ΤΟ ΑΕΚΑΚΙ ΕΚΑΝΕ ΕΝΣΤΑΣΗ



Τα μάθατε? Το αεκάκι, που ποτέ δεν κάνει ενστάσεις, όπως έχουμε δει εδώ, εδώ κι εδώ (και θα βάλουμε κι άλλα πολλά για τα του παρελθόντος του), την έκανε την ένσταση μετά το ματς με τον Πανθρακικό.
 
ΣΤ) ΠΑΕ ΑΕΚ: «Με βάση την από 16-4-2013 ένσταση σας κατά της αντικανονικής διακοπής του αγώνα ΠΑΕ ΑΕΚ – ΠΑΕ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ που τελέσθηκε στις 14-4-2013, καλείσθε την Πέμπτη 18-4-2013 και ώρα 13.00 κατά την εκδίκασή της προκειμένου να την υποστηρίξετε».
 
Ταυτόχρονα, όπως διαβάζουμε στον Τύπο, ψάχνεται συνεχώς για να αποκομίσει όφελος στα χαρτιά, δια της νομικής οδού, ενώ έχασε μέσα στο γήπεδο και οπαδοί της διέκοψαν το παιχνίδι.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTDAY 17-4-2013
 
Όσοι από εμάς ασχολούμαστε με το λεγόμενο «κυβερνητικό» ρεπορτάζ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αυτό του αθλητικού δικαστή, έχουμε να λέμε για τα πολλά και διάφορα που έχουν δει κατά καιρούς τα μάτια μας. Ας δούμε όμως τι ισχύει εκ πρώτης όψεως στην προκειμένη περίπτωση της ΑΕΚ. Μια γρήγορη ματιά στους κανονισμούς και δη στα άρθρα με βάση τα οποία έχει κληθεί η ΑΕΚ σε απολογία είναι αρκετή για να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι νομικό παράθυρο διάσωσης της «Ένωσης» δεν υπάρχει. Απλώς πάντα θα πρέπει να κρατάμε μια «πισινή», γιατί έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν και περιπτώσεις που η βούληση έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο από τους ακριβείς κανόνες. Είναι γνωστό άλλωστε εδώ και χρόνια ότι «διάθεση να υπάρχει και διατυπώσεις βρίσκει κανείς πολλές». Ρεαλιστικά πάντως, κανονιστικά δηλαδή, τα άρθρα είναι σαφή και προβλέπουν την γνωστή καμπάνα για την ΑΕΚ και εννοούμε φυσικά αυτή που επιβλήθηκε πέρυσι στον ΠΑΟ. Επομένως αυτή είναι η απάντηση, σε κανονιστικό πάντα επίπεδο, στο ερώτημα που διαβάσατε στον τίτλο του παρόντος κειμένου. Νομικό παράθυρο κανονικά δεν φαίνεται υπάρχει.
Από κει και πέρα, η ΑΕΚ είναι προφανές ότι θα ρίξει το φταίξιμο στον Τριτσώνη και θα προσπαθήσει να πείσει τους δικαστές ότι κακώς διέκοψε οριστικά το ματς. Έλα, όμως, που πρώτο πρώτο στην κλήση της Ένωσης σε απολογία φιγουράρει το φύλλο αγώνα. Μια ματιά στο site της Σούπερ Λίγκας θα σας λύσει τις απορίες. Συνεπώς είναι να αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται μια Επιτροπή να «αδειάσει» το νούμερο ένα πειστήριο για όσα συνέβησαν. Πάντως, δεν κρίνονται τα πάντα την Πέμπτη. Υπάρχει και η Εφέσεων. Η οποία Εφέσεων, με τα δεδομένα της παρούσης, θα συνεδριάσει μετά το ματς και όχι πριν από αυτό. Κάτι που σημαίνει ότι οι δικαστές του δευτεροβάθμιου οργάνου θα ξέρουν πριν δικάσουν τι έχει γίνει την τελευταία αγωνιστική και το αν η ΑΕΚ έχει βαθμολογικές πιθανότητες σωτηρίας. Πρέπει να την έχουμε στο μυαλό μας και αυτή την παράμετρο γιατί πολλές φορές και οι λεπτομέρειες παίζουν τον ρόλο τους.
Οι εκδοχές λοιπόν όταν κληθεί να αποφασίσει η Εφέσεων είναι δύο και μάλιστα η μία είναι... στη Δύση και η άλλη στην Ανατολή! Αν η ΑΕΚ έχει «στραβοπατήσει» κόντρα στον Ατρόμητο και έχει χάσει αγωνιστικά πλέον κάθε πιθανότητα σωτηρίας, τότε οι δικαστές θα έχουν εύκολο έργο και θα δικάσουν χωρίς το παραμικρό άγχος. Αν η ΑΕΚ έχει νικήσει τον Ατρόμητο, τότε οι αθλητικοί δικαστές θα κρατάνε στα χέρια τους την πιο καυτή πατάτα της σύγχρονης ιστορίας τους. Αν μη τι άλλο, το όλο σκηνικό έχει περίσσιο ενδιαφέρον. Να σημειώσουμε και κάτι τελευταίο: ακόμα και αν η ΑΕΚ δικαιωθεί στο πρωτοβάθμιο όργανο και δεν χρειαστεί να κάνει η ίδια έφεση στο δευτεροβάθμιο, είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουν σε αυτό εις βάρος της άλλες ομάδες ως έχουσες έννομο συμφέρον. Συνεπώς έχει δρόμο η όλη ιστορία.
 
