''ΣΤΗ ΘΥΡΙΔΑ 202 ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΥ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ''



Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή, αλλά με αφορμή ένα κείμενο που διαβάσαμε πριν λίγο στον ''Αποδυτηριάκια'' (και για να περάσουν οι ώρες να πάμε Καραϊσκάκη), θα δούμε αναλυτικά το τι έγινε ακριβώς με την παρ'ολίγον μεταγραφή του Σαραβάκου στον Ολυμπιακό. Τα πράγματα σε γενικές γραμμές είναι όπως τα γράφει ο ''Αποδυτηριάκιας'', αλλά υπάρχουν και κάποιες λεπτομέρειες που καλό είναι να επισημανθούν.
 
Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, ο κυρ-Σταύρος ο Νταϊφάς αποφάσισε να πουλήσει την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον οπαδό του ΠΑΟ (και μέλος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού) Κοσκωτά, το Νοέμβριο του 1987. Πρώτα ''ψάχτηκε'' να πουλήσει ο Νταϊφάς, που λόγω της κρίσης στην ελληνική ναυτιλία την εξαετία 1981-87 είχε ''γονατίσει'' οικονομικά (είχαν φύγει από δίπλα του, για διάφορους λόγους, οι Χανδρής-Καραγιώργης-Νομικός-Γουρδομιχάλης-Χατζηιωάννου, μαζί με τους οποίους ''είχε μπει'' στην ΠΑΕ το 1979) και μετά έγιναν οι ''γάμοι'' με το βάζελο Κοσκωτά. Τη μεσολάβηση για το deal Νταϊφά-Κοσκωτά την έκανε ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αυτός ο παπατζής πολιτικάντης-Τσίπρας της εποχής.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 21-11-1987
 

 
Ο Κοσκωτάς υπήρξε τραπεζίτης, αλλά και εκδότης. Οι αβάντες του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ προς τον εκδότη Κοσκωτά, που απειλούσε να σπάσει την κυριαρχία των Λαμπρακο-Μπομπολο-Τεγόπουλων από τα ''ΝΕΑ'', το ''ΕΘΝΟΣ'' και την ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ'', ερμηνεύτηκαν από τους παραπάνω μεγαλο-εκδότες ως αιτία πολέμου με τον Ανδρέα Παπανδρέου (σε συνδυασμό βεβαίως με κάποια μέτρα της τότε κυβέρνησης, τα οποία δεν πολυάρεσαν στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες). Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά τον Οκτώβριο του 1988 και κατάλαβε όλος ο κόσμος το μέγεθος της απάτης του (φυτευτού) προέδρου του Ολυμπιακού, τα ΜΜΕ των μεγαλο-εκδοτών ξεσπάθωσαν, ειδικά με το που μπήκαμε στο 1989, μια χρονιά κατά την οποία έπρεπε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Φυσικά, ο Ολυμπιακός ήταν στη μέση αυτής της διαμάχης και εκείνη την περίοδο βιώναμε ''όμορφες'' καταστάσεις, τύπου να μετατρέπονται πολιτικές εφημερίδες σε χολεριασμένα αντιολυμπιακά ΜΜΕ, ξεπερνώντας ακόμη και την ''Αθλητική Ηχώ'', το μόνο (τότε) μέσο ενημέρωσης που ήταν ανοιχτά φιλοπαναθηναϊκό. Με τα πολλά, στις 23 Φεβρουαρίου 1989 το οικονομικό περιοδικό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ''Οικονομικός Ταχυδρόμος'', δημοσιεύει το παρακάτω κείμενο.
 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 23-2-1989
 

 
Εκείνο το χρονικό διάστημα, οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟ είχαν ''στην μπούκα'' το Σαραβάκο, στον οποίο χρεώνανε αδιαφορία και ''ωχαδερφισμό''. Μετά την απαράδεκτη (κατ'αυτούς) απόδοσή του στο παιχνίδι Απόλλων Αθηνών-ΠΑΟ 2-1, για την 20ή αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1988-89, η κατάσταση άρχιζε να μυρίζει μπαρούτι. Παραμονές της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, στην οποία ο ΠΑΟ υποδεχόταν τον Ηρακλή στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην προπόνηση της Παρασκευής 100 οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟ επιτίθενται  στο Σαραβάκο, που γλυτώνει τελευταία στιγμή το ξύλο, με την παρέμβαση κάποιων στελεχών της ΠΑΕ ΠΑΟ. Περιέργως, δεν του χρεώνουν κάτι σχετικό με το δημοσίευμα του ''Οικονομικού Ταχυδρόμου'', το οποίο για την ώρα περνάει στα ψιλά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 25-2-1989
 

 

 

 

 

 

 

 
Το παιχνίδι με τον Ηρακλή τελειώνει με σκορ 0-0 και οι εξαγριωμένοι οπαδοί του ΠΑΟ ουρλιάζουν ''έξω οι τσάτσοι του Κοσκωτά'', με αποτέλεσμα ο Σαραβάκος να χρειαστεί 50 αστυνομικούς για να φύγει από το γήπεδο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ 27-2-1989
 
 
Ο ''Οικονομικός Ταχυδρόμος'' ήταν εβδομαδιαία έκδοση. Μία εβδομάδα μετά τις αρχικές αποκαλύψεις του, στο νέο του τεύχος, επιστρέφει με καινούριες λεπτομέρειες της συμφωνίας Κοσκωτά-Σαραβάκου.
 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 2-3-1989
 
