ΠΡΩΤΟ ΝΤΕΡΜΠΥ, ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ



Ως γνωστόν, από το καλοκαίρι του 1979 το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό. Εκείνη την περίοδο τα ποδοσφαιρικά τμήματα στις εθνικές κατηγορίες μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρείες-ΠΑΕ και εμφανίστηκαν ως παράγοντες στους ''δύο μεγάλους'', Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, η οικογένεια Βαρδινογιάννη και οι εφοπλιστές με μπροστάρη τον Νταϊφά αντίστοιχα. Η πρώτη σύγκρουση των δύο ομάδων υπό το νέο καθεστώς στα ελληνικά ποδοσφαιρικά πράγματα έγινε στις 13 Ιανουαρίου 1980, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και νικητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟ με σκορ 2-0. Ας θυμηθούμε το πώς έγινε αυτό.
 
Στις 30 Δεκεμβρίου 1979, στα πλαίσια της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 1979-80, ο Ολυμπιακός ανεβαίνει στην Δράμα να αντιμετωπίσει την τοπική Δόξα. Οι Δραμινοί θα κερδίσουν το ματς με 1-0. Το γκολ τους θα σημειώσει ο ποδοσφαιριστής Κλης, ο οποίος είχε δωθεί παρανόμως από τον ΠΑΟ στην ομάδα της Δράμας λίγες μέρες πριν, στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου 1979 (θα δούμε αυτό το σκάνδαλο σε προσεχή ανάρτηση). Η διαιτησία του αγώνα θα είναι κλασικά αντιολυμπιακή, τρώγοντας πέναλτυ υπέρ του Θρύλου. Με τη λήξη του ματς, 500 Μακεδονομάχοι της Δράμας θα μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο, θα ξυλοκοπήσουν αθλητές του Ολυμπιακού και θα στείλουν σχεδόν αναίσθητο το Γαλάκο στα αποδυτήρια.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 31-12-1979
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 1-1-1980
 

 
Δίνουμε βάση ''στην πενιά'' των ημερομηνιών, γιατί έχουν σημασία. Στις 6 Ιανουαρίου 1980, ο Ολυμπιακός κερδίζει τη Ρόδο με 5-0 για τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Στις 9 Ιανουαρίου 1980, ο Ολυμπιακός χάνει από την Καβάλα με σκορ 1-0 στην έδρα της μακεδονικής ομάδας, για τη 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Για τη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος, προτελευταία του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο. Το ματς έχει οριστεί να γίνει την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 1980. Την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 1980, ο τότε Αθλητικός Δικαστής Τσαμπούλας καλεί 3 ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, Γαλάκο-Παπαδόπουλο-Νικολούδη, σε απολογία για τα γεγονότα του γηπέδου της Δράμας. Αιτία αυτής της κλήσης είναι μία συμπληρωματική έκθεση του παρατηρητή του αγώνα Δόξας Δράμας-Ολυμπιακού (που διεξήχθη όπως είδαμε στις 30/12/1979, 11 μέρες πριν) κυρίου Λιακόπουλου, ο οποίος ήταν παλιός ποδοσφαιριστής και παράγοντας του Άρη Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία ο Γαλάκος με το Νικολούδη έκαναν απρεπείς χειρονομίες προς τους φιλάθλους της Δόξας, ενώ ο Σταύρος Παπαδόπουλος επετέθη και χτύπησε οπαδούς της ομάδος της Δράμας. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 1980, οι 3 παίκτες απολογούνται στον Αθλητικό Δικαστή Τσαμπούλα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-1-1980
 

 

 

 

 

 

 
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την απολογία των 3 ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, στη συμπληρωματική έκθεση που έστειλε ο παρατηρητής του αγώνα Δόξας Δράμας-Ολυμπιακός 11 μέρες μετά το ματς στα γραφεία του Αθλητικού Δικαστή, δεν αναγράφεται πουθενά πως είδε ο ίδιος ή κάποιος άλλος αρμόδιος τους 3 παίκτες του Θρύλου να υποπίπτουν στα παραπτώματα που τους καταλόγιζε. Ο κύριος Γιάννης (όχι Δημοσθένης) Λιακόπουλος, βασίστηκε σε όσα του είπανε κάποιοι φίλαθλοι και ο πρόεδρος της Ενώσεως Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δράμας. Για να στοιχειοθετηθεί τιμωρία με βάση αυτό το κατηγορητήριο, εκτός του ότι θα έπρεπε να πάει περίπατο η κοινή λογική (δεν γίνεται να τιμωρείται κάποια ΠΑΕ επειδή οπαδοί μιας αντίπαλης ομάδος κατηγορούν τους παίκτες της για παραπτώματα που μόνο αυτοί και κανείς αρμόδιος είδαν, αφού από εκεί και πέρα θα άρχιζε η φάμπρικα των στημένων μαρτύρων, που θα έβγαζαν από την κοιλιά τους ιστορίες και με βάση αυτές θα έπρεπε αρκετοί παίκτες να τρέχουν κάθε τρεις και λίγο στον Αθλητικό Δικαστή), έπρεπε να καταπατηθούν και οι τότε κανονισμοί. Όπως ανέφερε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, Γιάννης Βούλτσης, υπήρχε συγκεκριμένο άρθρο του κανονισμού, το 14, σύμφωνα με το οποίο πίστη παρέχουν με τις εκθέσεις τους ο γυμνασίαρχος και ο παρατηρητής των αγώνων, μόνο αν αναφέρουν σε αυτές τις εκθέσεις περιστατικά που διαπίστωσαν οι ίδιοι, ''εξ ιδίας αντιλήψεως'' που λέμε. Πειθαρχικός έλεγχος δεν μπορούσε να ασκηθεί σε διαφορετική περίπτωση εις βάρος ποδοσφαιριστών, με βάση μαρτυρίες άλλων, αναρμοδίων ανθρώπων. Μασάει όμως η νομικάρα, ο Αθλητικός Δικαστής Τσαμπούλας; Τι ήταν, καμιά αδερφή να στέκεται στους κανονισμούς, να πούμε; Αυτά τα ''μα δεν προβλέπεται στους κανονισμούς'' είναι δικηγορίστικα πράγματα. Εφόσον το είπανε οι Δραμινοί, έτσι θα έγινε. Παρασκευή 11 Ιανουαρίου εκδικάζεται η υπόθεση, Σάββατο 12 Ιανουαρίου, 1 μέρα πριν το ντέρμπυ της Λεωφόρου, βγαίνει η απόφαση του Τσαμπουλάρα. Ποινή 7 ημερών (ημερολογιακών, όχι αγωνιστικών) σε Γαλάκο-Νικολούδη, ίσα ίσα για να μην παίξουν στο ματς με το βάζελο και αθώωση του Σταύρου Παπαδόπουλου, επειδή ''κοπάνησε Δραμινούς, αλλά προκλήθηκε και αμύνθηκε''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 13-1-1980
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Έτσι τσάκισε τους γαύροι ο Τσαμπουλάρας. Αμετάκλητη η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή. Τον κώλο σου κάτω να βαράς, αφού το'πε ο Τσαμπουλάρας, δίχως Γαλάκο-Νικολούδη θα παίξεις στο ντέρμπυ γαύρε. Τι κι αν έλεγε ο δικηγόρος του Ολυμπιακού Βούλτσης ''και εντάξει ρε παιδί μου, πήγανε οι φίλαθλοι της Δόξας και είπανε αυτά που είπανε στον παρατηρητή Λιακόπουλο, τον πείσανε και σας έστειλε συμπληρωματική έκθεση. Γιατί κύριε Τσαμπούλα δεν καλείτε αυτούς τους φιλάθλους που αναφέρει στην έκθεσή του ο κύριος Λιακόπουλος να καταθέσουν σε εσάς, ώστε να δούμε όλοι αν όντως ισχυρίζονται αυτά που μας λέει ο κύριος Λιακόπουλος ότι του είπανε και αν μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο τα επιχειρήματά τους;''; Αυτά είναι δικηγορίστικες μαλακίες. Το είπανε οι Δραμινοί κι έτσι θα'ναι. Δεν λέτε πάλι καλά ρε γαύροι που δεν σας τιμώρησε και τον Παπαδόπουλο ο Τσαμπουλάρας; Άντε προπαγανδιστές να πούμε, ευνοείστε και σκούζετε κι από πάνω...
 