Επίσης, διαβάζουμε πως κατέπεσε η εγγυητική επιστολή της ΠΑΕ ΑΕΚ, για τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δίχως φυσικά να προβλέπεται κάποια τιμωρία γι'αυτό -δεν είμαστε μαλάκες να την περιμένουμε εξ άλλου...-. Οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ εκδίδουν ανακοίνωση ζητώντας να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην πέσει η ΑΕΚ, η ''δημόσια και όχι κρατική'' τηλεόραση κάνει αφιερώματα στην ''τιμημένη'' και ''ένδοξη'' προσφυγοπούλα, ενώ και ο Γιάννης Μώραλης κάνει λόγο για ζημιά στην εμπορικότητα της Superleague του χρόνου, σε ενδεχόμενο υποβιβασμό της ΑΕΚ. Προφανώς για το Γιάννη το προιόν αναβαθμίζεται με την παρουσία του Τσίτα και του Αρκούδα και θα'ναι κρίμα να χάσει ο ΕΛ-λην ποδοσφαιρόφιλος τη δυνατότητα να τους θαυμάζει μέσω της NOVA για ακόμη 34 παιχνίδια την καινούρια σεζόν. Εμείς, σε όλα αυτά τα αεκάκια που δεν έχουν ίχνος τσίπας απάνω τους και ''ξεχνούν'' το τι λέγανε για τις ενστάσεις, τα ''χαρτιά'' και το πόσο ''άνανδρο'' είναι να ψάχνει κάποιος νομικά τρικ εκτός γηπέδου για να κερδίσει κάτι που έχασε εντός του, σε γραφικούς πολιτικάντηδες τύπου Καμμένου, σε πανελίστες του ''σαγόνια'' από τον...Πανιώνιο με τα Νεφελίμ που επικαλούνται, αλλά και στο Γιάννη Μώραλη, θα αφιερώσουμε το παρακάτω κείμενο του Αντώνη Καρπετόπουλου, για τον υποβιβασμό των Ρέιντζερς στην Σκοτία.
 
