ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΙΤΣΕΛ



Από την χθεσινή ειδησεογραφία της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, προέκυψε το παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-1-2014
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ 17-1-2014
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ LIVE SPORT 17-1-2014
 

 
Ο ΜΙΤΣΕΛ είχε προγραμματίσει μία ζόρικη πρωινή προπόνηση. Γρήγορα κατάλαβε πως τα καμάρια μας πήγανε στου Ρέντη για να πετάξουνε χαρταετό και στο μισάωρο τη διέκοψε και τους έστειλε σπίτια τους. Το απόγευμα επαναλήφθηκε η προπόνηση και ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΙΤΣΕΛ έβγαλε το λάδι των ποδοσφαιριστών μας, ενώ εμφανίστηκε και ο κύριος Βρέντζος για να βάλει χέρι στα καμάρια μας. Μάλιστα φέρεται να τους είπε ''ήρθα εγώ και σας εφιστώ την προσοχή, για να μην έρθει άλλος''. Και οι παίκτες κατάλαβαν πως αν εμφανιστεί αυτός ο άλλος στου Ρέντη, θα έχουν χοντρό θέμα.
 
Στα όσα χρόνια παρακολουθώ ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και στο βαθμό που γνωρίζω την ιστορία του, έχουν έρθει να δουλέψουν αρκετοί καλοί προπονητές από το εξωτερικό. Μπορούμε να μνημονεύσουμε αρκετούς ανά δεκαετία, π.χ. Τίμπορ το '50, Μπόμπεκ, Τσάκναντυ και ΜΠΟΥΚΟΒΙ το '60, ο μεγάλος Φάντρονκ το '70, Γκόρσκι και Γκμοχ το '80, ο Όσιμ με τον Μπάγεβιτς το '90, Βαλβέρδε και Ζαρντίμ τα τελευταία χρόνια. Όλοι αυτοί, μαζί με κάποιους καλούς Έλληνες κατά καιρούς (π.χ. ο Λάκης Πετρόπουλος), ξεκινούσαν να δουλεύουν σε ένα σωματείο με απαιτήσεις πρωταθλητισμού, προσπαθώντας να εφαρμόσουν τις ιδέες τους για το ποδόσφαιρο. Αργά ή γρήγορα όμως, καταλάβαιναν το ότι θα έπρεπε να διαχειριστούν περισσότερο καταστάσεις στα αποδυτήρια, παρά να κάνουν τη δουλειά τους. Με λίγα λόγια, έμπαιναν στο δίλημμα: ''είτε σταματάω να πολυζορίζω τους παίκτες ή έστω κάποιες πριμαντόνες στην προπόνηση, είτε χάνω τη θέση μου''. Για να μιλήσουμε για τη δική μας ομάδα και το πρόσφατο παρελθόν της, αυτές τις συνθήκες αντιμετώπισαν ο Βαλβέρδε με το Ζαρντίμ. Ο Ερνέστο, με το που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο το 2008 και ενώ είχε να προπονήσει παίκτες που προέρχονταν από τη λαίλαπα Λεμονή-Σεγκούρα, διάβαζε στον Τύπο για ''ζόρικη προπόνηση'' και διάφορα άλλα περίεργα. Μέχρι να έρθει η πεντάρα στην Μπενφίκα, οι περισσότεροι παίκτες γκρίνιαζαν για όσα τους ζητούσε, με πρώτη και καλύτερη την κυρία Λέτα, την τρελοκοτσιδού. Ο άνθρωπος ήθελε πίεση σε όλο το γήπεδο και οι παικταράδες μας θέλανε αραλίκι στις προπονήσεις. Τη δεύτερη χρονιά του, ήρθε αντιμέτωπος με τον παραλογισμό τον ίδιο. Ενώ δεν είχε κάνει ο ίδιος την προετοιμασία, αλλά ο προκάτοχός του, κύριος Λίνεν και ενώ βρισκόταν μόλις 20 μέρες στην ομάδα, μετά την ήττα στην πρεμιέρα από τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο, διάβαζε την επομένη από τον κύριο Χελάκη πως ''ο Ουζουνίδης του έκλεψε την ταυτότητα''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTDAY 29-8-2010
 

