ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ



Μεταφερόμαστε στο Δεκέμβριο του 1971. Στα Κύπελλα της Ευρώπης για την περίοδο 1971-72 συμμετέχουν τρεις ελληνικές ομάδες, η ΑΕΚ στο Πρωταθλητριών, ο Ολυμπιακός στο Κυπελλούχων και ο Πανιώνιος στο ΟΥΕΦΑ. Ο Ασλανιδιακός-Παναθηναϊκός, η επίσημη ομάδα της Χούντας, είναι στον καναπέ, αλλά καλείται να παίξει στον τελικό του Διηπειρωτικού με την πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής Νασιονάλ του Μοντεβιδέο, αφού ο πρωταθλητής Ευρώπης της περιόδου 1970-71 Άγιαξ δεν κατέβηκε στα ματς με τους Ουρουγουανούς. Τη θέση του λοιπόν πήρε ο φιναλίστ του τελικού του Χουντέμπλεϋ Ασλανιδιακός-ΠΑΟ. Εκείνη την εποχή, όλες οι ελληνικές ομάδες αντιμετώπιζαν ένα θέμα με τη φορολογία στα εντός έδρας παιχνίδια τους. Οι ανάγκες τους για ακριβές μεταγραφές και οι απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών για παχυλούς για τα δεδομένα της εποχής μισθούς και πριμ, διόγκωναν τις δαπάνες των σωματείων, που έψαχναν τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους για να ανταπεξέλθουν. Πάγιο αίτημα όλων των Συλλόγων ήταν η κατάργηση (ή έστω η μείωση) της φορολογίας στα εντός έδρας παιχνίδια της ποδοσφαιρικής τους ομάδος, ώστε να μην βάζει χέρι το Κράτος στις εισπράξεις τους. Αυτό το αίτημα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα στα ευρωπαϊκά ματς, όταν ήταν σχεδόν σίγουρο το sold out και επομένως υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να γεμίσουν τα ταμεία των σωματείων. Το φθινόπωρο του 1971 λοιπόν ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει τη Ντυνάμο Μόσχας, η ΑΕΚ την Ίντερ και ο Πανιώνιος την Ατλέτικο Μαδρίτης, την οποία εν τέλει και απέκλεισε, σε μία από τις ιστορικότερες στιγμές του σωματείου της Νέας Σμύρνης. Και οι 3 Σύλλογοι καταθέτουν αίτημα στη Γ.Γ.Α. να τους απαλλάξει από το φόρο, να εξασφαλίσουν την ''ατέλεια'' όπως λεγόταν τότε, μπας και κονομήσουν. Ο Ασλανίδης της Χούντας λέει ''όχι'' και στους 3. Έρχεται ο Δεκέμβριος του 1971 και ο ΠΑΟ καλείται να αντιμετωπίσει τη Νασιονάλ στο Στάδιο Καραϊσκάκη, στον πρώτο τελικό του Διηπειρωτικού. Στον Τύπο διαρρέει η παρακάτω είδηση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 15-12-1971
 

 
Ο πραγματικός πρόεδρος του ΠΑΟ και μέγας οπαδός του Ασλανίδης ανταποκρίνεται στο αίτημα της πράσινης διοίκησης, κλείνοντας τα αφτιά σε αντίστοιχα αιτήματα διοικήσεων άλλων Συλλόγων. Για να μην αναφερόμαστε μόνο στον Ολυμπιακό, ο Πανιώνιος εκείνη την χρονιά εδικαιούτο και ηθικά να τύχει κάποιας αβάντας από το Κράτος, αφού κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, πέραν του αποκλεισμού της Ατλέτικο Μαδρίτης για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-12-1971
 

 
Oι οπαδοί των υπολοίπων ελληνικών ομάδων, πλην του Ασλανιδιακού-Παναθηναϊκού, έβραζαν και αυτό μεταφέρθηκε και στον Τύπο, με το δημοσιογράφο του ''ΦΩΤΟΣ'' Άρη Μελισσινό να γράφει τα παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-12-1971
 

 

 

 
Ο Ασλάνας προσπάθησε να μαζέψει την κατάσταση την επομένη, αλλά τα έκανε χειρότερα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 18-12-1971
 

 

 
Λέει ο Ασλανίδης ''ρε παιδιά, μην ρωτάτε εμένα. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος για το πού θα καταργηθεί η φορολογία. Εγώ μόνο εισηγούμαι. Το τι θα γίνει το αποφασίζει ο Υπουργός Συντονισμού''. Ποιος ήταν όμως Υπουργός Συντονισμού επί Χούντας, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα; Ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΑΟ, που του χάριζε και 2 εκατομμυριάκια εκτάκτως και παρανόμως, κύριος Μακαρέζος. Ωραία πράγματα...
 
Κάτι αντίστοιχο έχουμε δει πως συνέβη και με την ΑΕΚ, που ανακηρύχθηκε ''κοινωφελές σωματείο'' από το Μακαρέζο που της χάριζε λεφτά, αλλά τι να κλάσει τώρα η ΑΕΚ (που ήθελε να μην πληρώσει φόρο στο παιχνίδι της με την Ίντερ) μπροστά στην ομάδα της Χούντας; Ομοίως και για τον Πανιώνιο, που είχε κι αυτός τεράστιες οικονομικές αβάντες από την ''Επανάσταση'', αλλά τώρα συγκρούονταν τα συμφέροντά του με τον ΠΑΟ. Τι γίναμε, ίσα κι όμοια όλοι; Πρώτα ο Ασλανιδιακός και μετά όλοι οι άλλοι.
 
Τι ''ωραία'' χρόνια. Με τέτοιες ενέργειες έβαζε τάξη στα ταμεία του Κράτους η ''Επανάσταση'' και έκοβε μαχαίρι όλα τα φαινόμενα διαφθοράς. Επί Χούντας όλοι ήταν ίσοι. Όλοι όλοι. Ε τώρα κάποιοι ήταν λίγο πιο ίσοι από τους άλλους, αλλά τι να γίνει, άνθρωποι ήταν και οι ''Επαναστάτες'', με αισθήματα και συμπάθειες...

Σχόλια

Εικόνα el trick

Εγω πιστεύω ότι οι χουντικοί απλώς εκμεταλεύονταν το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο ΘΡΥΛΟΣ είχε διαιρεθεί. (Ανδριανοπουλικοί, Γουλανδρικοί, υπερ ή κατά του επαγγελματισμού, υπερ ή κατά των χουντικών, φοβούμενοι ή όχι την "κομμουνιστοποίηση" του Θρύλου κ.α.).
Είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι η χούντα ήταν ΕΝΑΝΤΙΑ στο ΘΡΥΛΟ, αλλά αν δεν υπήρχε η ριμάδα η διαίρεση τότε θα πετυχαίναμε πολλαπλάσια.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Συνέχισε Σάββα, συνέχισε. Παρεμπιπτόντως, σου 'χω στείλει ένα mail αν δεν το έχεις ελέγξει. Την καλημέρα μου!

Εικόνα ΔΙΑΣ

λες να τα ψαροδεκανα της χουντας να ειχαν διαβασει Οργουελ και "Φαρμα των ζωων"?

Εικόνα savvas gridlock

Παίρνανε ιδέες κι από εκεί, αν και ήσαντο λέει πλατωνισταί και φτιάχνανε την Πολιτεία του Πλάτωνα, του πνευματικού τους ηγέτου.