Φυσικά η αναφορά δεν ήταν τυχαία, έβλεπα στην ΑΕΚ το κακό να πλησιάζει. Θέλω να θυμίσω τι είχε γίνει στη Σκοτία, τι συνέβη και ποιες είναι οι υπαρκτές και ανύπαρκτες αναλογίες της περίπτωσης των Ρέιντζερς με την περίπτωση της Ενωσης.
Θυμίζω λοιπόν πως ένα χρόνο ακριβώς πριν, η UEFA ειδοποίησε την σκοτσέζικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία ότι η οικονομική κατάσταση των Ρέιντζερς ήταν τόσο κακή που αποκλείεται να αδειοδοτηθούν για να μετέχουν σε διοργάνωσή της: οι Ρέιντζερς εμφάνιζαν ένα χρέος της τάξης των 139 εκατομμυρίων ευρώ. Στη Σκοτία οι αδειοδοτήσεις δίνονται από την ομοσπονδία με τη σύμφωνη γνώμη της Λίγκας: η ομοσπονδία προτείνει ποιοι πρέπει ή δεν πρέπει να αδειοδοτηθούν και η Λίγκα αποφασίζει τελικά με βάση τα δικά της εμπορικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Οι Ρέιντζερς είχαν χρεοκοπήσει.
Στη σκοτσέζικη Λίγκα έγινε αμέσως σαφές ότι αν οι Ρέιντζερς δεν πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα οι χορηγίες θα μειωθούν κατά 25% περίπου και τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα πέσουν στο μισό, αφού τα συνδρομητικά κανάλια όλης της Ευρώπης ενδιαφέρονται σχεδόν αποκλειστικά μόνο για το Old Firm, δηλαδή τα ντέρμπι Σέλτικ – Ρέιντζερς: οι χρεοκοπημένοι «Σερίφηδες» είχαν κερδίσει μάλιστα το τελευταίο.
Εμφανίστηκε ένας Αγγλος επιχειρηματίας, ο Τσάρλς Γκριν, ιδιοκτήτης της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ο οποίος αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις της τάξης των 55 εκατ. ευρώ και υποσχόμενος να ξοδέψει αμέσως 5,5 για να ξοφληθούν οι ποδοσφαιριστές που άνηκαν στην ομάδα, ζήτησε να αλλάξουν οι κανονισμοί και να υιοθετηθεί από την ομοσπονδία ο ιταλικός νόμος που επιτρέπει ανασύσταση της ΠΑΕ από το ερασιτεχνικό σωματείο, αν και εφόσον συμφωνήσουν οι πιστωτές του να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των χρημάτων που διεκδικούν.
Ο πρόεδρος της Σκοτσέζικης Ομοσπονδίας Στιούαρτ Ρίγκαν, ενθουσιάστηκε από την ιδέα, αλλά ανακοίνωσε πως θα την υλοποιούσε μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Λίγκας. Η Λίγκα μπορούσε να δώσει μια ελπίδα στους Ρέιντζερς και να σώσει τα τηλεοπτικά της συμβόλαια και τα έσοδά της. Δεν το έκανε.
Ο Γκριν και ο Ρίγκαν δεν τα παράτησαν και ζήτησαν βοήθεια από τη Λίγκα των ομάδων της δεύτερης και της τρίτης εθνικής: η πρόταση ήταν να γίνει ο νέος νόμος, να σωθούν οι Ρέιντζερς που θα αγωνίζονταν στη β εθνική της οποίας τα έσοδα από χορηγούς και τηλεοράσεις θα αυξάνονταν γύρω στο 30%, αφού οι Σερίφηδες έστω και υποβιβασμένοι «πουλάνε».
Κι όμως και η μικρή Λίγκα της Σκοτίας είπε «όχι» στέλνοντας τους Ρέιντζερς των εκατό και πλέον τίτλων στη Δ΄ εθνική! «Οι ομάδες δε γίνεται να έχουν προνομιακή μεταχείριση ανάλογα με το μέγεθός τους. Όποιος δεν προσέχει τους ισολογισμούς του κλέβει τους ανταγωνιστές του» είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Σπέρς μετά το πέρας της δύσκολης ψηφοφορίας. Η οποία ωστόσο είχε βγάλει ένα αποτέλεσμα το οποίο ζητούσαν πρώτοι οι οπαδοί των Ρέιντζερς που τάχθηκαν εξ αρχής κατά του πλάνου σωτηρίας των Γκριν και Ρίγκαν, που τους είχε παρουσιαστεί.
«Δεν θέλουμε να υπάρξει καμία ρύθμιση, κανένας νέος κανονισμός, καμία διευκόλυνση» ήταν η θέση της Rangers Supporters Assembly, όπως έγινε γνωστή από το Μάιο με ένα δελτίο Τύπου. «Δεν θέλουμε να αγοράσουμε την επιστροφή μας σε καμία Λίγκα και δεν θέλουμε να πάρουμε χαριστικά μέρος σε κανένα πρωτάθλημα ακόμα κι αν οι όποιοι αντίπαλοί μας, θελήσουν να μας διευκολύνουν. Θέλουμε να δούμε την ομάδα μας να παίζει ποδόσφαιρο και δεν μας ενδιαφέρει σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται για να την υποστηρίξουμε.
Δεν θέλουμε να χρωστάμε ευγνωμοσύνη σε κανένα και θέλουμε να συμβεί ό,τι ο νόμος προβλέπει». Η ιστορία ολοκληρώθηκε με μια δήλωση του γενικού διευθυντή του συλλόγου, Μάλκομ Μάρει στο «Γκάρντιαν» στις 2 Ιουνίου. «Τις προηγούμενες μέρες πικράναμε πολύ τους οπαδούς μας» είπε «και θέλω να τους ζητήσω συγνώμη». «Θέλω να ζητήσω συγνώμη και από τους πιστωτές μας που θα χάσουν χρήματα και τους παλιούς ποδοσφαιριστές μας που δύσκολα θα ικανοποιηθούν. Μας περιμένουν τρία ίσως και τέσσερα χρόνια δυσκολιών, αλλά θα είμαστε αξιόμαχη και θα διεκδικήσουμε, όπως η ιστορία μας επιβάλει, όλα τα τρόπαια που μπορούμε». Οι οπαδοί δέχτηκαν το restart με ένα είδος ανακούφισης.
Αυτά έγραφα το περασμένο καλοκαίρι και τα υπενθυμίζω σήμερα που συζητιέται η περίπτωση πτώχευσης της ΑΕΚ. Να σημειώσω και τη συνέχεια της ιστορίας: Οι Ρέιντζερς πούλησαν πέρυσι το καλοκαίρι 40 χιλιάδες διαρκείας και στο γήπεδό τους παραβρέθηκαν κατά μέσο όρο φέτος 55 χιλιάδες θεατές διότι καμία πτώχευση δεν σβήνει μια μεγάλη ομάδα.
Φυσικά κέρδισαν δια περιπάτου την πρώτη άνοδο. Ανάλογες περιπέτειες (αυτό)υποβιβασμού έχουν περάσει η Νάπολι, η Φιορεντίνα, η Ρεάλ Σοσιεδάδ – ενώ πριν αναστηθεί, σε αδιέξοδο απόλυτο είχε βρεθεί και η μεγάλη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Προσοχή όμως: το «πέφτω κι ανεβαίνω και μετά μεγαλουργώ» δεν είναι κανόνας. Στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολο να γίνεις Εθνικός ή Φωστήρας, να φτάσεις να παλεύεις για μια θέση στα play off της Β Εθνικής όπως ο Ηρακλής, η να περάσεις πέφτοντας τις ίδιες περιπέτειες που περνάει η ΑΕΚ στη Β’ Εθνική του μπάσκετ.
 