 
Την άλλη μέρα, η ΑΕΚ του κυρίου Μπάγεβιτς, με το Σερβοέλληνα τεχνικό να βρίσκεται 1,5 χρόνο στο τιμόνι της ομάδας και σύμφωνα με δήλωση του ιδίου εκείνο το καλοκαίρι ''αυτή η ομάδα μου θυμίζει την ΑΕΚ της δεκαετίας του '90'', έχασε στο ουδέτερο Παμπελοποννησιακό της Πάτρας από τη νεοφώτιστη Κέρκυρα του Μπάμπη του Τεννέ με σκορ 2-1. Εκεί κανείς δεν έγραψε πως ο Μπάμπης ο Τεννές πήρε την ταυτότητα του κυρίου Ντούσαν. Ο κύριος Ντούσαν δεν φταίει ΠΟΤΕ. Εκεί σύμφωνα με τον κύριο Χελάκη είχαμε ''μία από τα ίδια''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTDAY 30-8-2010
 

 
O Bαλβέρδε, που είχε την εμπειρία από το προηγούμενό του πέρασμα στον Θρύλο, κατάλαβε γρήγορα το πώς πρέπει να πάει το έργο και το πώς οι σχέσεις ορισμένων παικτών με δημοσιογράφους διαμορφώνουν ισορροπίες στις μεγάλες ελληνικές ομάδες. Επειδή είναι σοβαρός άνθρωπος, δεν έστησε γραφείο Τύπου, για να τον λιβανίζουν κάποιοι δημοσιογράφοι όλη μέρα, αλλά χαλάρωσε πολύ τα γκέμια στην προπόνηση. Τη δουλειά που ήθελε ως ένα σημείο την έκανε και παρουσίασε τον καλύτερο Ολυμπιακό που έχουμε δει ποτέ σε ευρωπαϊκά ματς ως τώρα στην ιστορία μας (ειδικά στο ασύλληπτο για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα παιχνίδι στο Emirates το 2011), αλλά για το παραπέρα δεν σκίστηκε. Ήξερε στο κάτω κάτω πως δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα, λόγω του γνωστού προβλήματος με το παιδί του. Οι παίκτες δεν πολυζορίζονταν, με αποτέλεσμα σε αρκετά ματς μέσα στην χρονιά να μένουν από δυνάμεις και σε πολλά άλλα να κάνουν διαχείριση για να την ''παλέψουν''.
 
Να πάμε και στο Ζαρντίμ; Τα γράψαμε και πέρυσι. Ήρθε εδώ ο άνθρωπος, απαιτούσε αρχικά από τους παίκτες να προπονούνται σωστά και επαγγελματικά, με πρωινές προπονήσεις, με την ομάδα να συγκεντρώνεται και να τρώνε μαζί πρωινό στου Ρέντη και θίχτηκαν κάποιες πριμαντόνες μας. Έτσι, ξεκίνησαν κάποια δημοσιεύματα για το πόσο κακή προπόνηση κάνει, για το πόσο κακή και ατελέσφορη είναι η πρωινή προπόνηση (την οποία ας πούμε τακτική ''πρωινή προπόνηση με την ομάδα να παίρνει πρωινό πιο πριν'' εφαρμόζει αυτός ο ''αποτυχημένος'' ο Γκουαρντιόλα, στις ''ομαδούλες'' Μπαρτσελόνα και Μπάγερν) και για το ότι, με λίγα λόγια, ''δεν κάνει, είναι λίγος''. Ο άνθρωπος είδε ότι έμπλεξε με σούργελα κι έκανε το λάθος που έκαναν όλοι οι προκάτοχοί του. Χαλάρωσε την ένταση στις προπονήσεις, ειδικά εφόσον έβλεπε πως κέρδιζε η ομάδα δίχως πολλά ζόρια. Έφτασε σε σημείο να δίνει ρεπό αμέσως μετά το ματς Κυπέλλου πριν τις γιορτές στην Πάτρα με την Παναχαϊκή του Κούγια, με τον ίδιο και αρκετούς ακόμη να κλείνουν εισιτήρια για τις πατρίδες τους απ'ευθείας από την Πάτρα, για να προλάβουν να φύγουν και να γλυτώσουν κάποιες ώρες. Έτσι, η ομάδα εμφάνισε προβλήματα στη φυσική κατάσταση, ειδικά από την στιγμή που ήρθε ο ΜΙΤΣΕΛ και δοκίμασε να γυρίσει το διακόπτη, για να παίξουμε αλλιώς.
 
