Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟ 1993



Σήμερα θα εξετάσουμε το ιστορικό γύρω από την περιβόητη ρύθμιση χρεών της ΠΑΕ Ολυμπιακός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη κι από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Στέφανο Μάνο, το 1993. Η ρύθμιση έγινε με τροπολογία που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε στη Βουλή τον Αύγουστο του 1993. Ξεκινάμε με τους αριθμούς που ίσχυαν για τα χρέη μας λίγους μήνες πριν. Ας δούμε με λίγα λόγια, σε ποιον χρωστάγαμε και πόσα (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-5-1993
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Για όποιον μπερδεύτηκε με τα παραπάνω, θα τα πούμε αναλυτικά.
 
-11,48 δις δραχμές ήταν όλα τα χρέη που αξίωναν τρίτοι από την ΠΑΕ Ολυμπιακός το Μάιο του 1993.
 
-Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναγνώριζε τα 1,68 δις δραχμές, που αναλύονταν σε 980 εκ. δραχμές βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, 100 εκ. δραχμές οφειλές προς το ΟΑΚΑ για σπασμένα καθίσματα οπαδών μας και 608 εκ. δραχμές οφειλές προς την Τράπεζα Κρήτης. Διότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναγνώριζε οφειλές προς την Τράπεζα από την οποία βούτηξε τα λεφτά ο Κοσκωτάς. Απλώς αναγνώριζε μόνο τις οφειλές για τις οποίες υπήρχαν αποδείξεις.
 
-Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ζητούσε να παγώσουν οφειλές 5,19 δις δραχμών, που αναλύονταν σε 1,32 δις δραχμές οφειλές προς το Δημόσιο και 3,87 δις δραχμές οφειλές προς ιδιώτες. Δεν ζητούσε να χαριστούν. Ζητούσε να πάμε στα δικαστήρια και να κρίνουν αυτά το αν και τι έπρεπε να πληρωθεί. Με το πάγωμα εξασφάλιζε το ότι δεν θα έμπαινε κάποιος στα ταμεία της ΠΑΕ για να δεσμεύσει έσοδά της, με μία κατάσχεση για οφειλές που αυτός θα αναγνώριζε. Για παράδειγμα το Δημόσιο ζητούσε 1,2 δις δραχμές ως φόρο για τα πλαστά συμβόλαια των Σοβιετικών Προτάσοφ-Λιτόφτσενκο-Σάβιτσεφ, που έφερε ο Ανάργυρος. Ζητούσε δηλαδή φόρο για παίκτες που ήταν απλήρωτοι, αλλά και για μεταγραφές που ούτε οι ομάδες τους πήρανε λεφτά, αφού ο Ανάργυρος πλήρωνε με το στόμα.
 
-Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ζητούσε να σβηστούν τελείως 4,6 δις δραχμές, που αφορούσαν χρέη που αξίωναν τρίτοι από αυτήν. Τι ήταν αυτά? 3,2 δις δραχμές απαιτούσε η Τράπεζα Κρήτης και 1,4 δις δραχμές απαιτούσε το Δημόσιο, ως φόρο δωρεάς για τη μεταγραφή Ντέταρι. Για τα 3,2 δις δραχμές της Τράπεζας, δεν υπήρχε καμία απόδειξη. Από το κεφάλι των τραπεζικών έβγαινε αυτό το νούμερο. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναγνώριζε οφειλές προς την Τράπεζα, δεν ήθελε να της φάει τα λεφτά. Όπως έχουμε δει και παλαιότερα, στο ιστορικό της υπόθεσης των χρεών της ΠΑΕ Ολυμπιακός
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 26-7-1993
 

