ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟ 3-4: 25/2/1990 PART 1



Με αφορμή τα χθεσινά 89α γενέθλια της Ολυμπιακάρας μας επιλέξαμε ένα ''αντισυμβατικό'' αφιέρωμα. Αντί να ανατρέξουμε σε μία από τις πολλές ένδοξες στιγμές του σωματείου-ΘΡΥΛΟΥ του ελληνικού και παγκοσμίου αθλητισμού, αποφασίσαμε να γυρίσουμε σε μία από τις σκοτεινότερες περιόδους της ιστορίας μας. Στα ''πέτρινα χρόνια'', για τα οποία ούτως ή άλλως αρκετοί φίλοι της σελίδας μας πιέζουν να ασχοληθούμε πιο ζεστά, με σειρά αναρτήσεων. Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από το ντέρμπυ της ντροπής, το περιβόητο 3-4 με το βάζελο του 1990 στο Καραϊσκάκη. Θα δούμε το σκηνικό λίγο πριν και λίγο μετά από αυτό το ματς, ώστε να γίνει αντιληπτό σε όλους το τι εστί
 
ΣΑΛΙΑΡΕΛΗΣ ΠΟΥΣΤΑΡΑΣ, ΤΣΑΤΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΣΤΑΡΑ.
 
Ιανουάριος του 1990 και ο Θρύλος έχει πρόεδρο τον Ανάργυρο Σαλιαρέλη, ενώ προπονητής μας είναι ο Ίμρε Κόμορα, ο πεθερός του Ντέταρι. Η ομάδα είναι κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας, παρά το ότι οι παίκτες είναι απλήρωτοι και ο Σαλιαρέλης είναι στα μαχαίρια με τις δύο βεντέτες, Αναστόπουλο-Μητρόπουλο. Πολλοί λόγοι υπήρχαν γι'αυτήν τη διαμάχη, αλλά ο βασικότερος ήταν η αφραγκία του Ανάργυρου. Στις 24 Ιανουαρίου ο Θρύλος θα πάρει μία ιστορική πρόκριση στο Κύπελλο επί του ΠΑΟΚ. Το πρώτο ματς στην Τούμπα είχε λήξει με σκορ 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτυ στον επαναληπτικό του Καραϊσκάκη.
 

 
Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια, τα οποία έδωσαν στον Ανάργυρο την αφορμή που έψαχνε. Η προσοχή του λαού του Θρύλου δεν έπρεπε να στραφεί στα τσατσιλίκια του με τον ''καπετάνιο'', ούτε στην αφραγκία του, αλλά στους ''αλήτες-χούλιγκανς της ΘΥΡΑΣ 7, που θέλουν να καταστρέψουν τον Ολυμπιακό, αναγκάζοντας την ΠΑΕ να πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα για τα επεισόδια που κάνουν''. Το παραμύθι συμπληρωνόταν με σενάρια συνωμοσιολογίας τύπου ''ο Νταϊφάς μοιράζει χαρτζιλίκι στη ΘΥΡΑ 7'', με κάποιους ΤΣΑΤΣΟΥΣ ΑΡΔ μάλιστα να διαδίδουν την παπάτζα του Ανάργυρου ''η Λόλα Νταϊφά είναι αυτή που χρηματοδοτεί γενικότερα τους συνδέσμους της ΘΥΡΑΣ 7''. Έτσι, στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πανσερραϊκό, 4 μέρες μετά την πρόκρισή μας στο Κύπελλο επί του ΠΑΟΚ, η ΘΥΡΑ 7 του Καραϊσκάκη μένει κλειστή. Το μπινελίκι των οργανωμένων προς τον Ανάργυρο πήγε σύννεφο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 29-1-1990
 

 

 

 