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Πανάθα πήρε άλλη μία ένδοξη νίκη στην ιστορία της με σκορ 2-0. Πανηγύριζε η μπύρα 13 στις εξέδρες της Λεωφόρου, διδάσκοντας οπαδισμό εκείνα τα χρόνια στους ανύπαρκτοι γαύροι, που δεν υπήρχαν πουθενά, όπως βλέπουμε και στην αρχή του παρακάτω συντόμου βίντεο με τις φάσεις του αγώνα.
 

 
Τώρα βέβαια βγαίνανε κάποιοι ψευτο-αντικειμενικοί γαυροδημοσιογράφοι σε πολιτικές εφημερίδες και γράφανε διάφορες βρωμιές για να σπιλώσουν την πεντακάθαρη νίκη της Πανάθας. Η ιστορία του ΠΑΟ είναι ΠΑΛΛΕΥΚΗ, απατεώνες γαύροι.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 14-1-1980
 

 

 

 
Μέχρι και στο ''Ναό της Δημοκρατίας'' έφτασε η υπόθεση, με τον τότε βουλευτή Κώστα Αλαβάνο (αδερφό του Αλέκου) να καταθέτει σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Προεδρίας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 15-1-1980
 

 

 

 
Υφυπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για τον αθλητισμό, ήταν ο Αχιλλέας Καραμανλής στην τότε κυβέρνηση του ''εθνάρχη'' αδερφού του. Η απάντησή του στην ερώτηση Αλαβάνου ήταν η κλασική ''εμείς δεν παρεμβαίνουμε/επεμβαίνουμε στον αθλητισμό, ο Τσαμπούλας είναι ανεξάρτητος και δεν λογοδοτεί σε εμάς''. Έτσι έκλεισε και τυπικά αυτή η υπόθεση και γράφτηκε στην ιστορία της Πανάθας μία ακόμη λαμπρή στιγμή. Ήταν σημαδιακή όμως αυτή η στιγμή, αφού υπήρξε το πρώτο κρούσμα του βαρδινογιαννισμού. Η οικογένεια που ουσιαστικά κυβερνάει την Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, έκανε την πρώτη επίδειξη δύναμης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε που ''όλα ήταν αγνά και οι τίτλοι μοιράζονταν σε όλες τις ομάδες, όχι όπως τώρα ρε γαύροι που τα παίρνετε όλα εσείς, μονοφαγάδες-φαταούλες-δικτάτορες ου ου ου''. Κι αν μπορεί κάποιος να μας δείξει ΜΙΑ μόνο αντίστοιχη περίπτωση εύνοιας του Ολυμπιακού, με τιμωρία παικτών του ΠΑΟ πριν από μεταξύ μας ντέρμπυ που βασίστηκε στα ''σου'πα-μου'πες'' μιας συμπληρωματικής έκθεσης παρατηρητή, η οποία έφτασε αρκετές μέρες μετά από κάποιο ματς της Πανάθας στα γραφεία του Αθλητικού Δικαστή, εδώ είμαστε να τα πούμε με όλους αυτούς, αντιολυμπιακούς-νεόκοπους Ολυμπιακούς, που αρχινάνε τα ''ό,τι έκανε ο Βαρδινογιάννης παλιότερα, κάνει τώρα ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη και του Μαρινάκη στο ελληνικό ποδόσφαιρο''.
 
