Ο ''ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ'' ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ



Στο έγκριτο ''Βήμα'' του υπερ-έγκριτου ΔΟΛ, διαβάσαμε χθες το παρακάτω άρθρο του υπερ-σούπερ-έγκριτου ''Βηματοδότη''.
 

 
Ενοχλήθηκε ο δημοσιογράφος του ΔΟΛ επειδή αρκετοί πολιτικοί βρέθηκαν στις εξέδρες του Καραϊσκάκη, για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Θεωρεί πως τέτοιες ενέργειες γίνονται ''προς άγραν ψήφων'', που λένε και οι μορφωμένοι, ενώ το σχόλιό του για την γκρίνια του κυρίου Τραγάκη είναι ''δεν γκρίνιαζε βεβαίως για τη διαιτησία'', υπονοώντας πως δεν είχε λόγο κάποιος οπαδός του Ολυμπιακού να ασχοληθεί με τη διαιτησία του Σταρκ, αφού προφανώς ''έσπρωξε το γαύρο''.
 
Πριν λίγες μέρες, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο διευθυντής ειδήσεων του MEGA (στο οποίο φυσικά είναι μέτοχος ο ΔΟΛ του ''Βήματος'') Χρήστος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την ποιητική του συλλογή ''Αποτύπωμα''. Στην εκδήλωση, όπως διαβάζουμε εδώ, παρευρέθηκαν αρκετοί πολιτικοί. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο κύριος Μηλιός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πολλοί ακόμη. Παραθέτουμε και μία χαρακτηριστική φωτογραφία από την εκδήλωση.
 

 
Αναζητήσαμε με μεγάλη αγωνία το σχόλιο του ''Βηματοδότη'' για την παρουσία τόσων πολιτικών στην εκδήλωση της παρουσίασης μίας ποιητικής συλλογής ενός πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή. Ένας έγκριτος δημοσιογράφος και απηνής διώκτης του λαϊκισμού των πολιτικών, που ''για να κερδίσουν ψηφαλάκια συνωστίζονται στο κρύο και βλέπουν το γαύρο, παίζοντάς το Ολυμπιακάρες'', προφανώς θα αφιέρωνε εξίσου δηκτικά σχόλια για το παραπάνω γεγονός. Δυστυχώς δεν είδαμε να γράφει κάτι. Μάλλον θα θεωρεί πως όλοι αυτοί εντυπωσιάστηκαν από την πένα του μελλοντικού Νομπελίστα ποιητή κυρίου Παναγιωτόπουλου και όχι για παράδειγμα αυτό που λένε κάποιοι κακεντρεχείς και μικρόψυχοι, ότι ''όλη η πολιτική ζωή του τόπου, εν ενεργεία και εν δυνάμει κόμματα εξουσίας, βαράνε προσοχές στο νταβατζοκάναλο του MEGA''.
 
Μας δημιουργήθηκαν κι άλλες απορίες και αναζητήσαμε σχόλια του ''Βηματοδότη'' για τα δάνεια του ΔΟΛ π.χ. από την πρώην τράπεζα του μέχρι προ ολίγων ημερών φυλακισμένου εφοπλιστή κυρίου Ρέστη, για την αναχρηματοδότηση του τεράστιου δανείου προς το MEGA στις αρχές του 2013, για το πώς ακριβώς αποχώρησε από το Χρηματιστήριο επισήμως πριν λίγες μέρες ο ΔΟΛ, για την τρύπα που εμφανίζουν οι ισολογισμοί της εταιρείας και για το αν αποδεικνύεται συνεπής προς τους πιστωτές της, για το νέο ομολογιακό δάνειο που σχεδιάζει να πάρει ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ και αν αυτό είναι σύννομο, για τα σενάρια συγχώνευσης του ΔΟΛ με τον Μπομπολο-''Πήγασο'' και αν θα χαθούν μισθοί για αρκετούς εργαζομένους που θα μείνουν στον δρόμο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε οφείλουν να επέμβουν οι εποπτικές αρχές του Κράτους και για αρκετά πράγματα ακόμη. Ψάξαμε, ψάξαμε, αλλά τίποτε. Περίεργο. Μας προξενεί εντύπωση το γιατί δεν κίνησαν την περιέργεια, έστω, αυτού του διαπρεπούς δημοσιογράφου τέτοιες κινήσεις στην επιχειρηματική ζωή του τόπου από τόσο ονομαστούς εκδότες. Δεν μπορεί να μην άκουσε. Σε ΜΜΕ δουλεύει. Από τη δημοσιογραφία βγάζει το ψωμί του. Κάποιοι κακεντρεχείς και μικρόψυχοι θα έλεγαν πως ''οι ΑΡΔ πουλάνε πρόλογο για όλους τους άλλους, πλην αυτών που τους πληρώνουν'', αλλά είμαστε σίγουροι πως ο ''Βηματοδότης'', όταν εντοπίσει κάποια αυθαιρεσία του κυρίου Ψυχάρη, θα βγει με τη λεκτική ρομφαία του παγανιά και θα τον τσακίσει. Και αυτόν αλλά και το γιο του, που με τα ασύγκριτα προσόντα του βιογραφικού του και τη χαρακτηριστική του ευφράδεια, κατάφερε να κάνει μεγάλη καριέρα στο διπλωματικό σώμα και να πείσει χιλιάδες Αθηναίους στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές να τον τιμήσουν με την ψήφο τους.
 
