ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ



Ο Λουκάς Πανουργιάς υπήρξε ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΟ. Μέλος του ΠΠΟ από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του, χρημάτισε πρόεδρος του ΠΑΟ, μέλος αρκετών διοικήσεών του αλλά και μέλος-πρόεδρος σε ΕΠΟ και ΚΕΔ κατά καιρούς. Κατά την επταετία της χούντας των Απριλιανών και μετά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τον Αύγουστο του 1967, πέρασε στο περιθώριο και φαινομενικά τουλάχιστον δεν είχε εξουσία στα χέρια του. Μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής των αξιωματικών του Στρατού για τον έλεγχο που διενήργησαν στα οικονομικά του ΠΑΟ το 1967, διεγράφη από μέλος του ΠΑΟ μαζί με τον Απόστολο Νικολαίδη aka Δαλάι Λάμα και οδηγήθηκε σε δίκη, όπου όπως έχουμε ήδη δει προσήλθε ως μάρτυρας υπεράσπισής του και ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος του Ολυμπιακού. Αυτό οδήγησε αρκετούς να υποθέσουν πως ο Πανουργιάς είχε δημοκρατικά φρονήματα και αντιχουντική-αντιστασιακή δράση. Ας δούμε εδώ την αλήθεια.
 
Μετά την πτώση της χούντας, ο Πανουργιάς ανέλαβε πρόεδρος της ΕΠΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-9-1974
 

 
Ταυτόχρονα, ο Απόστολος Νικολαίδης-Δαλάι Λάμα, που ανέλαβε πρόεδρος στον ΠΑΟ, όχι μόνο φρόντισε να επανεγγραφεί μέλος στον Παναθηναικό, αλλά και να ανακηρυχθεί ισόβιος πρόεδρος του Συλλόγου ο φίλος του ο Πανουργιάς.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14-9-1974
 

 
Με αφορμή τις δύο αυτές διακρίσεις που του έγιναν, η εφημερίδα ΟΜΑΔΑ θυμήθηκε μια παλιά και ξεχασμένη ιστορία γύρω από το πρόσωπό του μέσα στο ταραγμένο 1973. Το Φεβρουάριο λοιπόν αυτού του έτους, ξέσπασαν τα γνωστά γεγονότα που οδήγησαν στην κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών. Οι φοιτητές είχαν αρχίσει να οργανώνονται και να αποκτούν αυτονομίες μέσα στο καθεστώς, ζητώντας επιτακτικά να ισχύσει στην πράξη το άσυλο και να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, δίχως νοικοκυραίους και αγανακτισμένους-φιλήσυχους πολίτες πάνω απ'τη γκεφάλα τους. Οι ''επαναστάτες'' που ''έβαλαν τάξη στη χώρα'' απάντησαν με μαζικές καταργήσεις της αναβολής στράτευσης φοιτητών, ντύνοντας από τη μια μέρα στην άλλη στα χακί αρκετούς από αυτούς που τους έμπαιναν στη μύτη. Σπουδαστές του Πολυτεχνείου κήρυξαν αποχή από τα μαθήματα, ο Παττακός που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία τους έκανε λόγο για ''ένα φοιτητικό κίημα με ρίζες εις τον κομμουνισμόν'' και η ωραία ατμόσφαιρα έληξε με την κατάληψη της Νομικής στη Σόλωνος και το ντου των μπάτσων στους γύρω δρόμους, όπου κοπάνησαν αρκετό γκοζμάκη. Αυτό συνέβη στις 21 Φεβρουαρίου 1973. Την επομένη, ενώ δεκάδες φοιτητικοί Σύλλογοι και οργανώσεις από όλο τον κόσμο έστελναν τη συμπαράστασή τους στους Έλληνες φοιτητές, με τη λογοκρισία που είχε υποχωρήσει κάπως να επιτρέπει τη δημοσίευση τέτοιων επιστολών, διαβάζουμε στα ΝΕΑ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 22-2-1973
 

 
Κι επειδής μπορεί να σας διαφύγει το λεπτό σημείο, ας το δούμε πιο καθαρά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 8-10-1974
 

 
Παναθηναικός σημαίνει αντίσταση και δημοκρατικά φρονήματα...
 
Υ.Γ. 1 Το παραμυθάκι πως ο Δαλάι Λάμας και ο Πανουργιάς περάσανε στο περιθώριο επί επταετίας και δεν έκαναν κουμάντο στον ΠΑΟ, είναι για μωρά παιδιά. Μιαν ολόκληρη ζωή αυτοί διοικούσαν τη Μπανάθα, είτε από το προσκήνιο, είτε από το παρασκήνιο και επέβαλλαν τις απόψεις τους. Ειδικά ο Δαλάι Λάμας, που όπως έχουμε δει εδώ, ήταν αυτός που δεν ήθελε την επιστροφή του Μπόμπεκ στον ΠΑΟ το 1969.
 
Υ.Γ. 2 Άσχετα με τα ''δημοκρατικά'' φρονήματά του, ο Πανουργιάς υπήρξε όντως λαμπρός παράγοντας του ΠΑΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου, με ήθος και προσφορά. Κι αν έκανε και κάποιες λαμογιές για να βοηθήσει την ομάδα του, αμελητέες ήταν και δεν αλλοιώνουν τη συνολική εικόνα του έργου και της παρουσίας του σε διάφορες θέσεις στον ελληνικό αθλητισμό. Καμία σχέση με το φιλαράκο του το Δαλάι Λάμα...

Σχόλια

Εικόνα TARZANIARHS

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΞΑΨΗΦΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΠΤΑΨΗΦΙΟ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΑΣΕ `Η ΕΔΩΣΕ ΕΝΑ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΑΝ ΠΗΓΕ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΟ ΑΝ ΠΗΓΕ ΚΑΤΑ ΚΑΤΩ?

Εικόνα V0R4D0R

Ευρέθη άραγε ο απολεσθείς κύων? Μη ουν απέδρα προς συνεύρεσιν, πανουργία χρώμενος? Ημείφθη ο ευρών δια την εύρεσιν? Οίμοι της απορίας!!!

Εικόνα savvas gridlock

Εδώ ο γκοζμάκης καιγότανε και η άλλη η κλώσσα μου'βαζε αγγελία για το κανίς της λέει που τόχασε στις Τζιτζιφιές. Τι να πει κανείς για το κανίς της αλληνής...

Εικόνα Hank

Τι δουλεια ειχε στις Τζιτζιφιες το κανίς; Μαλλον θα ταν με την κυρια του εκει. Και τι δουλεια ειχε εκει η κυρια με το κανις της; Γιατι, που μενουν οι κυριες που εχουν κανις; Παντως οχι στις Τζιτζφιες. Στο Κολωνακι μενουν. Και ποια ειναι η Εθνική ομάδα του Κολωνακίου;

Μαγκες, νομιζω φεραμε στο φως, ταυτοχρονα με τις ανησυχιες του Πανουργια δια τους ταραχοποιους, και αλλον ενα βαζελικο σκανδαλο: ενα κερατο που επεσε πριν 30 χρόνια, με πρωταγωνιστες μια κυρια με κανις, και καποιο αλανι απ την ευρυτερη περιοχη του Φαληρου, προφανως γαύρο.
Που αποδεικνυει εκτος αυτού, και την ιστορικοτητα καποιων συνθηματων της εξεδρας μας, ιδιως αυτου που λεει "που καιρός για γράμματα κλπ"

Εικόνα clark gheibol

Έχουμε και μεις ομάδα έρευνας, όχι μόνο οι γκρινγουέμπφανς. Μέχρι στιγμής ανακαλύψαμε ότι το σκυλάκι το κανίς δεν το έκλεψε κανείς. Πράγματι, όπως τα λες είναι, βγήκε την προηγούμενη μάλλον για ποδόγυρο και δε γύρισε ποτέ. Ο Σάββας έχει εντοπίσει πού είναι θαμμένος, Σάββατο πρωί πάμε με τα τσαπάκια να τον ξεθάψουμε και να τονε στείλουμε για ανάλυση dna. Μόλις έχουμε τα αποτελέζματα θα τα αναρτήσουμε, το πανελλήνιο περιμένει εναγωνίως

Εικόνα V0R4D0R

XAXAXA! Ζωγραφίζετε εδώ μέσα. Μαζί με τον Χόφφα είναι θαμμένος ο αλανιάρης? Σόρρυ για τα off topic, αλλά το θέμα χρήζει οσφρήσεως λαγωνικού.

Εικόνα clark gheibol

Φίλε, καλωσήρθες και να σου πω ότι δεν έχεις ιδέα για το αρχείο του Σάββα, γι' αυτό τα λες αυτά χάριν αστεϊσμού. Νομίζεις ότι δεν έχει πληροφορίες για το σκυλάκι το κανίς, ε; Εγώ έχω πια συνηθίσει να μην εκπλήσσομαι. Ο Πετρόπουλας ο Λιάκος λέει ποτέ μη βάζεις στοίχημα με ένα γκρατούμενο σχετικά με τις κλανιές, ακόμα κι αν ισχυρίζεται ότι μπορεί να αμολήσει 50 στη σειρά. Είναι βέβαιο ότι θα το χάσεις. Εγώ δε θά 'βαζα στοίχημα με το Σάββα για καμία πραγματικά πληροφορία, γιατί το ξέρω από τώρα ότι είναι χαμένο. Ο τύπος όχι μόνο έχει καταγράψει τα πάντα, αλλά με ένα μυστήριο τρόπο τα πετάει με χαρακτηριστική άνεση όταν ανακύψει ζήτημα γύρω από κάποιο θέμα.

Εικόνα savvas gridlock

Σε λίγους μήνες που θα έρθουν τα αδέρφια από το Σείριο, με τα διαστημόπλοια με τα ''Ε'' απάνω, θα σου λυθούν οι απορίες και τα μυστήρια. Εγώ ξέπεσα νωρίτερα εδώ χάμου από λάθος...

Εικόνα V0R4D0R

Όντως τα παραθέματα του Gridlock είναι εντυπωσιακά. Γι αυτό και τον εκάμαν άσμα βαρύ και βρώμικο οι Άνθρακες οι μεταλλικοί. Να ΄μαστε καλά να τα διαβάζουμε, αδέρφια. Καλησπέρες.

Εικόνα savvas gridlock

Το ότι οι Anthrax και γενικώς όλοι αυτοί οι τύπηδοι από το San Francisco είναι δύναμη, ισχύει χρόνια τώρα για'μένα, αλλά το nick προέρχεται από αυτούς.

http://www.youtube.com/watch?v=G1EvclXK57k

Σαν Φρανσίσκο κι αυτοί. Ευλογημένος τόπος...