ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ 1992 PART 1



Σήμερα θα ξεκινήσουμε την παρουσίαση της ιστορίας γύρω από την πρώτη ρύθμιση χρεών του Ολυμπιακού, το 1992, που οδήγησε στην εκδίωξη των Σαλιαρέλη-Μπανασάκη και στην είσοδο του ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ στην ΠΑΕ. Για να καταφέρουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στο αφιέρωμα, θα κάνουμε δύο ξεχωριστές αναρτήσεις. Ξεκινάμε από το Δεκέμβριο του 1991, αφού θυμηθούμε τι είχε προηγηθεί εδώ.
 
Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ αρχίζει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, πέρα από την ενασχόλησή του με το τμήμα μπάσκετ μας. Ο Ανάργυρος προσπαθεί να απαντήσει στο αίτημα ΚΟΚΚΑΛΗ για κάθαρση, σκορπώντας απλόχερα το γέλιο ακόμη και στα σκυλιά με το ''αφήστε μας ήσυχους να προχωρήσουμε όπως ξέρουμε, ΤΙΜΙΑ, στον Ολυμπιακό'' (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 3-12-1991
 

 
Ορκωτοί λογιστές μπουκάρουν στην ΠΑΕ για να ελέγξουν τα οικονομικά της εταιρείας, ενώ η Ντυνάμο Κιέβου απειλεί με συντηρητική κατάσχεση τον Ολυμπιακό, επειδή δεν έχει πάρει φράγκο για τις μεταγραφές Προτάσοφ-Λιτόφτσενκο. Ο φερόμενος ως εκδότης της ακάλυπτης επιταγής που έχει στα χέρια του ο Προτάσοφ, διαψεύδει πως την εξέδωσε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 10-12-1991
 

 

 

 
Ο Ανάργυρος καλείται να απολογηθεί στο δικαστήριο και για άλλες ακάλυπτες επιταγές, την ώρα που κινδυνεύει να χάσει από τα χέρια του και την εφημερίδα του, την ''Βραδυνή''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 11-12-1991
 

 
Το δικαστήριο καταδικάζει σε φυλάκιση το Σαλιαρέλη για την επιταγή, ενώ η Λάρισα, που δεν έχει πάρει φράγκο για τη μεταγραφή Καραπιάλη, ζητάει πίσω τον παίκτη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 12-12-1991
 
 
 
 
Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ζητούν ανοικτά και δημόσια από τον Ανάργυρο να φύγει, αφού κάνει ζημιά στον Θρύλο. Οι Σοβιετικοί τον μηνύουν, με δικηγόρο τους τον Αλέξη Κούγια, η Ντυνάμο Κιέβου αξιώνει 6,5 εκ. δολάρια από τον Ολυμπιακό, ενώ μέχρι και ο περίφημος πύργος του Ανάργυρου στην Αίγινα κινδυνεύει με πλειστηριασμό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 19-12-1991
 
 
 
 
 
 
 
Σε δύο άρθρα στο ''Βήμα της Κυριακής'', οι δημοσιογράφοι Ευαγγελοδήμος και Πρετεντέρης (ναι, ο γνωστός...), παραθέτουν ένα μίνι ιστορικό της υπόθεσης ''Ανάργυρος και Ολυμπιακός''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22-12-1991
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο δικαστικός κλοιός δεν σφίγγει μόνο γύρω από τον Ανάργυρο, αλλά αρκετά μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα, αφού δεν θα έπρεπε να συναινέσουν στις ακάλυπτες επιταγές προς τους Σοβιετικούς. Έτσι, ο Σαλιαρέλης μηχανεύεται το κόλπο της αντικατάστασης κάποιων μελών με άλλα, για να κερδίσει χρόνο. Εκεί θα πέσουν τα ονόματα των Μπανασάκηδων. Το τι εστί Μπανασάκης, νυν πανελίστας της ''Δίκης'' του Θωμαίδη στον ΣΚΑΙ του Τουίτη, το έχουμε δει εδώ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 24-12-1991
 
 
 
Το 1991 φεύγει και με τη νέα χρονιά, ο Ανάργυρος βγάζει μπροστά τους αχυρανθρώπους του ΚΑΡΚΙΝΟ-γιάννη Μπανασάκηδες. Οι πολύ καλές επαγγελματικές σχέσεις των δύο πλευρών, δεν αφήνουν περιθώριο σε κάποιον να πιστέψει ότι ''έφυγε ο Σαλιαρέλης, γλυτώσαμε''. Οι ποινές του αθλητικού δικαστή προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ, γίνονται δεκτές με ανακούφιση, αλλά θα πρέπει να μεσολαβήσουν άλλοι ώστε να πιάσουν τόπο. Το ποιοι είναι αυτοί οι ''άλλοι'' και τι ακριβώς έκαναν, θα το δούμε σε ξεχωριστή ανάρτηση στο μέλλον, για να φανεί για μία ακόμη φορά το ποιος ήταν, είναι και θα είναι η ΑΣΠΙΔΑ του Ολυμπιακού, οι ''ειδικές δυνάμεις'' του ερυθρόλευκου στρατού. Η ΘΥΡΑ 7...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 3-1-1992
 