Πόνεσε πολύ κόσμο ο γαύρος την Τρίτη, μάγκες. Και συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός του ΜΑΡΙΝΑΚΗ, πόνεσε και πονάει αρκετούς ''δυνάστες'' των ΜΜΕ και της πολιτικής ζωής του τόπου, όπως ακριβώς τους πονούσε κάποια χρόνια πριν ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ. Αυθόρμητα λοιπόν κι εμείς, δίχως να υπονοούμε κάτι, αφιερώνουμε ένα κομμάτι σε Μπόμπολες, Ψυχάρηδες και λοιπές (παρα)κρατικές δυνάμεις.
 

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Ο Μάνος Ελευθερίου είναι φίλος μου και τον αγαπώ πολύ - παρά τα "σκαμπανεβάσματά" του. Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ιδιοφυής, και όχι μόνον μουσικώς.

Σύμφωνοι σε όλα.

Κι εγώ γουστάρω τον Νίκο τον Τρελάκια - σαν... τρελός!

Εικόνα μαουνιέρης

Τα λόγια που έγραψα απευθύνονται στον σύγγαυρο Θωμά. ΄Ετσι όπως βγήκαν, φαίνονται τελείως ξεκάρφωτα. (Παιχνίδια του Η/Υ!)

Εικόνα Νίκος Γόδας

Χεχε, το 'χω πάθει κι' εγώ. Ο Δελλιάς έγραψε τραγούδι για τον Νίκο τον τρελάκια, το οποίο είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις. Η ιστορία του Μάθεση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Δολοφονία, φυλακή, μαγκιά, Πειραιάς. Κάποτε το "Καραϊσκάκης" ήταν φουλαρισμένο με τέτοιους μάγκες. Και τώρα έχει, αλλά όχι στα φουλ. Συνεχίζουμε.

Γεια σου σύγγαυρε Γιώργο!

Εικόνα figurered

Θέλω να γράψω κάτι ως γενικότερο σχόλιο για τους γυμνοσάλιαγκες κάθε είδους που παρέστησαν στην εκδήλωση.

Πώς τα φέρνει η τύχη, πριν λίγες ημέρες ήλθε για μια συναυλία καλλιτέχνιδα ονόματι Jarboe ( νομίζω είναι / ήταν (;) στους Swans μαζί με τον Michael Gira ). Τη συγκεκριμένη δεν την ακούω, όπως ούτε και το συγκρότημα στο οποίο διέπρεψε (Σάββα, αν το Gridlock προέρχεται από το συγκρότημα ίσως τους έχεις ακουστά). Η τύπισσα, που κινείται εν πολλοίς στο χώρο του post punk, dark wave δημοσίευσε στο προφίλ της φωτό με τον γνωστό Καιάδα - ποσώς με ενδιαφέρει αν το έκανε γιατί τον εκτιμά ως μουσικό των Naer Mataron ή ως μέλος της ΧΑ ( προσωπικά ούτε Mataron έχω ακούσει, ούτε με ΧΑ έχω πολλά πολλά, δηλαδή δεν έχω καθόλου ).

Λοιπόν, απ' ό,τι διάβασα, η συναυλία της στη Θεσ/νίκη ακυρώθηκε, ενώ και στην Αθήνα πολλοί οπαδοί της δεν πήγαν γιατί το θεώρησαν προσβολή. Πάσο. Δικά τους τα μυαλά, δικά τους τα φράγκα. Δεν θα πω αναξιοπρεπείς όσους πήγαν στη συναυλία, ούτε υποκριτές ή αξιοπρεπείς όσους δεν πήγαν.

Απλώς, κοιτάξτε τώρα τι συμβαίνει : η Jarboe εν είδει Ρίφενσταλ βρέθηκε να απολογείται για μια φωτό την οποία έβγαλε. Έχει καλώς.

Ας δούμε το παράλληλο: τις ίδιες ημέρες, ένας τύπος που τόσα χρόνια στηρίζει το διεφθαρμένο ως το μεδούλι σύστημα μέσων μαζικής εξαθλίωσης αποφασίζει να βγάλει μια ποιητική συλλογή. Και βλέπουμε έναν κατάλογο αξιόλογων κατά τ' άλλα καλλιτεχνών ( Αντιγράφω : Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι ποιητές Λευτέρης Παπαδόπουλος και Τίτος Πατρίκιος, ενώ μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φίλιππος Πλιάτσικας, Παντελής Θαλασσινός, Γρηγόρης Βαλτινός, Μπέτυ Αρβανίτη, Στέλιος Μάινας, Ναταλία Τσαλίκη, Ελένη Ράντου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Γωγώ Μπρέμπου, Γιώργος Μεσσάλας.) των οποίων το καλλιτεχνικό τάλαντο αποτιμά καθείς όπως θέλει - περί ορέξεως κολοκυθόπιτα εμένα προσωπικά με συγκινούν οι Metallica και οι Cure, ή τεσπά καλλιτέχνες που ΔΕΝ έχουν την ανάγκη υποστήριξης της ντόπιας τουλάχιστον θολοκουλτούρας για να γίνουν γνωστοί - να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης τους στο ποιητικό μεγαλείο των δημοσίων σχέσεων.

Και λέω. Ποιος βγήκε να πει ότι ο Πλιάτσικας υποστηρίζει τον Παναγιωτόπουλο με τον τρόπο που η Jarboe υποστηρίζει τη ΧΑ;

Ουδείς. Στην επόμενη συναυλία του ο Πλιάτσικας θα βγει με την ανέμελη χαίτη του να τραγουδήσει υπέρ των σπυριών της εφηβείας η οποία στην επανάστασή της πάτησε για να τα σπάσει ανάμεσα σε άλλα και το κουμπί με το off στο τηλεκοντρόλ; Θα το κάνει. Επαναστάτης ο Φίλιππας; Επαναστάτης! Αυτός που τα νομιμοποιεί με την παρουσία του.

Μιλάμε για μια υποκρισία η οποία πραγματικά σε βάζει σε σκέψεις.

ΥΓ 1 : Ο Αγγελάκας, μετά τη δολοφονία Φύσσα, στη συναυλία του στο Βράχων τόλμησε να πει, είχε τα αρχίδια μάλλον, "ας προσέξουμε το φασίστα που κρύβουμε μέσα μας". Δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά νομίζω ο λόγος του δεν αποτελεί απλά ένα νομιμοποιητικό άλλοθι για το εγχώριο σύστημα αλώσεως συνειδήσεων.

ΥΓ2 : Ο Καίσαρης έγραψε στο sport 24 άρθρο που έγραφε για το τι ακριβώς έχει προσφέρει η σύγχρονη ελληνική διανόηση στον τόπο αυτό. Θα μπορούσε να είναι το συντομότερο άρθρο ever: ένα "Τίποτα" αρκούσε. Αντ' αυτού υπήρξαν σχόλια του τύπου "και ποιος είσαι εσύ να κρίνεις;". Οκ ο Καίσαρης δεν είναι τίποτε, αλλά δεν έχει και άδικο όταν λέει γι' αυτόν τον αυλοκόλακα το Λ Παπαδόπουλο ότι πέρα από πολλούς καλούς στίχους ποτέ δεν είπε τίποτε εις βάρος της όποιας εξουσίας. Ή μήπως ο Σαββόπουλος; Το βιντεάκι στο γιου τιουμπ όπου αλληλογλείφονται με τον Άκη κάνει τη ζωή της Αντέλ με τα λεσβιακά ταινία επιπέδου νηπιαγωγείου.

ΥΓ3 : sorry μάγκες για το πρήξιμο, αλλά πραγματικά μου φαίνεται ότι βρήκα site όπου μπορείς να πεις μια κουβέντα ουσιαστική χωρίς την κοσμοσυρροή του RP - καλά τα 15χρονα αλλά οκ είμαστε και μιας ηλικίας.

Εικόνα red apple

Aυτό ακριβώς και σε όλα

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ που πέφτει βαριά σαν νέφος παπαρόσκονης

Εικόνα μαουνιέρης

Γειά σου, σύγγαυρε figurered! Ωραίος! Πολύ ωραίος!

Ο Γκαίτε έσκυψε το κεφάλι μπροστά στον βασιλιά. Ο κολλητός του ο Μπετόβεν τον άφησε θυμωμένος πίσω του να σαλιαρίζει. Ιδού και η εικαστική αποτύπωση:

https://www.google.gr/search?q=Goethe+Beethoven&client=firefox-a&hs=ZIK&...

ΥΓ. Εγώ είμαι Mountain με Felix Papalardi, είμαι Trafic με Capaldi, Mason, Wood και Windwood, και είμαι και Ten Years After με Alvin Lee. Ναι έχουμε και κάμποσα χρονάκια στη ράχη μας, αφού έχουμε δει και τον Κώστα Πολυχρονίου αρχηγό του Θρύλου στο Καραϊσκάκη.

Εικόνα savvas gridlock

Πολύ σωστά κατάλαβες πως το Gridlock προέρχεται από το συγκρότημα, επίσης πολύ σωστά κατάλαβες πως γουστάρω τους Swans κι ακόμη πιο σωστά όσα λες παρακάτω, επίσης. Για το σκηνικό με τη Jarboe δεν θέλω να μιλήσω βραδυάτικο, για να μην αρχίσω τη λειτουργία...

Εικόνα μαουνιέρης

Habemus poetam, Σάββα μου! Είσαι τυχερός που είδες τη "στιγμή", το "momentum" που λένε και οι ΑΡΔαίοι. Εγώ πρέπει τώρα να γιουτιουμπιστώ μπας και πετύχω τίποτα μπαγιάτικο... καμμιά παλιοκονσέρβα από τη μεγάλη γιορτή του ποιητικού λόγου.

