ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΑΚΗ ΣΥΝΕΤΟΠΟΥΛΕ



Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 65 ετών ο Τάκης Συνετόπουλος. Στην ομάδα μας έμεινε 9 χρόνια, 1970-1979 και διακρίθηκε σε πολλά ματς και σε διάφορες θέσεις της 11άδας, όσο κι αν η θέση που απέδιδε καλύτερα συνήθως ήταν αυτή του αμυντικού χαφ. Θα παρουσιάσουμε σήμερα την ιστορία γύρω από τη μεταγραφή του στον Θρύλο, το καλοκαίρι του 1970 και θα σταθούμε σε κάποιες στιγμές της θητείας του στον Ολυμπιακό.
 
Το 1969, ο νεαρός παίκτης του Ολυμπιακού Βόλου Τάκης Συνετόπουλος είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγάλων του κέντρου. Ο Ολυμπιακός είχε προσπαθήσει να τον αποκτήσει και επί Μπούκοβι, αλλά δεν ήταν εύκολο, αφού οι διοικούντες τον Ολυμπιακό Βόλου ζητούσαν τον ουρανό με τα άστρα. Το καλοκαίρι του 1969, ξέσπασε μία μεγάλη μάχη μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναικού για τον παίκτη. Αρχικά φάνηκε να πλειοδοτεί ο ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-7-1969
 

 
Ο Ολυμπιακός αντεπιτέθηκε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-7-1969
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 26-7-1969
 

 
Ο Μιχάλης Πολέμης του ΠΑΟ είχε αναλάβει ως παράγοντας το θέμα της μεταγραφής του Συνετόπουλου και απήγαγε τον παίκτη, ο οποίος φέρεται να έκανε δηλώσεις πως δεν πάει στον Ολυμπιακό Πειραιώς, για να πιέσει την ομάδα του να τον παραχωρήσει (το ''φέρεται'' πάει στο ότι πηγή γι'αυτές τις δηλώσεις είναι τα ''Παναθηναικά Νέα'', που ως συλλογικό όργανο του ΠΑΟ κάθε άλλο παρά αξιόπιστα ήταν). Το θέμα όμως σκάλωνε στην επιθυμία του δημάρχου του Βόλου να συγχωνευθούν οι δύο μεγάλες ομάδες του νομού Μαγνησίας, Ολυμπιακός και Νίκη. Οπαδοί της Νίκης αντιδρούσαν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το σχέδιο ήταν να γεμίσει ο Ολυμπιακός Βόλου με παίκτες της Νίκης, ώστε να μην αποδυναμωθεί σε ενδεχόμενη μετακίνηση Συνετόπουλου. Έτσι, ο συμμαθητής στην σχολή Ευελπίδων με τον στρατιωτικό πρόεδρο του Παναθηναικού Κουμαριανό, δήμαρχος Βόλου Σάρρος, ζητούσε από τους παράγοντες Ολυμπιακού Πειραιώς και ΠΑΟ να εξασφαλίσουν στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου τους παίκτες της Νίκης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΑ ΝΕΑ 26-7-1969
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Η διοίκηση του Ολυμπιακού Βόλου δεν τα βρίσκει με καμία από τις δύο ομάδες, αποφασίζει να μην παραχωρήσει κάπου τον παίκτη και ο Ασλανίδης ανακοινώνει πως ο Συνετόπουλος δεν θα πάει πουθενά το καλοκαίρι του 1969. Το πρόβλημα ήταν το ότι ο Ολυμπιακός Βόλου δεν μπορούσε να πάρει τους παίκτες που ήθελε ως αντάλλαγμα, είτε επειδή δεν του έκαναν αυτοί που του έδινε ο ΠΑΟ, είτε επειδή ήθελε άλλους, από τη Νίκη Βόλου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 28-7-1969
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 29-7-1969
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-7-1969
 

 

 

