ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΛΕΣΤΕΡ ΤΟ 1972 ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ



Θυμάμαι από πιτσιρικάς, όποτε πήγαινε η κουβέντα στην οικογένεια σε κάτι σχετικό με τη δύναμη του κόσμου του Θρύλου, εγώ ανέφερα την υποδοχή Ντέταρι το 1988 και εκείνη την ώρα πεταγόταν ο πατέρας μου ή ο παππούς μου να μου πούνε ''δεν ζούσες όταν ήρθε εδώ ο Νικολάου. Τέτοιο πράγμα δεν ξανάγινε''. Αφορμή για να τα θυμηθώ αυτά είναι η σημερινή συνέντευξη στο ΦΩΣ του προέδρου του Ηρακλή Ψαχνών, Γιώργου Στούπα, όπου γίνεται αναφορά στο φιλικό με τη Λέστερ στο Στάδιο Καραισκάκη το 1972.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 18-2-2013
 

 
Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε μία ακόμη στιγμή ΑΣΥΓΚΡΙΤΟΥ μεγαλείου του κόσμου της ομάδας μας, ενός κόσμου που όμοιός του δεν υπάρχει ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ αλλού στη γη.
 
Την άνοιξη του 1972 ο Γουλανδρής, χολωμένος από την σφαγή και το κυνηγητό σε κάθε παιχνίδι σχεδόν από τους εντεταλμένους του Ασλάνα και του Δέδε και το χαμένο πρωτάθλημα της σεζόν 1971-72, αποφασίζει να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Αρχίζει και αγοράζει τον έναν παίκτη μετά τον άλλον. Το χορό ανοίγουν οι Άλτσιμπαρ-Πολέτι. Κάποια στοιχεία έχουμε βάλει κι εδώ
 
Ο Ασλανιδιακός, με τις χορηγίες της ''Επανάστασης'', πάει να απαντήσει και βάζει στο μάτι το τότε αστέρι της Μπόκα Τζούνιορς και διεθνή με την Εθνική Αργεντινής, Μιχάλη Νικολάου. Βεβαίως, ας είμαστε σοβαροί τώρα που έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από τότε. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας Νικολάου. Μιγκέλ Νικολάου λέγεται ο άνθρωπος λόγω ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ καταγωγής και στην Αργεντινή μάλιστα τον φώναζαν τότε Μιγκέλ Νικολά, δίχως το ''ου'' στο τέλος. Απλώς η ''Επανάσταση'' απαγόρευε τις μεταγραφές ξένων και έπρεπε να πιστοποιήσεις την ελληνική υπηκοότητα ενός μεταγραφικού στόχου, για να σου επιτραπεί να τον εντάξεις στο ρόστερ. Εξαίρεση γινόταν μόνο αν ήσουν ο ΠΑΟ, όπως έχουμε αναλύσει στο παραπάνω link. Ο Ασλανιδιακός θα στείλει ανθρώπους στην Αργεντινή, αλλά ο ΤΙΤΑΝΑΣ δεν μασάει. Θα σκάσει 5 εκατομμύρια δραχμές και θα αγοράσει τον παίκτη, βυθίζοντας στο πένθος όλα τα χουντοειδή. Ο κόσμος στο Λεκανοπέδιο ήταν σε αναμμένα κάρβουνα για την κατάληξη του Νικολάου και στο άκουσμα της είδησης πως υπέγραψε οριστικά στον Θρύλο, οι γαύροι ξέσπασαν σε εκδηλώσεις χαράς.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-4-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-4-1972
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 29-4-1972
 

 
Μία εβδομάδα αργότερα θα φτάσει στη χώρα μας. Η υποδοχή του στο αεροδρόμιο ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 6-5-1972
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
3 μέρες μετά, Τρίτη 9 Μαίου 1972, διοργανώνεται φιλικό στο Καραισκάκη με την αγγλική Λέστερ, ώστε να δει ο κόσμος του Θρύλου το νέο απόκτημα της ομάδας. Αυτό που συνέβη, ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ. ΠΟΤΕ. Μπορεί να με χαλάει που δεν ήμουν παρών, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-5-1972
 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 10-5-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 11-5-1972
 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 11-5-1972
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 11-5-1972
 

