ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ 1968



Ιστορική μέρα η σημερινή. Σαν σήμερα το 1968 ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός κατακτά τον πρώτο του τίτλο επί Χούντας. Και τι τίτλο. Κύπελλο μέσα στη Λεωφόρο επί του βάζελου, με γκολάρα του Βασιλείου, γύρο του θριάμβου και πανηγύρια των γαύρων, αλλά πάνω από όλα νίκη κόντρα σε όλους. Όταν λέμε όλους, βάζουμε μέσα και τη διορισμένη διοίκηση Μπουζάκη (ας θυμηθούμε το πώς έδιωξε κακήν κακώς τον ιδρυτή του Θρύλου ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ η Χούντα, για να φέρει κάποιους τυχάρπαστους στη θέση του), η οποία έκανε τα πάντα για να καταλήξει το Κύπελλο στον αγαπημένο της ''Επανάστασης'' Ασλανιδιακό-Παναθηναϊκό. Θα παρουσιάσουμε τα γεγονότα σε 3 αναρτήσεις. Η πρώτη θα αφορά το τι έγινε πριν το ματς και το πώς καταλήξαμε να διεξαχθεί η αναμέτρηση στην έδρα του ΠΑΟ, η δεύτερη θα αφορά το ρεπορτάζ από το παιχνίδι και η τρίτη τα επινίκια εντός κι εκτός γηπέδου.
 
Ξεκινάμε την εξιστόρηση μία εβδομάδα πριν τον τελικό, στις 14 Ιουλίου 1968, ημέρα Κυριακή. Τότε ήταν προγραμματισμένοι οι δύο ημιτελικοί Κυπέλλου, Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη και ΠΑΟ-Εθνικός στη Λεωφόρο. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ (πήρε ένα πρωτάθλημα-σκάνδαλο, αφού ουσιαστικά της το χάρισε η Χούντα μόνο και μόνο για να μην το πάρει ο Θρύλος, όπως θα δούμε σε προσεχείς αναρτήσεις) βγάζει γλώσσα πριν το παιχνίδι, με τους οπαδούς της να ανακοινώνουν πως θα κάνουν κατάληψη στις εξέδρες του φαληρικού Σταδίου (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-7-1968
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14-7-1968
 

 
Ο Θρύλος κερδίζει την ΑΕΚ με σκορ 2-1 και ο ΠΑΟ τον Εθνικό με σκορ 2-0.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 15-7-1968
 

 

 
Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για την επόμενη Κυριακή, 21 Ιουλίου 1968. Το γήπεδο όμως που θα διεξαχθεί η αναμέτρηση, είναι στον αέρα. Ο κανονισμός της ΕΠΟ ορίζει πως ο τελικός πρέπει να γίνει στο μεγαλύτερο γήπεδο/στάδιο της πρωτευούσης. Τα βαζέλια λένε ''πρωτεύουσα είναι η Αθήνα και όχι ο Πειραιάς, άρα ο τελικός πρέπει να γίνει στη Λεωφόρο, που είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της Αθήνας''. Αυτό βεβαίως προκύπτει από το μυαλό τους, μόνο και μόνο επειδή φοβούνται να κατέβουν στον Πειραιά. Ακόμη και ο Ασλανίδης, ο ΓΓΑ της Χούντας, δηλώνει πως ο τελικός πρέπει να γίνει στο Καραϊσκάκη, που είναι το καλύτερο γήπεδο από πλευράς εγκαταστάσεων φωτισμού, ώστε να γίνει βραδινό το ματς και να μην ταλαιπωρηθούν από τη ζέστη του Ιουλίου παίκτες και θεατές. Δεν είχε προλάβει ακόμη να πληρώσει για να μπουν προβολείς στην έδρα της αγαπημένης του ομάδος, κάτι που συνέβη 2 μήνες αργότερα. Η ''Ηχώ'' που επί επταετίας έβγαινε απ'ευθείας από την ΕΣΑ, είχε ως συνήθως καλύτερο ρεπορτάζ. ''Νέα Σμύρνη ή κλήρωση'', ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδό της.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 16-7-1968
 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 16-7-1968
 

 

 

 
''Ως δια μαγείας'' την επομένη ανακοινώνεται πως η Νέα Σμύρνη θα είναι η έδρα του τελικού, με την ''Ηχώ'' να μας εξηγεί με πρωτοσέλιδό της χτύπημα πως αυτή ήταν ''η δικαιοτέρα λύσις''. Η διοίκηση του Ολυμπιακού με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει πως δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή της αναμέτρησης στο γήπεδο του Πανιωνίου, ενώ δεν θέλει και Ρουμάνους διαιτητές στο ματς. Ο τότε προπονητής του Θρύλου Θανάσης Κίνλεϊ ''Σούλης'' δηλώνει πως ''σε όποιο γήπεδο κι αν παίξουμε, εμείς θα κερδίσουμε''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-7-1968
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-7-1968
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 18-7-1968
 