 
Την επόμενη περίοδο, οι παράγοντες του Ολυμπιακού Πειραιώς πλησίασαν εγκαίρως τους ομολόγους τους του Βόλου και με τις ενέργειές τους εξασφάλισαν, σε πρώτο βαθμό, τη συναίνεσή τους για τη μετακίνηση του Συνετόπουλου. Ο παίκτης πλέον δήλωνε πως ήθελε να πάει στον Ολυμπιακό, σύμφωνα με την ''Αθλητική Ηχώ'' και μάλιστα προπονήθηκε και υπό τις οδηγίες του τότε προπονητή του Ολυμπιακού Μπόμπεκ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 28-4-1970
 

 

 
Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταγραφή μεσολάβησαν αρκετά επεισόδια. Ο ΠΑΟ δεν παράτησε την υπόθεση και ετοίμασε μία πολύ καλή οικονομικά πρόταση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 30-6-1970
 

 
Η μεταγραφή ήταν σχεδόν έτοιμη για τον Ολυμπιακό, που έδινε περισσότερα,
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-7-1970
 

 
όμως ο Ολυμπιακός Βόλου επέμενε να ζητά παίκτες από διάφορες ομάδες της Θεσσαλίας, για να επιτρέψει στο Συνετόπουλο να φύγει.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 14-7-1970
 

 

 
Ο ΠΑΟ γκρίνιαζε, αλλά η πρόταση του Ολυμπιακού ήταν καλύτερη, με τον παίκτη να δηλώνει πολύ ικανοποιημένος με το γεγονός ότι θα φορούσε τη φανέλα του Ολυμπιακού Πειραιώς.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-7-1970
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 21-7-1970
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 23-7-1970
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-7-1970
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-7-1970
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 29-7-1970
 

 

 
Η τελευταία φωτογραφία του Συνετόπουλου είναι με τον εκδότη του ΦΩΤΟΣ, κύριο Θόδωρο Νικολαίδη. Τελικά στις 29 Ιουλίου 1970 ο Συνετόπουλος θα υπογράψει οριστικά το νέο του συμβόλαιο στον Ολυμπιακό Πειραιώς, δηλώνοντας ''Ολυμπιακέ μου, επιτέλους ήλθα'', για να επιβεβαιωθεί για μία ακόμη φορά ο κανόνας ''οι παίκτες δηλώνουν πως υποστηρίζουν την ομάδα στην οποία υπογράφουν ή είναι έτοιμοι να υπογράψουν''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-7-1970
 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 31-7-1970
 

 
Στην πρώτη φωτογραφία ο Συνετόπουλος είναι με τον Ντίνο Μητρόπουλο, γραμματέα της πρώτης εκλεγμένης διοίκησης του Ολυμπιακού επί χούντας. Στη δεύτερη φωτογραφία είναι με τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, Ευτύχιο Γκούμα (εφοπλιστής, ιστορικός παράγοντας του Ολυμπιακού από τη δεκαετία του '60 και αδερφός του Νίκου Γκούμα της ΑΕΚ) και στην τρίτη φωτογραφία με το νεαρό, τότε, συντάκτη του ΦΩΤΟΣ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη.
 