Ο ΜΙΤΣΕΛ όμως, δεν είναι έτσι. Αν και με το που ήρθε στη χώρα μας, αντιμετώπισε τη δυσπιστία ΟΛΩΝ, δεν σταμάτησε να δουλεύει και να κάνει αυτά που ο ίδιος θέλει. Τι δεν γράφτηκε και δεν ακούστηκε γι'αυτόν. Αλλουνού του έφταιγε που ο ΜΙΤΣΕΛ είναι μορφονιός. Άλλος είχε ζόρι επειδή ο ΜΙΤΣΕΛ έχει παρελθόν με τη Ρεάλ, την πουτάνα της Μαδρίτης και ο ίδιος υποστηρίζει την αρχι-πουτάνα της Καταλωνίας, την Μπαρτσελόνα. Παίκτες της ομάδας έπιαναν στελέχη της διοίκησης και τους έλεγαν πως ''δεν κάνει καλή προπόνηση'', επειδή δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους και ζορίζονταν με όσα τους ζητούσε στου Ρέντη. Άλλοι θεωρούσαν τον Στέφενς του ΠΑΟΚ, που απολύθηκε πριν 3 χρόνια από το μεγαθήριο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που λέγεται...Σάλτσμπουργκ προπονηταρά και έβγαζαν το ΜΙΤΣΕΛ άσχετο, επειδή ''στη Σεβίλλη τον διώξανε με τις κλοτσιές''. Στο χορό μπήκε και ο πρόεδρος, που το καλοκαίρι ετοιμαζόταν να τον σκουπίσει, επειδή ο καινούριος Ολυμπιακός, μετά από σκληρή προετοιμασία, όπως γίνεται σε προηγμένες ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκές χώρες, με πολλούς νέους παίκτες στην 11άδα και με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από το περυσινό, δεν πετούσε φωτιές στα φιλικά της προετοιμασίας και στην πρεμιέρα με την Καλλονή. Τρομερά πράγματα, που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση όχι με το ποδόσφαιρο, αλλά με τον αθλητισμό γενικότερα.
 
Στηρίξαμε με σειρά άρθρων τον πολύ μεγάλο προπονητή, που μας κάνει την τιμή να δουλεύει στα μέρη μας και λέγεται ΜΙΤΣΕΛ. Με τον ίδιο τρόπο στηρίξαμε πέρυσι το Ζαρντίμ και θα στηρίξουμε κάθε καλό προπονητή, που έρχεται να δουλέψει και να μας κάνει καλύτερους. Πήγαμε κόντρα σε όλους τους ''επαγγελματίες'' και ερασιτέχνες μυρωδιάδες του Internet και των ραδιοφώνων, που έκραζαν το ΜΙΤΣΕΛ για την ''κακή προπόνηση'' και την ''κακή προετοιμασία'' που κάνει. Όσοι διαβάζουν τακτικά το site, ξέρουν ότι η μοναδική φορά που πήγαμε κόντρα ανοιχτά στο μεγάλο μας πρόεδρο, το ΒΑΓΓΕΛΑΡΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ήταν όταν απέλυσε το Ζαρντίμ, πολύ απλά γιατί αυτό είναι το μόνο σοβαρό λάθος που έχει κάνει ως τώρα, άσχετα αν του καταλογίζουν ένα κάρο μαλακίες κάποιοι άλλοι, ''γνώστες''. Ο ΜΙΤΣΕΛ, με θητεία στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ, που το καλοκαίρι του 2012 έκανε προετοιμασία στη Σεβίλλη, δεν ξέρει να προπονήσει παίκτες και ξέρουν να τον κρίνουν όλοι οι παρατρεχάμενοι. Ο ΜΙΤΣΕΛ, όμως, πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεν μένει στα επιτεύγματα των προκατόχων του. Απαιτεί επαγγελματισμό ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΗ από τους καλομαθημένους παικταράδες μας, χτυπώντας στη ρίζα της την κακή συνήθεια όχι μόνο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά της χώρας μας συνολικά. Στα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης, έτσι δουλεύουν. Δεν αρκούνται στο '' κάνουμε μια καλή προετοιμασία'' και μετά κάνουν χαβαλέ στις προπονήσεις μέσα στην χρονιά. Οι προπονήσεις μέσα στην χρονιά είναι σκληρές, με ένταση που προσεγγίζει και ενίοτε ξεπερνάει αυτήν της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Θέλεις κύριε ποδοσφαιριστή να έχεις φρεσκάδα και δυνάμεις μέσα στην χρονιά; Θα προπονηθείς σκληρά. Αλλιώς, θα μένεις από καύσιμα και θα ψάχνουμε μετά όλοι μαζί τη γωνία στο δεκάρικο. Στα καλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αυτό συμβαίνει. Την ώρα που ο ΕΛ-λην καφενόβιος πιστεύει πως στην Αγγλία και στην Ισπανία, φερ'ειπείν, οι παίκτες τρέχουν πάνω-κάτω επειδή ''η φυσούνα πάει σύννεφο, ούτε μέχρι τα 40 θα ζήσουν όλοι αυτοί'', υπάρχουν ομάδες που σκυλιάζουν με 4ωρες και 5ωρες προπονήσεις ημερησίως. Στη Γιουβέντους π.χ. έχουν παράδοση να ασχολούνται αρκετές ώρες την ημέρα οι παίκτες με το γυμναστήριο, πέραν των ωρών που προπονούνται στο χορτάρι ως ομάδα. Φυσικά, πρωταθλητισμός για πολλούς δίχως ντόπα δεν γίνεται, αλλά πρωταθλητισμός ΜΟΝΟ με ντόπα, υπάρχει μόνο στο κεφάλι του μέσου ΕΛ-ληνα. Ο ΜΙΤΣΕΛ είναι ο μόνος προπονητής που καταφέρνει ως τώρα να μην συμβιβαστεί. Δεν υποκύπτει σε πιέσεις και προτροπές για να ρίξει τους ρυθμούς. Δεν χαλαρώνει ο ίδιος, ώστε να δώσει το δικαίωμα στους συνεργάτες του και στους παίκτες να το κάνουν κι αυτοί. Ξέρει τι θα πει πρωταθλητισμός καλύτερα από τον καθένα μας, αφού την καριέρα που έκανε ως παίκτης, κανείς άλλος που βρίσκεται στου Ρέντη σήμερα δεν την έχει στο βιογραφικό του και αυτό περνάει στους ποδοσφαιριστές. Με λίγα λόγια, μπορεί να χαρακτηριστώ βιαστικός στην κρίση μου και υπερφίαλος, αλλά στο βαθμό που εγώ καταλαβαίνω τα ποδοσφαιρικά πράγματα,
 
