Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΑΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΤΟ 1972



Στο άρθρο που ανεβάσαμε για το θάνατο του Ηλία Μπαζίνα, αναφερθήκαμε στην ιστορία της παραίτησής του από τη διοίκηση του Θρύλου το 1972, όταν και οργισμένος από τον πόλεμο της δικτατορίας εις βάρος του Θρύλου, αποχώρησε ζητώντας από το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ να μην διαλύσει τα τμήματα του Ολυμπιακού. Σήμερα θα δούμε αναλυτικά την υπόθεση.
 
Σεπτέμβριος του 1972 και ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του σεζόν με όνειρα για τίτλο για πρώτη φορά μετά το 1967. Ο γίγαντας ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ έχει ξοδέψει ένα καράβι λεφτά για μεταγραφές και ο κόσμος του Θρύλου βρίσκεται σε έκσταση. Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ όμως δεν ήταν πρόεδρος που νοιαζόταν μόνο για να σκορπάει λεφτά, δημιουργώντας τρύπες στα ταμεία του Συλλόγου. Ήθελε να εξασφαλίσει την οικονομική ευρωστία του Ολυμπιακού. Εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχε επαγγελματικό ποδόσφαιρο, οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των αγώνων του ποδοσφαιρικού τμήματος ουσιαστικά ήταν τα μοναδικά έσοδα για τα υπόλοιπα τμήματα. Κανονικά υπήρχαν και οι επιχορηγήσεις της ΓΓΑ, αλλά όπως έχουμε δει, η Χούντα επιχορηγήσεις στον Θρύλο δεν έδινε. Με αυτά τα δεδομένα, τα έσοδα ήταν μονίμως μικρότερα από τα έξοδα, δημιουργούνταν ελλείμματα και φυσικά τα κάλυπτε από την τσέπη του ο τιτάνας ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ. Αν όμως έφευγε ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ ή αν σταματούσε για τον α,β λόγο να πληρώνει για τα πάντα, τι θα συνέβαινε; Επιτυχημένος εφοπλιστής ο ίδιος, έβλεπε το αδιέξοδο και έψαχνε τρόπους να αυξήσει τα έσοδα του Συλλόγου. Δύο τρόποι υπήρχαν, εφόσον δεν μιλάμε για ΑΕ. Αύξηση της χωρητικότητας του γηπέδου και αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα εντός έδρας ματς του Θρύλου στο Καραϊσκάκη. Εκείνα τα χρόνια, δεν έπαιρνε το σύνολο των εισπράξεων η γηπεδούχος ομάδα. Χέρι στις εισπράξεις έβαζε και η φιλοξενούμενη ομάδα. Γέμιζε το Καραϊσκάκη ο λαός του Ολυμπιακού και κονομούσαν τα μικρά σωματεία. Τι πιο λογικό λοιπόν να υπάρξει μία διευκόλυνση προς τον Θρύλο, που δεν ήθελε κρατικά λεφτά, αλλά προσπαθούσε να λύσει μόνος του τα οικονομικά του προβλήματα; Έλα όμως που η Χούντα διαφωνούσε, με αποτέλεσμα να στέλνει επιστολές κάνοντας κριτική στη ΓΓΑ της σουπιάς του Βλαδίμηρου ο πρόεδρος της ΠΕΦΟ, Κωνσταντίνος Μπαρμπής.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-9-1972
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όπως σημειώνει ο μέγας ανιδιοτελής εργάτης του Θρύλου μας, Κωνσταντίνος Μπαρμπής, για τη Λεωφόρο μια χαρά έγκριση έδινε η ΓΓΑ, ώστε να εκδοθούν περισσότερα εισιτήρια. Απαγορευτικό σηκωνόταν μόνο για το Καραϊσκάκη. Σημειώνουμε για μία ακόμη φορά πως ΟΛΕΣ οι εισπράξεις των εντός έδρας αγώνων του ΠΑΟ πήγαιναν στα ταμεία του ΠΑΟ, παρά το ότι το γήπεδο της Λεωφόρου ανήκει στο Δήμο Αθηναίων. Αντίθετα οι εισπράξεις από τα ματς του Θρύλου στο Καραϊσκάκη, το οποίο ανήκει στο Κράτος, δεν πήγαιναν μόνο στα ταμεία του Ολυμπιακού. Όπως έχουμε δει, το 1964 το Κράτος κέρδιζε 835 χρυσές λίρες από κάθε εντός έδρας παιχνίδι του Θρύλου. Καταλαβαίνει κανείς το σκάνδαλο και την άνιση μεταχείρηση εκ μέρους της Πολιτείας των δύο ομάδων, του Θρύλου και του μονίμως ευνοημένου κρατικοδίαιτου καρκινώματος Παναθηναϊκούλη. Η σουπιά ο Βλαδίμηρος (ο οποίος ήταν και Ολυμπιακός...) προσπάθησε να απαντήσει, αλλά επί της ουσίας έκανε μια τρύπα στο νερό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-9-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 13-9-1972
 