 
Αυτήν τη φορά, όλες οι εφημερίδες, αθλητικές-πολιτικές, αποφασίζουν να ασχοληθούν με την είδηση, που όπως συμβαίνει συνήθως με τις οικονομικές εκδόσεις, κυκλοφορεί στον υπόλοιπο Τύπο 1-2 μέρες νωρίτερα από τη μέρα κυκλοφορίας του περιοδικού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 2-3-1989
 
 
 
 
Όλη η (ποδοσφαιρκή) Ελλάδα συζητάει για την προσπάθεια αρπαγής του μεγάλου αστεριού του ΠΑΟ από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, ενώ αποδεικνύεται πως ο Σαραβάκος είχε ενημερώσει το Βαρδινογιάννη για τις διαπραγματεύσεις του με τον Κοσκωτά, με τον ''καπετάνιο'' να παραδέχεται ''εγώ δεν μπορώ να σου δώσω τόσα λεφτά που σου δίνει ο Κοσκωτάς, πήγαινε στον Ολυμπιακό''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 3-3-1989
 
 
 
 
 
 
 
Οι γαύροι από την άλλη ξεχνούν για λίγο τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της ομάδος τους και στήνουν πάρτι στου Ρέντη, φωνάζοντας το περιβόητο πια σύνθημα ''στη θυρίδα 202 είναι του Μήτσου το δελτίο''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 3-3-1989
 
 
 
 
 
 
 
 
Tην Κυριακή 5 Μαρτίου 1989 διεξάγεται στο ΟΑΚΑ το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟ, για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος, το οποίο λήγει ισόπαλο με σκορ 1-1. Τα συνθήματα σχετικά με την υπόθεση Κοσκωτά-Σαραβάκου δίνουν και παίρνουν, αν και γρήγορα παραχωρούν τη θέση τους σε συνθήματα οργής για τη διαιτησία του βαρδινογιαννικού ''κομάντο'' που ακούει στο όνομα ''Ζακεστίδης''.
 
 
 
4 μέρες μετά το ντέρμπι, ο ''Οικονομικός Ταχυδρόμος'' φέρνει στο φως νέες λεπτομέρειες της συμφωνίας Σαραβάκου-Κοσκωτά.
 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ''ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ'' 9-3-1989
 
 
 
 
 
Η συμφωνία αυτή βεβαίως ήταν παράνομη, με τον παίκτη να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Για να μην αιωρείται για μήνες αυτή η ιστορία και δηλητηριάζει ακόμη πιο πολύ την ήδη μολυσμένη ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα (ο ένας παράγοντας-παίκτης-προπονητής κατηγορούσε τον άλλο ''τα πήρες κι εσύ από τον Κοσκωτά'', φαινόμενο κοινό εκείνη την εποχή για όλες τις ελληνικές ομάδες), ο προσωρινός Επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης αποφασίζει το άνοιγμα της θυρίδας του Σαραβάκου στην Τράπεζα, για να διαπιστωθεί το τι κρύβεται μέσα σε αυτήν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 11-3-1989
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κάποιοι αλήτες γαύροι στου Ρέντη, όταν είδαν αυτό το πρωτοσέλιδο του ''ΦΙΛΑΘΛΟΥ'', παρενόησαν και άρχισαν να λένε ''τι γράφει, άνοιξαν την τρυπίδα του Σαραβάκου; Μωρή Δημητρούλα, πάλι σου μοντάρανε τον πάτο;'', αλλά φυσικά εμείς δεν υιοθετούμε τέτοιες αισχρές γηπεδικές σεξιστικές βωμολοχίες. Η αποκάλυψη με τον πλέον επίσημο τρόπο πως είχε εισπράξει 100 εκ. δραχμές, έφερε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση τη Δημητρούλα...εεε τον κύριο Σαραβάκο εννούμε, ο οποίος έπρεπε να απολογηθεί και στον αθλητικό δικαστή, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσει και τις αποδοκιμασίες των βάζελων οπαδών, οι οποίοι δεν τον χαρακτήριζαν πλέον μόνο ''αδιάφορο'', όπως παλιά, αλλά και ''προδότη''. Στον αθλητικό δικαστή ο Σαραβάκος είπε λίγο-πολύ αυτό που έλεγαν όλοι τότε, όποτε έπρεπε να απολογηθούν για το αν ''τα πήραν'' από τον Κοσκωτά. ''Ήταν πάρα πολλά τα λεφτά, δεν μπορούσα να αρνηθώ''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 12-3-1989
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 16-3-1989
 
 
 
 
 

Σε αυτό το χρονικό σημείο, ο Βαρδινογιάννης αποφάσισε να καλύψει τον παίκτη του, αποδεχόμενος την ''ειλικρινή'' μεταμέλειά του. Βεβαίως, αν δεν είχε κυνηγηθεί από την Ελλάδα ο Κοσκωτάς λίγους μήνες πριν, καμία μεταμέλεια δεν θα υπήρχε και ο Σαραβάκος θα φορούσε τα ''κόκκινα''. Πάντως με την κάλυψη του Βαρδινογιάννη όλοι βολεύτηκαν. Ο παίκτης παρέμεινε στην ενεργό δράση και η ΠΑΕ ΠΑΟ δεν έχασε ένα περιουσιακό της στοιχείο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 19-3-1989
 

Με τα πολλά, ένα μήνα αργότερα ο Σαραβάκος επέστρεψε τα χρήματα που είχε πάρει στην Τράπεζα Κρήτης και η ιστορία έληξε και τυπικά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 15-4-1989
 
 
Καλώς ή κακώς, αναλόγως του πώς βλέπει ο καθένας τα πράγματα, ο Σαραβάκος έμεινε ''πράσινος''. Για εμάς έμεινε μόνο το σύνθημα
 
ΣΤΗ ΘΥΡΙΔΑ 202
ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΥ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ.