ΠΑΟ, ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ 1953 ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ



Αφού ξαναδούμε το πώς ακριβώς πήρε το Πρωτάθλημα Αθηνών το 1952 η ένδοξη Πανάθα
 
προχωράμε στην αμέσως επόμενη χρονιά. Σεζόν 1952-53, Πρωτάθλημα Αθηνών της ΕΠΣΑ. Συμμετέχουν 6 ομάδες, ο ΠΑΟ, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Απόλλων Αθηνών, ο Αστέρας Αθηνών -ή Αστέρας Γκύζη, η ομάδα που θεωρείται πρόδρομος κατά το ήμισυ του σημερινού Αστέρα Ζωγράφου- και ο Φωστήρας από τον Ταύρο. Δημιουργείται ένας όμιλος, όπου παίζουν όλοι με όλους ''μέσα-έξω'' -τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί τότε δεν υπήρχαν πολλά γήπεδα όπως σήμερα και η έννοια της έδρας ήταν αρκετά σχετική-, με σκοπό να αναδειχθεί ο πρωταθλητής που θα εκπροσωπούσε την Αθήνα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Μετά τη διεξαγωγή των πρώτων 9 αγωνιστικών, η βαθμολογία σε σύστημα 3-2-1 ( 3 βαθμοί η νίκη, 2 η ισοπαλία, 1 η ήττα), έχει ως εξής
 
1. ΠΑΟ 23 βαθμοί
 
2. Απόλλων Αθηνών 21 βαθμοί
 
3. ΑΕΚ 20 βαθμοί
 
4. Πανιώνιος 18 βαθμοί
 
5. Αστέρας Αθηνών 14 βαθμοί
 
6. Φωστήρας 12 βαθμοί
 
Μένει η τελευταία αγωνιστική, όπου ο ΠΑΟ είναι σχεδόν σίγουρος πρωταθλητής, αφού υποδέχεται τον Αστέρα. Ο κανονισμός προέβλεπε τότε ότι η τελευταία ομάδα στην Α' Κατηγορία της Αθήνας, εδώ ο Φωστήρας δηλαδή, θα έδινε μπαράζ με τον πρώτο της αμέσως επόμενης κατηγορίας για το ποιος θα πάρει μέρος στην Πρώτη Κατηγορία της σεζόν 1953-54. Μπορεί λοιπόν για τον ΠΑΟ το παιχνίδι με τον Αστέρα να ήταν κατά κάποιον τρόπο ματς τυπικής διαδικασίας, για τον Αστέρα και το Φωστήρα όμως, κάθε άλλο παρά το ίδιο πράγμα ίσχυε. Ας δούμε λοιπόν από εδώ και πέρα τα γεγονότα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-2-1953
 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 26-2-1953
 

 

 

 
Η τελευταία φωτογραφία είναι αυτό που λέμε ''όλα τα λεφτά''. Ο ΠΑΟ έχει κανονίσει να σώσει τον Αστέρα λήγοντας το μεταξύ τους ματς ''χ'', ώστε να βγει αυτός πρωταθλητής και να σωθεί ο Αστέρας. Κάποιοι σύμβουλοί του όμως στην ΕΠΟ, για να γλυτώσει ο σύλλογος την ξεφτίλα, αποφασίζουν να διακόψουν το πρωτάθλημα οριστικά. Σύμβουλοι του ΠΑΟ στην ΕΠΟ, ξαναγράφουμε. Όχι ''του γαύρου''. Μεταξύ αυτών και ο Πανουργιάς, όπως θα δούμε παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 27-2-1953
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ο Απόλλων, που πλήττεται από την απόφαση, για να μην κακοκαρδίσει τον μεγάλο ΠΑΟ, δεν σηκώνει θόρυβο. Από την άλλη, τα Σφαγεία και όλος ο Ταύρος είναι στο πόδι για τη συμπαιγνία που καταδικάζει το Φωστήρα. Οπαδοί του ΠΑΟ και η ''Αθλητική Ηχώ'', μετά το σκάνδαλο της προηγούμενης χρονιάς, προσπαθούν να ξεπλύνουν την ντροπή και αντιδρούν. Δεν θέλουν κι άλλον τίτλο στα χαρτιά. Υπό την πίεση του Τύπου και αρκετών φιλάθλων, λοιπόν, η ΕΠΣΑ του Βγενόπουλου αποφασίζει να μην δεχθεί την απόφαση της ΕΠΟ και ζητάει να οριστούν τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής σε νέες ημερομηνίες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 28-2-1953
 

 

 
Η ΕΠΟ δεν δείχνει να συγκινείται ιδιαίτερα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6-3-1953
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-3-1953
 

 
Με τα πολλά, το θέμα θα έρθει σε ψηφοφορία στην ΕΠΟ. Ιδού τα αποτελέσματα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 14-3-1953
 