Εικόνα μαουνιέρης

Νά το!

http://www.youtube.com/watch?v=nj1xJ-K_euU

Δεν το άνοιξα καν, γιατί κόντεψε να μου έρθει νταμπλάς, όταν είδα τη "σύνθεση" του πάνελ: Ρε Μάνο (Ελευθερίου)... ρε Θάνο (Μικρούτσικε). Όχι ρε σεις, γαμώ το κεράτό μου! Όχι...

Εικόνα red apple

Μ αρέσει που εκπλήσσεσαι!

Προς τί η έκπληξις;

Συνοδοπόροι του συστήματος υπήρξαν ανέκαθεν, ο καθείς με τον τρόπο του

Εικόνα red apple

Habemus Poetam; αχαααααααααααααααα

Και από την ταπεινή οπή ενός παραθύρου, στη σκιά της Ακροπόλεως, να βγαίνει πυκνός σταχτίς καπνός από τσιγάρα!

Εικόνα μαουνιέρης

Σάββα, μπράβο και πάλι μπράβο σε όλα στο κείμενό σου. Και στο τελευταίο σημείο στίξεως, που λέει ο λόγος. Οι ΒαζελοΔΟΛιοι δεν μπορούν ν' αντέξουν τον Θρύλο χρόνια τώρα. Με το ζόρι γράφουν, όποτε γράφουν, μια καλή κουβέντα. Επειδή τους παρακολουθώ συστηματικά επί δεκαετίες, μπορώ να σου πω ότι η παλιά Ελευθεροτυπία ήταν -να φανταστείς, δηλαδή- άκρως... φιλική προς τον Θρύλο.
Τους πήραξε τάχα η προσέλευση πολιτικών στο Καραϊσκάκη. Τα πολιτικά αίσχη των αναγραφέντων κυρίων δεν ενοχλούν καθόλου τους ΔΟΛιόφρονες - τους ενοχλούν μόνο οι συλλογικές τους προτιμήσεις (που ενδεχομένως είναι και το μοναδικό αθώο κομμάτι της ύπαρξής τους - αν και για κάποιους από δαύτους άσε με να έχω αμφιβολίες ακόμα και ως προς αυτό).

Πάμε στο καλύτερό σου: στις ποιητικές επιδόσεις του MEGAλου ποιητή. Επειδή διαβάζω (και εξ επαγγέλματος) ποίηση (ελληνική και ξένη, καινούργια και παλαιά) δεκαετίες τώρα, θα σου πω τούτο. Πρόκειται απλώς για μερικά συμπαθητικά στιχοπλοκήματα. Δυό-τρία μάλιστα από αυτά είναι ασφαλώς καλά, παρόλο που τα ριμαρίσματά τους δεν είναι πρωτότυπα (: είναι "αναλωμένα" και "ξαναφορεμένα"). Ο MEGAλος ποιητής επ' ουδενί προσβάλλει την "ars poetica", την "της ποιήσεως τέχνην". Μέχρις εκεί όμως, κι ούτε πόντο παραπέρα!
Πρωτοεμφανιζόμενος είναι, και δεν του έχει απονεμηθεί ακόμα "ο έπαινος του δήμου και των σοφιστών". Γιατί του αφιέρωσε το "έγκυρο" ΒΗΜΑ της παρελθούσας Κυριακής ολόκληρη σελίδα, και μάλιστα έξω από τις μόνιμες σελίδες με τις στήλες για το Βιβλίο; Προς τί αυτή η "διάκριση"; (Αλλά κι όποιος προσέξει καλά τις καταχωρήσεις και τις κριτικές του ΒΗΜΑΤΟΣ θα διαπιστώσει μετ' εκπλήξεως ότι τα 9 στα 10 βιβλία, που κρίνονται* ή παρουσιάζονται, είναι εκδόσεις συγκεκριμένων εκδοτικών οίκων που δίνουν στο ΔΟΛιο έντυπο επί μονίμου βάσεως διαφημίσεις.) Μόνο "τους δικούς τους" προβάλλουν. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια.

Λοιπόν, ναι, το αναγνωρίζω κι εγώ μαζί σου, σύγγαυρε Σάββα: στη μνημονιακή Ελλάδα υπάρχουν ευαίσθητες ψυχές που τις αγγίζει η πνοή της ποίησης - ιδίως τον Βενιζέλο, που χωρίς ωδές και ελεγεία δεν μπορεί να ζήσει.

Και για να μην ξεχνιόμαστε:
ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!

* "κρίνονται": λέμε τώρα - μην το δέσεις και κόμπο...

Εικόνα red apple

To βδεληρότερο όλων ήταν, κατ εμέ, η εντολή του βαθυστόχαστου ποιητού Φανφάρα να παίζει το βίντεο again and again -που άδουν και οι WHO- επί τρεις ημέρες, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, σε όλα τα δελτία ειδήσεων...

Μα τόση καλλιτεχνική συστολή, πια;

Μάλλον όμως δεν επρόκειτο για ποίηση, αλλά για συνταγογράφηση ιδιότυπου καλλιτεχνικού-φαρμακευτικού σκευάσματος προς άρσην κάθε μαλακίας και εγκεφαλικής ασθένειας.

Η δε όλη εκδήλωση ήταν η επιτομή της διαπλοκής.

Πρωθυπουργοί, μπουλντόζερς της πολιτικής, βουλευτάκια, συνομωσιολόγοι και θεράποντες των παρασκηνίων, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συνθέτες, μέγα πλήθος...Φιλιά, αγκαλιές, βλέμματα προσήλωσης εν κενώ αέρα...

Αυτή δεν ήταν παρουσίαση βιβλίου.

Αυτή ήταν η Αυλή των Θαυμάτων του Ουγκώ!

Εικόνα figurered

Όντως red apple, μπήκα μετά που διάβασα την είδηση στο αιχμή να δω την είδηση πιο αναλυτικά και είδα το συρφετό ονομάτων που πήγαν να προσκυνήσουν απ' την ανάποδη το τοτέμ που ξεσαβάνωσε την ελληνική ποίηση.

Είναι η πρώτη φορά που ένιωσα να γλιστράω διαβάζοντας διαδικτυακή είδηση από το πολύ σάλιο.

Τι Μάνος Ελευθερίου να λέει ότι " Αν ήταν ποιήματα δημοσιευμένα στον μεσοπόλεμο, στα λογοτεχνικά περιοδικά εκείνου του καιρού, είναι σίγουρο ότι σήμερα θα είχε μια σημαντική θέση σε όλες τις ποιητικές ανθολογίες με πάρα πολλά ποιήματα από αυτά που περιέχει η συλλογή του ‘Αποτύπωμα' ", τι όχι άλλο Πλίατσικα ανάμεσα στους αοιδούς που συνωστίζονταν προφανώς περιμένοντας τη μελοποίηση του μεγάλου ποιητού,τι Μπέζος τι Ράντου να διαβάζουν. 'Ελεος!

Για να είμαι δίκαιος δεν έχω διαβάσει Παναγιωτό - πώςς λέμε δεν έχω διαβάσει Ντοστογιέβσκι; - αλλά ρε πούστη όταν ασχολείσαι με τα σκατά του mega αν δεν είσαι μισάνθρωπος να σου βγει εντελώς αντίθετα απ' ότι πρέπει η συναναστροφή είναι προτιμότερο στην τελική να βγάζεις τον Μάικ το Φασολάκη παρά ποιητικά αριστουργήματα και να μαζεύεις στο πρώτο live σου περισσότερους από την παναθηναϊκή συμμαχία.

Τι να πεις, αυτός ο τόπος δεν έχει σωτηρία, ισοπέδωση με πυρηνική βόμβα θέλει και πάλι δεν στρώνει.

Το μόνο θετικό ότι ο Ολυμπιακός θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά την πυρηνική καταστροφή.

Εικόνα savvas gridlock

Δηλαδή τώρα μας είπες κατσαρίδες? Όχι φίλε, κατσαρίδες οι ΑΕΚ είναι. Οι παπορίσες οι κατσαρίδες, που'ναι μέχρι τον αγκώνα και πετάνε κιόλα...

Εικόνα figurered

Χα χα τι να σου πω δεν το σκέφτηκα έτσι, ως ιδέα το είδα, τώρα τι να σου πω, οι αεκτζήδες ας κάνουν ό,τι θέλουν εκεί που βρίσκονται, βασικά ας κάνουν όλοι ό,τι θέλουν, αυτό που βλέπω είναι ότι αν θελήσουν ποτέ οι Ευρωπαίοι να κάνουν μια λίγκα τύπου NBA στη μπάλα μια ομάδα υπάρχει από το χωριό εδώ που μπορεί να σκεφτούν.

Εικόνα μαουνιέρης

Έπαθα πλάκα, σύγγαυρε Αδάμ, όταν μόλις προ ολίγου είδα σε βιντάκι ανάμεσα στους πανηγυριστές τον φίλο μου τον Μάνο Ελευθερίου και τον Θάνο Μικρούτσικο.

ΓΑΜΑ ΤΑ!

Εικόνα red apple

Το κακό στην όλη ιστορία είναι πως ο Έλληνας δεν θα την ψυλλιαστεί για άλλη μια φορά. Αβρόχοις ποσί πέρασε κι αυτό, σαν μια ακόμη είδηση για το σπάνιο πράσινο Κοάλα που κρύβεται στη ζούγκλα της Μαλαίας...

Εικόνα μαουνιέρης

Ό,τι και αν πείς έχεις δίκιο, Αδάμ.

Αλλά οι δύο που ανέφερα -ο ένας τους μάλιστα είναι προσωπικός φίλος μου δεκαετίες τώρα- έχουν (παρά τις όποιες -κατανοητές και αιτιολογήσιμες ώς έναν βαθμό- αντιφάσεις τους) δώσει έργο υψηλής κλάσεως. Δεν είναι ούτε σαπάκια ούτε 23ης διαλογής καλλιτέχνες. Γι' αυτό με βλέπεις να πνίγομαι.

Άντε, πάω να δω καμμιά φωτογραφία του Μουράτη, του Σιδέρη και του Αργυρούδη, να τα ξεχάσω όλα.
Νά 'σαι καλά, σύγγαυρε.