Ο ΜΙΤΣΕΛ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ.
 
Όχι επειδή έχει τις καλύτερες και πιο μοντέρνες ιδέες για το ποδόσφαιρο. Όχι επειδή κάνει τρομερό κοουτσάρισμα σε κάθε παιχνίδι. Είναι ο κορυφαίος όλων, επειδή συνδυάζει τις καλές ιδέες και το σωστό κοουτσάρισμα με τη θεραπεία του αιωνίου προβλήματος των ΕΛ-λήνων, εν προκειμένω των ποδοσφαιριστών. Την τεμπελιά και το αραλίκι. Κι αν νομίζει κάποιος που διαβάζει πως είναι εύκολο να πείσεις έναν παίκτη που ξέρει ότι με ''νεκρά'' ρίχνει 4-5άρες για πλάκα στην Ελλάδα, να σκυλιάσει στην προπόνηση, ας σκεφτεί το τι κάνει ο ίδιος στη δουλειά του, κάθε φορά που καταλαβαίνει ότι έχει π.χ. μία ώρα διαθέσιμη για μία δουλειά που μπορεί να βγάλει σε ένα δεκάλεπτο. Πόσοι βγάζουν τη δουλειά στα 10 λεπτά και ψωλοβαράνε στα υπόλοιπα 50; Μήπως σχεδόν όλοι; Πόσοι είναι αυτοί που θα κοιτάξουν να βγάλουν έξτρα δουλειά ή να κάνουν όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά που έχουν, εξαντλώντας το διαθέσιμο χρόνο; Αυτή είναι και η μαγκιά με όλους τους μεγάλους προπονητές, σε όλα τα αθλήματα. Πρώτα και κύρια έχουν δυνατό χαρακτήρα και κοφτερό μυαλό, για να κοζάρουν γρήγορα το τι παίζει στο περιβάλλον τους και να ελιχθούν αναλόγως. Αυτό κάνει ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΙΤΣΕΛ κάθε μέρα, όχι μόνο μέσα στα ματς με τις αλλαγές του και το πώς διαβάζει τα παιχνίδια, αλλά και στις προπονήσεις. Αυτή είναι η εξήγηση για την φρεσκάδα μας φέτος, για τις 4-5άρες που μοιράζουμε συνέχεια, για το ότι οι αντίπαλοί μας στην Ελλάδα μοιάζουν ταλαίπωροι μπροστά στον Θρύλο και για το ότι απειλούμε τα ιστορικά ρεκόρ της ομαδάρας του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ. Η ένταση στις προπονήσεις που κάνει ο
 