 

 

 

 

 
Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Δεύτερο σερί πρωτάθλημα στα χαρτιά για τον ΠΑΟ που ''κερδίζει μόνο μέσα στα γήπεδα, αφού δεν είναι γαύρος''. Πανελλήνια ξεφτίλα για τον Παναθηναικούλη και τα παραρτήματά του. Για την ιστορία, ο Φωστήρας σώθηκε τελικά, αφού επικράτησε στα διπλά παιχνίδια του Άρη Αθηνών και έμεινε στην Πρώτη Κατηγορία. Η ξεφτίλα όμως, ξεφτίλα για την κρατικοδίαιτη μπόχα-βρώμα του ελληνικού αθλητισμού. Και δεν ήταν η μόνη. Μία από τις πολλές ήταν αυτή που είδαμε εδώ. Έπεται η συνέχεια τις επόμενες μέρες. Γιατί δεν τελειώσαμε. Έχουμε πολλά ακόμη να βάλουμε. Αυτό το ''εμείς δεν κάνουμε ενστάσεις και δεν κερδίζουμε ποτέ στα χαρτιά'' θα σας βγει από τη μύτη, πατσαβούρια του κέντρου της Αθήνας. Όλα συγκεντρωμένα σε αυτήν την ενότητα, που θα ανανεώνεται συχνά με καινούριο υλικό.
 

Σχόλια

Εικόνα clark gheibol

Συμπέραζμα: ο βάζελος δεν πήρε το πρωτάθλημα στα χαρτιά, αφού προηγούταν με 2 πόντους κι εμπάση περιπτώσει και να το πήρε στα χαρτιά, ο γαύρος έχει κάνει χειρότερα.

Εικόνα Εν Αθήναις

Πότε θα κάνεις αφιέρωμα για το πρωτάθλημα του 1947; Κουράστηκα να βλέπω βρωμιές του βάζελου, θέλω να δω καθαρά πρωταθλήματα του Ολυμπιακού.

Τώρα, πώς γίνεται από αυτό το κείμενο να εξάγεται το συμπέρασμα πως πήραμε το πρωτάθλημα Αθήνας στα χαρτιά, ένας Θεός ξέρει...

Το έχετε ξεχειλώσει το θέμα, αλλά δυστυχώς η Ιστορία δε σας βοηθάει καθόλου.

Εικόνα canio

Ωραία,αφού αμφισβητείς τα παραπάνω στοιχεία,φέρε αποδείξεις περί αντιθέτου... ειδάλως σώπαινε,για πάντα!

Εικόνα savvas gridlock

Καλά τώρα, εντάξει, αν από αυτό το κείμενο δεν βγάζεις το συμπέρασμα πως πήρες το πρωτάθλημα στα χαρτιά, με ενέργειες δικών σου παραγόντων, δεν ξέρω τι άλλο πια να βάλω. Ντοκουμέντα από την ΗΧΩ βάζουμε, τον Πανουργιά να ψηφίζει ώστε να αναβληθεί η τελευταία αγωνιστική βάζουμε, την ΗΧΩ να γράφει φόρα παρτίδα ότι ''δεν θέλουμε εμείς οι Παναθηναικοί το πρωτάθλημα στα χαρτιά'' βάζουμε κι εσύ μας λες ότι ''μόνο εσείς οι γαύροι τα λέτε αυτά, ξεχειλώνοντας την ιστορία''? Όσο για τα άλλα, σου υπόσχομαι πως μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα δεις την ανάρτηση που θες. Αφού την παρήγγειλες εδώ και καιρό, να σε ικανοποιήσουμε.

Εικόνα Εν Αθήναις

Το «δεν θέλουμε πρωτάθλημα στα χαρτιά» (που παρεμπιπτόντως το είχαμε ήδη κερδίσει)φανερώνει ενοχή;

Να φωνάζατε κι εσείς το ίδιο το 2008...

Εικόνα canio

Μα καλά,μην τρελένεσαι κιόλας.Εσύ είπες άλλωστε ότι τα πρωταθλήματα πριν το '59,δε μετράνε.
Τι χολοσκάς λοιπόν?

Εικόνα savvas gridlock

Όχι, δεν φανερώνει ενοχή. Φανερώνει όμως πως ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Αυτό γράφει το άρθρο. Πήρατε πρωτάθλημα στα χαρτιά και είναι προς τιμήν αρκετών οπαδών και παραγόντων του ΠΑΟ το ότι δεν το πανηγύρισαν και ένιωθαν ντροπή για τις ενέργειες κάποιων άλλων παραγόντων του ΠΑΟ. Υπάρχουν και επιστολές του ΣΦΟΠ, του τότε συνδέσμου οπαδών του ΠΑΟ, που απαιτούσαν από τη διοίκηση της ομάδας σου να κάνει πίσω. Παρ'όλα αυτά όμως, η ουσία παραμένει. Το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε, έληξε από την 9η αγωνιστική και φυσικά το πήρατε στα χαρτιά.

