ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΚΩΤΑ ΤΟ 1987



Έχουμε δει το πρώτο μέρος της πώλησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Σταύρο Νταϊφά στο Γιώργο Κοσκωτά το Νοέμβριο του 1987. Επειδή ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της ερυθρόλευκης ιστορίας που στιγματίζεται ουσιαστικά από αυτό το γεγονός, αφού ήταν η αρχή των ''πέτρινων χρόνων'', σήμερα θα δούμε το τι συνέβαινε στον Ολυμπιακό λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί αυτό το ''κοσμοϊστορικό'' deal. Αν δεν καταλάβουμε το τι συνθήκες επικρατούσαν τότε στον ''οργανισμό'' του Θρύλου, δύσκολα θα χωνέψουμε τα όσα ακολούθησαν. Θα χρησιμοποιήσουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας ''ΦΙΛΑΘΛΟΣ'' και του Κώστα Νικολακόπουλου που έγραφε τότε εκεί, όπως και άρθρα του Ηλία Μπαζίνα και του ''αποδυτηριάκια'', τα οποία πραγματικά προσέφεραν κάτι διαφορετικό στον Τύπο της εποχής. Ήταν πράγματα που μόνον εκεί γράφονταν, με τη θετική και την αρνητική πλευρά φυσικά αυτής της κατάστασης, αφού η τάση του ''να πω το διαφορετικό'' οδηγούσε τους συντάκτες της εφημερίδας στο να γράφουν πολύ συχνά χοντράδες. Ξεκινάμε με το περιβόητο ντέρμπι του ΟΑΚΑ και ''του Καζιμιέρσκι'', το 1-4 που ακόμη μνημονεύεται από πολλούς.
 
7η αγωνιστική λοιπόν του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής της σεζόν 1987-88 και ο Ολυμπιακός των 4 ισοπαλιών και 2 ηττών σε 6 ματς,
 

 
χάνει με κάτω τα χέρια από τον ΠΑΟ των Βαρδινογιάννηδων. Ο ΠΑΟ 4 μέρες πριν το ντέρμπι με τον Θρύλο είχε αποκλείσει τη Γιουβέντους για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, χάνοντας με 3-2 στην Ιταλία κι εκμεταλλευόμενος τη νίκη του με 1-0 στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ. Ο συνδυασμός της ταπεινωτικής ήττας από τον ΠΑΟ και της ιστορικής ευρωπαϊκής πρόκρισης των ''πρασίνων'' οδηγεί κάποιους οπαδούς του Ολυμπιακού, που βλέπουν την ομάδα τους να κινδυνεύει με υποβιβασμό και να αγωνίζεται με αστείους πραγματικά παίκτες,
 

 
στο να βρίζουν εν χορώ τον Νταϊφά και να...χειροκροτούν τον ''καπετάνιο'' Γιώργο Βαρδινογιάννη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 9-11-1987
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Οι παίκτες του ΠΑΟ ειρωνεύονται τον Ολυμπιακό, λέγοντας πως ''ήταν για λύπηση'', ο ''καπετάνιος'' τρολάρει τους γαύρους, λέγοντας ''εγώ δεν είμαι αντιολυμπιακός'', ενώ ο κόσμος του Θρύλου ουρλιάζει στις κερκίδες ''να φύγει ο πούστης ο Νταϊφάς''. Την επόμενη μέρα ο Ηλίας Μπαζίνας, με τις γνωστές υπερβολές του, αποτυπώνει την πραγματικότητα του τότε Ολυμπιακού, που ήταν πολύ κατώτερος του ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 10-11-1987
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Αυτό που γράφει ο Ηλίας Μπαζίνας (υπέγραφε ως ''Ηλίας Γ.'' εκείνα τα χρόνια, από το επώνυμο της μητέρας του που ήταν Γιατράκου) ''ο Ολυμπιακός έγινε μεγάλος από σύμπτωση'', δεν το σχολιάζουμε όχι τόσο επειδή σεβόμαστε τη δημοσιογραφική του αξία, όσο επειδή έχει πεθάνει. Όταν όμως γράφει και ο Κώστας Νικολακόπουλος ''ομάδα της τεσσάρας μας καταντήσανε'', καταλαβαίνει καλύτερα κανείς το τι συνέβαινε τότε. Ο ''καπετάνιος'' συνεχίζει να πανηγυρίζει επειδή τον παραδέχονται Ολυμπιακοί, όπως πανηγυρίζει και ο νεαρός τότε ρεπόρτερ Παναθηναϊκού στο ''ΦΙΛΑΘΛΟ'' Τάσος Νικολογιάννης, ενώ ο προπονητής Αλκέτας Παναγούλιας απολύεται. Ήταν το βολικό εξιλαστήριο θύμα για τον Νταϊφά, που είχε πουλήσει τον Αναστόπουλο κι έφερε τον ''παικταρά'' Σάντμπεργκ από την ΑΕΚ στη θέση του, για να μην ξοδευτεί.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 12-11-1987
 