Υ.Γ. Τα έγραψε και ο ΔΙΑΣ, αλλά με αφορμή τα παραπάνω, βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο το μεγαλύτερο μακράν επιχειρηματία των Βαλκανίων και κυβερνήτη, ουσιαστικά, της Ελλάδος να μας λέει ''η MOTOR OIL πλερώνει αυτά που αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνησις της χώρας μας, αφού πρέπει όλοι να συμπαρασταθούμε στην ελληνική οικονομία, για να περάσει η χώρα την οικονομική κρίση που έχει''.
 

 
Πώς ακριβώς συμπαρίσταται στη χώρα ο όμιλος Βαρδινογιάννη, των 8,2 δισ. ευρώ που εμφάνισε ως κύκλο εργασιών για το 2012; Διαμηνύοντας στην ελληνική κυβέρνηση πως ''είτε ρίχνετε το πρόστιμο που βάλατε στη MOTOR OIL, είτε ρίχνω εγώ εσάς από την κυβέρνηση'';
 

 
Βέβαια εμείς δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τέτοιες αστήρικτες κατηγορίες εναντίον αυτού του επιχειρηματικού ομίλου-πρότυπο και ειδικότερα για τους ιδρυτές του, τους ανθρώπους λαμπρού ήθους που λέγονται Βαρδινογιάννηδες. Απλώς σκεφτόμαστε το τι θα ακούγαμε-διαβάζαμε από όλες τις δημοσιογραφάρες που έχτισαν καριέρες γύρω από το ''ο Κόκκαλης κυβερνάει τη χώρα'', αν τα παραπάνω ''αστήρικτα'' αφορούσαν πρώην ή νυν παράγοντα του Ολυμπιακού.

Σχόλια

Εικόνα nmavronas

Πράγματι είχε γίνει σάλος τότε με την απόφαση! Και είναι πραγματικά άξιον θαυμασμού τα 5 πρωταθλήματα που πήρε ο Ολυμπιακός του ΝταΪφά την δεκαετία του 80... Αυτά δυστυχώς δεν τα ξέρουν κάποιοι δικοί μας η ξεχνούν πολύ εύκολα...

Εικόνα teethoflions

τι να πιασεις και τι να αφησεις ρε φιλε τωρα απο δαυτους...φολιδες εχουν για δερμα αλλωστε και αλλαζει συνεχεια...εδω καποτε κερδιζανε για πλακα εφεσεις(με τον Ελληνα μπουμπλη).. που τους γλενταγαν οι Σερρες, στην τιμωρια των παικτων θα κολλουσαν? ευκολες προσβασεις σε ολα ειχαν παντα.. και ποσα αλλα απειρα παραδειγματα...δεν εχουν τελειωμο λεμε τα σκανδαλα τους...Σαββα ασχετο με το θεμα του αρθρου αλλα οταν και εφοσον μπορεσετε ξεμπροστιαστε την στοα της λερα σπορ και της κρατικης προπαγανδας τους...καντε ενα αφιερωμα...γιατι τους ακουω παλι που βγηκαν στην φορα και μου εχει ανεβαινει το αιμα στο κεφαλι...χαχα

Εικόνα savvas gridlock

Στο πρόγραμμα είναι, αν και οι περισσότεροι εδώ ακούμε Sport FM. Η Δαβάκη μας φτιάχνει για να την κράζουμε...

Εικόνα TROUMPAS

RATM ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΡΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΡΕΕΕΕ
ΑΠ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΕΙΣ ΜΠΟΧΑ ΒΡΩΜΑ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ
ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΠΟΡΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟΡΠΙΛΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ?
KAI KATI ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙ..
ROXY ΚΑΝΕ ACCOUNT ΜΑΛΑΚΑ ΑΦΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ..