ΜΑΝΤΖΕΒΕΛΑΚΗΣ: ''ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΑΨΩ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ''



Την ιστορία με το πριμ του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ στον ΠΑΟ, για τον αποκλεισμό της Έβερτον, την έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν, αλλά έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες ιστοσελίδες, όπως π.χ. εδώ. Βεβαίως, όπως γίνεται συνήθως, γράφονται μισές αλήθειες. Ας δούμε αναλυτικά το τι συνέβη.
 
Στις 9 Μαρτίου 1971, ο ΠΑΟ αγωνίζεται στο Λίβερπουλ με την Έβερτον και ως γνωστόν το παιχνίδι λήγει ισόπαλο με σκορ 1-1. Μαζί με τους βάζελους ταξιδεύει ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ, ο οποίος τάζει πριμ 150.000 δραχμών σε περίπτωση που ο ΠΑΟ αποκλείσει την Έβερτον.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 6-3-1971
 

 

 
Στην ανάρτηση για το πρώτο ματς με την Έβερτον, στην πορεία του Χουντέμπλεϋ, είδαμε διάφορες φωτογραφίες (1, 2, 3). Η τότε διοίκηση του ΠΑΟ έβγαλε και ευχαριστήρια ανακοίνωση για την προσφορά του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ. Ο κυρ-Νίκος δεν έμεινε σε αυτά τα λεφτά. Έδωσε 1.000 λίρες Αγγλίας για να γλεντήσουν οι ''πράσινοι'' μετά την ισοπαλία που πήρανε στο πρώτο παιχνίδι. Παραμονές του επαναληπτικού, μετέφερε μέσω της ''Ηχούς'' ύμνους και ευχές για πρόκριση του ΠΑΟ. Μετά την πρόκριση του ΠΑΟ, με το 0-0 της Λεωφόρου, ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ θα βρεθεί στο κέντρο ''Δειλινά'' και θα γιορτάσει παρέα με τα βαζέλια (1, 2, 3).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 27-3-1971
 

 

 

 

 
4 μέρες μετά την πρόκριση του ΠΑΟ επί της Έβερτον, συγκρούονται στη Λεωφόρο Παναθηναίκός και Ολυμπιακός, για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1970-71. Τελικό σκορ 2-2, με τον Καραβίτη και το Γιούτσο να κάνουν το 0-2 και να ισοφαρίζουν για τον ΠΑΟ οι Βλάχος και Αντωνιάδης. Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ καθόταν στα επίσημα του γηπέδου της Λεωφόρου και με το που μπήκε στο γήπεδο κι έγινε αντιληπτός από τα βαζέλια, ξεκίνησε ο γνωστός εμετός της εποχής. ''Πούστη Γουλανδρή'', ''Γουλανδρή αδερφή'', ''βάλε τα λεφτά στον κώλο'' κι άλλα τέτοια ''ωραία'' βαζέλικα, που ακούγονταν συνέχεια στα γήπεδα, από τις αρχές της δεκαετίας του '60 που έκανε περισσότερο αισθητή την παρουσία του στον ελληνικό αθλητισμό ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ και οι οπαδοί των υπολοίπων ομάδων έβγαζαν βρώμες πως ''θα μας αγοράσει με τα λεφτά του''. Ο κυρ-Νίκος τους έδινε λεφτά κι αυτοί τον έβριζαν ρυθμικά από την κερκίδα. Με τα πολλά, μετά το 0-2 του Γιούτσου, δεν άντεξε ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ. Γύρισε προς το μέρος αυτών που τον έβριζαν και τους έκανε τη χαρακτηριστική χειρονομία που όλοι καταλαβαίνουμε. Πέσανε λοιπόν πάνω του να τον φάνε και σώθηκε την τελευταία στιγμή. Τότε η διοίκηση του ΠΑΟ αποφάσισε να το παίξει εύθικτη και επέστρεψε τα χρήματα του πριμ στο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 3-4-1971
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όπως βλέπουμε στην τελευταία φωτογραφία να ομολογεί ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟ (και ταυτόχρονα πρόεδρος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μία τράπεζα δηλαδή, όλως τυχαίως...) Χαμοσφακίδης, επεστράφησαν μεν τα λεφτά του πριμ πρόκρισης, αλλά ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ είχε ξοδέψει αρκετά χρήματα ακόμη για τα έξοδα αποστολής του ΠΑΟ στο Λίβερπουλ. Αυτά γράφτηκαν στο χιόνι και φυσικά δεν μνημονεύονται σήμερα από τις περισσότερες ιστοσελίδες, που ανασύρουν στην επιφάνεια την ιστορία, αλλά μισή. Το θέμα δημιούργησε αίσθηση και αρκετές επιστολές γαύρων και βάζελων δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, με τους οπαδούς να ''κονταροχτυπιούνται'' ως συνήθως για το ποιος έχει δίκιο. Μέχρι και η σύζυγος του διευθυντή των ''Παναθηναϊκών Νέων'', του συλλογικού οργάνου του ΠΑΟ, η κυρία Χαλκιοπούλου, παρενέβη και διαβεβαίωσε πως όντως προέβη σε άσεμνη χειρονομία ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ μετά το γκολ του Γιούτσου στη Λεωφόρο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 17-4-1971
 