 
Την επομένη, η διοίκηση του Ολυμπιακού εκδίδει μια ιστορική ανακοίνωση. Αποφασίζει τη διάλυση όλων των τμημάτων του Συλλόγου πλην του ποδοσφαιρικού, εξαιτίας του οικονομικού αδιεξόδου, ενώ εξαπολύει επίθεση στη γελοία χουντική ΓΓΑ του Βλαδίμηρου (του κατά τα άλλα ''γαύρου'').
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14-9-1972
 

 

 

 
Μία τόσο σοβαρή απόφαση έπρεπε να επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας, με την αναγκαία τροποποίηση του Καταστατικού, αλλά πάνω από όλα χρειαζόταν έγκριση από τη χουντική ΓΓΑ. Δεν ζούσαμε σε χρόνια που τα σωματεία έκαναν ό,τι ήθελαν. Η Χούντα επέβαλλε με το έτσι θέλω αρκετές φορές τις δικές της προτεραιότητες, άσχετα αν στον Ολυμπιακό υπήρχε ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ που τον έτρεμαν τα πουστοδέκανα της ''Επανάστασης''. Φτάνουμε λοιπόν στην τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Ολυμπιακού της 15ης Δεκεμβρίου 1972. Κύριο θέμα συζήτησης η διάλυση των τμημάτων.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 16-12-1972
 

 

 

 

 
Κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή η ατμόσφαιρα στη Γ.Σ.. Ο κύριος Παπαδάκης (ιστορικός παράγοντας, δεν υπήρχε υστεροβουλία στις αντιδράσεις του, ούτε πρέπει να τον θεωρήσει κανείς ενεργούμενο της Χούντας) άσκησε κριτική στην απόφαση ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, με αποτέλεσμα να τσαντιστεί και να αποχωρήσει ο μεγάλος μας πρόεδρος. Τελικά επέστρεψε στο βήμα, αφού πρυτάνευσε η λογική στα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου μας. Μεταξύ αυτών που διαφώνησαν με την απόφαση του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ήταν και ο Ηλίας Μπαζίνας, προκαλώντας τη δυσφορία του κυρ-Νίκου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-12-1972
 

 

 

 

 

 

 

 
Ο Σταύρος Τσώχος την επομένη παρουσίασε αναλυτικά τα πεπραγμένα της Γ.Σ., ενώ ο ιστορικός παράγοντας του Θρύλου Υδραίος απάντησε σε κάποια στημένα δημοσιεύματα εναντίον του μεγάλου μας προέδρου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 18-12-1972
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Έτσι παραιτήθηκε ο έφορας ενόργανης γυμναστικής και άρσης βαρών του Θρύλου, Ηλίας Μπαζίνας. Ο τιτάνας ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ δεν διέλυσε τα τμήματα του Συλλόγου. Συνέχισε να τα συντηρεί με χρήματα από την τσέπη του, ξοδεύοντας περισσότερα από 40 εκ. δραχμές συνολικά για τον Ολυμπιακό. Το ίδιο είχε κάνει και το 1961, όπως αναφέρεται στα αποκόμματα, όταν ήταν ακόμη πάρεδρο μέλος του Ολυμπιακού και με έκτακτη οικονομική ενίσχυση βοήθησε να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο, ώστε να μην προβεί στη διάλυση των τμημάτων που είχε ανακοινώσει η διοίκηση ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ. Διότι ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ μια ζωή πλήρωνε για τον Θρύλο. Δεν ήταν βάζελος, να παίρνει κρατικά λεφτά από τη Χούντα και τις ΓΓΑ της δημοκρατίας. Το σύνθημα εκείνη την εποχή ήταν ένα.
 
ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΟΥΝΤΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ''1''.
 
Υ.Γ. Βλέπει κανείς πόσο εύκολα σήκωνε τα χέρια ψηλά ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ και σηκωνόταν να φύγει από Γενικές Συνελεύσεις, όταν κάποιος του πήγαινε κόντρα. Οι παλαιοί παράγοντες, με όλα τα καλά τους και με τη μεγάλη προσφορά τους, θεωρούσαν τσιφλίκι τους τις ομάδες. Ο κάθε κύριος Παπαδάκης πίστευε πως θα έπρεπε να βάζει τα λεφτά του ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ στον Ολυμπιακό, αλλά να διοικεί ουσιαστικά αυτός, ''πουλώντας μυαλό'' που λέμε. Με αυτήν τη νοοτροπία δεν μπόρεσε ποτέ του να συμβιβαστεί ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ, που θεωρούσε πως το σωστό είναι να αποφασίζει αυτός που πληρώνει και γι'αυτό αποχώρησε το Δεκέμβριο του 1974.