 
 
 
 
 
 
Με την προεδρία να έχει περάσει στα χέρια του Μπανασάκη, ο Σαλιαρέλης (θεωρεί ότι) δεν κινδυνεύει άμεσα από τις δικαστικές διώξεις, ούτε τον απασχολεί ιδιαίτερα το ότι ο Προτάσοφ ζητάει 74 εκ. δραχμές από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μία εξ αυτών των διώξεων εναντίον του Σαλιαρέλη, ήταν από τον Σταύρο Νταιφά. Ο Νταιφάς με το Σαλιαρέλη ήταν στα μαχαίρια από τα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν ο Ανάργυρος ήθελε να μπει στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο κυρ-Σταύρος δεν τον άφηνε. Ο Σαλιαρέλης αποκάλεσε τον Νταιφά ''επιβήτορα του Ολυμπιακού'' και ο Νταιφάς τον έσυρε στα δικαστήρια, επειδή είπε πως πήρε 600 εκ. δραχμές από τον Κοσκωτά, για να του πουλήσει τις μετοχές της ΠΑΕ το 1987. Η δήλωση Ανάργυρου στο δικαστήριο ''δεν είπα ότι πήρε 600 εκ. ο Νταιφάς από τον Κοσκωτά, είπα αυτό που μου'πανε άλλοι, ότι τα πήρε'', είναι ενδεικτική του τι θα πει Ανάργυρος. Τσαρλατάνος και κονφερασιέ...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 16-1-1992
 
 
 
Έχει μεσολαβήσει το θρυλικό ματς με τα παοκάκια, που έγινε το έλα να δεις, σε σημείο να αηδιάσει και ο μεγάλος ΜΟΥΡΑΤΗΣ, οπότε ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός, με τον τότε πρόεδρό του Λεωνίδα Θεοδωρακάκη, αποφασίζει να βγει μπροστά. Ο Θεοδωρακάκης συστήνει επιτροπή σωτηρίας, μετά από συνάντηση με φορείς της πόλης και διαφόρους πολιτικούς, με αντικείμενο την επίλυση του οικονομικού προβλήματος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Στην ιστορία θα μείνει η δήλωση του επί σειρά ετών παράγοντα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Ρούσσου σε αυτήν τη συνάντηση. ''Ο Ολυμπιακός έχει γίνει παράρτημα''. Αυτό που μας φώναζαν κοροιδευτικά εκείνη την περίοδο οι οπαδοί όλων των υπολοίπων ελληνικών ομάδων, σε όλα τα χωριά της επαρχίας, ''έξω οι τσάτσοι του Βαρδινογιάννη'', ειπώθηκε πλέον κι από επίσημα, Ολυμπιακά, χείλη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 21-1-1992
 
 
 
 
Το Εφετείο του Πειραιά καταδικάζει σε 9μηνη φυλάκιση τον Ανάργυρο για την υπόθεση της διένεξης με τον Νταιφά και πλέον ο Σαλιαρέλης δεν μπορεί να ξαναγίνει πρόεδρος στον Ολυμπιακό. Οι αχυράνθρωποί του αλωνίζουν στου Ρέντη, προκαλώντας την αγανάκτηση σε όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα, ενώ ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης ζητά από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Παπαγεωργόπουλο να προσαρμόσει τη ρύθμιση για τα χρέη των ΠΑΕ που επεξεργαζόταν εκείνη την περίοδο, ώστε να μην απαιτηθεί ένα τεράστιο ποσό από τον Ολυμπιακό μια κι έξω, αλλά να παρακρατείται τμήμα των επιχορηγήσεων του κράτους (ΓΓΑ-ΟΠΑΠ, ό,τι ισχύει και σήμερα για όλες τις ΠΑΕ) και των πιθανών κερδών στην χρήση της εταιρείας κάθε χρόνο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 22-1-1992
 
 
 
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 2​4-1-1992
 
 
 
 
 