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΙΤΣΕΛ
 
Όταν έχεις τόσο καλούς παίκτες, για τα δικά σου δεδομένα, τα του ελληνικού ποδοσφαίρου και όταν έρχεται και κουμπώνει ένας προπονητής που τους γυμνάζει με τον καλύτερο τρόπο, πώς να μην ελπίζεις στο καλύτερο όχι μόνο επί ελληνικού εδάφους, αλλά και στο Champions League; Τι λείπει από αυτήν την ομάδα, ώστε να πετύχει μία διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν όχι φέτος, τα επόμενα χρόνια; Εγώ δεν βλέπω κάτι. Οικονομική σταθερότητα, καλό υλικό σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία, πολύ καλός προπονητής που δεν τους νταντεύει και θεραπεύει τις αδυναμίες τους. Με τον ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΙΤΣΕΛ μπροστάρη, τι να φοβηθούμε;
 
Υ.Γ. 1 Κατανοητό πως το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα και επακόλουθο αυτού είναι το να ακούς διάφορες ''σοφίες'' από αρκετούς φιλάθλους. Όταν όμως η αμπαλοσύνη κυριαρχεί, εγώ κάπου σκαλώνω. Στο θέμα των προπονητών, έχω ακούσει κατά καιρούς διάφορα από γαύρους εναντίον του Βαλβέρδε, του Ζαρντίμ, του καλού Μπάγεβιτς της περιόδου 1996-99 (τότε ήταν καλός προπονητής) και έχω διαβάσει διάφορα που σούρνανε γαύροι στον ΜΠΟΥΚΟΒΙ. Ποτέ όμως τέτοια παλαβά και αντιποδοσφαιρικά πράγματα δεν κυριάρχησαν στην κερκίδα μας, όπως έγινε με τα βαζέλια και τον Όσιμ. Άλλο να υπάρχουν μεμονωμένες φωνές αμπαλοσύνης κι άλλο να γενικεύονται. Αυτό το πράγμα, να παρακαλάει ένα ολόκληρο γήπεδο να φύγει ο ''μεθύστακας Όσιμ'' και να έρθει ο ''Ρότσα ή έστω κάνα δικό μας παιδί, που καταλαβαίνει από Παναθηναϊκό'', επειδή έφερε μία ισοπαλία με τον Απόλλωνα, εμένα με ξεπερνάει. Δεν το γράφω με κόκκινα γυαλιά. Είναι ΞΕΦΤΙΛΑ για το ποδόσφαιρο αυτό που κάνανε τα βαζέλια, γι'αυτό και τους τιμώρησε κάποια χρόνια αργότερα με την Στουρμ Γκρατς ο Όσιμ. (Εδώ κάποιος αντιολυμπιακός θα έλεγε ''είναι ξεφτίλα που φωνάζατε διώξτε τον Εβραίο Αγγελόπουλοι και κάνε την ομάδα πάλι πρώτη Παναγιώτη'' και θα'χε δίκιο για το μπάσκετ...).
 
Υ.Γ. 2 Άκουγα το Νικολακόπουλο στους Καρπετοπανούτσους πριν κάνα μήνα να εξηγεί το τι είπε ο Φέισα σε κάποιους παίκτες του Ολυμπιακού, όταν μιλήσανε στο τηλέφωνο. ''Παιδιά, εδώ στην Μπενφίκα κάνουνε προπόνηση που παθαίνεις πλάκα. Μας πεθαίνουν κάθε μέρα''. Στην Μπενφίκα όλα αυτά, που όταν κληρωθήκαμε οι περισσότεροι γαύροι ήταν στο ''έλα μωρέ, ποια Μπενφίκα'' και στο ''έχουν γραφικό looser προπονητή''. Καταλάβατε τώρα, όσοι δεν το αντιληφθήκατε εγκαίρως, γιατί μας έπνιξαν μέσα στο Καραϊσκάκη και δεν μπορούσαμε να περάσουμε τη σέντρα; ΠΡΟ-ΠΟ-ΝΗ-ΣΗ. ΔΟΥΛΕΙΑ. Το ''αμολάω τους παικταράδες και παίζουν την μπάλα που ξέρουν'', είναι για τα καφενεία. Και μιλάμε για μία ομάδα που έχει καλύτερους παίκτες από εμάς, έχει μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς, έχει τον ίδιο προπονητή για 5 χρόνια και έχει πολλές περισσότερες επιτυχίες στο διεθνές στερέωμα από εμάς. Ελπίζω κάποιοι να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν το τι πετύχαμε φέτος, βάζοντας κάτω την Μπενφίκα, όντας νέα ομάδα, με πολλούς νέους παίκτες και προπονητή που ήταν μισό χρόνο στην Ελλάδα. 
 
