ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟ ΤΟΥ 1980



Στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες είναι η συζήτηση σχετικά με το τι εννοούμε ''προστασία της ομάδος'', με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του μπάσκετ. Θα ανατρέξουμε για μία ακόμη φορά στην ιστορία μας, ώστε να παραδειγματιστούμε και να βρούμε τον κατάλληλο οδηγό.
 
Είδαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις (εδώ κι εδώ) το τι συνέβη στη Ριζούπολη το 1980. Μετά από αυτό το ματς, δημιουργήθηκε ένα θέμα με την τιμωρία του Ολυμπιακού. Με βάση τον τότε κανονισμό, ο Ολυμπιακός κινδύνευε με ποινή το πολύ μίας αγωνιστικής, αν κρινόταν υπεύθυνος για τα επεισόδια που κάνανε οπαδοί του σε άλλο γήπεδο. Το ότι οπαδοί του Ολυμπιακού κατεδάφισαν τη Ριζούπολη ήταν αδιαμφισβήτητο. Το θέμα ήταν το από πού πήραν αυτοί εισιτήρια. Αν τα είχαν πάρει από την ΠΑΕ Απόλλωνας, δεν ήταν δυνατό να τιμωρηθεί η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού το 1980 ήταν ο Κώστας Παπαναστασίου, που όπως έχουμε δει ήταν ιστορικός παράγοντας του ΠΑΟ. Δύο εβδομάδες μετά το ματς της Ριζούπολης, στέλνει ένα τηλεγράφημα στη διεύθυνση του γηπέδου της Χαλκίδας, ενημερώνοντάς τους να είναι έτοιμοι για τα ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ, προεξοφλώντας πως ο Θρύλος θα τιμωρηθεί με 3 αγωνιστικές πριν ανακοινωθεί η τιμωρία του από την ΕΠΑΕ (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα για να ανοίξουν καλύτερα οι φωτογραφίες και να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-3-1980
 

 

 

 
Τότε δεν υπήρχε η ποινή ''κεκλεισμένων των θυρών'', αλλά η ομάδα της οποίας η έδρα ετιμωρείτο, μετακόμιζε προσωρινά σε άλλο γήπεδο, μακριά από το σπίτι της. Το πρωτάθλημα όμως βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη καμπή και αν ο Θρύλος έτρωγε 3 αγωνιστικές, θα έδινε τα ματς με ΑΕΚ και ΠΑΟ στη Χαλκίδα και όχι στο Καραϊσκάκη. Βγαίνει η απόφαση της ΕΠΑΕ και ο Θρύλος τρώει 1 αγωνιστική.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-3-1980
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ο Νταϊφάς έχει στα χέρια του γνωμοδότηση καθηγητή του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βάση την οποία ο ΓΓΑ δεν μπορεί να επιβάλλει ποινή σε μία ομάδα. Παρ'όλα αυτά, ο βάζελος ΓΓΑ Παπαναστασίου τριπλασιάζει την ποινή που έριξε η ΕΠΑΕ στον Θρύλο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 1-4-1980
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όπως γράφει και το ''ΦΩΣ'', ο Παπαναστασίου που δεν είχε αυξήσει ποτέ ποινή στο παρελθόν, δεν ήταν δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο τώρα στον Ολυμπιακό, αν δεν είχε ''άνωθεν'' εντολές. Ο Βαρδινογιάννης έλυνε κι έδενε ΚΑΙ τότε στο ελληνικό Κράτος, με την κυβέρνηση της ΝΔ να χορεύει καταπώς αυτός γουστάρει. Ο ΠΑΟ δεν ήθελε να παίξει στο Καραϊσκάκη κι έκανε τα πάντα για να το πετύχει. Ο κόσμος του Ολυμπιακού βράζει, ενώ η ΠΑΕ Ολυμπιακός προσφεύγει στο ΣτΕ για να ρίξει την ποινή.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 2-4-1980
 

 

 

 
Τα επιχειρήματα των βάζελων ήταν αστεία. Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ και ιστορικός παράγοντας του ΠΑΟ γιατρός Ιθακήσιος (με την γνωστή κλινική στο κέντρο της Αθήνας), ισχυρίστηκε πως ''ίσως να έχει στην κατοχή του κάποια επιπλέον στοιχεία ο ΓΓΑ και στηριζόμενος σε αυτά να αποφάσισε την αύξηση της ποινής''. Το ερώτημα όμως ''γιατί τριπλασίασε και δεν διπλασίασε την ποινή;'', δεν έβρισκε απάντηση, νομικά τουλάχιστον και με βάση τον κανονισμό. Γιατί με βάση την κοινή λογική, απάντηση υπήρχε. Ο Θρύλος ''έπρεπε'' να φάει οπωσδήποτε 3 αγωνιστικές, ώστε να μην παίξει με το βάζελο στο Καραϊσκάκη. Αυτά αναφέρονται την επομένη, που επισημοποιείται η προσφυγή του Θρύλου στο ΣτΕ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3-4-1980
 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-4-1980
 

 
Η αίτηση αναστολής που υπέβαλε ο Ολυμπιακός απορρίπτεται, με το ΣτΕ να ανακοινώνει πως θα εξετάσει τελεσίδικα την προσφυγή του Ολυμπιακού 2 μήνες μετά. Πολλοί ερμήνευσαν αυτήν την εξέλιξη ως οιωνό για το τι θα επακολουθούσε, αλλά αυτοί ήταν οι ευσεβείς πόθοι τους, που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 11-4-1980
 