 
Κι ενώ όλα μοιάζουν να'χουν τελειώσει, 3 μέρες πριν το ματς ο Ολυμπιακός βγάζει μία ανακοίνωση με την οποία ζητάει ο τελικός να γίνει...στη Λεωφόρο. Επίσημη δικαιολογία ήταν το ότι έτσι θα μπορέσουν περισσότεροι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων και αντιπρόεδρος του ΠΑΟ, Σπύρος Ανέστης, φυσικά ευχαριστεί τη χουντική διοίκηση του Ολυμπιακού γι'αυτό το ''θείο δώρο''. Λεπτομέρεια σημαντική: την ίδια μέρα η ''Επανάσταση'' ανακοίνωσε πως δίνει δάνειο 30 εκ. δραχμών στον Ολυμπιακό για το γήπεδο που ΘΑ μας έκτιζε. Φαίνεται πως το αντάλλαγμα γι'αυτά τα λεφτά (που πήγαν στον βρόντο και τα φάγανε εργολάβοι και μηχανικοί, αφού γήπεδο δεν έγινε) ήταν το Κύπελλο...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-7-1968
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-7-1968
 

 

 

 
Το ''ΦΩΣ'' κράζει την αστεία διοίκηση των χουντικών που είχε κατσικωθεί στον Θρύλο, η οποία αποδεικνύεται Δούρειος Ίππος του Ασλάνα, λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί κι επισήμως η επιστροφή του Κούδα στον ΠΑΟΚ. Από όποια πλευρά κι αν έπιανες το θέμα, βρωμούσε κι έζεχνε...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-7-1968
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 21-7-1968
 

 

 

 

 
Ξαναβάζουμε το κομμάτι του κυρίου Μπαλφούσια στο ''ΦΩΣ'', με το οποίο πάνε περίπατο όλα τα ψευτο-επιχειρήματα της δοτής διοίκησης Μπουζάκη.
 

 
Αυτοί ήταν οι εντολοδόχοι του Ασλανίδη Μπουζάκης-Παπαποστόλου-Ηλιόπουλος, οι οποίοι πήραν εργολαβία από τον Ασλανίδη τη διάλυση της ΟΜΑΔΑΡΑΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΟΒΙ, την απώλεια του Κούδα και την αποκαθήλωση του Θρύλου του ελληνικού αθλητισμού από τον θρόνο του, με αποτέλεσμα 3 χρόνια αφότου ανέλαβαν τη διοίκηση του Ολυμπιακού, να κινδυνεύουμε με υποβιβασμό στο ποδόσφαιρο και με διάλυση όλων των ερασιτεχνικών μας τμημάτων, πριν εμφανιστεί από το πουθενά ο γίγαντας ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ και μας σώσει. Υπό αυτές τις συνθήκες και με τον προπονητή Θανάση ''Σούλη'' Κίνλεϊ να γνωρίζει πως θα φορούσε τη φόρμα του Θρύλου για τελευταία φορά, πριν αντικατασταθεί από τον Γιουγκοσλάβο Σπάιτς, η ομάδα κατέβηκε να παίξει στον τελικό της 21ης Ιουλίου 1968 στη Λεωφόρο. Μόνη της εναντίον όλων.

Σχόλια

Εικόνα Ερυθροφύλακας

Συγχαρητήρια για το άρθρο, εξαιρετική δουλειά και (όπως πάντα) τεκμηριωμένη, με επεξήγηση όχι απλή παράθεση των γεγονότων, μακάρι να τα διαβάζουν αυτά νέα παιδιά, να μαθαίνουν και να "οπλίζονται" ενάντια στην αντιολυμπιακή προπαγάνδα, που τείνει να διαβρώσει τα μυαλά και των δικών μας. Η ιστορία εξηγεί καλύτερα από οτιδήποτε, τι συμβαίνει στις μέρες μας, σε όλα τα επίπεδα!

Εικόνα μαουνιέρης

Σούλης Κίνλεϋ: "Σε όποιο γήπεδο κι αν παίξουμε, εμείς θα κερδίσουμε."
Αυτές, σύγγαυροι, είναι δηλώσεις: όμορφες, ξηγημένες, πειραιώτικες! Όχι σουξουμούξου και "ας κερδίσει ο καλύτερος" για τη "χαρά του παιχνιδιού".