Υ.Γ. 3 Το ότι ο Βαλβέρδε και ο Ζαρντίμ είναι πολύ καλοί προπονητές, το δείχνει πέραν των υπολοίπων η πορεία των Μπιλμπάο-Σπόρτινγκ. Πορτογαλικό πρωτάθλημα δεν παρακολουθώ, αλλά το ότι η μοναδική ομάδα που κέρδισε φέτος την Μπαρτσελόνα είναι η Μπιλμπάο του Βαλβέρδε, κάτι δείχνει για τον άνθρωπο που μας τίμησε 3 χρόνια με την παρουσία του στον Πειραιά μας. Αλλά εντάξει, τι να λέμε τώρα, ''αν δεν καταλαβαίνεις από Ολυμπιακό'' ή αν δεν σε λένε Ντούσαν, για κάποιους δεν κάνεις για προπονητής του Θρύλου. Κατανοητές και οι εμμονές, αλλά με μέτρο, γιατί προσεγγίζουν επίπεδα γραφικότητας. Π.χ. ακούω συχνά έναν γαύρο να βγαίνει στον SPORT FM και να υποστηρίζει φανατικά το Λεμονή, κράζοντας το Βαλβέρδε και τώρα το ΜΙΤΣΕΛ. Το κύριο επιχείρημά του είναι ''ο Βαλβέρδε έμεινε άνεργος για καιρό, αν ήταν τόσο καλός προπονητής γιατί δεν δούλευε; Μην πούμε το τι έκανε στη Βιγιαρρεάλ, που κόντεψε να την ρίξει''. Με αυτήν τη λογική, ο sir Τάκης τι έχει κάνει πλην Ολυμπιακού; Το Ολυμπιακό παρελθόν του Τάκαρου ως παίκτη το σεβόμαστε όσο δεν πάει, αλλά αν πάμε να τον κρίνουμε ως προπονητή... Ας το αφήσουμε καλύτερα.
 
Υ.Γ. 4 Για να μην παρεξηγηθώ, ο Στέφενς είναι καλός προπονητής. Προφανώς ο άνθρωπος δεν ήθελε να προπονεί τα ρετάλια της Εθνικής Ελλάδος που του φόρτωσαν Βρύζας-Ζαγοράκης, για να βρούνε χρόνο συμμετοχής εν όψει Μουντιάλ. Δεν γίνεται να τον κρίνουμε αυστηρά, έστω κι αν πούμε πως δεν έχει την προσωπικότητα να επιβάλλει τα θέλω του στον εκάστοτε πρόεδρό του. Σίγουρα ξέρει να προπονήσει τους παίκτες και να τους μάθει 5 πράγματα (ειδικά σε φυσική κατάσταση, εκτός κι αν είναι τυχαίο το ότι ο ΠΑΟΚ συνέχεια ανατρέπει σκορ στα τελευταία λεπτά), οπότε τα ''πού'σαι ρε Αγγελάρα, έλα να μας σώσεις από το μυρωδιά Ολλανδό'' είναι γραφικά σαν το μέσο ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ, κάναν Κόλκα δηλαδή. Μεγάλος προπονητής όμως δεν είναι. Σίγουρα είναι μικρός άνθρωπος και κομπλεξικός όσο δεν πάει, αλλά κρίνοντάς τον αυστηρά για τα όσα κάνει στις 4 γραμμές του γηπέδου, το κοουτσάρισμά του και η συγκρότηση της 11άδας κάποιες φορές, κάθε άλλο παρά επιτυχημένα είναι. Πώς φάγανε τώρα τέτοιον ''παπά'' αρκετοί γαύροι το καλοκαίρι και σκούζανε ''μία κλάση καλύτερο προπονητή έχει ο ΠΑΟΚ, ποιος Μίτσελ ρε, πλάκα κάνουμε;'', ακόμη δεν το έχω καταλάβει.

