παιδιά!

Εικόνα Mhtsaras

Να δγιαβάσεις νέε μου το νάμπερο δεκάκσι του κερίου Μήτσου...Εκεί θα μάθεις πολλά περί του 16 και του δεκαεννιά...
Και μπράβο σου μικρέ...Μαρέσεις πούσαι στην αλλοδαπγιά...Και με τόσο κρύο παίζει κανα καλό μ@υνάκι ή τηνε βγάνεις ασπροχέρης και κονιόρδος ;
όσο για τους υπόλοιποι ;
Μεν βαρούτε τον κέριο ΕνΑθήναις...Λλαέι την απόπσίς του το παλλουκάρι λέμε !Μάθετε να σεβόσαστε το μπόνο και τη γνώμη του αλλονού !
ήμαρτον πγια με σας τους Γάβροι !
Καταντέπσατε χερότεροι και από το Μπάρεδρά σας !Εκειόνε τον εφτραφή κέριο που κόβει βόλτες σενέχεια στα μπούθια και θέλει ένα μπούθι για πάρτη του κάθε βολά πόναο να πορπατέπσει...ενώ εμάς οι πάρεδροί μας ;Φωτομοντέλα ρε !Από πού ναρχέπσω και που να σταματέπσω ;Από το Τζιγγερόπουλα και το Μπάβλο μέχρις το γκαπετάνιο και το Γιαννάκη τώρα ;Στυλάκια ρε !
όσο για το γκαιφέ χρώμα της κάλτσας μάθετε κέριοι αστοιχείωτοι ότι η γκαιφέ κάλτσα δελώνει ακσιοπρέπεια, κυριλίκι και επίπεδο !Τάλλα είναι για λαικιά κατανάλωσις...

Εικόνα GPan

Ε εντάξει ρε Μήτσαρα είπα να κάνω επίκληση στο συναίσθημα σας με τις λεπτομέρειες της βαρυχειμωνιάς αλλά για βάζελο με πέρασες?να με τρώει το αγιάζι και να μην έχω έναν όμο να ακουμπήσω? εξάλου γιατί νομίζεις οτί αφήσα την πατρίδα και ήρθα στην αλλοδαπή?

Είμαι συναισθηματικός τύπος και αυθόρμητος, εξάλου το έλεγε και το διαφημιστικό σποτ "φόλοου γιορ χαρτ"..