ΕΚΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΕΩΦΟΡΟΣ 21/11/2015Αντιγράφουμε από εδώ.
 
Τον τρόπο με τον οποίο πέρασαν τα πολεμοφόδια στην θύρα 14 στο πρόσφατο ντέρμπι των «αιωνίων» που δεν ξεκίνησε ποτέ στο γήπεδο της Λεωφόρου, αποκαλύπτει η έκθεση της αστυνομίας που την Τρίτη 24/11 το πρωί εστάλη στην Super League και την ΕΠΟ. Στην έκθεση περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια τη συνέβη από τις 17.15, ώρα που ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις έξω από το "Απόστολος Νικολαϊδης" μέχρι και τις 23.00 που αποχώρησε από το γήπεδο η αποστολή του Ολυμπιακού.
Γίνεται λόγος για όλες τις κινήσεις των ανθρώπων της αστυνομίας, την παρουσία του αστυνομικού διευθυντή στα αποδυτήρια, τον διάλογο με τον διαιτητή της αναμέτρησης αλλά και την σφοδρότητα των επεισοδίων.
Σε ότι έχει να κάνει με τη θύρα 14, το ένα τουρνικέ για την υποχρεωτική λειτουργία των οποίων στα γήπεδα της Super League έγινε τόσος ντόρος το καλοκαίρι ενώ υπάρχει και ειδική αναφορά στον αθλητικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάϊο, ήταν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα ο έλεγχος των οπαδών του Παναθηναϊκού να είναι «δυσχερής» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στην έκθεση της αστυνομίας που φέρει την υπογραφή του ταξίαρχου Γιώργου Παπουτσάκη αναφέρεται:
17.15: Στη συμβολή των οδών Παναθηναϊκού και Τσόχα και Λεωφόρου Αλεξάνδρας πολυπληθείς ομάδες φιλάθλων του Παναθηναϊκού που δεν διέθεταν εισιτήρια, επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που βρίσκονταν στους αστυνομικούς φραγμούς στο ανωτέρω σημείο με μολότοφ, πέτρες, ξύλα κι άλλα αντικείμενα, ενώ ταυτόχρονα φίλαθλοι που είχαν εισέλθει ήδη στη Θ. 13 εκσφενδόνιζαν από το υψηλότερο σημείο αυτής πλαστικά καθίσματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Οι επιτιθέμενοι φίλαθλοι απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στη γύρω περιοχή, όπου συνέχισαν τις επιθέσεις τους κατά των αστυνομικών ιδίως των παρακείμενων του γηπέδου οδούς (Κόνιαρη-Τσόχα-Αρματωλών και Κλεφτών, Λ. Αλεξάνδρας, Μελά) για μία επιπλέον ώρα.
17.20: Ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά ο υπογράφων ότι ένα από τα δύο τουρνικέ της Θ. 14 είναι εκτός λειτουργίας. Ενημερώθηκαν άμεσα οι υπεύθυνοι του Παναθηναϊκού κ.Βλάχος και Κασκάνης, οι οποίοι έστειλαν τεχνικό στο σημείο, ο οποίος ενημέρωσε τον επικεφαλής αστυνομικό ότι η ζημιά ήταν αδύνατο να αποκατασταθεί (κρέμονταν κομμένα καλώδια). Στο μεταξύ λόγω της καθυστέρησης αυτής έξω από τη Θ. 14 συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός φιλάθλων που είχαν εισιτήρια στη συγκεκριμένη θύρα με αποτέλεσμα οι διενεργούντες τον σωματικό έλεγχο υπάλληλοι της εταιρίας σεκιούριτι, συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς, να δέχονται αφόρητες πιέσεις από το μέγα πλήθος, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα και καθιστώντας έτσι δυσχερή τον έλεγχο εισερχόμενων στη θύρα φιλάθλων.
17.45: Άφιξη, χωρίς κανένα πρόβλημα της αποστολής του Παναθηναϊκού.
18.07: Άφιξη χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και είσοδος στα αποδυτήρια της αποστολής του Ολυμπιακού.
18.15: Είσοδος των παικτών του Ολυμπιακού εντός του αγωνιστικού χώρου για την αναγνωριστική βόλτα. Από τις θύρες 13 και 14 εκτοξεύτηκαν εναντίον τους πέντε φωτοβολίδες τύπου στυλό, με αποτέλεσμα μία απ' αυτές να χτυπήσει τον παίκτη του Ολυμπιακού Φινμπόγκασον κι ο γιατρός του αγώνα που τον εξέτασε στη συνέχεια διαπίστωσε μία ερυθρότητα στην έξω επιφάνεια του δεξιού μηρού στο σημείο που χτυπήθηκε από τη φωτοβολίδα. Άμεσα η φιλοξενούμενη ομάδα αποχώρησε και κατά την είσοδό της στη φυσούνα δέχτηκε άλλες δύο φωτοβολίδες ίδιου τύπου.
18.50: Στη Θ. 11 εκδηλώθηκε επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων (ΔΙΜΕΤ), που ευρίσκοντο στο σημείο για την προστασία των ομάδων κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, με προφανή σκοπό την είσοδο τους εντός του γηπέδου. Οι επιτιθέμενοι φίλαθλοι απωθήθηκαν τόσο από τις δυνάμεις της αστυνομίας, όσο και με τη βοήθεια των υπαλλήλων της ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι.