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Μίτσελ: ο ιδανικός προπονητής για τον Ολυμπιακό μας. Δουλευταράς! Γιατί και ως ποδοσφαιριστής ήτανε δουλευταράς. Ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Επίσης μου αρέσει πολύ που δεν είναι ούτε σοβαροφανής ούτε κρυόκωλος, αλλά κανονικός άνθρωπος με πάθος και με χιούμορ. Εμπεριστατωμένη η προσέγγιση και μελετημένη η ανάλυσή σου, Σάββα. Υπέροχο κείμενο, πειραιώτικο. Ευχαριστούμε.

(Μόλις αφιχθείς εκ Κερκύρας για το απογευματινό ματς, σε διάβασα και φτιάχτηκα. Χαίρε!)

Εικόνα savvas gridlock

Γεια σου Γιώργαρε γίγαντα.

Εικόνα apostolos gaganis

Διορθώνω τον εαυτο μου, αλλα ο << δαιμων του Η/Υ >> πρέπει να΄ ΞΟΡΚΙΣΤΕΙ οπωσδηποτε, αφου στο ΑΠΟΓΕΙΟ του σχολιου μου εβαλε την ...ουριτσα του και παραποιησε λιγο το Ο σε Ω... Υπαγε μακραν του RATM σατανα!

Εικόνα nikos michalopoylos

Ετσι ειναι ρε φιλε και πολλα συγχαρητηρια!Μεγαλη αποδειξη για ολα αυτα ειναι ο αποκλεισμος της μπενφικα και μαλιστα προτεινω να επικεντρωθει καποιος,εκτος απ το μεταξυ μας, στα αποτελεσματα της φετος συνολικα!Ασε που την περασμενη κυριακη την πορτο(ελα μωρε με το μπουρδελο)την πηρε για πλακα!Και να σου πω και κατι αλλο? Αν κι εγω ειμαι εναντιον,καιρος ειναι ν ακουσει τ ονομα του κι αυτος απ την εξεδρα οχι μονο λογω της δουλειας του αλλα κι επειδη το χουν ακουσει αλλοι κι αλλοι κασταναδες που κλασαν ενα αρχιδι σε σχεση μ αυτον!
Για μενα μπαλαρα παιξαμε και στη Λισαβωνα!

Εικόνα savvas gridlock

Mπα, για'μένα κανείς δεν πρέπει να ακούει το όνομά του από την εξέδρα. Δεν ξέρεις πώς θα έρθουν τα πράγματα στο μέλλον.

Εικόνα nikos michalopoylos

Σωστο ρε φιλε,σου ειπα συμφωνω αν και τον εκοβω για παντελονατο τον μιτσελαρο αν αυτο εννοεις!

Εικόνα savvas gridlock

Eδώ την πάθαμε με το Μέλμπεργκ...

Εικόνα apostolos gaganis

Μη μου πει κανεις οτι λιβανιζει ο ενας τον αλλον εδω περα, γιατι τον << εφαγα >>. Οταν διαφωνησω σε κατι, θα το δηλωσω ανοιχτα ο κοσμος να χαλασει! Υπομονη ναχουμε και η διαφωνια στην αποψη, καποτε ανεκκλητα θαρθει...Ομως, ομως.... Οταν ο αλλος μιλαει σαν το alter ego σου, με τι διαολε να διαφωνησεις; Ετσι για να κανεις τον μαγκα, οτι δηθεν εχεις αποψη να΄ ουμ; Κοντολογης λοιπον, θα πω τη γνωμη μου ξεκαθαρα και χωρις περιστροφες:

1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Οι περισσοτεροι ειναι - επιεικως - αγραμματοι. << Παιζουν >> συνεχως με 20 - 25 λεξεις και φρασεις κλισε... Η λεξιπενια στο απωγειο της, ενω και τα συντακτικα κυριως λαθη πανε συννεφο! Και οσοι ξερουν 5 κολυβογραμματα παραπανω απ΄τους υπολοιπους, δεν κανουν αλλη δουλεια παρα να μας τα << πρηζουν >> συνεχως με διαφορες κουλτουρομακακιες, ετσι για να μας θυμιζουν ( μπας και το ξεχασουμε ) οτι << κοιτατε, μπορει να ειμαι αθλητικος συντακτης αλλα για δεστε... εγω ειμαι μορφωμενος, οχι παιξον γελασον >>! Μη με Σκουντη-ξει κανεις παρακαλω... Οσο για΄κεινα που γραφεις σε τουτη την αναρτηση Σαββα, σιγουρα υπαρχουν αθλητικογραφοι και αλητικογραφοι....,και

2. ΤΟΝ ΜΙΤΣΕΛ: Τη γνωμη μου γιαυτον τον ανθρωπο την εχω διατυπωσει απο καιρο αλλου, επανειλημμενα και γραπτως. Συνοψιζω: Δεν ειναι ο καλυτερος προπονητης του κοσμου, ειναι ομως εργατικος, εξυπνος, αμεσος και πετυχημενος στις αντιδρασεις του, διορατικος, πολυ ικανος στον ψυχολογικο χειρισμο των παικτων, εχει πλανο, ενω βλεπει σαφως περα απ΄τη μυτη του... Αν συνεχισει ετσι και βοηθηθει απ΄την τυχη, μπορει να << χτυπησει >> κορυφαια ποστα στο μελλον.... Αλλα στο Ελλαντα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να εισαι διασημος, εμφανισιμος, ευφυης, ετοιμολογος, επικοινωνιακος, ναχεις εμπιστοσυνη στις δυναμεις σου, να κοιτας τη δουλεια σου και να γραφεις στα ΑΡΔ σου τα διαφορα παρασιτα που σε περιτριγυριζουν, γιατι τοτε θακουσεις σιγουρα να σου αφιερωνουν σχολια οπως κλαρινογαμπρος, Colgate, κονφερασιε κλπ. και θα << προβλεπουν >> το φευγιο σου το...πολυ μεχρι την παρελαση της 28 του Οχτωβρη...Ποιανου ετους δεν μας ειπανε....

Εικόνα savvas gridlock

Στην Ελλάδα δεν πρέπει να'σαι επιτυχημένος, Απόστολε. Χαλάς την πιάτσα.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Πολύ ωραίο άρθρο Σάββα και... κυκλωτικό. Τους περιέλαβες όλους όσους το άξιζαν και εξήρες όλους όσους το άξιζαν επίσης. Να προσθέσω κι' εγώ ότι ο Μίτσελ είναι εδώ γιατί ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ, δεν είναι συγκυριακά...

Εικόνα ΔΙΑΣ

απο τα παραπανω συμπεραινει κανεις αβιαστα οτι ο χελακης ο τσωχος, ο μπαμπης, ο καραλης, ο μπραουδακης, ο βεργης και ολοι οι ρεπορτερ απο καταβολης αθλητικων εφημεριδων και ΜΜΕ ειναι "αθλητικες πατόσουφρες"...

Εικόνα red apple

Σάββα γράφεις σε κάποια φράση πως ο Μίτσελ έχει μοντέρνες ιδέες και τέτοια.

Ο Μίτσελ κάνει το προφανές! Αυτό που ακόμη και προπονητάκια στα τοπικά της Αθήνας έκαναν τη δεκαετία του '80, όταν έπαιζα κι εγώ. ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ...

Μόνον η προπόνηση αναδεικνύει το ταλέντο. Χωρίς αυτή, το ταλέντο είναι για την αλάνα.

ΥΓ. Στη φωτό με το πρωτοσέλιδο της Sportday φαίνεται με έντονα κίτρινη γραμματοσειρά γραμμένη η πρόταση "ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ένσταση λόγω αντικανονικής συμμετοχής του Βενέτη"

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ FB, για την ένδοξη τιμημένη και σκωροφαγωμέν η αεΚΟΥΛΑ που ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ;

Εικόνα nikos michalopoylos

Αδαμ, που επαιζες ρε φιλε?

Εικόνα red apple

ATLAS θυμαρακίωνε... !

Εικόνα nikos michalopoylos

Με το μεγα Σαββα Στρατο κοουτς? Εγω αστερα εξαρχιωνε με το γιγα λωλο!

Εικόνα red apple

Με τον ΓΙΓΑ Στράτο, Νίκο μου...

Τρομερές εποχές...Longlife , Πατήσια, Κυψέλη, μπαλάρα για ερασιτεχνικό

Εικόνα nikos michalopoylos

Απιστευτες και μεγαλες συγκινησεις!

Εικόνα ΔΙΑΣ

τοτε περιμενουμε απο σενα ανθολογιο Ανδρεα Μαζαρακη... γιγαντας!

Εικόνα nikos michalopoylos

Τον Μαζαρακη δεν τον εζησα πολυ γιατι δεν πολυερχοταν. Αλλα για γιγα λωλο οτι θες! Κολητος του Αλεφα ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ! Τα ειδα ολα εκει!