Εικόνα red apple

Έτσι είναι όπως τα λες Γιώργο μου...

Δυστυχώς! Και δυστυχώς για τον Μάνο Ελευθερίου που προσέβαλλε την διαχρονική αξία του επιδαψιλεύοντας, με τόση αμετροέπεια, τόσες δάφνες τιμής σε έναν ΥΠΗΡΕΤΗ του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Αλλά γι αυτό είμαστε εμείς εδώ κι εσείς απ΄ έξω... Τo Kill the Machine!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Μ' αρέσει η απομυθοποίηση που γίνεται εκ μέρους σας. Δεν ξέρω ποιος από τους δύο είναι φίλος σου, Γιώργο, αλλά θα ήθελα να είναι ο Ελευθερίου. Έχει πολύ διακριτική και όμορφη παρουσία που τον καθιστά, μέσα και από τα τραγούδια του βέβαια, αγαπητό. Στήριγμα στα δύσκολα για το λαό. Κατά βάθος δεν έτρεφα αυταπάτες ότι είναι οδηγός για μάχες ο χώρος του καλλιτεχνικού κόσμου. Διέπεται από άλλες αξίες και κινείται σε άλλα πλαίσια, πιο ευγενή και "χαμένα" στο δικό τους ατέρμονο σύμπαν. Πολύ λίγοι καλλιτέχνες αποχωρίζονται τα ονειροπαρμένα μονοπάτια τους για να ενταχθούν στις επιταγές και τις ανάγκες της μάζας. Ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της μάζας και του κοινού αγώνα. Πολλοί είναι αυτοί που καπηλεύονται την ανάγκη του λαού για επιφανή στηρίγματα. Ο Μικρούτσικος ήταν η επιτομή της τελευταίας πρότασης κατ' εμέ. Το έργο είναι μνημειώδες και ξεχωριστό, ουδείς αμφιβάλλει γι' αυτό. Η στάση του όμως είναι αντιστρόφως ανάλογη. Δε θα ξεχάσω ποτέ ένα μάλωμα που είχε ρίξει με τον δημοσιογράφο Οικονομέα σε εκπομπή του ανεκδιήγητου mega. Και η παραδοξότητα του όλου θέματος είναι η εξής: ο Μικρούτσικος κατακεραύνωσε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. από το 1996 κι' έπειτα, δηλαδή τις κυβερνήσεις από τον Σημίτη και μετά, βγάζοντας στην ουσία λάδι τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο δημοσιογράφος του mega Οικονομέας τον έκραξε κανονικά όταν κατάλαβε πού το πάει.

Εγώ ειδικότερα όταν ήμουν μικρότερος είχα την τάση να υπερασπίζομαι ο,τιδήποτε θεοποιημένο στα μάτια μου. Ο Παπακωνσταντίνου να απατάει την Ράντου; Δεν το πιστεύω! Ο Θάνος να είναι ίδιος με τον Ανδρέα; Δεν το πιστεύω! Ο Μίκης κατεβαίνει με τη Νέα Δημοκρατία; Μύθος είναι ό,τι θέλει κάνει! Ο Σαββόπουλος να τραγουδάει με την Καλομοίρα; Εντάξει, γεροντάματα. Τώρα δε σέβομαι τίποτα από δαύτους. Δεν έχω να ζηλέψω καθόλου από το σάπιο μικρόκοσμο στον οποίο υπάρχει ο καλλιτεχνικός χώρος. Δεν έχω κανένα πρότυπο, όσα τραγούδια κι' αν μου αρέσουν, όσες φορές κι' αν έκλαψα μ' αυτά. Λίγοι είναι αυτοί που μένουν ακέραιοι στη συνείδησή μου, για όσο ακόμα. Τζαβέλλας, Άσιμος (με πολλά σκαμπανευάσματα, αλλά με καλή θέληση), Δημητριάδη, Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Από το ρεμπέτικο χώρο μπορώ να βάλω πολλά ονόματα, πάρα πολλά ονόματα. Θα βάλω μόνο ένα, Νίκος Μάθεσης.

Εικόνα savvas gridlock

Kαλά, στο MEGA ξέφυγαν τελείως. Πιο πολλήν ώρα έδειχναν την εκδήλωση παρά πολιτικές ειδήσεις. Και λες ρε πούστη τι έγινε? Εμφανίστηκε ο νέος Καβάφης και δεν το πήραμε γραμμή?

Εικόνα figurered

Εμένα πάντως, που μου αρέσει το διάβασμα - κυρίως η πρόζα - με εντυπωσίασε η αποκάλυψη που κάνετε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτός όλων των άλλων είναι και ποιητής.

Μάλιστα, επειδή δεν είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τα μέσα ενημέρωσης για το πόνημά του, σπεύδω να αγοράσω το Αποτυπώμα, ευκαιρία να αγαπήσω και την ποίηση - όπως είπα ήμουν φανατικός της πρόζας μέχρι που έμαθα για τις ποιητικές ανησυχίες του αξιόπιστου δημοσιογράφου.

Ελπίζω δε αυτή η ποιητική συλλογή να είναι απλώς και μόνο το ορεκτικό, το προανάκρουσμα για τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν και ωσαν προάγγελοι της ίδιας της Αποκαλύψεως θα μετενσαρκώνουν τρόπον τινά την ποιητική φλέβα - μια φλέβα που φαντάζομαι, όσο βαθιά και αν βρίσκεται, όσο γκασμάς και αν χρειάζεται θα την χτυπήσουν κάπου μέσα τους - των Πρετεντέρη, Τσίμα και φυσικά της Τρέμη σε αγγελικό σάλπισμα.

Ελπίζω ο Παναγιωτό - ποιητική αδεία - να εμφανιστεί ως νέος Δάντης στο θολό ποιητικό τοπίο της χώρας και να μας εντυπωσιάσει με στίχους παρόμοιους του ομοτέχνου του. Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνο το αλήστου μνήμης άλλωστε

Απόψε θέλω αποδείξεις και ονόματα
και το κορμάκι σου θα ψάξω πόντο πόντο
κι άμα θα βρω δακτυλικά αποτυπώματα
θα πει πως πήγε η αγάπη μας στον βρόντο

το οποίο σημειωτέον υπήρξε και από τα πρώτα video clip που μετέδιδε το mega το 1990.

Εικόνα savvas gridlock

Ωσάν καταπέλτης θα εμφανιστεί στα ελληνικά γράμματα η Ολγάρα για να ραπίσει με την πένα της τους ασεβείς. Κρίνοντας από την ευφράδειά της όταν διαβάζει ειδήσεις σε auto-q και κάνει καμιά 500αριά σαρδάμ, τώρα που απέκτησε ευχέρεια μετά από 15 σερί χρόνια στο γυαλί (πριν βαράγαμε πενταψήφιο αριθμό λαθώνε), πιστεύω ότι η ενάργεια στην ποιητική εικονοπλασία των πονημάτων της θα της αποφέρει στάνταρ Νόμπελ. Μην σου πω θα της το στείλουν από τώρα σπίτι, πριν αρχίσει να γράφει.

Εικόνα figurered

Γιατί όχι άλλωστε;

Είναι και αυτό ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της ποιητικής ψυχής, η αμφισβήτηση της εξουσίας, και αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει την Όλγα δεν είναι τίποτε άλλο από το βγάλσιμο της γλώσσας σε όλα τα είδη κατεστημένου.

Εικόνα μαουνιέρης

Γειά σου, σύγγαυρε!
Το στιχούργημα, που πονηρότατα παρέθεσες, είναι πήχτρα στις χασμωδίες: σε κάθε στίχο τουλάχιστον μία! Και το ξέρεις, ναι το ξέρεις! Και μη μας λές ότι δεν κατέχεις από ποίηση, γιατί με αναγκάζεις να σου πω ότι είναι σαν να λέει ο Σπανούλης ότι δεν ξέρει (από) μπάσκετ!
Τα ίδια χασμωδήματα παρατηρούνται και στην ποιητική συλλογή του πρωτοεμφανιζόμενου με βιβλίο ποιητή. Τη συνίζηση, που έχει εμπεδωθεί (μετρικώς και ποιητικώς) στην Ελλάδα από τα χρόνια του Διονυσίου Σολωμού, τούτος εδώ μόνο κατά τύχη την πετυχαίνει. Χασμωδεί λες και γράφει σε... καθαρεύουσα (όπου οι συλλαβές μετριούνται διαφορετικά) ή λες και είναι ο 'ιδιος ο Αλέξανδρος Ραγκαβής ή ο Παναγιώτης Σούτσος!

Νά 'σαι καλά, μου έφτιαξες τη μέρα.

Εικόνα figurered

Γεια σου και εσένα σύγγαυρε!

Δόξα τω Θεώ, υπήρξε και αυτός ο άνθρωπος ο Σολωμός που τόσο πρωτοπόρος ήταν ώστε δημιούργησε την νεότερη ελληνική ποίηση. Ε, τώρα ήρθε και αυτός ο χριστιανός να την αποτελειώσει υποθέτω. Υπάρχουν φιλοδοξίες και φιλοδοξίες, είναι και αυτή μια ανάμεσά τους.

Τη μεγαλύτερη χασμωδία - αν και ποτέ δεν είμαι σίγουρος για το αν πράγματι είναι - αποτελεί η λέξη γιαουουουρτι το οποίο συστηματικά αποφεύγουν να χρησιμοποιοήσουν ποιητές του διαμετρήματος του Παναγιωτό αν και πιστεύω ότι θα έκανε πολύ καλό στην ποιητική τους φήμη ειδικά αν το έτρωγαν στα μούτρα. Η φήμη θα προσωποποιείτο τρόπον τινά κυριολεκτικά.