Εικόνα Εν Αθήναις

Πες μας και πώς πήρατε το πρωτάθλημα Πειραιά το 1929, ενώ χάνατε και διεκόπη το παιχνίδι με τον Εθνικό. Πρόκειται ή όχι για μεγαλύτερο σκάνδαλο;

Εγώ ξαναρωτάω: Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα Αθηνών, το πήραμε τελικά λόγω της απόφασης της ΕΠΣΑ; Πώς ακριβώς συνετέλεσε η ΕΠΣΑ στο να κατακτηθεί ο τίτλος από τον Παναθηναϊκό;

Με τη λογική σου Σάββα, εάν μία ομάδα προηγείται με 15 βαθμούς 1 αγωνιστική πριν τη λήξη μίας διοργάνωσης και η διοργανώτρια αρχή αποφασίσει διακοπή, αυτόματα ο τίτλος θεωρείται «στα χαρτιά» και η προπορευόμενη ομάδα ανάγεται σε ωφελημένη από την απόφαση;

Καλά, μέχρι και το ανιψάκι μου το τρίχρονο έχει καταλάβει πού προσπαθείς να το πας. Θέλετε να αποτινάξετε τη ρετσινιά του 2008 και αφού δε βρήκατε αντίστοιχη Παναθηναϊκή περίπτωση σε πρωτάθλημα Ελλάδας, προσπαθείτε να το ισοφαρίσετε με πρωταθλήματα Αθήνας, τα οποία στο κάτω-κάτω δεν κατακτήθηκαν με καμία εξωαγωνιστική απόφαση.

Μήλα με πορτοκάλια δηλαδή. Μόνο που τα δικά σας μήλα είναι κομματάκι σάπια...

Εικόνα savvas gridlock

Ωραία, αφού το θες θα κάνουμε ανάρτηση και για το πρωτάθλημα Πειραιώς του 1929. Σε δύο εβδομάδες όμως από τώρα, προέχουν άλλα.

Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα το πήρατε λόγω απόφασης της ΕΠΟ, στην οποία συνέβαλαν καθοριστικά παράγοντες του ΠΑΟ. Αυτό γράφει η Ηχώ, αυτό σου λέω κι εγώ και δεν ανέφερα καμία ΕΠΣΑ. Η ΕΠΟ είναι πάνω από την κάθε μία μεμονωμένη Ένωσή της και οι αποφάσεις της δεσμεύουν τις Ενώσεις. Αν συγκεντρωθείς στην ουσία και πάψεις να προσπαθείς να υπερασπιστείς την ομάδα σου με κάθε τρόπο, θα φτάσεις στο ίδιο συμπέρασμα κι εσύ από τα παραπάνω στοιχεία.

Δεν ήσουν μπροστά 15 βαθμούς λέμε. Δες το κείμενο. Μην λες άλλα αντ'άλλων. Δύο βαθμούς μπροστά ήσουν. Αν έχανες και κέρδαγε ο Απόλλων, θα παίζατε μπαράζ.

Η τέταρτη παράγραφός σου παίζει μπουνιές με την τρίτη. Ξανδιάβασέ την και φαντάζομαι θα συμφωνήσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ενστάσεις του ΠΑΟ σε αντίστοιχα χρονικά σημεία πρωταθλημάτων με τη δική μας του 2008. Όπως φυσικά ενστάσεις έχει κάνει και ο Ολυμπιακός. Κωλοπιλάλα όμως ''μόνο οι γαύροι κάνουν ενστάσεις'' έχετε εσείς. Μην ξαναλέμε τα ίδια, καταντά κουραστικό. Και δεν έχουμε τελειώσει την καταγραφή των ενστάσεων. Από το 1979 και μετά, υπάρχουν καμιά 60αριά.

Εικόνα canio

Μόνο που λαγουδάκο μου,δεν ήσουνα 15 βαθμούς μπροστά!Ξαναδές λίγο την βαθμολογία και αν δεν ξέρεις αριθμητική(επιπέδου προνήπιου),είμαστε εμείς εδώ.Ακόμη και την πιο παράλογη απίτηση θα σου καλύψουμε... άλλωστε,ο πελάτης έχει πάντα δίκιο!

Εικόνα Εν Αθήναις

Πρόσεχε γιατί ο λαγουδάκος κρατάει καροτάκι, μακρύ και χοντρό...

Εικόνα canio

Νιώθεις ενοχές όμως όπως φαίνεται.Το στίγμα,δε φεύγει βαζελάκο μου!