 

 

 

 

 

 

 
Σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την επομένη ο Νταϊφάς, θα ανακοινώσει την πρόσληψη του ΒΑΓΓΕΛΑΡΟΥ ΧΕΛΜΗ στο τμήμα, ενώ θα εξηγήσει και την στάση της ΠΑΕ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-4-1980
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 15-4-1980
 

 
Οι επαναλαμβανόμενες διαιτητικές σφαγές του Θρύλου και ο έλεγχος του παρασκηνίου από τον Καρκινογιάννη, με όλο το ελληνικό Κράτος να βρίσκεται στην υπηρεσία του, έφεραν τον Νταϊφά στα πρόθυρα της παραίτησης από την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μετά από αρκετές συναντήσεις με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, όπου τους εξέφρασε τις ενστάσεις του, ''όλως τυχαίως'' το ΣτΕ αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες της εξέτασης της προσφυγής του Ολυμπιακού εναντίον της αύξησης της ποινής που του επέβαλε ο ΓΓΑ Παπαναστασίου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-4-1980
 

 

 
Η απόφαση του ΣτΕ βγήκε στις 6 Μαϊου και δικαίωσε πανηγυρικά τον Ολυμπιακό. Το ντέρμπυ τίτλου με τον ΠΑΟ θα γινόταν στο Καραϊσκάκη. Μπορεί να εξέτισε παράνομα ποινή δύο αγωνιστικών μακριά από την έδρα του ο Θρύλος, αλλά το καθοριστικό για τον τίτλο ματς θα διεξαγόταν στον Πειραιά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 7-5-1980
 

 

 

 

 

 

 
O Θρύλος κέρδισε στις 11 Μαίου 1980 τον ΠΑΟ με 1-0 με το γκολ του Νικολούδη και τον γκρέμισε από την κορυφή. Έτσι φτάσαμε στο μπαράζ του Βόλου, όπου πήραμε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και το πρώτο δικό μας μετά από 4 άγονες σεζόν. 4 χρόνια δίχως τίτλο ο Θρύλος, 4 σερί πρωταθλήματα η απάντησή μας.
 

 
Ο Νταϊφάς δεν παράτησε την υπόθεση. Δεν είπε ''αυτήν την ποινή μας επέβαλαν, πρέπει να την αποδεχτούμε''. Έκανε τα πάντα για να την ανατρέψει νόμιμα, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ούτε ''λάδωσε'' κάποιον, ούτε έστειλε μπράβους σε σπίτια δικαστών-πολιτικών. Διεκδίκησε το δίκιο της ΠΑΕ όπως μπορούσε. Στην Ελλάδα όμως το δίκιο σου το βρίσκεις ΜΟΝΟ μέσω των πολιτικών. Αν δεν ξεκινούσε επαφές με τους τότε κυβερνώντες, απειλώντας με παραίτηση σε περίπτωση που τα αιτήματα της ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν έβρισκαν ανταπόκριση, το ΣτΕ μπορεί ακόμη να συνεδρίαζε.
 
ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ''ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ''. ΔΕΝ ΑΦΗΝΩ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΣΚΥΛΙΑΖΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΩ, ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.

Σχόλια

Εικόνα nmavronas

TΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ KATAKTHΘHKE ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΠο! Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ ΠΑΡΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟ ΑΛΛΑ ΑΝΤΕΞΕ! ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ αγωνιστικα ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΚΗΣ, Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΩΝ 4 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ!

Εικόνα apostolos gaganis

Να τον θυμιζουμε, να τον θυμιζουμε περισσοτερο αυτον τον παιχταρα! Θα μπορουσε να τον χαρακτηρισει κανεις σαν...ΚΑΛΠΑΖΟΝ ΤΡΑΙΝΑΚΙ...Τα΄δινε ολα για τη φανελα, γεμιζε με την παρουσια του το κεντρο, ειχε και τη ΄΄μεση΄΄ και τη ντριπλα και την μπαλια κοντινη ή μακρινη, αλλα και τα γκολακια του εβαζε... Εναν τετοιο θελαμε σημερα για το κεντρο του Ολυμπιακου. Υπερπολυτιμος! Και...σεμνος. Ενας ( για την εποχη του ) πολυ καλυτερος Φουστερ. Τον ΄΄πηγαινα΄΄ πολυ... Σπανια τον βλεπουμε ή τον ακουμε σημερα. Να΄ναι καλα ο λεβενταρος. Τα τιμησε με το παραπανω τα ερυθρολευκα. Σαββα, κανενα αφιερωμα, για να θυμομαστε και να μαθαινουμε;

Εικόνα μαουνιέρης

Μέγας ποδοσφαιριστής ο Βαγγέλης Κουσουλάκης και ιστορικός προάγγελος του Άκη Στολτίδη.

Εικόνα Palaia Kokkinia7

ΕΜΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ,ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΗ ΜΑΓΚΙΑ!!!!

Εικόνα μαουνιέρης

Τί ημέρες ήσαν κι εκείνες;! Αλλά έτσι ο Θρύλος είχε δείξεις σε όλους ότι δεν... παίζει. Και τους τσάκισε όλους για τέσσερα χρόνια.