Εικόνα μαουνιέρης

Μπράβο, σύγγαυρε, γι' αυτά που γράφεις.
Και για να το κλείσουμε, γιατί παρατράβηξε. Έχουμε, ναι, τον γίγαντα των γιγάντων, τον Διονύσιο Σολωμό, και το μόνο που μάθαμε κοντά 200 χρόνια να μπαμπαλίζουμε γι' αυτόν είναι ότι είναι (ο) εθνικός ποιητής (μας), επειδή έγραψε τον εθνικό ύμνο (!)... Το ότι ίδρυσε εθνική ποίηση στήνοντας εκ θεμελίων το οικοδόμημα που λέγεται εθνική γλώσσα μάς πέφτει, φαίνεται, πολύ βαρύ - και πού να το σηκώσουμε!
Από αυτόν ξεκινάει ο νεοελληνικός πολιτιστικός βίος σε όλες του τις εκφάνσεις. Αν δεν είχε υπάρξει αυτός, θα ήμασταν αλλιώς και αλλού.
Να είσαι καλά.

Εικόνα figurered

Συμφωνώ απόλυτα για Σολωμό. Μέχρι κεραίας.

( Και, άσχετο, αλλά νομίζω μόνο μια ομάδα θα μπορούσε να υποστηρίζει ).

Εικόνα μαουνιέρης

Εμείς στην Κέρκυρα το ξέρουμε, μιας και επισκεφτόμαστε κάθε τόσο το σπίτι του εδώ. Υπάρχει και άτυπο σωματείο: ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Αναμένεται ο "Εν Αθήναις" να το παίξει έξυπνος και σε σας...

Εικόνα μαουνιέρης

Είσαι εσύ ένας...

Γειά σου, σύγγαυρε Θωμά!

Εικόνα ΔΙΑΣ

επειδή εκεί στον ΔΟΨ (πρωην ΔΟΛ) ξεχνούν να τους θυμίσουμε μερικά γεγονότα του 1965... και με πόση "στοργή" οι οπαδοί της Ενωσης Κέντρου έπαιρναν στα χέρια τους τις φυλλάδες του συγκροτήματος....

http://www.periodista.gr/greece/item/7597.htm

Εικόνα savvas gridlock

http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/36629/sok-o-lamprakhs-pisw-apo...

Αυτό πάλι πού το πας; Λες να'χε ο Λαμπράκης σχέσεις με τη CIA, που παραπλανούσε τον τενεκέ Ιωαννίδη ''ρίξε το Μακάριο και δεν θα μπουκάρουν οι Τούρκοι''; Μπα. Σχέσεις με Αμερικάνους ο Λαμπράκης; Αποκλείεται...

Εικόνα ΔΙΑΣ

δεν είναι λίγοι οι ΕΛ-ληνες "πατριώται" που εσχετίζοντο με το ευαγες ίδρυμα της CIA. Μέχρι και ΕΛ-λην αρχηγό της εν λόγω κοινωφελούς υπηρεσίας θαυμάσαμε....

Εικόνα xristoforas

ΕΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΞΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΗΤΑΝ ΒΑΛΤΟΣ ΑΠΟ CIA,ΗΤΑΝ ΒΑΦΤΙΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ(ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΓΑΠ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΕ ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΛΟΓΟ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΚΙ ΕΝΑΣ ΠΑΠΠΑΣ(ΕΠΙΘΕΤΟ)
ΝΟΜΙΖΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ..ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΖΕΛΑ ...ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ...ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ? ΧΜΜΜ...ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ...
ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΧΕ ΜΠΛΕΧΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ....ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ..ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΛΟΣ...
ΑΠΛΑ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑ

Εικόνα savvas gridlock

Kι εγώ κάτι έχω ακούσει για τον Ιωαννίδη, Χριστόφορε, πως ήταν λέει άρρωστος βάζελος και ανεβοκατέβαζε διοικήσεις στο βάζελο. Επίσης λέει το αρχιτσιράκι του, ο Πηλιχός, που μαζί σχεδιάσανε το πραξικόπημα στην Κύπρο, ήτανε για χρόνια στέλεχος του ΠΑΟ επί χούντας. Ο άλλος πάλι, ο Μπραβάκος, που ήταν διευθυντής του γραφείου του Γκιζίκη, από όπου δώθηκε η εντολή για το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο, αλώνιζε επί χούντας στο βάζελο. Προσφάτως πάλι, βγήκε λέει μία φωτογραφία με έναν ταξίαρχο των τεθωρακισμένων, που χαιρετούσε ναζιστικά, αλλά έχει πεθάνει τώρα.

http://www.onalert.gr/stories/poios-einai-o-axiomatikos-pou-xaireta-nazi...

Κι εγώ δεν τα πολυπαρακολουθώ ρε Χριστόφορε, δυστυχώς...

Εικόνα xristoforas

Ο αξιωματικός ταξίαρχος τεθωρκισμένων δεν είναι πλέον εν ζωή, ήταν γνωστός για τα “φιλοπαναθηναϊκά” του αισθήματα και γενικώς για τις απόψεις του.

Ωστόσο η φωτογραφία με το ναζιστικό χαιρετισμό είναι ένα ακόμη ισχυρό σοκ . Και μια ακόμη προειδοποίηση για όσους αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να δεχτούν ότι πρόβλημα, ελεγχόμενο μεν αλλά υπαρκτό νεοναζί υπάρχει και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΟΙ ΒΑΖΕΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙ? ΟΧΙ...ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΠΕΙΣ....
http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/131208/dimokrates-bazeloi-ka...
http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130117/i-nopo-o-nigirianos-k...