 

 

 

 

 

 

 
Ο Σαλιαρέλης με την τεράστια περιουσία καραδοκεί να αγοράσει τον Ολυμπιακό, ενώ ο Νταϊφάς αποφασίζει να φέρει προπονητή τον Άγγλο Πλιτ, που είχε απολυθεί λίγες μέρες πριν από την Τότεναμ εξαιτίας κάποιων σκανδάλων που αφορούσαν την προσωπική του ζωή.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 14-11-1987
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 15-11-1987
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 16-11-1987
 

 

 

 
Όπως διαβάζουμε παραπάνω, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Νταϊφά σε μία εκδήλωση της Διεθνούς Ενώσεως Εφοπλιστών. Εκεί ο Ανδρέας ενδιαφέρθηκε να μάθει το τι συμβαίνει με τον Θρύλο, αλλά ο Νταϊφάς τον καθησύχασε ''όλα πάνε καλά πρόεδρε''. Όπως θα μάθουμε τις επόμενες μέρες, αυτή η συνάντηση ήταν καθοριστική για την πώληση της ΠΑΕ στον Κοσκωτά. Ο Πλιτ βλέπει τους παίκτες του Θρύλου σε βίντεο και τους βρίσκει όλους σάπιους, με κάποιες εξαιρέσεις. Δεν υπογράφει το συμβόλαιό του λόγω κάποιας χρηματικής διαφοράς.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 17-11-1987
 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 18-11-1987
 

 

 

 

 

 
Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, πατέρας του Βαγγέλη και μέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός τότε, ήταν αυτός που μεσολάβησε για να έρθει ο Πλιτ. Οι παίκτες του Ολυμπιακού δικαιώνουν τον Πλιτ για τις κρίσεις του που αφορούν την αξία και την αγωνιστική τους κατάσταση, ο Νταϊφάς επιτίθεται προσωπικά σε παλαιμάχους (Υφαντή-Γιούτσο) που του ασκούν σκληρή κριτική και όλοι σκέφτονται ''χαμένη είναι η χρονιά, ο Νταϊφάς κερδίζει χρόνο με την αλλαγή προπονητή για να κωπάσουν οι αποδοκιμασίες των Ολυμπιακών''. Εκείνη τη μέρα λοιπόν ανακοινώνεται η πώληση στον Κοσκωτά, την οποία θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση σε λίγες μέρες.
 
Καλό είναι τα παραπάνω αποκόμματα να διαβαστούν προσεκτικά, όχι τόσο για να θυμόμαστε το πού ήμασταν και το πού βρεθήκαμε, όσο για να κατανοήσουν ορισμένοι ότι η ηρωοποίηση προσώπων και καταστάσεων του παρελθόντος, εκτός του ότι δεν οδηγεί πουθενά, είναι ώρες-ώρες και αστεία. Κι αυτό δεν αφορά μόνον εμάς τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά (από την ανάποδη σε αυτούς, που δαιμονοποιούν το παρελθόν τους) και τους οπαδούς του ΠΑΟ, που λογικά θα μελαγχολήσουν διαβάζοντας το πού ήταν το Νοέμβριο του 1987 και το πού είναι το Νοέμβριο του 2015...

Σχόλια

Εικόνα Antreas7

Η ομάδα δεν ήταν για πρωταθλητισμό, αλλά αυτό το χάλι που είχαμε να μη μπορούμε να κερδίσουμε τα μεγαθήρια της Λειβαδιάς, του Πανιωνίου, του Εθνικού έχει μια εξήγηση. Λόγω καβουριών, η ομάδα αντί για προετοιμασία έκανε περιοδεία στην Αμερική για να βγάλει τα έξοδα της χρονιάς, οπότε έβλεπες σχεδόν όλους τους παίχτες να σέρνονται. Ο Νταϊφάς, μπορεί να ξεκίνησε καλά ως πρόεδρος (καλές μεταγραφές, τα έβαλε με το Βαρδινογιαννιστάν) στη συνέχεια όμως παραλίγο να μας διαλύσει. Χάρη σε εμάς τους οπαδούς του ΘΡΥΛΟΥ αυτή η ομάδα σώθηκε. Οποιοσδήποτε άλλος θα είχε εξαφανιστεί. Το 1988 είχαμε περίπου 40000 Μ.Ο. εισητηρίων. Το ακούτε νεόγαυροι; 40000 στη χειρότερη χρονιά μας, τότε που σπάσαμε το ρεκόρ Μπούκοβι από την ανάποδη. Τις 11 πρώτες αγωνιστικές δε σταυρώσαμε νίκη.