Μεταπολιτευτικά, η μεταγραφή Συνετόπουλου στον Ολυμπιακό θεωρήθηκε σκάνδαλο και ένδειξη εύνοιας του καθεστώτος και δη του Ασλανίδη προς τον Θρύλο. Ακόμη και σήμερα πολλοί θεωρούν τη μεταγραφή ''κατ'εξαίρεσιν''. Αυτό είναι λάθος, αφού στον τότε κανονισμό μεταγραφών απαγορεύονταν οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών ανάμεσα σε σωματεία Α' Εθνικής, εκτός αν αυτοί ήταν στρατευμένοι. Ο Συνετόπουλος υπηρετούσε τη θητεία του το 1970 και δεν παραβιάστηκε κανένας κανονισμός ώστε να έρθει στον Ολυμπιακό. Για άλλους βγαίνανε ''αστραπιαία'' σήματα από το χουντικό στρατό, ώστε να μετεγγραφούν στον ΠΑΟ. Όσον αφορά τους παίκτες που εξασφάλισε ο Ολυμπιακός Βόλου και την ''τράμπα'' στην οποία συμμετείχαν άλλες ομάδες, εκεί δεν ενεπλάκη ο Θρύλος. Οι παράγοντες του Ολυμπιακού Πειραιώς απλώς τα βρήκανε με τον παίκτη και με τη διοίκηση του Ολυμπιακού Βόλου. Η ΓΓΑ του Ασλανίδη μεσολάβησε ώστε να ''ξετιμωρηθούν'' δύο παίκτες της Νίκης, που είχαν εμπλακεί σε υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας και ως αντάλλαγμα η Νίκη Βόλου έδωσε το Βελαχά στον Ολυμπιακό Βόλου, για να απελευθερωθεί ο Συνετόπουλος και να μπορέσει να υπογράψει στον Θρύλο. Αν οι παράγοντες του ΠΑΟ ικανοποιούσαν τα οικονομικά αιτήματα των παραγόντων του Ολυμπιακού Βόλου και του δημάρχου του Βόλου. που μεσολάβησε για το καλό των συλλόγων της πόλης του, η ίδια ''τράμπα'' θα συνέβαινε και ο Συνετόπουλος θα κατέληγε στον ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 13-8-1974
 

 

 
Στην εννιάχρονη θητεία του στον Ολυμπιακό, παρά το ότι έπαιζε σε θέσεις που δεν του επέτρεπαν να πλησιάζει συχνά την αντίπαλη περιοχή, σημείωσε αρκετά γκολ. Με δικό του τέρμα ο Θρύλος κέρδισε τον ΠΑΟΚ στο Καραισκάκη στις 23 Μαίου 1971, σε ματς που κόπηκαν 35.000 εισιτήρια ενώ ο Ολυμπιακός ήταν εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος πολύ καιρό πριν τον αγώνα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 24-5-1971
 

 
 
Επίσης, σημείωσε γκολ με πέναλτυ στο τελικό 1-1 με την ΑΕΚ στις 31 Οκτωβρίου 1971 στα Φιλαδέλφεια.
 

 
Κατά πολλούς υπήρξε ο κορυφαίος αμυντικός χαφ που αγωνίστηκε με τα χρώματα του Θρύλου σε ολόκληρη την ιστορία μας, όσο βαρύγδουπο κι αν ακούγεται αυτό στις μέρες μας κι ενώ έχουν έρθει στον Ολυμπιακό παίκτες όπως ο Καρεμπέ και ο Γιάγια Τουρέ. Κανένας δεν ξεχνάει επίσης το περιστατικό με τον τερματοφύλακα του ΠΑΟ Κωνσταντίνου, που τον κυνηγούσε μέσα στο Καραισκάκη το 1973 και ο Συνετόπουλος τιμωρήθηκε αδίκως. Το σίγουρο είναι ότι προσέφερε πάρα πολλά στον Θρύλο, όχι μόνο στα χρόνια της ομαδάρας του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, αλλά και αργότερα που ο Ολυμπιακός έμεινε μακριά από τα πρωταθλήματα, μετά την αποχώρηση του κυρ-Νίκου από την προεδρία του Συλλόγου.
 
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΑΚΗ ΣΥΝΕΤΟΠΟΥΛΕ.

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Ο Τάκης Συνετόπουλος υπηρέτησε με ασύγκριτη αφοσίωση τον Θρύλο. Ανάμεσα στα μνημειώδη του κατορθώματα ήσαν το σβήσιμο τόσο του Τζίτζι Ρίβα στο 2-1 του Ολυμπιακού επί της Κάλιαρι όσο και του Ριβελίνο στο 0-0 της Εθνικής Ελλάδος με τη Βραζιλία στο Μαρακανά.

Εικόνα savvas gridlock

Πολύ σωστή παρατήρηση Γιώργο και κακώς ξέχασα να συμπεριλάβω το ματς με την Κάλιαρι. Επιφυλάσσομαι τις επόμενες μέρες...

Εικόνα red apple

Εβαλες το λιθαράκι σου κι εσύ, Τάκη