ΜΠΡΑΒΟΙ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΟ 1959



Με αφορμή το τελευταίο μας άρθρο για τα μπραβιλίκια και τα υπαλληλίκια της Μπύρας 13, ας δούμε μία παλαιότερη ιστορία. 55 χρόνια πίσω, Φεβρουάριος του 1959 και ο ΠΑΟ βρίσκεται σε αποσύνθεση. Στα πλαίσια της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Εθνικής Κατηγορίας της σεζόν 1958-59, υποδέχεται την ισχυρή Δόξα Δράμας, η οποία τον κερδίζει εύκολα με σκορ 2-0. Οι παίκτες της καλής επαρχιακής ομάδος κάνουν το γύρο του θριάμβου μέσα στη Λεωφόρο, με αρκετούς οπαδούς του ΠΑΟ να τους αποθεώνουν. Μετά τη λήξη του αγώνα, στα επίσημα του γηπέδου πέφτει ξύλο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 23-2-1959
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-2-1959
 

 

 
Οι επιθέσεις οπαδών του ΠΑΟ προς ορισμένα μέλη της διοίκησης, αλλά και προς τους παίκτες, συνεχίζονταν και οι παράγοντες του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μέτρα. Στο φιλικό ματς της ΑΣΔΑΝ (η ποδοσφαιρική ομάδα του στρατού Αττικής και Νήσων, ουσιαστικά οι φαντάροι των αθηναϊκών ομάδων) με τη γερμανική Ροτ Βάις, στις 4 Μαρτίου 1959, στο γήπεδο της Λεωφόρου, είχαμε τις παρακάτω ''ομορφιές''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 5-3-1959
 

 

 
Δυο μέρες μετά, ο ιστορικός παράγοντας του ΠΑΟ Πέτρος Γκιουράνοβιτς, έστειλε επιστολή στην ''Ηχώ'', αναφερόμενος στο δημοσίευμά της για τα μπραβιλίκια. ''Μυγιάστηκε'' φαίνεται...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-3-1959
 

 

 

 

 

 
Τι είπε στα επίσημα της Λεωφόρου και δεν τα αρνήθηκε ούτε στην επιστολή του στην ''Ηχώ'' ο κύριος Γκιουράνοβιτς, στέλεχος της διοίκησης του ΠΑΟ;
 
ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΘΑ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ. ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΡΝΕΙ ΔΕΚΑ ΑΤΟΜΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. ΝΟΜΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ. ΘΑ ΔΕΙΡΟΥΜΕ 5-10, ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ.
 
Έτρεχε η δημοκρατία από τα μπατζάκια των παραγόντων του ΠΑΟ μια ολόκληρη ζωή. Τι τα περάσατε τα βαζέλια, για ''τίποτε γαύρους''; Αυτοί ''σέβονταν'' τους φιλάθλους τους.
 
Όταν μιλάμε για καρκίνωμα του ελληνικού αθλητισμού, δεν το λέμε τυχαία...