ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤΑς θυμηθούμε ένα παλαιότερο θέμα που είχαμε δει πέρυσι τέτοιον καιρό.
 
Mε έκπληξη διαβάσαμε χθες το παρακάτω θέμα.
 
Στο στόχαστρο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αλλά και της Οικονομικής Εισαγγελίας φέρεται να έχει μπει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σε υπόθεση που έχει να κάνει με καταγγελία για εικονικά συμβόλαια παικτών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η ανώνυμη καταγγελία για εικονικά συμβόλαια στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει πάρει το δρόμο της διερεύνησης. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για δύο εικονικά συμβόλαια, δηλαδή για παίχτες που έχουν δηλωθεί μη αμειβόμενοι. Την υπόθεση ανέλαβε το αρμόδιο όργανο, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Ωστόσο, επειδή η ΕΕΑ δεν έχει τα μέσα και τη δικαιοδοσία να ερευνήσει εις βάθος αν τα συμβόλαια είναι όντως εικονικά, παρέδωσε τον φάκελο στην Οικονομική Εισαγγελία. Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες έρευνας, που φτάνουν μέχρι και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια κάτι πολύ σπάνιο για το υψηλό επίπεδο του μπάσκετ, να παρουσιάζει ετήσια κερδοφορία. Αυτό έχει εκπλήξει όλους όσους ασχολούνται με το σπορ και έχει οδηγήσει άλλους στο να καταγγέλλουν την ομάδα για ατασθαλίες και μη νόμιμες οικονομικές πρακτικές.
Ας ελπίσουμε πως αυτή η έρευνα θα φτάσει σε κάποιο οριστικό και ξεκάθαρο συμπέρασμα, έτσι ώστε είτε κάθε αμφιβολία για τη λειτουργία της «πράσινης» ΚΑΕ να διαλυθεί, είτε αν όντως υπάρχει κάτι μεμπτό να αποδοθούν ευθύνες. 
 
Το δημοσίευμα υπογράφει ο Σωτήρης Βετάκης, δημοσιογράφος που έχει ξυλοκοπηθεί στο παρελθόν. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, αφού επιτέλους οι αρμόδιες Αρχές θα εξετάσουν τα οικονομικά της ΚΑΕ ΠΑΟ, τα οποία έχουμε εκθέσει σε σειρά άρθρων.
 
Έφτασε λοιπόν η ώρα της δημοσιοποίησης του πορίσματος του ελέγχου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.
 