Και βέβαια για το φαινόμενο των οπαδών στην Σκοτία, έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν εδώ στο site. Kαταπίνουν αμάσητο το κουτόχορτο εκεί φαίνεται. Αν και υποβιβάστηκαν για χρέη, αν και ''το παντελόνιασμα πήγαινε σύννεφο'', αν και μπάλα δεν βλέπουν αλλά μόνο τσουρουκάδες, αυτοί επέλεξαν να προσέχουν τους ισολογισμούς τους -κορόιδα θα'ναι, εξ άλλου ''εμείς δεν είμαστε λογιστές'', μόνο όταν μας συμφέρει κάνουμε υπολογισμούς από το μπακαλοτέφτερο του μυαλού μας-, να κρατήσουν την ακεραιότητά τους και πάνω από όλα να στηρίξουν την ομάδα τους, αδιαφορώντας για το αν απέναντί τους στο πρωτάθλημα που θα παρακολουθούν είναι ο Μέσι ή κάνας ξυλοκόπος από τα βουνά της Σκοτίας. Την ίδια οπτική είχαν και οι αρμόδιες αρχές του ποδοσφαίρου στην Σκοτία.
 
Πωπω κοροιδάρες. Γεμίσανε κι αυτοί με πρόβατα-υπαλλήλους-τσάτσους-χαμηλοτάβανους οπαδούς...
 
Υ.Γ. Διαβάζεις κάτι Τσακίρηδες και σκας στα γέλια. Ρε Τσακίρη, ο ΠΑΟ του Τουίτη απειλεί να προσφύγει στο CAS εναντίον της αναδιάρθρωσης. Αν περάσει αυτό, θα πέσουν 3 ομάδες. Η ομαδούλα σου δεν θα είναι μέσα σε αυτές τις 3? Εκτός αν ο Τουίτης δεν έχει σχέση με οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟ. Προφανώς εσύ ως ρεπόρτερ θα τα ξέρεις καλύτερα. Ρε κοίτα κάτι συμμάχους ρε... 

Σχόλια

Εικόνα clark gheibol

Τι σχέση έχει αυτή η ένσταση με τη δική μας; Αφού τα παιδιά εδώ δεν την έκαναν για να κερδίσουν 3 βαθμούς, αλλά για να μην τους αφαιρεθούν οι βαθμοί αυτοί. Αλλά έτσι είναι. Όλοι οι θεζμοί κατατρέχουν το ένδοξο σωματείο Ποδονίφτη, το φοβούνται και το μισούν και θέλουν να το ρίξουν. Ποιον να πρωτοπχιάσω; Την εφορία; Τους δγιαιτητάς; Τον Αφράτο; Τη Σούπερ Λίγκα; Το Μπανθρακικό; Μόνο ο Τζώνης ο Τουίτης είναι στο πλευρό της, αλλά όχι για πολύ: όταν η Κούλα βρεθεί στη βήτα εθνική, θα ατονήσει και το ενδιαφέρον των καιροσκόπων που πάνε να βγάλουνε από τη μύγα ξίγκι. Γιατί όπως είπε πολύ έφστοχα ένας βολευτής μας: ανδρός πεσούσης πας ανήρ ανδρεύεται

Εικόνα savvas gridlock

Ποιος το είπε πάλι αυτό ρε μαλάκα? Μπουμπουκικό μου ακούγεται...