ΑΠΟΒΑΣΗ ΓΑΥΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1951



Πηγαίνουμε πίσω στον χρόνο. Μάιος του 1951 και ο Ολυμπιακός, που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Πειραιώς για μία ακόμη χρονιά, προκρίνεται στα τελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος της σεζόν 1950-51. Αντίπαλοί του εκεί θα βρεθούν ο Πανιώνιος, πρωταθλητής Αθηνών της ΕΠΣΑ και ο Ηρακλής, πρωταθλητής Θεσσαλονίκης. Ο Θρύλος θα κερδίσει μέσα έξω τον Πανιώνιο και θα ρίξει και μια τεσσάρα στον Ηρακλή εντός έδρας. Μένει λοιπόν μία αγωνιστική, το τελευταίο ματς στη Θεσσαλονίκη, ώστε να στεφθεί και τυπικά πρωταθλητής Ελλάδος, παρά τις λίγες ελπίδες του Ηρακλή που έχει μείνει να τον κυνηγά στη βαθμολογία. Αυτό το παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 27 Μαίου 1951, ημέρα Κυριακή, αλλά το σημαντικό είναι πως ο Ολυμπιακός δεν θα είναι μόνος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 27-5-1951
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 28-5-1951
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Κι αν δεν το προσέξατε να το βάλουμε πιο καθαρά.
 

 

 
Χιλιάδες εκδρομείς από Αθήνα-Πειραιά, αλλά και Παοκτζήδες με Αρειανούς Θεσσαλονικείς, κάτοικοι γειτονικών περιοχών συν όσους υπηρετούσαν τη θητεία τους στη Θεσσαλονίκη, έσπευδαν να δουν τον Θρύλο του ελληνικού αθλητισμού από κοντά. Και η ομαδάρα της δεκαετίας του '50, πριν ακόμη αρχίσουν τα σερί πρωταθλήματα, τους αποζημίωσε με μιαν εμφατική τεσσάρα και ένα πάρτυ τίτλου για ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΑΗΤΤΗΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. Για μία ακόμη φορά, γινόταν σαφές πως τον Ολυμπιακό τον έκανε Θρύλο ο κόσμος του, πολύ πριν έρθουν οι όποιες αγωνιστικές επιτυχίες.
 
Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ=Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ. ΛΑΟΣ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗ ΓΗ.
 
Υ.Γ. Ούτε σύνδεσμοι υπήρχαν τότε ούτε κάποιου είδους οργάνωση στις τάξεις των οπαδών όλων των ομάδων. Κι όμως οι παππούδες μας ήταν εκεί, με τα όποια μέσα της εποχής. 62 χρόνια πριν από σήμερα, έτσι? Πόσο δύσκολο είναι άραγε σήμερα, εν έτει 2013, να υπάρξουν ανάλογες εκδρομές? Την απάντηση την έχει η ''υπέροχη'' Ελληνική Αστυνομία...