 
Πού να πρωτοσταθείς εδώ πέρα. 45.000 κόσμου μέσα και 10.000 έξω από το γήπεδο. 38.466 τα εισιτήρια. Ο όγκος των υπεράριθμων θεατών αναγκάζει την Αστυνομία για πρώτη φορά στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά να δώσει άδεια να κάτσουν στον στίβο γύρω από το χορτάρι του αγωνιστικού χώρου. Το ότι οι άνθρωποι της Λέστερ και ο ίδιος ο Νικολάου μείνανε με ανοικτό στόμα, δεν χρειάζεται να το επισημάνουμε. Αυτονόητο είναι.
 
Οι διαστάσεις που έχει πάρει αυτό το παιχνίδι στις τάξεις των οπαδών του Θρύλου, ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της υπερβολής. Από αναφορές που έχω ακούσει με τα αφτιά μου, δεν ξέρω τι να πιστέψω κι εγώ ο ίδιος. Από το ότι στην πορεία με ποδαρόδρομο από το Πασαλιμάνι ως το γήπεδο μέχρι και παπάδες, λέει, έβλεπες, που έκλειναν άρον άρον τις Εκκλησίες για να προλάβουν να πάνε να δούνε ''τον Αργεντίνο'', μέχρι το ότι για να μπεις στο γήπεδο έπρεπε υποχρεωτικά να κάνεις κάτι σαν crowd surfing, λες και ήσουν σε συναυλία. Από το ότι εκατοντάδες γαύροι συνελήφθησαν επειδή δέρνανε μπάτσους που δεν τους άφηναν να μπουκάρουν δίχως εισιτήριο, μέχρι το ότι οι μισοί και πλέον θεατές του αγώνα, μετά το τέλος του, ξεκίνησαν πορεία ως την Αθήνα, για να μην αφήσουν με τα κορναρίσματα και τις φωνές τους τα βαζέλια να κλείσουν μάτι στις γειτονιές τους. Από το ότι η γιούχα στον Ασλάνα και σε κάποια χουντοειδή πήγε σύννεφο, μέχρι το ότι ο ίδιος ο Γουλανδρής μεσολάβησε προσωπικά στο να βγούνε από τη φυλακή κάποιοι Ολυμπιακοί. Για το πού σταματάει η αλήθεια και πού αρχίζει η μυθοπλασία, τρέχα γύρευε. Το σίγουρο είναι ένα. Μια λαοθάλασσα έπνιξε το Φάληρο για να δει ένα...φιλικό. Η προσδοκία για τον επόμενο ''παικταρά'' που θα ξετινάξει τα αντίπαλα δίχτυα και θα εκτοξεύσει τον Θρύλο σε δυσθεώρητα ύψη, είναι βαθιά ριζωμένη σε αυτό που λέμε ''DNA του γαύρου οπαδού''. Αν δώσεις ελπίδα σε αυτόν τον κόσμο, όχι απλώς θα σε αγκαλιάσει, αλλά θα σε λατρέψει και θα σε απογειώσει, γιατί αυτός ο κόσμος δεν λογαριάζει τίποτε και κανέναν μπροστά στον Θρύλο.
 
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΦΤΟΥΡΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ
 
Υπάρχει και εικόνα από το παιχνίδι, με τον κύριο Πυλιαρό να μεταφέρει τις αναμνήσεις του.
 

 

Σχόλια

Εικόνα nik7os

Σάββα στο βίντεο τον σχολιασμό πρέπει να τον κάνει ο Νικήτας Γαβαλάς κι όχι ο Πυλιαρός αν δεν κάνω λάθος...