Διπλά… συμβόλαια φοροδιαφυγής γνωστών παικτών μπάσκετ και μεγάλης ΚΑΕ, διαπίστωσαν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας μετά την παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.
Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου υποβλήθηκε το πόρισμα της προκαταρκτικής το οποίο επιβεβαίωνε τις σχετικές παραβάσεις που φέρεται να ανέρχονται περίπου στο 1.000.000 ευρώ. Η έρευνα του Εισαγγελέα ξεκίνησε μετά από ανώνυμη γραπτή καταγγελία που κατατέθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2015 μαζί με σχετικά έγγραφα που ανέφεραν ότι οι δηλωθείσες αμοιβές τουλάχιστον τριών πρώην αθλητών της συγκεκριμένης ΚΑΕ παρουσίαζαν αναντιστοιχία σε σχέση με αυτές που πραγματικά είχαν λάβει.
Η ΚΑΕ φέρεται να υπέγραφε και να τηρούσε με τους αθλητές και άλλα συμβόλαια από εκείνα που κατέθετε στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή των φόρων που αντιστοιχούσε σε αυτά τα εισοδήματα.
Οι αστυνομικοί για να διαπιστώσουν την ύπαρξη παράλληλων συμβολαίων συγκριτικά με εκείνα που είχαν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήθηκαν την παροχή στοιχείων αναφορικά με αυτούς τους τρεις αθλητές, από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ), από τις αρμόδιες ΔΟΥ, από τους μάνατζερ των παικτών αλλά και από την ελεγχόμενη ΚΑΕ. Παράλληλα μέσω της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και αιτήματα δικαστικής συνδρομής ζητήθηκαν στοιχεία από δύο γνωστές εταιρείες εκπροσώπησης αθλητών σε Ισπανία και ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί πήραν τις φορολογικές δηλώσεις την τριετία 2012-2015, των τριών αθλητών όπως και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούσαν σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί λαμβάνονται υπ’ όψιν τις τακτικές μηνιαίες αποδοχές, τα δώρα, τα πριμ υπογραφής και επίτευξης αγωνιστικών στόχων και άλλες παροχές, προέβησαν σε ξεχωριστές διασταυρώσεις για κάθε είδος αμοιβών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο διαρκούσε η έρευνα, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ φέρεται πως κάλυψε μέρος των χρημάτων που έπρεπε να καταβληθούν ως φόροι από τα προηγούμενα συμβόλαια.  
Ο 35χρονος σέντερ
Σύμφωνα με το συμβόλαιο που αναφερόταν στην καταγγελία, για τον γνωστό αθλητή, προβλεπόταν η καταβολή καθαρού από φόρους ποσού ύψους 540.000 δολαρίων, από την ΚΑΕ για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013. Προβλεπόταν επίσης πριμ περίπου 100.000 δολαρίων, για την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος και κυπέλλου, ευρωπαϊκού τίτλου και έξοδα αεροπορικών εισιτηρίων και διαμονής. Ωστόσο βάσει των κατατεθειμένων συμβάσεων παροχής αθλητικών υπηρεσιών στον ΕΣΑΚΕ και στη ΔΟΥ, προβλέπονταν για την ίδια αγωνιστική περίοδο αμοιβές 106.900 ευρώ ως πριμ συμβολαίου, μηνιαίες αποδοχές 654,50 ευρώ και αντίστοιχα πριμ για τους στόχους της ομάδας ύψους περίπου 65.000 ευρώ.  Για την αγωνιστική περίοδο 2013-2014 οι καθαρές αμοιβές ως πριμ συμβολαίου εμφανίζονταν στο ύψος των 102.115 ευρώ, και πριμ στόχων έως 220.000 ευρώ.
Ο εκπρόσωπος αθλητών κατέθεσε ότι για το 2012-2013, η συνολική αμοιβή του παίκτη ήταν περίπου 500.000 δολάρια ενώ μετά από επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμφωνήθηκε αμοιβή περίπου 300.000 δολαρίων. Άλλος εκπρόσωπος δήλωσε ενόρκως ότι η αμοιβή του παίκτη για την περίοδο 2013-2014 κυμαινόταν περίπου στις 200.000 δολάρια.
Από την άρση του τραπεζικού απορρήτου  προέκυψε ότι στους λογαριασμούς του παίκτη στην Ελλάδα, μέσω μεταφορά από την ΚΑΕ, για τα έτη 2012, 2013 και 2014 είχαν πιστωθεί συνολικά 177. 120 ευρώ, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν γίνει καταθέσει μετρητών ύψους 329.050 ευρώ. Στις φορολογικές του δηλώσεις για τα έτη 2013 και 2014, είχαν εμφανιστεί καθαρά ποσά από μισθούς ύψους περίπου 450.000 ευρώ. Από την σύγκριση των στοιχείων προέκυπτε η καταβολή αμοιβών διαφορετικών από εκείνες που αναφέρονταν στα σχετικά συμφωνητικά που κατατέθηκαν στην εφορία. Επίσης πολλές από τις «πρόσθετες» αμοιβές δόθηκαν ως μετρητά και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών όπως προβλέπεται.
Ο 30χρονος σουτέρ
Σύμφωνα με το συμβόλαιο που είχε επισυναφθεί στην καταγγελία για τον δεύτερο αθλητή προβλεπόταν η καταβολή του καθαρού ποσού των 300.000 ευρώ για την περίοδο 2012-2013 και 350.000 ευρώ για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Τα πριμ επίτευξης στόχων ήταν 35.000 ευρώ. Ωστόσο στην ΕΣΑΚΕ για την πρώτη περίοδο είχε κατατεθεί σύμβαση ύψους 90.900 ευρώ ως πριμ συμβολαίου και 38.800 ευρώ επιπλέον σε περίπτωση επίτευξης στόχων. Για την περίοδο 2013-2014 το πριμ συμβολαίου που κατατέθηκε ήταν 82.115 ευρώ και πριμ στόχων ύψους 35.000 ευρώ.
Εκπρόσωπος αθλητών κατέθεσε ότι για την περίοδο 2012-2013 η αμοιβή του συμβολαίου του αθλητή ήταν 300.000 ευρώ και μετά από επαναδιαπραγμάτευση έπεσε στις 200.000 ευρώ, ενώ το ίδιο συνέβη και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Από την άρση του τραπεζικού απορρήτου του παίκτη, προέκυψε ότι από την ΚΑΕ τα έτη 2012, 2013 και 2014, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς του 151.000 ευρώ, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις μετρητών ύψους 326.999,60 ευρώ. Από την αντιπαραβολή των πιστώσεων και χρεώσεων των τραπεζικών λογαριασμών, το χρονικό διάστημα για το οποίο γινόταν η έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που πιστώνονταν, στη συνέχεια μεταφέρονταν μέσω της έκδοσης εντολών. Στην δήλωση εισοδήματος του παίκτη για τα έτη 2013 και 2014, δηλώθηκαν 141.972,06 ευρώ. Από τα στοιχεία της καρτέλας λογαριασμού του αθλητή, φαίνεται η ΚΑΕ να κατέβαλε αυτές τις χρονιές, 151.000.000 ευρώ.
Ο Έλληνας σέντερ  
Η μεγάλη αναντιστοιχία προέκυψε, από την διερεύνηση των καταγγελλομένων, που αφορούσαν την περίπτωση ενός 33χρονου Έλληνα αθλητή. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ΚΑΕ, για τις περιόδους 2013-2014  και 2014-2015, με συνολικές αμοιβές 1.500.000 ευρώ.
Ωστόσο στην ΕΣΑΚΕ και στην Εφορία κατατέθηκαν συμβάσεις που για την πρώτη περίοδο προέβλεπαν αμοιβή ως πριμ συμβολαίου 92.115 ευρώ και πριμ στόχων ύψους 160.000 ευρώ, ενώ για την επόμενη χρονιά πριμ συμβολαίου 117.115 ευρώ και πριμ στόχων πάλι 160.000 ευρώ. Εκπρόσωπος αθλητών δήλωσε ενόρκως ότι η αμοιβή του αθλητή για την πρώτη περίοδο ήταν 100.000 ευρώ και 120.000 ευρώ για την δεύτερη.
Από τις φορολογικές δηλώσεις του 2014 και 2015 προέκυπτε ότι δηλώθηκαν 268.032,75 ευρώ από μισθούς της αλλοδαπής συνολικού ύψους 450.000 ευρώ, από ξένη ομάδα στην οποία αγωνιζόταν, ενώ οι αμοιβές που έλαβε από τις δύο ελληνικές ΚΑΕ που αγωνίστηκε στη συνέχεια, συμπεριλαμβάνονται αθροιστικά. Από τα στοιχεία της επίμαχης ΚΑΕ στην καρτέλα λογαριασμού του αθλητή προκύπτει ότι τα έτη 2013, 2014 και 2015, καταβλήθηκαν 225.000 ευρώ. Στους λογαριασμούς του παίκτη πιστώθηκαν από την ΚΑΕ, 225.000 ευρώ, το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης, κοινοποιήθηκαν στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, που την είχε παραγγείλει και  σε τέσσερις κατά τόπους εφορίες, της ΚΑΕ και των αθλητών,  προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες. Η προκαταρκτική κοινοποιήθηκε και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την ενημέρωσή τους και τις τυχόν δικές τους ενέργειες. 
 