19.00: Ο υπογράφων επικεφαλής των μέτρων, ενώ βρισκόταν στο ΒΟΟΤΗ 4 για τον συντονισμό των αστυνομικών δράσεων εκλήθη να παρουσιαστεί στο γραφείο των διαιτητών. Πράγματι μετέβη στο εν λόγω γραφείο στο οποίο, εκτός από τους διαιτητές, παραβρισκόταν ο παρατηρητής του αγώνα κ. Πατμανίδης Νίκος, ο αθλητικός εισαγγελέας κ. Σιμιτζόγλου Κωνσταντίνος και εκπρόσωποι και των δύο ομάδων.
Ο επικεφαλής αξιωματικός κάποια στιγμή ρωτήθηκε από τον διαιτητή του αγώνα κ. Παππά αν η Αστυνομία μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα μετά από αυτά που συνέβησαν κατά την είσοδο των παικτών του Ολυμπιακού στο γήπεδο (ρίψεις φωτοβολίδας ευθείας βολής). Η απάντησή του ήταν ότι η Αστυνομία μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, καθώς είχε εκπονήσει σχέδιο για τον σκοπό αυτό, ενώ εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου υπάρχουν επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα ήταν σε θέση να προστατεύσουν τους παράγοντες, τους διαιτητές και τους παίκτες των δύο ομάδων.
Στη συνέχεια ο διαιτητής ξαναρώτησε τον επικεφαλής των μέτρων αξιωματικό αν έχουν συλληφθεί ο δράστης ή οι δράστες που εκτόξευσαν τις φωτοβολίδες κατά την είσοδο των παικτών του Ολυμπιακού στο γήπεδο και αν μπορεί να διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εκ νέου ρίψεις φωτοβολίδων. Η απάντηση του αξιωματικού ήταν ότι οι δράστες δεν έχουν έως τώρα εντοπιστεί, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν από τους χειριστές των καμερών και τους άλλους αρμόδιους αστυνομικούς, ενώ απάντησε ότι δεν μπορεί κατηγορηματικά να διαβεβαιώσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί εκ νέου ρίψη φωτοβολίδων εντός του αγωνιστικού χώρου. Ο διαιτητής επέμενε για τη σύλληψη ή όχι των δραστών και κάποια στιγμή δήλωσε ότι θα πάει μόνος του στον αγωνιστικό χώρο να εκτιμήσει την επικρατούσα κατάσταση και όταν μετά επέστρεψε ανακοίνωσε την οριστική του απόφαση για αναβολή του αγώνα περί τις 20.05 ώρα. Στις 20.15 ώρα ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα η απόφαση του διαιτητή.
19.25: Από την θ. 11 ερρίφθησαν αντικείμενα στην στατική δύναμη, που υπήρχε εντός εισόδου αυτής, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό στο κεφάλι από πλαστικό κάθισμα, του επικεφαλής αξιωματικού της δύναμης της εν λόγω θύρας.
20.15: Με την ανακοίνωση της αναβολής του αγώνα ομάδες φιλάθλων από τις θ. 13 και 14 παραβίασαν τα κιγκλιδώματα και εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, όπου επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας καθίσματα, πέτρες, φωτοβολίδες, πυρσούς, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κοντάρια κ.ά. με απώτερο σκοπό την είσοδό τους στα αποδυτήρια. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν προς τις ανωτέρω θύρες. Η διάρκεια των επιθέσεων ήταν εκτός από σφοδρή και παρατεταμένη και κράτησε περίπου μία ώρα. Σημειώνεται εδώ ότι οι επιθέσεις ομάδων φιλάθλων κατά των αστυνομικών δυνάμεων συνεχίστηκαν και σε παρακείμενες του γηπέδου οδούς με ιδιαίτερη σφοδρότητα.
23.00: Η αποχώρηση του Ολυμπιακού καθώς και των διαιτητών, πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η ανωτέρω αθλητική εγκατάσταση ελέγχθηκε εξονυχιστικά από συνεργείο ΤΕΕΜ και αστυνομικούς σκύλους, πριν από την είσοδο των φιλάθλων εντός αυτής, με αρνητικά αποτελέσματα. Στις δύο προηγηθείσες του αγώνα συσκέψεις την 14/11 και 21/11/2015 επικράτησε κλίμα απόλυτης συναίνεσης, αποδοχής εκατέρωθεν των αιτημάτων-ενστάσεων, που διατυπώθηκαν και των ιδιαίτερων αστυνομικών μέτρων, που προτίθεται να λάβει η Αστυνομία λόγω του κλίματος που υπάρχει στην Ευρώπη, ύστερα από τα τρομοκρατικά γεγονότα.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Σημειώθηκαν συνολικά 17 τραυματισμοί αστυνομικών, εκ των οποίων οι 13 όλως ελαφρά και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αποχώρησαν, χωρίς να κωλυθούν των υπηρεσιακών καθηκόντων, ο ένας παρέμεινε στο 401 νοσοκομείο για νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι τρεις θα μεταβούν στον υπηρεσιακό ιατρό για τα περαιτέρω.
Σε 8 αστυνομικούς σημειώθηκαν φθορές σε δημόσια είδη από εκτοξεύσεις αντικειμένων από φιλάθλους, όπως ασπίδες, κράνη, περικνημίδες, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε 4 υπηρεσιακά οχήματα (λεωφορεία) από ρίψεις πετρών σίδερων, καθισμάτων, κροτίδων, μολότοφ. Τέλος καταγράφηκαν φθορές σε 4 ΙΧ αυτοκίνητα".
 
