Ο ΠΑΟ, Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΕΜΠΕΛΣ



Με αφορμή τα σημερινά ''γενέθλια'' (ψευτογενέθλια δηλαδή, άλλο ΠΑΟ, άλλο ΠΟΑ του 1908) του σιχαμερού Παναθηναϊκούλη, αυτού του γελοίου καρκινώματος του ελληνικού αθλητισμού, ας δούμε μία ακόμη ''λαμπρή'' ιστορική στιγμή του ''μεγάλου'' αυτού Συλλόγου.
 
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει/διαβάσει την φράση ''Γκεμπελς'' ως μομφή από οπαδό μιας ομάδας σε οπαδό μιας άλλης, όταν κατά την γνώμη του πρώτου ο δεύτερος ''προπαγανδίζει''; Τα ''Γκέμπελς'' και ''γκεμπελίσκο'' δίνουν και παίρνουν σε ραδιόφωνα, ιντερνετικά forum και λοιπούς χώρους ανταλλαγής απόψεων. Ας δούμε λοιπόν ποια ομάδα είχε σχέσεις με τον ίδιο τον Γκέμπελς.
 
Σεπτέμβριος του 1936 και στην Ελλάδα ''πρωθυπουργός'' είναι ο Μεταξάς, ένα μήνα μόλις μετά το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου. Με αφορμή την τέλεση των Βαλκανικών Αγώνων, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Κοτζιάς προσκαλεί το Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργό του Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία, στη χώρα μας. Στις 20 Σεπτεμβρίου, θα έρθει μυστικά στην Αθήνα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 21-9-1936
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 22-9-1936
 

 

 

 

 

 

 
Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Ακρόπολις'', λοιπόν, ο φίλος του Γκέμπελς και υπουργός-διοικητής των Αθηνών κύριος Κοτζιάς, προσκάλεσε τον υπουργό του Χίτλερ στην Ελλάδα. Βεβαίως, τον καλοδέχτηκε και φωτογραφήθηκε μαζί του. Έχουμε δει πως ο Κοτζιάς ήταν πρόεδρος του ΠΑΟ εκείνη την περίοδο, αλλά και μέγας θαυμαστής του Χίτλερ, με τον οποίον έβγαινε φωτογραφίες καμαρωτός καμαρωτός. Μετά το τέλος του Εμφυλίου, τα βαζέλια τον ανακήρυξαν επίτιμο πρόεδρό τους, αφού επί Μεταξά, όταν η μισή Ελλάδα υπέφερε, ο Κοτζιάς έχτιζε στη Λεωφόρο για τον ΠΑΟ κερκίδες, τοποθετούσε ηλεκτροφωτισμό και ό,τι άλλο προλάβαινε. Μάλιστα, αν και παραιτήθηκε τυπικά από πρόεδρος του ΠΑΟ το 1938,
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 24-12-1938
 

 
συνέχισε να στέλνει λεφτά στον αγαπημένο του Παναθηναϊκούλη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 17-4-1939
 

 
Άλλη μία απόδειξη του ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ παρελθόντος της συνοικιακής ομαδούλας Κολωνακίου-Αμπελοκήπων λοιπόν. Ο πρόεδρος του ΠΑΟ και δήμαρχος Αθηναίων, καλοδεχόταν το φίλο του Γκέμπελς στην Αθήνα το 1936. Xρόνια πολλά ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ, αν και τα γενέθλιά σας είναι μούφα.
 
ΜΟΥΦΑ ΠΟΥΣΤΗ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΟΥ
ΠΟΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ
 

 

 
Υ.Γ. 1 Όποιος θέλει περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη Γκέμπελς στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1936, ας διαβάσει το πολύ καλό άρθρο του Χρίστου Βασιλόπουλου.
 
