Η ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΧΑΛΚΙΔΗ-ΟΡΦΑΝΙΔΗ ΤΟ 1982



Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 1982. Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης υποδέχεται στο Καυταντζόγλειο τον ΠΑΟ, στο πρώτο ματς Κυπέλλου των δύο ομάδων, στα πλαίσια της φάσης των ''16'' της διοργάνωσης της σεζόν 1981-82. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, ο Ηρακλής καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας του παίκτη του Ορφανίδη από τον πρόεδρο της...Καστοριάς Χαλκίδη, ώστε ο Ορφανίδης να έχει μειωμένη απόδοση στο παιχνίδι Ηρακλής-ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3-2-1982
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όπως βλέπουμε, υπάρχουν κασέτες για τις επίμαχες συνομιλίες, τις οποίες άκουσαν και δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, ο κύριος Τερτιλίνης. Σε αυτές τις κασέτες ακούγεται να λέει ο Χαλκίδης της Καστοριάς στον ποδοσφαιριστή Ορφανίδη του Ηρακλή:
 
-Χαλκίδης: ''Οι Βαρδινογιάννηδες είναι Κράτος. Δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Αν τα έχεις καλά μαζί τους έχεις λύσει το πρόβλημα της ζωής σου. Εγώ θα πάρω από αυτούς δάνειο 230.000.000 δραχμών. Γι'αυτό ενεργώ. Άφησε να μπει ένα γκολ και θα πάρεις 2.000.000 δρχ.. Πάρε αυτές τις 200.000 δρχ. (και του ενεχύρησε 2 δεσμίδες των 100.000 δρχ. σφραγισμένες από την Εθνική Τράπεζα Καστοριάς) και το βράδυ μετά το ματς αν όλα πάνε καλά θα ανταμώσουμε στη Χαλκηδόνα για τα υπόλοιπα''.
-Ορφανίδης: ''Για το δεύτερο παιχνίδι;''
-Χαλκίδης: ''Εκεί δεν χρειαζόμαστε. Έχουμε τη διαιτησία. Και μην ξεχνάς ο Βαρδινογιάννης είναι Κράτος. Εδώ κάναμε τον Ινδιάνο Έλληνα''.

 
Ο ''Ινδιάνος που έγινε Έλληνας'' ήταν φυσικά ο Ρότσα που έγινε Μπουμπλής. O Hρακλής κερδίζει το ματς με σκορ 1-0 (έχασε 3-1 στο δεύτερο παιχνίδι και αποκλείστηκε από τον ΠΑΟ), αλλά την επόμενη μέρα, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-2-1982
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
-Χαλκίδης: '' Άκου Ορφανίδη. Θα σου μιλήσω σταράτα. Ενδιαφέρομαι για τον Παναθηναϊκό. Έχετε να δώσετε δύο ματς. Ένα για το Κύπελλο, ένα για το Πρωτάθλημα. Θα πάρεις δύο εκατομμύρια.
-Ορφανίδης: ''Για τη ρεβάνς Κυπέλλου στην Αθήνα;''
-Χαλκίδης: ''Εκεί δεν χρειάζεται. Έχουν τη διαιτησία. Έχω εντολή από το Βαρδή Βαρδινογιάννη, το μεγάλο για'σένα. Έχουν πάθει πλάκα μαζί σου με εκείνη την απόκρουσή σου πάνω από τον Αναστασιάδη στο πρόσφατο 1-1 στη Λεωφόρο. Άκου να δεις. Κι εγώ στην ΠΑΕ Καστοριά μπήκα από πίεση των Βαρδινογιάννηδων. Από την παλαιά κυβέρνηση είχα ζητήσει δάνειο 230.000.000 δραχμών. Θα με βοηθήσουν να το πάρω τώρα γιατί και με την παλαιά κυβέρνηση και με τη νέα όλοι οι υπεύθυνοι περνάνε από αυτούς. Έχω τρεις οικοδομές. Μία στην Τούμπα, μία εκεί που νοικιάζει ο Αποστολίδης. Ύστερα από αυτό επιδίωξη μου είναι να γίνω πρόεδρος του ΠΑΟΚ...Τι φοβάσαι ρε. Οι Βαρδινογιάννηδες είναι Κράτος. Εδώ κόντεψαν να διαλύσουν την ΑΕΚ. Στην υπόθεση Μπουμπλή βλέπεις τι γίνεται. Μετά το ματς του πρωταθλήματος ο Βαρδής με ρώτησε τι θα γίνει με τον αρχηγό τους''.

 
Το ''έχουν πάθει πλάκα μαζί σου με εκείνη την απόκρουσή σου πάνω από τον Αναστασιάδη στο πρόσφατο 1-1 στη Λεωφόρο'', που λέει ο Χαλκίδης, είναι αναφορά στο ΠΑΟ-Ηρακλής 1-1, στις 17 Ιανουαρίου 1982, για τη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1981-82. Το ''θα με βοηθήσουν να το πάρω τώρα γιατί και με την παλαιά κυβέρνηση και με τη νέα όλοι οι υπεύθυνοι περνάνε από αυτούς'', είναι αναφορά στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1981, μετά τις οποίες έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στη θέση της ΝΔ του Γεωργίου Ράλλη και νωρίτερα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όλο το υλικό που συγκέντρωσαν οι Αρχές της Θεσσαλονίκης, διαβιβάζεται στον εισηγητή της αρμόδιας επιτροπής, της Τριμελούς Ανακριτικής Επιτροπής=Τ.Α.Ε., που θα αποφάσιζε για τις ποινές των εμπλεκομένων προσώπων και ομάδων.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-2-1982
 

 

 

 

 
Στις 5 Φεβρουαρίου 1982, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ηλίας Χατζηλίας ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του Χαλκίδη της Καστοριάς και του Βαρδή Βαρδινογιάννη του ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 6-2-1982
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6-2-1982
 

 
Στις 16 Μαρτίου 1982, μετά την απολογία του στον ανακριτή Ιωαννίδη, ο Χαλκίδης της Καστοριάς προφυλακίζεται.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-3-1982
 

 

 

 

 

 

 
Με μια μικρή καθυστέρηση παρουσιάστηκε στον ανακριτή και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, όπου απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος, αφού πρώτα κατέβαλε 5 εκ. δραχμές.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-3-1982
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-3-1982
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όπως ομολόγησε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης λοιπόν, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δάνεισε 4 εκ. δραχμές στην ΠΑΕ Ηρακλής. Το σημείο-κλειδί σε όσα είπε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στον ανακριτή, ήταν το ''κατέχω το 18% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟ και δεν μετέχω στη διοίκηση'', αφού εκεί ''πατούσε'' η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του για να αποφευχθεί τιμωρία της ΠΑΕ ΠΑΟ. Με βάση τους τότε κανονισμούς, αυτό προβλεπόταν! Μπορούσε μέτοχος ΠΑΕ να εμπλακεί σε απόπειρα δωροδοκίας, αλλά αν δεν μετείχε στο Δ.Σ. της ΠΑΕ, η ΠΑΕ δεν κινδύνευε! Στις 7 Απριλίου αρχίζει η εξέταση της υπόθεσης από την Τ.Α.Ε.. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης προσέρχεται με τους δικηγόρους του (μεταξύ αυτών ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος) και παραδέχεται πως στο παρελθόν έχουν βοηθήσει, αυτός και τα αδέρφια του, πολλές ελληνικές ομάδες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 8-4-1982
 

 

 

 
Εκείνες τις ημέρες είχε κορυφωθεί το ''σκάνδαλο Μπουμπλή'', με το ΑΣΕΑΔ να ανακαλεί το δελτίο του Αργεντινού Ρότσα, να αποβάλει τον ΠΑΟ από το Κύπελλο και να τον τιμωρεί με αφαίρεση ενός βαθμού από το Πρωτάθλημα, αποφάσεις που αν ''έμεναν'', θα έβγαζαν εκτός και των δύο στόχων του (Πρωτάθλημα-Κύπελλο) τον ΠΑΟ. Φυσικά δεν ''έμειναν''. Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, η Τ.Α.Ε. βρίσκει ''αθώους'' τους πάντες στην υπόθεση Χαλκίδη-Ορφανίδη. Ούτε η Καστοριά τιμωρείται, ούτε ο ΠΑΟ. Η Καστοριά δεν τιμωρείται επειδή ''δεν είχε όφελος από την πράξη του προέδρου της Χαλκίδη'', ενώ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝ το ενδεχόμενο τιμωρίας του ΠΑΟ, αφού και να ήταν ηθικός αυτουργός στην απόπειρα δωροδοκίας ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, δεν ήταν πρόεδρος ή μέλος διοίκησης στον ΠΑΟ, αλλά απλώς μέτοχός του. Το πολυπόθητο ''παραθυράκι'' στους κανονισμούς είχε βρεθεί για να την ''σκαπουλάρουν'' όλοι, πλην του αποδιοπομπαίου τράγου Χαλκίδη, που τιμωρήθηκε από την Τ.Α.Ε..
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 15-4-1982
 

 
Στις 17 Ιουνίου 1982, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Χαλκίδης και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 18-6-1982
 

 
Στις 11 Νοεμβρίου 1983 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθωώνει το Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά καταδικάζει σε φυλάκιση 2,5 ετών το Χαλκίδη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-11-1983
 
 
Έτσι ολοκληρώθηκε αυτή η ιστορία. Σύμφωνα με το δικαστήριο, εφόσον καταδικάστηκε ο Χαλκίδης, απόπειρα δωροδοκίας έγινε, αλλά ευθύνες σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης δεν αποδόθηκαν. Προφανώς ''έτσι του'ρθε του Χαλκίδη'' να λέει όσα έλεγε και να κάνει όσα έκανε. Οι οπαδοί του Ηρακλή, που είχαν δει την ομάδα τους να καταδικάζεται σε υποβιβασμό δύο χρόνια πριν, για απόπειρα δωροδοκίας του Φιλώτα Πέλλιου του ΠΑΟΚ σε παιχνίδι Κυπέλλου των δύο ομάδων, έβλεπαν τώρα τον ΠΑΟ για τον ίδιο λόγο να μην κατηγορείται καν. Έτσι, στις 23 Μαϊου 1982, στην 33η και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1981-82, δημιούργησαν εκρηκτική ατμόσφαιρα εις βάρος του ΠΑΟ και τον υποχρέωσαν σε ήττα-σοκ με σκορ 2-1, μια ήττα που ουσιαστικά κόστισε το Πρωτάθλημα στον ΠΑΟ, αφού τον οδήγησε στο μπαράζ του Βόλου με τον Ολυμπιακό.
 
Βαρδινογιαννισμός σε μία από τις κορυφαίες στιγμές του...

Σχόλια

Εικόνα Spiros Legend

Φοβερή παρουσίαση ενός τερατώδους σκανδάλου,του γνωστού Γαύρου Β.Βαρδινογιάννη και του ΚΡΑΤΟΥΣτου.Είναι λάθος,όσον αφορά διοικήσεις του πράσινου οίκου ανοχής,να μιλάμε για παρακράτος,αφού διοικούν ευθέως και επηρρεάζουν τις βασικές δομές και θεσμούς του Κράτους:Κυβερνήσεις(ΟΛΕΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ),Δικαιοσύνη,Αστυνομία,ΚΥΠ-ΕΥΠ,πολιτικούς σε όλα τα κόμματα να βγάζουν τον σκασμό και να αβαντάρουν τα αίσχη τους και κυρίως την Πρώτη Εξουσία,όπως εξελίχθηκε,τα ΜΜΕ,Κρατικά Ανέκαθεν-από καταβολής τους και 90% των Ιδιωτικών.Υ.Γ.Όποιος παρεξηγεί το ότι οι Βαρδινογιάννηδες βοηθούσαν ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ,ΩΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ,καμιά 20αριά ομάδες στα 30χρόνια τους στον Πάο,και μιλάει για παραρτήματα και διοικήσεις αχυρανθρώπων τους και Δωροδοκίες,πραγματικά πρέπει να ντρέπεται,τόσο κακοπροαίρετος που είναι με τέτοιους Εθνικούς Κυβερνήτες,εεε,συγγνώμη Ευεργέτες ήθελα να πω και μπερδεύτηκα...!