 

 

 

 
Τότε λοιπόν ήταν που εμφανίστηκε στην ιστορία και ο ''βαλιτσοφόρος'' Μαντζεβελάκης. Για 3 χρόνια και μετά τις αποκαλύψεις Ασλανίδη για τις δωροδοκίες αντιπάλων παικτών, παραγόντων και διαιτητών, αλλά και τη διασπάθιση χρημάτων από τα ταμεία του ΠΑΟ των Απόστολου Νικολαϊδη-Λουκά Πανουργιά- Αντώνη Μαντζεβελάκη, οι 3 κορυφαίοι ''πράσινοι'' παράγοντες ήταν ''στην απ'έξω''. Το 1971 όμως η χούντα που ''κυνηγούσε τους ιστορικούς παράγοντες της Πανάθας'' αθώωσε και τους 3. Η απόφαση για το Μαντζεβελάκη βγήκε τον Ιούνιο του 1971, αλλά όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις ιστορίες, λίγους μήνες πριν την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, καταλαβαίνουν οι συνήγοροι του κατηγορουμένου το προς τα πού πάει η δουλειά. Μυρίστηκε λοιπόν την αθώωσή του από την ''Επανάσταση'' ο ''αντιχουντικός'' Μαντζεβελάκης και άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του στα παναθηναϊκά πράγματα, με δηλώσεις στις εφημερίδες. Μεταξύ αυτών, ας δούμε και το τι είπε για τη χειρονομία του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ στη Λεωφόρο και το πριμ του κυρ-Νίκου στον ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 17-4-1971
 

 

 

 
Η ''κυριωτέρα βλέψις'' του κυρίου Μαντζεβελάκη ήταν να βλάψει τον Ολυμπιακό. Μόνος του το είπε, στα ''Παναθηναϊκά Νέα'' και όχι σε κάποια εφημερίδα ''του γαύρου''. Συγκρίνετε τώρα τις ενέργειες του ΓΙΓΑΝΤΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, που χάριζε λεφτά στον ΠΑΟ κι άκουγε τις βρισιές των βάζελων, με τις ενέργειες και τις δηλώσεις του ''βαλιτσοφόρου'' Μαντζεβελάκη και θα καταλάβετε τη διαφορά Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού διαχρονικά. Από τη μία η ομάδα του λαού κι από την άλλη οι τρύπιες πατσαβούρες, τα σιχαμερά σκουπίδια μιας συνοικίας του κέντρου της Αθήνας...

Σχόλια

Εικόνα red apple

Γνωστά και κατάπτυστα όλα τούτα. Θα μας εξηγήσει κανείς, γιατί σπεύδουμε τόσα χρόνια, να διασώσουμε το κοτέτσι με τις αγριόκοτες; Γιατί, ενώ εκείνοι, δεν χάνουν ευκαιρία να μας "θάβουν", εμείς τρέχουμε να τους δώσουμε χέρι βοήθειας; Να πάψουμε, λέω εγώ, τους αφορισμούς προς όλο αυτό το βρωμερό σίχαμα που ονομάζεται βάζελος και να ξεκινήσουμε να ρωτάμε τα γιατί που προανέφερα.

Εικόνα Romain

Δείτε τον σύγχρονο Μαζαβελάκη.

Τον Αλαφουζο.

Περισσοτερο μιλά για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και τον Μαρινάκη παρά για την ομαδα του.

Και όσο περισσοτερο μιλά για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ τόσα λιγοτερα χρειάζεται να κανει για την ομαδα του.

Εικόνα Romain

Βαλιτσοφόρο Μαντζεβελακη ήθελα να γράψω.

Εικόνα Εν Αθήναις

Η ομάδα του λαού...

Γρήγορα γήπεδο και στον Περισσό. Εκεί είναι το σπίτι σου, ομάδα του λαού, Ολυμπιακέ.

Ομάδα του λαού, λέει...

Ωχ Θεέ μου.

Εικόνα savvas gridlock

Eπί τούτου έχεις να πεις κάτι ή είναι ανάξιες σχολιασμού κατά την γνώμη σου οι δηλώσεις Μαντζεβελάκη, ότι έβλαπτε τον Ολυμπιακό;

Εικόνα Εν Αθήναις

Ήταν ειλικρινής πάντως. Πού είναι το περίεργο;

Εικόνα red apple

M' αρέσει που κάθεσαι και απαντάς...

Κοίταξε, για όλους εμάς που τους τρώμε στην μάπαν τόσες δεκαετίες τίποτε δεν προκαλεί έκπληξη. Μια ζωή κοίταγαν πρώτα να "βλάψουν" τον Ολυμπιακό και με ό,τι περίσσευε, ασχολούνταν και με την ομάς τους...

Κλασσικά πράγματα. Όποιος δεν μπορούσε να γίνει Ολυμπιακός, εγινόταν αντιολυμπιακός