 
στις 28 Δεκεμβρίου 1990, με δήλωσή της στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιώς, η Τράπεζα Κρήτης παραιτήθηκε της συντηρητικής κατάσχεσης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία είχε επιβληθεί το Δεκέμβριο του 1989. Η παραίτηση έγινε επειδή το Δημόσιο εγγυήθηκε για ποσό ύψους 2,5 δις δραχμών προς την Τράπεζα. Φυσικά η Τράπεζα δεν πήρε φράγκο από το Δημόσιο, αφού και η ίδια χρωστούσε πολλά δις δραχμές προς το Δημόσιο (και χρωστάει ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά) και έπρεπε να γίνει συμψηφισμός, που όλο γίνεται κι όλο μένει στον δρόμο. Ο Κοσκωτάς δεν είχε περάσει στα βιβλία της ΠΑΕ τη μεταγραφή Ντέταρι, όπως και πολλές άλλες μεταγραφές που έκανε. Βουτούσε τα λεφτά από τα ταμεία της Τράπεζας Κρήτης και έκανε ''δωρεές'' προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του. Η Τράπεζα, αντί να μπουκάρει στα ταμεία της ΠΑΕ και να πάρει τα λεφτά από τη μεταγραφή Ντέταρι στην Μπολόνια το καλοκαίρι του 1990, ώστε να εξοφληθεί, δέχτηκε να (περιμένει ότι θα) τα πάρει από το Δημόσιο. Μόνη της το έκανε. Το Δημόσιο από την άλλη, εξέδωσε εγγυητική επιστολή ύψους 2,5 δις δραχμών τότε, αναγνωρίζοντας πως ο Κοσκωτάς δώρισε τον Ντέταρι στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και δεν τον πέρασε στα βιβλία της ΠΑΕ, ως περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΕ. Γι'αυτό το λόγο επέβαλε και φόρο δωρεάς ύψους 1,4 δις δραχμές προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τι έκανε όμως μετά? Ήρθε και ρύθμισε τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός το 1992, ζητώντας και τελικά παίρνοντας φόρο μεταγραφής για τον Ντέταρι. Από το Μάρτιο του 1992 ως το Μάιο του 1993, η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε πληρώσει χρέη ύψους 1,2 δις δραχμών, εκ των οποίων τα 600 εκ. δραχμές προς το Δημόσιο. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ τα πλήρωνε φυσικά. Μέσα σε αυτά τα 600 εκ. δραχμές που πήρε το Δημόσιο, ήταν και το ΦΠΑ για τη μεταγραφή Ντέταρι από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης το 1988. Ενώ λοιπόν το Δημόσιο έπαιρνε λεφτά από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, θεωρώντας πως η μεταγραφή Ντέταρι περάστηκε στα βιβλία της ΠΑΕ, ζητούσε κι άλλα 1,4 δις δραχμές, σαν να μην περάστηκε και να'ταν δωρεά Κοσκωτά. Έπρεπε να πληρώσει 2 φορές φόρο ο Ολυμπιακός για μία μεταγραφή.
 
Τι έγινε τελικά? Ο Στέφανος Μάνος, που τα είχε ιδιαιτέρως καλά με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και πολύ συχνά πήγαινε όπου τον καλούσαν, ζητούσε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός παλαβά πράγματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πάει φυλακή ο ίδιος ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ για χρέη που δημιούργησαν Κοσκωτάς και Ανάργυρος. Το θράσος του Μάνου είχε προκαλέσει την αγανάκτηση του ΣΩΚΡΑΤΗ, ο οποίος έκραζε ανοιχτά τους ΚΑΡΚΙΝΟ-γιάννηδες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-7-1993
 
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 21-7-1993
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 22-7-1993
 

 

 
Ο Μάνος που χάριζε τα χρέη των ΚΤΕΛ προς το Δημόσιο, φοβόταν μήπως πήγαινε φυλακή...για τον Ολυμπιακό. Το παραμύθι όμως του νεοφιλελεύθερου (του κώλου) Μάνου δεν είχε δράκο κι επειδή βρισκόμασταν σε χρονιά εκλογών, με την τότε κυβέρνηση ένα βήμα πριν την κατάρρευση, επενέβη ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Όχι φυσικά επειδή μας αγαπούσε, αλλά γιατί το πολιτικό κόστος του να σκάσει στα χέρια του η διάλυση του Ολυμπιακού, ο κύριος Στέφανος Μάνος μπορεί να το άντεχε (θα φρόντιζαν οι ΚΑΡΚΙΝΟ-γιάννηδες γι'αυτό), ο ίδιος ο Μητσοτάκης όμως έπρεπε να αλλάξει πλανήτη μετά, όχι απλώς χώρα, για να το γλυτώσει.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 23-7-1993
 
 

 
Ας δούμε και την τροπολογία.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-7-1993
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 27-7-1993
 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-7-1993
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-7-1993
 