Υ.Γ. 2 Ο Κοτζιάς, αν και φανατικός βάζελος, λόγω της φιλίας του με το βιομήχανο πρόεδρο του Ολυμπιακού ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΝΟΥΣΚΟ, για ένα διάστημα κατά τη μεταξική δικτατορία ήταν και ''επίτιμος πρόεδρος'' στον Ολυμπιακό. Βέβαια, ο Ολυμπιακός δεν είδε φράγκο από τον υπουργό-δήμαρχο Αθηναίων του Μεταξά, ούτε του έφτιαξε γήπεδο όπως στον αγαπημένο του Παναθηναϊκούλη. Περισσότερο ο ίδιος ο Κοτζιάς επεδίωξε αυτόν τον τίτλο, για να φανεί πως ''η κυβέρνησις της 4ης Αυγούστου 1936 βλέπει όλες τις ομάδες με τον ίδιο τρόπο''. Εδώ δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, ούτε παραχαράσσουμε την ιστορία, όπως κάποιοι ''φωστήρες-ερευνητές'' οπαδοί του ΠΑΟ. Καλές σχέσεις με τον Κοτζιά είχαν και κάποιοι παίκτες του Θρύλου, όπως ο αείμνηστος ΜΟΥΡΑΤΗΣ. Αβάντες όμως είχε ο ΠΑΟ, αλλά και η ΑΕΚ με τον Πανιώνιο, όπως θα δούμε σε προσεχείς αναρτήσεις μας. Επίσης, πρόεδρος έγινε ΜΟΝΟ στον ΠΑΟ ο Κοτζιάς και μάλιστα και μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το χιτλερικό παρελθόν του.

Σχόλια

Εικόνα mad7

ξεφτιλιστε τις ζελες παντου

Εικόνα petros1979gr

Αλήθεια, δεν μπορούμε να βρούμε ντοκουμέντα από εκείνο το παιχνίδι; Αποκλείεται οι Ναζί να μην έβγαζαν φωτογραφίες. 'Εχω διαβάσει ότι το παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο 3-3 και επίσης ότι και με τους Ναζί είχε παίξει και το λατρευτό σωματείο του Ποδονίφτη - άρθρου 44 - Γ' Εθνικής.

Εικόνα savvas gridlock

Κάτι έχουμε βρει ήδη, Πέτρο...

Εικόνα Νίκος Γόδας

"Άνθρακας ο θησαυρός Σάββα". Πού εξαφανίστηκε αυτός; Μόλις πέταξε την κοτσάνα ότι σας διαβάζουν κανά δεκαριά νοματαίοι άρχισαν να σχολιάζουν μαζικά καινούριοι χρήστες που σας διάβαζαν από καιρό. Από τότε εξαφανίστηκε...

Εικόνα clark gheibol

επειδή ο εν Αθήναις είναι βιτσιόζικο αγόρι, βάζω στοίχημα δυο μπίρες ότι θα εμφανιστεί όταν ανέβει το άρθρο με τα ες ες

Εικόνα Νίκος Γόδας

Εγώ το βάζω το στοίχημα. Ειδικά τότε δεν πρόκειται να εμφανιστεί. Το έχει κάνει άπειρες φορές να εξαφανίζεται σε άρθρα που ξεμπροστιάζουν τα προηγούμενα επιχειρήματά του.

Εικόνα Count Cagliostro

Πες μου πως αληθεύει αυτό που λέει ο Τσουκαλάς για το φιλικό του ΠΟΑ με την μεικτή Ναζί.
Αυτό μόνο. Τίποτε άλλο.

Εικόνα savvas gridlock

Ναι, αληθεύει.

Εικόνα MakTheBet

Έχει ανεβεί σχετικό άρθρο ή πρόκειται να ανεβεί στο μέλλον? Μόνο αυτό αρκεί. Καλά αν ανεβάσετε στοιχεία και γι' αυτό εντάξει, θα είναι τεράστιο κατόρθωμα...

Εικόνα savvas gridlock

Πρόκειται να ανέβει στο μέλλον. Προς το παρόν, εδώ.

http://www.redsagainsthemachine.gr/category/extras/katoxi