Η επιτροπή σωτηρίας συγκροτείται και σε αυτήν έχει δεσπόζουσα θέση ο πατέρας του ΒΑΓΓΕΛΑ, Μιλτιάδης Μαρινάκης. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προτείνει να καλύψει το Δημόσιο τα χρέη του Ολυμπιακού, αγοράζοντας μετοχές της ΠΑΕ, τις οποίες θα πουλούσε αργότερα σε κάποιον πιθανό επενδυτή, όταν τα χρέη θα είχαν φύγει από το προσκήνιο. Θεωρητικά με αυτήν την πρόταση δεν λυνόταν το πρόβλημα. Απλώς πήγαινε πίσω στον χρόνο η επίλυσή του, αφού είτε το 1992, είτε π.χ. το 2000, κάποιος επενδυτής έπρεπε να καλύψει ένα ποσό, είτε άμεσα ο ίδιος, είτε έμμεσα με τη μεσολάβηση του Δημοσίου και πάλι για τα χρέη του Ολυμπιακού. Στην πράξη όμως ήταν μία πρόταση για να ξεκουμπιστούν τα καρκινώματα Ανάργυρος-Μπανασάκηδες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον Νταιφά, που είχε επανενεργοποιηθεί και το ΣΩΚΡΑΤΗ, που ήταν από πίσω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 28-1-1992
 
 
 
Οι αγωγές είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη του ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Είτε παίκτες-ομάδες στρέφονται κατά της ΠΑΕ, είτε ο Ανάργυρος τρέχει στα δικαστήρια να απολογηθεί για διάφορα, π.χ. την περιβόητη υπόθεση Ντέταρι-Μπολόνια του καλοκαιριού του 1990. Ο οικονομικός έλεγχος των ορκωτών λογιστών στην ΠΑΕ Ολυμπιακός πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και το πόρισμά του αναμένεται με αγωνία από όλο τον κόσμο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 30-1-1992
 
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 31-1-1992
 
 
 
Η ρύθμιση για τα χρέη των ΠΑΕ (δεν χρωστούσε λεφτά μόνο ο Ολυμπιακός) που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, συγκεντρώνει τις αντιδράσεις όλων των αρμοδίων. Οι ΠΑΕ διαμαρτύρονται επειδή το Υπουργείο Οικονομικών δεν δέχεται διακανονισμό σε 90 δόσεις και απαιτεί δέσμευση του 60% των εσόδων τους κάθε μήνα, με την εκάστοτε μη καταβαλλόμενη εντός του προβλεπομένου χρονικού ορίου δόση να καθίσταται άμεσα απαιτητή (άρα να μπουκάρουν στα ταμεία της ΠΑΕ κρατικοί φορείς και να παίρνουν λεφτά), τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ κραυγάζουν πως το πρόβλημα δεν λύνεται και φυσικά όπως πάντα ο Ολυμπιακός είναι στη μέση. Την παράσταση κλέβει το κόμμα των πεταχτούληδων ροζ αριστερών, ο Συνασπισμός της κυρίας Δαμανάκη, που θεωρεί πως ''χαρίζονται λεφτά στις ΠΑΕ''. Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής του Συνασπισμού κύριος Παπαδημούλης, σημερινός πανελίστας του Θωμαίδη στη ''Δίκη'' στον ΣΚΑΙ, ζητά να μην κατατεθεί καν μία οποιαδήποτε ρύθμιση, αφού όλα είναι μια χαρά κατ'αυτόν και τα χρέη των ΠΑΕ θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με το τότε ισχύον νομικό πλαίσιο...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 4-2-1992
 
 
 
 
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 5-2-1992
 
 
 
Ο Καραπιάλης απειλεί πως θα σηκωθεί να φύγει άμεσα αν δεν πάρει κάποια, έστω, λεφτά από τα πολλά που του οφείλονται, ενώ βγαίνει απόφαση για προφυλάκιση του Ανάργυρου. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο στο ΣΩΚΡΑΤΗ, ο οποίος όμως περιμένει τη ρύθμιση της κυβέρνησης για να καθορίσει την στάση του, με το Σαλονίκη να ξεκαθαρίζει πως ''αν δεν ικανοποιηθούμε από το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει περίπτωση να ανακατευτεί ο Σωκράτης στην ΠΑΕ''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 6-2-1992
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 7-2-1992
 
 
 
 
 
Οι διαρροές για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στις 11 Φεβρουαρίου, προκαλούν την αγανάκτηση των ανθρώπων της επιτροπής σωτηρίας του Ολυμπιακού. Κανείς τους δεν πιστεύει πως θα βρεθεί άνθρωπος να βάλει τα λεφτά του σε μία εταιρεία που το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της θα δεσμεύεται από το κράτος και μάλιστα για χρέη που μόνο ορισμένοι κρατικοί φορείς αναγνωρίζουν. Για παράδειγμα το κράτος, που ζητούσε φόρο δωρεάς από την ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη μεταγραφή Ντέταρι από την Άιντραχτ το 1988, θεωρώντας δηλαδή πως ο Κοσκωτάς χάρισε τον Ούγγρο στον Ολυμπιακό, απαιτούσε ταυτόχρονα ΦΠΑ για αυτήν τη μεταγραφή, θεωρώντας πως ο Κοσκωτάς δεν χάρισε τον παίκτη, αλλά ήταν μεταγραφή της ΠΑΕ, που έγινε με έξοδα της εταιρείας. Την ίδια ώρα, ο Ανάργυρος πουλάει τρέλα, δηλώνοντας μέσα από την κλούβα που τον μεταφέρει στο Τμήμα Μεταγωγών του Πειραιά πως ''δεν ξέρω γιατί φυλακίστηκα''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 8-2-1992
 
 
 
 
 
 
Η πλευρά Νταιφά-ΚΟΚΚΑΛΗ, με δικηγόρο τους τον Κούγια, προσεγγίζει τον υφυπουργό Αθλητισμού Παπαγεωργόπουλο, ζητώντας του να μπει η ΠΑΕ Ολυμπιακός σε εκκαθάριση και να εξαιρεθούν οι ποδοσφαιριστές και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ από τη ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή. Ο Παπαγεωργόπουλος αρνείται κατηγορηματικά. Σε εκκαθάριση μπαίνουν άλλες ΠΑΕ, όπως η ΔΕΚΟ Ποδονίφτη σήμερα, όχι ο Ολυμπιακός. Σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-1, με παρουσία πολλών αρμοδίων, βουλευτών και πρώην προέδρων του Ολυμπιακού, διαφαίνεται το μέγεθος του προβλήματος για τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αφού παραδέχονται ουσιαστικά όλοι πως όχι μόνο δεν ξέρει κανείς τους τι χρωστάει ακριβώς και σε ποιον η ΠΑΕ, αλλά δεν είναι σαφές το ποιος έχει μετοχές στην ΠΑΕ. Τις μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός τις ψάχνανε όλοι τότε, αφού ο Ανάργυρος τις εμφάνιζε όποτε τον συνέφεραν. Η Τράπεζα Κρήτης, τέλος, ζητάει κι άλλα λεφτά από τον Ολυμπιακό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 11-2-1992
 
 
 
 
 
 
 
Με αυτά τα δεδομένα περάσαμε στην ψήφιση της ρύθμισης χρεών των ΠΑΕ από την Ελληνική Βουλή, τη νύχτα της 11ης προς 12η Φεβρουαρίου 1992, την οποία θα παρουσιάσουμε στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος.
 
Υ.Γ. 1 Αν δεν ανοίγουν καλά οι φωτογραφίες, ώστε να μπορείτε να διαβάσετε το περιεχόμενό τους σε καλή ανάλυση, κάντε δεξί κλικ πάνω στην κάθε μία και μετά ''άνοιγμα σε νέα καρτέλα/open in a new tab''. Αυτό ισχύει και για παλαιότερες αναρτήσεις μας, που μπορεί να εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα λόγω server.
 
Y.Γ. 2 Όλες τις σχετικές με τα χρέη μας αναρτήσεις, για το πώς δημιουργήθηκαν και πώς αποπληρώθηκαν, μπορείτε να τις βρίσκετε εδώ.
 

Σχόλια

Εικόνα vagio

Ρε μαγκες και πρωτου διαβασω το αρθρο, ξερετε εγω τι θυμαμαι απο αυτες τις εποχες??
Πως ΠΑΝΤΑ , μα ΠΑΝΤΑ μεσα μου ο θρυλος ηταν η καλυτερη ομαδα και θα τους γαμησω ολους. Στ'αρχιδια μου που οι προεδροι μου ηταν φυλακη και αφραγκοι, στ'αρχιδια μου που ημουν προτελευταιος, ρε με τον Ψευτη σεντερ φορ και τον πετρο τον Ξανθοπουλο επιτελικο χαφ, πιστευα πως ειμαι καλυτερος.
Δεν μυξοκλαιγομουν ποτε σαν μερικες μερικες, και δεν χαιρομουν ποτε που εσωζα την κατηγορια βαζοντας λεει νεες βασεις, τι να λεει εδω ο κοσκωτας ξημερωνε κυριακη και πετουσε για αμερικη και στην καλαμαρια το ιδιο απογευμα τραγουδουσαμε "εφυγε εφυγε εφυγε ο χντρος"..
Να ηταν η αγνοια της ηλικιας? Να ηταν οτι δεν εχω καμια σχεση με βαζλοχανουμα.. Δεν ξερω.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ροκ εποχές! Έχεις δύναμή σου, Ολυμπιακέ, τον πύρινό σου κόσμο που δε λυγά ποτέ.