Τουρνικέ εκτός λειτουργίας, άρα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ, 17 τραυματίες αστυνομικοί από την επίθεση των βάζελων οπαδών με πυροσβεστήρες, κοντάρια και πυρσούς, ενώ μαθαίνουμε και το γιατί επικράτησε ένταση πριν το ματς. Εκατοντάδες τζαμπατζήδες οπαδοί του ΠΑΟ επεχείρησαν ντου. Για όλα τα παραπάνω, η Αστυνομία όχι μόνο δεν έκανε μαζικές συλλήψεις, αλλά έδωσε και συγχαρητήρια στα βαζελάκια.
 
Θυμίζουμε την έκθεση της Αστυνομίας μετά το ματς του Φεβρουαρίου στο ίδιο γήπεδο...
 

Σχόλια

Εικόνα thita

με βάση την αθλητική νομοθεσία, η γηπεδούχος είναι αντικειμενικά υπεύθυνη για τις φασαρίες, πάει και τελείωσε

με βάση το νόμο κοντονή (ΑΛΛΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ/ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ/ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΠΟΙΝΗ), ελαφρυντικό (ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ) αποτελεί η συνεργασία και ο εντοπισμός των αυτουργών, κλπ.

αν η αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της ας κάνουν τα βαζέλια μήνυση στην αστυνομία ή αγωγή αποζημίωσης για ό,τι κληθούν να πληρώσουν ή/και απωλέσουν ως έσοδο λόγω π.χ. ποινής κεκλεισμένων των θυρών, ή ας κάνουν καμιά καταγγελία (ξέρουν καλά από αυτά), να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση, να ..... αποταχθούν οι επίορκοι αστυνομικοί, κλπ.

Εικόνα Chief Bromden

Η αστυνομία εγγυήθηκε στον διαιτητή Παπά πως μπορούσε να διασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια παιχτών, παραγόντων και διαιτητών. Είχε εκπονήσει σχέδιο...
Πάνω σε αυτό πατάει η πράσινη προπαγάνδα για να χρεώσει την διακοπή αποκλειστικά στον Παπά...
Το σχέδιο που είχε εκπονήσει η αστυνομία το είδαμε μετά την απόφαση της διακοπής που η Θύρα 13 βρέθηκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο με ότι πολεμοφόδιο μπορείς να φανταστείς. Το ίδιο ακριβώς μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια του αγώνα εάν αυτός ξεκινούσε. Γιατί δεν εφάρμοσε το περίφημο σχέδιο για να περιοριστούν οι βάζελοι στις κερκίδες και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί 17 αστυνομικών; Σχέδιο δεν υπήρχε, όπως δεν υπήρχε και πέρυσι με την πόρτα της 13 ανοιχτή πολύ πριν την έναρξη του αγώνα. Η αστυνομία ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την όλη κατάσταση αλλά δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη της διακοπής, έριξε το μπαλάκι στον Παπά, μια απόφαση που η εξέλιξη των γεγονότων την εξέθεσε και δικαίωσε πανηγυρικά τον διαιτητή.
Φυσικά δεν μπορούσαν να εγγυηθούν και για την μη ρίψη άλλων φωτοβολίδων ευθείας βολής γιατί πολύ απλά δεν είχαν κάνει καμία σύλληψη και επιπλέον γνώριζαν πως στις κερκίδες υπήρχαν εκατοντάδες φωτοβολίδες στα χέρια των φιλάθλων, γεγονός που φάνηκε στα επεισόδια που ακολούθησαν.
Τεράστια είναι η ευθύνη της αστυνομίας που δεν πρότεινε την διακοπή η ίδια και που δεν μπόρεσε να καταστείλει τα επεισόδια που ακολούθησαν! Μέχρι εκεί...
Για το πώς φτάσαμε μέχρι εκεί μοναδικός υπεύθυνος είναι η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ...

Εικόνα Antreas7

Μήπως εννοούσε σχέδιο για κέντημα;