Σχόλια

Εικόνα red7neck

Σπουδαίες προσωπικότητες, σπουδαίοι άνθρωποι, τεράστιοι Ολυμπιακοί!

Εύχομαι πραγματικά να ζήσω το σπάσιμο του φράγματος των 102 γκολ! Έχει στοιχειώσει 4 δεκαετίες από την αρμάδα του μεγάλου Νίκου Γουλανδρή!

Εικόνα savvas gridlock

Απαντώ και στους δυο σας, γιατί έχετε δίκιο και τώρα που ξαναδιάβασα το κείμενο, έτσι όπως τα έγραψα φαίνεται πως ο Ηλίας διαφώνησε με τον κυρ-Νίκο. Ουσιαστικά με τον Ασλανίδη και τον Βλαδίμηρο διαφωνούσε ο Μπαζίνας. Αν αυτοί έδιναν τις νόμιμες επιχορηγήσεις στον Θρύλο, αν επέτρεπαν τη διάθεση περισσοτέρων εισιτηρίων στα ματς του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη κι αν καταργούσαν το 75-25 στη διανομή των εισπράξεων, κανένα πρόβλημα δεν θα είχε δημιουργηθεί. Σιχάθηκε να τρέχει κάθε τρεις και λίγο να ζητάει λεφτά από το Γουλανδρή, ώστε να καλλιεργήσει αθλήματα που έπρεπε να φροντίζει το κράτος να καλλιεργηθούν, γι'αυτό παραιτήθηκε ο Μπαζίνας. Αν δεν υπήρχε λογοκρισία στον Τύπο εκείνα τα χρόνια, όλα αυτά θα είχαν αποτυπωθεί γραπτώς. Εδώ έστελνε επιστολές κράζοντας τη Χούντα σχετικά με αυτό το θέμα ο κύριος Μπαρμπής, δεν θα γράφονταν αλήθειες στις εφημερίδες αν άφηναν οι ''Επαναστάτες'';

Εικόνα μαουνιέρης

Σύγγαυρε Σάββα, έχει την αξία του να το γράψω, τόσες φορές που το είχα ακούσει από τον Μπαζίνα. Ο ένας και μοναδικός και ανεπανάληπτος Γουλανδρής συνήθιζε να ρωτάει τον φίλο του (και κατ' ουσίαν σύμβουλό του) Μπαζίνα: "Τί κάνουμε τώρα, παιδί μου;", φροντίζοντας μάλιστα να τονίζει πιο βαριά την κλητική προσφώνηση "παιδί μου", μιμούμενος τον τόνο της φωνής του Μπαζίνα!

Μερικές φορές -όπως μια φορά στο γήπεδο του Αιγάλεω- η έκφραση "Τί κάνουμε τώρα, παιδί μου;" είχε το νόημα "Πώς θα γλυτώσουμε τώρα, παιδί μου", γιατί με όλη του την αθωότητα και την αρχοντιά του ο Γουλανδρής, θεατής όντας του αγώνα εν μέσω χιλίων Αιγαλεωτών, είχε πει "κάτι" για τον Τζέκο Μπαλαρίνη, δεξί μπακ του Αιγάλεω...

Εικόνα μαουνιέρης

Σύγγαυρε Σάββα, ο Ηλίας Μπαζίνας υπήρξε φίλος μου, και δη φίλος οικογενειακός. Ήταν ο μοναδικός μέσα στο Συμβούλιο του Ολυμπιακού που είχε στενό φίλο του ο Νίκος Γουλανδρής. Ήταν "ο άνθρωπός του", ο μόνος τον οποίον εμπιστευόταν με κλειστά τα μάτια. Δεν πήγαινε πουθενά χωρίς αυτόν. Ήταν και ο μόνος που είχε -τρόπον τινά- θεμελιώσει δικαίωμα ανοικτής "αντιλογίας" ή "διαφωνίας" απέναντι στον Γουλανδρή.
Τον αείμνηστο Ηλία τον είδα τελευταία φορά μια βδομάδα πριν από την εκδημία του. Σε πολύ άσχημη κατάσταση περίμενε το μοιραίο. Άκουγε τα Βραδεμβούργεια κοντσέρτα του Μπαχ, και μου μιλούσε με πάθος για τα ερασιτεχνικά τμήματα του ΟΣΦΠ, και για το πόσο "άγριοι" (δηλαδή: αγνοί) οπαδοί του Θρύλου είναι οι αθλητές των ερασιτεχνικών τμημάτων. (Αυτά για τώρα. Πολύ καλή ανάρτηση, σύγγαυρε Σάββα.)

Εικόνα nmavronas

O Ηλίας Μπαζίνας μόνο καλά λόγια έλεγε πάντα για τον Νίκο Γουλανδρή! Αυτό το περιστατικό το θυμόταν φυσικά και έλεγε ότι διεφώνησε μαζί του! ΑΙΩΝΊΑ Η ΜΝΉΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ. ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!