 
Φυσικά, λίγες μέρες μετά είχαμε το μνημόσυνο της ΘΥΡΑΣ 7, για τα 21 θύματα της 8ης Φεβρουαρίου 1981. Το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι σε κοντινή ημερομηνία με την 8/2/1981 ήταν το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό Βόλου, στις 11/2/1990. Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις μελών της ΘΥΡΑΣ 7 προς τον Ανάργυρο, δημοσίως και ''στο πριβέ'', ώστε ειδικά σε αυτό το ματς να ανοίξει η ΘΥΡΑ 7, ο Σαλιαρέλης δεν ανταποκρίθηκε. Έτσι, φτάσαμε στην κατάληψη της ΘΥΡΑΣ 7.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-2-1990
 

 
 

 
Βλέποντας πως η κατάσταση πήγαινε να ξεφύγει, ο Ανάργυρος αποφάσισε να ανοίξει ξανά τη ΘΥΡΑ 7 στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό Βόλου, 3 μέρες μετά, μόνο για 300 άτομα όμως.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14-2-1990
 

 

 
Το νοσηρό κλίμα στις σχέσεις διοίκησης-οργανωμένων, όπως και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, άρχισαν να επηρεάζουν την ομάδα. Έτσι, είδαμε ένα πολυπαιγμένο στα ''πέτρινα χρόνια'' έργο. Τις ''ανεξήγητες'' ήττες που έφταναν στα όρια της πρόκλησης. Ενώ η ομάδα ήταν μέσα στην υπόθεση-τίτλος, τρώει μία ξεγυρισμένη τεσσάρα μέσα στην Ξάνθη, με το ρεπορτάζ των εφημερίδων να αναφέρει πως ''ο Μαρίνος Ουζουνίδης έσβησε τον Ντέταρι''. Ο Μαρίνος ο Ουζουνίδης. Ο γνωστός. Πού να το πεις και να μην σε πάρουν στο μεζέ...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-2-1990
 

 

 

 
Πέραν των αγωνιστικών προβλημάτων, τα χρέη έπνιγαν την ΠΑΕ. Η Τράπεζα Κρήτης απειλούσε με κατασχέσεις (προκαλώντας την αντίδραση μέχρι και του Βαρδινογιάννη, όπως θα δούμε σε προσεχή ανάρτηση). Διοργανώθηκε μία ''πανολυμπιακή'' συγκέντρωση, όπου παρευρέθηκαν διάφοροι πολιτικοί και φυσικά ο γραφικός Ανάργυρος, πετώντας τις γνωστές του ''βόμβες''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 22-2-1990
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Την επομένη, η οικουμενική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συμφωνία των αρχηγών των 3 μεγάλων -τότε- κομμάτων, Μητσοτάκη-Παπανδρέου-Φλωράκη, για το πάγωμα των συντηρητικών κατασχέσεων. Με απλά λόγια, δεν έλυναν το πρόβλημα. Μετέθεταν τη λύση του για το μέλλον, δίνοντας παράταση στον Ανάργυρο και επιτρέποντας στην ΠΑΕ Ολυμπιακός να βρει κάποια χρήματα για τις επείγουσες ανάγκες της, π.χ. από τις εισπράξεις των εισιτηρίων των εντός έδρας αγώνων της στο Καραϊσκάκη. Σε αυτές τις εισπράξεις ήθελε να βάλει χέρι η Τράπεζα, για να εξοφληθούν τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς αυτήν. Μιλάμε βεβαίως για χρέη που μόνο η ίδια αξίωνε, αφού τα στοιχεία για τις βεβαιωμένες οφειλές της ΠΑΕ έλεγαν άλλα πράγματα και προσδιόριζαν το ποσό της συνολικής οφειλής σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Κανείς δεν έλεγε πως ο Κοσκωτάς δεν πήρε λεφτά από τα ταμεία της Τραπέζης για να αγοράσει παίκτες για τον Θρύλο, απλώς όλοι έλεγαν πως το πόσα ακριβώς πήρε έπρεπε να στοιχειοθετηθεί με τεκμήρια, με αποδείξεις σε λογιστικά βιβλία και όχι με βάση όσα ισχυριζόταν ο επίτροπος της Τραπέζης, ο περιβόητος Καμάρας, που επιχειρηματολογούσε με αερολογίες. 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 23-2-1990
 

 

 

 

 

 
Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν ο (προσωρινά) πρωτοπόρος στη βαθμολογία Ολυμπιακός,
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 19-2-1990
 

 
έπειτα από μία κλασική πριν από όλα τα ντέρμπυ ''ψιλομανούρα'' για το πόσα εισιτήρια θα πάρουν οι δύο ομάδες και το ποιοι θα κάτσουν πού μέσα στο γήπεδο,
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-2-1990
 

 
υποδέχεται στις 25 Φεβρουαρίου τον ισόβαθμό του ΠΑΟ του Βούλγαρου προπονητή Μπόνεφ στο Καραϊσκάκη, για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1989-90. 2000 εισιτήρια μόνο για τους οργανωμένους μας στις Θύρες 6 και 7 του Σταδίου Καραϊσκάκη, από την ΠΑΕ του Σαλιαρέλη, την ώρα που τουλάχιστον 6.500 άτομα χωρούσαν εκεί, για όσους δεν γνωρίζουν. Τελευταία Κυριακή των Αποκριών πριν την Καθαρά Δευτέρα το ματς. Ας δούμε το τι συνέβη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-2-1990
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
(συνεχίζεται αύριο, λόγω πληθώρας υλικού).

Σχόλια

Εικόνα nikos michalopoylos

Ημουν μεσα στους δυο χιλιαδες της 7, πιτσιρικας τοτε! Αν θυμαμαι καλα Σαββα ειχαν σκασει τα βαζελια απο πειραιως,ετσι δεν ειναι?

Εικόνα savvas gridlock

Ναι, ξεκίνησαν από την Πειραιώς ψηλά και στην ΕΛΑΪΣ ήρθανε το 1/3 περίπου. Υπήρχαν διόδια στην Πειραιώς, συχνό φαινόμενο εκείνα τα χρόνια.

Εικόνα ALEXIS7GER

Δυστυχως ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ είχε κάνει την δουλειά του με αποτέλεσμα οι χολεριασμένοι να ρίξουν 4 στο Φάληρο...Ημουν και εγώ μέσα στον αγώνα στην 7 και θυμάμαι στο 3-3 να φωνάζουμε εν χορώ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ μαζί με τους βάζελους , σε μία πρωτοφανή ( όσο και μοναδική στα χρονικά ) αρμονία αντιπάλων οπαδών .Για τον αγώνα δεν θα πώ και πολλά , μιλάνε τα κείμενα των εφημερίδων..ΟΝΤΩΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ , ας μην ξεχνάμε οτι παρά λίγο και θα είχε πωληθεί το σήμα του ερασιτέχνη ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ -ΣΤΟΧΟ να διαλυθεί ο σύλλογος . ΕΥΤΥΧΩΣ αυτά τα πρόλαβε ο Κοκκαλης ..Στην περιβόητη πανολυμπιακή συγκάντρωση στην Λεσχη , είχα παρευρεθει μαζί με τον ΤΣΑΡΛΥ ( οντας τότε μέλη του RED WHITE CLUB στο Περιστέρι ) και καθώς καθόμαστε στην πρώτη σειρά ,παίρνει τον λόγο ο Ανάργυρος και ξεκινάει ..Αφενός ....Αφετέρου...( δαγκώνομαι εγώ ο λόγιος , λες ?? ) ..ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΥΜ ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ αμολάει την ρουκέτα ο προεδράρας..ΑΦΕΤΡΙΤΟΥ..πεφτουμε και οι 2 κάτω απο τα γέλια ενώ οι Ανδρουλιδακης - Δραγασάκης δαγκωνόντουσαν ...ΤΕΡΑΣΤΙΕ ΑΝΑΡΓΥΡΕ..ΜΟΝΟ ΕΣΥ !!!!