Σαν να σφίγγει ο κλοιός. Αυτήν τη φορά υπάρχει σοβαρή έρευνα Οικονομικού Εισαγγελέα. Περιμένουμε να προχωρήσει και να φτάσει μέχρι το τέρμα, μπας και σταματήσει το ανέκδοτο με τα οικονομικά στοιχεία της ΚΑΕ-σουβλατζίδικο κάθε χρονιά.
 
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟ.
 
Όποια κι αν είναι η κατάληξη όμως, αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που εδώ και 3 χρόνια αποφάσισαν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να κάνουν όσα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το 2004 που μπήκαν στην ΚΑΕ Ολυμπιακός. Το έχουμε τονίσει πολλές φορές από εδώ και έχουμε γίνει κακοί με διαφόρους αναγνώστες. Από το καλοκαίρι του 2014 και μετά, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο ελληνικό μπάσκετ. Μπράβο στους αδερφούς ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥΣ, τους ευεργέτες του μπασκετικού Ολυμπιακού, που αποφάσισαν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να προστατεύσουν την ομάδα και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πετάνε κάθε χρόνο από την περιουσία τους.

Σχόλια

Εικόνα ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10

Διάφοροι ΑΡΔ όπως ο ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ και ο ΣΥΡΙΓΟΣ χθές στην αρχή που βγήκε το θέμα έλεγαν δεν είδα δεν ξέρω να περιμένουμε να δούμε και σήμερα βλέπω πως το θέμα έχει μπεί ΑΡΧΕΊΟ ΜΕ ΈΝΑ ΠΡΌΣΤΙΜΟ 2700 ΕΥΡΩ...
ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ....

Υ.Γ 1 ΠΟΥΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΕΖΑΚΙΑ....
Υ.Γ 2 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ.

Εικόνα Warrior 7

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο θεωρώ ότι ο δίσκος της φωτογραφίας θα έπρεπε να αντικατασταθεί από έναν αντίστοιχο με κουραμπιέδες...

Εικόνα ΤΡΕΞΕ ΖΕΛΑ ΤΡΕΞΕ

το ότι οι ΑΡΔ, οι οποίοι ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει καν έρευνα, σπεύδουν να κατονομάσουν τον Ολυμπιακό σχετικά με αίολους υπαινιγμούς και την ίδια στιγμή στην παρούσα περίπτωση τα ΜΜΕ μιλούν για ...κάποια ΚΑΕ με ξεπερνάει!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ένα ποιοτικό τραγούδι για την περίσταση.

https://www.youtube.com/watch?v=krxrDesmdO8

Εικόνα Γιάννης ο Red

Μπράμος, Λάσμε, Μαυροκεφαλίδης. 27/5/1987, 17/12/1982, 25/07/1984 αντίστοιχα.Κάτι δικά μου...

Εικόνα holland74

Επιτέλους!!!!!!
Αν και φοβάμαι πως σε συνδυασμό με τις συναλλαγές της φαρμακοβιομηχανίας θα...παγώσει το θέμα...