Ο ΩΝΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΟΥΞ



Λίγο πολύ γνωρίζετε όλοι, φαντάζομαι, τις ιστορίες που κυκλοφορούν για το πώς ακριβώς πέτυχε τον ''άθλο'' του Χουντέμπλευ ο Ασλανιδιακός. Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα σε ξένες εφημερίδες για τα λεφτά του Ωνάση, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Θα τα δούμε αναλυτικά κι εμείς εδώ, εξ άλλου το φάκελο του Χουντέμπλευ τον έχουμε ανοίξει εδώ και καιρό. Μετά την επανεμφάνιση Γουλανδρή στο διοικητικό προσκήνιο του Θρύλου κατά την επταετία, πολλοί βάζελοι έψαχναν το αντίπαλο δέος. Παρακαλούσαν τον Ωνάση να μπει στην ομάδα τους, χρυσό τον κάνανε, αλλά ανταπόκριση δεν έβρισκαν, στα φανερά τουλάχιστον. Ιδιαίτερες προτιμήσεις δεν είχε εκδηλώσει περί των ποδοσφαιρικών ο μεγαλοεφοπλιστής, πάντως εμείς έχουμε δει εδώ το πώς αντιδρούσε όταν η ΟΜΑΔΑΡΑ ΤΟΥ '50 του Ολυμπιακού έπαιρνε τα συνεχόμενα πρωταθλήματά της, με το απόκομμα να είναι από την εφημερίδα ΟΜΑΔΑ του 1959.
 
Στον παραπάνω κανόνα, όμως, της γενικότερης αποστασιοποίησης του Ωνάση από το ελληνικό ποδόσφαιρο, υπήρξαν αποδεδειγμένα και όχι σε παρασκηνιακό επίπεδο εξαιρέσεις. Μία εξ αυτών και η παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 20-8-1974
 

 

 
Ανδρουτσόπουλος ήταν ο διορισμένος από τον Ιωαννίδη ''πρωθυπουργός'' της Ελλάδος. Ο Ωνάσης, μετά το θάνατο του γιου του Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα, πούλησε την Ολυμπιακή στο Ελληνικό Δημόσιο. Με το που κλείστηκε το deal με τη χούντα λοιπόν και ξεφορτώθηκε την εταιρεία, είπε να κάνει ένα δωράκι στους τότε κυβερνώντες, για να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Και τι καλύτερο δώρο προς το ''μαύρο ταξίαρχο'' των ΕΑΤ-ΕΣΑ από μια μεταγραφή στον Παναθηναικό (για τις σχέσεις του Ιωαννίδη με τον ΠΑΟ έχουμε μιλήσει εδώ κι εδώ)? Αντιγράφουμε λοιπόν το χαρακτηριστικό απόσπασμα του ρεπορτάζ της ΟΜΑΔΑΣ.
 
Δεν είναι ακριβώς γνωστό πώς συνεδέθη ένα κρατικό θέμα με μια ανάγκη του Παναθηναικού. Είναι πάντως βέβαιο, ότι μεταξύ των ισχυρών Στρατιωτικών εκείνων των ημερών περιλαμβάνονταν και περισσότεροι των δύο θερμοί φίλοι του αθλητικού Συλλόγου.
 
''Περισσότεροι των δύο''? Εδώ μιλάμε για σχεδόν ολόκληρη την ''Επανάσταση'' να κόβει βόλτες επίσημα κι ανεπίσημα στη Λεωφόρο, όπως φαίνεται και στην παραπάνω ανάρτηση με τίτλο ''γαύροι χουντικοί''. Όσο για την αρχική απορία? Υπάρχει άραγε, ακόμη και σήμερα, κάποιο κρατικό θέμα που ΔΕΝ συνδέεται με ανάγκες του Παναθηναικού? Υπήρξε πολίτευμα/καθεστώς στην Ελλάδα, με τους ανθρώπους του οποίου να μην έψαξαν και εν τέλει να βρήκαν ''άκρες'' οι παράγοντες του συνοικιακού σωματείου Κολωνακίου-Αμπελοκήπων? Μια ζωή ομάδα του κράτους ήταν και παραμένουν.
 
ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ, ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