 
Βεβαίως, όπως βλέπουμε στο τελευταίο απόκομμα του ''ΦΩΤΟΣ'', δεν συμφωνούσαν όλα τα κόμματα της τότε Βουλής με αυτήν τη ρύθμιση. Αντιρρήσεις εξέφρασε ο Συνασπισμός. Η κυρία Δαμανάκη, που ήταν εκείνη την εποχή πρόεδρος του Συνασπισμού, είχε συναντηθεί με το ΣΩΚΡΑΤΗ και είχε συμφωνήσει σε όλα μαζί του, αλλά μετά ''κάτι μεσολάβησε'' και σήκωσαν αντάρτικο τα στελέχη του κόμματος μέσα στο Κοινοβούλιο. Κάποιοι κακεντρεχείς έλεγαν ότι ο ΚΑΡΚΙΝΟ-γιάννης αλώνιζε με τους αχυρανθρώπους του, κάτι Κωνσταντόπουλους (που'ναι και χρόνια ολόκληρα φίλοι του Αλαφούζου, για να μην ξεχνιόμαστε...) και λοιπούς ''δημοκράτες'' εκεί μέσα, αλλά αυτοί μάλλον θα'ταν εχθροί του ''προοδευτικού'' Συνασπισμού. Έτσι, οι πεταχτούληδες ροζ αριστεροί του κώλου άρχισαν να μιλάνε για ''χαριστική ρύθμιση'', ενώ διέγραψαν και το Μίμη Ανδρουλάκη, που διαφώνησε ανοιχτά με την γραμμή του κόμματός του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-7-1993
 

 

 
Με τα πολλά, στις 4 Αυγούστου υπερψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία, που ρύθμιζε τα χρέη όλων των ΠΑΕ και ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ την επομένη, στην ιστορική ΓΣ της 5ης Αυγούστου 1993, προκήρυξη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ύψους 1,5 δις δραχμών, την οποία κάλυψε μόνος του. Με αυτά τα λεφτά, αλλά και με πολλές ακόμη αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που κάλυψε ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, πληρώθηκαν τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 5-8-1993
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 6-8-1993
 

 
Τι ακριβώς πλήρωσε ο Ολυμπιακός, με τα ατελείωτα εκατομμύρια του ΣΩΚΡΑΤΗ? Ας το δούμε από ''αντικειμενική'' πηγή, από το ''Βήμα''.
 
Επί 13 χρόνια ο Ολυμπιακός ήταν (κατα)χρεωμένος στο ελληνικό Δημόσιο. Στο τεφτέρι του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών το όνομα ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν καταχωρημένο πρώτο πρώτο με έντονα μαύρα γράμματα και συνοδευόταν από πολλά (αριθμητικά) στοιχεία... Οι κακές γλώσσες μιλούσαν για χαριστικές ρυθμίσεις και για την «ομάδα του Δημοσίου», με την ευνοϊκή μεταχείριση. Ολα αυτά όμως έλαβαν τέλος προς μηνός, όταν η διοίκηση της ΠΑΕ εξόφλησε «πακέτο» και τις 16 μηνιαίες δόσεις που απέμεναν. Οι Ερυθρόλευκοι απέδωσαν στο Δημόσιο 1.032.343.171 δρχ. με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να απεμπλακεί οριστικά από τον βραχνά του... έφορα. Ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Πέτρος Κόκκαλης εξηγεί γιατί η διοίκηση επέλεξε αυτήν τη χρονική στιγμή για να ξεχρεώσει το ελληνικό Δημόσιο: «Ο σύλλογος προτίμησε να προχωρήσει στην αποπληρωμή του χρέους γιατί τον συμφέρει. Το ποσό μπορούσε να το αντέξει η διοίκηση και προτιμήθηκε να καταβληθεί από το να περιμένουμε ακόμη 16 μήνες για να ξεμπερδεύουμε». Στο ερώτημα αν όλα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός έχει ευνοηθεί από τις ρυθμίσεις των χρεών, ο κ. Π. Κόκκαλης παραπέμπει στα χρήματα που έχουν καταβληθεί. «Και άλλες ΠΑΕ και ειδικά ΚΑΕ έχουν συμφωνήσει με το ελληνικό Δημόσιο και ρύθμισαν τα χρέη τους. Πληρώνουν για ένα διάστημα στην αρχή και στη συνέχεια δεν είναι συνεπείς. Γι' αυτό δεν ευθύνεται ο Ολυμπιακός».
* 3 δισ. δρχ. μέσα σε οκτώ χρόνια
Ο κ. Π. Κόκκαλης επισημαίνει ότι ο Ολυμπιακός με την αποπληρωμή των χρεών του συμβάλλει στην εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και θεωρεί ότι και οι υπόλοιπες ομάδες πρέπει να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Επίσης εξηγεί ότι καμία ΠΑΕ ή ΚΑΕ δεν νομιμοποιείται να κατηγορήσει τον Ολυμπιακό ότι ευνοήθηκε από τις ρυθμίσεις με το ελληνικό Δημόσιο: «Ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνεπής και δεν ευνοήθηκε. Κατέβαλε περισσότερα από 3 δισ. δρχ. για να ξεπληρώσει το χρέος του. Επίσης ήταν συνεπής προς τις υποχρεώσεις του και έδωσε 2 δισ. δρχ. προς το ελληνικό Δημόσιο για ΦΠΑ μεταγραφών, όταν άλλες ομάδες αναγράφουν στα συμβόλαια μικρότερα ποσά για να γλιτώνουν την Εφορία. Υπάρχουν πολλές ΚΑΕ που χρωστούν χρήματα, όπως ο Αρης και ο ΠΑΟΚ, αλλά δεν φροντίζουν να ξεπληρώσουν. Αν η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, π.χ., δεν μπορεί να είναι συνεπής ας πουλήσει το γήπεδο που της χάρισε η πολιτεία για να ξεχρεώσει». Η αποπληρωμή των χρεών ξεκίνησε το 1992, όταν το Πρωτοδικείο όρισε διοίκηση στον Ολυμπιακό και ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε να βγάλει την ΠΑΕ από το αδιέξοδο που την είχε οδηγήσει η οικονομική διαχείριση των διοικήσεων Κοσκωτά και Σαλιαρέλη. Συνολικά τα τελευταία οκτώ έτη η ΠΑΕ κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο 3.110.206.402 δρχ. για να ξεπληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις διοικήσεις του Ολυμπιακού από το 1987 ως το 1992. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια στο αρχικό χρωστούμενο ποσό των 872.478.812 δρχ. προστέθηκαν προσαυξήσεις ύψους 2.237.757.590 δρχ., με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που η ΠΑΕ ρύθμισε και ξεκίνησε να αποπληρώνει σε δόσεις να ξεπεράσει τα 3 δισ. δρχ.
* Μεταγραφές και ανανεώσεις
Οι καταβολές της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς το ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία οκτώ χρόνια περιλαμβάνουν: ποσό 498.822.375 δρχ. για οφειλές παρελθόντων χρήσεων του νόμου 2121, ποσό 654.863.790 δρχ. για οφειλές παρελθόντων χρήσεων του νόμου 2166, ποσό 241.233.789 δρχ. για προσαυξήσεις του νόμου 2166, ποσό 31.525.494 δρχ. για οφειλές ρυθμισμένες με τον νόμο 2198 (σε τέσσερις δόσεις), 647.592.375 δρχ. για ρυθμίσεις του νόμου 2243 (48 δόσεις), 32.697.928 δρχ. για ρυθμίσεις του άρθρου 21 του νόμου 2243 (οκτώ δόσεις), 952.386.751 δρχ. για ρύθμιση χρέους ΦΠΑ των μεταγραφών των Ουκρανών Προτάσοφ και Λιτόφτσενκο με βάση τον νόμο 2166 και τέλος 51.083.900 δρχ. προσαυξήσεις του ΦΠΑ για τις μεταγραφές των ανωτέρω ποδοσφαιριστών. Ειδικά στην περίπτωση των πρώην σοβιετικών ποδοσφαιριστών η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξόφλησε τα χρέη προς την Ντιναμό Κιέβου μόλις προ ενός έτους και κατέβαλε 700 εκατ. δρχ. και ακόμη 250 εκατ. δρχ για οφειλές προς τρίτους (πχ. στη Λάρισα για τον Καραπιάλη). Εκτός την αποπληρωμή των χρεών υπάρχει ένας ακόμη τομέας όπου η ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν συνεπής. Πρόκειται για τις πληρωμές προς το Δημόσιο από τις μεταγραφές και τις ανανεώσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Οι Ερυθρόλευκοι τα τελευταία χρόνια πλήρωσαν 2.091.107.941 δρχ. και αυτό επισημαίνεται γιατί είναι από τις λίγες ΠΑΕ που αναγράφουν στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών τα ακριβή ποσά που δόθηκαν για τη μεταγραφή και την ανανέωση. Πέρυσι σε έρευνα του «Βήματος» είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των μηδενικών συμβολαίων στα οποία καταφεύγουν οι ελληνικές ΠΑΕ για να γλιτώνουν τα χρήματα που πρέπει να αποδώσουν στην Εφορία. Και τότε το εν λόγω ρεπορτάζ είχε προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα και είχε διαταχθεί έρευνα και προανάκριση. Τέλος αν συνυπολογίσει κανείς και ένα άλλο ποσό, ύψους 1.692.019.846 δρχ., το οποίο ο Ολυμπιακός κατέβαλε επίσης στο Δημόσιο για ΦΠΑ και φόρους μισθωτών υπηρεσιών, τότε τα χρήματα που έχει πληρώσει ο Ολυμπιακός στο ελληνικό Δημόσιο είναι συνολικά περίπου 7 δισ. δρχ. (για την ακρίβεια 6.893.334.189 δρχ.). 
 
Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο Θρύλος ήταν και παραμένει Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ. ΟΛΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΕΝΤ. Ούτε σε άρθρα 44 μπήκαμε, ούτε σε άρθρα 99. Επίσης, το ΦΠΑ των μεταγραφών και γενικά φόρους για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών της, η ΠΑΕ Ολυμπιακός τους απέδιδε μια ζωή. Μηδενικά συμβόλαια άλλοι είχαν για δεκαετίες. Ενώ θα μπορούσαμε να οχυρωθούμε πίσω από ένα ''τρέξτε να ζητήσετε λεφτά από τον Κοσκωτά και τον Ανάργυρο, αυτοί φταίνε για τα χρέη'', ή από ένα ''αποδείξτε πως τα λεφτά που βούτηξε ο Κοσκωτάς τα έδωσε στην ΠΑΕ'', ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ πλήρωσε ό,τι έπρεπε. Ολυμπιακά πράγματα, αρσενικά, πειραιώτικα. Έτσι βρήκε για μία ακόμη φορά εφαρμογή μία αιώνια αλήθεια στον ελληνικό αθλητισμό.

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΔΙΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ. Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΕΚΟ, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ ΚΤΛΠ.. ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ, ΕΝΩ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΩΤΟΣ, ΑΚΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ=Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ...

Σχόλια

Εικόνα Νίκος Μπάρκας

Το 2000 νομίζω εξέλεξε μόνη της η ομάδα διοικητικό συμβούλιο με το πέρας της αποπληρωμής των χρεών (διορθώστε με αν κάνω λάθος), αν και πάλι το είχανε περάσει στα ψιλά τοτε. Αλλά και πάλι, η ρετσινιά των χρεών έχει μείνει, γιατί είναι σαν τίτλος από μόνο του "cheesy",κι αυτό γιατί είναι πλέον περισσότεροι οι χούλιγκαν που λανσάρονται σαν δημοσιογράφοι και χρόνια τώρα δηλητηριαζουν τη σκέψη του κόσμου. Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η σελίδα

Εικόνα Νίκος Μπάρκας

Το 2000 νομίζω εξέλεξε μόνη της η ομάδα διοικητικό συμβούλιο με το πέρας της αποπληρωμής των χρεών (διορθώστε με αν κάνω λάθος), αν και πάλι το είχανε περάσει στα ψιλά τοτε. Αλλά και πάλι, η ρετσινιά των χρεών έχει μείνει, γιατί είναι σαν τίτλος από μόνο του "cheesy",κι αυτό γιατί είναι πλέον περισσότεροι οι χούλιγκαν που λανσάρονται σαν δημοσιογράφοι και χρόνια τώρα δηλητηριαζουν τη σκέψη του κόσμου. Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η σελίδα

Εικόνα el trick

Τη ΛΑΙΛΑΠΑ την έξησα από κοντά. ΟΛΗ.
Τα όσα αναγράφονται στα παρατιθέμενα αποκόμματα εφημερίδων είναι ΛΙΓΑ.
Ως γαύρος θεωρούσα υποχρέωσή μου να ενημερώνομαι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ για την κρατούσα τότε κατάσταση στην ομάδα μου και για το ΘΟΛΟ της μέλλον. Διάβαζα καθημερινά ΟΛΟ τον τύπο (είχα αυτή τη δυνατότητα τότε)
Μάλιστα θεωρούσα ότι η περιβόητη ρύθμιση ήταν ΠΟΛΥ ΕΥΝΟΙΚΗ για το κράτος και ΚΑΚΗ για το ΘΡΥΛΟ. Είχε όμως ο ΘΡΥΛΟΣ γερό ΤΙΜΟΝΙΕΡΗ. Είχε διοίκηση πλέον. Γιαυτό (φυσικά ΚΑΙ με τη συνδρομή ΟΛΩΝ των μελών της ερυθρόλευκης οικογένειας)Ξεπλήρωσε τα χρεη του και έφτιαξε ότι έφτιαξε και που ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ζηλεύουν και φθονούν.
Γιαυτό θεωρούσα και θεωρώ τρισμέγιστο τον ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ.
Γιαυτό αν και προς το τέλος με εκνεύριζε με τις αποφάσεις του στο μεταγραφικό τομέα ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΡΑΞΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ.

Υ.Γ. Ακόμα και σήμερα θεωρώ ότι ο μεγάλος ΣΩΚΡΑΤΗΣ έψαξε ΚΑΛΑ για τον διάδοχό του. Ελπίζω ο Μαρινάκης να αποδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών όχι μόνο του προκατόχου του αλλά και όλων μας. Ελπίζω να είναι αυτός που θα οδηγήσει την ομάδα μας σε μιά ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ κουπα. Όμως αυτό που ελπίζω πάνω απ΄όλα είναι ο Μαρινάκης αν ποτέ θελήσει να φύγει από το ΘΡΥΛΟ να φύγει όπως ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ. Έχοντας επιλέξει ο ίδιος ένα καθόλα ΑΞΙΟ αντικαταστάτη.

Εικόνα savvas gridlock

Έτσι ακριβώς, φίλε. Αν θέλεις ρίξε μία ματιά και στο πρώτο μέρος για την πρώτη ρύθμιση χρεών, του 1992

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/131201/rythmisi-xreon-olympi...

και σε λίγες μέρες θα ανεβάσουμε και το δεύτερο μέρος. Το ελληνικό Δημόσιο μόνο από τον Θρύλο πήρε λεφτά. Οι άλλοι δίνουν με το στόμα, σαν τον κύριο Ιβάν, που τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που τον θέλουν να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από τον ΠΑΟΚ ολοένα και πληθαίνουν.

http://fimotro.blogspot.gr/2013/12/blog-post_5150.html

Για την ευρωπαϊκή κούπα, χάθηκε τεράστια ευκαιρία με την αποχώρηση Γουλανδρή. Αν είχε μείνει ο τιτάνας το 1974, θα είχαμε στάνταρ τώρα ευρωπαϊκό. Εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ πιο εύκολο, τώρα έχει ζορίσει πολύ η δουλειά. Μακάρι να πάρουμε, εννοείται, αλλά αν το πετύχουμε, μόνο το Europa είναι ρεαλιστικός στόχος.

Εικόνα nikos michalopoylos

Μπραβο ρε φιλε! Κι οχι οτι περιμενω απο διαφορες τρυπιδες να τα δουν. Αλλα γιατι βλεποντας τα κι εγω,τα τριβω στη μαπα του καθε πουστη που πεταει μια μαλακια "για χαρισμα χρεων" ετσι χωρις αποδειξεις η επιχειρηματα!θα σου ξαναπω ομως οτι δεν πιστευω οτι θα φτασουν στην αλεποτρυπα γιατι καποιος θα βρεθει παλι,πολιτικαντης εννοω,και θα τη σκαπουλαρουν!

Εικόνα savvas gridlock

Tώρα έχουμε τρόικα, φίλε. Αν δεν υπήρχε τρόικα, ούτε η ΑΕΚ θα έπεφτε. Θα έμπαινε σε ρυθμίσεις, δεν θα πλήρωνε τίποτε, μετά θα έμπαινε σε νέες ρυθμίσεις κ.ο.κ.. Στο ενδιάμεσο θα έπαιζε με παίκτες σαν τον Σκόκο, οι οποίοι θα μένανε μεν απλήρωτοι, αλλά τη διαφορά θα την κάνανε σε κάποια ματς. Αυτό θα έφτανε. Τώρα όμως είναι αλλιώς τα πράγματα. Αν δεν πληρώσεις, πέφτεις...

Εικόνα red apple

Είναι τρομερές οι στιγμές, τότε, στα 1990-1991... Όλοι όσοι έκραξαν, κατά καιρούς, τον Σωκράτη, είτε έχουν κοντή μνήμη, είτε είναι...κοντοί, γενικώς.
Μια ανάσα πριν από τη διάλυση είχαμε φθάσει. Μουδιασμένοι ήμασταν όλοι μας, τότε. Οι βαρδινογιανναίοι με τα πολιτικά τσιράκια τους έτοιμοι να μας φάνε και ο ΤΙΤΑΝ όρθιος, στη θύελλα, μας παρέδωσε το μοναδικό μαγαζί σε αυτό το μπουρδέλο, την Ελλάδα μας, που στέκει υπερήφανο και εύρωστο

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